Dodaj do ulubionych

Publikacja wizerunku

04.09.12, 11:08
Sprawa wygląda następująco, więc mój kolega wstawił zdjęcie na jeden z portali społecznościowych. Było to zdjęcie z biwaku klasowego wykonane przez nauczyciela. Nasz opiekun nie jest wykwalifikowanym fotografem lecz amatorem. Teraz zgłosił naruszenie praw autorskich na tym zdjęciu. Co musi robić mój kolega w obecnej sytuacji? Czy grożą mu konsekwencje prawne?

Dodam, że ten nauczyciel często wstawia zdjęcia na których jest obecny wizerunek uczniów do Internetu gdzie zobaczyć to może każdy. Większość zdjęć jest robiona z zaskoczenia.
Obserwuj wątek
    • zmiana99 Re: Publikacja wizerunku 04.09.12, 11:44
      1.Publikacja wizerunku bez zgody jest przestępstwem (ściganym z oskarżenia prywatnego)
      2.Publikacja natomiast zdjęcia wykonanego przez kogoś, bez jego zgody-jest naruszeniem praw autorskich i (również ściganym z oskarżenia prywatnego).
      To ,że autor zdjęcia jest amatorem, nie ma nic do rzeczy. No pisałem to "z pamieci" a tu poprzednik obszernie uzasadnia równocześnie....i fajnie
      • xerocs Re: Publikacja wizerunku 04.09.12, 11:58
        Tak ale jest też przepis, że z takich imprezach można robić zdjęcia,ale to co no robi to już lekka przesada
        • zmiana99 Re: Publikacja wizerunku 04.09.12, 12:44
          Tak dla pewności można udać się do prawnika co z tym fantem zrobić bo to co robi ten nauczyciel to trochę nie ferr
          • xerocs Re: Publikacja wizerunku 04.09.12, 13:04
            A nie znasz może jakiejś kancelarii która orientuje się w tego typu sprawach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka