Gość: bolo IP: 217.153.241.* 10.01.05, 22:07 forma, forma, forma. za pieniądze podatników. żenada i syf. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sylwek Nie ma to nic wspólnego z nowoczenością to tandeta IP: *.abacus.pl 10.01.05, 23:12 Po prostu żenada. Projekt nawiązujący do historii, który tak często przedstawiała Fundacja to było to!. A co nam się tutaj proponuje. Kilka brył wykrzywionych w różne strony. I to ma być Europa i światowy styl?. To zwykły bunkier przeciwlotniczy, ale taki juz mamy i to oryginalny na ul. Olejarnej na Starym Mieście. Tak żałuję, że zostanie zmarnowana wielka szansa na powtórzenie londyńskiego sukcesu teatru szekspirowskiego. Nadzieja w Konserwatorze zabytków, że nie zgodzi się na coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Elżbietański teatr gdański :-) IP: *.acn.waw.pl 10.01.05, 23:26 Theatrum Gedanense to będzie kolejna wielka atrakcja grodu nad Motławą- wg mnie jednak byłoby najlepiej, gdyby gmach teatru w całości nawiązywał do architektury XVI- i XVII-wiecznej. Gdańszczanie, trzymam za Was kciuki ! Odpowiedz Link Zgłoś
marxx Re: Elżbietański teatr gdański 11.01.05, 05:09 Ale badziewie chca zafundowac w TAKIM miejscu....kolejny budynek LOTU skrzyzowany z hala Oliwia :( m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: energetyk Od hali Olivii to się odczep IP: *.interecho.com / *.interecho.com 14.01.05, 11:35 Akurat jest to kawałek bardzo przyzwoitej architektury sportowej - zwróć uwagę, jakie funkcje hala spełnia i w jakim otoczeniu stoi. LOT, to zupełnie co innego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: Elżbietański teatr gdański IP: 193.201.167.* 11.01.05, 08:20 Dlaczego warunkiem nie było nawiązanie do ORGINALNEJ FORMY????? Nie tylko bryła powinna się wpisywać w otoczenie ale i wygląd zewnętrzny... porażka :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IDIOTYZM Bzdet ni w piec ni w dziewiec IP: *.i.pppool.de 11.01.05, 09:36 Do normalnego teatru wpuszczaja juz bezrobotnych za zlotowke, a kto wypelni widownie na Hamletach, Makbetach i innych ramotach?- wycieczki z PGR -ow to juz przeszlosc. Widac, ze szwagroszczaki chca wykosic troche kasy- zlodziejom nigdy dosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waaski Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.pl 11.01.05, 10:47 Jak musiały wyglądać inne projekty skoro te wygrały?? Kpina i wstyd!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kulturalny Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 21:37 Pojekt i idea teatru to kompletny idiotyzm.Szekspir w Gdansku na poczatku 17 wieku,toz to idiotyzm,chyba ze pan Cytryna wie lepiej???Paru cwaniakow chce zrobic kase przy pomoce tego idioty Adamowicza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdanszczanin (AS) Warunki konkursu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 11:35 Bardzo zastanawiajace jest werdyk jury. Przede wszystkim chcialbym stwierdzic, ze sporo prac, nie spelnialo warunkow konkursu ! Do tego grona rowniez nalezy praca zespolu Renato Rizziego. Praca ta nie miesci sie w terenie wlasnosci Theatrum Gedanense jak i przekracza zalozony budzet ! Jak na moj gust prace niespelniajace warunkow konkursu powinny byc rozpatrzone poza konkursem... a skoro z pozostalych prac nie dalo sie wybrac pracy, ktora by mogla wygrac...to moze trzeba bylo nie przyznawac zadnej nagrody ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wulga Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.awek.com.pl 11.01.05, 12:19 a mi tam się podobają... :)przynajmniej za kilkaset lat coś po nas zostanie. jaki jest sens w kopiowaniu przeszłości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 11.01.05, 12:33 Lipa. Cały czas mialem nadzieję że będzie to REKONSTRUKCJA !!! Obiekt z drewnianą, trzeszczącą konstrukcją i sceną wysypaną trocinami... A tu : kupa. Te nowoczesne projekty pasują do Starego Miasta jak świni siodło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.chello.pl 11.01.05, 15:29 Pora wykopac fosę w miejscu ul. Okopowej,przywrócic Katowni jej funkcję pierwotna, ustawić rogatki na granicach miasta , pobierac myto, wprowadzić konne tramwaje, uruchomic oswietlenie gazowe itd. Wielbiciele przeszlości mają przewaznie żony z przeszłości i nie maja poza przegladaniem zaplesniałych smieci nic do roboty. Jezeli to "KIEDYŚ" było takie cudne to po cholere trakie cuda - brak wzmianki w Pismie Świetym- jak: telefon, telewizor, samochód itd. To co było naturalnym stanem rzeczy odzeszlo bo było mniej warte.A jak pare osób ma potrzebę upijania sie sztuką w teatrze przy swiecach to nie ma problemu. Kupić swiece, wynajac jedna z licznych pustych sal itd itp. Zakopać tę dziurę w ziemi i zbudować porzadny parking, bo takiego Starówce naprawde brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. Schultz Panie Limon, po co ta komedia? IP: 213.192.64.* 11.01.05, 16:34 Dlaczego nagle zapomniano o rycinie Willera? Po co te szaleństwa nowej architektury? Mam nadzieję, że Wojewódzki Konserwator Zabytków nie wyda zgody na realizacje tych fanaberii. Panie Limon, po co ta komedia? Dla kogo? Najpierw zachwyty nad makietą powtarzającą przynajmniej częściowo elewację szachulcową a teraz te bzdury. Trochę konsekwencji! Na szczęście jest jeszcze ustawa o ochronie zabytków. Proponuję zejść na ziemię Panowie. W tym miejscu może stanąć jedynie budynek powtarzający przekaz ikonograficzny Willera. Na to przynajmniej wskazują przepisy prawne. Nowe akwaria można stawiać na Suchaninie, Chełmie, Oruni górnej i na pozostałych 90 proc. terenów Gdańska. A kto nie wie, że w zabytkowym centrum miasta obowiązuje zasada zachowania architektonicznego historycznego krajobrazu kulturowego, ten powinien wrócić do szkoły, podstawówki lub średniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sergiusz Re: Panie Limon, po co ta komedia? IP: 80.51.250.* 11.01.05, 17:31 Dziesiątka Panie Schultz, dziesiątka. Podpisuję się obiema rękami pod pańskim tekstem her Schultz. Precz z kwadraciakami na Starówce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacchus Do J. K. Schultza IP: *.aster.pl 11.01.05, 23:34 J. K. Schultz napisal: "Na szczęście jest jeszcze ustawa o ochronie zabytków (...) W tym miejscu może stanąć jedynie budynek powtarzający przekaz ikonograficzny Willera. Na to przynajmniej wskazują przepisy prawne (...) w zabytkowym centrum miasta obowiązuje zasada zachowania architektonicznego historycznego krajobrazu kulturowego (...)" Prosze o wskazanie i doslowne zacytowanie stosownego przepisu w nowej ustawie o ochronie dobr kultury i ochronie zabytkow z 23 lipca 2003 r. Sadze, ze takiego zapisu, o ktorym Pan mowi, tam nie znajdzie. Prosze o doslowny cytat, numer rozdzialu i artykulu. Moze niedouczony jestem. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. Schultz Re: Do J. K. Schultza IP: 213.192.64.* 12.01.05, 11:45 Oczywiście,że ustawa nie wymienia przypadku teatru elżbietańskiego w Gdańsku. Zbyt wiele Pan oczekuje. Natomiast do tej sytuacji można odnieść wiele paragrafów ustawy. Po to właśnie została wprowadzona (na nieszczęście dla nieokiełznanych ambitnych architektów nie akceptujących otoczenia swojej nowej realizacji). W ramach gratisowej porady prawnej proponuję najpierw przeczytać ustawę ZE ZROZUMIENIEM. np. Art. 6. 1. Ochronie i opiece podlegają, bez względu na stan zachowania: 1) zabytki nieruchome będące, w szczególności: a) krajobrazami kulturowymi, b) układami urbanistycznymi, ruralistycznymi i zespołami budowlanymi, c) dziełami architektury i budownictwa, d) dziełami budownictwa obronnego, e) obiektami techniki, a zwłaszcza kopalniami, hutami, elektrowniami i innymi zakładami przemysłowymi, f) cmentarzami, g) parkami, ogrodami i innymi formami zaprojektowanej zieleni, h) miejscami upamiętniającymi wydarzenia historyczne bądś działalność wybitnych osobistości lub instytucji; Jak się nie chce czytać, lepiej wynająć kompetentnego prawnika, który pomoże albo nie w interpretacji. Pozdrawiam :) Ps. Inne przepisy też są adekwatne do obecnej sytuacji. Np. te mówiące o popularnej ostatnie karalnej niegospodarności. Bo jak inaczej nazwać trwonienie pieniędzy przez Fundację Theatrum Gedanense na bzdurne konkursy, gdy projekt z makietą budynku publikowano i zachwalano już kilka lat wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slv CO TO ZA BUNKIER CZ ONI SĄ NORMALNI?? IP: *.crowley.pl 11.01.05, 16:34 CO TO ZA BUNKIER CZ ONI SĄ NORMALNI?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Fachowcy od architektury IP: 217.153.221.* 11.01.05, 22:29 O kurcze ale forum Sami fachowcy od architektury sie tu znaleźli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blon Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.chello.pl 12.01.05, 08:56 Powaznie podoba mi sie ,że opinie typu 'Adamowicz tworzy teatr żeby wyłudzić pieniądze' są w mniejszości . Nie są to projekty ostateeczne więc pewne rzeczy z pewnościa zostaną pominiete , a niektóre przyjete. Natomiast co mnie osobiście cieszy najbardziej to ,że inicjatywa ta wyszła od miłośnika tego miasta,powstała z jego marzeń o tym miejscu . Co prawda to już 15 lat ,ale widać , upór i niezłomna wola doprowadzić mogą nawet do wybudowania...teatru !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak zamiast tyle pyskowac proponuje zuzyc te energie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 13:25 na pomoc w projektowaniu i budowie teatru, jesli kazdy z Panow poswieci troche swojego "cennego" czasu (np urlop) na pomoc w realizacji tego przedsiewziecia, to teatr za rok bedzie cieszyl oczy gdanszczan. Powodzenia gadatliwi "fachowcy" Odpowiedz Link Zgłoś
nelken wrazenia z wystawy 12.01.05, 14:08 zeby zaczac, nalerzy sie cofnac do momentu w ktorym fundacja rozpisala konkurs i sformolowala program (odsylam do strony fundacji). kazdy po przeczytaniu powyzszego dojdzie do jednego wniosku, ze zadanie stworzenia dwoch teatrow elzbietanskiego i sceny pudelkowej z kieszeniami scenicznymi sznurownia etc. opartych o zupelnie przeciwstawna technologie, w polaczeniu z centrum konferencyjnym, pomieszczeniami biurowymi, przestrzenia do rozgrywania miedzynarodowych zawodow szermierczych(pelnowymiarowa plansza 22m dlugosci) parkingu na okolo 60 miejsc, restauracji na 80 miejsc i przestrzeni wystawowej. wszystko w obrebie budrzetu 30ml PLN i dzialki okolo 54m na 54m jest zadaniem kuriozalnym. dlatego tez wszystkie prace nagrodzone, nie spelniaja owego programu (lamiac notabene warunki konkursu) pierwsza przekraca dzialke i zalozenia planu miejscowego, dwie pozostale daja odpowiedz na teatr elzbietanski, i fleksybilna scene wspolczesna, zadna natomiast na oba te tatry w jednym, nie wspominajac juz o okrojeniu funkci lub rezygnacji z nich. co wiec otrzymala fundacja? trzy fantastyczne prace: praca Renato Rizzi, dostarczyla karty przetargowej w staraniach o dodatkowy teren, dwie ex equo nagrodzone prace( w artykule "Rzeczpospolitej" ledwo wymienione i nazwane "dodatkowymi" Design Engine Architects, Timothy Bradley i Pippa Nissen - Nissen Adams), odpowiedzi na dwie rozne drogi, ktorymi moze dalej pojsc fundacja, ksztaltujac przyszly budynek. Jak werdykt jury ma sie do warunkow konkursu? masie ni jak, i cale szczescie, choc pozostaje pewein niedosyt i wrazenie, ze ciagle tworzymy w kraju gdzie reguly gry moga byc zmieniane na dzien przed rozwiazaniem konkursu Odpowiedz Link Zgłoś
nelken wrazenia z wystawy 12.01.05, 14:12 zeby zaczac, nalerzy sie cofnac do momentu w ktorym fundacja rozpisala konkurs i sformolowala program (odsylam do strony fundacji). kazdy po przeczytaniu powyzszego dojdzie do jednego wniosku, byl on kuriozalny. dlatego prace nagrodzone, nie spelniaja owego programu . pierwsza przekraca dzialke i zalozenia planu miejscowego, dwie pozostale daja odpowiedz na teatr elzbietanski I scene wspolczesna, zadna natomiast na oba te tatry w jednym co wiec otrzymala fundacja? trzy fantastyczne prace: praca Renato Rizzi, dostarczyla karty przetargowej w staraniach o dodatkowy teren, dwie ex equo nagrodzone prace( w artykule "Rzeczpospolitej" ledwo wymienione i nazwane "dodatkowymi" Design Engine Architects, Timothy Bradley i Pippa Nissen - Nissen Adams), odpowiedzi na dwie rozne drogi, ktorymi moze dalej pojsc fundacja, ksztaltujac przyszly budynek. Jak werdykt jury ma sie do warunkow konkursu? masie ni jak, i cale szczescie, choc pozostaje pewein niedosyt i wrazenie, ze ciagle tworzymy w kraju gdzie reguly gry moga byc zmieniane na dzien przed rozwiazaniem konkursu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 09:39 I po co ten cały konkurs, jeżeli wygrywa projekt, który nie spełnił trudnych wymagań warunków konkursowych. Cóż żyjemy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.05, 10:44 Pytasz po co konkurs? Bo się tym z fundacji najwyraźniej nudzi. Chcieli zrobić trochę szumu wokół sprawy. A szum najłatwiej zrobić jakimś zwariowanym i nierealnym pomysłem. Szkoda tylko że wciągnęli w to wiele poważnych osób. Np. prezydent Adamowicz po raz kolejny robi z siebie pośmiewisko chwaląc i popierając zwariowany konkurs i jury łamiące wszystkie zasady. Czyżby nie miał doradców do spraw kultury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felix Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 21:20 a mnie ten projekt sie bardzo podoba, ale pewnie jestem glupi i mam wrzody na dupie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: %% Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 13.01.05, 22:16 Gość portalu: felix napisał(a): > a mnie ten projekt sie bardzo podoba, ale pewnie jestem glupi i mam wrzody na > dupie... nie, ale szczęsliwi nie sa obiektywni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdybek Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.chello.pl 14.01.05, 16:14 Zeby było bardziej angielsko należy rozwazyc tez koncepcje połączenia teatru bezposrednim połaczeniem z metrem Londynu. Ostatecznie dla bogatych, spragnionych wysokiej kultury nalezy tuz obok zbudować kameralne lotnisko otwierane w soboty i zamykane (zwijane) po spektaklach. Należy jeszcze na wszystkich globusach i mapach na swiecie /w/g GPS / podac współrzędne tego centrum kultury agielskiejw kraju o którym w Angli wiedzą tyle co o np. o rozwoju czapli siwej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 17:51 Zbydek z ciebie to niezły kawalaż, hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRAWDZIWY FELIX Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.abacus.pl 16.01.05, 19:31 NIE POSZYWAJ SIĘ POD FELIXA. FELIX TO JA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokos nagrody? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 19:04 Pierwsze miejsce - uzekajaca praca, ktora powinna dostac wyroznienie specjalne za forme podania, niestety nie wyobrazam sobie tego projektu i materialow z ktorych moglby powstac budynek w rzeczywistosci. Pan Rizzi wypracowal sobie specyficzny, sliczny sposob podawania i tym wygrywa konkursy. Projekt wykracza poza granice opracowania w 40%, garaz podziemny zbudowany na dzialce sasiedniej, rzuty nieczytelne. Drugie miejsce to kolorowy cukierek, funkcje pomocnicze teatru nie spelniaja wymagan warunkow konkursowych. Praca na czworke+ tak jak 10 innych. Drugie miejsce rownorzedne, praca tragicznie beznadziejna, zapewne jej wpisanie w zabudowe sasiednia wynika z faktu ze jest to ruina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanisław michel Re: Elżbietański teatr gdański IP: 217.153.221.* 15.01.05, 16:51 a mi sie podoba:) pozdrawiam wszystkich i zapraszam do ogladania mojej makiety w kosciele mariackim:) papa staś michel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal majewski Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 15.01.05, 17:12 No tak wiadomo w panstwie polskim jak zwykle zamiast cieszyc sie z propozycji nowego wygladu miasta, z tego ze cos ktos chce zrobic, znajda sie "tępaki", ktore neguja wszystko co nowe, wszystko co ma sie na nowo zapisac w historii miasta. Nie jestem gdanszczaninem wiec wydaje mi sie, ze mam bardziej obiektywne podejscie do tematu. Miasto mi sie podoba, Główne miasto rowniez. Kiedys mi sie wydawalo ze wszystko co tu stoi to zabytki, ale jednak okazalo sie i po glebszym przestudiowaniu historii, i po wykladach na uczelni(PG) ze tak naprawde calosc to makieta odbudowana po wojnie. Wydaje mi sie, ze trzeb amiec jak najbardziej szacunek do historii ale nie odbudowywac, probowac tworzyc nowe z uwzglednieniem starego. Sama funkcja budynku teatr daje duze mozliwosci architektowi tak wiec nie wyobrazam sobie robic cos neutralnego niewidocznego w otoczeniu. Co do tego czy mi sie podobaja prace bede sie mogl wypowiedzie cpo tym jak je obejrze, a obejrze na pewno. Natomiast zaluje bardzo ze pod wplywem takich komentarzy coraz bardziej chce mi sie stad wyjechac po studiach, bo widze ze czego by sie nie robilo dla was gdanszczan i tka tego nie docenicie uwazajac ze wszyscy to zlodzieje i ze kazdy chce tylko na czyms zarobic. No cos tak bywa. Czasem zeby osiagnac cos dobrego trzeba poniesc jakas cene. Generalnei dziwie sie ze sama idea miedzynarodowego konkursu ktory w zasadzie jest tylko propozycja spotkala sie z takim negatywnym odzewem. No nic koncze.. A apropos posta od stasia michela to generalnei uwazam to za idealny satyryczny komentarz tego co sie dzieje w Gdansku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WERT NIE DO WIARY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 01:38 To po prostu niebywale! Konkursu architektonicznego dla Trojmiejskiej placowki kulturalnej nie wygral Kozikowski Design?! Co za blad, a moze wlasnie po to jest konkurs, zeby pan Kozikowski mogl to poprawic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 22.01.05, 17:20 mam nadzieje ze bedzie to cos stylowego a nie bryla szkla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rostek Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 23.01.05, 07:48 Co to jest za paskudztwo? Co sie stalo z pierwotnym projektem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Nie miał być w 'stylu'??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 10:34 Zawsze słyszałem że teatr miał być 'odbudowywany' czyli taki jak kiedyś był. Przecież taka forma by najlepiej pasowała do otoczenia, po pierwsze, po drugie jaką atrakcją jest ten odbudowany w LOndynie? A my, co będziemy miec kolejny budynek, który turystów nie będzie przyciągać, jedynie tych którzy będą chodzić tam do teatru - o ile tacy się znajdą.... Odpowiedz Link Zgłoś