Dodaj do ulubionych

Zespół Downa

IP: *.* 03.07.01, 14:14
W mojej rodzinie jest dziecko z zepolem downa (mojego ojca brat i jego zona). Jakie jest prawdopodobienstwo urodzenia przeze mnie chorego dziecka. MOj lekarz bagatelizuje sprawe a ja sie strasznie denerwuje. Czy moze ktoras z was wie cos na ten temat?Nie chce robic badan prenatalnych, bo i taK jakby co to ni eusune mojej ciazy. KOcham moja dzidzie, ale chce zeby wszystko bylo ok.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Zespół Downa IP: *.* 03.07.01, 21:01
      Witam, nie wiem jak to jest z "rozprzestrzenianiem się" ZD ale... Jedna z postaci ZD czyli tzw. "zwykła" trisomia (taki kariotyp ma moja mała) nie ma nic wspólnego z wadami genetycznymi u rodziców. Jest to po prostu wredny przypadek i nic nie można w tym względzie zrobić. Inne rodzaje ZD mogą mieć jednak związek z jakimś felerem u mamy lub taty. Jeżeli martwisz się, to może dowiesz się jak to wygląda u tego dziecka.
    • Gość: guest Re: Zespół Downa IP: *.* 04.07.01, 14:59
      Slyszalam, ze dzieci z ZD maja zgrubiony kark - mozna to zgrubienie zobaczyc juz na USG, ale nie wiem czy to jest prawdaKasia
      • Gość: guest Re: Zespół Downa IP: *.* 05.07.01, 14:08
        Bedac w piatym miesiacu ciazy lekarze ujrzeli na monitorze aparatu USG cyste na mozgu plodu,jasna plamke na serduszku.Powiedzieli , ze te dwie nieprawidlowosci swiadcza o tym ze nosze w sobie dziecko z ZD.Jednak wierzylam ,ze dziecko jest zdrowe i gdy urodzilam synka bylam najszczesliwsza matka na swiecie,kiedy lekarz mi oswadczyl,ze mam slicznego ,zdrowego chlopca.Pozdrawiam wszystkie mamy.Viola
    • Gość: guest Re: Zespół Downa IP: *.* 04.07.01, 15:07
      Nie wiadomo chyba dokladnie o powiazaniach ale napewno jesli matka juz miala jedno dziecko z ZD to tutaj przynajmniej (w Anglii) robi sie jej na zyczenie badanie amnio bo wowczas prawdopodobienstwo rzekomo jest wieksze. Tez polozna na poczatku ciazy pyta czy ktos z rodziny ma ...i tu lista chorob, ale do konca nie wiem czy to raczej do statystyk czy dlatego,ze rzeczywiscie ma jakis zwiazek.Napewno jest prawda to co juz chyba Asia mowila o zgrubieniu karku. Dochodza do tego jeszcze wady serca wiec na uSG lekarz powinien dokladnie to sprawdzic. Jesli serce jest w porzadku, nie powinno byc peoblemu.Popros go by dokladnie to sprawdzil- naprawde warto-dla Twojego spokoju!!!!!
    • Gość: guest Re: Zespół Downa IP: *.* 05.07.01, 09:15
      Zanim dochodzi do badań prenatalnych robi się tzw. test potrójny. Najpierw wskaźnik AFP we krwi matki. Jeśli jest za niski - może to świadczyć o zwiększonym ryzyku wystąpienia Zespołu Downa. Wtedy robi się jeszcze dwa inne wskaźniki z krwi. Jeśli ryzyko się potwierdza - robi się badania inwazyjne (amniopunkcja np.) Na USG mierzy się przestrzeń między karkiem dziecka a workiem płodowym, o ile pamiętam. Pytanie tylko, czy chcesz robić te badania. Jeśli i tak chcesz urodzić to dziecko, to spróbuj myśleć pozytywnie i nie zawracaj sobie głowy szacowaniem ryzyka. Wiem, że to niełatwe, ale przeżyłam historię ze złym wynikiem AFP i jakoś uwierzyłam, że mimo wszystko moje dziecko jest zdrowe. I było!
    • Gość: guest Re: Zespół Downa IP: *.* 05.07.01, 09:58
      Jest w internecie strona dziewczynki z Zespołem Downa.Mozna sie tam dowiedziec wszystkiego o ZD. Jest też lista dyskusyjna, forum. Nie znam dokładnie adresu ale jak wpiszesz w wyszukiwarkę "Aleksandra Paulina" napewno znajdziesz.Polecam strone wszystkim, jest piekna i przepełniona miłościa do małej Aleksandry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka