Dodaj do ulubionych

Coraz więcej radnych za zmianami w wykupie loka...

18.03.05, 22:03
Przepraszam że spytam, ale jak miasto chce sprzedać mieszkania komunalne to
czemu nie wystawi ich na publiczną licytację ? Ewentualnie dać obecnym
lokatorom 10-15% od wylicytowanej kwoty ? - Czy stać nas na to aby pozbawiać
się majątku miasta za marne 5% ich wartości tylko dlatego że DZIŚ nie ma
prawnych mozlliwoiści wykwaterowania tych nie płacących za czynsz ? - To tak
jakby załogom firm państwowych przy prywatyzacji dac 95% akcji
przedsiębiorstwa.
Socjalizmu RM i Gazety Wyborczej ciąg dalszy. Ciekaw jestem KTO z GW ma
mieszkanie komunalne i chce je wykupić że GW podejmuje taki szum.
Obserwuj wątek
    • Gość: zorientowany Proszę jak radny Kamiński zmienia zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 22:19
      po tym jak został wyrzucony z PO całkowicie zmienił front. Okropny koniunkturalista
      • Gość: Oczekuję na wykup Re: Dziękuję radnemu Kamińskiemu że zmienia zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 06:54
        No i dobrze ze Radny Kamiński przytomnie zmienił zdanie. To sztuka i wielka
        odwaga przyznać się do błędu i zadośćuczynienie jemu. W przeciwieństwie do
        głupoty jego oponentów. Tkwienie uporczywie w błędzie swiadczy o małości
        naszych włodarzy z klubem prezydenta na czele. A niesłuszne zatrzymanie
        sprzedaży mieszkań komunalnych to hamstwo. Być może przygotowuje Lewna te
        budynki pod zastaw dla niemieckiej finansjery...
    • Gość: fakt Re: Coraz więcej radnych za zmianami w wykupie lo IP: *.gdansk.eimg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 22:43
      bycie poza PO to koniunkturalizm, gdyż ta populistyczna i arogancka partia po
      kilku miesiącach współrządzenia zostanie znienawidzona i w efekcie zniknie ze
      sceny
    • Gość: MAT ŁOPATĄ DO GŁOWY IP: *.attu.pl 18.03.05, 23:59
      Panu Lewnie trzeba niestety wkladac łopatą do głowy zasady prawa obowiazujace
      w naszym kraju.RPO to za maly autorytet i dla Adamowicza i dla Lewny.Ciekawe co
      bedzie po stwierdzeniu przez NSA ze uchwala Rady jest sprzeczna z prawem.
      MOŻE NALEŻY ZADAĆ TO PYTANIE ADAMOWICZOWI NA ŁAMACH WASZEGO DZIENNIKA!!!!!
      ODWAGI!!!!!
      • Gość: Wesołek Re: ŁOPATĄ DO GŁOWY IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 19.03.05, 21:02
        A ciekawe co będzie jeżeli WSA uzna, że uchwała jest zgodna z prawem. Może warto
        zadać to pytanie szanownemu redaktorowi Chrzanowi.
        • pawelo04 Re: ŁOPATĄ DO GŁOWY 19.03.05, 21:39
          Takiej możliwości redaktor Chrzan nie zakłada, zapewniany przez bractwo
          wzajemnej adoracji z RM o jedynym słusznym rozstrzygnięciu sądu
          administracyjnego. No, no, ale Gazeta ma sojuszników walce o wolność, równość i
          braterstwo, doprawdy nie doceniłem redaktora Chrzana. Same tuzy praworządności,
          obrońcy ludu pracującego miast i wsi. Grabarek, Olszewski, Żubrys, no i ...pan
          Kamińskiiii znalazł się wśród sygnatariuszy listu 14 sprawiedliwych. A gdzie
          pan Wiesio był w ubiegłym roku kiedy RM przegłosowała kontrowersyjną uchwałę?
          Czyżby pomylił przyciski, a może przespał głosowanie?
    • Gość: filuś Żadnych darków IP: 217.153.221.* 19.03.05, 00:11
      Niestety w Gdańsku blisko 60% mieszkań to mieszkania w spółdzielniach
      mieszkaniowych. Najemcy w SM nie mogą liczyć na takie dobrodziejstwa ze strony
      zarządów spółdzielni. Chcesz mieszkanie to je wykup po rynkowych cenach. A
      gdzie Ci którzy latami oszczędzają na własne M. Dlaczego niby Ci z komunalnych
      mają być uprzywilejowani? Miasto powinno się nie oglądać tylko sprzedawać
      wszystkie swoje mieszkania ale oczywiście na zasadach wolnorynkowych, bierze
      ten kto daje więcej.
      • Gość: ekspert Re: Żadnych darków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 06:58
        Chłopie weż się w garść. Miasto od kilkunastu lat dopłaca do tych mieszkań.
        Wyprzedaz to złoty interes dla miasta i uczciwe podejście do jego mieszkańców
      • Gość: Do experta Re: Żadnych darków IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 19.03.05, 08:07
        Prawie do wszystkiego co zwiazane z mieszkalnictwem sie doplaca,ale to nie
        powod aby wyprzedaz byla za bezcen.Wolny rynek musi robic swoje!!!!!-Marek-
    • Gość: "N CH" Re: Coraz więcej radnych za zmianami w wykupie lo IP: *.mech.pg.gda.pl 19.03.05, 09:08
      Uchwała ograniczająca sprzedaż mieszkań jest uchwałą korupcjogenną. Celem tej
      uchwały jest zatrzymanie w dyspozycji urzędników najlepszych mieszkań dla
      siebie i bliskich znajomych i pozbycie się mieszkań niewygodnych /zaniedbanych
      lub w wspólnotach których członkowie kontrolują sposób wydawania
      pieniędzy/.Gmina w dalszym ciągu bawi się w dewelopera za nasze /społeczne/
      pieniądze. Wbrew pozorom gospodarka mieszkaniowa wcale nie jest deficytowym
      interesem /Gmina żąda od lokatora 5,00zł/m2 a na fundusz remontowy przekazuje
      2,50zł/m2/. Jeżeli Gmina sprzeda teraz wszystkie swoje /nasze - społeczne/
      mieszkania i rozdysponuje między swoje deficytowe spółki ściągnięte z
      społeczeństwa pieniądze to gdzie za 15 lat dzieci obecnych i przyszłych
      prominentów kupią za 10% wartości strych w centrum miasta do adaptacji na
      mieskanie. Cała polityka mieszkaniowa to jedne wielkie, postkomunistyczne begno
      dzięki któremu czują się pewnie osoby pokroju Adamowicza, Lweny czy
      Sienkiewicz.Gmina nie powinna być właścicielem ani współwłaścicielem /TBS/
      żadnych mieszkań, powinna je sprrzedać w drodze licytacji z prawem pierwokupu
      przez lokatora z 50% bonifikatą od wylicytowanej ceny. Pieniądze z sprzedanych
      mieszkań powinny być przekazane na fundusz remontowy budynku w którym sprzedano
      mieszkanie.
    • Gość: Prawnik FAIR BALANCE- Rzeczpospolita z 19.03.2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 10:17
      Wszystkim watpiacym w słuszność opinii RPO że Uchwała Rady narusza prawo
      proponuję lekturę tego artykułu w dodatku RZ "Prawo co dnia" szczególn8ie
      Adamowiczowi , Lewnie i całejich ekipie
    • Gość: N CH Re: Coraz więcej radnych za zmianami w wykupie lo IP: *.mech.pg.gda.pl 19.03.05, 11:45
      Sprzedaż mieszkań przez Gminę to typowe paserstwo. Skarb Państwa przekazał
      nieodpłatnie Gminie mienie zagrabione od byłych właścicieli lub otrzymane /dla
      zaspokojenia zgodnie z umowami międzynarodowymi potrzeg repatiantów z byłych
      terenów Państwa Polskiego/ w ramach reparacji wojennych.
      • Gość: mieszkanka komunał Re: Coraz więcej radnych za zmianami w wykupie lo IP: *.k5.pl 19.03.05, 15:56
        Bardzo ciesze się, że ktoś wreszcie wziął się za tę sprawę wykupu mieszkań
        (mieszkam w budynku już powojennym z 1955 roku)staramy się o wykup od wielu
        lat. W tym czasie zdążyliśmy: zlikwidować grzyba, woda dosłownie ciekła po
        ścianach gdy się wprowadziliśmy do tego mieszkania (to była pierwsza przeszkoda-
        miasto nie sprzedawało mieszkań zagrzybionych, pokonaliśmy tę przeszkodę),
        wymienić okna na nowe , założyliśmy porządne ogrzewanie. Włożyliśmy w to
        niemałą sumkę, ale nie stać nas na kupno mieszkania na wolnym rynku. Na te
        wszystkie remonty braliśmy pozyczki. Potem okazało się, że nie ma planów
        zagospodarowania przestrzennego (choć nie są one niezbędne do wykupu
        mieszkania, ale zależy to od dobrej woli urzędników), dowiedlismy tego, że brak
        planu nie jest przeszkodą w wykupie mieszkania komunalnego. Stanęlismy w końcu
        po wielu latach szarpania się przed ostatnia przeszkodą - albo wszyscy wykupią
        albo nikt. Dlaczego mieszkańcy w całości mieszkań komunalnych nie mogą ich
        wykupić. Skoro w budynkach, gdzie jest wykupiona już część mieszkań planuje się
        zaproponować ludziom wykup, jesli w ciągu pół roku sie nie zdecydują,
        mieszkania mają byś sprzedane na wolnym rynku. Można przecież tak samo
        potraktować mieszkania w budynkach, które w całości sa komunalne. Bardzo się
        cieszę, że Gazeta się za to wszystko wzięła, bo pojedyńcze osoby nic nie mogły
        zdziałać; i tutaj składam Gazecie serdeczmne podziękowania. Nie słyszałam o
        takich ograniczeniach w innych miastach. Czasem mam wrażenie, że te wszystkie
        przeszkody, które stawia miasto są tylko po to, zeby ludziom utrudnić życie a
        remonty i tak ludzie muszą robić sami.
    • Gość: szary czlowiek Re: Coraz więcej radnych za zmianami w wykupie lo IP: *.client.comcast.net 19.03.05, 22:28
      Dlaczego ja zwykly 34 letni facet wynajmujacy mieszkanie na wolnym rynku od
      zawsze nie moge wykupic czegokolwiek za 5 czy 10% wartosci.Przeciez to
      niesprawiedliwe jednym dac niemalze za darmo a innym kazac placic 100%.Takie
      gadki ze ktos mieszkajac zrobil remont sa chore.Dajcie mi jakiekolwiek
      mieszkanie za 5% wartosci i ja tez je wyremontuje.TO NIE JEST W
      PORZADKU.DLACZEGO JA MUSZE PLACIC ZA TO SAMO 20 RAZY WIECEJ?Prosze o komentarze
      lub pomoc co moglbym zrobic by tez znalezc cos do wykupu za tak male
      pieniadze.Zaplace gotowka od razu.Zaznaczam ze jestem porzadnym,uczciwie
      pracujacym,nie karanym obywatelem.
    • Gość: inwestor Re: Coraz więcej radnych - Paradoksy Uchwał IP: *.chello.pl 20.03.05, 10:39
      Współczuję wszystkim (podobnym do mnie - chyba frajerom), którzy znaleźli się w
      pułapce przygotowanej przez Szanownych Radnych i za własne pieniędze wymienili
      dach, wzmocnili konstrukcje budynku i zaadaptowali strych na mieszkanie oddając
      je Gminie - aby je formalnie od Miasta odkupić ! Teraz mogę całować psa w nos,
      albo p. Lewnę w d...., żebym za dziesiątki tysięcy złotych, które zainwestowałem
      w zbudowanie nowego mieszkania mógł zamienić na moją własność, a nie był tylko
      najemcą .... To dopiero paradoks zmian wprowadzanych z taką lekkością umysłu
      przez Naszych Radnych !
    • Gość: czytelnik gazety Re: Coraz więcej radnych za zmianami w wykupie lo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 16:46
      Ja jestem mieszkańcem budynku komunalnego i uważam że najlepszy interes
      zrobiłoby miasto oddajac te budy za darmo bylyb tylko ktoś chciał je wziąć a
      pan panie Mękal i pan panie Adamowicz myśę że jesteści rajcami po raz ostatni
      czego ja i wielu moich znajomych z grona panów elektoratu życzymy z całego
      serca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka