Dodaj do ulubionych

Ile wydaje się na wczasy zagraniczne?

16.05.09, 18:11
Bardzo bym chciała pojechać na wakacje w jakieś ciepłe
miejsce,np.Tunezja.Nigdy nie byłam i w tym roku też to nie będzie możliwe,ale
tak się zastanawiam jakie środki musiała by przeznaczyć na to rodzinka z małym
dzieckiem.Nie chodzi mi o jakieś luksusy,jakiś przyzwoity
hotel,wyżywienie,przelot samolotem,około 7 dni.Może coś podpowiecie?
Obserwuj wątek
    • xxe-lka Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 16.05.09, 19:39
      ja zapłaciłam w tym roku za hotel 4 gwiazdkowy z all inclusive ok 6
      tys - 3 osoby (2 dorosłe, 1 dziecko, 1 infant - za darmo)
      • e_r_i_n Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 16.05.09, 19:45
        Gdzie, kiedy i na ile? Cena mocno niska - chyba, że jakieś super last albo first
        minute.
        • xxe-lka Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 16.05.09, 20:44
          Kreta, 7 dni, początek czerwca, biuro Neckerman, korzystalam ze
          zniżki First Minute - chyba na wszystkie pytania udało mi się
          odpowidzieć smile
          aha i nie około 6tys, ale 6 z kawałkiemwink
          • jakubowska100 Włochy drogie 18.05.09, 20:00
            my dwójka z dzieckiem we Włoszech, sami sobie zrobiliśmy wycieczkę,
            hotel cztery gwiazdki, Amalfi, 11 dni, środek sierpnia, wyszło 20
            tysi (w tym przelot i hotel). Nie oszczędzaliśmy na niczym,
            zjeździlismy wszystko co się dało, byliśmy w najlepszych knajpach,
            jedliśmy najlepsze jedzenie, każdej atrakcji w zasięgu wzroku
            spróbowaliśmy włącznie z wyprawą na Capri, do Sorrento, po grotach i
            na Wezuwiusza. Super wakacje. Ale Włochy nie są tanie, nasz kraj
            jest tańszy.
        • kappe_muehle Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 20:09
          > Gdzie, kiedy i na ile? Cena mocno niska

Przy wysokich kursach walut pozostają wczasy w kraju.
          Np tu: mlyn.trudna.pl/
          smile
          • dzieciuszek Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 19.05.09, 13:04
            kappe_muehle napisał:
            > Gdzie, kiedy i na ile? Cena mocno niska
            > Przy wysokich kursach walut pozostają wczasy w kraju.
            > Np tu: mlyn.trudna.pl/

Cytat ze strony:
            W młynie NIE MA:
            - zasięgu GSM,
            - telefonu,
            - dostępu do internetu.

Taaa... Świetny pomysł... zwłaszcza z małym dzieckiem...
            Ja bym się nie odważyła jechać w taką głuszę z małym dzieckiem i nie mieć podstawowego kontaktu ze światem (telefon).
            No ale, może ja mało odważna jestem. :\
      • nina.st2 Włochy 2009 1400+35euro 19.05.09, 09:37
        WŁOCHY 2009

Zespół Placówek Oświatowych w Zatorach zaprasza dzieci,
        młodzież, rodziców z dziećmi
        na obóz turystyczno-wypoczynkowy do Włoch.
        Obóz trwa 15 dni .
        Wyjazd przewidziany jest na 11 lipca o godz. 9.00 z Zator,
        9.30 z Pułtuska , Warszawa około 10.30
        ( dworzec zachodni PKS stanowisko I )
        11.07. – wyjazd - ( w Cieszynie przerwa 2 godz.).
        12.07. – około 7 rano przyjazd do Wenecji ( odpoczynek,
        rozpakowanie, zwiedzanie Wenecji, )
        13.07. - zwiedzanie Werony
        14.07. – zwiedzanie Sieny
        15.07. – zwiedzanie Rzymu
        16.07. – 21.07. Tropea - plażowanie
        22. 07. – zwiedzanie Perugii
        23.07. – pobyt w parku rozrywki „ Mirabilandii”
        24. 07. - 25.07. – powrót do Polski

W ramach opłaty 1400 zł. + 35 euro uczestnicy mają
        zapewnione: ubezpieczenie, przejazd, noclegi, wyżywienie,
        wstęp do Mirabilandii.
        Kontakt: 0-29-74-102-23, 508201493
        nina.st@wp.pl
      • mazmamyszczupaka Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 19.05.09, 09:55
        rozumiem , ze w te 6tys wkalkulowałaś,że Twój Mężczyzna będzie utrzymywał poziom
        alkoholu we krwi wink
      • kaszpir2 Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 19.05.09, 13:57
        Tanio to było sad

Rok temu w czerwcu (koniec czerwca , początek lipca) byłem w Tunezji (2 tygodnie
        , hotel *** (wybrany przeze mnie) z wyżywieniem (2 posiłki) w 4 osoby (2 osoby
        dorosłe i 2 dzieci poniżej 2 lat) i zapłaciliśmy za wyjazd 3600zł ...

I to było tanio ...

Wyjazd był przez znienawidzoną przez wielu "Triadę". Dla mnie wyjazd był bardzo
        udany i nie miałem żadnych zastrzeżeń a nawet korzystałem z pomocy rezydentów
        Triady ...
        Jedzenie bardzo dobre , pokoje ładne (dali nam ładne położony pokój (widać z
        niego było morze) bez żadnej dopłaty ...

Byliśmy zachwyceni ...

Ale przy obecnych cenach Euro , USD a co za tym idzie kosztu wyjazdu nie stać
        nas już na wyjazd ...

W tym roku jedziemy do Chorwacji , ale już transportem własnym sad
    • ty-i-ja-razy-dwa Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 16.05.09, 20:50
      Miesiąc temu chodziłam za wycieczką, właśnie do Tunezji. Dwoje dorosłych plus
      dwoje dzieci, na 7 dni, pełne wyżywienie, hotel 3-4 gwiazdki. Dostaliśmy mnóstwo
      fert. Najtańsza to ponad 8 tysięcy, najdroższa 15 tysięcy.
      • phantomka Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 16.05.09, 21:11
        Akurat w tym roku nie jest dobry czas na wycieczki, bo kursy walut
        sa niekorzystne. W zeszlym roku za 2 tyg na Krecie w szczycie
        sezonu, last minute z rainbowtours, hotel 4 gwiazdki, sniadania i
        obiadokolacje, zaplacilismy cos ok.8 tys. Takze nie za drogo.
        Oczywiscie trzeba sie nastawic tez na wydatki na miejscu, dlatego w
        tym roku, zapewne polecimy poza sezonem letnim, bo ceny beda jednak
        atrakcyjniejsze.
        • napoleonka_k Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 16.05.09, 21:13
          No to na razie pozostaje mi polskie morzesadAle pewnie kiedyśsmile
          • lola211 Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 16.05.09, 21:18
            Pomysl o Chorwacji,zamiast skazywac sie na Bałtyk.Taniej niz w
            Tunezji, a masz piekne cieple morze, gwarantowana ladna pogode,
            klimat, spokoj.
            • chicarica Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 09:58
              Chorwacja raczej nie jest tańsza niż Tunezja.
              No chyba, że jedziesz stąd z workami ziemniaków i wekami z mięsem wink
              • lola211 Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 14:56
                Ponoc nie mozna swojego prowiantu wwozic.
                Jest taki wybor wczasow, kwater, ze spokojnie mozna sie zmiescic w
                kwocie nizszej niz Tunezja.
                • kob_ik Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 16:26
                  W zeszłym roku byliśmy w Chorwacji z dzieckiem 3-letnim. Polecam
                  przełom sierpnia\września lub sam początek września. Cudowne morze,
                  pogoda gwarantowana. Niestety mecząca sama podróż. My wynajmowaliśmy
                  (praktycznie za grosze) kwatery- standard nieporównywalny z Polskim-
                  rewelacja. Wyżywienie we własnym zakresie- nie każdemu to odpowiada,
                  sporo zabraliśmy z Polski smile
                • id.kulka Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 17:07
                  lola211 napisała:

> Ponoc nie mozna swojego prowiantu wwozic.

Nie można przewozić określonych towarów, np. surowego mięsa wink
                  Każde państwo ma swoje przepisy i ograniczenia, niektóre np. nie
                  zezwalają na wwóz produktów zawierających wieprzowinę itp.
                  • elenita Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 18:15
                    Surowe mięso jest dużym uproszczeniem. Nie można wwozić produktów pochodzenia
                    zwierzęcego - a do takich zalicza się np. makaron, ponieważ zawiera jajka.
                    Tu są szczegóły
                    Tekst
                    linka

Te zasady miały obowiązywać już w zeszłym roku, ale przesunięto "termin realizacji".
                    Byłam w Chorwacji 3 razy, z dziećmi, ale pod namiotem, a to rozwiązanie na tym
                    forum nie ma zbyt wielu zwolenników.
                    Jedzenie w Chorwacji rzeczywiście jest droższe niż np. we Francji w
                    supermarkecie, w porównaniu z Polską droższe jest mięso, wędliny, sery i owoce.
                    Za to niekwestionowaną przewagą Chorwacji nad Polską jest pogoda. A właściwie
                    Pogoda. Kto spędził choć jedne wakacje z dziećmi uwięzionymi w pokoju, bo na
                    dworze lało, a temperatura nie przekraczała 15 stopni, ten, o co chodzi.
                    Ja spędziłam takie wakacje dwa razy i więcej ich nie spędzę. Wolę namiot. W
                    trakcie trzykrotnych trzytygodniowych wyjazdów (sierpień/wrzesień, wrzesień) dwa
                    razy widziałam solidny deszcz. Przelotny z 5 razy.
                    • id.kulka Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 21:40
                      elenita napisała:

> Surowe mięso jest dużym uproszczeniem. Nie można wwozić produktów
                      pochodzenia
                      > zwierzęcego - a do takich zalicza się np. makaron, ponieważ
                      zawiera jajka.

Ale dotyczy to również obywateli UE?

www.msz.gov.pl/Komunikat,dla,osob,planujacych,podroz,do,Chorwacji,18023.html

> Byłam w Chorwacji 3 razy, z dziećmi, ale pod namiotem, a to
                      rozwiązanie na tym
                      > forum nie ma zbyt wielu zwolenników.

Ja mam w planach, ale na razie ciut odległych, bo młodzież za młoda
                      trochę wink
                      • elenita Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 19.05.09, 10:47
                        Kiedy wyjeżdżałam w sierpniu zeszłego roku, miało to dotyczyć obywateli UE smile A
                        teraz to już sama nie wiem, a nie szukałam informacji, bo w tym roku jadę gdzie
                        indziej.
                        Moje młodsze dziecko za pierwszym razem (mam na myśli wakacje pod namiotem)
                        miało 3 lata. Nasi przyjaciele pojechali z dzieckiem 16-miesięcznym i z
                        trzylatkiem. I było naprawdę super, zwłaszcza dla dzieci. W Chorwacji kempingi
                        są czystsze niż np. we Francji (chodzi mi przede wszystkim o toalety), mniejsze,
                        kilkanaście metrów od morza. No i koszt noclegu czteroosobowej rodziny pod
                        namiotem jest nieporównanie niższy niż na kwaterze.
                        • id.kulka Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 19.05.09, 14:08
                          elenita napisała:

> Moje młodsze dziecko za pierwszym razem (mam na myśli wakacje pod
                          namiotem)
                          > miało 3 lata. Nasi przyjaciele pojechali z dzieckiem 16-
                          miesięcznym i z
                          > trzylatkiem. I było naprawdę super, zwłaszcza dla dzieci.

My w tym roku planujemy Skandynawię, zwiedzając Norwegię zatrzymamy
                          się w Oslo u znajomych, a w międzyczasie razem poszwędamy się po
                          Norwegii, nocując w hytter (b. popularne drewniane domki kempingowe,
                          znacznie tańsze niż hotele). Namiot na wszelki wypadek też
                          weźmiemy wink Młodszy syn ma rok, starszy prawie 4 lata.

> No i koszt noclegu czteroosobowej rodziny pod
                          > namiotem jest nieporównanie niższy niż na kwaterze.

A dla dzieciaków dodatkowa frajda.
        • peonies Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 16.05.09, 22:23
          phantomka napisała:

> Akurat w tym roku nie jest dobry czas na wycieczki, bo kursy walut
          > sa niekorzystne.
          oj, święta prawda sad.
          na wakacjach 2008 byliśmy (2+1) na Gran Canaria za 7300zł (euro po
          3,22) pieknie położony hotel 3,5 gwiazdki, all inclusive - wszystko
          czego dusza zapragnie, z niemieckiego Neckerman.
          Z ciekawości sprawdziłam dziś jaka jest cena: 11500zł!
        • joanna_w_z Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 16:36
          TUNEZJA, WYLOT 21.05. lub 28.05., HOTEL 3+, WYŻYWIENIE HB, 2+1 około
          1100 zł/os.. SUPER LAST!!
      • kali_pso Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 16.05.09, 22:31

No super cena, w sam raz dla przeciętnie sytuowanej rodziny- a ktoś
        tutaj kiedys udowadniał, że wczasy nad Bałtykiem i za granicą to
        porównywalny koszt. Może i porównywalny, ale dla niektórych tylko.
        Nie ma się co oszukiwać.
        • nutka07 Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 17.05.09, 17:00
          Ano wlasnie. Od kilku lat slyszy sie, ze wczasy nad Baltykiem przegrywaja cenowo
          z zagranica.
          • facilidad Hmm 18.05.09, 11:30
            W 2008 roku byłam z mężem na Rodos, hotel 3*, all inclusive, warunki bardzo
            przyzwoite - 7 dni, 4500 zł...
          • lola211 Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 15:02
            W tamtym roku za 12 dni w Chorwacji zaplacilam za 2 os. 2500 zl z
            wyzywieniem.Moj sasiad za 2 tyg. all w Turcji za 2 os. 3 000 zl.
            To porównywalne albo i tansze opcje niz pobyt nad baltykiem w
            takich samych warunkach lokalowych.

• tirzyk Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 21:06
              Byliśmy we Włoszech 2+1 dziecko. Przyzwoity hotel z klimatyzacją, 3 posiłki ok.
              2.000 za tydzień za wszystkich we wrześniu bez dojazdu.
          • bezzebnypirat Bo przegrywaja! 18.05.09, 16:54
            Wsiadz w Wawie w samolot, polec do Gda, tam niech Ci podstawia autokar do
            jakiejs miejscowosci na polwyspie, gdzie wynajmij pokoj w hotelu 3* z pelnym
            wyzywieniem i organizacja czasu, basenem, imprezami itp.

Oj... Przy 3 osobach w dyszce nie masz szans sie zamknacwink
            • sanna.i Re: Bo przegrywaja! 18.05.09, 17:35
              Hmmm...Wsiadam w samolot z W-wy,lecę do Szczecina.Stamtąd do Pogorzelicy.Ośrodek
              wczasowy Sandra (ponoć najnowocześniejszy na zachodnim wybrzeżu).All inclusive,
              całe wyżywienie, atrakcje (baseny, sauny, place zabaw itp.).Za 3 osoby (w tym
              dwuipółlatek) płacimy trochę ponad 3 tys. za 8 dób.
        • id.kulka Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 08:38
          kali_pso napisała:

>
          >
          > No super cena, w sam raz dla przeciętnie sytuowanej rodziny- a
          ktoś
          > tutaj kiedys udowadniał, że wczasy nad Bałtykiem i za granicą to
          > porównywalny koszt. Może i porównywalny, ale dla niektórych tylko.
          > Nie ma się co oszukiwać.

Porównywalny, ale zależy, za jaką zagranicą smile Czy samolotem z all
          inclusive w Tunezji, czy z dojazdem własnym/autokarem w Chorwacji smile
          • gryzelda71 Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 09:31
            Przewaga Chorwacji nad Bałtykiem jest 100% słoneczna pogoda i bardziej wypasione
            apartamenty.Nad naszym morzem,za porównywalną cenę ma się dużo mniej wygodną i
            przestrzenną kwaterę.No ale dojazd nie ma się co oszukiwać jest o niebo tańszy
            nad Bałtyk.
            Tak,że ja nad naszym morzem nie wydam tyle kasy,co w Chorwacji,za ten sam czas
            pobytu.
            • id.kulka Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 10:33
              gryzelda71 napisała:

> Nad naszym morzem,za porównywalną cenę ma się dużo mniej wygodną i
              > przestrzenną kwaterę.No ale dojazd nie ma się co oszukiwać jest o
              niebo tańszy
              > nad Bałtyk.

To jeszcze zależy, gdzie się mieszka. Ja na południu kraju, podróż
              nad Bałtyk to dla mnie (z dzieciakami) kilkanaście godzin tłuczenia
              się po wątpliwej jakości zakorkowanych drogach. Do Chorwacji pojadę
              niewiele dłużej (zalezy jeszcze, w jaki rejon), a drogi znacznie
              lepsze smile
              • gryzelda71 Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 10:37
                No zależy jakim drogami do tej Chorwacji podążasz.Autostrady w cenie.
                A i żywność poza małymi wyjątkami,jednak droższa.
                • id.kulka Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 10:51
                  gryzelda71 napisała:

> No zależy jakim drogami do tej Chorwacji podążasz.Autostrady w
                  cenie.

Toteż nalezy wszytsko dokładnie przeliczyć i stwierdzic, która opcja
                  lepsza.

> A i żywność poza małymi wyjątkami,jednak droższa.

Jak się ktoś żywi głównie w restauracjach, to na pewno smile
                  • gryzelda71 Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 10:55
                    Nie pisze o restauracjach.Choć będę szczera,że wakacje chcę mieć też od kuchni.
                    Z resztą zawsze uśmiecham się jak czytam te wpisy,że niczego sobie nie
                    odmawialiśmy i wydaliśmy i tu pada śmieszna kwota.
                    • id.kulka Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 11:17
                      gryzelda71 napisała:

> Nie pisze o restauracjach.Choć będę szczera,że wakacje chcę mieć
                      też od kuchni.

Ja też, ale różne są preferencje smile
                      Poza tym, można się żywić w restauracjach, a można jeść rybkę z
                      frytkami w pobliskiej knajpie; można zakupy robić w turystycznej
                      miejscowości, mozna przejechac się parę kilometrów dalej do
                      hipermarketu w mieście nie-turystycznym i ceny będą znacznie niższe.

A tak a'propos Chorwacji, to akurat apartamenty (bo o nich była
                      mowa) wcale nie są takie tanie, jak się powszechnie uważa, często
                      taniej wychodzi hotel, szczególnie jak jedzie mniejsza liczba osób
                      (tyle że w hotelu raczej nie ma się dostępu do kuchni). Mnie się
                      osobiście marzy tramping po Chorwacji wzdłuż całego wybrzeża, w
                      oparciu głównie o kempingi, ale chłopaki muszą jeszcze trochę
                      podrosnąć, bo póki co, zbyt nieletni są wink

> Z resztą zawsze uśmiecham się jak czytam te wpisy,że niczego sobie
                      nie
                      > odmawialiśmy i wydaliśmy i tu pada śmieszna kwota.

Zależy, co to znaczy "niczego sobie nie żałowaliśmy" - czy że co
                      dzień jedliśmy lody, arbuzy, a dzieciaki szalały na karuzeli, czy że
                      jak chcieliśmy zobaczyć fiordy w Bergen, to sobie na jeden dzień
                      wyskoczyliśmy z Oslo samolotem smile Bo "nie odmawiając sobie niczego"
                      można wydć 1000 zł/2 tyg, a można 4000zł/3 dni.
                      • gryzelda71 Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 11:19
                        No własnie to niczego sobie nie odmawialiśmy zwykle tyczy się tych lodówsmile
                      • makare1 Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 18:18
                        Nie wiem ile mają Twoje dzieciaki, ale my byliśmy kilka lat temu w
                        Chorwacji właśnie na takim trampingu z niespełna 3 latkiem. Było
                        super. Campingi i niezależność od jakichkolwiek organizatorów.
                        Zaczęliśmy na południe od Dubrownika, potem wzdłuż wybrzeża
                        posuwaliśmy się na północ, zachaczyliśmy o Korculę, potem Split,
                        Trogir, Zadar i aż do Istrii. Rano plaża, a po południu zwiedzanie.
                        Wyżywienie we własnym zakresie, ale wiadomo, nikt nie wymagał cudów.
                        Wyszło tanio i bardzo dużo zwiedziliśmy.
                        Potem byliśmy jeszcze raz w Chorwacji już z 2 dzieci, ale wtedy
                        postawiliśmy na kwatery.
                        Moje dzieci jednak uwielbiają camping i w zeszłym roku wybraliśmy
                        się na tramping po parkach rozrywki: Legoland, ZOO safari, mega(!)
                        skansen w holandii i Eurodisney, ale cena euro była przyjaźniejsza.
                        W tym roku wyspy Kanaryjskie 2+2 w szczycie sezonu (bo starszy już
                        szkolny) niestety w First minuts ponad 13 tys. sad
                        • id.kulka makare1 18.05.09, 18:27
                          Starszy syn ma 4 lata, młodszy rok. W tym roku wybieramy się do
                          Skandynawii, najpierw do Danii (Legoland), potem promem do Oslo i
                          zwiedzanie Norwegii. Będziemy bazować na znajomych wink w Oslo, a
                          poza tym w niewielkim stopniu na campingach (ale raczej domkach na
                          razie, choć namiot na wszelki wypadek też weźmiemy).
                          Ach, mnie to się jeszcze marzy taki wóz kempingowy z prawdziwego
                          zdarzenia big_grin Ale to już grubszy wydatek, nawet sam wynajem.
        • chicarica Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 11:20
          Naprawdę wszystko zależy od terminu i od standardu jakiego oczekujesz.
          Przeważnie ludzie kręcą nosem np. że 3* to mało, ale tak prawdę mówiąc, to nad
          polskim morzem jeśli nie pojedzie się do jakiegoś hotelu gdzie pokój kosztuje
          300 zł/ doba, tylko do kwater prywatnych, to standard jest niższy niż np. 3* w
          Grecji, a i basenu nie ma, i morze zimne, i pogoda często nie bardzo, i ceny w
          restauracjach niespecjalne.
          Ty, o ile pamiętam, jesteś ograniczona czasowo do wakacji letnich? Ale rok temu
          na przełomie lipca i sierpnia również można było znaleźć fajne oferty. A we
          wrześniu to już w ogóle full wypas.
    • dorotadu Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 16.05.09, 22:19
      jedziemy do Chorwacji w 2 połowie czerwca 2 os dorosłe + dzieci 6
      lat i rok
      na 2 tyg mamy przeznaczone 5 tyś na wszystko (z tym że część
      produktów weźmiemy z domu)
      apartament kosztuje nas 39 e za dobę
      • phantomka Re: do dorotadu 16.05.09, 22:43
        A jaki transport wybraliscie? Jakies szokujaco niskie koszta,
        zdradzisz, gdzie szukalas apartamentow? Przez interhome czy jakos
        inaczej?
        • patrice7 Re: do dorotadu 16.05.09, 22:49
          Chorwacja jest dosc tania z tego co slyszalam.Polskie morze to loteria;/
        • dorotadu phantomka 17.05.09, 21:26
          jedziemy samochodem w okolice Trogiru
          jestem ze śląska od nas to ok 1200km
          apartament zarezerwowałam ze stromy www.trogir.pl
          na forum o chorwacji zachwalana więz zaryzykowaliśmy smile
          • nikki30 Re: phantomka 18.05.09, 10:36
            Koleżanka jedzie do Chorwacji na dwa tygodnie w tym roku (przełom czerwca i
            lipca).Rezerwacja apartamentu przez booking.com.Cena apartamentu to 3 tys za dwa
            tygodnie(ze śniadaniem).Wyjazd samochodem z Warszawy.Jadą również w okolice
            Trogirusmile
    • panirogalik szukaj ofert last minute 16.05.09, 23:08
      jeśli nie chcesz wydawać dużo kasy. Tunezja to świetne miejsce żeby spędzić
      cudne wakacje za stosunkowo niewielkie pieniądze! Jeśli nie zależy ci na
      luksusach, znajdziesz ciekawą ofertę DO 1400zł za osobę, może nawet w wersji all
      inclusive- kilka lat temu byłam w Tunezji i pamiętam, ze można było takie oferty
      upolować pod koniec sierpnia, czyli w sezonie. I to wcale nie na dzień przed
      wylotem ale jakoś na dwa tygodnie wcześniej, na ostatnią chwilę było jeszcze
      taniej. Ja nie jeżdżę do drogich hotelów gdyż służą mi one jedynie do spania,
      ważne zeby zarcie było ok. Jednak to hotelowe jedzenie serwowane w wersji all
      inclusive w hotelach jest zazwyczaj średnio smaczne i robione pod Niemców i
      Brytyjczyków. W Tunezji ceny są takie jak w Polsce a taksówki i pociągi (nawet
      pierwsza klasa) prawie za darmo więc za niewielką kasę można sporo pozwiedzać. A
      jest naprawdę co, to kraj z bogatą historią i dla nas egzotyczną kulturą, do
      tego słońce tak jasne jak chyba nigdzie indziej i ciepłe morze w którym się
      łatwo pływa. Przejdź się po biurach, szukaj ofert w internecie, nie odpuszczaj
      bo warto!
      • panirogalik o, a dzisiaj widziałam 17.05.09, 16:37
        na szybie biura podróży ofertę wycieczki na 2 tygodnie do Tunezji, dwa posiłki
        za 1300 za osobę (nie pamiętam jaki hotel) i za niecały 1tyś na 7 dni, wyjazd
        pojutrze.
        • dorotadu Re: o, a dzisiaj widziałam 17.05.09, 21:27
          taki minus takich ofert że możecie się nie załapać całą rodzinką sad
          1 lub 2 os tak ale już np 4 może byc ciężko
        • 4ever4 Re: o, a dzisiaj widziałam 18.05.09, 16:12
          jakiego biura?
          • panirogalik Re: o, a dzisiaj widziałam 19.05.09, 18:13
            nie pamiętam, to był pośrednik, czyli sprzedawał oferty różnych biur podróży.
    • volta2 Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 17.05.09, 17:47
      moja tunezja kosztowała nas w 2006 roku 4200 za 2+1+infant, z 2
      posiłkami dziennie i 1000 zeta za wydatki okołowczasowe, czyli
      pamiątki, przekąski, lody, wycieczki za tydzień niestety i to we
      wrześniu.

2007 rok chorwacja i słowenia 2 tygodnie 5000 za 2+2(transport
      własnym samochodem i apartamenty i wyżwyienie własne)

2008 rok rumunia i bułgaria 2 tygodnie niecałe 5000 zeta za 2+2,
      częściowo hotel 3* i apartamenty z wyżywieniem własnym, transport
      własny.

oczywiście koszty wszystkie wliczone, łącznie z tym wyżywieniem i
      transportem.

bałtyk cenowo wygrywa z porównaniu do wczasów lotniczych, nie wygra
      gdy z krakowa do gdańska będziemy sobie życzyli dla 4 osób biletów
      lotniczych i hotelu all.
      gdy się zestawia takie oferty - bałtyk nie wygra
      gdy porównuje się bałytk samochodem i kwaterę prywatną do wczasów w
      tunezji z dostępem do plaży - musi być drożej.
      • aglesnik Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 17.05.09, 20:36
        my w zeszłym roku w Chorwacji, 3 os. 2tyg. ok 4tyś z przejazdem.
        wszystko załatwialiśmy netem z przejazdem. część jedzenia
        wzieliśmy. ale zbytnio sobie żałowaliśmy przyjemności. w tym roku
        first minute w scanie, 1dorosła os. i 2 dzieci do tunezji 4100zł, na
        2 tyg. ale oferta wyczajona i upolowana w grudniu '08.
        zrezygnowaliśmy z bałtyku ze względu na pogode i koszty .
        • aglesnik pomyłka w 1szym poście 17.05.09, 20:40
          my w zeszłym roku w Chorwacji, 3 os. 2tyg. ok 4tyś z przejazdem.
          wszystko załatwialiśmy netem z przejazdem. część jedzenia
          wzieliśmy. ale zbytnio sobie NIE żałowaliśmy przyjemności. w tym
          roku first minute w scanie, 1dorosła os. i 2 dzieci do tunezji
          4100zł, na 2 tyg. ale oferta wyczajona i upolowana w grudniu '08.
          > zrezygnowaliśmy z bałtyku ze względu na pogode i koszty .
          • dorotadu Re: pomyłka w 1szym poście 17.05.09, 21:29
            z jakiego biura lecisz do tunezjii?
    • agni71 Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 17.05.09, 22:44
      Szczerze mówiąc, nie pamietam, ile kosztowały nas wakacje nad
      Bałtykiem. Pewnie mniej, ale za nieporównywalny standard (choc
      wybieralismy i tak raczej wyższy standard). W zeszłym roku za 2 tyg.
      na Krecie w hotelu 5-gwiazdkowym All Incl. za 2 + 2 + infant
      zapłacilismy ok. 16 tys. W tym roku ten sam standard, z tym samym
      biurem, tylko w Turcji i juz 2 + 3, przy wyzszym kursie euro -
      wyniesie nas to 19 tys. Duzo, ale takiego standardu to nad naszym
      morzem po prostu nie znajdziemy (choć może w tym super hotelu w
      Juracie? smile, nie mówiąc juz o pogodzie.
    • nataliam2 Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 08:24
      Mnie nie stać na wakacje za 6 tys i więcej. Co roku jeżdżę na wakacje z tej
      stronki www.travelplanet.pl/wczasy/super-last-minute/

Pierwszy raz się bałam, ale moi znajomi kiedyś lecieli na tą samą wycieczkę co
      my, tyle, że oni płacili jeszcze raz tyle bo wycieczka była zarezerwowana prawie
      pół roku wcześniej. Ja zawsze przy rezerwacji pytam się o koszt całkowity, tak
      żeby mi potem nie doszły opłaty lotniskowe, klimatyczne itd. Zawsze wybieram
      opcję allinclusive.
    • jagaa Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 09:22
      W zeszłym roku Chorwacja dwa tygodnie - dojazd własnym samochodem, apartament 3-os (dwoje dorosłych, 4-latek), absolutnie nie oszczedzalismy a nawet lekko ręką wydawaliśmy - 6,5 tys łącznie.
      I ciekawostka - dwa lata temu Mielno Unieście, 2 tygodnie, ten sam skład osobowy - 6 tysiecy.
    • chicarica Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 10:06
      Jeśli dziecko masz małe, to gorąco polecam wyjazd w "niewakacyjnym" terminie -
      sama tak jeżdżę, w maju/ czerwcu lub wrześniu jest chłodniej (ale dla nas nadal
      upalnie), pogoda równie piękna, ale za to o połowę albo i więcej taniej, oraz
      mniejszy tłok na plażach.
      Byłam np. tu
      www.wakacje.pl/oferty/grecja/petridis-29,105.html?id_terminy=993#reserv=0&id_terminy_wyjazdy=22242&id_okol=0&id_terminy=993&id_warianty=0&id_warianty_a=0&id_okol_a=&id_terminy_a=0
      wtedy kosztowało to jakieś 1500 za tydzień (przy znacznie niższej cenie za
      euro), obecnie oferta last minute - tak jak widać.
    • penelopez Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 11:02
      Cześć, Tunezja jest tańsza od innych krajów, tak samo jak Egipt -
      ale z małym dzieckiem to trzeba lecieć do hotelu b. dobrego, bo
      inaczej spędzicie większość czasu w toalecie

jak studiowalam bylam w hotelu 3* jak na kieszen studenta byla to
      fajna oferta, czesc wyjazdu siedzialam w toalecie ze względu na to
      ze w hotelu używano do wszystkiego wody z kranu, dodatkowo jedzenie
      bylo marne

Tunezja z malym dzieckiem to nie najlepszy pomysł, za duza zmiana
      flory bakteryjnej, bardzo łatwo się odwodnić i pochorować
      niesamowicie

na zarzuty do rezydentki ze to hotel 3* i jakiś standard już
      powinine byc - usłyszeliśmy że hotele w tunezji kupują sobie
      gwiazdki i tak przynajmniej wybierajac oferty nalezy odjąc sobie
      zawsze przynajmneij jedną *

radzę się zastanowić czy nei wybrać Chorwacji autem, a to ze sie
      wezmie troche jedzenia z Polski to nie zbrodnia smile

na wyjazd z dzieckiem najlpeiej wybrać Europę, w Grecji jest wiele
      opcji z tanimi apartamentami, w środku mała kuchnia, sniadanka można
      przyżadzić samemu z zakupionych na bazarkach produktów a obiadki na
      miescie

• ib_k Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 11:25
        penelopez napisała:
        ...
        e tam, głupoty piszesz, to czy zachorujesz czy nie nie zależy od hotelu tylko indywidualnych predyspozycji i zachowań, wszystkie kuchnie przygotowują posiłki na kranówce, małe dzieci zdecydowanie lepiej znoszą wszelkie zmiany żywieniowe i przy małorozsądnych rodzicach tak samo mogą przechorować Egipt jak i Łebę
    • awilom Chorwacja, wyspa Hvar, 9 dni - 2200 zl, dwie osoby 18.05.09, 11:14
      Termin 7-17 maja 2009 - z czego prawie polowa to transport 980 zl.
      Spanie w wynajętym apartamencie(pokój 2 os, wspólna kuchnia, łazienka)z widokiem
      na ocean, 100 metrów od portu i kulturalnego centrum miasteczka.
      Żeby zwiedzać nie musisz wydawać 8000 zl (jeżeli ktoś dysponuje taką kwotą to
      proszę bardzo, też bym tak chciał.).
      Wymaga to odrobinę czasu, na znalezienie dobrej oferty i przygotowanie
      wszystkiego, ale jest warte swojej ceny. Za zaoszczędzone pieniądze możesz
      polecieć jeszcze 3 razy w ciągu roku na tygodniowy wypad w jakieś cieple miejsce.
      • gryzelda71 Re: Chorwacja, wyspa Hvar, 9 dni - 2200 zl, dwie 18.05.09, 11:20
        awilom napisał:
        > Spanie w wynajętym apartamencie(pokój 2 os, wspólna kuchnia, łazienka)z widokie
        > m
        > na ocean,

Oj na ocean powiadasz....
      • ann999 Hiszpania,Costa Brava, 9 dni - 2700 zl, dwie osoby 18.05.09, 11:28
        Hiszpania Costa Brava, 22.09-01.10, hotel *** z 3 posiłkami,
        transport Ryanair
        • okularniczka Re: Hiszpania,Costa Brava, 9 dni - 2700 zl, dwie 19.05.09, 08:37
          Zdradż sekret gdzie znalazłaś taką ofertę?
        • d.wludyka Re: Hiszpania,Costa Brava, 9 dni - 2700 , dwie 19.05.09, 09:35
          Hiszpania, Costa Brava, 08-15.10 - temperatura 20-25 stopni, hotel
          4* - www.booking.com, pokój z widokiem na morze, 3 posiłki,
          transport Ryanair, samochód z pakietem ubezpieczeń i pełnym bakiem
          paliwa, rodzina 2+ dziecko 11-lat. W sumie nie przekroczyliśmy
          3000zl.
    • ib_k Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 11:29
      szukać, szukać, wyjazdy zagraniczne naprawdę można znaleźć za dobrą cenę szczególnie jeżeli mieszkasz w mieście z lotniskiem i masz możliwości szybkiego wyjazdu
    • betasz Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 11:35
      Polecam Turcję. My jedziemy w tym roku drugi raz z biurem GTI
      Travel. Oferują najtańsze wyjazdy do Turcji - tańszych nie
      znalazłam. Za 2 dorosłe osoby i 2 dzieci (6-7 lat)w hotelu 5* All
      inclusive (od 17-go czerwca) płacimy 8 tys. zł/14 dni. Dodatkowo
      tylko wizy na lotnisku w Turcji (10 Euro lub 15 dolarów za osobę).
      Dla porównania Wezyr za ten sam hotel, w tym samym terminie - 11
      tys. zł. Plusem takiego wyjazdu jest to, że nie wydajemy już ani
      złotówki na jedzenie czy picie. Trzy lata temu byliśmy w Grecji w
      małym hotelu tylko ze śniadaniem - ok. 5,5 tys./14 dni, a wydaliśmy
      ponad 11 tys. zł. Sporo kasy poszło na przekąski, lodziki, napoje
      dla dzieci (1-2 Euro za szt.) smile
    • gryzelda71 Re: Chorwacja, wyspa Hvar, 9 dni - 2200 zl, dwie 18.05.09, 11:38
      No jak wszyscy wiedzą jak ty nie wieszsmile
    • karakurt Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 11:40
      Co prawda było to kilka lat temu, ale bezpośrednio z Berlińskiego
      Neckermana jakieś First Minute (mieliśmy jakieś 2 tygodnie)
      Tunezja, 5 gwiazdek, wyżywienie, to było ok 700zł/os + dojazd do
      Berlina + drobne wydatki na miejscu
    • fusiaf Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 11:51
      W zeszłym roku Tunezja - 7 dni, 2 osoby, AI, hotel trzy i pół gwiazdki nad samym
      morzem - niecałe 1400zł (słownie tysiąc czterysta). Faktem jest, że to była
      oferta Last Minute (w poniedziałek decydowaliśmy na środowy wylot z kraju).
    • burza4 Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 14:01
      nie wiem gdzie mieszkasz, ale jeśli w zachodniej Polsce to zerknij
      na niemieckie oferty. Z Berlina jeździ się o niebo taniej niż od nas.
      Trzeba zwrócić uwagę na kilka rzeczy - po pierwsze nie zawsze opłaca
      się brać 2 posiłki, z dziećmi wiele się nie zwiedza, a dodatkowe
      posiłki i napoje w hotelu wychodzą często drożej niż opcja AL, do
      tego bywa że mieszkacie w dzielnicy wypoczynkowej i tak jesteście
      skazani na hotelową kuchnię (zresztą w Tunezji nie odważyłabym się
      stołować na mieście). Polecam wyjazdy poza sezonem - ceny o wiele
      niższe, temperatury znośniejsze, mniej ludzi.
    • wieza_babel1 Chcesz odpocząć, jedź bez dziecka! 18.05.09, 15:23
      Z dzieciakiem umordujesz się tylko.
      Niech rodzinka zaopiekuje się maluchem, a ty zregenerujesz siły.
      Rozłąka wszystkim dobrze zrobi.

• ja1ja1 Re: Chcesz odpocząć, jedź bez dziecka! 18.05.09, 15:52
        wieza_babel1 napisała:

> Z dzieciakiem umordujesz się tylko.
        > Niech rodzinka zaopiekuje się maluchem, a ty zregenerujesz siły.
        > Rozłąka wszystkim dobrze zrobi.
        >
        zależy jak kto się nastawia, ja jeszcze nigdy dziecka nie zostawiłam
        zeby jechac na wczasy z męzem. Od urodzenia bierzemy do samolotu
        synka. Niech zwiedza razem z nami. Co to za wczasy jakby miała co
        chwile dzownic i pytac o dziecko, to dopiero beznadziejne wczasy.
    • gilo512 Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 15:40
      Egipt - Hurghada, 3 osoby ( dwie dorosłe i dziecko), 14 dni, All
      Inclusive, wycieczka fakultatywna w cenie, 6800 zł - FM
    • user9657 Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 15:41
      Jeśli na fajne, to trzeba trochę wydać. Poza tym czy koniecznie tradycyjne
      "ciepłe" kraje? Ja byłem 2 lata temu "służbowo" w Norwegii i bardzo się
      zdziwiłem bo przez tydzień było między 30 a 35 stopni w cieniu (w lipcu). Ceny
      są tam dość wysokie, nie znam dokładnie bo byłem na "study tour" z
      www.fiordy.com, ale nawet pełne stawki warto zapłacić. Moim zdaniem to lepsze
      niż leżenie na plaży sad A jak już plaża, to od Tunezji to bym wolał chyba
      cokolwiek, na przykład Ukrainę - też cudne plaże, tanio, fajnie. Krym jest cudowny!

H.
    • ja1ja1 Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 15:46
      byłam w zeszłe wakacje w Tunezji, Algierii.Wiem ze ceny sa rózne.
      Zależy czy masz w planach zwiedzanie czy nie. Jeśli gdzieś
      wyjeżdzamy to zawsze mając na myśli zwiedzanie.Tunezja ogólnie
      przelot i zakwaterowanie nie jest droga. Tylko na miejscu sporo
      kosztuje - fakultatywne wycieczki. za dzieci powyżej 3 lat juz się
      tez płaci. Byliśmy w Egipcie z synkiem, jak miał 2 latka i
      zwiedziliśmy cały egipt, było niesamowicie. Tunezja jeszcze
      piękniejsza. Wczasy róznią się ceną tylko ze względu na biuro.
      Kiedyś byliśmy w Turcji za 1500 osoba na tydzeń, zgadaliśmy się z
      jednym panem, który dokładnie miła to samo co my w umowie i płacił
      3500 od osoby!Bo był z nekermana a my z nieistniejącego już sindbada
      lub coś takiego-nie pamiętam. A więc hotele te same, wyżywienie to
      samo ale inne biuro. Byłam juz z kilkoma biurami jakie są na rynku i
      każde mogę polecić. Więc najlepiej szukaj wg cen a nie biur.
    • fajnis [...] 18.05.09, 15:47
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • ja1ja1 Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 15:50
        jeśli chodzi o wczasy, to pociągi sa drogie, pksy też, jedynie
        samochodem na gaz jeszcze tanio wyjdzie, bo benzyna droga. A polskie
        morze zimne, zimno ogólnie, nie ma pogody, okropnie spędzac takie
        wczasy. A cenowo bardzo podobnie. Ja uwielbiam polskie morze, kiedy
        się jedzie z myślą ze nie oplam, się nie kąpię, tylko np zwiedzam o
        ile deszcz nie pada, albo odpoczywam w hotelu. Ale nie z myślą
        kąpieli czy opalania.
    • niejako Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 16:33
      jesli urlop dopiero planowany - polecam Turcje z biurem GTI.
      w tym i w zeszlym roku polecialysmy w kombinacji 2+1 (dziecko 8,9 lat).

hotel ****, all inclusive, tydzien.
      ok. 1300 za osobe dorosla, ok. 500 zl za dziecko,
      pod warunkiem korzystania z First Minute - czyli kupno
      imprezy do ok. stycznia (w miare puli wolnych miejsc).
      cena calkowita. dochodzi tylko wiza 10€.

hoteli do wyboru sporo, pogoda cudna, naprawde polecam.
    • justyna-siejka Re: Ile wydaje się na wczasy zagraniczne? 18.05.09, 16:35
      Witam!
      Opcja-wakacje w Tunezji jest rzeczywiście najtańsza i można spodziewać się dobrej pogody.Ale Tunezja jest brudna,poza hotelami naprawdę nie ma co robić, jeśli nie wykupi się dodatkowej wycieczki np.na Saharę.Osobiście z małym dzieckiem nie wybrałabym się do Tunezji.
      Bardzo polecam greckie wyspy.Grecja jest stosunkowo niedroga,wypożyczając auto na miejscu można wiele zwiedzić samemu,czy dojechać na odległe plaże-jeśli wyspa jest duża( np.Kreta).Osobiście polecam Thassos-małą wysepkę grecką, bardzo spokojną,czystą,z wieloma ładnymi plażami.Zielona i dzika.
      W razie dodatkowych pytań, podaję adres: justynasiejka@gmail.com
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka