malflu 19.04.03, 14:20 Przeczytałam tą niesamowitą książkę i nie mam nikogo z kim mogłabym podzielić swoje przemyślenia. Dałyście swoim dzieciom "wolność" Gosia malflu@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sowa_hu_hu Re: 'Ono' Terakowskiej 20.04.03, 13:00 ja własnie zakupiłam książke jak przeczytam odezwe sie! pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
malflu Re: 'Ono' Terakowskiej 20.04.03, 13:49 Sowo hu hu czytaj, czytaj.... czekam niecierpliwie na Twoją opinię . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: 'Ono' Terakowskiej 23.04.03, 15:36 jestem już za połową powinnam skończyć za 2 , 3 dni - o ile wcześniej nie urodze.... pozdrowionka ps. czytałas coś wcześniej Terakowskiej- bo ja kupiłam sobie poczwarke ale jak okazało sie ze ejstem w ciaży to jej nie przeczytałam ze względu na temat o jakim opowiada... Odpowiedz Link Zgłoś
malflu Re: 'Ono' Terakowskiej 23.04.03, 18:03 sowa_hu_hu napisała: > jestem już za połową > powinnam skończyć za 2 , 3 dni - o ile wcześniej nie urodze.... > > pozdrowionka > > ps. czytałas coś wcześniej Terakowskiej- bo ja kupiłam sobie poczwarke ale jak > okazało sie ze ejstem w ciaży to jej nie przeczytałam ze względu na temat o > jakim opowiada... > Ooo pierwszy raz poznalam ciężarną Sowę!Trzymam kciuki za pomyślne rozwiązanie! Ja czytałam Poczwarkę - bo już wtedy miałam dziecko, W krainie kota - i było zaskakująco, fantastycznie, Tam gdzie spadają anioły -też polecam. Ale największe wrażenie i tak pozostawiło Ono - bo zaczęłam się zastanawiać nad tym jaką jestem matką i już nic nie jest tak jak dawniej... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: 'Ono' Terakowskiej 24.04.03, 10:34 przeczytałam!!! czytałam wczoraj cały dzień - skończyłam o 0.45 w nocy -nie mogłam sie oderwać... nie wiem co napisać - tyle mi myśli przychodzi do głowy... ksiązka "dobija" rzeczywistym obrazem świata... chyba każdy z nas ma coś w sobie z teresy , jana czy złotka... pokolenie hipermarketowców---i co możemy zrobić? przeciez nie wyleczymy ludzi z tej choroby... ważne jest chyba zeby samemu nie dac w ten wir wciągnąć... bo przeciez lepszy jest teatr , kino ,rozmowy... niby to takie oczywiste a tak wielu ludzi jest pochłoniętych ta szarością , beznadzieją... przykre... rozumiem że można nie miec czasu na cotygodniowe wypady np. do owego teatru czy na koncert , ale na rozmowe , na sluchanie drugiej osoby zawsze znajdzie sie czas... fascynuje mnie przemiana jaką przeszła ewa!!! i te mądre słowa babci ireny - tyle w nich "mojej" prawdy... po przeczytaniu tej ksiązki zasytanawiam sie , myśle... nad tym co mnie otacza... nad tym jaką będe matką......... pozdrawiam patrycja Odpowiedz Link Zgłoś
malflu Re: 'Ono' Terakowskiej 24.04.03, 14:59 Hej Patrycja! Wiedziałam że ta książka moż odmienić życie. Niby wszysto wydaje się nam nam codziennością, rzeczywistością powszednią... nie zastanawiamy się nad jakością naszego duchowego życia. A po przeczytaniu takiej ksiąszki jakby nam koś otworzył oczy. Można być szczęśliwym i wolnym mając tak niewiele... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.mama.wojtusia Re: 'Ono' Terakowskiej 26.04.03, 08:28 narobiłyscie mi smaka i pobiegłąm do biblioteki ale nie było,bede musiała poszukac gdzie indziej w bibliotece bo w ksiegarni drogo,"poczwarke"czytałąm,beczałam jak bóbr ,przezywałam tak bardzo ze budziłam sie w nocy ale byłam zachwycona,ksiazka piekna,pozdrawiam,teraz poszukuje "ono",a moze któras z was chciałaby mi odsprzedac ksiazeczke?? pozdrawiam,piszcie na priv:malgorzacia@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: 'Ono' Terakowskiej 26.04.03, 10:14 nie odsprzedam bo lubie mieć swoje książki.... fakt ze ksiązki sa drogie - w twardej okładce "ono" kosztuje 40zł a w miękkiej 30zł.... kupiłam w miękkiej ale teraz wiem ze sie nie opłacało - kilka stron sie odkleiło a w twardej oprawie ksiązki są szyte! w bibliotece to raczej nie znajdziesz bo to "premierowa" książka... no i jak ludzie sie mają "edukować" skoro to tyle kosztuje mam nadzieje ze jednak skombinujesz jakoś książeczke bo naprawde warto przeczytać!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia-wesola1 Re: 'Ono' Terakowskiej 26.04.03, 10:22 Hej! Ale sie napaliłam na te książki, które polecacie! Nie czytałam jeszcze nic tej autorki, ale teraz juz wiem co chcę dostać na Dzień Matki (od męża, bo dzieci jeszcze za malutkie) i to z wyprzedzeniem. A tak mi ostatnio brakuje dobrej lektury.... Dzięki dziewczyny! I pozdrawiam cieplutko - Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: 'Ono' Terakowskiej 26.04.03, 11:35 jesli miałabym jeszcze coś polecic to "dziewczynke w czerwonym płaszczyku" romy ligockiej!!! o tej książce można rzec iż jest fenomenalna!!! i tak wzruszająca że nie da sie tego wyrazić..... o życiu , o miłości , przyjaźni , cierpieniu... o kobiecie i dla kobiet ( oczywiście dla mężczyzn również ) naprawde nie moge wyrazić swojego zachwytu dla tej książki... nie do opisania!!! tak mnie poruszyła ze płakałam.... POLECAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malflu Re: 'Ono' Terakowskiej 27.04.03, 14:39 Hej dziewczyny! To miłe zarazić kogoś do czytania. Ja ostatnio nie mogłam się oderwać od "Różowych tabletek na uspokojenie" K.Jandy. Swietne - zazdroszczę tak fascynujących opisów i trafnego spojrzenia na rzeczywistość. Polecam korzystanie z internetowej księgarni www.wl.net.pl "Ono" kosztuje 26,99 w miękiej oprawie a w twardej 35,99zł Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: 'Ono' Terakowskiej 27.04.03, 15:14 tyle że plus przesyłka wychodzi tyle samo co w księgarni Odpowiedz Link Zgłoś
kama_ Re: 'Ono' Terakowskiej 05.05.03, 21:22 No i ja też przeczytałam. I szczerze mówiąc dawno nie czytałam tak beznadziejnej książki. Piszę to ze smutkiem, bo uwielbiam książki Doroty, znam ją osobiście i uważam, że jest świetną pisarką. Ale Ono moim zdaniem to totalny niewypał. Nudna, naiwna, sztuczna, z kompletnie papierowymi postaciami. Nie przemówiła do mnie, nie wzruszyła (w przeciwieństwie do Poczwarki). Zawiera sporo błędów. Gdyby nie fakt, że książkę dostałam w prezencie, to żałowałabym tych ponad 20 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
malflu Re: 'Ono' Terakowskiej 07.05.03, 18:21 Ilu czytelników takie gusta z każdym można polemizować! Ja i tak uważam że świetna książka zdania nie zmienię bo to moje odczucie ... Odpowiedz Link Zgłoś
abakus_ Re: 'Ono' Terakowskiej 06.05.03, 11:50 Ja też nie jestem zachwycona. Temat eksploatowany ostatnio do bólu. Protestsong przeciw konsumpcyjności życia w wersji "Kiepscy dla intelektualistów" Stąd mam poczucie, że jest to dzieło nad wyraz komercyjne. Kolejny odcinek "Ediego", "Cześć Tereska" itd itp. Nie znalazłam w książce żadnych nowych wielkich prawd ani szczególnych refleksji. Mierzi mnie też wyeksploatowny motyw jak ze złego rodzi się mądre i wielkie duchem. Pod tekstem dopisałabym komentarz: Moralność Pani Dulskiej dla konsumentów hipermarketów. Tylko, że to wszystko już było.... Ale "Poczwarkę" przczytam pozdrawim abak Odpowiedz Link Zgłoś