Dodaj do ulubionych

dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki?

19.07.07, 12:13
ciągle się spotykam z tym że jak któras już ma córkę to chce drugą córkę. a
jak ma syna to marzy o córce i jest załamana jesli trafi się drugi syn. czy
syn to gorszy rodzaj dziecka?
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:17
      A a zauważyłam,ze syn jest lepsiejszym dzieckiemsmile
      • dagmama Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:19
        Ja mam syna i płeć drugiego mi obojętna. Może być następny facetsmile
      • elag3 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:24
        nie wiem czy lepsiejszym - nie mam porównania na codzień ale swojego gnojka nie
        zamieniłabym na żadną córkę i wcale o niej nie marzę - jak będzie to będzie a
        jak będzie drugi syn to też dobrze a nawet lepiej bo wszystkie niebieskie
        śpiochy się przydadzą.
        • liwilla1 Re: dokladnie 22.07.07, 08:28
          mam swietny kontakt z synkiem, moze dlatego, ze mam mlodszego brata, z ktorym
          jako dzieci bawilismy sie samochodzikami i klockami lego. w ogole mam samych
          chlopakow w najblizszej rodzininie, w dodatku wszyscy mlodsi. moze dlatego
          uwielbiam malych urwisow, takich jak Vini smile
          plec drugiego dziecka nie ma znaczenia, chociaz czasami chodzac po lumpach
          kupuje sukieneczki i rozowe ciuszki. jak nie dla mnie bedzie dla dzieci brata
          lub kuzynow. za to malz chcialby coreczke smile ja chcialabym jeszcze synka i
          coreczke smile
    • rita75 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:20
      > ciągle się spotykam z tym że jak któras już ma córkę to chce drugą córkę. a
      > jak ma syna to marzy o córce i jest załamana jesli trafi się drugi syn.

w dziwnym srodowisku sie obracasz
      • iskierka40 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:22
        mam syna , chcialam syna i mogę mieć drugiego synasmile
        • wenus2006 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 13:03
          Mam pierwszą córkę i to cudowny dar od losu,chciałam bardzo drugą córkę.Urodził
          się synuś i to także cudowny dar od losu.Ale gdybym mogła wybrać dwie corki lub
          dwoch synów bez zastanowienia dwie córki.
          Z córką jest po prostu ten błogi babski kontakt,synuś to inna bajka
          traktory,auta,sytuacje życiowe porównywane wiecznie do tych kochanych
          pojazdów,skojarzenia takie tam dla mnie męczące...
          A z córunią zakupki,kiedyś czesanie włosów,teraz temat fryzury,normalnie kumpela
          u boku,a synuś to mały facet,kochany,ale jakże odległy w psychice...

• rita75 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 13:22
            > A z córunią zakupki,kiedyś czesanie włosów,teraz temat fryzury,normalnie
            kumpel
            > a
            > u boku,a synuś to mały facet,kochany,ale jakże odległy w psychice...
            >

> A z córunią zakupki,kiedyś czesanie włosów,teraz temat fryzury,normalnie
            kumpel
            > a
            > u boku,a synuś to mały facet,kochany,ale jakże odległy w psychice...

Mam dwoch synów- nie uwazam, zeby byli szczegolnie odlegli w psychice, nie
            wiem, moze dziwna jestem, ale tak dobrego kontaktu, jaki mam z mezem, nie
            mialam nigdy z zadna kobieta.

--------------------------------------------------------------------------------
            • wenus2006 Re: rita75 19.07.07, 14:32
              bo nie wiesz,bo niby skąd skoro masz dwóch synów,co to za szczególna więź i
              bliskość posiadania córki.Wiem co mówię jako przedstawicielka "parki" kocham
              syna nad zycie ale to z córką nas więcej łączy siłą rzeczy zainteresowań i
              wspólnych tematów.

Dla mnie to rzeczywiscie pewna nowość być lepiej rozumianą przez faceta niż
              kobietę,tego mogę Ci zazdrościć.Nie od parady coraz więcej w różnych kręgach
              tworzy się stałych spotkań babskich,co by się wreszcie wygadać i być zrozumianą!
              • sir.vimes Hmm, dla mnie szczególna więź 19.07.07, 14:40
                między matką i córką nie polega na rozmowach o kosmetykach i fryzurkach. O tym
                to i z fryzjerem można pogadać.
                • wenus2006 Re: Hmm, dla mnie szczególna więź 19.07.07, 14:49
                  sir.vimes napisała:

> między matką i córką nie polega na rozmowach o kosmetykach i fryzurkach. O tym
                  > to i z fryzjerem można pogadać

to chyba jasne,że to taki luźny skrót myślowy,w którym chodzi mi o o to,że obie
                  jetsteśmy kobietami.
              • rita75 Re: rita75 19.07.07, 15:23
                > bo nie wiesz,bo niby skąd skoro masz dwóch synów,co to za szczególna więź i
                > bliskość posiadania córki.

wiesz, ja nie jestem cudownym dzieckiem dwoch pedalow wink mam matke- nigdy
                miedzy nami nie bylo zbytniej wiezi- zyjemy w dwoch odrebnych swiatach.
                • wenus2006 Re: rita75 19.07.07, 15:28
                  nie wątpię,że masz matkę,ale jest to dla mnie tak oczywiste,przecież piszemy o
                  relacjach córka-matka ze strony nas matek,a nie córek!
                  • rita75 Re: rita75 19.07.07, 15:32
                    przecież piszemy o
                    > relacjach córka-matka ze strony nas matek,a nie córek!

nie ma takiego czegos jak relacja z jednej strony- podejrzewam, ze moja matka
                    mialaby podobne jak ja zdanie o naszej kontaktach
                    • wenus2006 Re: rita75 19.07.07, 16:52
                      to niech mama Twoja z nami pogada...
                      • rita75 Re: rita75 19.07.07, 18:43
                        > to niech mama Twoja z nami pogada...

Chyba starasz sie wmowic cos na sile.
                        Nie ma najmniejszej potrzeby, powiedzialaby ci to samo- dobry kontakt nie
                        zalezy od plci, ale od charakterow, upodoban ludzi, ktorzy go wspoltworza.
                        znam wiele kobiet, ktore maja lepsze relacje z ojcami, niz matkami i odwrotnie-
                        synow, ktorzy woleli zwierzyc sie matce- kontakty miedzyludzkie i ich kreacja
                        to zbyt skomplikowane- by podciagac pod jeden mianownik = ta sama plec, lepszy
                        kontakt...naprawdę bywa róznie,relacja na linii matka- corka- zdarza sie, ze
                        jest toksyczna- to dotyka glepszych dziedzin niz kwestii ciuchow, szminek, czy
                        pierwszego okresu, ale to dyskusja na inne forum.
                        • niesiah Re: rita75 19.07.07, 20:16
                          Ja od zawsze miałam lepszy kontakt z płcią przeciwną i przenigdy nie byłam w
                          stanie dogadać się z własną. Nie wiem z czego to wynika, ale "babskie" sprawy
                          niebyły mi bliskie. I jako dziecko - nie lubiłam lalek, jako nastolatka -
                          ciuchy, kosmetyki jakoś mało atrakcyjnymi tematami mi się wydawały. Do teraz
                          spotkałam może z dwie trzy kobiety z którymi byłam w stanie się porozumieć i
                          rozmawiać na bardziej "męskie" niż "babskie" tematy. Mam dwóch synów i jakoś nie
                          marze o córce - mam wrażenie, że nie będę umiała się z nią dogadać tak jak z
                          innymi przedstawicielkami płci żeńskiej.
                          • rita75 Re: rita75 20.07.07, 08:57
                            > Ja od zawsze miałam lepszy kontakt z płcią przeciwną

wiesz, ze ja tez?smile Tematy rozmow prowadzone miedzy kobietami wydawaly mi sie
                            zawsze takie mialkie...
              • lola211 Re: rita75 19.07.07, 16:48
                Zaraz cie zjedzasmile.Ale tak wlasnie jest- corka moze byc najlepsza przyjaciolka
                mamysmile.
      • beniusia79 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:24
        pierwszy raz slysze o czyms takim. ja chcialam syna, urodzila sie corcia smile
        plec kolejnego dziecka jest mi w sumie obojetna, choc troche bardziej wolalabym
        chyba dziewcznke. dlatego, ze mam juz cala wyprawke dla dziewczynki, zabawki
        typowe dla malej panienki; poza tym obserwuje synow znajomych i dochodze do
        wniosku, ze corki sa duzo latwiejsze w "obsludze"...
    • erka235 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:22
      czy
      syn to gorszy rodzaj dziecka? - NIE , przecież to też dziecko
    • annasi23 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:22
      A ja mam córkę i jest świetna, ale zanim się dowiedziałam, że to córka, raczej
      wolałam chłopca. Jakieś takie patriarchalne myślenie, żeby dać ojcu syna i że
      dobrze by było żeby chłopiec był najstarszy z rodzeństwa.
      Chciałabym też, żeby drugie dziecko było płci męskiej.
      Ale samych chłopaków to nie chciałabym mieć.
      • yazmine Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:26
        Ja marzyłam o chłopcu... Od samego początku. I mam takiego łobuziaka smile I
        jestem przeszczęśliwa.
        Pozdrawiam smile
    • agra1 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:26
      Ja chcę tera córeczkę - mam kjuż synka, a zawsze chciałam mieć zestaw mix smile.
      Poza tym potrzebuję pretekstu do czytania i omawiania wszystkich książek dla
      dorastających panienek. Mąż je poczytuje, ale pewnych spraw nie łapie smile)))
    • asia_mama_alusia Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:28
      ja mam syna i bardzo chciałabym, aby drugie dziecko też było chłopcem smile
    • papryczka_ag Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:29
      Ja tam zawsze chciałam syna.
      • niesiah Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:37
        Ja tam zawsze chciałam syna...mam dwóch do tego bliźniacy i szlag mnie trafia
        jak mi mówią ach szkoda że dwa chłopaki, córcia by się przydała i inne tego typu
        bzdety. W życiu bym moich kurczaków nie zamieniła na żadną dziewczynkę. Następne
        dzieci (o ile takie się zdarzą) wolałabym aby byli to chłopcy. Spotykam raczej
        facetów chcących mieć córeczkę do takich należy np. mój mąż, brat, tata...
    • rossa79 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:31
      Oj, to ja jestem jakaś inna. Chciałam mieć chłopca i do brzuszka mówiłam KUBUŚ,
      a jak dowiedziałam się że dziewczynka to nie mogłam się przyzwyczaić i do końca
      nie chciało mi się wierzyć. Dopóki się nie urodziła, a teraz jest dla mnie
      najcudniejsza.
    • lutowa.2007 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:31
      nie wszystkie chyba, bo ja nie. chcialam miec synka i mam.smile
      • emilly4 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:35
        Nie wszystkie,my chcielismy synka..a jest corkasmile))) A w sumie dziecko to
        dziecko-tak samo powinno byc kochane<3
      • ramota Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:38
        Mam dwie córeczki wink Nie powiem, kiedy zaszłam w drugą ciążę chciałam by była to kolejna dziewczynka, a czemu - takie moje "widzimisię". Chociaż gdyby był to chłopak też byłabym szczęśliwa.
        Natomiast kiedy już urodziła się Młodsza, często spotykałam się ze stwierdzeniem jakiego to mam pecha że są dwie dziewczynki.... A juz rozwaliła mnie ekspedientka w sklepie, kiedy na Jej pytanie o płeć Młodej odpowiedziałam że córeczke, to usłyszałam:" ojej......nie udało się...".....................wink))
        • echtom Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 14:26
          Mi tak powiedzieli dopiero przy trzeciejsmile Zwyczajna wpadka, a głupi ludzie
          myśleli, że zdecydowaliśmy się na trzecie dziecko, bo bardzo chcieliśmy mieć
          syna. Przy pierwszym dziecku płeć była mi obojętna, ale gdy urodziła się
          dziewczynka, za drugim razem chciałam też dziewczynkę, bo mam jakoś zakodowane,
          że chłopiec powinien być starszy.
    • piastka Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:41
      Nie ukrywam, że chciałam mieć (i mam) córki, ale i synka też. No cóż, nie można
      mieć wszystkiego smile
    • lola211 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:42
      Malo trafna ta teza.

U mnie akurat sie sprawdza- mam wymarzona córe i jesli mialo by byc 2 dziecko
      tez chcialabym córke.
    • jowita771 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:46
      u mnie ta teza się potwierdza, zawsze chciałam córeczkę. teraz marzy mi sie
      następna. jakbym miała warunki, to chciałabym mieć czworo dzieci i mogłyby byc
      same baby. ewentualnie jeden chłopak, ale niekoniecznie.
      • erka235 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:50
        Mam trzy córki i syna , to sobie wyobraż miny i gadanie naszych znajomych,
        rodziny i innych życzliwych ludzi. Wcale się nie przejmowałam głupim gadaniem.
    • mynia_pynia Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:48
      To ja jestem z tych osób, o których piszesz.
      Chcę mieć córkę i ewentualnie syna, super dwie córki, ale nigdy dwóch synów.
      A dlaczego:
      Bo jestem z rodziny gdzie 90% to baby smile, widzę jaka więź jest między
      siostrami, a jaka między braćmi albo "mixem".
      Większość moich znajomych jest tz. "mixem" i wszyscy mówią że mam świetne
      relacje z siostrą, że możemy sobie o wszystkim pogadać, że wszędzie jeździmy
      razem, chodzimy na imprezy, jakoś nikt inny nie zabiera ze sobą rodzeństwa
      przeciwnej płci.
      A w dodatku między mną i siostra jest największa różnica wieku niż między
      rodzeństwem typu "mix", albo braćmi.

Nie wyobrażam sobie że jadąc z moim „niemężem” na wakacje zabieram brata
      (którego nie mamsmile, a siostrę bez problemu - a i „niemąż” się cieszy że może
      sobie iść w samotności na ryby wink.
      • mynia_pynia Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:52
        Dodam że kontaktu z mamą nie mam super, 80% synów ma lepszy, ale za siostrę
        mogłabym życie oddać.
        • ulka13 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 13:01
          Mam dwie córki i jestem szczęśliwa czytając posty o teściowych ze nie będę
          miała synowejsmile A tak serio też wkurza mnie strasznie pytanie "kiedy chłopak"
          albo gadki typu " my mamy wszystkie dzieci w domu a wy 2 córki", odpowiadam
          wtedy, że ja mam co chciałam a nie co mi się trafiło. Ale tak na prawdę to jako
          jeszcze nie-mama chciałam mieć "parkę", teraz żadnej z córek nie wymieniłabym
          na facecika, ale to chyba normalne wink
    • sir.vimes Ja, owszem, zawsze chciałam córkę i mam 19.07.07, 12:55
      ale żeby wszystkie chciały - nie zauważyłam.
      Wręcz przeciwnie - kilka znajomych dam cierpiało na wieść, że "nie dadzą mężowi
      syna" wink Paru panów cierpiących, ze żona urodziła , niestety, córkę też się w
      okolicy znalazło ("a ja już kupiłem koparkę/ciężarówkę/planowałem wyjazdy na
      ryby" - IMO prostacy i szowiniści).

Wielu osobom jest też całkowicie obojętne jakiej płci będzie dziecko.
    • lyla1 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:55
      Nieprawda, nie wszystkie. Ja jeśli miogłabym wybierać, to chciałabym kolejnego
      syna. Chłopcy maja lepiej w życiu, poza tym łatwiej się z nimi dogadać.No i co
      więcej, nie będzie w ciży. No chyba że z własną żoną. IWecie co mam na myśli.
      Chodzi o ten syndrom , który czasem miewaja mężczyźni, że są w ciąży razem z
      żonami.
      • lola211 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 14:55
        Fakt- bycie w ciazy to taka trauma, ze matce dziewczyny az cierpnie skora na
        sama mysl, ze ja to spotka..
    • pysia-aga Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:56
      jakie wszystkie?
      ja nie chciałam i nie chcę.
      Pierwszy był syn, w drugiej ciąży też chciałam syna i mam.
      • anma6 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 13:00
        Jakie wszytkie ?????? - ja jestem kolejną która jest przeszczęsliwa ze ma syna
        - mój syn to moje największe szczęscie , moja wielka miłosc i mój malutki
        chłopczyk.Drugi jeżeli będzie mozę też być synek - w zyciu nie zamieniłabym go
        na zadną dzieczynke
        ania
    • erka235 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 12:58
      Chyba to nie jest najważniejsze czy to będzie syn czy córka, ale to żeby było
      zdrowe .
    • mathiola Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 13:02
      Ja chciałam mieć córkę, żebym miała z kim na starość kawę wypić przy stole smile
      • miacasa Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 13:05
        ja też, no i wolę córkę niż synową, wnuki też jakby bardziej "nasze"
        • joasiiik25 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 13:12
          mam syna chcialam miec syna
          corka do szczescia nie jest mi potrxesbna
    • karanissa Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 13:17
      Co za dziwne uogolnienie. WSZYSTKIE???

Ja chcialam miec syna, mam syna i uwazam, ze z synem dogaduje sie lepiej, niz
      robilabym to z corka.
    • iberka Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 13:18
      jako pierwsze dziecko bardzo chciałam miec syna i mam smile Teraz, po prawie 6
      latach chciałabym córeczkę jako drugiego maluszka

iza
    • sing11 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 13:58
      Do końca ciąży nie wiedziałam, czy urodzę syna czy córkę. Podświadomie jednak
      robiłam wyprawkę dla chłopca. I urodził się mój kochany synek. Płeć drugiego
      dziecka też nie ma dla nas znaczenia.

A z dorosłymi facetami to różnie: jedni chcą mieć córę, drudzy marzą o synu.
      w ostatnich latach wśród naszych znajomych i rodziny był "wysyp" córek, więc
      niektórzy tatusiowie głośno zazdrościli nam potomka płci męskiej wink
    • korniz Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 14:09
      powiem tak zawsze gdzieś tam myslałam o corce nawet zbierałam dla niej gazety
      młodzieżowe.Dlaczego córkę -ploteczki kawka zakupy towarzystwo.Mam syna-
      wspaniałego.Teraz gdybym się zdecydowała wolałabym drugiego syna dla dobra
      pierwszego .A po co ,no żeby miał lepszy kontakt z bratem ,bo wiadomo z siostrą
      nie pogada sobie jak z bratem.
    • przeciwcialo Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 14:18
      Mam córke i 2 synów. W pierwszej ciąży chciałam córkę. Miałam same siostry i to
      było oczywiste że musi być dziweczynka. Wiedziałam czego sie po córce
      spodziewać. Potem był syn i ogromna fascynacja odmiennoscia płci. Trzecie
      było "robione" z mysla że to musi byc syn.
      • agular Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 14:34
        ja nigdy nie chciałam mieć córeczki, pierwszego mam synka i drugie dziecko jak
        będzie to też chciałabym synka smile lubię takie łobuziaki smile
    • wenus2006 Re: dlaczego wszystkie kobiety chcą miec córki? 19.07.07, 14:46
      w moim otoczeniu jest kilka małżeństw posiadających 2 chłopców i każde z nich
      mówi,że gdyby mieli gwarancję trzeciego dziecka płci żeńskiej - to zaraz
      natychmiast...

Coś w tym jest ,że tak bardzo chcemy tej córeczki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka