Dodaj do ulubionych

Nowe województwo?

31.05.02, 14:17
Oto treść informacji jaka ukazała się w GW w ostatnią środę.
Czy mieszkańcy województwa pomorskiego chcą jego rozpadu? Zapraszam do
wymieniania poglądów i do dyskusji na ten temat.

Pozdrowiena:)
o__o

wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=855418&dzial=szs0005
Kontrowersyjny projekt ustawy o Środkowopomorskiem

Not. sybi (29-05-02 01:00)

Do laski marszałkowskiej wpłynął projekt ustawy o powołaniu do życia
województwa środkowopomorskiego. W klubie parlamentarnym SLD zapanowała
konsternacja.

Autorem projektu jest poseł koszalińskiego SLD Edward Wojtalik. Poparło go 19
parlamentarzystów z SLD (m.in. Ryszard Ulicki z Koszalina, Zofia Wilczyńska z
Połczyna Zdroju, Jan Sieńko i Władysław Szkop ze Słupska) oraz 13 posłów z PSL
(m.in. Waldemar Pawlak i Zdzisław Podkański).

Projekt zatytułowano "Ustawa o zmianie ustawy z 24 lipca 1998 r. o wprowadzeniu
zasadniczego trójstopniowego podziału terytorialnego państwa". Niezbędne do
powołania 17. województwa poprawki zmieściły się na jednej stronie. Zawarto je
w dwóch punktach. Pierwszy stanowi, że "z dniem 1 stycznia 2004 r. tworzy się
województwo środkowopomorskie", z Urzędem Wojewódzkim w Koszalinie i Urzędem
Marszałkowskim w Słupsku. Punkt drugi to miejsce na datę wejścia w życie
poprawionej ustawy z lipca 1998 r.

Uzasadnienie projektu spisano na czterech stronach. Wnioskodawcy powołują się
na konstytucję (która mówi o tym, że o podziale terytorialnym RP powinny
decydować więzi społeczne, gospodarcze lub kulturowe) oraz na wyniki badań
społecznych (wynika z nich, że 73 proc. mieszkańców regionu Koszalina i Słupska
chce własnego województwa).

Kiedy projekt wejdzie pod obrady Sejmu? - Marek Borowski jest przeciwnikiem
Środkowopomorskiego, a jako marszałek Sejmu ma on swoje sposoby, by jak
najdłużej przechować niechciany dokument w głębokiej szufladzie - uważają
parlamentarzyści lewicy, którzy nie podpisali się pod projektem.

sibi

Dla Gazety

Edward Wojtalik, poseł SLD z Koszalina

W kampanii wyborczej część ugrupowań politycznych obiecywała mieszkańcom
Koszalina i Słupska walkę o nowe województwo. Minęło kilka miesięcy, a między
Gdańskiem a Szczecinem wciąż jest biała plama, którą nikt się nie przejmuje.
Osobiście uważam, że trzeba dotrzymywać danego wyborcom słowa, a ja od początku
byłem za województwem środkowopomorskim. Nie jestem lewicowym dogmatykiem i
kilkanaście razy głosowałem inaczej niż klub parlamentarny SLD. Nie boję się
żadnych sankcji. Gdybym się bał, to nie zostałbym posłem.

Andrzej Lepper, poseł Samoobrony z Koszalina

Jestem zaskoczony i zniesmaczony inicjatywą posłów SLD i PSL. Zupełnie inaczej
umawialiśmy się ze Stowarzyszeniem Integracja dla Rozwoju, które od dawna
ubiega się o utworzenie tego województwa. Parlamentarzyści mieli poczekać do
końca maja, aż Stowarzyszenie przygotuje wszystkie materiały i dopiero po tym
mieliśmy wspólnie wystąpić do marszałka. Z drugiej strony to, że SLD i PSL nie
dotrzymało umowy, specjalnie mnie nie dziwi. Widzą, że tracą poparcie i muszą
coś zrobić przed wyborami samorządowymi. Ich sprawa, jak działają. Samoobrona
mówiła o Środkowopomorskiem jako pierwsza i ciągle jesteśmy jak najbardziej za
utworzeniem tego województwa. W głosowaniu na pewno poprzemy ustawę.

Stanisław Kopeć, poseł SLD ze Szczecina

Jestem bardzo zaskoczony zarówno jako poseł, jak i jako przewodniczący
zachodniopomorskiego SLD. Dużo rozmawialiśmy o Środkowopomorskiem i w klubie
parlamentarnym SLD i w czasie obrad zespołu parlamentarzystów Pomorza
Zachodniego, ale żaden z kolegów słowem się nie zająknął, że ma już gotowy
projekt ustawy powołującej to województwo. Teraz okazuje się, że koledzy po
cichu, tylnymi drzwiami zanieśli go marszałkowi Sejmu. Nie dość, że wyszli
przed orkiestrę, bo prezydium klubu parlamentarnego SLD powołało specjalną
pięcioosobową komisję, która zajmuje się sprawą nowego województwa, to jeszcze
naruszyli tryb składania ustaw przez posłów SLD. Ustawy muszą być akceptowane
przez prezydium klubu parlamentarnego SLD. Ten projekt takiej akceptacji nie
ma. Poparcie SLD dla Środkowopomorskiego będzie niewielkie, a posłowie
wnioskodawcy powinni się liczyć z klubowymi sankcjami.

Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Re: Nowe województwo? IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 31.05.02, 14:42
      Bez urazy dla mieszkańców byłego koszalińskiego - ale te tereny tylko
      województwu ciążą. Wolałbym w Pomorskiem Elbląg i okolice.
    • malopolanin Re: Nowe województwo? 02.06.02, 16:34
      Uważam, że tworzenie nowych wojewdztw niczemu nie służy. Należy się raczej
      skupić nad racjonalizacją obecnego podziału i jego korektami ( Żywiec i BB do
      Małopolskiego, Elbląg do Pomorskiego itd.).
      • Gość: Kje Re: Nowe województwo? IP: *.pk.edu.pl 02.06.02, 17:03
        kielce do krakowskiego, opole do dolnoslaskiego ...
        • belissarius Re: Nowe województwo? 03.06.02, 07:08
          Dawne woj. koszalińskie było nieudaczne od samego początku do końca. Stworzone zostało
          sztucznie dla potrzeb PGR-ów, wojska (nie tylko polskiego) i nomenklatury partyjnej. Dziś nie ma racji
          bytu i tylko w oparciu o silne ośrodki - jak Gdańsk i Szczecin - te ziemie mają jakąkolwiek szansę
          przeżycia. "Nowy" pomysł na kilometry cuchnie partyjnymi interesami i karierowiczowskimi zapędami
          kilkunastu niedowarościowanych lokalnych polityków. Historycznie istniało zawsze Pomorze
          Zachodnie i Prusy (z podziałem na Królewskie i Książęce), co odpowiadałoby w przybliżeniu
          podziałowi na woj. woj. zachodniopomorskie, pomorskie i enklawę kaliningradzką. A że Elbląg
          powinien być w Pomorskiem, to inna sprawa...
          Pozdrawiam, Piotr
          • Gość: TO Re: Nowe województwo? IP: *.nsm.pl / *.nsm.pl 03.06.02, 22:05
            Jednak 73% słupszczan już nie chce być częścią Pomorza. Wojewoda i władze z
            Gdańska jak widać niewiele się przejmował ich losem.
            • malopolanin Re: Nowe województwo? 06.06.02, 11:49
              Byłbym ostrożny z tymi 73 %. Nie wiadomo, jak brzmiało dokładnie pytanie
              zadawane przez ankieterów, jak liczna była próba losowa. Poza tym badania
              objęły zapewne tylko Słupsk, bez powoatów dawnego województwa. A w owych
              powiatach poparcie dla Gdańska będzie z pewnością większe.
          • zoppoter Re: Nowe województwo? 06.06.02, 13:10

> Dawne woj. koszalińskie było nieudaczne od samego początku do końca. Stworzone
            > zostało
            > sztucznie dla potrzeb PGR-ów, wojska (nie tylko polskiego) i nomenklatury party
            > jnej. Dziś nie ma racji
            > bytu i tylko w oparciu o silne ośrodki - jak Gdańsk i Szczecin - te ziemie mają
            > jakąkolwiek szansę
            > przeżycia. "Nowy" pomysł na kilometry cuchnie partyjnymi interesami i karierow
            > iczowskimi zapędami
            > kilkunastu niedowarościowanych lokalnych polityków.

Tak to wygląda. Uważam, że względy gospodarcze wskazywałyby potrzebę utworzenia jednego (a nie trzech)
            województwa Pomorskiego, obejmującego Szczecin, Pojezierze Drawskie, Szczecinek, Koszalin, Słupsk, Kaszuby z
            ich stolicą Gdańskiem, Kociewie, ewentualnie Toruń i Elbląg. Stolice proponowałbym w jakimś nieduzym mieście w
            środku, na przykład Szczecinek albo Sławno. Ale już widzę,jak szczecinianie i gdańszczanie urządzają protesty i
            blokady. Bo nie wiedzieć czemu, ludziom się wydaje, że przebywanie w stolicy województwa ma jakies znaczenie
            dla ich codziennego życia. A niechby tak te rzekome 73 % zwolenników trzeciego pomorskiego województwa
            zechciało odpowodzieć, jakie to ma dla nich znaczenie, gdzie ta stolica się znajduje...

> Historycznie istniało zawsz
            > e Pomorze
            > Zachodnie i Prusy (z podziałem na Królewskie i Książęce), co odpowiadałoby w pr
            > zybliżeniu
            > podziałowi na woj. woj. zachodniopomorskie, pomorskie i enklawę kaliningradzką.

Droban korekta. Pomorze to po prostu Pomorze, obejmuje tereny od Rostocku do Słupska i jest podzielone dolną Odrą
            na przednie (na zachodzie) i tylne (na wschodzie). Obecnie jest to też granica państwowa. A my mieszkamy w
            historycznych Prusach Zachodnich albo Królewskich jak kto woli. Natomiast Prusy Wschodnie/Książece to nie tylko
            enklawa Kalningradzka ale też tereny zwane dziś propagandowo Mazurami, mimo, że jedynie ich część to
            rzeczywiście historyczne Mazury.

> A że Elbląg
            > powinien być w Pomorskiem, to inna sprawa...

W 1997 roku sami elblążanie starali się o przynależność do Warminsko-Mazurskiego, bo obawiali się marginalizacji w
            Pomorskiem (a właściwie zachodnipruskiem) z powodu potęgi Gdańska. To teraz niech mają pretensję do siebie.

• zoppoter Jakież to typowe w Polsce... 06.06.02, 12:46
      Ambicyjki, urażona duma, postawa typu "bo my chcemy i już".
      I oczywiscie żadnych prób analizy ekonomicznej takiego pomysłu, żadnej analizy ekonomicznej obecnego
      podziału i ustroju państwa.
      A prawda jest taka, że samocdzielnych finansowo województw powinno być MNIEJ a nie WIECEJ niż teraz,
      najwyżej 10. A województw niesamocdzielnych finansowo (a taka mamy akturalnie sytuację dzięki lewicy spod
      znaku SLD, PSL, tudzież katolicko-nacjonalistycznego skrzydła AWS po głosowaniu w 1997 roku) to własciwie
      wcale mogłoby nie byc.
      Ale ambicyjki, stanowiska, biurokracja są przecież ważniejsze od jakichśtam ekonomicznych efektów reformy
      administracyjnej...
    • zoppoter Durne ambicje, brak rozumu. 06.06.02, 13:52

> Projekt zatytułowano "Ustawa o zmianie ustawy z 24 lipca 1998 r. o wprowadzeniu
      >
      > zasadniczego trójstopniowego podziału terytorialnego państwa". Niezbędne do
      > powołania 17. województwa poprawki zmieściły się na jednej stronie. Zawarto je
      > w dwóch punktach. Pierwszy stanowi, że "z dniem 1 stycznia 2004 r. tworzy się
      > województwo środkowopomorskie", z Urzędem Wojewódzkim w Koszalinie i Urzędem
      > Marszałkowskim w Słupsku.

O, proszę, to właśnie dowód na to, że o kształcie państwa mają decydowac ambicyjki karierowiczów i gawiedz z
      obu miast. A pomyslał ktoś, że umiejscowienie urzędu wojewódzkiego w odległości prawie stu kilometrów od urzędu
      marszałkowskiego to potworne koszty związane z nieustannymi podróżami urzędoli? I to zapewne nie pociągami
      osobowymi w drugiej klasie...

>
      > Uzasadnienie projektu spisano na czterech stronach. Wnioskodawcy powołują się
      > na konstytucję (która mówi o tym, że o podziale terytorialnym RP powinny
      > decydować więzi społeczne, gospodarcze lub kulturowe) oraz na wyniki badań
      > społecznych (wynika z nich, że 73 proc. mieszkańców regionu Koszalina i Słupska
      > chce własnego województwa).

A czy ktokolwiek z tych 73 % przedstawił jakies wyliczenie, analizę, symulację, uzasadnienie z których wynikałaby
      sensowność tego pomysłu? Czy może raczej zadeklarowali "chcę i już"?

> W kampanii wyborczej część ugrupowań politycznych obiecywała mieszkańcom
      > Koszalina i Słupska walkę o nowe województwo. Minęło kilka miesięcy, a między
      > Gdańskiem a Szczecinem wciąż jest biała plama, którą nikt się nie przejmuje.

A może towarzysz poseł zechce wytłumaczyć kto i w jaki sposób miałby okazać "przejmowanie się" ową "białą
      plamą", oczywiscie w swietle obowiazującego ustroju państwa wynikającego z ustawy?

> Osobiście uważam, że trzeba dotrzymywać danego wyborcom słowa, a ja od początku
      > byłem za województwem środkowopomorskim. Nie jestem lewicowym dogmatykiem i
      > kilkanaście razy głosowałem inaczej niż klub parlamentarny SLD. Nie boję się
      > żadnych sankcji. Gdybym się bał, to nie zostałbym posłem.

Zaraz sie skicham ze wzruszenia.

>
      > Andrzej Lepper, poseł Samoobrony z Koszalina
      >
      > Jestem zaskoczony i zniesmaczony inicjatywą posłów SLD i PSL. Zupełnie inaczej
      > umawialiśmy się ze Stowarzyszeniem Integracja dla Rozwoju, które od dawna
      > ubiega się o utworzenie tego województwa. Parlamentarzyści mieli poczekać do
      > końca maja, aż Stowarzyszenie przygotuje wszystkie materiały i dopiero po tym
      > mieliśmy wspólnie wystąpić do marszałka. Z drugiej strony to, że SLD i PSL nie
      > dotrzymało umowy, specjalnie mnie nie dziwi. Widzą, że tracą poparcie i muszą
      > coś zrobić przed wyborami samorządowymi. Ich sprawa, jak działają. Samoobrona
      > mówiła o Środkowopomorskiem jako pierwsza i ciągle jesteśmy jak najbardziej za
      > utworzeniem tego województwa. W głosowaniu na pewno poprzemy ustawę.

No jesli towarzysz Lepper jest za to już tylko to wystarczy, żeby wiedzieć, że jest to projekt pozbawiony
      jakiegokolwiek sensu.

>
      > Stanisław Kopeć, poseł SLD ze Szczecina
      >
      > Jestem bardzo zaskoczony zarówno jako poseł, jak i jako przewodniczący
      > zachodniopomorskiego SLD. Dużo rozmawialiśmy o Środkowopomorskiem i w klubie
      > parlamentarnym SLD i w czasie obrad zespołu parlamentarzystów Pomorza
      > Zachodniego, ale żaden z kolegów słowem się nie zająknął, że ma już gotowy
      > projekt ustawy powołującej to województwo. Teraz okazuje się, że koledzy po
      > cichu, tylnymi drzwiami zanieśli go marszałkowi Sejmu. Nie dość, że wyszli
      > przed orkiestrę, bo prezydium klubu parlamentarnego SLD powołało specjalną
      > pięcioosobową komisję, która zajmuje się sprawą nowego województwa, to jeszcze
      > naruszyli tryb składania ustaw przez posłów SLD. Ustawy muszą być akceptowane
      > przez prezydium klubu parlamentarnego SLD. Ten projekt takiej akceptacji nie
      > ma. Poparcie SLD dla Środkowopomorskiego będzie niewielkie, a posłowie
      > wnioskodawcy powinni się liczyć z klubowymi sankcjami.
      >

A to juz wewnętrzne problemy SLD, co to ma do rzeczy...?
      • Gość: 51 Re:nowe woj. IP: *.proxy.aol.com 06.06.02, 23:57
        te 16-cie w Polsce to jeszcze za duzo.jezeli chodzi o tych,co pragneli woj.
        koszalinskiego,to jednym z pierwszych byl,najwybitniejszy polityk Koszalina,
        Krzysztof I.Majka.
        pozostanmy przy tej szestnastce,wystarczy.
        • belissarius Re:nowe woj. 07.06.02, 07:08
          Zopciu, masz jak zwykle rację!
          Ja też uważam, że Pomorze jest jedno, a tych rozgraniczeń użyłem w sensie historycznym. Warmii i
          Mazur już nie wymieniałem, bo uznałem, że naszym adwersarzom może troszkę brakować wiedzy (he
          he!). Myślę, że w Zjednoczonej Europie będzie to rzeczywiście jeden makroregion. Pomysł ze stolicą w
          jakimś Szczecinku, Sławnie lub Bytowie uważam za znakomity. Spójrzmy na USA, gdzie stolicami
          stanów są z reguły małe mieściny (np. stan Illinois - Springfield, stan Alaska - Juneau, stan Nebraska
          - Lincoln, stan Kalifornia - Sacramento itd), co sprawia, że prawodawcy są oddaleni od wielkich
          metropolii i mniej podatni na wpływy ich obywateli.
          Pozdrawiam, Piotr
          • zoppoter Re:nowe woj. 07.06.02, 08:45
            belissarius napisał(a):

> Zopciu, masz jak zwykle rację!
            > Ja też uważam, że Pomorze jest jedno, a tych rozgraniczeń użyłem w sensie histo
            > rycznym.

Tylko, że to historyczne Pomorze nie obejmuje Kaszub z Gdańskiem. Natomiast w obecnym kształcie
            państwa jedno województwo nastawione na gospodarkę morską i turystykę, od Odry do Elbląga, miałoby
            sens.

> Warmii i
            > Mazur już nie wymieniałem, bo uznałem, że naszym adwersarzom może troszkę brako
            > wać wiedzy (he
            > he!).

Polska propaganda powojenna sprawiła, że dwie różne pod każdym względem i nigdzie ze sobą nie
            graniczące krainy, czyli Warmię i Mazury, wymienia sie jednym tchem. Kompletna bzdura.

> Myślę, że w Zjednoczonej Europie będzie to rzeczywiście jeden makroregion
            > . Pomysł ze stolicą w
            > jakimś Szczecinku, Sławnie lub Bytowie uważam za znakomity.

Jeszcze Białogard, całkiem przyjemne miasto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka