Dodaj do ulubionych

czy warto mieć samochód?

IP: *.* 01.03.03, 20:45
Od mniej więcej 3 lat przymierzamy się do kupna samochodu i wciąż się jakoś nie możemy zdecydować :crazy: . Niby z jednej strony by się przydał- uniezależnilibyśmy się od innych posiadaczy samochodów w rodzinie (głównie teściowej, bo to ona najczęściej nam pożycza swój), pewnie byłoby nam ogólnie wygodniej, ale.........no, właśnie, przede wszystkim najbardziej boimy się wydatków, bo podobno na samą benzynę wydaje się średnio 500zł, a przecież jeszcze jakieś naprawy, inne nieprzewidziane wydatki, opłaty za parkowanie chociażby, a my oboje budżetówka :cry: .Poza tym mam wrażenie, że człowiek z samochodem jakoś tak gnuśnieje i leniwieje, robi się taki burżuj ;). No i samochód zabiera czas- trzeba o niego dbać , a jadąc nim można tylko skupić się na jeździe. I ten wieczny niepokój czy nie ukradną :crazy: .No i samochód jest najbardziej niebezpiecznym środkiem lokomocji......Czy jest ktoś, kto nie ma samochodu z własnego wyboru?Czy w ogole warto mieć samochód?
Obserwuj wątek
    • Gość: Agnieszka.Z Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 01.03.03, 21:07
      powiem szczerze , że bardzo mnie zdziwił twój post i dużo dał do myślenia.... my mamy samochód od jakis 4 lat i mówiąc szczerze już nie wyobrażam sobie powrotu do autobusu. przecież tyle czasy zaoszczędziłam mając auto.nie musiałam wyczekiwać na przystanku na autobus do miasta albo z miasta.podjechałam gdzie chciałam i o której chciałam i do kogo chciałam.samochód wogóle mi nie zabiera czasu - wręcz więc przeciwnie daje mi go o wiele więcej ( bo nie muszę wyczekiwać na autobus).co do utrzymania auta to na paliwo idzie nam srednio ciut więcej niż na bilety mies.ale za to jestem wszędzie tam gdzie chcę być.a co do napraw to jak się uda to można autko kupić w dobrym stanie i wymieniać w nim tylko to co niezbedne , a jesli twój mąż umie sam cos naprawić to problem masz z głowy. no i jeszcze ubezp. auta . teraz jest tyle pakietów promocyjnych ,że suma sumarum też nie wynosi ono dużo.
      • Gość: Marina Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 01.03.03, 21:27
        jestem osoba uzalezniona od auta, ale za to nie pije , nie pale i w ogole jestem nienalogowa.auto daje mi czas i "wolnosc ".mieszkam na obrzezach miasta i cokolwiek chce w miescie zalatwic -wyprawa.dowoze dzieci do szkoly i lekarza , na zajecia dodatkowe, na wakacje.z trojka dzieci w autobusie -ok jest to mozliwie.moje auto sie nie psuje poza wymiana oleju , benzyna /malo pali/ itp no i ubezpieczenie tez kosztuje i parkoanie w miescie.tak to sa wydatki, ale byloby mi bardzo smutno bez mozliwosci szybkiego przemieszczania sie z punktu do punktu.z zazenowaniem powiadam ,ze auto jest mi potrzebne jak szczoteczka do zebow.M
        • Gość: guest Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 01.03.03, 22:08
          Ja też jestem z tych co niewyobrażają sobie życia bez auta bo:- jadę gdzie chcę i kiedy chcę nie licząc sie z kapryśną komunikacją i rozkładami jazdy w zwiazku z tym mogę po pracy jechać np. na basen, na zakupy i odebrać spokojnie dzieciątko od tego kto się nim akurat opiekuje( bez samochodu nie da rady)- jestem w 10 min z pracy w domu, nie muszę dźwigać zakupów z takiego targu na przykład- mogę pracować jeszcze dodatkowo bo łatwo przemieszczam się z pracy do pracy ( autobusem z dwie godziny by mi zajęło :) i nici z dodatkowych dochodów) - wstaje rano wtedy gdy moje koleżanki czekają już na autobus- każdą wolna chwilę bez problemu spędzamy za miastemTo fakt,że samochód kosztuje i generalnie tańsze jest korzystanie z komunikacji ale serio nie wyobrażam sobie życia bez mojego maluszka :) to taki mój wygodny kaprys.Ale jak pisano powyżej ja też nie palę, nie piję ha nawet kawy nie lubię!Samochód zawsze można kupić z instalacja gazową - koszty znacznie niższe jeśli sie dużo jeździ, lub nieco tańszego w utrzymaniu diesla.Jeśli sami będziecie umieli zrobic coś przy aucie - też sporo zaoszczędzicie ( chociaż coraz mniej aut przy których samemu coś mozna zrobić).Samochód to dla mnie wygoda,wygoda i jeszcze raz wygoda.Bez niego wielu rzeczy nie byłaby w stanie..no ale za wygodę trzeba płacić.Ale znam takich co nie mają i żyją.Tylko,że nie jest to ich wybór jeno problemy finansowe.PzdrKasiabaaaardzo zmotoryzowana
    • Gość: AneczkaG Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 01.03.03, 21:44
      Ja sobie nie wyobrażam zycia bez samochodu :) Co prawda mamy jeden, który mąż anektuje na cały dzień (dojeżdża do pracy), ale jak mnie jest potrzebny, to jakoś się dogadujemy ;) Moi rodzice też od dawna mają samochód, więc prawie nie pamiętam czasów "przed", no może za wyjątkiem mile wspominanych powrotów od babci nocą autobusami...Ale Asiu, inna rzecz mnie uderzyła w Twoim poście, chyba ze względu na naszą sytuację... Mianowicie, jak piszesz: uzależnienie od posiadających samochód członków rodziny. W rodzinie męża (tej najbliższej) nikt nie ma samochodu i to my jesteśmy na każde zawołanie, co mnie czasami tak wkurza, że... nie mam słów. No bo jak nie zawieźć mamy (teściowej) do sklepu czy szwagra na kurs? Pomijając fakt, że na dalsze trasy jeździliśmy w 6 osób! Albo mój mąż dwa razy kursował (zimą przez las i nieodśnieżone drogi) ok 60 km w jedną stronę. I w dodatku mój mąż pracje wraz z rodzinę w interesie, który wymaga dojazdów do klientów, więc wracając z jednaj zasadniczej pracy pędzi zawieźć kogoś do klienta!!!Wiem, może u Ciebie to zupełnie inaczej wygląda, ale ja przez moje doświadczenia uważam, że należy mieć własne auto, a nie kożystać z uprzejmości rodziny, która nie zawsze jest tym faktem zachwycona. Co do benzyny - my faktycznie wydawaliśmy od 500-600 zł miesięcznie na benzynę, ale to było w czasach, gdy ja dojeżdżałam na uczelnię, mąż do pracy, a dziecię trzeba było zawieźć do babci i jeszcze po południu mąż używał auta do drugiej pracy. Że nie wspomnę o weekednowych wypadach (dużo taniej niż pociągiem!!!), lub wyjazdach do aquaparku (razem ok 150 km dziennie). Aneczka
      • Gość: guest Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 01.03.03, 22:14
        Aneczko droga, z ust mi wyjęłaś skargi na tych co aut nie maja a chętnie nimi jeżdżą.Juz kilka razy zdarzyło nam sie odmówić odwiezienia kogoś np. z imprezy rodzinnej, bo on przyjechał autobusem żeby sobie wypic a frajer co go zawiezie do domu zawsze się znajdzie. Nie cierpię tego!!!
    • Gość: guest Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 02.03.03, 10:47
      Mam samochód i przyznaję, że kosztuje mnie więcej niż kiedy go nie miałam. Bilet miesięczny to 50 zł + czasami taryfa.A teraz = 200zł paliwo + 70zł parking strzeżony+ 15zł jedna myjnia w miesiącu + 50zł OC w przeliczeniu na miesiąc(ale płacę to rocznie) + różne inne awaryjne, bo samochód czasami się psuje, czasem drobnostka, a czasem coś poważnego.To były wady. A teraz zalety.W krótszym czasie pozałatwiam wszelkie sprawy, nie muszę codziennie autobusami wozić moją małą do babci i spowrotem, kupuję hurtowo zgrzewki wody mineralnej, duże opakowania proszku do prania, na urlop jadąc pakuję tyle rzeczy ile się zmieści w samochodzie. :)
    • Gość: Gosia1 Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 02.03.03, 11:32
      Nie wyobrażam sobie teraz nie mieć samochodu. Jak sobie przypomnę czasy jeżdżenia autobusami, wystawania po przystankach, szczękania zębami, wdychania smrodu "współpasażerów", kieszonkowców itd - to robi mi się słabo. Poza tym ja jestem szybka w działaniu - jeśli coś mi wpadnie do głowy, to lubię zrealizować to natychmiast. Gdybym miała leźć na przystanek, mieć w planach kilkudzisięciominutową jazdę autobusem - z 90% takich wypraw do sklepu, koleżanek zrezygnowałabym. I jeszcze coś - od ponad 8 lat jeździmy z mężem samochodami przerobionymi na gaz. W tej chwili passatem combi - jest super. Jak wiadomo gaz jest prawie dwukrotnie tańszy od benzyny, a i samochód ma "kopa" tylko minimalnie gorszego od benzyniaka (wiem, bo czasem jak brakuje mi gazu jadę na benzynie i mam porównanie). Dlatego naszym combiaczkiem bardziej się opłaca jeździć, bo jest tańszy i od autobusów, autokarów, pociągów. Jest ubezpieczony, staramy się więc nie wariować ze strachem. Parkujemy pod domem, nie na parkingu. Sumując - nigdy w życiu świadomie nie zrezygnowałabym z samochodu! :) Pozdrawiam Gosia
      • Gość: asia.d.d Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 02.03.03, 20:38
        same superlatywy ;)mój mąż niestety nie będzie potrafił nic zrobić przy samochodzie- tak naprawdę to on jest największym przeciwnikiem samochodu :crazy:o tym wykorzystywaniu rodziny przeczytałam bardzo uważnie, staramy się nie wykorzystywać, ale pewnie z punktu widzenia Teściowej wygląda to inaczej :lol:pewnie kupimy samochód na wiosnę.......:benetton:
    • Gość: guest Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 02.03.03, 21:27
      To zależy.Po pierwsze od tego, gdzie mieszkasz. Po drugie jakie płacisz ubezpieczenie. Czy dużo wyjeżdżasz z domu.Właśnie zapytałam męża ile kosztuje nasz samochód. Rocznie kosztuje nas 7 tys. (ubezpieczenie+przeglądy+utrata_wartości) plus paliwo, parking, myjnia itp. Mamy Skodę Felicję. Ile za te 7 tys. można jeździć taksówkami!!! :)Do rynku (mieszkam w Krakowie) wolimy jeździć tramwajem - nie trzeba się martwić o miejsce do zaparkowania i zasówać kawał drogi od samochodu, bo przy rynku są sterfy i nie wolno parkować.Wyjeżdżamy z domu rzadko i na dłużej. Jak jechaliśmy nad morze, to pociągiem, bo baliśmy się jazdy samochodem z rocznym dzieckiem (przypięte w upał do fotelika, przez kilkanaście godzin; a tak przespała całą noc w pociągu; a samochód został na parkingu pod blokiem).Ale...Budujemy dom poza miastem i wtedy taki samochód się nam opłaca. Bo do sklepu daleko, do szkoły, do lekarza itd. Samochód kupiliśmy, bo nie byliśmy w stanie znaleźć działki budowlanej bez samochodu.Pozdrawiam seredcznie :hello:
      • Gość: guest Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 02.03.03, 21:36
        I jeszcze zapomniałam o ekologii :). Gdyby więcej ludzi korzystało z komunikacji miejskiej to nie byłoby tyle korków i co za tym idzie - smrodu spalin.U nas na niektórych ulicach autobusy mają swoje własne pasy ruchu - i szybciej można dojechać autobusem niż samochodem (nie stoi się w korku).To chyba tyle. :)Pozdrawiam :hello:
        • Gość: Ika Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 02.03.03, 21:44
          Nooo... z tym "szybciej" to przesada... Samochodem mam możliwość manewru, jak widzę korek, mogę jechać inną drogą... Autobus zaś trasy nie zmieni. Swój pas autobusy mają tylko na niektórych ulicach. No i ja samochodem nie muszę się na przystankach zatrzymywać :lol:Pomijam już, że na swój samochód nie muszę czekać, bo to on na mnie czeka zawsze w garażu :) I nie mam w nim tłoku i przepychanek i chamskich odzywek... a w autobusach się zdarza...:hello:P.S. 7 tysięcy mozna taryfami dość szybko przejeździć (w porównaniu z jeżdżeniem swoim samochodem). Bilety są tak koszmarnie drogie, że samochodem wychodzi mi mniej więcej na to samo. A co do parkowania w pobliżu rynku - w strefie można stawać za określoną opłatą. Tańszą niż taryfa do domu ;) I ja parkuję np. na ulicy Studenckiej - do rynku mam zatem taką samą drogę, jak Ty z przystanku spod Bagateli ;)A na wakacje pociągiem z dzieckiem (moim ;) ) nie pojechałabym w życiu! Podróże samochodem lubimy natomiast oboje :)To chyba po prostu kwestia przyzwyczajenia, gustu i wygody.P.S.2. Post scriptum mi wyszedł dłuższy niż post właściwy! :lol:
    • Gość: Aluc Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 02.03.03, 21:58
      no to werikuję mity ;)asia.d.d napisała/ł:> Od mniej więcej 3 lat przymierzamy się do kupna samochodu i przede wszystkim najbardziej boimy się wydatków, bo podobno na samą benzynę wydaje się średnio 500zł, a przecież jeszcze jakieś naprawy, inne nieprzewidziane wydatki, opłaty za parkowanie chociażby, a my oboje budżetówka :cry: może i samochód najtańszy nie jest, ale czas jest droższy - i w sensie finansowym i każdym innym Poza tym mam wrażenie, że człowiek z samochodem jakoś tak gnuśnieje i leniwieje, robi się taki burżuj ;). na aerobic autobusem w życiu nie chciałoby mi się jeździć :lol: No i samochód zabiera czas- trzeba o niego dbać , a jadąc nim można tylko skupić się na jeździe. myjnia raz na miesiąc przy okazji wizyty na stacji benzynowej zabiera zdecydowanie mniej czasu niż miesięczny wymiar czekania na przystanku :DI ten wieczny niepokój czy nie ukradną :crazy: AC po piewrsze, drugie i dziesiąte :D poza tym są marki i modele mniej i bardziej narażone na kradzież, niestare samochody popularnych zachodnich marek są dość dobrze zabezpieczone przed przypadkową kradzieżą, a jednocześnie są zbyt tanie, żeby ładować je na lawetęmoja korsunia :love: przeżyła jedną próbę kradzieży - nieletnim pomysłowym nie udało się jednak sforsować trójpunktowego immobilizera i radio co prawda ukradli, ale samochodu nie ruszyli.No i samochód jest najbardziej niebezpiecznym środkiem > lokomocji......zwłaszcza dla pieszych ;)gdyby w Warszawie było takie metro jak na przykład w Londynie, olałabym samochód, zamiast dwóch mielibyśmy pewnie jeden bardzo rodzinny, używany na weekendy i wakacjetramwaj do mnie nie dojeżdża, samochodem stoję w korkach tak samo jak w autobusie, ale przynajmniej nie ma tłoku, nikt mi nie śmierdzi wczorajszą imprezą, albo kąpielą w zeszłą Wielkanoc ;) no i radia człowiek może posłuchać, gazetę poczytać i ust korale pomalować :grin:wszystko to napisał Aluc głęboko uzależniony :hello:
      • Gość: guest Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 02.03.03, 22:17
        To i ja dopisuję się do uzależnionych od samochodu. Co do modeli, które złodzieje maja w dużej pogardzie - to jest nim niewątpliwie mój poczciwy ford Ka. Ale to niestety na nie więcej niż mamę, dzecko i zakupy - u nas taka funkcję on spełnia. Nie zgnuśniałam, bo często wyjeżdżam nim do lasu co mnie i Adasiowi daje możliwość pochodzenia w powietrzu czystszym niż ołowiane w środku miasta. Myslę, że jak ktoś ma tendencje do gnuśnienia to i bez samochodu mu się to uda. Jestem jak najbardziej za pod warunkiem, że się z niego będzie korzystać. Jeżeli ma tylko podkreślać wizerunek posiadacza, to szkoda pieniędzy. A poza tym, jeżeli nie wybierze się kompletnego rzęcha po zderzeniu czołowym to znowu nie nalezy obawiac się wydatków na jego naprawy. Co do paliwa - robię 10 tyś km rocznie - tankuję 3 razy w miesiącu pełny bak - tj ok.130 zł. danka
    • Gość: big_tom Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 03.03.03, 00:06
      a może ja coś napiszę jako jeden z przedstawicieli świata niezmotoryzowanego ;-) Może auto jest i wygodne i nie drogie, w porównaniu z coraz droższą komunikacja publiczną ale :- gdybym miał samochód byłbym mniej warościowym człowiekiem bo nie potrafił bym współczuć sardynkom nie wiedząć co czują - gdybym miał samochód nie skakała by mi tak adrenalina (bez banji) kiedy musze karcącym wzrokiem patrzeć na typka forsującego mój zamkek od plecaka - ludzie którzy cenią sobie stosunki przyjacielskie moga się czasem poprzytulać do przypadkowych współpasażerów - dzięki autobuom oszczędzam wzrok - nie siedzę tyle przed komputerem , poprawiam sprawność biegająć a nimi jak wyjde za późnoEhh można by wimieniać i wymieniać :lol: :crazy: Chciałbym też obronić mój ulubiony sposób transportu jakim jest pociąg, nic nie może się równać z wyprawą pociągiem nocnym w grupie zorganizowanej ;-)Kiedyś miałem samochód, nie dość , że był starszy ode mnie, to jeszcze miał kaprysy ;-) :lol:Mówię mu kiedyś "słuchaj zapal, do pracy jadę" Myślicie , że posłuchał, musiałem go zmotywować do pracy zabawą" ja go pochałem a jak miał dość zabawy to dopiero pojechał samale to wszystko bez ładu i składu ;-) jedno jest pewne auto jest fajne ale nigdzie nie jest tak fajnie jak w zatłoczonym autobusie czy tramwaju I na koniec prośba, dla was zmotoryzowanych ludzie bez czasu ;-) troszkę szacunku dla nas ;-) widzisz autobus włanczający się do ruchu wpuść go tam jedzie 167 osób a Ty go i tak wyprzedzisz i nie musiałaś czekac na auto ;-) z życzeniami szerokiej drogi ;-)Tom
      • Gość: guest Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 03.03.03, 07:38
        :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Tom!! Ty wiesz.... :love:I pisz częściej! :lol: :lol: :lol:
        • Gość: guest Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 03.03.03, 11:13
          Ika dzięki za to uznanie ;-) :lol: a co do pisania częściej to wiesz, mam swoje zasady i poglądy, ale nie wiem czy warto je wypowiadać w zbyt poważnych sprawach, skoro sporo tu osób które nie szanują zdania innych zdania innych :-( Ale nic tam ;-) Pozdrowienia Tom
      • Gość: korol Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 03.03.03, 10:11
        Kocham mieć samochód :love:Kocham moje słodkie, czerwoniutkie clio, które mało pali, należy do samochodów, które nie są lubiane przez złodziei, zajmuje na parkingu mało miejsca i przede wszystkim daje mi ogromne poczucie niezależności. Po prostu wsiadam i jadę : na zakupy (Michu w foteliku mruczy pod nosem), do koleżanki za miasto, do mamy po obiadek (zawsze to szybciej niż gotować samej :lol: ) no i nad morze latem jadę 20 minut :bounce: i zabieram wszystko czego dzieciaki potrzebują. Moje cudeńko powoduje, że się nie spóźniam, nie psioczę na zatłoczone autobusy, nie musze dzwonić po taksówki, a jak zapomnę radia to zawsze moge sobie głośno pośpiewać nie narażając tłumu na kłopoty z uszami :grin:.Pozdrawiam wszystkich, którzy kochają jeździć :hello:Addera samochodziara :bic:
        • Gość: guest Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 03.03.03, 10:59
          Adderka...nie chciałabym Cię martwić, ale samochód, który właśnie niedawno ukradziono mojej mamie, to było właśnie clio... :( Tak więc z tymi sympatiami złodziei różnie bywa :(
          • Gość: Aluc Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 03.03.03, 11:03
            Ika, twojej mamie samochód ukradziono razem z kluczykami, zaparkowanego pod blokiem clijaka pewnie by im się nie chciało ruszać
            • Gość: Ewunia Re: czy warto mieć samochód? - troche obok tematu IP: *.* 03.03.03, 11:18
              Jako mieszkajaca od wielu lat na obczyznie, jestem urzeczona :love: tymi wszystkimi zdrobnieniami marek samochodowych w Polsce. Jest to przecudne! Te wszystkie clijaki, corolki, meganki :love: I w zwiazku z tym mam pytanie, czy moglibyscie mi podac, czy sa jakies zdrobnienia na:VW LupoVW GolfZ gory dziekuje :jap:
              • Gość: sammy Re: czy warto mieć samochód? - troche obok tematu IP: *.* 03.03.03, 11:21
                Lupinek i Golfik :lol:pozdrawiamsammy
                • Gość: guest Re: czy warto mieć samochód? - troche obok tematu IP: *.* 03.03.03, 11:36
                  bardziej dzwięcznie brzmiało by "Lumpeksik" :lol: tylko, że troszkę modyfikowało by to nazwę zasadniczą modelu :crazy:
              • Gość: guest Re: czy warto mieć samochód? - troche obok tematu IP: *.* 03.03.03, 11:32
                Lupusik i golfik :lol:A ja mam uniaka...
              • Gość: Aluc Re: czy warto mieć samochód? - troche obok tematu IP: *.* 03.03.03, 11:41
                mama Stefka i Zosi napisała/ł:> Jako mieszkajaca od wielu lat na obczyznie, jestem urzeczona :love: tymi wszystkimi zdrobnieniami marek samochodowych w Polsce. Jest to przecudne! Te wszystkie clijaki, corolki, meganki :love: I w zwiazku z tym mam pytanie, czy moglibyscie mi podac, czy sa jakies zdrobnienia na:> > VW Lupo> VW Golf> Lupuś i Golfiaczek, rzecz jasna :)na niemęża wolwiaczka mówimy także Mruczuś (od łagodnego dzwięku silnika, w dodatku automat, więc nie ryczy tak jak moja korsunia - Tygrysek przy bardziej sportowej zmianie biegów :lol)a moja przyjaciółka jeździ hondzią :grin:
                • Gość: guest Re: czy warto mieć samochód? - troche obok tematu IP: *.* 03.03.03, 21:11
                  Aluc, a mu korsiczką jeździmy :love:
              • Gość: guest Re: czy warto mieć samochód? - troche obok tematu IP: *.* 03.03.03, 11:48
                my mamy lagusię vel. srebrna strzalewczesniej mielismy kliówkę - zlotą rakietępeugeot to oczywiscie tygrysek :)mercedes - mersedesjustyna ;)
            • Gość: guest Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 03.03.03, 11:30
              Aluc, clio mojej mamy też było zaparkowane, a kluczyki im się chciało gwizdnąć jej z kieszeni (od teraz ZAWSZE zwrócę uwagę gdy mnie ktoś potrąci, bo okazuje się, że potrącenia przechodniów nie zawsze sa przypadkowe :( ).Ale fakt, że do domu by raczej nie wleźli by gwizdnąć kluczyki od zaparkowanego pod blokiem auta ;)
              • Gość: guest Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 03.03.03, 13:37
                Mam nadzieję, że mój clijaczek kochany zostanie w mojej rodzinie, bo chowamy go na noc go garażu przed blokiem :lol: A co do zdrobień to jeszcze mówimy na nasze autko kluś, tak wymyśliła moja córka ;)Ale kiedyś mieliśmy malucha, pełnoletniego (z osiemnastką na karku ;) ) i nie moglismy go nazywać inaczej niż kaszlak :( Było to auto nadzwyczaj złośliwe i zdarzyło mi sie kiedyś sprzedać mu kopniaka ;) Ale mimo to wspominam go czule i na jego cześć clijaczek jest czerowny :jap:Addera samochodziarka :lol:
                • Gość: guest Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 03.03.03, 16:35
                  Cóz i ja dołaczę do zmotoryzowanych, bo od tygodnia mam własne autko (Seicento - kto mi poda zdrobnienie ??? ).No i jestem nim zachwycona!Śmigam do pracy, zakupy 3-tonowe ładuje do bagaznika i guzik mnie obchodzi ich ciężar, w sobote pakuję moja trójeczkę maluchów i jedziemy w plener a przy przemieszczeniu sie np. do Rodzinki nie liczę ceny biletów autobusowych na 5 osób + wózek + 2 przesiadki ( w tą i spowrotem - u nas w Trójmieście to aż 32 zł!!).Samochodzik to mnóstwo zalet, uwielbiam nim jeździć i słuchać muzyczki - to dla mnie relaks. Tym bardziej, że mąz ma swoje autko i nie musze go prosić o uzyczenie samochodu. Ooo!Magda
                  • Gość: AgnieszkaP. Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 03.03.03, 16:56
                    My bez samochodu nie mamy szans - malo tego, ledwie dychamy z jednym, i jeszcze w tym roku musimy kupic drugie.Na razie dzielimy sie jednym jak mozemy ( na niekorzysc meza ). I nawet nie chodzi o proszenie meza, bo auto jest totalnie wspolne. Ja z racji nietypowych godzin pracy mam "wieksze prawo" ;) Poza tym na mnie spadaja zakupy, zalatwianie spraw, itp. Dla mnie auto to koniecznosc, wygoda i relaks. I wolnosc ;)Ale z drugiej strony ... Ekologicznie ;) to tragedia. Patrzac rankiem na sznur samochodow stojacych lub niemrawo poruszajacych sie po okolicznych autostradach od razu rzuca sie w oczy jedno. Wiekszosc aut zajmuje jedna osoba-kierowca. Niby sporo ludzi uprawia tzw. "carpool" - wspolny dojazd do pracy, ale efektow nie widac. Stad korki, zanieczyszczenie srodowiska, smog, itp.Wiekszosc woli nie byc zobowiazanym i zaleznym od kogos, i woli swoje wlasne cztery kolka.Agnieszka :hello:
                    • Gość: guest Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 03.03.03, 18:16
                      AgaRN napisała/ł:> Ale z drugiej strony ... Ekologicznie ;) to tragedia. Patrzac rankiem na sznur samochodow stojacych lub niemrawo poruszajacych sie po okolicznych autostradach od razu rzuca sie w oczy jedno. Wiekszosc aut zajmuje jedna osoba-kierowca. Niby sporo ludzi uprawia tzw. "carpool" - wspolny dojazd do pracy, ale efektow nie widac. Stad korki, zanieczyszczenie srodowiska, smog, itp.> Wiekszosc woli nie byc zobowiazanym i zaleznym od kogos, i woli swoje wlasne cztery kolka.> Agnieszka :hello::hello: Agnieszka, to wychodzi, za ja z mezem ekologiczna jestem, ale to tylko pewnie ze wzgledow finasowych, bo drugi samochod jakos w budzecie nie chce sie zmiescic. I dlatego do pracy codziennie dokladam 10 km ( z powrotem tez). No to chyba jednak tak bardzo ekologiczna nie jestem :):hello:
                  • Gość: guest Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 03.03.03, 19:46
                    maggii napisała/ł:> od tygodnia mam własne autko (Seicento - kto mi poda zdrobnienie ??? )No jak to, nie znasz??? Sejczuś! :lol: :lol: :lol:
                • Gość: guest Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 03.03.03, 21:33
                  Addera, moje pierwsze autko to też był maluszek - nazywany był Maćkiem :crazy: i nie mówiło się "zatankować auto" lecz: "Maciusia nakarmić" :lol: To dopiero personifikacja, co? :lol: Maciuś był autkiem z duszą i sercem, wyczuwaliśmy się idealnie. Jak miał się zepsuć, to najpierw mnie dowiózł na miejsce ;) Nigdy mu nie zapomnę jednej trasy, kiedy to powinien się rozkraczyć koło Kielc, a jednak dojechał do Wawki i... rozkraczył się dopiero pod moim blokiem! :love: A ile rzeczy potrafiłam w nim sama zrobić, naprawić! Obroty regulowałam śrubokrętem :lol: Z tamtych czasów została mi sympatia do maluszków i nazywam je ociupinkami ;) :lol:
                  • Gość: jakasia Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 03.03.03, 23:27
                    A ja ciągle jeżdżę bialuchem!Cudny jest jak nie umie wjechać pod górkę...I jak łatwo go zapalić zimą...trochę pchania i już po kłopocie.Nie to co z tą uciążliwą elektroniką.Kasia
    • Gość: ilka Re: czy warto mieć samochód? IP: *.* 03.03.03, 17:33
      A ja mam matizka, takiego zupełnie swojego :hap: Wcześniej zasuwałam na piechotę z wózkiem po starsze dziecko do szkoły (w jedną stronę 3 km) i na zakupy. Latem było przyjemnie, ale jesienią i zimą brrrrrr. Parę razy zdarzyło nam się zostać ochlapanymi nawet na twarzy :fou:Teraz ja chlapię ;)A tak poważnie to jestem szczęśliwa z mojego autka, miesięcznie na benzynę wydaję 200 zł, - nie jeżdżę dużo. Fakt, ze trochę to kosztuje, mamy dwa samochody - ubezpieczenia, przeglądy i naprawy, ale warto :) Samochód mam 4 m-ce, a już nie wyobrażam sobie bez niego życia :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka