Dodaj do ulubionych

46% Polaków nie czyta - a ty???

IP: *.nsm.pl 18.05.01, 00:19
46% narodu nie przeczytało w zeszłym roku zadnej książki,dużo to mało?Ja akurat
przeczytałem nawet nieco wiecej;) ale np.w ciągu ostatniego roku nie kupiłem
żadnej książki(poza podręcznikami).
Obserwuj wątek
    • Gość: gnom Re: 46% Polaków nie czyta - a ty??? IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 18.05.01, 18:29
      lubie czytac to bardzo rozwija wyobraznie ;).
      ksiazki kupuje choc musze przyznac , ze mniej niz powinienem.
      na marginesie polecam opowiadanie sapkowskiego pt w leju po bombie ( wybor pt
      cos sie konczy, cos sie zaczyna ) po prostu rewelacja :)
      • Gość: mcroti W temacie kupowania IP: *.ibngr.edu.pl 22.05.01, 15:09
        Tak na marginesie w temacie kupowania książek
        Dobrą robote odwaliły hipermarkety sprzedając książki prawie na wagę
        Sam załadowałem tam pół kosza, bo można było co nieco powybierać
        A jak ludzie koło tego krążyli!
        Aż miło było patrzeć jak podnoszą krajową statystykę.
        Zgodzicie się chyba z tym , że jak co ma isć na przemiał to lepiej, żeby trafiło do hipa?
        Inny wątek z tej samej beczki
        Jak to się dzieje, że na zachodzie można wydawać ksiązki tzw paperbacki) za 1.99 USD za sztukę (nie mówię o
        80stronnicowych bajkach dla dzieci ale całkiem powaznych cegłach po 300-400 stron i jeszcze na tym zarabiac
        a
        u nas nie?
        Na luksusowe dzieła (oprawa i papier) to chyba w Polsce jeszcze za wczesnie. Gdyby książki kosztowały
        8, góra 15 zł z pewnoscią znalezli by sie chetni
    • Gość: gnom Re: top 10 IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 19.05.01, 20:22
      ciekawy watek na wroclawskim forum " 10 ksiazek, ktore kazdy powinien miec w
      domu"
    • Gość: gnom Re: 1oo% gdanszczan nie czyta?????? IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 21.05.01, 22:43
      sadzac po ilosci postow teza z tytulu jest do udowodnienia !
      • Gość: beast Re: 1oo% gdanszczan nie czyta?????? IP: *.nsm.pl 21.05.01, 23:36
        Jeśli chodzi Ci o listę10,to trzeba by zrobić nowy wątek,bo tu nikt nie zagląda
        (poza nami dwoma).
    • Gość: mcroti Re: 46% Polaków nie czyta - a ty??? IP: *.ibngr.edu.pl 22.05.01, 15:01
      Ja akurat kupiłem, ale co z tego jak nie mam kiedy czytać
      Doba w dzisiejszej dobie stała sie po prostu za krótka :-(
      • Gość: beast Re: 46% Polaków nie czyta - a ty??? IP: *.nsm.pl 22.05.01, 15:08
        Jak to mówią -tak źle, tak niedobrze.
    • Gość: ARTUR Ja kocham czytać IP: 212.244.184.* 22.05.01, 15:41
      W ostatnim roku przeczytałem m.in: "Wojnę Hitlera" D. Irvinga, "Czarodziejską
      Górę" Tomasza Manna (serdecznie polecam, to chyba najlepsza XX-wieczna powieść
      europejska, tak ja uważam), "Buddenbrockowie" - T. Manna, 3 powieści Balzaca z
      cyklu "Komedia ludzka" - szczególnie polecam "Stracone złudzenia, to rewelacja.
      Przeczytałem też "Weiser Dawidka" zainspirowany jego ekranizacją, ale moim
      zdaniem to przeciętna książka.
      • Gość: dido Re: Ja kocham czytać IP: 10.10.41.* 03.06.01, 12:46
        Artur, prowadzisz zeszycik z wypisem lektur? Ja tez takie mialam, w I klasie
        podstawowki! Juz wyroslam... Dzieki za uswiadomienie ze Czarodziejska Gora to
        niezla lektura, a na rozluznienie posladkow proponuje ci przeczytanie jakiejs
        Agaty Christie albo Chandlera.
    • Gość: mcroti Przerażającer IP: 10.10.41.* 25.05.01, 17:49
      Przerażające że nikt nie chce kontynuować wątku
      Jak widać w Internecie też brakuje czytelników a roi się od podglądaczy
      • Gość: beast Re: Przerażającer IP: *.nsm.pl 25.05.01, 18:04
        Ostatnio w ogóle spadła liczba aktywnych "forumowiczów".
        A jesli chodzi o mnie to jak zobaczyłem listę ARTURA to mi rura zmiękła;)Poza
        podręcznikami,kryminałami, książkami historycznymi(dla mnie jak komiksy:)
        jedyną "poważną" książką jaką przeczytałem był "Rok 1984"(he,he nie a propos
        Big Brother'a).
        • Gość: mcroti Re: Przerażającer IP: 10.10.41.* 25.05.01, 18:23
          To i tak niezły wynik
          Poza tymm nie mam nic przeciwko kryminałom i powiesciom komiksowym chociaż najbardziej lubię
          s-f
          • Gość: beast Re: Przerażającer IP: *.nsm.pl 25.05.01, 18:32
            Chodziło mi o książki historyczne ,które "pochłaniam" jak niektórzy komiksy.
            Ale też nie mam nic przeciwko nim.pozdr
            • Gość: mcroti Historyczne OK IP: 10.10.41.* 27.05.01, 17:38
              Ja z kolei nie mam nic przeciwko książkom historycznym. Sam z tego gatunku w czasach gdy
              dysponowałem wolną chwilą połknąłem co nieco.
              Książki historyczne są OK pod warunkiem oczywiscie, że czyta sie je z własnej ciekawosci a nie pod
              przymusem.
              Do dzisiaj mam dreszcze po lekturze obowiązkowej paru pozycji z historii mysli ekonomicznej
              • Gość: marsha Re: Historyczne OK IP: 192.168.0.* / *.kask.net.pl 27.05.01, 21:08
                ja czytam "ponad normę",ale studenci filologii polskiej tak mają...
                pierwszy raz jestem na Forum w Gdańsku,więc pozdrawiam z wieczornego
                Wrocławia!!!
                • Gość: mcroti Re: Historyczne OK IP: *.ibngr.edu.pl 28.05.01, 11:14
                  Teraz to u nas juz jest srodek dnia. Do tego zimno i leje
                  Pozdrowienia przyjęte
                  PS A co czytasz ponad normę?
                • Gość: dido Re: Historyczne OK IP: 10.10.41.* 03.06.01, 12:54
                  he he po skonczeniu filologii bedziesz musial te wszystkie ksiazki przeczytac
                  jeszcze raz, bo po takim tempie jakie sie tam narzuca nic sie nie zapamietuje.
                  Chociaz w Gdansku wykladowcy wychodzili z innego zalozenia, przeeprowadzajac
                  testy ze znajomosci lektur i zadajac pytania: Kim byl Izydor Gutmorgen z Lalki.
                  I co, znasz odpowiedz? Tylko jeden trzezwy wykladowca u nas komentowal to w ten
                  sposob: panstwo czytaja Wojne i pokoj w dwie noce, a potem wiedza tylko, ze
                  akcja dziala sie w Rosji...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka