Dodaj do ulubionych

znacie się na sprawach spadkowych i u. skarbowym..

21.02.05, 14:55
..pokrótce mąż otrzymał spadek po babci ( tata jego nie żyje) i teraz nie
wiemy jaki wymiar podatku nam przyznają może wiecie coś na ten temat do
urzędu chcę iść z jakąś wiedzą wiecie jakie te panie są miłe a dodam że
mieszkanie jaest badzo zniszczone
Obserwuj wątek
    • inia25 Re: znacie się na sprawach spadkowych i u. skarbo 21.02.05, 15:04
      po pierwsze sprawa spadkowa w sądzie musi być a później wszystkie opłaty u
      notariusza. jest to chyba 2% od realnej wartości rynkowej mieszkania. lepiej
      zadzwon gdzies do notariusza i sie poradź.
    • burza4 Re: znacie się na sprawach spadkowych i u. skarbo 21.02.05, 15:58
      Jesli spełniacie warunki określone w ustawie o podatku dochodowym od spadków i
      darowizn, to podatku nie zapłacicie w ogóle, tu są wszystkie informacje
      (sprawdź tylko czy nie było "rewaloryzacji" kwot):
      prawo.hoga.pl/doradca_podatkowy/doradca_spadki_darow.asp
      • ziazia17 Do burzy4 21.02.05, 21:04
        no wlasnie, moj maz spelnia warunki okreslone w ustawie ( I grupa) i musial zaplacic podatek od spadku. Dlaczego? Wiem, ze to podatek odprowadzany za posrednictwem us do gminy i wlasnie wojt nie wyrazil zgody na zwolnienie od podatku. To bylo 2 lata temu, podatek zaplacilismy, bo chcielismy sprzedac nieruchomosc i nie mielismy czasu na przepychanki urzednicze (kupiec nie chcial czekac), ale teraz, po ochlonieciu, chcemy zaskarzyc decyzje wojta. Burza4 mozesz cos poradzic? Sa tu jakies przedawnienia?
      • ziazia17 do burzy4 21.02.05, 21:07
        za wczesnie mi sie wyslalo, burza4 jak cos wiecej wiesz- daj znac. Ja zamierzam isc do prawnika, ale moze nie ma sensu. Pozdrawiam magda
        • paradise_lost Re: do burzy4 21.02.05, 21:12
          Wątpię czy można "zaskarżyć" postanowienie wójta po upływie 2 lat to trochę
          nierealne a raczej niemożliwe. A poza tym skoro podatek zapłacony to nie ma
          przedmiotu postępowania ...
          • andaba Re: do burzy4 21.02.05, 21:17
            Chodzi Ci o podatek od spadku, czy o podatek roczny, bo chyba nie zrozumiałam?
            • ziazia17 Re: do burzy4 21.02.05, 21:25
              podatek od spadku. A jesli chodzi o decyzje wojta, to byla niezgodna z ustawa. Podatek zaplacony ( nie bylo wyjscia wlasciwie) to znaczy,ze decyzji zaskarzyc nie mozna? Nie jestem prawnikiem, ale mysle, ze zaskarzenie decyzji to pierwszy krok, potem dopiero domagalibysmy sie zwrotu podatku. A niemaly byl! Dziekuje Wam za zainteresowanie, moze cos mi sie w tej lepetynie pouklada, bo od jakiegos czasu jestem wsciekla na siebie za ten pospiech. ziazia17
              • paradise_lost Re: do burzy4 21.02.05, 22:14
                Jak podatek zapłacony to nie ma przedmiotu postępowania i to wynika z przepisów
                prawa bo postępowanie w sprawie podatku od spadków prowadzi właściwy Urząd
                Skarbowy a wójt wyraża bądź nie wyraża zgody na umorzenie lub udzielenie rat a
                decyzję to wydaje Naczelnik Urzędu Skarbowego i opinia wójta jest wiążąca ...
                Odwołać się można było dwa lata temu Wątpię czy możliwe byłoby wznowienie
                postępowania. Nie ma takiej możliwości a poza tym dlaczego decyzja była
                niezgodna z ustawą ?? Mało danych podałaś
                • inia25 Re: do burzy4 22.02.05, 09:00
                  jezeli zaplaciliscie podatek - to niezgodnie z przepisami, ale mowisz ze
                  nieruchomosc szybko sprzedaliscie, wiec i tak musielibyscie zaplacic podatek,
                  bo w przeciagu 5 lat jesli spadek jest nieopodatkowany, nie mozna sprzedac
                  odziedziczonej nieruchomosci.
                • ziazia17 Dzieki dziewczyny 22.02.05, 09:08
                  Naprawde bardzo Wam dziekuje i jednoczesnie przepraszam, ze podpielam sie do watku. Szkoda, ale coz . Nie pozastaje mi nic innego tylko zapomniec o wplaconej kasie . A decyzja niezgodna z ustawa? Rada Gminy uchwala zwolnila I grupe podatkowa z placenia podatku, a tu wojt nie zastosowal sie do wlasnej uchwaly... Jeszcze raz dziekuje, pozdrawiam magda
                  • burza4 Re: Dzieki dziewczyny 22.02.05, 10:45
                    Ja prawnikiem nie jestemsmile ale mam wrazenie, ze piszesz o jakimś innym podatku -
                    "Rada Gminy uchwalą zwolnila I grupę podatkową z płacenia podatku"? jakiego
                    podatku - dochodowego od spadków i darowizn??? przeciez zwolnienie (lub
                    konieczność zapłaty) okreslone jest w ustawie i ani wójt ani rada gminy
                    postanowień ustawy zmieniać nie może (uchwała nie może zmieniać postanowień
                    aktu wyższego rangą). Poza tym co ma rada gminy czy wójt do kompetencji urzędu
                    skarbowego?
                    • e_r_i_n Re: Dzieki dziewczyny 23.02.05, 08:19
                      Podatek od spadków i darowizn jest podatkiem gminnym - to tam się go płaci
                      (wpłaca się do US, ale 'idzie' on na konto gminy). I wójt lub burmistrz ma
                      kompetencję do zwalniania I grupy (jesli to zwolnienie jest wyższe niż 100zł,
                      jest obowiazek poinformowania o tym - na przykład przez ogłoszenie lub
                      publikację w lokalnej gazecie).
    • karanissa Re: znacie się na sprawach spadkowych i u. skarbo 22.02.05, 10:44
      Temat ten przerobilam dokladnie jakies dwa tygodnie temu, wiec spiesze z
      odpowiedzia:

1. Zapoznaj sie z trescia ustawy o podatku od spadku i darowizn: e-
      prawnik.pl/show/data.php/dHlwZT00MTAwJmlkPTU5MzImdj0xMjImY2lkPTEwNzE

Szczegolnie polecam Rozdzial 4, pkt. 15 i 16.

2. Twoj maz jest w I-wszej grupie podatkowej. To sie zgadza. I teraz pytanie:
      czy jest wlascicielem innego mieszkania? Jesli nie - bedzie zwolniony od
      podatku. Jesli jednak jest - uuuu, to niestety, bedzie musial zaplacic. Nie
      wiem, czy macie mieszkanie, a jesli macie - to czy jest ono na WAS, czy tez
      tylko na meza? Podatek od spadku (jesli przedmiotem spadku jest mieszkanie)
      wynosi do 7 % w I-wszej grupie, a wiec sporo. nie wiem, ile metrow ma
      mieszkanie, ale jest przepis, ze do obliczenia podatku podaje sie wartosc
      mieszkania, tak na oko, nie mniej jednak niz 3.500 pln za 1 m2.

3. Do Urzedu idziesz z wyrokiem sadowym. UWAGA: masz miesiac od odebrania
      wyroku, a wiec niewiele.

Mnie (a raczej mojemu ojcu) grozilo, ze dolupia mu 8.200 pln podatku, na
      szczescie okazalo sie, ze jest WSPÓŁWLAŚCICIELEM swojego mieszkania, a nie
      wlascicielem, jak blednie sadzilam na poczatku, oczywiscie niemila kobieta w
      urzedzie nie chciala przyjac ponownie wypelnionej deklaracji podatkowej,
      musialam wyklocac sie z kierownikiem, horror jakis. Tak wiec najlepiej
      dowiedziec sie maksymalnie duzo przed pierwsza wizyta w US.

A moze bedziesz miala szczescie i trafisz na jakas przyjazna dusze?
      • karanissa Re: znacie się na sprawach spadkowych i u. skarbo 22.02.05, 10:45

e-prawnik.pl/show/data.php/dHlwZT00MTAwJmlkPTU5MzImdj0xMjImY2lkPTEwNzE
        Echhhhh, nie wkleilo sie dobrze. Podaje raz jeszcze.
    • mattkapolka Re: znacie się na sprawach spadkowych i u. skarbo 22.02.05, 14:19
      To prawda - podatek od spadku i darowizn (nie mylić z dochodowym) płaci się nawet wtedy, kiedy jest się w I grupie - jeśli ma się zapewnione warunki mieszkaniowe - czyli inaczej jest się włascicielem innego mieszkania. Sama zabuliłam za mieszkanie mojej Mamy ponad 10000zł... Navczelnik US czy jakiś tam wójt, albo w moim przypadku Prezydent W-wy mógł jedynie podzielić mi tę sumę na dwie równe raty, ale na decyzję czeka sie długi i jakby nie byłaby ona chyba zbyt atrakcyjna. Wójt na pewno nie mógłby Cię z niczego zwolnić, bo prawo spadkowe jest prawem i już. Wójt NIC tu nie może.
      A jeśli takie odziedziczone w spadku mieszkanie (czy tez po prostu kupione) sprzedasz przed upływem 5 lat, liczenie zaczynając od stycznia następującego po dacie kupna - czasem może to więc być prawie 6 lat, jesli dostaniesz mieszkanie 2 stycznia - zapłacisz podatek 20% (nie jestem tylko pewna, czy dochodowy, czy taki ryczałtowy, który niejako przepada, bo odliczeń w zeznaniu rocznym od niego nie zrobisz, jako, że się go nie wykazuje. Tak jak przy sprzedaży samochodu 2%. Samochód też, jeśli sprzedasz przed upływem 6 m-cy od nabycie - zapłacisz 20% podatku.
      Pójdź do US i zapytaj dokładnie kogoś. Trafia się czasem na miłe osoby.
      Wydaje mi się jednak, że w Twoim prezypadku wszystko było tak, jak należy.
      Płacz i płać - polska rzeczywistośc, psiakość.
      Wiem coś o tym...
      Pozdrawiam
      Mattkapolka
    • ziazia17 Re: znacie się na sprawach spadkowych i u. skarbo 23.02.05, 08:08
      No to jestem wyleczona, trudno. Bardzo Wam dziekuje, mam nadzieje, ze bede sie mogla kiedys odwdzieczyc. Zapominam o calej sprawie, zaczynam zyc innymi. Dzieki jeszcze raz, pozdrawiam magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka