dlania 12.11.07, 19:48 szczególnie dla tych, którzy twierdzą, że kościół to katechizm. Guzik prawda. Wiele celnych spostrzeżeń, mądrych uwag. Bardzo mnie podbudował wnioskiem, że są mądre kobiety na świecie)) www.gazetawyborcza.pl/1,81388,4658066.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morgen_stern Re: Rewelacyjny artykuł, 23.11.07, 08:53 Dlania, wygrzebałam Twój wątek, na który ku mojemu zdziwieniu nikt nie odpowiedział. Dopiero niedawno przeczytałam ten wywiad i również jestem pod jego wielkim wrażeniem, nawet jako agnostyczka Zawsze bałam się słowa "feminizm", traktowałam go - i pewnie nadal traktuję - jako niewygodną i ośmieszającą etykietkę, ale chyba bez zdziwienia odkryłam, że w poglądach pani Tomaszewskiej na temat dyskryminacji kobiet jest też wiele moich poglądów i spojrzenia ne te problemy.. Ech, takie teksty są jak łyk świeżej wody Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Rewelacyjny artykuł, 23.11.07, 09:02 O dzieki Ci, wygrzebywaczu cennych wątków! Dla mnie w tym artykule sa nawet dwie rzeczy bardzo istotne: Po pierwsze ludzkie oblicze feminizmu: ani nie walczącego z męzczyznami, ani nie wywyższającego kobiety ponad inne stany (czyli w sumie ponad męski). Tylko normalnego - skupiajacego sie na tym, że kobieta jest czlowiekiem, w dodatku bardzo ciekawym. Po drugie, po dejście do nauki Kościoła. Szlag mnie trafia, jak czytam, że antykoncepcja nie, to nie, tamto nie, bo katechuzm kościoła tak mówi. I to nawet agnostyczki powtarzaja ten argument. A co to jest katechizm kościoła!? To nie prawda objawiona, tylko wymysony przez człowieka zbiór poglądów i zasad, często głupich. I to nim mam sie niby kierowac w moich poczynaniach? Niby dlaczego, skoro może ja jestem mądrzejsza niz niejeden biskup, który maczał palce prez wieki w kodyfikowaniu tych zasad. I bardzo mnie cieszy, że mozna byc wierzącym i tę prosta rzecz rozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś