Dodaj do ulubionych

Przychodzi rachmistrz do Kaszuby. A ten mówi: J...

05.04.11, 13:16
a mi zabraklo zdecydowanej i jasnej pozycji, stosownie naglosnionej w mediach, np Zrzeszenia KP o kaszubszczyznie, w kontekscie kryminalnych wywijasow slownych prezesa Kaczynskiego

Ten ostatni nie rozumie specyfiki ani Slaska ani Kaszub : no ale do tego trzeba czytac cos wiecej niz "nasz dziennik" czy partyjne gnioty

jestem dumny z bycia Kaszuba z dziadow-pradziadow, w mojej rodzinie mowi sie po kaszubsku na co dzien i to nie tylko jesli chodzi o osoby starsze

jakies emancypacje autonomistyczne czy dzielnicowe przeciez nie przychodza nikomu rozsadnemu do glowy, tymczasem cala Europa buduje sie wlasnie na tozsamosci malych Ojczyzn

Czy Niemiec z Frankfurt/Oder to taki sam Niemiec jak tyrolczyk czy bawarczyk? watpie

czy bretonczyk i bask mieszkajacy w jednej Francji maja takie samo dziedzictwo, jezyk, kulture itp?

Przeciez to wszystko jest WZBOGACANIEM wspolnoty, a nie jej skalpowaniem

Prezes Kaczynski w oparach nienawisci jest tak zaslepiony ze marzy mu sie "panstwo narodowe", jedna rasa, jedna partia i jeden wodz blogoslawiacy gestem zamawiania piwa takich samych blondynow o niebieskich oczach

koncepcje rodem z poczatkow XIX wieku doprowadzily wlasnie do I i II wojny, czy - czasowo blizej - do balkanskiego piekla

PiS nie jest partia ani opozycja, to zabetonowana sekta, zamknieta hermetycznie na zmieniajacy sie swiat

mam nadzieje ze jak najwiecej Kaszubow okresli sie jako tacy w spisie. Ni ma Kaszeb bez Polonii a bez Kaszeb Polsci
Obserwuj wątek
    • grubakrecha Typowe poglądy zmichnikowanego wykształciucha 05.04.11, 13:56
      Siedzisz we Francji i łykasz tą całą propagandę polskich i europejskich Michników? Ale kompletnie nie rozumiesz ducha polskości.
      Uprzedzając tych, którzy wyzwą mnie zaraz od PiS-owców: w życiu nie głosowałem na PiS, na Lecha Kaczyńskiego głosowałem po raz ostatni 4 czerwca 1989 (zresztą jednocześnie oddawałem wtedy głos na Tuska). Ostatnio, o ile byłem na wyborach, głosowałem na kandydatów Unii Polityki Realnej.
      Czy twoim zdaniem Bretończycy w czasie spisu ludności podają "narodowość bretońską"? sądzę, że nie, że uważają się za członków wielkiej wspólnoty Francuzów i dodatkowo mniejszej wspólnoty Bretończyków. Podobnie być może Alzatczycy i inni, choć co do Korsykanów, to już bym nie był pewien.
      Ale to jest zupełnie inna sytuacja niż na Śląsku czy na Kaszubach. Bretania raczej nigdy nie była częścią obcego, wrogiego Francji i znacznie od niej silniejszego mocarstwa, więc podkreślanie odrębności regionalnej w Bretanii nie zagraża integralności Francji.
      Tymczasem na Śląsku i Kaszubach, a nawet w Gdańsku żywa jest pamięć przynależności do Prus i Niemiec, co więcej, dzięki sprytnym zabiegom PR-owskim (w stylu albumów "Był sobie Gdańsk") wytworzono sentyment za tamtymi czasami, i to już zaczyna być niebezpieczne. W Bundesrepublice z zadowoleniem przyjmuje się informacje o coraz większej liczbie jeżdżących po Gdańsku samochodów z naklejką "DA" zamiast "PL". Autonomizacja Śląska, Pomorza przy jednoczesnym osłabianiu rządu polskiego może łatwo zamienić się w sytuację, gdy te autonomiczne regiony będą rządzone z pominięciem Warszawy, na razie powiedzmy z Brukseli, a za kilka lat, jak się uda rozbicie Belgii, trzeba będzie stolicę Unii przenieść do Berlina, i będzie ładnie jak za Wilusia.
      • mathieu13006fr oto dlaczego trzeba zdelegalizowac PIS 05.04.11, 17:24
        Wypraszam sobie, zebys mnie pouczal i odmawial mi prawa do polskosci, jej rozumienia i bycia Polakiem. To gdzie mieszkam nie ma nic do rzeczy.

Nie wiem skad jestes, bo jezeli jestes Kaszuba to nie pisalbys takich glupot. Czy jestes w stanie pojac, ze Kaszuby byly przez wiele stuleci rzadzone przez Niemcow, a gdy przyszla Polska to Kaszubow deprecjonowano? A mimo to nigdy nie bylo zadnego powaznego ruchu w kierunku autonomii czy opowiadania sie za niemieckoscia. Zachowal sie nasz najwiekszy skarb - jezyk i kultura.

Gdansk to oddzielny temat bo Gdansk nie byl nigdy kaszubski choc sporo Kaszubow tam mieszkalo.

Trzeba byc kompletnym ignorantem aby opowiadac - jak to robi PiS - bajki o dziadkach z Wehrmahtu. I sprawdzic zanim sie puszcza takie bąki, jaki procent Kaszubow podpisal volksliste, to nie ma nic wspolnego ze Slaskiem.

A cz "ciemny lud i tak to kupi" jak mowil PiSowiec Kurski, to juz inna bajka i dowod na to, jak PiS i Prezes szanuja LUDZI

Masz naoczny dowod, do czego prowadzi "polityka" Prezesa : wylacznie do podzialow, do wasni nawet tam, gdzie ich do tej pory nie bylo.

Slucham nawiedzonych politrukow z PIS, takiego Joachima Bruzdzinskiego ktory z zapalem Lenina i blyskiem w oczach mowi ze "za trzysta lat caly swiat bedzie wiedziec kim byl prezydent Kaczynski, a o Tusku beda wiedziec moze jacys nadgorliwi studenci politologii"

Otoz mysle ze za 300 lat jedyne co bedzie sie kojarzyc z nazwiskiem Kaczynski, to wywolanie wojny domowej w Polsce i schizmy w kosciele.

Dokladnie rok temu, dzien po dniu, prezydent Kaczynski byl jednoglosnie oceniany jako najgorszy prezydent Polski (za wyjatkeim oczywiscie PIS) i jako polityczny niezgula o politycznym wyczuciu slonia w skladzie porcelany, niedojda kojarzacy sie z wiecznym obrazeniem, mlaskaniem, wygrazaniem smiercia dziennikarzom, klotniom o krzeslo i o samolot robiac z Polski dziwke Europy a z siebie posmiewisko

Tak bylo dokladnie rok temu

Dodawanie sztucznej martyrologii do banalnego wypadku samolotowego, jakies groteskowe konfabulacje o spiskach itp. to i tak czy inaczej ktoregos dnia peknie jak mydlana banka, ze zacytuje Adama Maysza - ludzie sa tym zmeczeni

A Prezes zyskal tyle, ze malo kto juz mu wspolczuje w tej grze trupami i trumnami, nekrofilia nigdy nie budzi dobrych skojarzen

Szykuja sie 6-te z kolei przegrane wybory Kaczynskiego, ktory jest najwieksza zakala i najwiekszym po Rydzyku zagrozeniem dla Polski

Dlatego ten czlowiek powinien zniknac z zycia publicznego i oddac sie glaskaniu kota i opowiadaniu bajek mamusi, zamiast wystawiac te 85-letnia chora kobiete na posmiewisko z "rzetemnych" filmach pani Gargas i szmatlawca "GP"

Trzeba nie miec za krzty wstydu zeby podcierac sie trumnami i czopkowac sie wlasna matka tylko po to, aby dopchac sie do koryta.

W jednym tylko mozna Prezesowi podziekowac : otoz ten "genialny maz stanu", "polityczny wizjoner" spowodowal swymi nieodpowiedzialnymi zachowaniami i wypowiedziami, ze okaze sie ze w Polsce mieszka 5 milionow Slazakow i 2 miliony Kaszubow

choc w obliczu plugawych oskarzen Prezesa, dzis kazdy Polak powinien czuc sie Slazakiem
        • Gość: Ślązak Re: oto dlaczego trzeba zdelegalizowac PIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 10:35
          Pozdrawiam. Podpisuję się pod tym co napisałeś.

Często brak wiedzy, i uleganie stereotypom budzi demony. Bycie Kaszubem lub Ślązakiem dla ludzi nie mających pojęcia o naszej- a co za tym idzie polskiej historii, - jest wysoce podejrzliwe.
          Cóż, może większość tzw. "czystych polaków" tak rozumuje. "Jeden naród, jeden kraj... jeden wódz?" To już chyba było.

Nam, oplutym i wykluczonym ze zbiorowiska "prawdziwych", pozostaje wrócić do swoich korzeni. Kaszuby. Śląsk.

PS. dlaczego znakomita większość tych "prawdziwych polaków" nienawidzi Niemców, boi się Rosjan, gardzi Ukraińcami i Litwinami? Wszyscy ich sąsiedzi są źli, głupi, podli.
          Żeby chociaż o sobie mieli dobre zadnie. Nawet nie to. Skąd ta żółć i frustracja.
          Zresztą nie nasza sprawa. My nie jesteśmy 100%. Ta domieszka inności pozwala nam inaczej patrzeć na inne nacje, kultury i społeczeństwa.

Górny Śląsk pozdrawia Kaszuby.
      • Gość: ;) Tusk nie kandydował w 1989 r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 21:38
        ..
        • grubakrecha Masz rację, moja pomyłka 06.04.11, 08:22
          Głosowałem wtedy na J. K. Bieleckiego, chyba na zasadzie skojarzenia z Kongresem Liberałów pomylił mi się z D. Tuskiem.
    • Gość: Hevelke mówi Mieczysław Struk. - Jestem dumny z faktu, że IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.11, 20:24
      że że że nawet pisownie nazwiska w komunie śmy zmienili aby było łatwiej.
      Bo przecież pan Struk to powinien być Struck i być z tego dumny.

Tak tak teraz to wszyscy są odważni , jak odwga staniała.
    • Gość: gdn JO/Nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 20:28
      przykro mi nie wchodzę, wolałbym, aby Pomorze szczyciło się bogactwem korzeni swoich mieszkańców, bo naprawdę ma czym, dzieci wilniuków czy powstańców warszawskich nie mają powodów do wstydu, namawianie do "przyłączenia się do wspólnoty" oznacza, że pozostali Pomorzanie (którzy sie nie przyłączą) będą poza "wspólnotą", która pewnie z czasem będzie próbowała zwłaszczyć sobie pomorskość (już widać jaskółki), namawiam osoby, które szanują swoich przodków, aby w kwestionariuszach spisowych podawały prawdziwe informacje, to nie kampania polityczna ani plebiscyt ale spis powszechny
    • Gość: remóz Kaszubi mają wielką przyszłość pod warunkiem IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.11, 20:29
      zapewnienia im (za fundusze europejskie) ogromnego wsparcia logopedycznego.
      Dwóch , trzech logopedów w każdej wsi zapewni poprawę wymowy i zwiększy szansę awansu społecznego w naszym kaszupscim regiunie
    • Gość: pawel Przychodzi rachmistrz do Kaszuby. A ten mówi: J... IP: *.ip.netia.com.pl 06.04.11, 22:31
      No brawo ! Artykuł zasłania solidna reklama . Brawo ! Brakuje by zamazali ( łobuzy !) .UWAGA ! W SPISIE ZAZNACZAMY PUNKT 14b JAKO narodowość inna TO JEST – KASZUBSKA . DOPIERO W NASTĘPNEJ RUBRYCE ZAZNACZAMY POLSKA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka