Gość: beno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.10, 11:13 www.youtube.com/watch?v=CKPVDVxzm-Y tak uczy polski instruktor Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pytek Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs j... IP: *.chello.pl 16.06.10, 11:35 Czy tylko w pomorskim ośrodku są takie niskie statystyki? Bo jeśli tak to może coś nie tak dzieje się w samym PORD? Czy Pan Dyrektor dopuszcza taką ewentualność czy widzi tylko przysłowiowe źdźbło w cudzych oczach? Czy możliwe, że wszyscy naraz instruktorzy w licznych szkołach jazdy się mylą czy może mylą się mniej liczni egzaminatorzy jednego konkretnego ośrodka? Może jest odrobina prawdy w plotkach np. o pewnym wyjątkowo niemiłym kulejącym egzaminatorze? Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs 16.06.10, 12:38 Swego czasu szukałem danych na temat zdawalności. W całej Polsce znalazłem dwa miasta, już nie pamiętam jakie, ale nie były to duże miasta. Tam zdawalność wynosiła od 20 do 70%. Dane były publikowane. (dane takie spływają do urzędu wojewódzkiego jeśli dobrze pamiętam i ma do nich dostęp wojewoda) Reszta kraju, nie wiedzieć czemu, danych nie publikowała. Na jakiej więc podstawie wybierano szkołę nauki jazdy? Ano na chybił trafił. Zdawalność również była na chybił trafił. Zdawał co trzeci. Po tym jak pan Szczyt zajął się czyszczeniem PORDów trójmiejskich w końcu, po długich bojach udało się opublikować statystyki lecz jedynie 3 lata wstecz. Wcześniejsze dane pozostają tajemnicą. Zdawalność we wszystkich szkołach jednakowa, oscylująca wokół 30% +-3%. Pytam się, jak to możliwe, że w miastach gdzie publikowano wyniki zdawalności były szkoły o zdawalności 70% a w Trójmieście nie?! Po wyjechaniu z ośrodka egzaminator wiezie ofiarę na miny. Są to tajne miejsca nie do przejechania poprawnie. Ja prywatnie od jednego z instruktorów zrobiłem objazd po minach nie za darmo oczywiście. Bez tej wiedzy macie szanse na chybił trafił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ossa Re: Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs IP: 109.243.199.* 16.06.10, 14:54 "...Po wyjechaniu z ośrodka egzaminator wiezie ofiarę > na miny. > Są to tajne miejsca nie do przejechania poprawnie. > Ja prywatnie od jednego z instruktorów > zrobiłem objazd po minach > nie za darmo oczywiście..." Aż ręce opadają, zdradź tą słodką tajemnicę, jak wygląda miejsce, którego nie da się przejechać poprawnie? Instruktor niegłupi chlop, wie jak wyciągać kasę od wystraszonych megasceptykow:)) Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs 16.06.10, 15:34 Oczywiście, nie ma problemu. Placyk przy ośrodku egzaminacyjnym, wyjazd z placyku oznakowany dwoma tablicami na jednym słupku. Patrzyłem jak trzy kolejne egzaminy oblały na tym znaku. Egzaminator każe podjechać do znaku z boku. Przy całej akcji na placyku masz szanse zobaczyć znak tylko dolny, nakaz jazdy, górnej tablicy STOP nie widać. Koniec egzaminu. Znaki przed skrzyżowaniem ukryte za drzewami, niewidoczne, klasyka w Polsce. Dodatkowo jeśli duże auto jest przed tobą masz 0 szans na dostosowanie się. Inny przykład, zaskakująco krótka zmiana świateł przy bezwarunkowej strzałce zawracania. Trzy samochody przed tobą, nie wiesz, że tylko trzy zdążą przejechać. Jedziesz, masz zielone, przejeżdżając koło znaku bach, żółte. Hamulec, koniec egzaminu. To wszystko w promieniu 500m od ośrodka. Taki egzamin trwa średnio około 3-5 min. Jest tego znacznie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ossa Re: Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs IP: 94.254.203.* 16.06.10, 17:19 jakos nie przemawia do mnie twój opis znaków ukrytych, znakow widzianych z boku i za wysoko i zakazie zawracania w stosunku do za krótkich świateł... nie mogłabym byc instruktorem nauki jazdy, byloby na noże,kursanci wykonczyliby mnie psychiatrycznie, bo uwazam, ze jezdzic to jak oddychac, wyjątki eliminują się same. w kazdym razie szeeerokości życzę:)) Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs 18.06.10, 14:07 > Po wyjechaniu z ośrodka egzaminator wiezie ofiarę > na miny. > Są to tajne miejsca nie do przejechania poprawnie. > Ja prywatnie od jednego z instruktorów > zrobiłem objazd po minach > nie za darmo oczywiście. Nie wiem jak w obecnie Gdańsku ale za moich czasów końcówka nauki polegała głównie na jeździe po zwyczajowej trasie egzaminatorów, przy egzaminie człowiek już znał trasę na pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
niewypadek Re: Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs 18.06.10, 20:33 megasceptyk napisał: >> > Po wyjechaniu z ośrodka egzaminator wiezie ofiarę > na miny. > Są to tajne miejsca nie do przejechania poprawnie. > Ja prywatnie od jednego z instruktorów > zrobiłem objazd po minach > nie za darmo oczywiście. > > Bez tej wiedzy macie szanse na chybił trafił. Trasy egzaminow powinny byc ustalone i niezmienne. Moglyby rowniez byc publicznie dostepne np na necie. I tak nikt nie bedzie wyjezdzal ich wszystkich bo bedzie ich np 25 a poza tym beda sie czesciowo pokrywac, a szkola jazdy ktora uczy jezdzic a nie zdawac egzamin nie bedzie na to pozwalac bo uczen potem wyjedzie poza miasto i sie zabije, nie mniej mozna troche na tych trasach pocwiczyc. Prowadzenie na miny jest niedopuszczalne i dowodzi ze wiele w Polsce trzeba zrobic nie tylko z mentalnoscia kierowcow ale i egzaminatorow. Odpowiedz Link Zgłoś
prezes_wujek Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs j... 16.06.10, 13:32 Często spotykam tzw. kątowniki z dość młodymi nauczycielami, którzy sami albo nie znają albo z premedytacją łamią przepisy kodeksu drogowego. Zresztą jeżdżą jak większość, bo my Polacy mamy w genach tzw. "jazdę bez trzymanki" czyli jazdę ułańską. Wychodzimy z założenia jak za komuny, że przepisy są po to aby je łamać. I zwróć takiemu jeszcze uwagę, horror. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smiechu warte Re: Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 18.06.10, 16:04 dziesci lat temu zrobilam prawko za granica, bedac "nie pisaty i nie czytaty",ale mialam odpowiedzialne i uczciwe osoby ktore potrafily przekazac uczniowi te nielatwe do zapamietania nauki ,zdalam wszystko przy pierwszym podejsciu i natychmiast dostalam do reki papiery od auta z przykazaniem odstawienia go do wlasciciela ,ok 35 km --nie bylam zestresowana,przeciez zrobilam to prawko i dojechalam normalnie do celu ,od tej chwili minely lata ,objechalam pol swiata i ho,ho bez jednego wypadku izyje szczesliwie, zdzieram juz osme autko --szerokiej drogi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smiechu warte Re: Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 18.06.10, 17:08 to jeszcze raz ja---w czestochowie to myslalam ze dostane fijola jak widzialam nauke jazdy,ucza tak,,,ruszanie -czesto bez pokazania wskaznikiem,w miescie moze 30 na godzine, i wleka sie jak slimaki ,a przeciez pownni 50 km, i zawsze tymi samymi uliczkami,a pan z lokciem za oknem wpozycji lezacej i jak mozna nauczyc mlodziez jazdy,----,pewna pani przyznala sie ze nigdy nie wjezdzala na miejsce parkingowe tylem ,a ja w 10 minut nauczylam ja i teraz tylko tak parkuje , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kursantka Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs j... IP: *.chello.pl 16.06.10, 15:01 Rok temu ukończyłam kurs prawa jazdy w OSK Elite w Gdańsku pod kierunkiem Pana Michała B.Nauka przebiegała sprawnie, w miłej atmosferze i, co ważne, wiele się nauczyłam. Rzecz jasna wymagało to wiele czasu. Sukcesem instruktora było już to, że w ogóle przełamałam swój opór przed autem, ulicą. Z dnia na dzień było coraz lepiej - coraz sprawniej poruszałam się na drodze, byłam świadoma, jakie błędy popełniam i na bieżąco pracowaliśmy nad ich eliminacją.Egzamin zdałam za czwartym razem, ale tak być musiało.Polecam wszystkim tę szkołę jazdy i jestem pewna, że instruktorzy w niej pracujący nie powinni obawiać się żadnych "pogróżek", tajemniczych weryfikacji, bo uczą świetnie i skutecznie. A sam PORD- tajemnicza instytucja z przeróżnymi osobami, których humor, samopoczucie, precyzja niebywała maja niewątpliwy wpływ na efekt każdego egzaminu.Pozdrawiam OSK Elite, Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tensam Re: Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs IP: *.srem.net 16.06.10, 16:01 dziękujemy za reklamy, przejdźmy do kolejnego puktu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepolecam Re: Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs IP: *.kimsufi.com 16.06.10, 16:05 ta twoja elite to takie samo pseudo osk jak onne na 200 egzaminów tylko 50 zdanych wiec niewciskaj kitu mała bo jest ona na szarym koncu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs j... IP: 109.243.239.* 16.06.10, 15:14 >najlepsza ze szkół jazdy ma średnią zdawalności poniżej 50 % ale >Są jednak i takie, w których egzamin zdaje co druga osoba. Jeżeli 'najlepsza' szkoła nie ma najlepszej zdawalności, to co w niej najlepszego? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs 18.06.10, 11:08 Należy podwoić ilość godzin matematyki w szkole. W interesie samych uczniów. Nie każdy znajdzie potem posadę redaktora. Większość będzie musiała jednak posługiwać się liczbami. Nawet tapeciarz/hydraulik/stolarz/glazurnik musi liczyć i to bez błędów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość 2 Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs j... IP: *.chello.pl 16.06.10, 15:31 Miałam szczęście szkolić się w Jędrku na Morskiej - mili i nauczyli tak, że zdałam za 2 razem (za pierwszym strasznie się stresowałam...). Przyszłam nie umiejąc z samochodem zrobić nic poza ruszeniem... Ale kolega z innej szkoły podchodzi już chyba 8 raz i dalej nic... A jeździł jeszcze przed kursem, po prostu w szkole mu nie zwracają uwagi na jego błędy tylko - jedzie - to jedzie, ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody Re: Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs IP: *.kimsufi.com 16.06.10, 15:56 Wiekszosc ma zdawalnosc na poziomie 20 % i to własnie dlatego ze oni nie ucza ludzi to maszynka dozarabiania kasy! Na głupim portalu trojmiasto pl jest niby ranking osk I najlepsze jest to ze wszyscy maja maxymalne oceny wszystkie osk maja tam maxymalne 6!!! Prawda jest taka ze ci co nie zdaja albo sa oszukani nie robia wpisów! Osk to maszynka do wyciagania kasy i kazdemu wciskaja ze to jego wina!! Auta w wiekszosci z nich są niesprawne!A instruktorzy to oszusci!! 1) spózniaja sie na lekcje jazdy potem jeszcze wyskakuja na papieroska i koncza lekcje jazdy przed czasem!! 2 )Wczasie nauki jazdy załatwiaja swoje prywatne sprawy a ty czekasz w aucie zamiast jeździc i sie uczyc!! Instruktorzy nie ucza jazdy !!Chca tylko jak najszybciej godziny wyjeżdzic!! Mozesz znimi nawet i 90 godzin wyjeździc ale sie nie nauczysz bo instruktor cie nie uczy tylko czeka az minie czas jazdy!! 90% kurstantów nie wie jak wybrac szkołe OSK bo 90% nie wie ze jest ranking OSK wktórym widac ile procent zdaje z danego OSK!!!OSK maja tam zaledwie 20-30% zdanych wiec sie tym niechwala!Bo niemaja czym! Pomorski Ośrodek Ruchu Drogowego powinien na swojej stronie podawac odnosniki do rankingu i promowac tych najlepszych a nie polecac tych najgorszych albo przyznawac certyfikat jakosci na podstawie wyników co 6 miesiecy!!Teraz byłe cwaniak moze prowadzic OSK to swietny interes !!!Dlatego mamy około 100 OSK .Np Taki OSK Expert ,ale w wyciaganiu kasy zdawalnosc 27 % .Proponuje by kazdy opisał swoje doswiadczenia z OSK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p7 Re: Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.10, 17:34 pewnie, że to interes, ale głównie dla WORDów. W OSK najlepszą reklamą jest polecanie, nie opyla się trzymać ludzi skracających jazdy, spóźniających się, przekładających terminy palących w aucie, konfliktowych, nieuczciwych, bo nikt potem nie poleci takiej szkoły. Problem polega na tym, że w każdej szkole są źli i dobrzy instruktorzy. Jak jest zastój, ci źli automatycznie odpadają drogą naturalnej selekcji - bo dba się o to, by Ci dobrzy mieli więcej ludzi. W mazowieckim jest, nie wiem, jak u was. Kolejnym problemem jest to, że ludzie nie wiedzą, czym się kierować przy doborze szkoły. Idą gdzie bliżej, gdzie taniej. To nie jest obra polityka. Super byłoby wprowadzić jakiś system eliminujący odgórnie miernoty. Ale znając życie - opierałoby się to na weryfikacji znajomości przepisów. I nic by nie dało - bo co z tego, że taki ziutek przepisy ma w małym palcu, jeśli trzyma ludziom sprzęgło i nie umie wymienić żarówki we własnej L-ce, odwołuje z tego tytułu jazdy? Odpowiedz Link Zgłoś
grabicak Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs j... 16.06.10, 16:21 Niedawno widziałem takie statystyki u nas (lubuskie). Też nie ma szału. Zdawalność nie za wysoka. Twierdzę jednak że wiele zależy ty od kursanta. Sam zdawałem na prawko 3 razy. Kursy robiłem w różnych szkołach. 17 lat temu B, 9 lat temu C i w zeszłym roku E. Za każdym razem zdałem bez problemów za pierwszym razem. Ale dla porównania na kursie na C było ze mną jeszcze 5 osób. I z całej szóstki tylko ja mam prawko. Za kurs zapłacił Urząd Pracy więc totalnie to olali. A mi zależało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs IP: *.ip.jarsat.pl 16.06.10, 18:54 Nie czarujmy się, jeśli ktoś umie jeździć to nie ma siły... zda, chyba, że się zestresuje ale to inna bajka. Ja właściwie nie znam Gdańska, nie jestem stąd a jakimś "cudem - a raczej dobrym przygotowaniem w Expercie" udało mi się zdać w tym mieście za 1 razem. Zawsze jak się nie uda można powiedzieć, że pochowali znaki, że droga była krzywa albo egzaminator nie w sosie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mewa Re: Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.06.10, 09:23 Bzdura, jest wiele źle oznakowanych miejsc, które nawet i doświadczonym kierowcom sprawiają kłopoty. Siły to nie ma na prastej drodze za miastem, za to spróbuj po gdańskim skrzyżowaniu na Hucisku się przejechać, albo małymi uliczkami na Oruni (tam, gdzie mieści się PORD), gdzie prócz kocich łbów, dziury na dziurze i poparkowanych nielegalnie sznurów samochodów masz nagle ulicę jednokierunkową, która po paru metrach znów robi się dwukierunkowa, po to by po chwili jazda nią na wprost oznaczała skręcenie w prawo a potem od razu w lewo. A na egzamnie słyszysz - jechać na wprost. Albo "zawrócić z wykorzystaniem infrastruktury", jakby nie można było powiedzieć, że w najbliższej bramie czy innym miejscu, w którym się da. Sami egzaminatorzy z PORDu w Gdańsku o tym mówią. Mówią też, ale dopiero od niedawna, co jest dużą nowością, w sposób normalny i kulturalny. Tu zdecydowanie widać rękę nowego dyrektora i chwała mu za to. Do niedawna egzaminatorzy byli tak chamscy, że ich zachowanie porównać można było chyba tylko do ZOMO czy wyjątkowo wrednej Milicji z czasów stanu wojennego. Obecnie przeszli chyba jakieś kursy i okazało, że potrafią powiedzieć nie tylko dzień dobry i do widzenia (wcześniej bywało, że i tego nie potrafili wykrztusić) ale nawet jak człowiek uspokoić zestresowanych egzaminowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p7 Re: Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.10, 17:45 Częstym zjawiskiem jest to, że dobrzy technicznie i merytorycznie ludzie, których ze spokojną głową wypuszczasz na egzamin, nie zdają. Dlaczego? Często też zdarza się, że kursant jest taki na styk, przy sprzyjających okolicznościach jest szansa, że zda, ale raczej wyrokujesz mu 2 podejście, bo ewidentnie brak mu wprawy i powienien się jeszcze doszkolić. I taki kursant zdaje. Przekazujesz tym ludziom podstawową wiedzę techniczną i merytoryczną. Ale nie zrobisz w 30h z człowieka Kubicy. To nie wina systemu szkolenia. A konkurencja wymusza. Ile czasu utrzyma się szkoła, która wymaga dokupywania jazd, dopóki kursant nie osiągnie względnej perfekcji? Obok jest 10 szkół, które puszczą Cię bez egzaminów wewnętrznych, bez teorii, albo z niepełną - i ludzie pójdą do takich, bo im łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zoska Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs j... IP: 213.251.189.* 16.06.10, 23:17 no to rewelacja super myslałem ze sie posikam :) zdałes za pierwszym razem barwo twoja rekomenbdacja powala na kolana .Ale 80% niezdało!! W Expercie i jemu podobnym licza ze klient nauczy sie sam jeżdzic !! Zdaja tez tacy co przychodza tylko dla formalnosci bo sie sasmi nauczyli na dziko! A co pozostyałe 80% to tumany?A kurat tak jest ze w expercie ze wzgledu na niska cene przewija sie sporo ludzi!!I jednoczesnie najwiecej niezdaje,bo wszystko jest nastawione na ilosc a nie na jakosc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Polska kumotrem stoi 17.06.10, 02:33 Najlepszą zdawalność mają szkoły których właściciele są powiązani z dyrektorami ośrodków ( rodzinnie, towarzysko itp), i tyle w tym temacie. To taka sama prawda, jak to że egzamin ma mało co wspólnego z normalną jazdą samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Polska kumotrem stoi 18.06.10, 11:18 W bardzo wielu przypadkach nauka jazdy polega na ciągłym wkuwaniu trasy egzaminacyjnej, na zasadzie "zaraz za tym skrzyżowaniem policz do 15 i zmień pas". Oczywiście, najważniejszą rzeczą jest wpatrywanie się w szybkościomierz. Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult Re: Polska kumotrem stoi 18.06.10, 11:43 No właśnie: kto z was, którzy niedawno zrobili prawko jeździ przepisowe 50 po mieście? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Polska kumotrem stoi 18.06.10, 15:45 Nie wiem, jak było w innych krajach, ale w Niemczech stałe ograniczenia prędkości wprowadzone zostały we wrześniu 1939 rozporządzeniem ówczesnego naczelnika policji, którym był Heinrich Himmler. Radarów oczywiście wtedy nie znano, policja musiała posługiwać się stoperem. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Wszystko w porządku 17.06.10, 02:42 Wszystko jest w porządku - słaby kursant to żyła złota: wykupi dodatkowe jazdy, wielokrotnie przystąpi do egzaminu, w końcu da łapówkę. Ten system nie został stworzony, by szkolić, ale po to, by drzeć kasę. Efekty widać po zarzutach prokuratorskich w stosunku do egzaminatorów oraz ilości wypadków na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Bełkot jak zwykle w GW IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 18.06.10, 09:01 "Statystyki są szokujące, nawet najlepsza ze szkół jazdy ma średnią zdawalności poniżej 50 %, szkoła Poldek przekracza ledwie 20 %, a REK-KOR 18 %. Są jednak i takie, w których egzamin zdaje co druga osoba." Skoro zdaje co druga, to 50%, a to - wg autora - wynik najlepszej ze szkół, więc jaki ma sens potępiające zdanie "są i takie..."? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs j... IP: 195.117.216.* 18.06.10, 09:35 Uważam, ze część osób nie powinna dostać prawa jazdy. Powinno się robić badania psychomotoryczne, i jeżeli czas reakcji u delikwenta jest dłuższy niż sekunda (np. przyciskanie guzika na sygnał), to sorry ale nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs 18.06.10, 11:12 Ja takie badania odbyłem w ramach badań lekarskich na amatorskie "B". Akurat pracowałem w przemyśle, była przychodnia przyzakładowa, gdzie wykonywano jeszcze bardziej skomplikowane badania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs j... IP: 195.182.9.* 18.06.10, 10:31 Coś wam powiem, ukończyłam kurs rok temu we Wrocławiu w renomowanej (u nas) szkole jazdy. Mój instruktor na wejściu poinformował mnie, że jego zadaniem jest nauczyć mnie zdać egzamin. Na moje pytanie, a co z faktyczna jazdą odpowiedział, że tego nauczę się jeżdżąc już sama, bo przepisowe 30 godzin to żart. I wiecie co, gość miał w 100% rację! Na egzaminie jechałam dokładnie tak, jak mnie szkolił. Egzaminator po skończonej jeździe powiedział,że to był przepiękny przejazd. Jeżdżę już rok. Prawdziwej jazdy w ruchu uczyłam się sama (pamietajac jednak wskazówki - bo na kursie są tylko wskazówki) instruktora. Pamiętajmy, że każdy egzamin to ogromny stres, w dużej mierze wynik egzaminu zależy od kursanta a nie od instruktora. Jego tam nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo To przeciez WORDy sa nieuczciwe!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.10, 11:06 Moja zona nie zdala nie zdala w Poznaniu egzaminu na prawo jazdy kat. B po raz drugi. Za pierwszym razem dostala ewidentnie niesprawny samochod, ktory po probie jazdy na polsprzegle po prostu zgasl!! Jako mechanik wiem, ze na polsprzegle nie ma takiej mozliwosci, co najwyzej auto moze zrobic "kangura" lub skoczyc i sie zadlawic. A ten po prostu zgasl. Za drugim razem babka egzaminatorka po 30min jazdy (czyli juz pod koniec egzaminu) ulala ja bo wg niej "zatrzymala sie za wczesnie przed linia STOP"... Po pierwsze zatrzymala sie i to jest najwazniejsze, a po drugie co ja obchodzi ile cm od linii sie egzaminowany zatrzymuje?? Grunt, zeby mial wystarczajaca widocznosc na skrzyzowaniu... WORDy po prostu ulewaja kandydatow celowo!!! Bo kazdy nastepny egzamin to 112zl dla osrodka!! Egzaminatorzy nie sprawdzaja umiejetnosci jazdy kandydata tylko czekaja na najmniejszy blad, zeby go oblac i tyle!!! a jak egzaminator bedzie chcial w lape to i tak znajdzie sposob zeby zalatwic to poza kamera w samochodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: To przeciez WORDy sa nieuczciwe!!! 18.06.10, 11:15 I dlatego za pojazdem egzaminacyjnym powinien jechać kumpel zdającego z kamerą a nawet adwokatem. To wychodzi taniej niż wielokrotne dokształty i powtórki egzaminów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blu_tomek Re: To przeciez WORDy sa nieuczciwe!!! IP: *.chello.pl 20.11.10, 00:20 A może jednak żona miała zły bieg...Uwierz mi, to się kursantom nagminnie zdarza, a w egzaminacyjnym stresie jest jeszcze gorzej. Linia zatrzymania przy w związku ze znakiem STOP to wyznaczone miejsce do zatrzymania, i praktycznie zawsze trzeba dojechać właśnie tam (a czasem nawet to nie wystarcza, np. ze względu za nieprawidłowo zaparkowane pojazdy, ograniczające widoczność), a kilka centymetrów robi wielką różnicę. Nie widzę tu żadnego powodu, żeby nie potraktować tego za poważny błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult A co to, każdy musi mieć prawo jazdy? 18.06.10, 11:31 A co to, każdy musi mieć prawo jazdy? Nie każdy może być lekarzem, pilotem, górnikiem, itd. Trzeba się wykazać pewnymi predyspozycjami, cechami charakteru, itp. Ja zdałem za drugim razem, pierwszy raz spaliłem z nerwów, potem jak już widziałem jak wygląda egzamin poszło gładko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mewa Re: A co to, każdy musi mieć prawo jazdy? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.06.10, 12:52 A spróbuj znaleźć pracę nie mając prawa jazdy. Nawet od sekretarki się wymaga i te nie mające odpadają z "przyczyn formalnych". Takie czasy, taki wymóg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BAsqa - 3city Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs j... IP: *.gdynia.mm.pl 18.06.10, 13:06 Ja zawsze myślałam o sobie że nie nadaję sie do tego aby mieć prawo jazdy. nie będę się rozpisywała ale znam na własnym przykładzie szkołę z Trójmiasta i instruktorów z powołania, chcących uczyć i mających w tym osiągnięcia. Prawo jazdy zdobyłam za 1 razem ( zdawałam dwa lata temu - Gdynia), pierwsza szkoła jaką wybrałam - wielkie, kolorowe reklamy, ładne autka itp..po pierwszej jeździe ( i zerowym porozumieniu z instruktorem)- zostawiłam daleko za sobą;) A potem ktoś mi polecił AUTO-Stradę) (www.auto-strada.pl/) I TĄ WŁAŚNIE SZKOŁĘ Z CZYSTYM SERCEM POLECAM! ps. kochani internauci mój post wynika z wdzięczności dla Remka i reszty chłopaków - za to że śmigam teraz swoim autkiem ( dla czepialskich info- skręcam w lewo i nie jeżdżę 40 lewym pasem itp itd etc amen ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam_ogon Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs j... IP: *.olsztyn.net.pl 18.06.10, 13:39 "niektóre ze szkół nauki jazdy podlegające Pomorskiemu Ośrodkowi Ruchu Drogowego" A może autor artykułu wyjaśni w jaki sposób ośrodki szkolenia kierowców podlegają ośrodkowi ruchu drogowego? Do szkoły panie redaktorze i uczyć się, uczyć i jeszcze raz uczyć! Ośrodki szkolenia kierowców rejestrowane są w starostwach i podlegają starostom a nie WORD-om. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs j... 18.06.10, 14:02 "najlepsza ze szkół jazdy ma średnią zdawalności poniżej 50 %, szkoła Poldek przekracza ledwie 20 %, a REK-KOR 18 %. Są jednak i takie, w których egzamin zdaje co druga osoba." Kto to pisał?? Najlepsza szkoła ma zdawalość poniżej 50% a w niektórych zdaje co drugi ( czyli 50%) - pisał to jakiś gimnazjalista czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierujący To egzaminatorów z WORD-ów należy dokształcać!!! IP: 83.238.101.* 18.06.10, 16:41 Jeśli ktoś nie zda 11 razy to najprawdopodobniej dlatego że egzaminatorzy z WORDu za każdym razem oblewali go na jakiejś głupocie. Oni to umieją - najpierw specjalnie stresują człowieka a potem oblewają go gdy ze zdenerwowania popełni drobną pomyłkę... Egzaminator dostaje tyle samo za przeprowadzenie egzaminu niezależnie od wyniku, więc bardziej mu się opłaca w ciągu godziny 3 zdających oblać niż jednego przepuścić. Autentycznie - gadałem z człowiekiem który siedzi w tym "biznesie". Odpowiedz Link Zgłoś
niewypadek Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs j... 18.06.10, 20:26 Prosze panstwa, po pierwsze powinien zostac napisany i wydany podrecznik do nauki jazdy, ktory byl by wiazacy dla szkol jazdy i dla egzaminatorow. Niech sie egzaminatorzy wypowiedza w podreczniku jaki standart jest wymagany i wtedy mozna go bedze nauczac w szkole jazdy. Musi byc to podrecznik napisany precyzyjnie i wprowadzajacy nie tylko suche zasady i przepisy ale napisany w tak aby ksztaltowal mentalnosc kierowcy. Postawa ta powinna byc opisana przykladami na kazda okazje, uzasadniona i propagowana przez WORDY, Szkoly Jazd, Telewizje, Szkoly podst, srednie itd. itd. aby stala sie wrecz modna. To pozwoli na to aby kierowca nie byl tylko zbiorem zasad, ktore dzis czesto (o ile je pamieta)i tak sam interpretuje, ale i swiadoma czescia spoleczenstwa drogowego. Podrecznik taki pozwoli tez na weryfikacje ocen egzamiu.np. Jezeli ktos postapi wbrew zasadzie ze str. 78' to oblewa a jezeli nie to zdaje bez wzgledu na egzaminatora i jego 'widzimisie'. Raport z testu powinien byc prostszy a kategoria bledu ktory dyskwalifikuje wyraznie okreslona. NIe moze tak byc zeby za ten sam blad jeden zdawal a drugi nie. Z tad pochodzi korupcja. Zastanowmy sie jakich kierowcow chcemy ksztalcic i berzmy sie do roboty. Zawod instruktora to fantastyczne wyzwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scigacz Re: Szkoły nauki jazdy przejdą przyspieszony kurs IP: *.chello.pl 19.06.10, 10:09 Masz całkowitą racje. Obecnie panuje niewiedza kursantów na temat tego co powinni umieć, słabe szkoły nie uczą ale wmawiają kursantom że są przygotowani do egzaminu. Kursant nie ma możliwości zweryfikowania tego stwierdzenia bo nie ma żadnych oficjalnych podręczników wskazujących wzór jazdy egzaminacyjnej. Kursant obecnie weryfikuje to dopiero na egzaminie, dopiero wtedy dostaje olśnienia że jednak w jego OSK nie nauczyli go tego co nauczyć powinni. Ale jest już po fakcie, ten OSK dostał już pieniądze kursanta a kursant pogorszył już ogólne statystyki nie zdawalności. Odpowiedz Link Zgłoś