Gość: guest IP: *.* 13.07.01, 12:02 O co spytać lekarza i na co zwrócić uwagę podczas pierwszej wizyty u ginekologa, mającej rozpocząć przygotowania do ciąży ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: o co spytać lekarza IP: *.* 16.07.01, 13:41 Wlasciwie jezeli powiesz lekarzowi ze chcesz byc w ciazy to sam powinien zadac ci kilka pytan i zbadac czy wszystko u ciebie OK. Mnie spytal sie czy i kiedy przestalam brac pigulke, czy okresy potem byly normalne, czy cos mnie bolalo -jajniki, brzuch, piersi.Przepisal mi kwas foliowy, ktory jest bardzo wazny i lepiej go brac przed zajsciem w ciaze. Bralam tez przez 3 miesiace witaminy dla kobiet w ciazy. Oprocz tego, wiedzialam ze nie bylam szczepiona na rozyczke, wiec sie zaszczepilam ( po niej trzeba bylo odczekac 2-3 miesiace). Mozna zrobic ogolne badania krwi i moczu. Sprawdzic rozne choroby oprocz rozyczki jak toksoplasmoze, zoltaczke, AIDS. Ale te badania i tak robi sie na poczatku ciazy i nie wiem czy jest sens robic je wczesniej. Ogolnie lekarz nie zalecal mi nic szczegolnego, po prostu zostawic czas naturze i nie przejmowac sie. Tyle sie teraz mowi o medykalizacji wszystkich dziedzin zycia, co wcale nie jest dobre!Nie martw sie, jezeli jestes zdrowa i nic ci specjalnie wczesniej nie dolegalo, bedziesz w ciazy, nawet jezeli nie zrobisz badan!Powodzenia!! Odpowiedz Link Zgłoś