Dodaj do ulubionych

Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy, ...

IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.12, 17:17
Przykro to mówić. Jestem z 3miasta i Bomi najbardziej olewała ten region. Zero wsparcia dla lokalnej produkcji. Kolejna kwestia to tak zwane promocje. Produkt w promocji jest w sumie droższy niz poza promocją (wielopaki w promocji), skany paragonów mam do dziś. No i kwestia wyboru asortymentu ... zero wyboru. To nie są problemy ostatniego roku, tak jest odkąd siegam pamięcia. Jest mi wstyd że to firma z pomorza.
Obserwuj wątek
    • Gość: Klyjentka Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.12, 17:31
      Jakoś nie przepadałąm za tym sklepem. Stacjonarnie było drogo i nic specjelnego, on-line wolałam Frisco czy Almę. Tak że: papatki.
      • Gość: Mi. Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 17:51
        Zgoda z powyższymi.
        Kilka rodzajów sera po 70 złotych itp. nie czyni sklepu ekskluzywnym.
        Sklep może i był "znaczący" w mojej okolicy, ale nie z wyboru, tylko z konieczności (jedyny duży sklep spożywczy oprócz Biedronki).
        Za długo trwa ta zabawa. potrzebuję w pobliżu sklepu, nie hali z półkami z octem.
        • asperamanka Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy 30.07.12, 06:33
          Tiaaaa. Dwie dośc dobrze znane mi lokalizacje. Warszawa obok mojej mamy, zamiast Bomi od pół roku jest Biedronka. Sopot obok teściów, zamiast Bomi jest Lidl (bo Biedronka już wcześniej była 50 m. dalej).

Oba sklepy omijałem, gdy jeszcze działały. Nie lubię, gdy do ceny towaru doliczają numer butów kierownika, a i tak jeszcze każą mi płacic krocie za torebkę foliową w imię rzekomej "ekologii" -)
          • Gość: thoms Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.pool.mediaWays.net 31.07.12, 23:31
            Pamietam Bomi na Towarowej w Warszawie z czasów świetności (2002-2004). Było drogo,
            ale garmażerie (ryba po grecku, sałatki) mieli wtedy świetne. Do tego belgijskie piwa (wtedy się
            w nich zakochałem) w kosmicznych cenach...
            • krzysztof_ptk Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy 01.08.12, 08:25
              Piwo można gdzie indziej kupić. Jedne sieci upadają a inne sklepy powstają, tworzą się na nowo i dopuki właściciele dbają o nie, przychodzą też klienci. Ale to jest właśnie taka ewolucja i każdy wie, że ludzie mówią, że chcą jakość ale idą tam gdzie tanio.
    • Gość: pan(or)tograf Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.gdynia.mm.pl 29.07.12, 18:21
      Mnie jest wstyd za takich miłośników regionu, którzy zamiast Trójmiasto piszą "3miasto", a zamiast Pomorze - "pomorze".
      • freejazzy Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy 29.07.12, 21:46
        Jak wpadniesz na pomysł, jak napisać "3miasto" z wielkiej litery to pochwal nam się tym tutaj :>)
        • Gość: drrrrr Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.as13285.net 30.07.12, 12:31
          Jak wpadniesz na pomysł, żeby napisać normalnie "Trójmiasto", zamiast wstawiać tam jakieś cyferki, to pochwal nam się tym tutaj :)
        • Gość: zupaztrupa Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 09:04
          Turki na necie pisza w ten sposób hal3b salam sral4m itp itp
          pewnie mama tego gościa spędziła gorace i niezapomniane wakacje w tym kraju
          • Gość: rozbawiony Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.12, 10:31
            coz ona zrobila to z milosc nie tak jak w twoim przypadku za kase.
    • Gość: air Bomi w Malborku IP: *.lightspeed.prrgil.sbcglobal.net 29.07.12, 18:27
      i co tu sie dziwic skoro w Malborku wiecej obslugi niz klientow. Rozumiem ze Zawisza jest w remoncie, wygoniono wszystkich handlowcow, zostalo tylko Bomi. Odpadli klienci ktorzy robili zakupy w Bomi "przy okazji". wiec zamiast obnizyc ceny na czas remontu, te pozostaly wysokie.
      • Gość: drrrr Re: Bomi w Malborku IP: *.as13285.net 30.07.12, 12:32
        Skoro czynsz za lokal pozostał wysoki, to dlaczego sklep ma obniżyć ceny? Żeby szybciej zbankrutować? Poniżej kosztów towaru naprawdę zejść się nie da z ceną.
        • tow.janwinnicki Re: Bomi w Malborku 30.07.12, 12:56
          Chyba chodziło ci o MARŻĘ; i tak - właśnie nią się steruje. Stąd inne sklepy mają więcej/mniej klientów. Można też przy likwidacji sklepów wysprzedawać wszystko z obniżoną marżą lub zostać z gnijącym lub przeterminowanym towarem w magazynie. Jak kto woli.
    • ubiquitousghost88 Ekskluzywnym klientom kasa poszła na inne cele... 29.07.12, 18:43
      ...a uboższe warstwy społeczeństwa zawsze omijały BOMI z daleka...
      Ta sama sprawa jak z PEWEXem w PRL-u...
      • krzysztof_ptk Re: Ekskluzywnym klientom kasa poszła na inne cel 30.07.12, 09:18
        Tylko że PEWEX miał produkty tańsze niż na zachodzie. A tu widzę cena pomidorów 1kg 9.99 zł, To jest dokładnie dwa razy tyle ile one na zachodzie kosztują!!!! Gdynia miasto portowe więc na pewno przypłyneły do tego miasta parostatkiem i koszta wągla były tak niesamowite, że produkty są droższe niż w innych europejskich miastach.
        • ubiquitousghost88 A jak inaczej udowodnić, że teraz zachód to my?... 30.07.12, 16:27
          krzysztof_ptk napisał:

> Tylko że PEWEX miał produkty tańsze niż na zachodzie. A tu widzę cena pomidorów
          > 1kg 9.99 zł, To jest dokładnie dwa razy tyle ile one na zachodzie kosztują!!!!
          > Gdynia miasto portowe więc na pewno przypłyneły do tego miasta parostatkiem i
          > koszta wągla były tak niesamowite, że produkty są droższe niż w innych europejs
          > kich miastach.
    • Gość: Lioness Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy, ... IP: *.serv-net.pl 29.07.12, 21:25
      Jak można nazwac zwykły sklep spożywczy - delikatesowy ekskluzywnym ? To, że miał produkty w wyzszych cenach niż gdzie indziej za to samo co w innych jest taniej nie znaczy, że jest ekskluzywny ... Teraz się dziwią, że zbańczyli ;D
      • Gość: podatnik Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.uznam.net.pl 29.07.12, 23:21
        Cóż za bieda-logika :) Fakt, wyższe ceny za to samo nie znaczą, że sklep jest "ekskluzywny". Takie miano mogło BOMI przysługiwać z innych przyczyn, ale co ci po tej informacji?
    • Gość: Borat Nic dziwnego, że padają IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.12, 21:26
      Kto normalny będzie płacił trzy razy tyle za ten sam produkt, który kupi w innych sklepach znacznie taniej.
    • Gość: antek Identycznie wygladaja kioski RUCHu IP: *.acn.waw.pl 29.07.12, 21:28
      tez chyba sie sypia
    • wiesenblum Re: Eksluzywnosc 29.07.12, 21:34
      jeżeli miara ekskluzywności jest cena o 25% wyzsza za ten sam ogolnodostepny produkt i lokalizacja sklepu taka ze nikt tam nie jest trafic nie posiadajac tajemnej wiedzy o lokalizacji - to tak, Bomi było ekskluzywne. Wpadałem tam od czasu do czasu własnie dlatego ze zawsze było pusto i tylko po to by kupic marynowane ryby słodkowodne w słoikach jakiejs firmy z Pomorza czy Mazur, których gdzie indziej nie widziałem
      • Gość: azx Re: Eksluzywnosc IP: *.182.212.166.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.07.12, 22:08
        doskonały komentarz do sytuacji :) zgadzam się w 100%
      • Gość: Krakus Re: Eksluzywnosc IP: *.krakowskiinternet.pl 29.07.12, 23:03
        Otóż to. W Krakowie mają beznadziejną lokalizację, ceny z kosmosu, a kilka niedostępnych w innych sklepach produktów szału nie robi. Wpadałem tam raz na pól roku i zawsze były pustki, słabe promocje i ogólnie w porównaniu z Almą bieda. Nie dziwią mnie zupełnie ich problemy. Alma jakoś potrafi. Piotr i Paweł z tego co mi wiadomo (w Krakowie brak) też. Po prostu kiepskie zarządzanie.
        • wiesenblum Re: Eksluzywnosc 30.07.12, 00:20
          No ja tez jestem z Krakowa, wiec wiemy o czym mówimy. Szkoda mi tylko pan z kasy - bardzo miłe.
          A tak w ogóle, to mam wrażenie, ze BOMI było właśnie tylko po to aby albo szybko i łatwo bez wysiłku zarobić kasę, albo zbankrutować (to była ta główna opcja, a jak się da wcześniej coś jeszcze zarobić to supe!r)
        • szpila-3 Re: Eksluzywnosc 30.07.12, 02:47
          Cieszy , ze w klasyfikacjii , na trzecim miejscu jest Polska spolka ( rodzinna )
          • spartacus01 Re: Eksluzywnosc 30.07.12, 05:18
            To zobacz swoje ekskluzywne sklepy P i P...
            Pracowałem w tym markecie przez kilka miesięcy i to ja doprowadziłem do usunięcia Pani Liljanny i jej powalonej świty, a w tym czasie Pani Eleonora i jej synowie Piotr i Paweł próbowali z całych sił zatuszować sprawę:
            www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20030826/MAIN/308260007
            www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20030828/REGION/308280004
      • Gość: g Re: Eksluzywnosc IP: 91.213.162.* 23.08.12, 09:39
        własnie odkąd Bomi zaczęło się zamieniać w dyskont spadła jakosć towarów - pieczywa, miesa, serów i to był bład strategiczny, bo Bomi miało swój segment klientów i dla mnie było jeszcze ze 3 lata temu o niebo lepsze od Piotra i Pawła, który w porónaniu do Bomi miał i ma o wiele bardziej ubogą ofertę.
    • Gość: Ella Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy, ... IP: *.legionowodom.pl 29.07.12, 21:50
      Dokładnie to samo jest we wspaniałym niegdyś BOMI w Legionowie, przykro na to patrzeć. Radzę przeczytać artykuł o delikatesach BOMI w ostatniej POLITYCE.
    • robertza Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy, ... 29.07.12, 22:24
      Ja tam lubię Biedronkę gdzie jest bardzo dużo produktów polskich , a nie to co w Lidlu gdzie z 80 procent produktów na półkach jest taka sama czy to w Niemczech czy we Francji czy w Polsce i nie są to polskie produkty.
      • Gość: w Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.man.tk-internet.pl 29.07.12, 23:15
        w Lidlu to są odpady których niemiec nie chciał, jakość chłamowata, tylko opakowanie "ładne" (inaczej).
        W biedronce jest lepiej, wiecej krajowych, bez GMO itd,
        ale niestety papier toaletowy, husteczki - tez niemieckie. DO DUPY. wprost.
        • Gość: podatnik Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.uznam.net.pl 29.07.12, 23:24
          Mówisz, że w Biedronce jest wiele krajowych produktow? Dzięki za ostrzeżenie. Na szczęście bieda mnie na tyle jeszcze nie przycisnęła, żebym musiał korzystać z takiej tandety. Oszczędzajcie na jedzonku i szykujcie pieniądze na lekarzy!
          • stefanpajonk Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy 29.07.12, 23:41
            chyba żartujesz, porównaj paszteciki w "kubeczku" w cenie do 1,20 zł.
            To dosyć miarodajna ocena jakości w Lidlu pasztet taki jest blady, rzadki i kiepski w smaku, w biedronce za ~1zł masz całkiem zjadalny pasztecik.

Lidla to ja nawet nie biorę pod uwagę straszne dziadostwo w porównaniu do Biedronki,
            z delikatesów to wiadomo ALMA
            • Gość: Zbylut Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.12, 23:57
              > chyba żartujesz, porównaj paszteciki w "kubeczku" w cenie do 1,20 zł.
              > To dosyć miarodajna ocena jakości w Lidlu pasztet taki jest blady, rzadki i kie
              > pski w smaku, w biedronce za ~1zł masz całkiem zjadalny pasztecik.

Nie jadam "pasztecikow" za złotówkę. Trochę jestem za stary by robić na złość swojemu zdrowiu przy pomocy takich specjałów.
              W lidlu masz niezłego wędzonego łososia, nie najgorszy Speck, dosyć dobrego camemberta.
              Może dlatego, że tych produktów nie zdążyli "ulepszyć" nasi importerzy/producenci.
              Nijak nie jestem w stanie pojąć jak oryginalny włoski speck można zepsuć produkując jego podróbkę, która jest DROŻSZA od importowanego oryginały.
              No ale może ja nie doceniam wyżyn polskiego wędliniarstwa. BTW, od niedawna (jakieś roku, dwa lata) ciężko jest kupić zjadalną wędlinę w cenie <35-40 zł za kg.
              W lidlu są niezłe lody na patyku (te droższe), dające się używać towary przemysłowe - np. dobre kaski, niezłe koszulki.
              • Gość: bbh Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.metrolink.pl 30.07.12, 00:14
                W biedronce jest tylko 1 dobry artykuł - ser Stary Olęder ze Spomleku w cenie 7 zł / 200g, czyli połowa tej ceny co w delikatesach kosztuje Bursztyn z tej samej wytwórni - paczkowany (bo krojony z gomuły kosztuje już podobnie, do 40 zł/kg). To przynajmniej można zjeść ze smakiem, tak smakuje ser żółty - jakby ktoś nie wiedział lub zapomniał...
        • Gość: Zbylut Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.12, 23:30
          > W biedronce jest lepiej, wiecej krajowych, bez GMO itd,

Co to wg. Ciebie znaczy - bez GMO ?
          Nie zjadasz świń, chleba, makaronów ? Bo widzisz, bez takiej czy innej GMO nie byłoby świń ani zbóż. Bo po prostu takie produkty w "naturze" nie występują. Są dziki, są dzikie trawy. Jednak zarówno pierwsze jak i ostatnie nie nadają się do wykorzystania w nowoczesnym rolnictwie.
          • Gość: JCK Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.12, 00:59
            Nie tłumacz, bo i tak nie zrozumieją.
            Jak tylko usłyszą GMO to już trzeba coś powiedzieć i tyle.
            Za to nektarynki wpieprzają, że się uszy trzęsą, a to czyste GMO, tak samo jak winogrona bez pestek, jak i wiele innych produktów.
            • Gość: Zbylut Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.12, 12:33
              > Nie tłumacz, bo i tak nie zrozumieją.
              > Jak tylko usłyszą GMO to już trzeba coś powiedzieć i tyle.
              > Za to nektarynki wpieprzają, że się uszy trzęsą, a to czyste GMO, tak samo jak
              > winogrona bez pestek, jak i wiele innych produktów.

Problem nie polega na wyborze GMO - żywność naturalna, ile na wyborze GMO - środki ochrony roślin+nawozy sztuczne.
              Świetne artykuły dotyczące GMO ukazały się jakieś pół roku temu w Polityce. Polecam pogooglać.
      • Gość: taka prawda Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.12, 11:31
        To pojedź chłoptasiu to LIDLA i zobacz ile w ich parówkach jest mięsa, a potem sprawdź ile w biedronkowym badziewiu. Dodam tylko dla ułatwienia że parówki LIDLA nie są z Polski. Mit polskiej dobrej żywności już dawno upadł. Chyba że do jedzie prosto od rolnika. W sklepie w Polsce sprzedają 10 razy gorszy syf niż w Niemczech.
        • krzysztof_ptk Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy 30.07.12, 12:24
          Nie rozumiem? Jak może ta sama parówka made in germany być gorsza w Polsce? to znaczy oni produkują dwie parówki! lepszą dla siebie i gorszą dla Gdyni i sprzedaja jeszcze za podwójną cenę! Wkroczyliśmy chyba w inny temat. Mimo to trafiłeś w sedno problemu. Żywność na całym świecie produkuje się tak aby trafiła na drugi dzień po zebraniu do skelpu. Tu mogą powiedzieć coś o tym temacie Ci, którzy zbierali sałatę na polach w Niemczech a na drugi dzień była ona w sklepie. Logistyczne wyzwanie-dzisiejszy świat!!!!
      • Gość: Gość Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.12, 21:24
        Biedronka rzeczywiście na największy badziew produkowany w polsce przy wykorzystaniu niewolniczej pracy. Powinni zmienic nazwe na Stonka bo szkodza polsce bardziej niz ta ziemniaczana
      • globalneocipienie Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy 30.07.12, 23:28
        A co to znaczy, że produkt jest polski, ekonomiczny analfabeto?
        Masz na myśli surowiec, półprodukty, pochodzenie maszyn w hali, polskich pracowników, udziałowców, czy wszystko razem wzięte?
        Większość produktów "POLSKICH", które naiwnie kupujesz, ma mniej wspólnego z Polską niż hamburger w Macu.
        Zrozum wreszcie, że nie ma czegoś takiego jak narodowość produktu. 80% części niemieckich samochodów zostały wyprodukowane w polskich halach i myślisz, że jakiś dyskont napisałby, że to polski samochód?

http://otoglobalneocipienie.blogspot.com/

ro
        bertza napisał:

> Ja tam lubię Biedronkę gdzie jest bardzo dużo produktów polskich , a nie to c
        > o w Lidlu gdzie z 80 procent produktów na półkach jest taka sama czy to w Niemc
        > zech czy we Francji czy w Polsce i nie są to polskie produkty.
    • Gość: Gość Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy, ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.12, 23:03
      Bomi było delikatesami za czasów jego założyciela Okonka. Od kiedy zaczęli nim zarządzać handlarze pietruszką z Olsztyna było kwestia czasu kiedy padnie. I tak dogorywalo o parę lat za długo.
      • Gość: asd Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.static.espol.com.pl 30.07.12, 01:28
        Okonek zalozycielem... ciekawe...

Tkaczyk i Dziabas - mowia Ci cos te nazwiska?
      • Gość: beata Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.08.12, 14:05
        naprawdę aż żal czytać, wypisujesz głupoty mając mierne pojęcie o poruszanym temacie. nie obrażaj ludzi, którzy ciężko pracowali w bomi.jesteś żenujący
        • krzysztof_ptk Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy 02.08.12, 16:39
          Nawet nie myślałem o tym aby obrazić jedną tam pracującą osobę. One też nie są winne za zaistniałę sytuację. I mogę się uśmiechać pozdrawiać klientów ile chcą. Inne sieci mają swoje produkty, swoje marki, swoich dostawców. Biedronka, Żabka, Lidl, Tchibo, Aldi to są konkurenci którzy są zbyt mocni dla Boni. Oni zakupują bezpośrednio kawę w Kolumbii. Jakie kontrakty ma Boni? Rozumiesz mnie?
    • Gość: Eternit Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy, ... IP: *.acn.waw.pl 30.07.12, 00:21
      Bomi to miało dobre czasy jak PLN był silny i klasa średnia nie miała problemu z kredytami. No ale sobie wybrali POpaprany rząd, który spowodował załamania PLN i sprawił, że młodzi wykształceni z wielkich miast ledwo mają na spłatękredytu i zakupy robią w Biedronce i Lidlu.
      Ale głupie lemingi wolą żyć w biedzie niż mieć premiera uczciwego i trochę przynoszącego wstyd.
      • Gość: miś Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.12, 00:38
        znam uczciwszych
      • Gość: JCK Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.12, 01:01
        Jakim trzeba być kretynem, żeby w wszystko co się złego dzieje mieszać politykę?
      • Gość: asd Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.static.espol.com.pl 30.07.12, 01:31
        pewnie, ze pada deszcz to tez wina rzadu? ;)

jakby byla normalna alternatywa, to pewnie ludzie wybraliby inaczej, a ze jest jaka jest... coz. jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma...

nie sadze jednak, ze swiatowy kryzys i przez to spadek wartosci naszej waluty jak i ogolnie spadek chetnych do inwestowania w Polsce byl efektem prac rzadu, ale co ja tam sie znam...
      • Gość: bartek Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.static.chello.pl 30.07.12, 12:35
        gdyby nie spadek naszej waluty, to byśmy mieli tu kryzys aż miło
    • Gość: Andrzej Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy, ... IP: *.aster.pl 30.07.12, 02:12
      Nie wiem kto to pisał, a kto akceptował przed publikacją. Zacząłem czytać z zaciekawieniem bo ta historia to znamię czasów. Ale Jeśli kilka osób w redakcji przegapia nazwanie delikatesów Bomi dyskontem w przedostatnim akapicie, no to sorry, ręce opadają. Polecam myślenie podczas pisania.
    • Gość: klient Na co mi pełne półki dziadostwa, wolę IP: *.ipgum.pl 30.07.12, 07:24
      mniejszy wybór ale porządnych produktów, np. smacznej, normalnej wędliny, pieczywa, warzyw i owoców nie pędzonych na chemii czy dobrego piwa i wina. W marketach mamy zawalone półki ale 90% z tego nie nadaje się do użytku
    • melancho_lia Bomi Warszawa 30.07.12, 07:32
      Miałam BOmi pod nosem, wystarczyło wyjść z domu. Byłam raz. Nieświeże wędliny, przeterminowane jogurty, fatalna obsługa (kasa czynna jedna, góra dwie, kolejka na pół sklepu, obsługa snująca się bez wyraźnego celu po sklepie).
      Mnie tam nie żal.
      • tow.janwinnicki Dokładnie. 30.07.12, 12:32
        Mieszkając na Woli mam mniej więcej taką samą odległość do Bomi oraz Piotra i Pawła w Blue City. BEZ PORÓWNANIA. Ostrzegam tylko PP aby nie zeszli z jakości wędlin, sałatek, ryb i warzyw bo skończą tak samo!
      • Gość: Buba Re: Bomi Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.12, 16:11
        Blisko mnie tez było Bomi i ja żałuję. Obsługa była miła i szeroki wybór. Chyba sklepy PAni pomyliła bo wątpię żeby była aż taka różnica pomiędzy sklepami.
    • Gość: pawlo1984 i bardzo dobrze że nie będzie bomi IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.12, 08:33
      i dobrze że plajtują jak będzie alma albo piotr i paweł to napewno się utrzymają bo u nich są ceny bardzo przystępne na każdą kieszeń.
    • zamiastki Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy, ... 30.07.12, 09:37
      Obrazki jak z wczesnych lat. 90.
      empiro.blox.pl/2010/03/Oldschool-Dzien-z-zycia-oryginala-1990.html
    • krzysztof_ptk Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy 30.07.12, 10:26
      Nie rozumiem dlaczego jest Ci wstyd? To jest tylko sklep! Dzisiaj na jego miejsce przyjdą inne. Z Belgii, Holandii, Francji. Te ceny są wyższe niż w tych krajach wiec przyjdą chętnie aby zarabiać na ludziach, którzy gotowi są na pomidorach z Holandii-a wiec kraju gdzie słonce świeci rzadziej niż w Gdynii, żądać podwójnej ceny niż w innym portowym mieście!!!.
    • mandaryna.1 Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy, ... 30.07.12, 12:53
      A powiedzcie mi,jakim "cudem" trzymaja się sklepy "SPOŁEM".W kazdym wiekszym miescie jest ich mnóstwo,w środku oprócz towaru sa na ogół 2 sprzedawczynie,klientów jak na lekarstwo.A jakoś cicho o nich,nie ma upadłości,bankructw,a znajduja się w dobrych lokalizacjach. Bardzo mnie to ciekawi,pod czyimi skrzydłami tam sie robi intgeresy,.Czyzb y tez psl???
      • professional_scoffer Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy 30.07.12, 16:13
        "Społem" to dla mnie też zagadka - może ludzie robią tam zakupy z sentymentu, bo trzeba przyznać, że wystrój sklepu, obsługa oraz asortyment to czysta wycieczka do poprzedniej epoki.
        • three-gun-max Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy 30.07.12, 22:42
          Jeśli mam do wyboru zbieranie gówna z podłogi w biedronce i pójsćie do społem to wybieram to drugie.
          • professional_scoffer Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy 31.07.12, 00:32
            W społem więcej uzbierasz? Wszystko jasne.
    • Gość: hipster;) Komentarz do przezabawnej sondy;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.12, 13:07
      Polactwo najbardziej lubi robić zakupy w "Biedzie" i Lidlu... Gdyby to była strona Gazety Polskiej lub miłośników wydawnictw pokrewnych "Rzepie", to zapewne procent byłby jeszcze większy...

... i myślą, że ktoś uwierzy, że naprawdę kupują tam, bo lubią, a nie, bo ich nie stać... ech, naiwność.... ;]

ale ja się nie powinnam wypowiadać, bo przecież nie korzystam z tych paramarketów głównie dlatego, że nie mają sklepów internetowych (a delikatesy owszem)...
    • Gość: Luki Zamknęli już 3 sklepy w całej Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.12, 15:10
      Bomi zamknęło w ciągu ostatnich 2 tygodni już (dopiero?) 3 sklepy (w tym ten w Gorzowie Wlkp. oraz Wejherowie).
      • motylanoga71 Re: Zamknęli już 3 sklepy w całej Polsce 30.07.12, 15:31
        Gość portalu: Luki napisał(a):

> Bomi zamknęło w ciągu ostatnich 2 tygodni już (dopiero?) 3 sklepy (w tym ten w
        > Gorzowie Wlkp. oraz Wejherowie).

Warszawa w centrum Jupiter tez zamkniete.
        • melancho_lia Re: Zamknęli już 3 sklepy w całej Polsce 30.07.12, 18:37
          Warszawa Bukowińska chyba na pierwszy ogien poszła. Zastąpili Biedroną :P
          • krzysztof_ptk Re: Zamknęli już 3 sklepy w całej Polsce 30.07.12, 19:30
            Czytałaś artykuł o firmie Schecker? 14 tys. sklepów zamknieto! A ty mówisz o trzech....
      • Gość: xxx Re: Zamknęli już 3 sklepy w całej Polsce IP: *.180.38.54.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.08.12, 19:33
        To chyba więcej niż 3 bo jeszcze Jupiter w Warszawie i w Białymstoku tez zamknęli.
    • three-gun-max Kolejna bezrobotna kuchta wynajęta przez biedronkę 30.07.12, 22:41
      Biedronka zasłynęła z lipnego PR-u objawiającego się pisaniem komentarzy za pieniądze. Byli tak głupi, że nieraz pisali z firmowej domeny. Prawda jest smutna: Biedornka = syf, brak lodówek, najgorsza tandeta, klientela to głównie lokalne żule, które kupują tam najtańszą zagrychę a potem idą do monopolowego.
      • Gość: Biedronkowy klient Re: Kolejna bezrobotna kuchta wynajęta przez bied IP: *.free.aero2.net.pl 30.07.12, 22:48
        Nie wiem co pijesz ,ale musi być mocne ,to co piszesz o Biedronce to jest wyssana z palca lipa .Mają bardzo dużo towarów o niezłej jakości i mimo że cena już nie kusi ludzie lubią ich towary w nieco wyższej cenie .
        • three-gun-max Re: Kolejna bezrobotna kuchta wynajęta przez bied 30.07.12, 23:37
          Jedno się zgadza - cena jest "nieco" wyższa jak już wykosili konkurencję. Jakość za to jest "biedronkowa" - czyli odpadów z produkcji prawdziwych towarów.
          • Gość: aga Zgadzam się, niestety... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 02:29
            Ostatnio Biedronka ma chyba dobry PR, bo rzeczywiście słyszałam niezłe opinie. Weszłam tam. Nie kupiłam dosłownie NI-CZE-GO! Nabiał był polski, ale najwięcej- o ile dobrze pamiętam- z Górnego Śląska, a ja wolę jedzenie z nieco bardziej czystych regionów ;) . Wedliny- kiepskie polskie i nieciekawe zagraniczne. We wszystkim chemia, konserwanty. Warzywa i owoce wolę z warzywniaka. Nieprędko tam zajrzę. Z Lidlem jest to samo- kupuję tam tylko świetny papier toaletowy, kosztuje 15 zł/paczkę, ale jest dobry i wydajny ;).
            To przykre, że ludzie musza sobie wmawiac, że kupują niezłe produkty, tylko taniej. Może i trochę taniej, ale nic specjalnego. Bardzo nie chciałabym dołączyć do grona kupujących w Biedronce czy Lidlu.
      • Gość: znawcawszystkiego BIEDronkA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 09:07
        dla mnie każdy kto kupuje w tym markecie musi być frustratem. Już Lidl jest lepszy nawet Tesco. Nie lubie ludzi którzy udają że sa ok
    • Gość: Asku55 Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy, ... IP: *.play-internet.pl 31.07.12, 01:31
      Pracowałam w "Bomi " na Towarowej w Warszawie , miło wspominam ten czas , miałam wspaniałego Kierownika ...takiego jak to się mówi z sercem ...jak trzeba było to ochrzanił ale w typowy dla siebie sposób , z szacunkiem dla pracownika , nie podnosząc głosu i nie zmieniając tonacji ...a jak trzeba było to i pochwalił. Pamiętam dni kiedy na ul.Bukowinskiej otwierał nowy sklep ..ze łzami w oczach żegnał się z nami .....ech to było piękne dni i wspaniały okres w mym życiu ....Panie Arturze pozdrawiam serdecznie :)))))))))))
      • kotek.filemon Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy 01.08.12, 10:12
        O, fajna wypowiedź "od środka". Też mi szkoda Bomi z tego właśnie powodu - w czasach, kiedy praca w handlu to z punktu widzenia pracownika ch*jnia z grzybnią (takie Tesco oficjalnie prawie w ogóle nie zatrudnia ludzi, większość kasjerek siedzi na umowach tymczasowych z szemranych agencji mając prawa mniejsze od murzyńskich niewolników z Barbadosu), Bomi było oazą względnej kultury pracy i w miarę przyzwoitych zarobków. Zarówno wyznania pracownic (dwie znajome żony pracowały w trójmiejskich marketach Bomi jakiś czas temu), jak i moje własne obserwacje (stałość kadry w markecie, w którym regularnie robiłem zakupy, jak jeszcze mieszkałem w PL) potwierdzają to...
      • Gość: xxx Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.182.201.46.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.08.12, 20:18
        Dokładnie.Właściwy człowiek na właściwym miejscu. Słyszałam że brzydko się Go pozbyli :(( Był za dobry. Pozdrawia bardzo bardzo :)))
    • Gość: pracownik Re: Tak upada Bomi: kiedyś ekskluzywne delikatesy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.12, 07:51
      To BYŁA kiedys firma z pomorza , teraz juz nie jest. A przez to że jest pod opieka panow z Olsztyna firma padla na pysk.
      Obecnie tam pracuje (sam nie wiem do kiedy) ale smiesza mnie wypowiedzi ze obsluga niemila , ze snuja sie z kata w kat. Jak byscie sami pracowali jak by golym okiem bylo widac ze firma upada a rzadzacy nic nie robia (bo nawet nie bylo próby ratowania bomi) tylko totale olanie pracownikow (ktorzy sami nie wiedza co sie dzieje ,do kiedy pracuja , co sie z nimi stanie ) wiec nie spodziewajcie sie od takich ludzi radosci w pracy i entuzjazmu bo oni moga przyjsc do pracy i sie okaze ze jej nie maja. A przelozeni oczywiscie nic nie wiedza , tylko glupie gadki ze bedzie ok trzeba zasuwac za 3 (bo tyle osob juz zwolnili) ehh szkoda gadac
      • Gość: Pracownik Emeryt BOMI kunszt wzorowego Handlu do 2008 roku IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.12, 10:37
        Bomi było kiedyś wzorem , firmą którą wszyscy naśladowali ba podkupywali nawet pracowników , Cała filozofia autorów tejże sieci była na najwyższym światowym poziomie ludzi biznesu z wizją , Mieli pomysły i sztywną kadrę pracowników którzy szli ramię w ramie z prezesami . Każdy pracownik dla prezesów był jak członek wielkiej i wspaniałej rodziny gdyż oni dzięki nam a my dzięki ich za angażowaniu budowaliśmy firmę od podstaw.Prezes to nie był sztywniakiem pod krawatem i z nosem w chmurach uważający się za bóg wie kogo , słuchali i analizowali sugestie pracowników, z dumą się mówiło że jesteśmy pracownikami BOMI ( Dziś wstyd się przyznawać ) w pewnym okresie dostać się do pracy w Bomi był tak samo łatwo jak dostać się do Administracji publicznej . Rok po wejściu a giełdę firma zaczęła się staczać, przyszły buce z Olsztyna i udawali chojraków wprowadzali jakieś beznadziejne uchwały decyzje które zaprzeczały funkcjonalności delikatesów, utworzyli dział handlowy i obsadzili je ludźmi którzy nawet nie umieli by marchewki sprzedać , Jak chciałem zamówić Szynki za 90 zł zł , to się z głowę stukali i pytali się po co ? ( Jak po co skoro się sprzedała wcześniejsza cała dostawa i klienci się dopytywali ? ) Mięso za 50 zł ? kto to kupi się dopytywali i co zakazali sprowadzania a w zamian kazali sprzedawać szyneczki babuni za 15 zł kilo które w dużych ilościach sprzedawały się gdzieś w Ostrudzie . Ale jeszcze przyjdą dobre czas dla moich koleżanek i kolegów niestety ja już będę patrzył na to z pozycji emeryta, mam tylko nadzieję że obecny zarząd ma olej w głowie, pomysł i wizję oraz doświadczenie w prowadzeniu delikatesowego biznesu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka