aska2000 09.02.09, 09:35 emerytury.onet.pl/1912769,wiadomosci.html Śmiech na sali, nie ma co (( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moofka Re: Pierwsza emerytka odebrała świadczenia z OFE. 09.02.09, 09:38 no przeciez od dawna bylo wiadomo, ze to wcale nie sa pieniadze nasze i na nas tylko na utrzymanie emerytow aktualnych mozna przynajmniej tych ewidencji i kto i ile zgromadzil zeby czlowieka szlag jasny nie trafial zlodziejstwo i burdel ten caly zus Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Pierwsza emerytka odebrała świadczenia z OFE. 09.02.09, 09:38 zus i system caly mialam dokonczyc Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Pierwsza emerytka odebrała świadczenia z OFE. 09.02.09, 09:44 To już lepiej w banku na lokacie trzymać, odsetki będą większe przynajmniej te od 70 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Pierwsza emerytka odebrała świadczenia z OFE. 09.02.09, 10:55 Niestety się nie da . Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Pierwsza emerytka odebrała świadczenia z OFE. 09.02.09, 10:55 Wpłaty do ZUSu - owszem, na obecnych emerytów. Ale wpłaty do OFE raczej nie na obecnych, skoro to pierwsza emerytura z OFE. Kluczowe jest, ile ta pani zarabiała, a co za tym idzie - ile 'odkładała'. 6 tys w 10 lat, to jest 600 zł rocznie, 50 zł miesiecznie. Pi razy oko składka była odprowadzana od 513 zł. Jakiej emerytury więc się przy takich zarobkach można spodziewać? Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Erin 09.02.09, 11:31 Twoje posty, to pierwsze sensowne na tym wątku. Poprzednie to blondynki Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Erin 09.02.09, 12:53 Nie koniecznie pani musiała zarabiać 500 zł, może trochę więcej. Ja myślę, że ta wycena wartości jednostki (6 tysięcy zł) to ze 2 lata temu była dużo wyższa niż dziś Wszystko przez te ostatnie zawirowania i spadki Bo nie wiem, czy Fundusze gwarantują wypłatę wartości nie mniejszą niż wartość jednostki w momencie wpłynięcia składki ? Chyba nie..... Chyba raczej nikt nie jest w stanie zrobić takiego zabezpieczenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: hm no tak 09.02.09, 09:57 ale z drugiej strony zebrac 6 tysia w 9 lat? przeciez to nie jest majatek. wiec wyplat czterocyfrowych bym sie miesiecznie po takiej sumie nie spodziewala. a z 70 tysia na lokacie byloby wiecej, fakt, niz te nedzne 285 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin80 Re: Pierwsza emerytka odebrała świadczenia z OFE. 09.02.09, 10:35 Jak dożyjemy swoich emerytur to będziemy mięli kasy a kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
babowa Re: Pierwsza emerytka odebrała świadczenia z OFE. 09.02.09, 10:43 Asia ,ja tylko dzień dobry chciałam Ci powiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Witaj Babowa :)) 09.02.09, 11:18 Się nie spodziewałam, no! Baardzo mi miło Odpowiedz Link Zgłoś
babowa Aska !!!! 09.02.09, 11:32 Zapadłas mi w pamięć mocno przez te propozycję zdjęć pół nagich Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Re: Aska !!!! 09.02.09, 11:39 Ehhhh, jeszcze się nie będący w temacie zbulwersują Ja Cię przecież do niewinnego portretowania zachęcałam.. Ale kończę ten off-topic - temat zbyt poważny przecież jest! Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 odsetki mniejsze niz z lokaty 09.02.09, 11:10 Mnie tu bulwersuje fakt, ze pani od 23.65 zl miesiecznie lepiej by wyszla, dalac teraz te 6000 zl na lokate roczna - miesiecznie nawet pare zl wiecej, a pieniadze by dla spadkobiercow zostaly. Nie mowic juz od tej od 70000 - 285 miesiecznie to jest 4.9% rocznie od kapitalu - nie zadne wyplacanie kapitalu, tylko odsetki, do tego niezbyt wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: odsetki mniejsze niz z lokaty 09.02.09, 11:56 jest tylko jeden problem..tej kwoty wczesniej i teraz równiez nikt nie wypłacał lub nie zostawiał pracownikowi tylko pozostawały w ZUS gdzie były waloryzowane (rosły) jedynie o procent inflacji..a wypadało by tu pamiętac, ze od roku 1999 kiedy to weszła reforma emerytalna były lata gdy inflacja była 1%-owa a nawet groziła nam deflacja..w sumie gdyby te pieniadze zostały w ZUS, to kobieta łącznej emerytury dostałaby jeszcze mniej..Już w '(( roku uprzedzano, ze osoby, które przejda na emeryture po 10 latach wiele na tym nie zyskają..ale cos tam jednak będzie więcej..ja przeliczyłam kiedyś swoje wpłaty do OFE, wzięłm pod uwagę prowizje..i mam duuzo wiecej mimo ostatniego krachu na giełdzie..na pewno mam tez wiecej niz gdyby ta kasa została w ZUS, szczególnie ze w przypadku tych srodków rózne rządy juz wpychały swoje paluszki i obnizały rózne wskaźniki i przeliczniki tak, ze emeryci dostawali duzo nizsze świadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: odsetki mniejsze niz z lokaty 09.02.09, 12:01 ..a co do lokat w tym okresie..to były całe lata gdy maksymalne oprocentowanie wynosiło 3,75%..minus oczywiście podatek Belki, czyli faktycznie niewiele ponad 3%..do tego ta kwota była zbierana (rosła) do ostatniej wypłaty..więc tego kapitału nie było cały czas 6 tys. Ładnie sie liczy gdy ma sie kwoty końcowe..a pozatym ile osób by te kwoty zainwestowało zamiast wydac na bieżące potrzeby??? Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: odsetki mniejsze niz z lokaty 09.02.09, 12:26 > ..a co do lokat w tym okresie..to były całe lata gdy maksymalne > oprocentowanie wynosiło 3,75%..minus oczywiście podatek Belki, czyli > faktycznie niewiele ponad 3%..do tego ta kwota była zbierana (rosła) > do ostatniej wypłaty..więc tego kapitału nie było cały czas 6 tys. > Ładnie sie liczy gdy ma sie kwoty końcowe. Chyba nie doczytalas. Ja sie nie wypowiadam nt inwestycji OFE, bo nie mamy danych, ile pani wplacala (aczkolwiek mam dziwna pewnosc, ze lepiej by wyszla na lokatach czy zakupie obligacji - nawet tych 3.85% podatek Belki nie powinien w to wchodzic, bo rzekomo inwestycje na emerytuje - typu III filar - mialy byc od niego wolne). Ja sie wypowiadam nt sytuacji, gdy pani wyjmuje te pieniadze w tym momencie, i dalej rzadzi sie nimi sama - wplaca na lokate, kupuje obligacje, whatever. Wtedy by miala miesiecznie mniej wiecej tyle samo (lub wiecej), a kapital zostalby dla spadkobiercow. Tak jak jest - wyglada na to, ze OFE wyplaci odsetki, i zgarnie kapital (a niezaleznie zgarnialo 7% z WPLAT, co jest czystym zlodziejstwem, tego nie ma w zadnych funduszach). Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: odsetki mniejsze niz z lokaty 09.02.09, 12:55 Tak jak jest - wyglada na to, ze OFE wyplaci odsetki, i zgarnie kapital (a > niezaleznie zgarnialo 7% z WPLAT, co jest czystym zlodziejstwem, tego nie ma w > zadnych funduszach). zgarniało 7% od wpływającej kwoty (np 100,- składki) a zarabiało 20% rocznie na całym zgromadzonym dotychczas kapitale(kilka tysięcy)..no faktycznie rozbój w biały dzień..to że kapitału nie mozna wypłacic jednirazowo to decyzja naszych rządzących..bo z OFE równiez mozna zaciągać pozyczki na bieżąca działalność choćby w formie wykupu przez OFE obligacji..srodków zaangazowanych w obligacje jest dużo więcej niż tych zaangażowanych w akcje GPW (do 30%), jeżeli chodzi o podział inwestycji kapitałowych Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: odsetki mniejsze niz z lokaty 09.02.09, 16:13 20% OFE osiagaly, jak byla hossa - i kazdy fundusz inwestycyjny typu zrownowazonego czy stabilnego wzrostu (nie mowiac o akcyjnych), nawet najmarniejszy, tyle wyciagal. Nie pobierajac przy tym 7% oplaty na wejsciu: normalne fundusze przy planach dlugoterminowego oszczedzaniania nie pobieraja oplaty za zakup W OGOLE, tylko za zarzadzanie (ktore w OFE tez placisz). A jak przyszla bessa, OFE szybko i sprawnie utopily zyski z kilku lat - sprawdz sobie wyniki. I ciagle nie wiem, co sie stanie z naszym kapitalem zgromadzonym w OFE, jesli to, co zamierzaja wyplacac, sprowadza sie do odsetek. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Pierwsza emerytka odebrała świadczenia z OFE. 09.02.09, 11:24 Jestem ciekawa (może ktoś wie), czy ta kwota z OFE jest zmienna, tzn. wyliczana od wartości jednostki funduszu w danym dniu wypłaty czy wartość jednostek jest wyliczana na dzień przejścia ten pani na emeryturę i wszelkie późniejsze wzrosty i spadki jednostki nie mają znaczenia? No i czy po wypłaceniu tych 23 zł - pozostała kwota 5.977 zł w dalszym ciągu "pracuje" i "rośnie" ? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Pierwsza emerytka odebrała świadczenia z OFE. 09.02.09, 11:40 "Pieniądze z OFE inwestować będą mające dopiero powstać prywatne zakłady emerytalne. Być może będzie też jeden państwowy zakład. Gdy osiągniemy już wiek emerytalny, OFE przekażą do zakładu nasze oszczędności. I to właśnie on będzie nam wypłacać co miesiąc określoną sumę na emeryturę, a resztę naszych oszczędności będzie inwestować. Kowalski czy Nowak będzie musiał wybrać tylko jeden zakład. Który i czym się kierować? Trzeba będzie przejrzeć ofertę każdego z nich. Każdy bowiem zakład, wiedząc, ile mamy kapitału, będzie musiał zaproponować nam określoną wysokość emerytury. Innymi słowy - na każdy tysiąc złotych zgromadzonego kapitału zakład zaproponuje określoną kwotę wypłacaną co miesiąc. Technicznym przelewem emerytury z OFE na nasze konto zajmie się ZUS. Dla emerytów to duże ułatwienie. Całą emeryturę zarówno z I filara (ZUS), jak i II (OFE) będzie dostawał z jednego źródła." Kwota emerytury będzie więc pewnie co jakiś czas weryfikowana pod kątem 'dochodów' z inwestycji. Kwota to zgromadzone srodki podzielone na statystyczna dlugosc trwania zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw No, biorąc pod uwagę jaki procent składki wpływał 09.02.09, 12:14 do OFE, a jaki do ZUS i w jakim czasie, to należałoby zapytać, gdzie się podziała jej forsa z ZUS-u - biorąc pod uwagę takie dane, te 23 złote z groszami to jakoś podejrzanie wysoki procent emerytury tej Pani... No ale wiemy wiemy, to OFE okradają ludzi, a ZUS łaskawie im wypłaca jałmużnę, bo przecież nic a nic od nich nie brał przez dziesięcolecia, a tak poza tym to ani grosz się tam nie marnuje... Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: No, biorąc pod uwagę jaki procent składki wpł 09.02.09, 12:58 ZUS sie tych nie "chwali" ale również pobiera prowizję od wpływajacych kwot..ni i fakt, jeżeli przez kilkadziesiąt lat ZUS zarządzał 100%-ami jej składek a OFE przez jedynie 10 lat otrzymywała ok. 1/3 skłądki..to jednak chyba całkiem nieźle sie postarali.. Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: Pierwsza emerytka odebrała świadczenia z OFE. 09.02.09, 13:06 piekielnie mnie wkurza demagogia "resztę dopłaci ZUS". Jaką "resztę" do pioruna???? przecież OFE to reszta do ZUSowskiej emerytury, chocby z tego względu, że dostają ledwie parę procent składek. Po co na każdym kroku pisanie w tonie, jakby pośrednio państwo do OFE dopłacało? Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Pierwsza emerytka odebrała świadczenia z OFE. 09.02.09, 16:38 Ja dostałam potwierdzenie stanu mojego konta z OFE, zawsze podawali kwoty, chwalili się super zyskami etc, a teraz krótki tylko liczba jednostek. Wartości jednostki jakoś nie mogę znaleźć w piśmie żeby sobie przemnożyć ... Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Pierwsza emerytka odebrała świadczenia z OFE. 09.02.09, 16:46 taaa, zdecydowanie powinni taką ustawę, że jak sięma 6 tys kapitału, to OFE ma wypłacać z tego 2 tys miesięcznie do śmierci Odpowiedz Link Zgłoś