zyciemniekocha2000 07.07.26, 21:15 Hej, oglądam sobie po latach „Potop” i tak się zastanawiam: czy wasze dzieci/ mlodzi dorosli w ogóle rozumieją to słownictwo? Czy dla młodego pokolenia to już kompletny kosmos? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smoczy_plomien Re: film Potop 07.07.26, 21:20 Moje jeszcze za młode, więc nie wiem. OT: Kocham Potop. Mówię cytatami. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: film Potop 07.07.26, 21:21 Moje dziecko, lat 17, mówi cytatami z "Potopu". Odpowiedz Link Zgłoś
weronika_ozankowa Re: film Potop 07.07.26, 21:23 Dla mnie to słownictwo było tak samo archaiczne, jak dla dzisiejszej młodzieży, z tym że mnie po prostu uczono znaczenia tych „egzotycznych” słów i wyrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: film Potop 09.07.26, 09:40 No właśnie, przecież nawet boomerzy w młodości nie mówili "waćpan kontent" więc jakie te 20-30 lat różnicy ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: film Potop 08.07.26, 07:12 Przypomniałaś mi jedną forumową sygnaturkę... Kmicic na pewno był kiepski w łóżku (ta jego raptowność - myślę, że miała odniesienie do wszystkich dziedzin życia). by onion68 Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: film Potop 08.07.26, 09:37 chatgris01 napisała: > Przypomniałaś mi jedną forumową sygnaturkę... > > Kmicic na pewno był kiepski w łóżku (ta jego raptowność - myślę, że miała od > niesienie do wszystkich dziedzin życia). > by onion68 > Jednakowoż, żeby tak wytresować konia, trzeba umieć się samemu powściągnąć Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: film Potop 08.07.26, 09:53 Z tego co pamiętam oni chyba długo czekali na dziecko (w Panu Wołodyjowskim jest o tym wspomniane). Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: film Potop 08.07.26, 10:04 Czekali ale nie doczekali się. ,,Andrzej Kmicic, nie doczekał się własnych dzieci. W epilogu powieści Henryka Sienkiewicza on i Aleksandra Billewiczówna nie mają potomstwa. Ze względu na burzliwą młodość i rany wojenne Kmicica, w utworze pojawia się wyraźna informacja, że ich małżeństwo pozostało bezdzietne.Jako swoiści "spadkobiercy" i synowie duchowi, opieką zostali otoczeni bratankowie Kmicica, w tym syn jego brata Jana – Kazimierz, który w późniejszej części Trylogii (w Panu Wołodyjowskim) pojawia się jako dorosły młodzieniec i żołnierz." Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: film Potop 08.07.26, 10:24 A cóż to mogła sprawić "burzliwa młodość i rany wojenne", że Kmicic nie mógł mieć dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: film Potop 08.07.26, 10:29 Energię stracił na wojnie. Także w obronie Jasnej Góry. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: film Potop 08.07.26, 11:07 Burzliwa młodość = tryper, wiewiór, choroba francuska…. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: film Potop 11.07.26, 11:07 Azaliż waćpani, czymże jest wiewiór? Jako mocno nieoświecona nie znam tego pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: film Potop 11.07.26, 11:17 mizantropka65 napisała: > Azaliż waćpani, czymże jest wiewiór? Jako mocno nieoświecona nie znam tego poję > cia > Rzeżączka bo nie sądzę aby chodziło o trąd (wiewiórki mogą ją przenosić). Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: film Potop 11.07.26, 11:29 Aaaaaa, za moich czasów tego nie było😕 Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: film Potop 08.07.26, 16:48 heca007 napisała: > A cóż to mogła sprawić "burzliwa młodość i rany wojenne", że Kmicic nie mógł mi > eć dzieci? Obstawiam syfilis. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: film Potop 08.07.26, 17:37 No nie. W pierwszym rozdziale Pana Wołodyjowskiego jest mowa o tym, że Oleńka jest wysoko w ciąży j Kmicic nie może wyruszyć dlatego na pomoc pani Michałowi, który stracił narzeczoną Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: film Potop 10.07.26, 09:09 Ale widocznie nic z tego nie wyszło. Chyba ,,Aleksandra Billewiczówna, nazywana najczęściej Oleńką – postać fikcyjna, bohaterka powieści Potop i jej ekranizacji. Charakterystyka odtwórczyni roli: Małgorzata Braunek miejsce zamieszkania: ur. przyczyna śmierci: wykształcenie: zawody, zajęcia: posiadaczka wsi Wodokty dziadkowie: Herakliusz Billewicz (dziadek; nie żyje) rodzice: rodzeństwo: związki: Andrzej Kmicic dzieci: dalsza rodzina: wielbiciele: Andrzej Kmicic, Michał Wołodyjowski, Bogusław Radziwiłł, Ketling" Na pewno braunek była w ciąży jak kręcili film Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: film Potop 10.07.26, 18:47 Braunek była w ciąży gdy ją wybrano do roli Oleńki, jak kręcili film już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: film Potop 10.07.26, 20:01 chatgris01 napisała: > Braunek była w ciąży gdy ją wybrano do roli Oleńki, jak kręcili film już nie. I bardzo po tej ciąży schudła. Abstrahując od wyglądu, grała jak drewno, choć też uczciwie mówiąc wiele do zagrania nie miała > Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: film Potop 10.07.26, 21:20 elinborg napisała: > I bardzo po tej ciąży schudła. Tak. Podobno Żuławski ją do tego nakłaniał. W każdym razie było to z niekorzyścią dla roli (pomijając w/w drewno oraz wiecznie niedomknięte usta). Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: film Potop 10.07.26, 09:17 Jednak mieliście rację. ,,Historia rozpoczyna się sceną z życia państwa Kmiciców. Pięknego letniego dnia Andrzej Kmicic siedzi w altance nieopodal swego dworku i popija miód. Jest piękna jesień 1668 roku. Oleńka jest brzemienna. Do dworku pary w Wodoktach przybywa jednak pan Charłamp z ogromie smutną wieścią, że zmarła narzeczona Wołodyjowskiego, panna Anusia Borzobohata Krasieńska. Okazuje się, że śmierć jej była tak wielkim ciosem dla małego rycerza, że Charłamp, niepokojąc się o jego życie, postanowił odszukać dawnych jego przyjaciół, by ci mogli mu przynieść pomoc, pocieszenie i wsparcie. Żołnierz był absolutnie zdruzgotany swoim nieszczęściem i trzeba było jakoś go z tego stanu wyciągnąć. Czytaj więcej na www.bryk.pl/lektury/henryk-sienkiewicz/pan-wolodyjowski.streszczenie-szczegolowe#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other" Ale wcześniej pytałem się ai czemu kmiecic nie pomógł w żałobie , wyszło że był na polach bitew Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: film Potop 08.07.26, 17:49 Nie wspominając już o tym, że w tamtych czasach, zwłaszcza na wschodzie, ludzie lubili ucinac różne rzeczy zolnierzom wroga. Ruscy nawet teraz to robią.... heca007 napisała: > A cóż to mogła sprawić "burzliwa młodość i rany wojenne", że Kmicic nie mógł mi > eć dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
ruta_tannenbaum Re: film Potop 08.07.26, 22:30 stasi1 napisał: > Czekali ale nie doczekali się. > ,,Andrzej Kmicic, nie doczekał się własnych dzieci. W epilogu powieści Henryka > Sienkiewicza on i Aleksandra Billewiczówna nie mają potomstwa. Ze względu na bu > rzliwą młodość i rany wojenne Kmicica, w utworze pojawia się wyraźna informacja > , że ich małżeństwo pozostało bezdzietne.Jako swoiści "spadkobiercy" i synowie > duchowi, opieką zostali otoczeni bratankowie Kmicica, w tym syn jego brata Jana > – Kazimierz, który w późniejszej części Trylogii (w Panu Wołodyjowskim) pojawi > a się jako dorosły młodzieniec i żołnierz." Niesamowite są te halucynacje AI. "Potop" nie ma w ogóle epilogu, epilog "PW" dotyczy bitwy chocimskiej i akurat Kmicicowie nie są w nim wspomniani. Na początku "PW" Oleńka jest w ciąży, więc Kmicic się waha, zanim wyrusza Wołodyjowskiemu na pomoc emocjonalną, ale wyrusza (na szczęście wkrótce misję przejmuje Zagłoba, elegancko odsyłając go z powrotem do domu). Sprawdzałam na szybko dla pewności: wygląda na to, że nigdzie w powieści nie ma mowy o rezultacie tej ciąży i o ewentualnych następnych. Natomiast taka sugestia bezpłodności Kmicica byłaby zupełnie sprzeczna z tym, o co chodzi w losach tej postaci, i ze światopoglądem całej Trylogii. Kmicic to jest bohater, który odkupuje swoje początkowe winy i zyskuje nowe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: film Potop 09.07.26, 09:36 stasi1 napisał: . Ze względu na bu > rzliwą młodość i rany wojenne Kmicica, w utworze pojawia się wyraźna informacja > , że ich małżeństwo pozostało bezdzietne. Czekając na peronie, nadjechał pociąg Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: film Potop 09.07.26, 11:02 ,Andrzej Kmicic, nie doczekał się własnych dzieci" etc. Skąd te brednie wytrzasnąłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: film Potop 09.07.26, 11:30 Nie, w powieściach Henryka Sienkiewicza Andrzej Kmicic nie doczekał się dzieci.Zarówno pod koniec Potopu, jak i podczas epizodycznych wzmianek w Panu Wołodyjowskim, pisarz nie wspomina o żadnym potomstwie Andrzeja i Aleksandry Billewiczówny. Książkowa historia kończy się na ich ślubie oraz hucznym weselu w Wodoktach. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: film Potop 09.07.26, 14:25 Nie wiem, jak zdobyłeś to wykszt. bez umiejętności czytania . Odpowiedz Link Zgłoś
kloacznymysliwy Re: film Potop 08.07.26, 07:41 Moje dzieci (już nastolatki) kochają i oglądają co roku. Pierwszy raz obeirzeli, jak byli w przedszkolu i całe przedszkole się potem bawiło w Kmicica i pannę Billewiczównę. Poza tym - scena pojedynku Kmicica z Wołodyjowskim jest uznawana za jednà z najlepszych w historii kina, jeśli chodzi o pojedynek na szable. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: film Potop 08.07.26, 09:58 "Mości panowie, oto Judasz Iskariota! (...) Bodajeś konał w rozpaczy! Bodaj ród twój wygasł! Bodaj diabeł duszę z ciebie wywlókł... Zdrajco! Zdrajco! Po trzykroć zdrajco!"❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: film Potop 08.07.26, 11:14 Moje gadają cytatami z Potopu czy innych starych filmów. Oglądają od małego z nami. Wielkanoc bez Potopu nie istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: film Potop 08.07.26, 13:51 Moje dzieci znają od dzieciństwa. Z dziadkiem ( wielkim fanem) obie oglądały...więc znają i rozumieją Odpowiedz Link Zgłoś
minivini Re: film Potop 08.07.26, 15:31 Nie przesadzajmy już. Wkurza mnie że we współczesnych filmach kostiumowych aktorzy mówią współczesnym językiem. Bo widz nie zrozumie. No jeśli się bierze widza za polglowka to wychodzi jak wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: film Potop 09.07.26, 09:42 Mnie to samo - np w filmie o okupacji bohaterka uzywa słowa "kasa" w sensie pieniądze. Tak nawet chyba jeszcze w latach 90-tych nie mówili Odpowiedz Link Zgłoś
bujakajamajka Re: film Potop 08.07.26, 16:41 Niedawno był świetny teatr telewizji pod tym tytułem, o wiele bardziej atrakcyjny i przystępny niż film, na którym można zasnąć po trzech minutach Odpowiedz Link Zgłoś
evro44 Re: film Potop 08.07.26, 17:28 o przepraszam, ale Potop to jedna z lepszych ekranizacji powieści Sienkiewicza. Nie mamy wspólnej płaszczyzny bo będę bronić tego filmu jak niepodległości. Jakie nudy? I czego tu nie rozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: film Potop 08.07.26, 18:07 Sądzę, że ci, którzy mają wykształcenie co najmniej średnie, rozumieją. Wnioskuję po liście lektur w szkole średniej🙂 A dzieci- dużo rozumie. Jeśli film- to chociaż z kontekstu. A dzieci, którym czytano lub czytały same Kichusia majstra Lepigliny, to bez problemu😂 Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: film Potop 08.07.26, 18:25 Najbardziej ikoniczna scena dla mnie to chwila podpalenia Wołmontowicz kiedy słońce znika a ogień wybucha we wsi. Wszystko to zostało precyzyjnie zgrane. Choć nie poszło do końca po myśli reżysera i aktorzy ratowali życie wyczoługując się z płomieni Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: film Potop 08.07.26, 21:07 heca007 napisała: > Najbardziej ikoniczna scena dla mnie to chwila podpalenia Wołmontowicz kiedy sł > ońce znika a ogień wybucha we wsi. Wszystko to zostało precyzyjnie zgrane. Choć > nie poszło do końca po myśli reżysera i aktorzy ratowali życie wyczoługując si > ę z płomieni Jeśli się nie mylę, to jest tam scena z uwiązanym, skowyczacym psem. Wygląda tak, jak wszystkie sceny z końmi w tym filmie, których to scen konie nie przeżyły ( czyli realistycznie). Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: film Potop 11.07.26, 11:57 Dla mnie w karczmie, scena z ławą.Choć tchnie makabrą Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: film Potop 08.07.26, 22:06 Nigdy nie rozumiałam fenomenu potopu. Kmicic irytował mnie diabli, Oleńka miała wybór między dżuma a cholerą, przekłamania historyczne i uproszczenia były tam takie że aż zęby bolą. A potem pojawiają się wątki na forum pt kiedyś to były inne czasy Polacy byli prawdziwymi patriotami i inne różne romantyczne bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: film Potop 09.07.26, 09:47 A ja lubię Potop ze względu na Kiemliczów, Wołodyjowskiego, księcia Radziwiłła, różne sceny jak np górale ratują króla. Dialogi typu "Jaki dziś dzień? Mroźny, panie pułkowniku!" Sceny bitewne. Krzysztof Kowalewski w roli Rocha Kowalskiego Kmicic też mnie irytuje, chociaż Zagłoba o wiele bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: film Potop 09.07.26, 11:11 Tak, to cała plejada fantastycznych osobowości i scen. Tych monumentalnych, od których dreszcz przechodzi, jak mowa Bogusława Radziwiłła o Polsce, i tych zabawnych, jak wywód o oleum. Do tego dylematy moralne i zaskakujące zwroty akcji ("Wstrzymałem egzekucję!"). A Oleńka? Jaka tam dżuma i cholera, ona była zakochana w Kmicicu, więc nie ma jej co żałować. Dla mnie Potop to był zawsze taki idealny przepis na sukces. Mamy: od zera do bohatera, love story, trochę na poważnie, trochę na wesoło, dobrze napisane postaci, spójna fabuła i dobre teksty. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: film Potop 09.07.26, 11:18 > A Oleńka? Jaka tam dżuma i cholera, ona była zakochana w Kmicicu, więc nie ma jej co żałować. Został jej zapisany w testamencie, zanim się zakochała. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: film Potop 10.07.26, 09:30 I to właśnie nazywamy wyborem między dżumą a cholerą: jakiś nieznany typiarz albo zakon. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: film Potop 10.07.26, 21:09 Robisz błąd w myśleniu zakładając, że w tamtych czasach ludzie myśleli tak, jak dzisiaj. Wtedy rodzina była firmą i nikt nie mógł sobie wybierać kariery czy małżonka wg własnego widzimisie. Wszystko było starannie zaprojektowane. Warto, żeby był syn dziedziczący, syn-ksiądz i córka w klasztorze, żeby zagwarantować wpływy w duchowieństwie (jakaś dyspensa albo korzystny dostęp do kościelnego majątku zawsze się przyda) i jakieś stanowisko publiczne albo kariera wojskowa. Jeśli synów było zbyt wielu, to się ich wysyłało na księży, żeby nie rozdrabniać majątku, w cywilu zostawał jeden albo dwóch. Nikt nie mógł wybierać własnej kariery. Fakt, że kobiety służyły głównie do łączenia rodzin i przedłużania linii. W tym uniwersum fakt, że Oleńka wyszła za mąż z miłości to można powiedzieć, że wygrała na loterii życia. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: film Potop 10.07.26, 21:21 Córka do korzystnego wydania za mąż też się przydawała. Można było majątki połączyć, przyklepać ożenkiem jakiś sojusz itd Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: film Potop 10.07.26, 22:05 arwena_111 napisała: > Zawsze mogła iść "za kratę". Arwena, odpowiem ci WYJĄTKOWO, wiesz dlaczego wyjątkowo. Otóż to Oleńka została zapisana Kmicicowi, a nie on jej, i w razie gdyby Kmicic nie chciał Oleńki, nie musiał iść do klasztoru, prawda? Pomijam już fakt, że pojęcia nie mam, w jaki sposób zawiązała się amicycja między Oleńką i Anusią, Oleńka jako postać jest tak skonstruowana, że ja nie widzę możliwości amicycji pomiędzy nią a kimkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: film Potop 11.07.26, 12:32 Szkoda, że ty nie poszłaś. Mniej by było pi-a Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: film Potop 10.07.26, 09:39 Ale takie to były czasy. Rzadko para miała okazję zakochać się w sobie przed ślubem. Chyba częściej już zdarzało się zakochanie po Poza tym jeśli już młodzi się zakochiwali to często niezgodnie z planami rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: film Potop 11.07.26, 09:25 angazetka napisała: > > A Oleńka? Jaka tam dżuma i cholera, ona była zakochana w Kmicicu, więc n > ie ma jej co żałować. > > Został jej zapisany w testamencie, zanim się zakochała. > Błąd, to ona została mu zapisana w testamencie. Jakby się nie zakochała to pozostawał jej klasztor. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: film Potop 11.07.26, 12:41 A co by było gdyby to on jej nie chciał? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: film Potop 11.07.26, 13:01 aandzia43 napisała: > A co by było gdyby to on jej nie chciał? > Też klasztor. Tyle, że to była młoda, ładna panna bardzo posażna, ze wsiami, głupi by był gdyby nie wziął (wtedy kierowano się innymi przesłankami). A odpowiadając jeszcze na pytanie wyżej- prawda jest taka, że jakby się nie zakochała a iść do klasztoru nie chciała to i tak by ślub wziąć mogła Mało która para małżonków wychodziła poza przyzwyczajenie czy wzajemny szacunek Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: film Potop 09.07.26, 11:06 Film jest wybitny artystycznie. Książkę z kolei szybko się pochłania. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: film Potop 10.07.26, 09:39 > Nigdy nie rozumiałam fenomenu potopu. To taki romans historyczny. Prosta fabuła, szybko się czyta. To nie jest żadne wybitne dzieło. Choć Potop i tak jest lepszy od Pana Wołodyjowskiego. Trylogię czytałam w liceum i przez ostatnią część nie udało mi się przebrnąć. Ale nazwać Sienkiewicza grafomanem to jak napluć na ołtarz w kościele: zaraz zleci się rzesza fanów, którzy znają całe fragmenty tych powieści na pamięć Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: film Potop 10.07.26, 18:50 Grafomanem to jednak nie (bo jak wtedy określić Mniszkównę i podobne?), ale to był taki polski Aleksander Dumas piszący taśmowo łatwo się czytające powieści historyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: film Potop 10.07.26, 19:28 Musiało się dość łatwo czytać i trzymać czytelnika w napięciu. Potop był wydawany w gazecie w odcinkach i czytelnicy czekali na kolejne części z wypiekami na twarzy Więc trochę romansu, trochę pojedynków, trochę bitew, trochę intryg dworskich, piękne suknie, kuligi, pościgi, podstepy, sensacja Sienkiewicz wrzucił to do gara, zmieszał z bogoojczyźnianymi przyprawami i podał na polski stół. Jak widać, smakowało Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: film Potop 10.07.26, 19:58 Możemy sobie tylko wyobrazić jak wtedy wyglądał binge-watching a właściwie binge-riding. Zbierało się gazety z kilku miesięcy czy tygodni i czytało przy lampie naftowej w jeden wieczór Odpowiedz Link Zgłoś
weronika_ozankowa Re: film Potop 11.07.26, 13:21 heca007 napisała: > Możemy sobie tylko wyobrazić jak wtedy wyglądał binge-watching a właściwie b > inge-riding. A nawet binge reading Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: film Potop 11.07.26, 12:35 Udało mi się poznać Panią Zuzannę - synową Sienkiewicza. Erudytka, poliglotka, po prostu dama Odpowiedz Link Zgłoś