Dodaj do ulubionych

Parkowanie w Sopocie płatne także w soboty

27.03.04, 01:22
Ale czy cala sobota???
W innych krajach tzw. demokracyji. ...sobota nie jest / lub tez jest, dniem
pracy od godz 08...do 13-tej..
Czy o tym pomyslaly intelektualne umysly tego miasta???? A moze potrzeba
jakichc dodatkowych seminariow w dziedzinie administracji panstwowej? N.P. W
Ustrzykach Dolnych? Za paresetek tys. zlociszy???
Wedle zasady, ze jak sie juz nie ma kogo w dupsko kopnac to zawsze
mozna.....samego siebie!
Polecam Yoge!....Wprawieni, to moga sie nawet we wlasna makowke....kopnac!
Polecam Yoge... jako przymusowe cwiczenia dla radnych w przerwach na
cherbatke.....Oby tylko wytrzymali to tempo?

les1
Obserwuj wątek
    • leszek.sopot Pytanie do radnych i miejskich urzędników 27.03.04, 01:43
      Ilu urzędników prezydenta i radnych pracuje w soboty? Jeżeli ktokolwiek
      twierdzi, że to zwiększy rotację samochodów, to przegra każdy zakład. Powinno
      być więcej parkingów a nie parkometrów. Po co na te automaty wydawać pieniądze?
      Czy ktoś myśli w tej radzie? Najpierw zabudowujecie wszystkie wolne miejsca w
      mieście a teraz macie nadzieję, że opłaty postojowe spowodują, że będzie gdzie
      zaparkować?
      • zoppoter Jaki jest Sopot w sobotę? 27.03.04, 08:18
        leszek.sopot napisał:

> Ilu urzędników prezydenta i radnych pracuje w soboty?

Zapewne niewielu. Tyle, że w soboty, w sezonie, ruch w Sopocie jest bodaj
        większy niż w dni robocze. I wiekszy tłok na parkingach. Nie wiem, czy
        zauważyłeś, ale Sopot (w przeciwieństwia do więs\kszośći miast) to miejsce, do
        którego w weekendy ludzie PRZYJEŻDZAJĄ, a nie z niego wyjeżdżają. Urzędole
        zapewne nie pracują w soboty, ale pracują restauratorzy, handlowcy,
        sklepikarze, bankowcy. I to bardzo często do wieczora.

> Jeżeli ktokolwiek
        > twierdzi, że to zwiększy rotację samochodów, to przegra każdy zakład. Powinno
        > być więcej parkingów a nie parkometrów. Po co na te automaty wydawać
        > pieniądze?

Mógłbym Ci wymienić kilka parkingów w Sopocie, bezpłatnych na dodatek, które w
        sezonie są puste. Bo zaparkowanie na nich samochodu wymagałoby od kierowcy
        kilkuminutowego marszu do centrum. Jeśli kogos nie stac na kilkominutowy
        spacer, to niech go będzie stać na parkowanie w centrum...

>
        > Czy ktoś myśli w tej radzie? Najpierw zabudowujecie wszystkie wolne miejsca w
        > mieście a teraz macie nadzieję, że opłaty postojowe spowodują, że będzie
        > gdzie
        > zaparkować?

Naprawdę uważasz, że Sopot będzie lepszy jako zbiorowisko parkingów niż jako
        zabudowane miasto?
        • leszek.sopot Zbiorowisko parkingów?????? 27.03.04, 10:39
          Ja się nie martwię o turystów tylko o mieszkańców. Każdy wie, że w sezonie jest
          tragicznie z parkowaniem.
          Ja w centrum znam tylko jedno miejsce gdzie w sezonie mogę czasem znaleźć
          miejsce - parking za urzędem miasta. Znasz jeszcze jakieś inne?
          Tu chodzi o to, że każdego będzie stać na zaparkowanie w centrum jeśli tylko
          znajdzie miejsce na parkowanie. Ja twierdzę, że wydawanie pieniędzy na
          parkometry nic nie zmieni - dalej nie będzie gdzie parkować.
          Ja twierdzę, że Sopot byłby piękniejszy gdyby każdego skrawka w centrum nie
          zabudowywano by nowymi budynkami, lecz gdyby były tam choćby małe skwerki. Moim
          skromnym zdaniem zmarnowano szansę na stworzenie takiego miejsca przy monciaku,
          gdzie na miejscu mięsnego w baraku postawiono kamienice. Czyż nie ładniejsza
          byłoby w tym miejscu oaza zieleni?
          A poza dyskusją chyba jest, że Sopotowi brakuje parkingów i że nie chodzi o
          zrobienie z Sopotu zbiorowiska parkingów - nie przekręcaj tego co napisałem.
          • zoppoter Re: Zbiorowisko parkingów?????? 29.03.04, 08:49
            leszek.sopot napisał:

> Ja w centrum znam tylko jedno miejsce gdzie w sezonie mogę czasem znaleźć
            > miejsce - parking za urzędem miasta. Znasz jeszcze jakieś inne?

Wyraźnie pisałem, że jest sporo miejsca, z którego należałoby zrobić kilka
            minut spacerku do centrum.

> Tu chodzi o to, że każdego będzie stać na zaparkowanie w centrum jeśli tylko
            > znajdzie miejsce na parkowanie. Ja twierdzę, że wydawanie pieniędzy na
            > parkometry nic nie zmieni - dalej nie będzie gdzie parkować.

Na całym swiecie płatne parkowanie zwiększa rotację samochodów, a w jednym
            Sopocie nie zwiększy?

> Ja twierdzę, że Sopot byłby piękniejszy gdyby każdego skrawka w centrum nie
            > zabudowywano by nowymi budynkami, lecz gdyby były tam choćby małe skwerki.

Poprzednio pisałeś o miejscach do parkowania a nie o skwerkach.

> Moim
            > skromnym zdaniem zmarnowano szansę na stworzenie takiego miejsca przy
            > monciaku,
            > gdzie na miejscu mięsnego w baraku postawiono kamienice. Czyż nie ładniejsza
            > byłoby w tym miejscu oaza zieleni?

Nie. Moim skromnym zdaniem oczywiście...
            • leszek.sopot Re: Zbiorowisko parkingów?????? 29.03.04, 11:38
              zoppoter napisał:

> leszek.sopot napisał:
              >
              > > Ja w centrum znam tylko jedno miejsce gdzie w sezonie mogę czasem znaleźć
              > > miejsce - parking za urzędem miasta. Znasz jeszcze jakieś inne?
              >
              > Wyraźnie pisałem, że jest sporo miejsca, z którego należałoby zrobić kilka
              > minut spacerku do centrum.

Myślisz o Brodwinie, Jelitkowie czy Orłowie?

>
              > > Tu chodzi o to, że każdego będzie stać na zaparkowanie w centrum jeśli tyl
              > ko znajdzie miejsce na parkowanie. Ja twierdzę, że wydawanie pieniędzy na
              > > parkometry nic nie zmieni - dalej nie będzie gdzie parkować.
              >
              > Na całym swiecie płatne parkowanie zwiększa rotację samochodów, a w jednym
              > Sopocie nie zwiększy?

Myślę, że nie gdyż samochodów ciągle przybywa. Sopocianie nie są tacy biedni:)
              Nie wiem czemu nie widzisz jak jest tragicznie w okolicach dworca i poczty. Jak
              kogoś z bagażami można odprowadzić na pociąg?
              Innym sopockim problemem są oczywiście straszne korki i tłok na ulicach. Obaj
              jednak chyba jesteśmy przeciwko budowie czerwonej drogi - w przyszłości coś
              trzeba będzie jednak wymyśleć.

>
              > > Ja twierdzę, że Sopot byłby piękniejszy gdyby każdego skrawka w centrum ni
              > e zabudowywano by nowymi budynkami, lecz gdyby były tam choćby małe skwerki.
              >
              > Poprzednio pisałeś o miejscach do parkowania a nie o skwerkach.

Poprzednio pisałem, że w Sopocie każde wolne miejsce oddaje się pod
              budownictwo. Wydaje mi się, że można było choć w jednym z tych miejsc zrobić
              parking.

> > Moim skromnym zdaniem zmarnowano szansę na stworzenie takiego miejsca przy
              > > monciaku, gdzie na miejscu mięsnego w baraku postawiono kamienice. Czyż nie
              ładniejsza byłoby w tym miejscu oaza zieleni?
              >
              > Nie. Moim skromnym zdaniem oczywiście...

Ja zostanę przy swoim zdaniu, gdyż pamiętam jeszcze Sopot z wieloma oczkami
              wodnymi, stawkami, potokami, skwerkami (co prawda zaniedbanymi), po których już
              dziś nie pozostał żaden ślad.
              Napisałeś: "Mógłbym Ci wymienić kilka parkingów w Sopocie, bezpłatnych na
              dodatek, które w sezonie są puste".
              Proszę je wymienić.
              • zoppoter Re: Zbiorowisko parkingów?????? 29.03.04, 12:07
                leszek.sopot napisał:

> Myślisz o Brodwinie, Jelitkowie czy Orłowie?

Myślę o Sopocie "właściwym", choć nie o rejonie Monciaka...

Ale przywołane przez Ciebie Brodwino jest dobrym przykładem na zjawisko przeze
                mnie inkryminowane: zastawiony środek i puste parkingi. Otóż na Brodwinie
                notorycZnie jest zastawione główne skrzyzowanie Kolberga, Cieszyńskiego i
                Malczewskiego. Samochody stoja tam zaparkowane na jezdni na samym skrzyzowaniu
                (!). Zwłaszcza w weekendy. Ma to chyba zwiazek z jakimis zajęciami albo
                imprezami w szkole. 50 (pięćdziesiąt) metrów od tegoż skrzyzowania jest parking
                koło sklepu osiedlowego. W weekendy całkowicie pusty. Ale te 50 metrów na
                piechotę to za duzy wysiłek dla państwa kierowców...

> Myślę, że nie gdyż samochodów ciągle przybywa. Sopocianie nie są tacy biedni:)

Błąd w mysleniu. Sopocianie są na tyle bogaci (statystycznie rzecz jasna), że
                ci, co mieli kupić samochód, już to zrobili. Teraz najwyżej bęzie wymiana na
                nowsze, ale liczba aut już nie będzie wzrastać.

> Nie wiem czemu nie widzisz jak jest tragicznie w okolicach dworca i poczty.

Widzę. Dlatego ja chodze tam piechotą...

> Jak
                > kogoś z bagażami można odprowadzić na pociąg?

Dopóki będzie mozna trzymać pod dworcem samochód okrągły dzień za darmo - nie
                będzie można odwieźć nikogo na dworzec, ani nikogo z dworca odebrać. Jeżeli za
                parkowanie pod dworcem będzie płatne, to samochody bedą tam stać pół godziny a
                nie cały dzień...

> Innym sopockim problemem są oczywiście straszne korki i tłok na ulicach. Obaj
                > jednak chyba jesteśmy przeciwko budowie czerwonej drogi - w przyszłości coś
                > trzeba będzie jednak wymyśleć.

Jedyny sposób wedle mnie, to wypchnięcie tranzytu poza Sopot. Na tyle, na ile
                się da.

> Ja zostanę przy swoim zdaniu, gdyż pamiętam jeszcze Sopot z wieloma oczkami
                > wodnymi, stawkami, potokami, skwerkami (co prawda zaniedbanymi), po których
                > już
                > dziś nie pozostał żaden ślad.

No to ja wolę, żeby odtworzono lub zrewitalizowano te zielone miejsca, o
                których piszesz. Gęsta zabudowa śródmiescia do nich nie należy.

> Napisałeś: "Mógłbym Ci wymienić kilka parkingów w Sopocie, bezpłatnych na
                > dodatek, które w sezonie są puste".

1. parking koło zdroju św. Wojciecha. 10 minut spacerku od centrum.
                2. parking pod Operą Leśną. Też 10 minut.
                3. parking przy skrzyżowaniu 23.Marca i Armii Krajowej. 10 minut spaceru.
                4. parking przy przychodni na Chrobrego. 5 minut.
                5. Miejsca parkingowe przy hipodromie. 10 minut.

Oczywiście to nie są parkingi puste ZAWSZE i CAŁKOWICIE. Ale są tam wolne
                miejsca parkingowe wystarczająco często (zwłaszcza w weekendy), zeby się te
                kilka minut piechotą pofatygować.
                • makary21 Re: Zbiorowisko parkingów?????? 29.03.04, 12:32
                  zoppoter napisał:

> Myślę o Sopocie "właściwym", choć nie o rejonie Monciaka...
                  >
                  > Ale przywołane przez Ciebie Brodwino jest dobrym przykładem na zjawisko
                  przeze
                  > mnie inkryminowane: zastawiony środek i puste parkingi. Otóż na Brodwinie
                  > notorycZnie jest zastawione główne skrzyzowanie Kolberga, Cieszyńskiego i
                  > Malczewskiego. Samochody stoja tam zaparkowane na jezdni na samym
                  skrzyzowaniu
                  > (!). Zwłaszcza w weekendy. Ma to chyba zwiazek z jakimis zajęciami albo
                  > imprezami w szkole. 50 (pięćdziesiąt) metrów od tegoż skrzyzowania jest
                  parking
                  >
                  > koło sklepu osiedlowego. W weekendy całkowicie pusty. Ale te 50 metrów na
                  > piechotę to za duzy wysiłek dla państwa kierowców...

no coz SM informowal zer to jakies zajecia. B ezradnosc wladzy i tyle. Babcie
                  z kwiatkami zdjeli samochodow nie. Zalozyc blokady i koniec. Albo odwozic na
                  parking i 500 zloty za taka usluge nauczyloby szybko.

> Błąd w mysleniu. Sopocianie są na tyle bogaci (statystycznie rzecz jasna), że
                  > ci, co mieli kupić samochód, już to zrobili. Teraz najwyżej bęzie wymiana na
                  > nowsze, ale liczba aut już nie będzie wzrastać.

a sezon turystyczny to co? jak wtedy sopocianie maja zyc?

>
                  >
                  > Dopóki będzie mozna trzymać pod dworcem samochód okrągły dzień za darmo - nie
                  > będzie można odwieźć nikogo na dworzec, ani nikogo z dworca odebrać. Jeżeli
                  za
                  > parkowanie pod dworcem będzie płatne, to samochody bedą tam stać pół godziny
                  a
                  > nie cały dzień...
                  >
                  zgadza sie calkowicie.
                  > > Innym sopockim problemem są oczywiście straszne korki i tłok na ulicach. O
                  >
                  > Jedyny sposób wedle mnie, to wypchnięcie tranzytu poza Sopot. Na tyle, na ile
                  > się da.
                  >

to bymaga rozbudowy inforastruktury w gdanksu a na to nie may wplywu zupeelnie.

>
                  > No to ja wolę, żeby odtworzono lub zrewitalizowano te zielone miejsca, o
                  > których piszesz. Gęsta zabudowa śródmiescia do nich nie należy.

> 1. parking koło zdroju św. Wojciecha. 10 minut spacerku od centrum.
                  tak alez owszem bloto brak oswietlenia pelnopijaczkow do okola. wstapiale
                  miejsce. a i dziura na dzziurze dodatkowo korzenie drzew rozwalaja asfalt.
                  > 2. parking pod Operą Leśną. Też 10 minut.

tak sam kwiat sie zbiara nad oczkiem tym bardziej ze w sezonie ten parking
                  jest ...platny... tak bylo w 2003 roku.
                  > 3. parking przy skrzyżowaniu 23.Marca i Armii Krajowej. 10 minut spaceru.

caly czas zawalony przez studentow i tych co do urzedu skarbowego
                  przyjerzdzaja. Ciekawe czemu parging UG nie jest czynny w sezonie letnim swieci
                  pustkami.
                  > 4. parking przy przychodni na Chrobrego. 5 minut.
                  to jest dobre miejsce ale slabo ozanoczne
                  > 5. Miejsca parkingowe przy hipodromie. 10 minut.
                  >
                  wady jak przy innym nie bede powtarza. nomoze poza blotem

> Oczywiście to nie są parkingi puste ZAWSZE i CAŁKOWICIE. Ale są tam wolne
                  > miejsca parkingowe wystarczająco często (zwłaszcza w weekendy), zeby się te
                  > kilka minut piechotą pofatygować.
                  >
                  • zoppoter Re: Zbiorowisko parkingów?????? 29.03.04, 12:49
                    makary21 napisał:

> no coz SM informowal zer to jakies zajecia. B ezradnosc wladzy i tyle.

Nie bezradność, tylko mamwdupizm.

> to bymaga rozbudowy inforastruktury w gdanksu a na to nie may wplywu
                    > zupeelnie.

Może jednak jakimś wpływ moglibysmy mieć. Na przykład zaproponować współpracę
                    przy tej rozbudowie. Zdaje sie, że były juz takie rozmowy.

>
                    >
                    > > 1. parking koło zdroju św. Wojciecha. 10 minut spacerku od centrum.
                    > tak alez owszem bloto brak oswietlenia pelnopijaczkow do okola. wstapiale
                    > miejsce. a i dziura na dzziurze dodatkowo korzenie drzew rozwalaja asfalt.

A gdzie nie ma pijaczków, dziur, błota i braku oświetlenia? Zresztą mowa o
                    sezonie letnim. Oświetlenie jest mało potrzebne. Tak czy inaczej, dziury,
                    pijacy i brak bezpieczeństwa to wspólna cecha całego miasta, i wszystkich
                    parkingów na jego terenie. Parking przy Zdroju Wojciecha nie jest tu w niczym
                    gorszy od innych.

> > 2. parking pod Operą Leśną. Też 10 minut.
                    >
                    > tak sam kwiat sie zbiara nad oczkiem tym bardziej ze w sezonie ten parking
                    > jest ...platny... tak bylo w 2003 roku.

Był płatny? to przepraszam, zdawało mi się że nie. Może tylko w czasie imprez w
                    Operze jest płatny?

> > 3. parking przy skrzyżowaniu 23.Marca i Armii Krajowej. 10 minut spaceru.
                    >
                    > caly czas zawalony przez studentow i tych co do urzedu skarbowego
                    > przyjerzdzaja.

Czyli w weekendy, zwłaszcza w sezonie jest pusty. US w weekendy nie pracuje,
                    zaocznych studiów też nie ma. A to właśnie w letnie weekendy jest największy
                    tłok w mieście...

> Ciekawe czemu parging UG nie jest czynny w sezonie letnim swieci
                    > pustkami.

Spytaj władze UG... To ich teren.

> > 4. parking przy przychodni na Chrobrego. 5 minut.
                    > to jest dobre miejsce ale slabo ozanoczne

Jeśli dobrze pamiętam, to znak "P" stoi jak byk.
                    • makary21 Re: Zbiorowisko parkingów?????? 29.03.04, 18:29
                      zoppoter napisał:

> Nie bezradność, tylko mamwdupizm.
                      >

aha i dlatego ja ma placic za parkowanie podatki itp. Ma byc jak w Europie Ok
                      ale w obie stronki.

>
                      > Może jednak jakimś wpływ moglibysmy mieć. Na przykład zaproponować współpracę
                      > przy tej rozbudowie. Zdaje sie, że były juz takie rozmowy.
                      >
                      >

jak narazie to wydaje sie ze miasto skupilo sie na postawieniu zakazu jazdy
                      ciezarowkami i zmobilizowalo policje aby je lapala

> A gdzie nie ma pijaczków, dziur, błota i braku oświetlenia? Zresztą mowa o
                      > sezonie letnim. Oświetlenie jest mało potrzebne. Tak czy inaczej, dziury,
                      > pijacy i brak bezpieczeństwa to wspólna cecha całego miasta, i wszystkich
                      > parkingów na jego terenie. Parking przy Zdroju Wojciecha nie jest tu w niczym
                      > gorszy od innych.

po po co isc daleko jak mozna isc krotko i zostawic samochod w takich samch
                      warunkach.Poza tym pamietajmu ze w centrum jest monitoring lepszy gorszy ale
                      jest. Skoro chcey przekonac do parkowania i chodzenia to stworzmy warunki.
                      >
                      > Był płatny? to przepraszam, zdawało mi się że nie. Może tylko w czasie imprez
                      w
                      >
                      > Operze jest płatny?
                      >

nie zawsze jest caly jest w cezonie bo jest ogrodzony a ddodatkowo salabo
                      oznakowany. przyjezdza tam malo osob.

> Czyli w weekendy, zwłaszcza w sezonie jest pusty. US w weekendy nie pracuje,
                      > zaocznych studiów też nie ma. A to właśnie w letnie weekendy jest największy
                      > tłok w mieście...
                      >

w weekendt tez jest tam ciasno pare aut ijuz tlok i tez salbo oznakowany.

> > Ciekawe czemu parging UG nie jest czynny w sezonie letnim swieci
                      > > pustkami.
                      >
                      > Spytaj władze UG... To ich teren.
                      >

nie wiem czemu ja. Ja nie jestem w wladzach Sopotu a to im placa a myslenie nad
                      strategia rozwoju a nie mi

> > > 4. parking przy przychodni na Chrobrego. 5 minut.
                      > > to jest dobre miejsce ale slabo ozanoczne
                      >
                      > Jeśli dobrze pamiętam, to znak "P" stoi jak byk.
                      >
                      >

tak owszem ale ciekawe czy jak sie jedzie niepodleglosci to jest drogowskaz bo
                      jak ja wiem to nie. Turysta wiezdzajacy do sopotu powinnien byc informowany
                      gdziem moze zaparkowac. nie powinnien sie martgwic tylko jechac za wskazaniem
                      drogowskazow.

oglnie kjak zwykle nasze wladze postanowily wykazac sie wprowadzajac zakaz a
                      nic wiecej. OKdla strefuy parkowania ale jakas powazana alternatywa powinna byc
                      a nie ze alternatywy nie ma

pozdrawiam
                      • zoppoter Re: Zbiorowisko parkingów?????? 30.03.04, 08:28
                        > aha i dlatego ja ma placic za parkowanie podatki itp. Ma byc jak w Europie Ok
                        > ale w obie stronki.

A masz jakiś pomysł na postwaę SM? Czy ograniczasz sie do narzekania?

>
                        >
                        > po po co isc daleko jak mozna isc krotko i zostawic samochod w takich samch
                        > warunkach.Poza tym pamietajmu ze w centrum jest monitoring lepszy gorszy ale
                        > jest.

Ale w centrum nie ma wolnych miejsc. Od tego cała dyskusja się zaczęła.

> nie zawsze jest caly jest w cezonie bo jest ogrodzony a ddodatkowo salabo
                        > oznakowany. przyjezdza tam malo osob.

Ogrodzony??? Czy my mówimy o tym samym parkingu? Takim trójkątnym tuż przed
                        dawną strzelnicą a obecnie restauracją Parkową?

> w weekendt tez jest tam ciasno pare aut ijuz tlok i tez salbo oznakowany.

Bez przesady, tam się mieści dobre 30 - 40 aut. Wczoraj ok. 17-ej połowa miejsc
                        była pusta.

> > Spytaj władze UG... To ich teren.
                        > >
                        >
                        > nie wiem czemu ja. Ja nie jestem w wladzach Sopotu a to im placa a myslenie
                        > od
                        > strategia rozwoju a nie mi

Słyszałeś kiedys o autonomii wyższych uczelni? Nawet za komuny rzadko kiedy
                        była ona naruszana...

> Turysta wiezdzajacy do sopotu powinnien byc informowany
                        > gdziem moze zaparkowac. nie powinnien sie martgwic tylko jechac za
                        > wskazaniem
                        > drogowskazow.

Zważywszy, że parkingów w mieście jest kilka, każdy w inną stronę, to te
                        drogowskazy musiałyby zabawnie wyglądać. Na dodatek byłyby całkiem nieczytelne.

>
                        > oglnie kjak zwykle nasze wladze postanowily wykazac sie wprowadzajac zakaz a
                        > nic wiecej.

Zaraz. Jaki zakaz? Cały czas mowa jest o płatnym parkowaniu w śródmieściu.
                        Przeoczyłem coś?
                        • makary21 Re: Zbiorowisko parkingów?????? 30.03.04, 11:46
                          zoppoter napisał:

>
                          >
                          > A masz jakiś pomysł na postwaę SM? Czy ograniczasz sie do narzekania?
                          >

tak wyslac ich na bezrobocie lacznie z komendantem.

>
                          > Ale w centrum nie ma wolnych miejsc. Od tego cała dyskusja się zaczęła.
                          >

nie ma bo nie ma parkingow ani w centrum ani pozadnych na obrzezach i tyle. te
                          co sa wogle sa nieogrodzone slabo oswietlone i slabo oznakowane.

> Ogrodzony??? Czy my mówimy o tym samym parkingu? Takim trójkątnym tuż przed
                          > dawną strzelnicą a obecnie restauracją Parkową?
                          >

nie o tym obok taki placych poza sezonem sa tam rajdy SKJ. a ten o kotrym
                          mowisz w sezonie jest czesto zapchany .

> Bez przesady, tam się mieści dobre 30 - 40 aut. Wczoraj ok. 17-ej połowa
                          miejsc
                          >
                          > była pusta.
                          >

tak o 17 tyle ze o 18 robi sie juz szaro i zmino przynajmiej obecnie. pozniej
                          jak jest cieplo to znowu jest ciasno.

> Słyszałeś kiedys o autonomii wyższych uczelni? Nawet za komuny rzadko kiedy
                          > była ona naruszana...

po pierwsze o auttonomi slyszalem po drugie to nie oznacza ze nie mozna sie
                          porozumiec. autonomia nie oznacza ze nie mozna podpisac umow.

>
                          >
                          >
                          > Zważywszy, że parkingów w mieście jest kilka, każdy w inną stronę, to te
                          > drogowskazy musiałyby zabawnie wyglądać. Na dodatek byłyby całkiem
                          nieczytelne.

zauwazylem po pierwsze wizdzajc do Gdanska i Gdyni mozna zoaaczyc tablice z
                          adresami parkingow dla TIr-o w Sopocie brak. Poza tym wizualnie jest to do
                          dopracowania.

>
                          > >
                          > > oglnie kjak zwykle nasze wladze postanowily wykazac sie wprowadzajac zakaz
                          > a
                          > > nic wiecej.
                          >
                          > Zaraz. Jaki zakaz? Cały czas mowa jest o płatnym parkowaniu w śródmieściu.
                          > Przeoczyłem coś?

nie nie przoczylem tyle ze wladze wykazly sie wprowadzeniem zakazu w srodmiesci
                          to raz ale nie wiem czy na wdmach i Emili plaer to tez srodmiescie. Poza tym
                          skoro nie ma byc samochodow w srodmiesciu to nalezy dac alternatywe parkowania
                          poza srodmiesciem chyba juz o tym pislame
                          pozdrawiam

>
                          >
                          • zoppoter Re: Zbiorowisko parkingów?????? 30.03.04, 12:32
                            makary21 napisał:

> tak wyslac ich na bezrobocie lacznie z komendantem.
                            >
                            A masz pomysł jak to spowodować?

> nie o tym obok taki placych poza sezonem sa tam rajdy SKJ. a ten o kotrym
                            > mowisz w sezonie jest czesto zapchany .

On jest zapchany, kiedy sa imprezy w Operze. A poza tym jest pusty.

> po pierwsze o auttonomi slyszalem po drugie to nie oznacza ze nie mozna sie
                            > porozumiec. autonomia nie oznacza ze nie mozna podpisac umow.

A skąd wiesz, ze miasto nie podejmowało takich prób?

>
                            > zauwazylem po pierwsze wizdzajc do Gdanska i Gdyni mozna zoaaczyc tablice z
                            > adresami parkingow dla TIr-o w Sopocie brak.

W Sopocie nie ma prkingów dla TIRów, to nie ma o nich informacji. I wcale mi
                            nie zależy, żeby taki parking w Sopocie powstał.

>
                            > nie nie przoczylem tyle ze wladze wykazly sie wprowadzeniem zakazu w
                            > srodmiesci
                            > to raz ale nie wiem czy na wdmach i Emili plaer to tez srodmiescie.

Ale jaki zakaz???
                            Płatne parkowanie to nie zakaz!
                            • makary21 Re: Zbiorowisko parkingów?????? 30.03.04, 15:37
                              zoppoter napisał:

>
                              >
                              > A masz pomysł jak to spowodować?
                              >

nie jestem prawnikiem nich oni sie martwia a nie ja

> On jest zapchany, kiedy sa imprezy w Operze. A poza tym jest pusty.
                              >

tera ja przypominam mowilismy o bezplatnych parkingach a ten w sezonie jest
                              platny.

>
                              > A skąd wiesz, ze miasto nie podejmowało takich prób?
                              >

nie wiem czy podejmowalo wiem jedno efektow brak i to mnie interesuje. o ile
                              pamietam w poprzedniej kadencji dwich radnych (w tym eradny Michalczewski i
                              Kepa ale moge sie mylic) wystoswoali list otwart w kotym nawolywali ab y UG zza
                              sowoje pieniazki zrobil prze ekonomia sciezke da rowerow. jezli wiec to
                              bylytakie starania to...

> W Sopocie nie ma prkingów dla TIRów, to nie ma o nich informacji. I wcale mi
                              > nie zależy, żeby taki parking w Sopocie powstał.
                              >

chodzi o pomysli. nie mowie za parking dla TIRów ale dla wczasowiczow i nnych
                              odwiedzajacych czemu nie.

>
                              > Ale jaki zakaz???
                              > Płatne parkowanie to nie zakaz!
                              >

tak owszem maly skrot myslowy chodzilo o to ze wprwadzenie tam zakazwo
                              spowoduje wiekszy parkowanie na Pitwy pod Plowcami i to wcale nie na
                              parkingach. cChyba sie powtarzam ale jak mowilem cos za cos. Dajmy alternatwe.
                              pozdrawiam
                              P.S. Co do tego ze prywatni przedsiebiorsy maja sami zainwestowac to
                              przypominam ze moim zdaniem miasto powino wspierac tych kotrzy dzialaja zgodnie
                              z startegia przyjeta przez wadze wiec naprzyklad porwadza parkingi na zdala od
                              centrum
                              • zoppoter Re: Zbiorowisko parkingów?????? 30.03.04, 15:44
                                makary21 napisał:

> nie jestem prawnikiem nich oni sie martwia a nie ja

Jacy oni?

> tera ja przypominam mowilismy o bezplatnych parkingach a ten w sezonie jest
                                > platny.

Ten trójkątny???

> nie wiem czy podejmowalo wiem jedno efektow brak i to mnie interesuje.

UG mogło sie po prostu nie zgodzić. I nie byłaby to wina władz miasta.
                                • makary21 Re: Zbiorowisko parkingów?????? 30.03.04, 16:11
                                  zoppoter napisał:

> makary21 napisał:
                                  >
                                  > > nie jestem prawnikiem nich oni sie martwia a nie ja
                                  >
                                  > Jacy oni?
                                  >
                                  >

wladza wladza to ona odpoowiada za SM.

> > tera ja przypominam mowilismy o bezplatnych parkingach a ten w sezonie jes
                                  > t
                                  > > platny.
                                  >
                                  > Ten trójkątny???
                                  >

trojmkatny? jest maly jak na potrzeby kurortu. no i jego oznakowanie to koszmar.

> > nie wiem czy podejmowalo wiem jedno efektow brak i to mnie interesuje.
                                  >
                                  > UG mogło sie po prostu nie zgodzić. I nie byłaby to wina władz miasta.
                                  >
                                  >

jak sie komus daje odpowiednia propozycje to sie zgadza a nie odrzuca. a
                                  wlasnie a ktos wie czemu rezydent nie umusial budawac parkngu dla gosci?
                                  pozdrawiam

>
                                  • zoppoter Re: Zbiorowisko parkingów?????? 30.03.04, 16:26
                                    makary21 napisał:

> wladza wladza to ona odpoowiada za SM.

A poskarżyłeś się władzy na SM?

> trojmkatny? jest maly jak na potrzeby kurortu.

Mieści kilkadziesiąt samochodów. Jako jedyny w mieście byłby za mały. Ale
                                    niejest jedyny.

> no i jego oznakowanie to koszmar

Jak każdego innego. Już to przerabialiśmy, po co sie powtarzasz?

> jak sie komus daje odpowiednia propozycje to sie zgadza a nie odrzuca.

Przy załozeniu, że władze UG to ludzie rozsądni. A opinie na ten temat
                                    słyszałem rozmaite...

> a
                                    > wlasnie a ktos wie czemu rezydent nie umusial budawac parkngu dla gosci?

Jakiego parkingu dla gości?
                                    • makary21 Re: Zbiorowisko parkingów?????? 30.03.04, 17:10
                                      zoppoter napisał:

> makary21 napisał:
                                      >
                                      > > wladza wladza to ona odpoowiada za SM.
                                      >
                                      > A poskarżyłeś się władzy na SM?
                                      >

no coz nie jeden sie skarzyl i nic. mialem kiedys przyjemnosc i wladza
                                      zareagowal dopiero po trzecim pismiem. moze rzeczywiscie nalezy pisac..

> > trojmkatny? jest maly jak na potrzeby kurortu.
                                      >
                                      > Mieści kilkadziesiąt samochodów. Jako jedyny w mieście byłby za mały. Ale
                                      > niejest jedyny.
                                      >

to chyba przesadzilesc 20 i juz maly tlok. chyba ze muwimy o innym parkingu.

> > no i jego oznakowanie to koszmar
                                      >
                                      > Jak każdego innego. Już to przerabialiśmy, po co sie powtarzasz?
                                      >

dlatego ze nic sie nie zmienia od lat. i jedynie glosne powtarzanie do zudzenia
                                      tego faktu moze cos zmnieni.

> > jak sie komus daje odpowiednia propozycje to sie zgadza a nie odrzuca.
                                      >
                                      > Przy załozeniu, że władze UG to ludzie rozsądni. A opinie na ten temat
                                      > słyszałem rozmaite...
                                      >

no coz wychodze z zalozenia dla chcecego nic trudnego. jak widac za brak
                                      dialogu placicc maja jak zwqykle inni.

> > a
                                      > > wlasnie a ktos wie czemu rezydent nie umusial budawac parkngu dla gosci?
                                      >
                                      > Jakiego parkingu dla gości?
                                      >
                                      chodzi o hotel rezydent nie widzialem tam parkingu.
                • leszek.sopot Re: Zbiorowisko parkingów?????? 29.03.04, 13:27
                  zoppoter napisał:

> Myślę o Sopocie "właściwym", choć nie o rejonie Monciaka...
                  > Ale przywołane przez Ciebie Brodwino jest dobrym przykładem na zjawisko
                  > przeze mnie inkryminowane: zastawiony środek i puste parkingi. Otóż na
                  > Brodwinie notorycZnie jest zastawione główne skrzyzowanie Kolberga,
                  > Cieszyńskiego i Malczewskiego. Samochody stoja tam zaparkowane na jezdni na
                  > samym skrzyzowaniu (!). Zwłaszcza w weekendy. Ma to chyba zwiazek z jakimis
                  > zajęciami albo imprezami w szkole. 50 (pięćdziesiąt) metrów od tegoż
                  > skrzyzowania jest parking koło sklepu osiedlowego. W weekendy całkowicie
                  > pusty. Ale te 50 metrów na piechotę to za duzy wysiłek dla państwa
                  > kierowców...

Nieznane jest mi pojęcie Sopotu "właściwego" (chyba że ten niewłaściwy to
                  właśnie Brodwino?). A co to za problem z tymi samochodami na Brodwinie jeśli
                  obok jest wolny parking. No nie rozumiem. Pogonić tam straż miejską, żyją
                  przecież z naszych podatków.

> Myślę, że nie gdyż samochodów ciągle przybywa. Sopocianie nie są tacy bied
                  > ni:)
                  >
                  > Błąd w mysleniu. Sopocianie są na tyle bogaci (statystycznie rzecz jasna), że
                  > ci, co mieli kupić samochód, już to zrobili. Teraz najwyżej bęzie wymiana na
                  > nowsze, ale liczba aut już nie będzie wzrastać.

Nie przyznam się do błędu w myśleni. Otóż widzę bowiem, jak wokół moi sąsiedzi
                  kupują samochody. Jeszcze kilka lat temu mieli je tylko bogaci. Tera już nawet
                  mają i ci biedniejsi. Ci bogatsi z kolei kupują także samochody dla swych
                  podrastających dzieci.

> > Nie wiem czemu nie widzisz jak jest tragicznie w okolicach dworca i poczty
                  > .
                  > Widzę. Dlatego ja chodze tam piechotą...
                  >
                  > > Jak kogoś z bagażami można odprowadzić na pociąg?
                  >
                  > Dopóki będzie mozna trzymać pod dworcem samochód okrągły dzień za darmo - nie
                  > będzie można odwieźć nikogo na dworzec, ani nikogo z dworca odebrać. Jeżeli
                  > za parkowanie pod dworcem będzie płatne, to samochody bedą tam stać pół
                  > godziny a nie cały dzień...

Optymista z ciebie niepoprawny

> > Innym sopockim problemem są oczywiście straszne korki i tłok na ulicach. O
                  > baj jednak chyba jesteśmy przeciwko budowie czerwonej drogi - w przyszłości co
                  > ś trzeba będzie jednak wymyśleć.
                  >
                  > Jedyny sposób wedle mnie, to wypchnięcie tranzytu poza Sopot. Na tyle, na ile
                  > się da.

Tego nie da się zrobić. Inną naszą bolączką jest brak bezpośredniego dojazdu do
                  obwodnicy.

> > Ja zostanę przy swoim zdaniu, gdyż pamiętam jeszcze Sopot z wieloma oczkam
                  > i wodnymi, stawkami, potokami, skwerkami (co prawda zaniedbanymi), po któryc
                  > h już dziś nie pozostał żaden ślad.
                  >
                  > No to ja wolę, żeby odtworzono lub zrewitalizowano te zielone miejsca, o
                  > których piszesz. Gęsta zabudowa śródmiescia do nich nie należy.

Ta gęsta zabudowa centrum nie była kiedyś taka gęsta. Poczytaj choćby kronikę
                  Golca. Każdemu miastu dodaje urody przeplatanie zwartej zabudowy miejscami
                  zielonymi i zadrzewionymi. Obecnie w centrum jedyne takie miejsce to teren przy
                  urzędzie miasta. Inne są tak małe, że gubią się wśród zabudowy.

> > Napisałeś: "Mógłbym Ci wymienić kilka parkingów w Sopocie, bezpłatnych na
                  > > dodatek, które w sezonie są puste".
                  >
                  > 1. parking koło zdroju św. Wojciecha. 10 minut spacerku od centrum.

Ja nie uznaje tego za parking

> 2. parking pod Operą Leśną. Też 10 minut.

Jest bezpłatny tylko poza sezonem

> 3. parking przy skrzyżowaniu 23.Marca i Armii Krajowej. 10 minut spaceru.

W sezonie i poza sezonem jest zapchany. Wiem coś o tym dobrze, gdyż nieraz
                  musze podjechać pod urząd skarbowy (przy urzędzie ludzie już parkują gdzie
                  popadnie)

> 4. parking przy przychodni na Chrobrego. 5 minut.

To jest niezły parking ale trzeba mieć szczęście. Pacjenci nie mogąc na nim
                  zaparkować tarasują często także całą ul. Chrobrego.

> 5. Miejsca parkingowe przy hipodromie. 10 minut.

Oczywiście oprócz wtorków i piątków, i dni kiedy na hipodromie są jakieś
                  imprezy.

> Oczywiście to nie są parkingi puste ZAWSZE i CAŁKOWICIE. Ale są tam wolne
                  > miejsca parkingowe wystarczająco często (zwłaszcza w weekendy), zeby się te
                  > kilka minut piechotą pofatygować.

Nie każdy ma czas by tracić nawet te 10 minut na fatygowanie się. Pamiętaj też
                  o ludziach starszych.
                  • zoppoter Re: Zbiorowisko parkingów?????? 29.03.04, 14:55
                    leszek.sopot napisał:

> Nieznane jest mi pojęcie Sopotu "właściwego" (chyba że ten niewłaściwy to
                    > właśnie Brodwino?).

Brodwino, Przylesie, Os. Mickieiwcza. Sopotem "właściwym" nazwałem Sopot stary
                    klasyczny, znane turystom śródmieście i jego bliskie okolice.

> A co to za problem z tymi samochodami na Brodwinie jeśli
                    > obok jest wolny parking. No nie rozumiem. Pogonić tam straż miejską, żyją
                    > przecież z naszych podatków.

I mają to głęboko w dupie. Podobnie jak inne swoje obowiązki.

>
                    > Nie przyznam się do błędu w myśleni. Otóż widzę bowiem, jak wokół moi
                    sąsiedzi
                    > kupują samochody. Jeszcze kilka lat temu mieli je tylko bogaci. Tera już
                    nawet
                    > mają i ci biedniejsi. Ci bogatsi z kolei kupują także samochody dla swych
                    > podrastających dzieci.

No własnie. Czyli już wszyscy mają. To kto ma te następne kupować?

> Ta gęsta zabudowa centrum nie była kiedyś taka gęsta.

Akurat na Monciaku i na przylegających ulicach była.

>
                    > Nie każdy ma czas by tracić nawet te 10 minut na fatygowanie się.

A mają czas na półgodzinne objeżdżanie ścisłego centrum miasta dookoła w
                    poszukiwaniu wolnego miejsca?

> Pamiętaj też
                    > o ludziach starszych.

I inwalidach. Sa dla nich wydzielone miejsca. Zwykle zajęte przez zdrowych
                    byczków w trójpasiastych dresach, którym ani policja ani SM nie podskoczą.
                    • leszek.sopot Re: Zbiorowisko parkingów?????? 29.03.04, 23:52
                      Z jednej strony chciałbyś aby w Sopocie panował porządek, a z drugiej strony
                      nie zamierzasz domagać się od służb miejskich by pełniły prawidłowo swoje
                      zadania. Twierdzisz, że nie ma po co domagać się odpowiednich działań od straży
                      miejskiej bo i tak mają wszystko w dupie. A z drugiej strony wnerwia cię, że na
                      Brodwinie jacyś wstrętni kierowcy parkują gdzie popadnie i wolisz ich w duchu
                      przeklinać. Jak chcesz, to stosuj tę swoją filozofię dalej, nic z tego nie
                      wyniknie. A może z jakiegoś innego powodu nie chcesz zadzierać ze strażą
                      miejską?
                      Twoim zdaniem wszyscy już samochody mają i ani jeden nowy nie
                      przybędzie. "Ciekawa" to teza. Jak zobaczę za oknem, że ktoś w okolicy kto do
                      tej pory nie miał samochodu, to cię zawiadomię. Ty też się możesz rozglądać...
                      Wyszło chyba na to, że mieszkasz gdzieś w centrum, bo z taka pogardą mówisz o
                      innych, że mogą się fatygować np. z parkingu spod Opery na piechotę w dół do
                      centrum i z powrotem pod górkę. Gratuluję poczucia humoru!
                      Do mojej krytyki wskazanych przez ciebie miejsc parkingowych nie zgłosiłeś już
                      uwag. Znaczy to, że zgadzasz się z moimi uwagami?
                      Jest bezsprzeczne, że przez 15 ostatnich lat w centrum nie przybyło ani jedno
                      miejsce parkingowe. W tym czasie w mieście potroiła się liczba samochodów. W
                      miejsce hotelu dworcowego, który mógł być po prostu zburzony, wybudowano hotel
                      ale bez parkingu. Wybudowano halę 100-lecia też bez pomysłu na wygospodarowanie
                      nowych miejsc parkingowych. Planuje się przebudowę relonu pl. zdrojowego i dołu
                      monciaka. Zaplanowano tam parkingi?
                      • zoppoter Re: Zbiorowisko parkingów?????? 30.03.04, 08:50
                        leszek.sopot napisał:

> Z jednej strony chciałbyś aby w Sopocie panował porządek, a z drugiej strony
                        > nie zamierzasz domagać się od służb miejskich by pełniły prawidłowo swoje
                        > zadania. Twierdzisz, że nie ma po co domagać się odpowiednich działań od
                        > straży
                        > miejskiej bo i tak mają wszystko w dupie. A z drugiej strony wnerwia cię, że
                        > na
                        > Brodwinie jacyś wstrętni kierowcy parkują gdzie popadnie i wolisz ich w duchu
                        > przeklinać. Jak chcesz, to stosuj tę swoją filozofię dalej, nic z tego nie
                        > wyniknie. A może z jakiegoś innego powodu nie chcesz zadzierać ze strażą
                        > miejską?

Tego typu sugestie zachowaj dla siebie. A mnie raczej odpowiedz, jaki znasz
                        skuteczny sposób na zmuszenie SM do wypełniania swoich obowiązków. Ja takiego
                        pomysłu nie mam. Jesli podasz sposób na nich, to chętnie się dołączę.

> Twoim zdaniem wszyscy już samochody mają i ani jeden nowy nie
                        > przybędzie. "Ciekawa" to teza. Jak zobaczę za oknem, że ktoś w okolicy kto do
                        > tej pory nie miał samochodu, to cię zawiadomię. Ty też się możesz rozglądać...

Nie dorabiaj ideologii do moich słów. Nie mówiłem "ani jeden nie przybędzie",
                        mówiłem że liczba pozostanie na tym samym poziomie.

> Wyszło chyba na to, że mieszkasz gdzieś w centrum, bo z taka pogardą mówisz o
                        > innych, że mogą się fatygować np. z parkingu spod Opery na piechotę w dół do
                        > centrum i z powrotem pod górkę. Gratuluję poczucia humoru!

Ja jakos sie fatyguję i nie sprawia mi to kłopotu. Zejscie spod Opery do
                        Monciaka nie jest dłuższe niż spacer na koniec molo. Czy mieszkam w centrum czy
                        nie, nie ma tu znaczenia. Kiedyś mieszkałem na Kam. Potoku. Zarówno wtedy jak
                        teraz wewnątrz Sopotu poruszam się piechotą lub rowerem, dzięki czemu
                        oszczędzam czas, nerwy i zdrowie. Jakos nic mi się nie stało od tego chodzenia.
                        Znakomita większość zmotoryzowanych to ludzie całkowicie zdrowi i zdolni do
                        ruszania nogami. Ale oni z jakiegos powodu nie moga przejść tych kilkuset
                        metrów...

> Do mojej krytyki wskazanych przez ciebie miejsc parkingowych nie zgłosiłeś
                        > już
                        > uwag. Znaczy to, że zgadzasz się z moimi uwagami?

Nie chce mi sie powtarzać dwa razy tego samego. Z Makarym też o tych parkingach
                        rozmawiam w tym samym wątku. Znam wady tych parkingów, co jednak nie oznacza,
                        że nie można z nich skorzystać.

> Jest bezsprzeczne, że przez 15 ostatnich lat w centrum nie przybyło ani jedno
                        > miejsce parkingowe. W tym czasie w mieście potroiła się liczba samochodów.

Czyżby? Kiedy ostatnio byłes na Haffnera albo na Grunwaldzkiej? To w ostatnich
                        15 latach Haffnera stała się jednokierunkowa a jedna jej strona została
                        przeznaczona na miejsca parkingowe. W zabudowanej jej części (od kortów do
                        Monciaka) powstały nawet zatoczki. Podobne zatoczki powstały na Grunwaldzkiej.
                        Na parking przebudowano ulicę Jagiełły. ukośne miejsca parkingowe przybyły na
                        Kościuszki miedzy obydwoma wejściami na peron i między ul. Chopina i Podjazdem.
                        Wydzielono pas parkowania na ulicy Chopina. Wspomniany parking na rogu 23.Marca
                        i Armii Krajowej pochodzi sprzed kilku lat. Na miejsca parkingowe przeznaczono
                        jedną stronę ul. Powst. Wa-wy, między Goyki, a zakrętem pod górę.

Nadal twierdzisz, że nie przybyło ani jedno miejsce parkingowe w ostatnich 15
                        latach?

Tak jest ich za mało, ale nie opowiadaj, że jest "bezsprzeczne, ze w centrum
                        nie przybyło ani jedno miejsce w ostatnich 15 latach". Chyba że dla Ciebie
                        Centrum to wyłącznie Monciak. Wtedy zgadzam się: na Monciaku nie przybyło
                        miejsc parkingowych. I całe szczęście.

> W
                        > miejsce hotelu dworcowego, który mógł być po prostu zburzony, wybudowano
                        > hotel
                        > ale bez parkingu.

W tym miejscu, jednym z pierwszych, które widza przybysze koleją, wolę jednak
                        hotel bez parkingu, niz parking bez hotelu. Choc ideałem były hotel z
                        parkingiem.

> Wybudowano halę 100-lecia też bez pomysłu na wygospodarowanie
                        > nowych miejsc parkingowych.

Przy hali powstało kilkadziesiąt miejsc, tyle, że one nie wystarczają podczas
                        rozmaitych meczy Prokomu. Na szczęście są to tylko dwu-trzygodzinne periody dwa
                        lub trzy razy w tygodniu. Wkurza mnie tylko, ze w mieście są wtedy wolne
                        miejsca, ale "kibice" koniecznie muszą parkować pod samą halą, blokując
                        praktycznie tę część miasta.

> Planuje się przebudowę relonu pl. zdrojowego i
                        > dołu
                        > monciaka. Zaplanowano tam parkingi?

Ty naprawde chcesz centralny punkt kurortu zagospodarowac jako parking...?
                        • makary21 Re: Zbiorowisko parkingów?????? 30.03.04, 12:00
                          zoppoter napisał:

.>
                          > >
                          >
                          >
                          > Nie chce mi sie powtarzać dwa razy tego samego. Z Makarym też o tych
                          parkingach
                          >
                          > rozmawiam w tym samym wątku. Znam wady tych parkingów, co jednak nie oznacza,
                          > że nie można z nich skorzystać.
                          >

Zopotter mozna (czyli nie trzeba) a mi zalezy zeby turysci chcieli. Zeby
                          wiedzeli ze zaparkuja bezpiecznie auto piojda wroca auto bedzie cale. ze nie
                          auto bedzie stalo na dobrym plac a wiezdzajac do miasta beda wiedzieli jak tam
                          doejchac a nie beda bladzic.
                        • leszek.sopot Re: Zbiorowisko parkingów?????? 30.03.04, 13:45
                          zoppoter napisał:

> leszek.sopot napisał:
                          >
                          > > Z jednej strony chciałbyś aby w Sopocie panował porządek, a z drugiej stro
                          > ny nie zamierzasz domagać się od służb miejskich by pełniły prawidłowo swoje
                          > > zadania. Twierdzisz, że nie ma po co domagać się odpowiednich działań od
                          > > straży miejskiej bo i tak mają wszystko w dupie. A z drugiej strony wnerwia
                          cię, że na Brodwinie jacyś wstrętni kierowcy parkują gdzie popadnie i wolisz
                          ich w duchu przeklinać. Jak chcesz, to stosuj tę swoją filozofię dalej, nic z
                          tego nie wyniknie. A może z jakiegoś innego powodu nie chcesz zadzierać ze
                          strażą miejską?
                          >
                          > Tego typu sugestie zachowaj dla siebie. A mnie raczej odpowiedz, jaki znasz
                          > skuteczny sposób na zmuszenie SM do wypełniania swoich obowiązków. Ja takiego
                          > pomysłu nie mam. Jesli podasz sposób na nich, to chętnie się dołączę.

Po prostu trzeba stale interweniować nie tylko w straży ale i u prezydenta,
                          można także domagać się podjęcia odpowiednich działań przez radnych. Jeśli nikt
                          nie interweniuje to nikt nie może mieć pretensji ani do radnych ani do
                          prezydenta, że strażnicy miejscy nie wykonują swoich obowiązków. Wykłócanie się
                          ze strażnikami nic nie da. Oni swoją wiedzę o pretensjach mieszkańców zachowają
                          tylko dla siebie.

> Twoim zdaniem wszyscy już samochody mają i ani jeden nowy nie
                          przybędzie. "Ciekawa" to teza. Jak zobaczę za oknem, że ktoś w okolicy kto
                          > do tej pory nie miał samochodu, go kupi, to cię zawiadomię. Ty też się możesz
                          rozglądać...
                          >
                          > Nie dorabiaj ideologii do moich słów. Nie mówiłem "ani jeden nie przybędzie",
                          > mówiłem że liczba pozostanie na tym samym poziomie.

Jeśli ktoś kto nie miał samochodu i go kupi to liczba samochodów nie zostanie
                          na tym samym poziomie.

> > Wyszło chyba na to, że mieszkasz gdzieś w centrum, bo z taka pogardą mówis
                          > z o innych, że mogą się fatygować np. z parkingu spod Opery na piechotę w dół
                          > do centrum i z powrotem pod górkę. Gratuluję poczucia humoru!
                          >
                          > Ja jakos sie fatyguję i nie sprawia mi to kłopotu. Zejscie spod Opery do
                          > Monciaka nie jest dłuższe niż spacer na koniec molo. Czy mieszkam w centrum
                          czy nie, nie ma tu znaczenia. Kiedyś mieszkałem na Kam. Potoku. Zarówno wtedy
                          jak teraz wewnątrz Sopotu poruszam się piechotą lub rowerem, dzięki czemu
                          > oszczędzam czas, nerwy i zdrowie. Jakos nic mi się nie stało od tego
                          chodzenia. Znakomita większość zmotoryzowanych to ludzie całkowicie zdrowi i
                          zdolni do ruszania nogami. Ale oni z jakiegos powodu nie moga przejść tych
                          kilkuset metrów...

Poczucie humoru dalej cię nie opuszcza. Nie wszyscy, którzy jeszcze ruszają
                          nogami, muszą przepadać za spacerami. Ale sprawa chodzenia i parkowania to nie
                          sprawa stanu zdrowia mieszkańców Sopotu i ich skłonności do spacerów.

> > Do mojej krytyki wskazanych przez ciebie miejsc parkingowych nie zgłosiłeś
                          > > już uwag. Znaczy to, że zgadzasz się z moimi uwagami?
                          >
                          > Nie chce mi sie powtarzać dwa razy tego samego. Z Makarym też o tych
                          parkingach rozmawiam w tym samym wątku. Znam wady tych parkingów, co jednak nie
                          oznacza, że nie można z nich skorzystać.
                          >
                          > > Jest bezsprzeczne, że przez 15 ostatnich lat w centrum nie przybyło ani je
                          > dno miejsce parkingowe. W tym czasie w mieście potroiła się liczba samochodów.
                          >
                          > Czyżby? Kiedy ostatnio byłes na Haffnera albo na Grunwaldzkiej? To w
                          ostatnich 15 latach Haffnera stała się jednokierunkowa a jedna jej strona
                          została przeznaczona na miejsca parkingowe. W zabudowanej jej części (od kortów
                          do Monciaka) powstały nawet zatoczki. Podobne zatoczki powstały na
                          Grunwaldzkiej. Na parking przebudowano ulicę Jagiełły. ukośne miejsca
                          parkingowe przybyły na Kościuszki miedzy obydwoma wejściami na peron i między
                          ul. Chopina i Podjazdem. Wydzielono pas parkowania na ulicy Chopina. Wspomniany
                          parking na rogu 23.Marca i Armii Krajowej pochodzi sprzed kilku lat. Na miejsca
                          parkingowe przeznaczono jedną stronę ul. Powst. Wa-wy, między Goyki, a zakrętem
                          > pod górę.Nadal twierdzisz, że nie przybyło ani jedno miejsce parkingowe w
                          > ostatnich 15 latach?

Twierdzę tak dalej. We wskazanych przez ciebie miejscach wcześniej też
                          parkowały samochody - w niektórych mogło stanąć więcej niż teraz a w niektórych
                          miniej (wyszło więc chyba na to samo). Teraz to zostało po prostu
                          uporządkowane. Z czego możemu być zadowoleni.

> Tak jest ich za mało, ale nie opowiadaj, że jest "bezsprzeczne, ze w centrum
                          > nie przybyło ani jedno miejsce w ostatnich 15 latach". Chyba że dla Ciebie
                          > Centrum to wyłącznie Monciak. Wtedy zgadzam się: na Monciaku nie przybyło
                          > miejsc parkingowych. I całe szczęście.
                          >
                          > > W miejsce hotelu dworcowego, który mógł być po prostu zburzony, wybudowano
                          > > hotel ale bez parkingu.
                          >
                          > W tym miejscu, jednym z pierwszych, które widza przybysze koleją, wolę jednak
                          > hotel bez parkingu, niz parking bez hotelu. Choc ideałem były hotel z
                          > parkingiem.

Sopot jest jednak chyba jedynym miastem na Pomorzu w którym obok dworca nie
                          można stanąć samochodem. Obecnie jedynym wyjściem byłoby chyba zbudowanie
                          parkingu po drugiej stronie torów oraz podziemnego przejścia z peronów lub
                          dworca w stronę al. Niepodległości.

> > Wybudowano halę 100-lecia też bez pomysłu na wygospodarowanie
                          > > nowych miejsc parkingowych.
                          >
                          > Przy hali powstało kilkadziesiąt miejsc, tyle, że one nie wystarczają podczas
                          > rozmaitych meczy Prokomu. Na szczęście są to tylko dwu-trzygodzinne periody
                          dwa lub trzy razy w tygodniu. Wkurza mnie tylko, ze w mieście są wtedy wolne
                          > miejsca, ale "kibice" koniecznie muszą parkować pod samą halą, blokując
                          > praktycznie tę część miasta.

O ile się orientuję warunkiem wyrażenia zgody na budowę budynku użyteczności
                          publicznej jest zapewnienie odpowiedniej liczby miejsc parkingowych. W tym
                          wypadku wyrażono zgodę pomimo braku tych miejsc. W takim razie na właścicielu
                          hali i organizatorach imprez spoczywa obowiązek dopilnowania by samochody
                          stawały tylko w dozwolonych miejscach. Powinni także w takie dni, kiedy są
                          organizowane imprezy kierować samochody na wyznaczone parkingi w innych
                          rejonach miasta.

> > Planuje się przebudowę relonu pl. zdrojowego i dołu monciaka. Zaplanowano
                          tam parkingi?
                          >
                          > Ty naprawde chcesz centralny punkt kurortu zagospodarowac jako parking...?

Nie nie chcę, ale ciekawi mnie jak będzie można poruszać się samochodem w
                          dolnym Sopocie i gdzie będzie można stanąć. Ja, jako że jeszcze ruszam nogami,
                          mogę się przejść na piechotę do PGS czy na molo. Ale turysta musi gdzieś
                          samochód zostawić. Miałem nadzieję, że wygospodarowano tam trochę miejsca na
                          np. podziemny parking.
                          • zoppoter Re: Zbiorowisko parkingów?????? 30.03.04, 14:10
                            leszek.sopot napisał:

> Jeśli ktoś kto nie miał samochodu i go kupi to liczba samochodów nie zostanie
                            > na tym samym poziomie.

A ilu jeszcze w Sopocie jest takich, co nie maja samochodu i mają zamiar kupić?
                            Sam napisałeś, że nawet ci biedniejsi już dawno maja auta.

>
                            > Poczucie humoru dalej cię nie opuszcza. Nie wszyscy, którzy jeszcze ruszają
                            > nogami, muszą przepadać za spacerami.

A ja nie musze przepadać za notorycznym zastawianiem samochodami wszystkich
                            chodników i ulic w sródmieściu. I niby dlaczego moje "nieprzepadanie" miałoby
                            byc mniej ważne od "nieprzepadania" innych osób?

> Sopot jest jednak chyba jedynym miastem na Pomorzu w którym obok dworca nie
                            > można stanąć samochodem.

Jedynym? A w Gdyni i w Gdańsku to jest gdzie zaparkować pod dworcami?

Dlatego własnie parkowanie pod dworcem ma być płatne. To zniechęci kierowców do
                            pozostawiania tam samochodów na okres dłuzszy niz naprawde muszą. Obecnie za
                            parkowanie się tam nie płaci i w efekcie o piątej po południu (wracajac z
                            pracy) widze tam te same samochody w tych samych miejscach które widziałem o
                            siódmej rano (idac do pracy).

> Obecnie jedynym wyjściem byłoby chyba zbudowanie
                            > parkingu po drugiej stronie torów oraz podziemnego przejścia z peronów lub
                            > dworca w stronę al. Niepodległości.

A które stuletnie kamienice proponujesz wyburzyć pod ten nowy parking po
                            drugiej stronie torów? A może chcesz zabetonować zielony plac zabaw miedzy
                            domami na Kolejowej i Marynarzy? Można jeszcze zamknąć Podjazd i zamienić na
                            parking...
                            Bo na ulicy Marynarzy parking juz jest.

Tunel naa zachodnią stronę torów też juz jest, co prawda tylko w południowych
                            końcach peronów.

> O ile się orientuję warunkiem wyrażenia zgody na budowę budynku użyteczności
                            > publicznej jest zapewnienie odpowiedniej liczby miejsc parkingowych. W tym
                            > wypadku wyrażono zgodę pomimo braku tych miejsc.

Obawiam się, że to bardziej skomplikowane. Zapewne ilość tych miejsc jakoś sie
                            przelicza. Nowe miejsca parkingowe przy hali powstały (ul. Goyki i Winieckiego
                            w srone Grodziska) i to w ilości wystarczającej przy mniej prestizowych
                            imprezach. Problem powstaje przy okazji nad wyraz popularnych meczy koszykówki.
                            Mozliwe, że nie przewidziano tak wielkiej ich popularności...

> Nie nie chcę, ale ciekawi mnie jak będzie można poruszać się samochodem w
                            > dolnym Sopocie i gdzie będzie można stanąć. Ja, jako że jeszcze ruszam
                            > nogami,
                            > mogę się przejść na piechotę do PGS czy na molo. Ale turysta musi gdzieś
                            > samochód zostawić. Miałem nadzieję, że wygospodarowano tam trochę miejsca na
                            > np. podziemny parking.

Podziemny parking na terenie tak podmokłym??? Ja i tak się dziwię, że
                            zdecydowano się na budowę tunelu w tych warunkach...

Ale parkingu nie ma tam i dzisiaj. Czyli miejsc do parkowania nie przybędzie,
                            ale i nie ubędzie.
                            • leszek.sopot Re: Zbiorowisko parkingów?????? 30.03.04, 14:29
                              zoppoter napisał:

> A ilu jeszcze w Sopocie jest takich, co nie maja samochodu i mają zamiar
                              > kupić? Sam napisałeś, że nawet ci biedniejsi już dawno maja auta.

Nie napisałem, że wszyscy ci biedniejsi maja auta. Coraz częściej też w
                              rodzinach, w których był jeden samochód kupuje się i drugi, a nawet trzeci dla
                              dziecka. Dlatego dalej będę twierdził, że liczba samochodów będzie rosła. No
                              chyba, że nastąpi jakiś potworny krach gospodarczy.

> Jedynym? A w Gdyni i w Gdańsku to jest gdzie zaparkować pod dworcami?
                              > Dlatego własnie parkowanie pod dworcem ma być płatne. To zniechęci kierowców
                              do pozostawiania tam samochodów na okres dłuzszy niz naprawde muszą. Obecnie za
                              > parkowanie się tam nie płaci i w efekcie o piątej po południu (wracajac z
                              > pracy) widze tam te same samochody w tych samych miejscach które widziałem o
                              > siódmej rano (idac do pracy).

W Gdyni i Gdańsku mam gdzie stanąć. W Gdyni nawet nic nie płacąc. Pod dworcem
                              zgadzam się z opinią, że miejsca postojowe powinny być płatne. Ale nie w całym
                              centrum, w którym dodatkowo w pewne rejony można wjechac tylko gdy ma się
                              odpowiedni abonament.

> A które stuletnie kamienice proponujesz wyburzyć pod ten nowy parking po
                              > drugiej stronie torów? A może chcesz zabetonować zielony plac zabaw miedzy
                              > domami na Kolejowej i Marynarzy? Można jeszcze zamknąć Podjazd i zamienić na
                              > parking... Bo na ulicy Marynarzy parking juz jest.
                              > Tunel naa zachodnią stronę torów też juz jest, co prawda tylko w południowych
                              > końcach peronów.

Myślałem o przedłużeniu tunelu prowadzącego na peron dalekobieżny. Nie myślę
                              też o wyburzaniu 100-letnich kamienic, ani o przerabianiu ul. Podjazd na
                              parking - wyczytałeś to w mim poście?

> Obawiam się, że to bardziej skomplikowane. Zapewne ilość tych miejsc jakoś
                              sie przelicza. Nowe miejsca parkingowe przy hali powstały (ul. Goyki i
                              Winieckiego w srone Grodziska) i to w ilości wystarczającej przy mniej
                              prestizowych imprezach. Problem powstaje przy okazji nad wyraz popularnych
                              meczy koszykówki. Mozliwe, że nie przewidziano tak wielkiej ich popularności...

Być może nie przewidziano, czyżby tacy urbaniści-pesymiści sportowi decydowali
                              o budowie hali?

> > Nie nie chcę, ale ciekawi mnie jak będzie można poruszać się samochodem w
                              > > dolnym Sopocie i gdzie będzie można stanąć. Ja, jako że jeszcze ruszam
                              > > nogami, mogę się przejść na piechotę do PGS czy na molo. Ale turysta musi
                              gdzieś samochód zostawić. Miałem nadzieję, że wygospodarowano tam trochę
                              miejsca na np. podziemny parking.
                              >
                              > Podziemny parking na terenie tak podmokłym??? Ja i tak się dziwię, że
                              > zdecydowano się na budowę tunelu w tych warunkach...
                              > Ale parkingu nie ma tam i dzisiaj. Czyli miejsc do parkowania nie przybędzie,
                              > ale i nie ubędzie.

Skoro ktoś wymyślił tunel, to czemu nie miałby być i parking. A z tunelem to
                              będą chyba kłopoty. Jak wymyślono tam wypmpowywanie wody. Przecież w każdą
                              ulewę wykaflowany monciak zamienia się w rwący potok i wszystko leci na plac
                              rybaka i dalej. Z wodami podskórnymi pewnie sobie jakoś poradzą, ale z wodą
                              deszczową?
                              • zoppoter Re: Zbiorowisko parkingów?????? 30.03.04, 14:43
                                leszek.sopot napisał:

> W Gdyni i Gdańsku mam gdzie stanąć. W Gdyni nawet nic nie płacąc.

No brawo. A gdzie konkretnie? Bo ja jakos mam z tym kłopot.

> Pod dworcem
                                > zgadzam się z opinią, że miejsca postojowe powinny być płatne. Ale nie w
                                > całym
                                > centrum,

Zapotrzebowanie na rotacje samochodów, a co za tym idzie na większy ruch
                                turystów jest w całym cantrum, a nie tylko pod dworcem.

> Myślałem o przedłużeniu tunelu prowadzącego na peron dalekobieżny. Nie myślę
                                > też o wyburzaniu 100-letnich kamienic, ani o przerabianiu ul. Podjazd na
                                > parking - wyczytałeś to w mim poście?

Wyczytałem, że chcesz zbudowac parking w miejscu zabudowanym tymi kamienicami.
                                Na wysokosci dworca po drugiej stronie torów stoja kamienice, jest ulica
                                Podjazd i plac zabaw na tyłach kamienicy przy Kolejowej. Wolnej przestrzeni na
                                ewentualny parking tam nie zauważyłem. Jezeli chesz tam zbudowac parking, to
                                jest oczywiste, że odbedzie się to kosztem innych obiektów w tym miejscu.

>
                                > > Obawiam się, że to bardziej skomplikowane. Zapewne ilość tych miejsc jakoś
                                >
                                > sie przelicza. Nowe miejsca parkingowe przy hali powstały (ul. Goyki i
                                > Winieckiego w srone Grodziska) i to w ilości wystarczającej przy mniej
                                > prestizowych imprezach. Problem powstaje przy okazji nad wyraz popularnych
                                > meczy koszykówki. Mozliwe, że nie przewidziano tak wielkiej ich
                                popularności...
                                >
                                > Być może nie przewidziano, czyżby tacy urbaniści-pesymiści sportowi
                                decydowali
                                > o budowie hali?
                                >
                                > > > Nie nie chcę, ale ciekawi mnie jak będzie można poruszać się samochod
                                > em w
                                > > > dolnym Sopocie i gdzie będzie można stanąć. Ja, jako że jeszcze rusza
                                > m
                                > > > nogami, mogę się przejść na piechotę do PGS czy na molo. Ale turysta
                                > musi
                                > gdzieś samochód zostawić. Miałem nadzieję, że wygospodarowano tam trochę
                                > miejsca na np. podziemny parking.
                                > >
                                > > Podziemny parking na terenie tak podmokłym??? Ja i tak się dziwię, że
                                > > zdecydowano się na budowę tunelu w tych warunkach...
                                > > Ale parkingu nie ma tam i dzisiaj. Czyli miejsc do parkowania nie przybędz
                                > ie,
                                > > ale i nie ubędzie.
                                >
                                > Skoro ktoś wymyślił tunel, to czemu nie miałby być i parking. A z tunelem to
                                > będą chyba kłopoty. Jak wymyślono tam wypmpowywanie wody. Przecież w każdą
                                > ulewę wykaflowany monciak zamienia się w rwący potok i wszystko leci na plac
                                > rybaka i dalej. Z wodami podskórnymi pewnie sobie jakoś poradzą, ale z wodą
                                > deszczową?
                                >
                              • zoppoter Re: Zbiorowisko parkingów?????? 30.03.04, 14:45
                                leszek.sopot napisał:

> Skoro ktoś wymyślił tunel, to czemu nie miałby być i parking.

Tunel ma mieć kilkadziesiąt metrów długości i kilka szerokości. Parking
                                musiałby być kilkanascie razy wiekszy...

> A z tunelem to
                                > będą chyba kłopoty. Jak wymyślono tam wypmpowywanie wody.

A z parkingiem kłopotu by nie było...?
    • makary21 zoopotter czy ty znasz sopot? 27.03.04, 11:19
      Wlasie jak w tytule. Przejdz sie na Bitwy pod Plowcami kolo blokow 2 6 i zobacz
      jak tam mieszkancy moga zaparkowac. Jak jeszcze tutysci beda musielizplacic za
      parkowanie na ulicy na wydmach to juz wogle nie da sie zaparkowac pod blokiem.
      nie kazdy mieszka w centrum gdzie policja i sm biegaja i lapia tych co nie za
      placa lub zaparkuja niezgodnie z przepisami. Moze miasto poprostu pobudowaloby
      jakis parkingi ale takie z prawdziwego zdarzenia a nie takie jak jest kolo
      zdroju Sw Wojciecha gdzie dziura na dziurze brak oswietlenia i jakiejkolwiek
      ochrony a polcji ani widu ani slychu
      pozdrawiam
      • zoppoter Znam. 29.03.04, 08:57
        makary21 napisał:

> jak tam mieszkancy moga zaparkowac. Jak jeszcze tutysci beda musielizplacic
        > za
        > parkowanie na ulicy na wydmach to juz wogle nie da sie zaparkowac pod
        > blokiem.
        > nie kazdy mieszka w centrum gdzie policja i sm biegaja i lapia tych co nie za
        > placa lub zaparkuja niezgodnie z przepisami.

Mam ten sam problem w czasie każdego meczy w Hali Stulecia. Nie mam gdzie
        zaparkować na swojej ulicy, na swoim podwórku, bo wszystko jest zablokowane
        przez tak zwanych kibiców. O dordze pożarowej nie ma mowy. osoby z wóązkami i z
        dziećmi musza iść jezdnią, bo chodniki są zablokowane. Policji i Strazy
        Miejskiej jest pełno, ale mają to gdzieś. Otóż, śmiem sądzić, że gdyby
        owi "kibice" musieli za to parkowanie płacić, to wyglądałoby to inaczej.

Wyobrażenie, że obecność policji albo straży miejskiej miałaby w jakikkolwiek
        sposób zwiększyć bezpieczeństwo samochodu na parkingu świadczy o dziecięcej
        naiwności. Nie zapominaj w jakim kraju zyjesz.

> Moze miasto poprostu pobudowaloby
        > jakis parkingi ale takie z prawdziwego zdarzenia a nie takie jak jest kolo
        > zdroju Sw Wojciecha gdzie dziura na dziurze brak oswietlenia i jakiejkolwiek
        > ochrony a polcji ani widu ani slychu

Jeżeli chodzi Ci o ochronę, to od tego są parkingi strzeżone, jak najbardziej
        płatne. A poza tym to właśnie jest jedno z tych miejsc, które zieją pustką w
        sezonie, bo państwo samochodziarze nie mogą nadmiernie ruszać nogami.
        • makary21 Re: Znam. 29.03.04, 10:15
          zoppoter napisał:
          > Mam ten sam problem w czasie każdego meczy w Hali Stulecia. Nie mam gdzie
          > zaparkować na swojej ulicy, na swoim podwórku, bo wszystko jest zablokowane
          > przez tak zwanych kibiców. O dordze pożarowej nie ma mowy. osoby z wóązkami i
          z
          >
          > dziećmi musza iść jezdnią, bo chodniki są zablokowane. Policji i Strazy
          > Miejskiej jest pełno, ale mają to gdzieś. Otóż, śmiem sądzić, że gdyby
          > owi "kibice" musieli za to parkowanie płacić, to wyglądałoby to inaczej.
          alez owszem i jak beda musieli placic za parkowanie na wydmach to na ulicach
          obok bedzie przez caly sezon dokladnie tak jak w czasie meczy przed hala
          stulecia.

>
          > Wyobrażenie, że obecność policji albo straży miejskiej miałaby w jakikkolwiek
          > sposób zwiększyć bezpieczeństwo samochodu na parkingu świadczy o dziecięcej
          > naiwności. Nie zapominaj w jakim kraju zyjesz.
          >
          no coz wymagamy od spoleczenstwa europejskosci czyli placenia za parkowanie w
          centrum wymagajmy od polcji i SM za ktora odpowiada miasto.... kotre kaze
          placic. Cos za cos. W Europie jak zamkna centum to organizuja dojazd autobusami.

> Jeżeli chodzi Ci o ochronę, to od tego są parkingi strzeżone, jak
          >najbardziej
          > płatne. A poza tym to właśnie jest jedno z tych miejsc, które zieją pustką w
          > sezonie, bo państwo samochodziarze nie mogą nadmiernie ruszać nogami.
          >
          no nie wiem bo w parkingu w oklicach Grandu czy szpitala reumatologicznego na
          parkingu trudno znalesc miejsce. A gdzie indziej sa parkingi? No coz parkigni
          powinny byc i dobrze oznaczone. Skoro ja mieszkajac w Sopocie nie wiem gdzie sa
          (jezli sa) to co z turystami. Jak wyzej wymagamy od turystow wymagajmy od
          miasta dobrej organiacji parkingow i oznacze.
          Pozdrawiam
          • zoppoter Re: Znam. 29.03.04, 10:40
            makary21 napisał:

>> no coz wymagamy od spoleczenstwa europejskosci czyli placenia za parkowanie
            > w
            > centrum wymagajmy od polcji i SM za ktora odpowiada miasto....

Możemy sobie wymagać. A policja ani straz miejska nie ma najmniejszego zamiaru
            tych wymogów spełniać. I tyle...

> A gdzie indziej sa parkingi? No coz parkigni
            > powinny byc i dobrze oznaczone.

Jeśli masz na myśli parkingi strzeżone, to ich reklama jest w gestii
            właścicieli/dzierżawców. Jest takich parkingów wiecej niż te dwa wymienione
            przez Ciebie, ale mnie za ich reklamę nikt nie płaci, więc nie będę ich tu
            opisywał.
            • makary21 Re: Znam. 29.03.04, 10:51
              zoppoter napisał:

>
              > Możemy sobie wymagać. A policja ani straz miejska nie ma najmniejszego
              zamiaru
              > tych wymogów spełniać. I tyle...
              he he no coz nie che byc anarchista ale obywatel oprocz obowiazkow ma prawa.
              Albo wyszcy mamy spelniac standarty albo nikt a nie tak ze ludziki placa a SM i
              Polcja sobie a wladza nic nie robi. Tym bardziej ze z SM bezposrednio odpowiada
              miasto.
              >
              >
              > > A gdzie indziej sa parkingi? No coz parkigni
              > > powinny byc i dobrze oznaczone.
              >
              > Jeśli masz na myśli parkingi strzeżone, to ich reklama jest w gestii
              > właścicieli/dzierżawców. Jest takich parkingów wiecej niż te dwa wymienione
              > przez Ciebie, ale mnie za ich reklamę nikt nie płaci, więc nie będę ich tu
              > opisywał.
              >
              >
              >
              miastu zalezy aby byl komfort zarowno dla mieszancow jak dla przyjezdnych. To
              by byla haslo reklamame "Rzyjedz do nas u nas sie nie zgubisz
    • castorp Specjalny karnet dla zoppotera 29.03.04, 12:01
      Zoppoter, ty jako właściciel wiekowego automobilu i do tego jeszcze jako
      honorowy obywatel Miasta Sopot (chodzą słuchy w dobrze zorientowanych gremiach,
      że Rada Miasta już na najbliżej sesji ma podjąć taką uchwałę) będziesz miał
      dożywotni, gratisowy karnet z uprawnieniem do poruszania się nawet po ul. Monte
      Cassino.
      Jakby Rada Miasta śmiała nie podjąć takiej chwały (ściągając na siebie gniew
      ludu bożego w Sopocie), to jako Honorowy Rzygacz (ojciec-założyciel Akademii
      Rzygaczy) będziesz miał podobny glejt do parkowania w mieście Gdańsku z prawem
      wjazdu m.in. na ul. Długą i ul. Długi Targ. Już WSz. Rzygacze szykują taką
      uchwałę.
      • orissa Re: Specjalny karnet dla zoppotera 29.03.04, 12:17
        castorp napisał:

> Zoppoter, ty jako właściciel wiekowego automobilu i do tego jeszcze jako
        > honorowy obywatel Miasta Sopot (chodzą słuchy w dobrze zorientowanych
        gremiach,
        >
        > że Rada Miasta już na najbliżej sesji ma podjąć taką uchwałę) będziesz miał
        > dożywotni, gratisowy karnet z uprawnieniem do poruszania się nawet po ul.
        Monte
        >
        > Cassino.
        > Jakby Rada Miasta śmiała nie podjąć takiej chwały (ściągając na siebie gniew
        > ludu bożego w Sopocie), to jako Honorowy Rzygacz (ojciec-założyciel Akademii
        > Rzygaczy) będziesz miał podobny glejt do parkowania w mieście Gdańsku z
        prawem
        > wjazdu m.in. na ul. Długą i ul. Długi Targ. Już WSz. Rzygacze szykują taką
        > uchwałę.
        >
        >

Wypadłeś z obiegu Castorpie i przez to masz przeterminowane informacje. Zmień
        swojego agenta, bo ten Cię okłamuje ;-)
        • castorp Re: Specjalny karnet dla zoppotera 29.03.04, 12:45
          A co się stało, Orissko? W jakim temacie nie jestem na bieżąco?
          Czyżby zoppoter stracił zapał do motoryzacji i nie jest już właścicielem
          zabytkowego automobilu. A może Akademia Rzygaczy została zamknięta z powodu
          braku nowych studentów lub z powodu wewnętrznych pęknięć, zarysowań na
          jednolitej skorupie niegdysiejszego monolitu (taki mały syndromik SLD)? Temu
          ostatniemu to bym się akurat nie dziwił, bo wasze forum podupadało już od
          dłuższego czasu (lub raczej należałoby powiedzieć – goniło w piętkę, zmierzało
          w ślepy zaułek pływając we własnym, nie pierwszej świeżości sosie).
          Nie widuję też Stefana ani tu, ani u was. Mam nadzieję, że nie miał wypadku
          rowerowego, ani też nie pobili go ochroniarze centrum Madison.
          Czyżby się na was pogniewał i wypiął, a może po prostu się znudził. Na poprawę
          humoru brakuje mi lektury tych jego utworów, które w jego mniemaniu są
          poetyckie (zawsze się zastanawiałem, w którym miejscu).
          • orissa Re: Specjalny karnet dla zoppotera 29.03.04, 22:12
            castorp napisał:

> A co się stało, Orissko?

Pozostawię to Twojej wyobraźni, masz ją przecież bujną,
            a może nawet wybujałą ;-)
            --
            orissa
    • Gość: RYSZARD Re: Parkowanie w Sopocie płatne także w soboty IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.04, 23:19
      Troska o kierowców chcących parkować w Sopocie jest naprawde wzruszająca,jak
      zawsze gdy można od nich wyciągnąć jakieś pieniądze.Szkoda iż tej troski nie
      widać gdy każe im się jeżdzić po wyjątkowo dziurawych ulicach Sopotu.Jak tak
      się martwią o rotacje pojazdów w miejscach parkowania to można np.zrobić
      pierwszą godzine niepłatną i pobierać opłate od drugiej godziny.Efekt rotacji
      zapewniony bo przecież jak wynika z wypowiedzi o to głównie chodzi a nie o
      dodatkowe dochody dla Miasta czy s-łek obsługujących "płatne miejsca postojowe"
    • Gość: brodwino Re: Parkowanie w Sopocie płatne także w soboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.04, 08:51
      Głupi ludzie, przecież wiadomo, że chodzi tylko o kasę. Po to Karnowskiemu te
      parkometry. Ciekawe ile odpalać będzie mu firma, która będzie nimi zarządzać.
      To normalny, kolejny przekręt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka