mathieu13006fr
05.04.11, 13:16
a mi zabraklo zdecydowanej i jasnej pozycji, stosownie naglosnionej w mediach, np Zrzeszenia KP o kaszubszczyznie, w kontekscie kryminalnych wywijasow slownych prezesa Kaczynskiego
Ten ostatni nie rozumie specyfiki ani Slaska ani Kaszub : no ale do tego trzeba czytac cos wiecej niz "nasz dziennik" czy partyjne gnioty
jestem dumny z bycia Kaszuba z dziadow-pradziadow, w mojej rodzinie mowi sie po kaszubsku na co dzien i to nie tylko jesli chodzi o osoby starsze
jakies emancypacje autonomistyczne czy dzielnicowe przeciez nie przychodza nikomu rozsadnemu do glowy, tymczasem cala Europa buduje sie wlasnie na tozsamosci malych Ojczyzn
Czy Niemiec z Frankfurt/Oder to taki sam Niemiec jak tyrolczyk czy bawarczyk? watpie
czy bretonczyk i bask mieszkajacy w jednej Francji maja takie samo dziedzictwo, jezyk, kulture itp?
Przeciez to wszystko jest WZBOGACANIEM wspolnoty, a nie jej skalpowaniem
Prezes Kaczynski w oparach nienawisci jest tak zaslepiony ze marzy mu sie "panstwo narodowe", jedna rasa, jedna partia i jeden wodz blogoslawiacy gestem zamawiania piwa takich samych blondynow o niebieskich oczach
koncepcje rodem z poczatkow XIX wieku doprowadzily wlasnie do I i II wojny, czy - czasowo blizej - do balkanskiego piekla
PiS nie jest partia ani opozycja, to zabetonowana sekta, zamknieta hermetycznie na zmieniajacy sie swiat
mam nadzieje ze jak najwiecej Kaszubow okresli sie jako tacy w spisie. Ni ma Kaszeb bez Polonii a bez Kaszeb Polsci