Dodaj do ulubionych

wymyślacie bajki ??

22.01.07, 23:25
zastanawiam się, bo ja wymyślam co wieczór, o misiu tęczy, o gwiazdce co
przychodzi z nieba, o miasteczku samochodowym, o kotku, dżdżownicy itd.
Czytacie dzieciom, opowiadacie znane bajki, czy zmyślacie?
Obserwuj wątek
    • aluc Re: wymyślacie bajki ?? 22.01.07, 23:27
      czytamy, bo oni wolą takie, które znają na pamięć i z obrazkami, które znają na
      pamięć
      • zojkaojka Re: wymyślacie bajki ?? 22.01.07, 23:30
        I tak, i tak. Ale lubię czytać, zwłaszcza moje ulubione z dzieciństwa i
        nowości. Nie znoszę komiksów i encyklopedi dziecięcych , a oni lubią niestety.
        • aluc Re: wymyślacie bajki ?? 22.01.07, 23:36
          zojkaojka napisała:

> Nie znoszę komiksów i encyklopedi dziecięcych , a oni lubią niestety.

Encyklopedie czytać lubię, komiksów nie znoszę i oni wiedzą, że Kajka i Kokosza
          czyta tata
    • masumi2006 Re: wymyślacie bajki ?? 22.01.07, 23:29
      Ja przeważnie opowiadam o Listonoszu Pacie,ale zawsze wymyślam inne historie,bo
      gdy opowiadam te oryginalne często jestem poprawiana:"Musia,tak nie..."Po czym
      następuje własciwy przebieg zdarzeń w wykonaniu mojego synka.
      A dlaczego Listonosz Pat?Bo to u nas hicior,a ja mam już mdłości od tego
      rudzielca.
      Ostatnio "Wyprawa Baltazara Gąbki" jest na tapecie,więc muszę uważnie oglądać i
      uczyć się na pamięćwink
    • figrut Re: wymyślacie bajki ?? 22.01.07, 23:36
      Nie mam głowy do opowiadania bajek, ale mam jedną wieloletnią bajkę którą
      opowiadałam mojej córce [już prawie 17 latce] i młodszym brzdącom. W bajce jest
      co dzień coś innego i toczy się wraz z domowym życiem. Opowiadam dzieciakom o
      myszce i pajączku mieszkającym w dziurce za łóżkiem, którzy śpią w pudełku od
      zapałek wymoszczonym piórkami które wypadły z poduszki. Myszka z pajączkiem
      żywią się okruszkami po dziecięcym jedzeniu które niepostrzeżenie zabierają ze
      stołu lub podłogi, zabierają się z nami na wyjazdy samochodowe przemykając pod
      zwisającymi z fotelików dziecięcymi nogami itp. . Bajka ma ogromne wzięcie
      również u mojej bratanicy i bratanka, którzy słuchają jej z zapartym tchem, a
      później molestują swoich rodziców do opowiadania im bajki o myszce i pajączku
      zamiast książkowego czytania smile
      • masumi2006 Re: wymyślacie bajki ?? 22.01.07, 23:40
        fajnesmile
        • figrut Re: wymyślacie bajki ?? 22.01.07, 23:49
          masumi2006 napisała:

> fajnesmile
          Moja córa też tak twierdzi i choć już dawno skończyła etap wiary w
          bajki, nadal nasłuchuje jak opowiadam ją oblepiającym mnie moim i nie moim
          dzieciakom. Namawiała mnie nawet do napisania ksiązki o myszce i pajączku i
          wysłąć do jakiegoś wydawnictwa dla dzieci, ale tego zrobić się nie da, bo stwory
          muszą żyć codziennym życiem domowników, inaczej nie było by ciekawe smile
    • mathiola Re: wymyślacie bajki ?? 22.01.07, 23:51
      Taaak, ja dzisiaj wymyśliłam. O majtkojadzie który przychodzi i zjada
      porozrzucane po pokoku majtki. A jak juz zje porozrzucane majtki, zabiera się
      za zjadanie porozrzucanych inych ciuchów. A jak już zje wszystkie porozrzucane
      ciuchy, zabiera się za zjadanie porozrzucanych zabawek smile Synek był pod
      wielkim wrażeniem opowieści smile)
      • waniliowe Re: wymyślacie bajki ?? 23.01.07, 00:48
        mathiola; RE-WE-LA-CJA bajkasmile))))))
        daj znac czy dziecko sprzata po sobie ciuchysmile)))))))
        • masumi2006 Re: wymyślacie bajki ?? 23.01.07, 12:41
          Tylko czy po takiej bajce dziecko zaśnie?Mój umarłby ze strachu,że ten
          majtkojad na końcu pożre jego.
          • mathiola Re: wymyślacie bajki ?? 23.01.07, 23:26
            Mój kompletnie nie ma takich strachów i lęków.
            Jego ulubiony motyw w rysunku: Stado deinonychusów pożywia się młodym
            triceratopsem.
        • mathiola Re: wymyślacie bajki ?? 23.01.07, 23:24
          Nieee, nie posprzątał, ale za to rano zwierzył mi się, że śnił mu sie
          Majtkojad, który zjadł jego dinozaury smile))
          Ale dinozaury też leżą jak leżały, więc pewnie nie dał wiary snom. smile Żesz w
          mordę, jakieś mało przekonujące bajki opowiadam.
    • jk3377 Re: wymyślacie bajki ?? 23.01.07, 13:26
      mój synek jest obecnie na etapie teletubisiów i opowiadam mu przed drzemką i
      wieczorem o nich.gdy dochodze do momentu ze ida spac to on tez zasypia i dosyc
      szybko.
    • 76kitka Re: wymyślacie bajki ?? 23.01.07, 13:47
      Ja i jedno i drugie, dużo czytam, a gdy mały zasypia i jest ciemno wtedy opowiadam zmyślone historie. U nas są to perypetie dwóch dziewczynek i dwóch chłopców. To nie są jakieś wybujałe bajki, raczej opowiastki o tym jak powinno się zachowywać wsród rówiesników, za co ludzie człowieka lubią, za co nie. Mój mały takie lubi.
      • mtsp Re: wymyślacie bajki ?? 23.01.07, 14:02
        Ja co wieczór śpiewam tą samą kołysankę i opowiadam zmyślone hisoryjki o
        dziewczynce i wiem, że Mała traktuje te opowieści, jakby były o niej.
    • marta.m2 Re: wymyślacie bajki ?? 23.01.07, 21:36
      W trakcie dnia czytam, a wieczorem wymyślam. Co wieczór opowiadam cztery bajki
      (starszy syn skrzętnie liczy). Tematy bajek wymyślają dzieci - każdy po dwa.
      Młodszy (2,5 roku) zazwyczaj życzy sobie opowieść o Teletubisiach lub innych
      stworach znanych z bajek z wieczorynek lub książeczek. Starszy (4 latka) jest
      już bardziej wymagający - tematy z dziś to: O kalafiorze, który robił wszystko
      na odwrót i o 17 pieskach, z których jeden umiał latać.
      Marta
      • renia1807 Re: wymyślacie bajki ?? 24.01.07, 09:36
        Bajek narazie nie wymyślam ale wymyślam nowe piosenki, bo moja malutka bardzo
        lubi jak jej sie śpiewa.
        • mesia2508 Re: wymyślacie bajki ?? 24.01.07, 11:10
          moje dzieci zaczynały płakać kiedy śpiewałam :o) serio, ale już im przeszło,
          nawet nauczyłam się kołysanki z kubusia i hefalumpów. Po prostu znieczuliły się
          już na mój brak talentu :o)
          jeśli chodzi o "zadany temat" to musiałam córci (5l.) opowiadać o szufladzie,
          o lampie, o ziemniaku itp., za to synek akcepuje tylko o miasteczku
          samochodowym i o strażakach. Nawet o misiach i pszczółkach nie chce słuchać. A
          takich znanych bajek nie opowiadam tylko czytam, bo kiedy mówię "z głowy" to
          właściwie dzieci opowiadają, bo jak wiadomo ... wiedzą to lepiej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka