Dodaj do ulubionych

ZUS i macierzynski

IP: *.* 18.05.01, 11:47
Cześć,planuje dopiero zajście w ciążę i chciałam się zapytać, czy prowadząc jednoosobową działalność gosp. (odprowadzam składkę od najniższego wynagrodzenia) przysługuje mi tak jak wszystkim 26 tygodniowy urlop macierzyński i zasiłek w wysokości najniższej krajowej? Czy w ogóle wszystkie przepisy dotyczą mnie tak jak zatrudnionych na podstawie umowy o pracę?Pozdrawiam,Asia
Obserwuj wątek
    • Gość: Kinga Re: ZUS i macierzynski IP: *.* 18.05.01, 21:43
      Przysługuje Ci normalny zasiłek porodowy, urlop macierzyński tak, jak zatrudnionym i zasiłek podczas urlopu. Już gdzieś to było, ale nie mogę znaleźć tego tematu...Pozdrawiam
      • Gość: Monica Re: ZUS i macierzynski IP: *.* 21.05.01, 21:52
        Mnie ten PROBLEM dotyczy już od 2 lat.Jestem mamą bliźniaków.Przed porodem prowadziłam 1 os. dział.gosp. i opłacałam najniższą składkę.Po urodzeniu dzieci dostałam od ZUS-u zasiłek porodowy, macieżyński ale wychowawczy mi nie przysługiwał, ponieważ prowadziłam dział. gospodarczą. W ZUS-sie mówiono mi, że nie mam 6 miesięcznej ciągłości pracy na "umowę o pracę" do momentu porodu.I gdybyś po urlopie macierzyńskim (26 tyg)postanowiła dalej być z dzieckiem w domu to ten czas nie zostanie zaliczony do twojej późniejszej emerytury. Nie posiadasz również prawa do zasiłku jako bezrobotna.W urzędzie zatrudnienia tłumaczyli tym,że nie jestem dyspozycyjna z małymi dziećmi. Moim prywatnym zdaniem jest "luka" w przepisach prawa pracy OCZYWIŚCIE NA NIEKORZYŚĆ MATKI.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka