xmargaretkax 16.10.05, 21:45 Mam problem, nie wiem jak się mam zwrócić do diakona, a chciałabym z nim porozmawiać.Z góry dziekuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xmargaretkax Re: Diakon 16.10.05, 22:29 czy nie bedzie to głupie gdy poproszę by pomógł mi znów wierzyc? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Diakon 16.10.05, 22:35 Nie, nie będzie. Jeśli chcesz wierzyć i prosić o pomoc - co w tym głupiego? Odpowiedz Link Zgłoś
julia246 Re: Diakon 17.10.05, 06:57 Z tego co ja wiem, to raczej nie musisz się do diakona zwracać "proszę księdza". Diakon to nie do końca ksiądz, bo nie ma jeszcze święceń kapłańskich. Diakonem się zostaje na 5 roku studiów na AWSD. Odpowiedz Link Zgłoś
xmargaretkax Re: Diakon 03.11.05, 20:53 dalej mam problem bo nie mam odwagi sie do niego odezwac, w końcu sama nie wiem czy powiedziec proszę kiędza czy szczęść Boże możemy porozmawiać?wiem , że nie ma jeszcze święceń dlatego jak wybrnąć z tej sytuacji, zależy mi na tym bo chcę porozmawiać z kimś o Bogu o moich problemach z wiarą itp a z moim proboszczem nie ma szans, z góry serdecznie dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
aniaora Re: Diakon 03.11.05, 21:10 Skąd wiesz ze to diakon, przecież jeśli ma sutannę to dla ciebie ksiądz i spokojnie mozesz sie tak do niego zwracać. Chyba lepiej niz "proszę pana". Szczęść Boze też albo Pochwalony Jezus Chrystus, bo to powitanie. Ale jak powiesz dzień dobry też sie nic nie stanie. Jesli masz ochote to po prostu do niego podejdz i popros o chwile rozmowy - na pewno będzie miał więcej czasu i zapału niz proboszcz. Sama mam brata ksiedza i paru ksieży znam prywatnie, wiec wydaje mi sie ze mogę ci w tej kwestii cos doradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
tynia3 Re: Diakon 03.11.05, 21:26 Spytaj go, jak sobie życzy, zeby się do niego zwracac. Pewnie zaproponuje Ci per Ty . pzdr Odpowiedz Link Zgłoś