Gość: beast IP: *.nsm.pl 18.05.01, 00:19 46% narodu nie przeczytało w zeszłym roku zadnej książki,dużo to mało?Ja akurat przeczytałem nawet nieco wiecej;) ale np.w ciągu ostatniego roku nie kupiłem żadnej książki(poza podręcznikami). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gnom Re: 46% Polaków nie czyta - a ty??? IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 18.05.01, 18:29 lubie czytac to bardzo rozwija wyobraznie ;). ksiazki kupuje choc musze przyznac , ze mniej niz powinienem. na marginesie polecam opowiadanie sapkowskiego pt w leju po bombie ( wybor pt cos sie konczy, cos sie zaczyna ) po prostu rewelacja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcroti W temacie kupowania IP: *.ibngr.edu.pl 22.05.01, 15:09 Tak na marginesie w temacie kupowania książek Dobrą robote odwaliły hipermarkety sprzedając książki prawie na wagę Sam załadowałem tam pół kosza, bo można było co nieco powybierać A jak ludzie koło tego krążyli! Aż miło było patrzeć jak podnoszą krajową statystykę. Zgodzicie się chyba z tym , że jak co ma isć na przemiał to lepiej, żeby trafiło do hipa? Inny wątek z tej samej beczki Jak to się dzieje, że na zachodzie można wydawać ksiązki tzw paperbacki) za 1.99 USD za sztukę (nie mówię o 80stronnicowych bajkach dla dzieci ale całkiem powaznych cegłach po 300-400 stron i jeszcze na tym zarabiac a u nas nie? Na luksusowe dzieła (oprawa i papier) to chyba w Polsce jeszcze za wczesnie. Gdyby książki kosztowały 8, góra 15 zł z pewnoscią znalezli by sie chetni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnom Re: top 10 IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 19.05.01, 20:22 ciekawy watek na wroclawskim forum " 10 ksiazek, ktore kazdy powinien miec w domu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnom Re: 1oo% gdanszczan nie czyta?????? IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 21.05.01, 22:43 sadzac po ilosci postow teza z tytulu jest do udowodnienia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: 1oo% gdanszczan nie czyta?????? IP: *.nsm.pl 21.05.01, 23:36 Jeśli chodzi Ci o listę10,to trzeba by zrobić nowy wątek,bo tu nikt nie zagląda (poza nami dwoma). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcroti Re: 46% Polaków nie czyta - a ty??? IP: *.ibngr.edu.pl 22.05.01, 15:01 Ja akurat kupiłem, ale co z tego jak nie mam kiedy czytać Doba w dzisiejszej dobie stała sie po prostu za krótka :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: 46% Polaków nie czyta - a ty??? IP: *.nsm.pl 22.05.01, 15:08 Jak to mówią -tak źle, tak niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARTUR Ja kocham czytać IP: 212.244.184.* 22.05.01, 15:41 W ostatnim roku przeczytałem m.in: "Wojnę Hitlera" D. Irvinga, "Czarodziejską Górę" Tomasza Manna (serdecznie polecam, to chyba najlepsza XX-wieczna powieść europejska, tak ja uważam), "Buddenbrockowie" - T. Manna, 3 powieści Balzaca z cyklu "Komedia ludzka" - szczególnie polecam "Stracone złudzenia, to rewelacja. Przeczytałem też "Weiser Dawidka" zainspirowany jego ekranizacją, ale moim zdaniem to przeciętna książka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dido Re: Ja kocham czytać IP: 10.10.41.* 03.06.01, 12:46 Artur, prowadzisz zeszycik z wypisem lektur? Ja tez takie mialam, w I klasie podstawowki! Juz wyroslam... Dzieki za uswiadomienie ze Czarodziejska Gora to niezla lektura, a na rozluznienie posladkow proponuje ci przeczytanie jakiejs Agaty Christie albo Chandlera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcroti Przerażającer IP: 10.10.41.* 25.05.01, 17:49 Przerażające że nikt nie chce kontynuować wątku Jak widać w Internecie też brakuje czytelników a roi się od podglądaczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Przerażającer IP: *.nsm.pl 25.05.01, 18:04 Ostatnio w ogóle spadła liczba aktywnych "forumowiczów". A jesli chodzi o mnie to jak zobaczyłem listę ARTURA to mi rura zmiękła;)Poza podręcznikami,kryminałami, książkami historycznymi(dla mnie jak komiksy:) jedyną "poważną" książką jaką przeczytałem był "Rok 1984"(he,he nie a propos Big Brother'a). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcroti Re: Przerażającer IP: 10.10.41.* 25.05.01, 18:23 To i tak niezły wynik Poza tymm nie mam nic przeciwko kryminałom i powiesciom komiksowym chociaż najbardziej lubię s-f Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Przerażającer IP: *.nsm.pl 25.05.01, 18:32 Chodziło mi o książki historyczne ,które "pochłaniam" jak niektórzy komiksy. Ale też nie mam nic przeciwko nim.pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcroti Historyczne OK IP: 10.10.41.* 27.05.01, 17:38 Ja z kolei nie mam nic przeciwko książkom historycznym. Sam z tego gatunku w czasach gdy dysponowałem wolną chwilą połknąłem co nieco. Książki historyczne są OK pod warunkiem oczywiscie, że czyta sie je z własnej ciekawosci a nie pod przymusem. Do dzisiaj mam dreszcze po lekturze obowiązkowej paru pozycji z historii mysli ekonomicznej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsha Re: Historyczne OK IP: 192.168.0.* / *.kask.net.pl 27.05.01, 21:08 ja czytam "ponad normę",ale studenci filologii polskiej tak mają... pierwszy raz jestem na Forum w Gdańsku,więc pozdrawiam z wieczornego Wrocławia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcroti Re: Historyczne OK IP: *.ibngr.edu.pl 28.05.01, 11:14 Teraz to u nas juz jest srodek dnia. Do tego zimno i leje Pozdrowienia przyjęte PS A co czytasz ponad normę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dido Re: Historyczne OK IP: 10.10.41.* 03.06.01, 12:54 he he po skonczeniu filologii bedziesz musial te wszystkie ksiazki przeczytac jeszcze raz, bo po takim tempie jakie sie tam narzuca nic sie nie zapamietuje. Chociaz w Gdansku wykladowcy wychodzili z innego zalozenia, przeeprowadzajac testy ze znajomosci lektur i zadajac pytania: Kim byl Izydor Gutmorgen z Lalki. I co, znasz odpowiedz? Tylko jeden trzezwy wykladowca u nas komentowal to w ten sposob: panstwo czytaja Wojne i pokoj w dwie noce, a potem wiedza tylko, ze akcja dziala sie w Rosji... Odpowiedz Link Zgłoś