jajko54 19.07.07, 12:13 ciągle się spotykam z tym że jak któras już ma córkę to chce drugą córkę. a jak ma syna to marzy o córce i jest załamana jesli trafi się drugi syn. czy syn to gorszy rodzaj dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gryzelda71 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:17 A a zauważyłam,ze syn jest lepsiejszym dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
dagmama Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:19 Ja mam syna i płeć drugiego mi obojętna. Może być następny facet Odpowiedz Link Zgłoś
elag3 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:24 nie wiem czy lepsiejszym - nie mam porównania na codzień ale swojego gnojka nie zamieniłabym na żadną córkę i wcale o niej nie marzę - jak będzie to będzie a jak będzie drugi syn to też dobrze a nawet lepiej bo wszystkie niebieskie śpiochy się przydadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: dokladnie 22.07.07, 08:28 mam swietny kontakt z synkiem, moze dlatego, ze mam mlodszego brata, z ktorym jako dzieci bawilismy sie samochodzikami i klockami lego. w ogole mam samych chlopakow w najblizszej rodzininie, w dodatku wszyscy mlodsi. moze dlatego uwielbiam malych urwisow, takich jak Vini plec drugiego dziecka nie ma znaczenia, chociaz czasami chodzac po lumpach kupuje sukieneczki i rozowe ciuszki. jak nie dla mnie bedzie dla dzieci brata lub kuzynow. za to malz chcialby coreczke ja chcialabym jeszcze synka i coreczke Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:20 > ciągle się spotykam z tym że jak któras już ma córkę to chce drugą córkę. a > jak ma syna to marzy o córce i jest załamana jesli trafi się drugi syn. w dziwnym srodowisku sie obracasz Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka40 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:22 mam syna , chcialam syna i mogę mieć drugiego syna Odpowiedz Link Zgłoś
wenus2006 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 13:03 Mam pierwszą córkę i to cudowny dar od losu,chciałam bardzo drugą córkę.Urodził się synuś i to także cudowny dar od losu.Ale gdybym mogła wybrać dwie corki lub dwoch synów bez zastanowienia dwie córki. Z córką jest po prostu ten błogi babski kontakt,synuś to inna bajka traktory,auta,sytuacje życiowe porównywane wiecznie do tych kochanych pojazdów,skojarzenia takie tam dla mnie męczące... A z córunią zakupki,kiedyś czesanie włosów,teraz temat fryzury,normalnie kumpela u boku,a synuś to mały facet,kochany,ale jakże odległy w psychice... Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 13:22 > A z córunią zakupki,kiedyś czesanie włosów,teraz temat fryzury,normalnie kumpel > a > u boku,a synuś to mały facet,kochany,ale jakże odległy w psychice... > > A z córunią zakupki,kiedyś czesanie włosów,teraz temat fryzury,normalnie kumpel > a > u boku,a synuś to mały facet,kochany,ale jakże odległy w psychice... Mam dwoch synów- nie uwazam, zeby byli szczegolnie odlegli w psychice, nie wiem, moze dziwna jestem, ale tak dobrego kontaktu, jaki mam z mezem, nie mialam nigdy z zadna kobieta. -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
wenus2006 Re: rita75 19.07.07, 14:32 bo nie wiesz,bo niby skąd skoro masz dwóch synów,co to za szczególna więź i bliskość posiadania córki.Wiem co mówię jako przedstawicielka "parki" kocham syna nad zycie ale to z córką nas więcej łączy siłą rzeczy zainteresowań i wspólnych tematów. Dla mnie to rzeczywiscie pewna nowość być lepiej rozumianą przez faceta niż kobietę,tego mogę Ci zazdrościć.Nie od parady coraz więcej w różnych kręgach tworzy się stałych spotkań babskich,co by się wreszcie wygadać i być zrozumianą! Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Hmm, dla mnie szczególna więź 19.07.07, 14:40 między matką i córką nie polega na rozmowach o kosmetykach i fryzurkach. O tym to i z fryzjerem można pogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
wenus2006 Re: Hmm, dla mnie szczególna więź 19.07.07, 14:49 sir.vimes napisała: > między matką i córką nie polega na rozmowach o kosmetykach i fryzurkach. O tym > to i z fryzjerem można pogadać to chyba jasne,że to taki luźny skrót myślowy,w którym chodzi mi o o to,że obie jetsteśmy kobietami. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: rita75 19.07.07, 15:23 > bo nie wiesz,bo niby skąd skoro masz dwóch synów,co to za szczególna więź i > bliskość posiadania córki. wiesz, ja nie jestem cudownym dzieckiem dwoch pedalow mam matke- nigdy miedzy nami nie bylo zbytniej wiezi- zyjemy w dwoch odrebnych swiatach. Odpowiedz Link Zgłoś
wenus2006 Re: rita75 19.07.07, 15:28 nie wątpię,że masz matkę,ale jest to dla mnie tak oczywiste,przecież piszemy o relacjach córka-matka ze strony nas matek,a nie córek! Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: rita75 19.07.07, 15:32 przecież piszemy o > relacjach córka-matka ze strony nas matek,a nie córek! nie ma takiego czegos jak relacja z jednej strony- podejrzewam, ze moja matka mialaby podobne jak ja zdanie o naszej kontaktach Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: rita75 19.07.07, 18:43 > to niech mama Twoja z nami pogada... Chyba starasz sie wmowic cos na sile. Nie ma najmniejszej potrzeby, powiedzialaby ci to samo- dobry kontakt nie zalezy od plci, ale od charakterow, upodoban ludzi, ktorzy go wspoltworza. znam wiele kobiet, ktore maja lepsze relacje z ojcami, niz matkami i odwrotnie- synow, ktorzy woleli zwierzyc sie matce- kontakty miedzyludzkie i ich kreacja to zbyt skomplikowane- by podciagac pod jeden mianownik = ta sama plec, lepszy kontakt...naprawdę bywa róznie,relacja na linii matka- corka- zdarza sie, ze jest toksyczna- to dotyka glepszych dziedzin niz kwestii ciuchow, szminek, czy pierwszego okresu, ale to dyskusja na inne forum. Odpowiedz Link Zgłoś
niesiah Re: rita75 19.07.07, 20:16 Ja od zawsze miałam lepszy kontakt z płcią przeciwną i przenigdy nie byłam w stanie dogadać się z własną. Nie wiem z czego to wynika, ale "babskie" sprawy niebyły mi bliskie. I jako dziecko - nie lubiłam lalek, jako nastolatka - ciuchy, kosmetyki jakoś mało atrakcyjnymi tematami mi się wydawały. Do teraz spotkałam może z dwie trzy kobiety z którymi byłam w stanie się porozumieć i rozmawiać na bardziej "męskie" niż "babskie" tematy. Mam dwóch synów i jakoś nie marze o córce - mam wrażenie, że nie będę umiała się z nią dogadać tak jak z innymi przedstawicielkami płci żeńskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: rita75 20.07.07, 08:57 > Ja od zawsze miałam lepszy kontakt z płcią przeciwną wiesz, ze ja tez? Tematy rozmow prowadzone miedzy kobietami wydawaly mi sie zawsze takie mialkie... Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: rita75 19.07.07, 16:48 Zaraz cie zjedza.Ale tak wlasnie jest- corka moze byc najlepsza przyjaciolka mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:24 pierwszy raz slysze o czyms takim. ja chcialam syna, urodzila sie corcia plec kolejnego dziecka jest mi w sumie obojetna, choc troche bardziej wolalabym chyba dziewcznke. dlatego, ze mam juz cala wyprawke dla dziewczynki, zabawki typowe dla malej panienki; poza tym obserwuje synow znajomych i dochodze do wniosku, ze corki sa duzo latwiejsze w "obsludze"... Odpowiedz Link Zgłoś
erka235 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:22 czy syn to gorszy rodzaj dziecka? - NIE , przecież to też dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
annasi23 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:22 A ja mam córkę i jest świetna, ale zanim się dowiedziałam, że to córka, raczej wolałam chłopca. Jakieś takie patriarchalne myślenie, żeby dać ojcu syna i że dobrze by było żeby chłopiec był najstarszy z rodzeństwa. Chciałabym też, żeby drugie dziecko było płci męskiej. Ale samych chłopaków to nie chciałabym mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
yazmine Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:26 Ja marzyłam o chłopcu... Od samego początku. I mam takiego łobuziaka I jestem przeszczęśliwa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agra1 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:26 Ja chcę tera córeczkę - mam kjuż synka, a zawsze chciałam mieć zestaw mix . Poza tym potrzebuję pretekstu do czytania i omawiania wszystkich książek dla dorastających panienek. Mąż je poczytuje, ale pewnych spraw nie łapie ))) Odpowiedz Link Zgłoś
asia_mama_alusia Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:28 ja mam syna i bardzo chciałabym, aby drugie dziecko też było chłopcem Odpowiedz Link Zgłoś
papryczka_ag Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:29 Ja tam zawsze chciałam syna. Odpowiedz Link Zgłoś
niesiah Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:37 Ja tam zawsze chciałam syna...mam dwóch do tego bliźniacy i szlag mnie trafia jak mi mówią ach szkoda że dwa chłopaki, córcia by się przydała i inne tego typu bzdety. W życiu bym moich kurczaków nie zamieniła na żadną dziewczynkę. Następne dzieci (o ile takie się zdarzą) wolałabym aby byli to chłopcy. Spotykam raczej facetów chcących mieć córeczkę do takich należy np. mój mąż, brat, tata... Odpowiedz Link Zgłoś
rossa79 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:31 Oj, to ja jestem jakaś inna. Chciałam mieć chłopca i do brzuszka mówiłam KUBUŚ, a jak dowiedziałam się że dziewczynka to nie mogłam się przyzwyczaić i do końca nie chciało mi się wierzyć. Dopóki się nie urodziła, a teraz jest dla mnie najcudniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
lutowa.2007 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:31 nie wszystkie chyba, bo ja nie. chcialam miec synka i mam. Odpowiedz Link Zgłoś
emilly4 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:35 Nie wszystkie,my chcielismy synka..a jest corka))) A w sumie dziecko to dziecko-tak samo powinno byc kochane<3 Odpowiedz Link Zgłoś
ramota Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:38 Mam dwie córeczki Nie powiem, kiedy zaszłam w drugą ciążę chciałam by była to kolejna dziewczynka, a czemu - takie moje "widzimisię". Chociaż gdyby był to chłopak też byłabym szczęśliwa. Natomiast kiedy już urodziła się Młodsza, często spotykałam się ze stwierdzeniem jakiego to mam pecha że są dwie dziewczynki.... A juz rozwaliła mnie ekspedientka w sklepie, kiedy na Jej pytanie o płeć Młodej odpowiedziałam że córeczke, to usłyszałam:" ojej......nie udało się...".....................)) Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 14:26 Mi tak powiedzieli dopiero przy trzeciej Zwyczajna wpadka, a głupi ludzie myśleli, że zdecydowaliśmy się na trzecie dziecko, bo bardzo chcieliśmy mieć syna. Przy pierwszym dziecku płeć była mi obojętna, ale gdy urodziła się dziewczynka, za drugim razem chciałam też dziewczynkę, bo mam jakoś zakodowane, że chłopiec powinien być starszy. Odpowiedz Link Zgłoś
piastka Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:41 Nie ukrywam, że chciałam mieć (i mam) córki, ale i synka też. No cóż, nie można mieć wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:42 Malo trafna ta teza. U mnie akurat sie sprawdza- mam wymarzona córe i jesli mialo by byc 2 dziecko tez chcialabym córke. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:46 u mnie ta teza się potwierdza, zawsze chciałam córeczkę. teraz marzy mi sie następna. jakbym miała warunki, to chciałabym mieć czworo dzieci i mogłyby byc same baby. ewentualnie jeden chłopak, ale niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
erka235 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:50 Mam trzy córki i syna , to sobie wyobraż miny i gadanie naszych znajomych, rodziny i innych życzliwych ludzi. Wcale się nie przejmowałam głupim gadaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:48 To ja jestem z tych osób, o których piszesz. Chcę mieć córkę i ewentualnie syna, super dwie córki, ale nigdy dwóch synów. A dlaczego: Bo jestem z rodziny gdzie 90% to baby , widzę jaka więź jest między siostrami, a jaka między braćmi albo "mixem". Większość moich znajomych jest tz. "mixem" i wszyscy mówią że mam świetne relacje z siostrą, że możemy sobie o wszystkim pogadać, że wszędzie jeździmy razem, chodzimy na imprezy, jakoś nikt inny nie zabiera ze sobą rodzeństwa przeciwnej płci. A w dodatku między mną i siostra jest największa różnica wieku niż między rodzeństwem typu "mix", albo braćmi. Nie wyobrażam sobie że jadąc z moim „niemężem” na wakacje zabieram brata (którego nie mam, a siostrę bez problemu - a i „niemąż” się cieszy że może sobie iść w samotności na ryby . Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:52 Dodam że kontaktu z mamą nie mam super, 80% synów ma lepszy, ale za siostrę mogłabym życie oddać. Odpowiedz Link Zgłoś
ulka13 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 13:01 Mam dwie córki i jestem szczęśliwa czytając posty o teściowych ze nie będę miała synowej A tak serio też wkurza mnie strasznie pytanie "kiedy chłopak" albo gadki typu " my mamy wszystkie dzieci w domu a wy 2 córki", odpowiadam wtedy, że ja mam co chciałam a nie co mi się trafiło. Ale tak na prawdę to jako jeszcze nie-mama chciałam mieć "parkę", teraz żadnej z córek nie wymieniłabym na facecika, ale to chyba normalne Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Ja, owszem, zawsze chciałam córkę i mam 19.07.07, 12:55 ale żeby wszystkie chciały - nie zauważyłam. Wręcz przeciwnie - kilka znajomych dam cierpiało na wieść, że "nie dadzą mężowi syna" Paru panów cierpiących, ze żona urodziła , niestety, córkę też się w okolicy znalazło ("a ja już kupiłem koparkę/ciężarówkę/planowałem wyjazdy na ryby" - IMO prostacy i szowiniści). Wielu osobom jest też całkowicie obojętne jakiej płci będzie dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
lyla1 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:55 Nieprawda, nie wszystkie. Ja jeśli miogłabym wybierać, to chciałabym kolejnego syna. Chłopcy maja lepiej w życiu, poza tym łatwiej się z nimi dogadać.No i co więcej, nie będzie w ciży. No chyba że z własną żoną. IWecie co mam na myśli. Chodzi o ten syndrom , który czasem miewaja mężczyźni, że są w ciąży razem z żonami. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 14:55 Fakt- bycie w ciazy to taka trauma, ze matce dziewczyny az cierpnie skora na sama mysl, ze ja to spotka.. Odpowiedz Link Zgłoś
pysia-aga Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:56 jakie wszystkie? ja nie chciałam i nie chcę. Pierwszy był syn, w drugiej ciąży też chciałam syna i mam. Odpowiedz Link Zgłoś
anma6 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 13:00 Jakie wszytkie ?????? - ja jestem kolejną która jest przeszczęsliwa ze ma syna - mój syn to moje największe szczęscie , moja wielka miłosc i mój malutki chłopczyk.Drugi jeżeli będzie mozę też być synek - w zyciu nie zamieniłabym go na zadną dzieczynke ania Odpowiedz Link Zgłoś
erka235 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:58 Chyba to nie jest najważniejsze czy to będzie syn czy córka, ale to żeby było zdrowe . Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 13:02 Ja chciałam mieć córkę, żebym miała z kim na starość kawę wypić przy stole Odpowiedz Link Zgłoś
miacasa Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 13:05 ja też, no i wolę córkę niż synową, wnuki też jakby bardziej "nasze" Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 13:12 mam syna chcialam miec syna corka do szczescia nie jest mi potrxesbna Odpowiedz Link Zgłoś
karanissa Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 13:17 Co za dziwne uogolnienie. WSZYSTKIE??? Ja chcialam miec syna, mam syna i uwazam, ze z synem dogaduje sie lepiej, niz robilabym to z corka. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 13:18 jako pierwsze dziecko bardzo chciałam miec syna i mam Teraz, po prawie 6 latach chciałabym córeczkę jako drugiego maluszka iza Odpowiedz Link Zgłoś
sing11 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 13:58 Do końca ciąży nie wiedziałam, czy urodzę syna czy córkę. Podświadomie jednak robiłam wyprawkę dla chłopca. I urodził się mój kochany synek. Płeć drugiego dziecka też nie ma dla nas znaczenia. A z dorosłymi facetami to różnie: jedni chcą mieć córę, drudzy marzą o synu. w ostatnich latach wśród naszych znajomych i rodziny był "wysyp" córek, więc niektórzy tatusiowie głośno zazdrościli nam potomka płci męskiej Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 14:09 powiem tak zawsze gdzieś tam myslałam o corce nawet zbierałam dla niej gazety młodzieżowe.Dlaczego córkę -ploteczki kawka zakupy towarzystwo.Mam syna- wspaniałego.Teraz gdybym się zdecydowała wolałabym drugiego syna dla dobra pierwszego .A po co ,no żeby miał lepszy kontakt z bratem ,bo wiadomo z siostrą nie pogada sobie jak z bratem. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 14:18 Mam córke i 2 synów. W pierwszej ciąży chciałam córkę. Miałam same siostry i to było oczywiste że musi być dziweczynka. Wiedziałam czego sie po córce spodziewać. Potem był syn i ogromna fascynacja odmiennoscia płci. Trzecie było "robione" z mysla że to musi byc syn. Odpowiedz Link Zgłoś
agular Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 14:34 ja nigdy nie chciałam mieć córeczki, pierwszego mam synka i drugie dziecko jak będzie to też chciałabym synka lubię takie łobuziaki Odpowiedz Link Zgłoś
wenus2006 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 14:46 w moim otoczeniu jest kilka małżeństw posiadających 2 chłopców i każde z nich mówi,że gdyby mieli gwarancję trzeciego dziecka płci żeńskiej - to zaraz natychmiast... Coś w tym jest ,że tak bardzo chcemy tej córeczki... Odpowiedz Link Zgłoś