Dodaj do ulubionych

Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdańskim!

IP: *.gdynia.mm.pl 26.07.05, 01:30

W tym roku jednak matura była tak potwornie trudna, że oblało ją prawie 40
proc. zdających.

A może rocznik jakiś lichy...
Ale mniejsza o to. Odwrotnie w Poznaniu - protestują posiadacze starych matur,
które dyskryminuje tamtejszy system rekrutacji.

Czy w Ministerstwie Edukacji Narodowej pojawi się wreszcie osoba, której
wyobraźnia sięga poza skutki nadmiernego picia kawy i spożywania czekoladek:
będą jutro obstrukcje czy nie będą? Czy dalej będą się pojawiały pomysły:
zróbmy jakąś reformę i zobaczymy co będzie.

Obserwuj wątek
    • Gość: pracownik UG Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.ds7.univ.gda.pl 26.07.05, 08:18
      Brak kompetencji dziennikarskiej GW mnie zadziwia, ponieważ poszkodowani są w
      tym roku wyłącznie kandydaci posiadający starą maturę. Na listach przyjętych są
      niemal wyłącznie osoby z nową maturą. Osoby ze starą maturą były ewidentnie
      dyskryminowane przez źle skonstruowany system przeliczników i nie miały nawet
      szans z tegorocznymi maturzystami.
      Na przyszłość radzę dziennikarzynom lokalnego dodatku sprawdzać fakty, pytać
      osoby, które uczestniczyły w rekrutacji, a nie rozpowszechniać nieprawdziwe
      sądy, dotyczące zapewne n8ielicznej grupki osób z nową maturą, które po prostu
      miały słabe świadectwa.
      Niestety dzieci kilku moich znajomych nie dostały się na wymarzone kierunki (na
      świadectwie od góry do dołu same szóstki i piatki), bo posiadały starą maturę.
      Tak został skonstruowany przelicznik.
      • Gość: autor Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.pro-internet.pl 26.07.05, 08:22
        heh, nie pierwszy raz gazeta kreuje rzeczywistość, zamiast ją przedstawiać. bubel ;]
      • Gość: esevau Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 08:41
        Pie***ysz bzdury! Teoretycznie wynik 70% i 34% to z historii wyniki powyzej
        sredniej a 50 pare z podstawowej i nie wiele mniej z rozszerzonej to standard na
        polskim. Przeliczjac to na oceny wychodzi tak: historia 4 i 2 oraz polski 3 i
        3... Powiec mi kto ze Stara Matura mial takie wyniki z matury? Zaczyna sie
        rekrutacja na studia zaoczne i znow bedzie masakra osob z Nowa Maturabo o ile
        punkty sa brane nowym maturzystom ze swiadectwa dojrzalosci tak tym ze starej
        matury ze swiadectwa... ukonczenia LO :| czyli trojczyny kontra piateczki ew.
        czworeczki... Osobiscie znam 2 osoby [DWIE !] ktore dostaly sie na studia
        dziennie na UG a chodzilem do sredniego LO w Gdansku?
      • Gość: maturzystka Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.nfz-gdansk.pl 26.07.05, 09:23
        wszystko zależało od kierunku bo na róznych kierunkach były rózne przeliczniki,
        ale fakt faktem ze na wydziale filologiczno historycznym prawie nikt z nowa
        maura sie nie dostał , a te dane nie wzieły sie z kosmosu, prosze mi wybaczyc
        ale az tak słabych wyników z matury to ja nie miałam skoro na inne uczelnie
        były wystarczające a moja srednia na świadectwie była drugim wynikiemw szkole.
        nie oszukujmy sie aż tak wysoko tutaj na UG nie mierzyłam, wybrałam bo był
        najbliżej domu a jednak studia poza miejscem zamieszkania wiążą sie z
        dodatkowymi kosztami. Przelicznik a interesujacych mnei kierunkach był bardzo
        ciekawy szczególnie ze gdyby liczono mi punkty tak jak starym maturzystom
        uzyskałabym 97 punktów na 100, poza tym nikt nie mówił ze stara matura zwalnia
        z egzaminów wstepnych,natomiast nowa tak wiec sytuacja w któej wszysycy
        pisaliby egzaminy nie byłaby sprawiedliwa ,ale na pewno bardziej uzasadniona
        niz obecna, wszyscy mieliby równe szanse. POtwierdzaja to wyniki rekrutacji na
        kierunkach gdzie egzamin objął zarówno starych jak i nowych maturzystów. Co
        prawda podwójny stres ale przynajmniej poczucie sprawieliwości. Zastanawiam sie
        jaki rocznik będzie na UG, dostali sie ci którzy w zesżłym roku nie przeszli
        przez egzamin, natomiast tego roczni maturzyści z dobrymi średnimi, zostali
        odrzuceni, ciekawe jak sytuacja będzie wyglądała po pierwszym semetrze, bo na
        studia nie tylko trzeba sie dostać ale też utrzymać.<chociaż podejrzewam że na
        UG to nie jest tak trudne>pozdrowienia dla wszystkich tegorcznych maturzystów,
        i"starych " maturzystów z poczuciem krzywdy, którym ponownie nie udało sie
        dostac na studia( chociaz w tym roku jest to nie lada wyczyn)dodaję ze tylko na
        niektórych kierunkach
        • Gość: byly nauczyciel studia-stara matura IP: *.tkchopin.pl 27.07.05, 15:18
          Maturzysci "starzy" to nie tylko ci,ktorym sie nie powiodlo w zeszlym roku na
          studiach. Zapominasz o szkolach, ktore wedlug starego systemu trwaly piec lat
          (technika). Oni w tym roku zdawali ostatnia stara mature....
        • Gość: em. Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 20:39
          wszystkie znane mi osoby, ze stara matura, ktore dostaly sie na fil-hist.,
          zaczna teraz drugi albo trzeci kierunek :)))).
          wiec mylisz sie sadzac, ze sa to tylko, z aprzeproszeniem, "odpadki", z
          zeszlego roku.
        • Gość: magda Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 11:32
          To bardzo nie wporządku co piszą o nas nowi maturzyści. Bardzo mi przykro z
          tego powodu żezostali tak niesprawiedliwie potraktowani, ale nie jest to powód
          żeby nazywać nas kretynami! Po pierwsze ja rok temu zdawałam mature i dostałam
          sie na studia w innym mieście ale ze względu na finanse musiałam zrezygnować.
          Było mi ciężko bo myślałm że to już koniec mojej edukacji a bardzo chciałam
          studiować tak jak wy.Cały ten rok pracowałm i czekałam na swoja drugą szanse.
          Dostałm sie na historie filologię polska i archeologię. Wybrałam filologie bo
          to mój ukochany kierunek. Byłam bardzo szczęśliwa a teraz jest mi przykro bo
          większośc ludzi uważa że dostałam sie fuksem. To nie prawda , że tak jest!!!!
          Kocham polski chce ostać nauczycielka i choć wiem że to może śmieszne w
          dzisiejszych nowoczesnych czasach to ja naprawde tego chce!! Poza tym
          interesuje mnie wiele innych dziedzin np. polityka . Nie jestem więc głupawa
          starą maturzystką. Nie będe też nikogo przepraszać że urodziłam sie rok
          wcześniej . Ale jestem po waszej stronie nowo maturzyści pozdrawiam!!
          • Gość: Popieram Magde Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 09:56
            Bardzo podaba mi sie odpowiedz Magdy jak i Jej podejscie do zycia..Z checia
            pogadalbym z owa Magda w warunkach bardziej kameralnych niz to forum ;)
            radwanski MALPA tenbit.pl
            • Gość: Feterniak :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 21:59
              Ten akurat wątek jest obecnie bardzo, ale to bardzo kameralny :-).
      • mckenna Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański 26.07.05, 09:28
        Gość portalu: pracownik UG napisał(a):

> Brak kompetencji dziennikarskiej GW mnie zadziwia, ponieważ poszkodowani są w
        > tym roku wyłącznie kandydaci posiadający starą maturę. Na listach przyjętych są
        >
        > niemal wyłącznie osoby z nową maturą.
        Co do braku kompetencj dziennikarzy to trudno się nie zgodzić - bez względu na
        tytuł.
        Na WZ lepiej wypadła nowa matura i stara z lat poprzednich - zdawali studenci.
        Tegoroczna stara wypadła fatalnie na egzaminach, ale to nic dziwnego, albowiem
        tradycyjnie licea profilowane i inne takie szkoły "padają".
        Na innych wydziałach i uczelniach sytuacja mogła być inna. Ponoć na Akademii
        Morskiej lepiej wypadła stara.

• Gość: m Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 26.07.05, 11:37
        Nie wiem co pracownik tam robi na UG,ale widzę,że nie ma on pojęcia o rekrutacji
        skoro twierdzi,że wygrali nowomaturzyści. Na jakim wydziale pytam? Może na
        psychologii, albo polonistyce a może germanistyce przważają nowomaturzyści?.Co
        mi z tego,ze na zarządzaniu jest więcej nowomaturzystów. Nie chciałam studiować
        zarządzania!.Jeżeli tam skrzywdzeni zostali starzy, to im współczuję, ale nie
        jest to pociechą dla mnie. To uczelnia nie stanęła na wysokości zadania i
        powinna naprawić krzywdy; nieważne starych,czy młodych maturzystów. Poprzestanie
        na stwierdzeniu faktów niczego nie załatwi, a krzywda powinna być naprawiona,
        jeżeli mamy jeszcze uwierzyć w jakieś zasady obowiązujące w tym państwie. Już 6
        lat rocznik 86 robi za króliki doświadczalne. Jak długo jeszcze?
        • mckenna Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański 26.07.05, 11:47
          Gość *pracownik* pisał najprawdopodobniej, sądząc z adresu, o wydziałach
          ekonomicznym i zarządzania, gdzie rzeczywiście nowa matura wypadła lepiej.
          • Gość: m Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 26.07.05, 11:57
            Ja i mój pies mamy średnio po 3 nogi i jaka z tego korzyść dla mnie?
      • Gość: leslie1986 Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 14:22
        czy pan pracownik UG moglby laskawie spojrzec np na liste przyjetych na
        psychologie?? bo jakos tam nie widze wiekszosci nowomaturzystow, bo prawie 60
        na 82 osoby przyjete to staromarzysci..
      • Gość: MARAS Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.62-97-247.bkkb.no 26.07.05, 16:40
        a jak wygladaly egzaminy na Wydzial Prawa?
      • Gość: Szelka Na pewno pracownik. :) Adres IP Dom Studencki nr 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 10:38
      • Gość: umk Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.tkchopin.pl 27.07.05, 15:14
        Podobnie bylo na umk w toruniu. kolezanka startowala na anglistyke ze stara
        matura. piatki z gory do dolu, z matury pisemnej 6 a mimo to nie dostala
        sie...system rekrutacji strasznie niejasny i niesprawiedliwy...
    • witoldyna Bo powinien być egzamin 26.07.05, 10:00
      Jaka to sprawiedliwość? Rok temu zdawałam maturę i z pewnością większą wagę
      przywiązywałam do nauki do egzaminu niż do matury. Na studia się dostałąm, ale
      jeśli zechcę zrobi drugi kierunek (a chcę), to raczje nie mam szans na dostanie
      się :( A oceny z matury mam bardzo dobre (jedna 4). Sprawiedliwy jest egzamin,
      a nie konkurs świadectw. Nie każda szkoła jednakową wage przywiązuje do
      ściagania i nie każdy nauczyciel jednakowo ocenia.
    • Gość: maturzystka2 Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 11:13
      Ja miałam to szczęście, że dostałam się z nową maturą na 3 z 4 wybranych
      kierunków w tym na jeden kierunek, na którym nowi maturzyści byli w
      zatrważającej mniejszości. Wiem jednak, że gdyby matura poszła mi minimalnie
      gorzej, nie miałabym nawet cienia szansy na studiowanie, ponieważ maturzyści
      posiadający starą maturę okupowali większość miejsc. Nie można mieć o to do
      nich pretensji, bo na UG nie było czegoś takiego jak pula miejsc dla starej i
      nowej matury, więc dlaczego nie mieli skorzystać z okazji, w końcu każdy chce
      studiować. Uważam jednak, że jest to diablo niesprawiedliwe, bo nowi maturzyści
      musieli włożyć w przygotowanie do matury o wiele więcej pracy. Nie chcę nikogo
      urazić, ale wyniki starej matury nie są jak dla mnie dobrym wyznacznikiem i
      dowodem na to, że ktoś powinien zostać studentem, bo powszechnie wiadomo jest,
      że o wiele trudniej było dostać 6 z danego przedmiotu w 1, 2, 8, niż w jakimś
      kameralnym wejherowskim liceum. Dlatego podzielam opinię wielu osób, że w tak
      patowym przypadku, najlepszym wyjściem są egzaminy dla wszystkich. Myślę, że
      nowym maturzystom, którzy po miesiącu wyczerpujących egzaminów stali się już
      swoistymi automatami do pisania różnorakich testów, itp., kolejne egzaminy nie
      sprawiłyby jakiś większych trudności, a przynajmniej wszyscy mieliby równe
      szanse. To może zabrzmieć niesprawiedliwie i okrutnie, ale należy sobie zadać
      pytanie, czy np. osoba z rocznika 83, która 4 raz podchodzi do rekrutacji, ma
      predyspozycje do bycia studentem i może bez skrupułów wykorzystywać obecną
      sytuację? Bo mnie, gdy widzę swoich załamanych znajomych, którzy naprawdę wiele
      pracy włożyli w przygotowanie do nowej matury a teraz zostali na przysłowiowym
      lodzie, wydaje się, że nie.
      • Gość: em. hallo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 20:44
        no nastepna.
        a nie pomyslalas, ze "starzy" maturzysci biora sobie po prostu _kolejny_
        kierunek??
    • Gość: Gnom Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 11:19
      Matura byla banalna przegladalem ja przygotowujac sie na studia na AMG co sie
      okazalo ze na 97 osob przyjetych przyjeto 3 starych maturzystow mimo ze
      gwarantowano nam 20 miejsc skandale sa wszedzie a i tak nic z tym zrobic nie
      mozna bo uczelnie wyzsze to autonomiczne jednostki.......
      • Gość: m Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 26.07.05, 12:02
        Tez myślałam,że banalna.Mało, byłam przekonana,że świetnie mi historia
        rozszerzona poszła i co?Zonk! Trzeba być ocenionym przez nieznanego
        egzaminatora, wedy mozna mówić , czy była banalna. Udowodnić, czy praca była
        oceniona dobrzete nie można.
    • vigla Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański 26.07.05, 12:53
      Niestety Menis nie ma zamiaru korzystać z ofert pracy osób mających wyobraźnie
      i potrafiących przewidywać skutki. Takie osoby mogłyby tylko zdestabilizowac
      obecny osobliwy system a do tego trzymajacy wladze nie chca dopuścic, czyli
      inaczej mowiąc - wladzy czy raczej bezwladu ze swych rąk wypuścic.
      • krok_po_kroku Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański 26.07.05, 14:03
        To oczywiste, ze nowomaturzysci zostali w tym roku skrzywdzeni na UG. I dlatego
        trzeba cos z tym zrobic, zaczac dzialac i protestowac, a nie uzalac sie calymi
        dniami nad soba. W Poznaniu maturzysci zorganizowali protest i efekcie przyznano
        im dodatkowe miejsca na uniwerku, podobnie we Wroclawiu. A Gdanszczanie siedza i
        marudza na forum czekajac az ktos za nich cos zalatwi...
        Odsylam do mojego watku
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=57&w=26916004
    • Gość: oburzony tomk Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.vide / 213.192.75.* 26.07.05, 14:18
      w ogóle powiem krótko - bez komentarza!! skończyłem w tym roku liceum
      ekonomiczne i zadłem starą maturę... i z mojej klasy na prawie 20 startujących,
      dostały się tylko dwie osoby na studia dzienne na UG, więc o czym mowa??!! i
      wcale nie uważam, aby Ci, co pisali stareą mature mieli łatwiej, bo po 1. np na
      zaliczenie języka polskiego trzeba mieć pow. 50%, i dodoatkowo starą maturę
      pisały klasy technikalne, czyli, te które materiał z języka polskiego miały
      okrojony...!!!! WSTYD, że nowomaturzyści się buntują, mając mniejsze wymogi na
      zaliczenie... :/
      • Gość: leslie1986 Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 14:28
        wstyd?? my mielismy trudniejsza mature i nie mowcie ze byla banalnie latwa bo
        to g**** prawda.... te 30% bylo trudniej osiagnac bo nie ocenial nauczyciel
        ktory cie znal i ktory mogl podwyzszyc ale nieznany egzaminator ktory gdzies
        mial pesel..
        • Gość: ze stara matura Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 16:23
          to trzeba bylo sie uczyc a nie teraz narzekac na egzaminatora...
          • Gość: m Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 27.07.05, 11:16
            Ciesz się ,że nie musiałeś być ofiarą takiego egzaminatora!!!!
      • Gość: lolas Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 09:49
        Sorry ale wg mnie głupoty piszesz... Nie chodzi tu o zaliczenie, o prog
        zaliczenia! przeciez kazdy glupi wie, że osoba ktora majac 30-50% z
        przedmiotu/ów nie ma szans na studia dzienne państwowe, pewnie nawet nie
        składała, a juz na pewno nie bedzie sie burzyła, ze sie nie dostala...Z czym do
        ludzi...
      • Gość: em. do tomka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 20:47
        co za roznica, ile % tzreba bylo miec, zeby zdac. na studia nie dostaja sie ci,
        co ledwo zdali, tylko ci z 5 i 6, ew. 4.
    • Gość: ama Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.vide / 213.192.75.* 26.07.05, 14:24
      to co piszecie to jest jakis absurd!!
      nowomaturzyci wybierali sobie tematy na poczatku roku i mieli caly rok na ich
      opracowanie.
      a teraz wszyscy placza ze zle poszlo.
      stara martura nie bylo prosta, dodatkowo dochodzil egzamin na studia.
      teraz na UG powstaly nowe kierunki (takie jak kulturoznawstwo) i ludzie chca je
      robic jako drugi kierunek. a to ze juz maja stara mature to nie ich wina.
      nie bede teraz przepraszac ze jestem od was starsza i chce robic cos wiecej niz
      jeden kierunek..
      phi.. biedne dzieci beda plakac bo historia byla trudna... bywa
      • Gość: leslie1986 Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 14:30
        boze nikt nie mowi o ustnych tylko pisemnych.... zdaje sie ze stara matura
        rowniez znala zakres pytan z jakich moga byc odpytani.. wiec na to winy nie
        zwalaj. ciekawe jak by tobie nowa matura ustna. bo najlatwiej powiedziec ze to
        bylo banalne, ale gorzej napisac
        • krok_po_kroku Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański 26.07.05, 15:16
          Ludzie, zrozumcie, nie chodzi o to kto mial gorzej - staromaturzysci czy
          nowomaturzysci. Chodzi tylko to, ze kandydaci nie zostali potraktowani rowno i
          sprawiedliwie. Na niektorych kierunkach ( glownie na wydziale
          filologiczno-historycznym i nauk spolecznych) dostala sie przewazajaca wiekszosc
          staromaturzystow, natomiat na innych wydzialach ( na kierunkach typu zarzadzanie
          czy ekonomia) faworyzowani byli nowomaturzysci.
          I zamiast teraz bezsensownie wrzucac na siebie nawzajem, jedni i drudzy powinni
          wpolnie dzialac w sprawie tych bezsensownych zasad rekrutacji. Ale jak juz
          wczesniej stwierdzilam wiekszosc z was jest mocna w gebie , a nie w czynach...
          Mimo wszystko zainteresowanych zapraszam na
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=57&w=26916004
      • Gość: nowa maturzystka Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.tvteletronik.pl 26.07.05, 17:06
        PO pierwsze jeśli już chcesz coś pisać o nowej maturze, to bądź kompetentna w
        tym co mówisz, a nie rzucaj pojedynczych haseł...Bo to, że dostaliśmy temat
        prezentacji maturalnej na początku roku i mogliśmy się spokojnie do tego
        przygotować, to dotyczyło tylko matury ustnej, której wyników żaden uniwersytet
        nie brał pod uwagę, więc o czym my tu wogóle mówimy??
      • Gość: rozsądna Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.tvteletronik.pl 26.07.05, 22:05
        a czy moja droga wiesz ze te tematy które opracowalismy na mature USTNA przez
        cały rok w ogóle się nam nie liczyły , tak jakbyśmy nic nie zrobili, wiec skoro
        nie pisałas nowej amtury i na dodatek słabo sie orientujesz w jej zasadach to
        nie wymadrzaj sie, poniewaz liczyły nam sie tylko zewnętrzne egzaminy,
        chciałabym sprawdzić jakbyś sobie poradziła z pisemnym egzaminem nowej matury
        2005, jesli w ogóle byś zdała to wtedy mogłabys pouczac innych, nie wiem
        dlaczego w ogóle starzy maturzysci na wdziale filologiczno historycznym sie
        buntują skoro nikt ich o nic nie oskarża ani nie ma pretensji, zarzuty sa tylko
        wobec zasad rekrutacji, ale widocznie sa oni tak niepewni swoich miejsc i
        świadomi ze jest to nie fair , ze teraz boja sie ze ktos im je odbierze a na
        razie nikt jeszcze takiej porozycji nie zgłosił
        • Gość: m Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 27.07.05, 11:18
          Święta racja!!!!!
      • Gość: lolas Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 09:58
        Nie wiesz o co biega- nie wypowiadaj sie! A na pewno nie wiesz o co biega, bo
        matury ustne nie były brane pod uwage na UG (i na duzej wiekszosci innych
        uczelni):P Mature z histy zdawalem, poszlo mi srednio. Nie chodzi o to, ze byla
        trudna - tylko o klucz odpowiedzi i dziwne punktowanie wypracowania. Czasami
        twoj nadmiar wiedzy cie gubił! Przykład: Skutki wypraw krzyżowych dla Europy?
        Uczeń 1: handel. Uczeń2:dostep do Grobu Swietego (umowa miedzy cesarzem a
        sultanem dot. bezpiecznego przejazdu pielgrzymow). Teraz moje pytania: Jak
        myslisz, ktory uczen ma wieksza wiedze? Ktora odp znajdowala sie w ciasnym
        kluczu? Odp. wieksza wiedze, chyba mowic nie musze ma uczen 2, ale
        takiej odp w kluczu nie ma, jest natomiast 'handel'
    • Gość: marta Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 15:08
      to nie fair, ze zestawiono uczniów ze smiesznie prosta starą maturą z nami,
      którzy pisalismy taką trudna nową maturę ! to jest niesprawieldliwe, ze oni się
      dostali a u nas 3/4 nie !!
    • Gość: Skandal Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.chello.pl 26.07.05, 15:17
      Hahahahahahahahaha 266 a uczyła się w III LO hahahahahahahahahaha a ja byłem
      116 i chodziłem do Liceum Technicznego.Pozdrawiam elite z III LO.Wasza nowa
      matura była B A N A L N A nie wiem jak można było z niej dostać poniżej 75%
      widocznie wasza elitarność wam oczy zamydliła.Mam nadzieje że fajnie będzie wam
      na bezrobociu lamusy
      • Gość: kosmita Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 16:21
        to ci powiem ze osobby ze stara matura mialy przerabane. dajmy na to angielski
        na kknjo na ug. po egzaminie dla starych maturzystow osoba x napisala na 80% i
        byla na miejscu ok. 10 na lisccie na 80 osob(zdajacych stara mature). po
        egzaminie ustynm, ktory zdala na 75% byla na miejscu ok 60 na ok 300 osob
        (przyjmowano 45 osob), a to dlatego ze doszli nowi maturzysci... i powiedz
        gdzie tu sprawiedliwosc... ta matura z angielskiego to byl pikus w porowanniu z
        tymi egzaminami.. pozdr.
        • Gość: Skandal Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.chello.pl 26.07.05, 17:34
          Ja mam generalnie beke z tych maturzystów którzy zasuwali w "elitarnych" LO a
          teraz nigdzie się nie dostali :-D kiedyś w III LO wszyscy dostawali się na
          studia a teraz??
        • Gość: dziubas Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.pl / *.233.169.70.devs.futuro.pl 26.07.05, 18:19
          zdawalem na kolegium i wlasnie w taki piekny sposob sie nie dostalem.
          a egzamin pisemny na koledż w porownaniu do prostackiej matury bym cholernie
          trudny bo trzeba było się popisać znajomością wszystkich dzialow angielskiego od
          fonetyki po gramatyke.
          niestety nie ma sprawiedliwosci i tak oto z calkiem niezlym wynikiem wyladowalem
          na 60 ktoryms miejscu...
        • Gość: lolas Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 10:03
          MOJ POMYSL: Skoro nowi jak i starzy sie buntuja to niech polacze sily! Niech
          walcza o swoje razem. Nowi tam gdzie oni zostali pokrzywdzeni, starzy tam gdzie
          oni!
      • Gość: .... Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.tvteletronik.pl 26.07.05, 21:01
        Nie bądź taki cwany "lamusie", ciekawe ile byś miał z Nowej Matury. Z historii z poziomu podstawowego uzyskałem 92%, z rozszerzonego 60% i nie dostałem się na "elitarny" kierunek historia na UG. A żeby było ciekawiej byłem o krok do dostania się na etap centralny Olimpiady Historycznej(jakoś uczniów techników tam nie było). I nie mądruj się, że matura była banalna, gdzie egzaminator sztywno trzymał się klucza i możliwa była tylko jedna poprawna interpretacja(poziom rozszerzony)podczas gdy pytania były niejednoznacznie sformułowane. Znam masę ludzi, którzy na starej maturze mieli same szóstki nie mówiąc już o piątkach. Za to takie osoby, które miały 90% z podstawy i z rozszerzonego można policzyć na palcach jednej ręki. Całe szczęście, że złożyłem papiery na UAM gdzie się dostałem(co ciekawe zapobiegliwa uczelnia- obstawiła się z każdej strony- rozmowa kwalifikacyjan dla Nowej Matury i egzaminy wstępne dla Starej), jednakże naprawdę szkoda mi jest tych wszystkich inteligentnych ludzi, którzy przepadli w konfrontacji z maturzystami, którzy pisali o stosunkach polsko-krzyżackich za Jagiellonów albo o polskiej polityce zagranicznej w II RP. Życzę owocnej pracy wszystkim profesorom UG z nowymi studentami :/.
    • Gość: UG Stara a nowa matura IP: *.crowley.pl 26.07.05, 17:45
      Kłania się stara bajka o czasie "czas się uczyć" ! Tu protestują nowi
      maturzyści a gdzieś tam starzy, a gdzie indziej znowu kłócą się o historię czy
      geografię. A należało zrobić tak jak na WYDZIALE CHEMII UG, i starzy i nowi są
      zadowoleni !!!
      Redaktorkom z GW nie chce się lub nie chcą wszystkiego zauważyć, tylko coś tam
      sobie wypisują, a może coś wyssają z palca, itd ..., a ludziska czytają,
      czytają, ...
      • Gość: m Re: Stara a nowa matura IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 26.07.05, 18:03
        Redaktorzy napisali świętą prawdę.Jaka pociechą dla kogoś, kto zdawał na
        psychologię. polonistykę, czy germanistykę jest informacja, że na chemii sobie
        poradzili z rekrutacją. Widac można było, więc dlaczego za nieudolność tych
        wydziałów maja zapłacić maturzyści? Czy listy przyjęć nie wyglądają tak, jak
        podała gazeta?
    • Gość: matka Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 18:19
      Moja córka także jest nową maturzystką. Wspólnie przeżywamy ten skandal. Mnie jako matkę zastanawia fakt, ile zarobił Uniwersytet Gdański na tej pożal się Boże "rekrutacji". Przecież każdy maturzysta składał po kilka kompletów ( wystarczała ksero)dokumentów, a opłata rekrutacyjna wynosiła za każdym razem 80 zł ( tu wyłącznie oryginały). Teraz wszyscy będą próbować na studia zaoczne i znowu będą płacić. Nie mam nic przeciwko opłacie rekrutacyjnej, tylko dlaczego jest taka wysoka i dlaczego mam płacić za bubel. Wiadomo przecież, że jeśli dziecko dopiero skończyło liceum to koszty rekrutacji ponoszą rodzice. Myślę też, co dalej - czy wszyscy mają ponownie pisać maturę i próbować sił w przyszłym roku? A może zasilić szeregi bezrobotnych bez wykształcenia?
      • krok_po_kroku Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański 26.07.05, 20:26
        do "matka", czy twoja corka chcialaby przylaczyc sie do protestu? jesli tak,
        prosze o potwierdzenie na mail protest_maturzystow@o2.pl
        • Gość: Studentka Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.pro-internet.pl 27.07.05, 00:39
          Hm, śmiac mi się chce jak czytam wypowiedzi starych maturzystów, którzy do tej pory polewali na wszystkich egzaminach na studia. Teraz nagle poczuli swoje 5 minut i kpią w żywe oczy z biedych dzieciaków, które ponad miesiąc czekały na wyniki nowej, glupiej, trudnej matury, po to żeby się dowiedzieć, że niestety odpadły w starciu ze "starymi nieudacznikami". Zastanawia mnie dlaczego jeszcze nic z tym nie zrobiono, no chyba, że należy zrobić taki protest jak w zeszłym roku studenci z "brzeźna" zorganizowali i Pan dr hab. A. C. mimo swoich wcześniejszych zatwardziałych decyzji musiał je zmienić. Ja swoje boje z UG mam już za sobą, i wiem, że trzeba poruszyć niebo i ziemie, wówczas zamierzone skutki zostaną osiągnięte. Więc do "nowych maturzystów" - bierzcie przykład ze starych studentów, którzy walczą o swoje i wygrywają, piszcie do tv, gazet, radia, piszcie do ministra, zbierajcie podpisy, organizujcie demonstracje, żadajcie weryfikacji, żadajcie ponownych egzaminów lub zwiększenia liczby przyjętych. Jeśli zrobicie to z głową i zgłosicie sie do paru istotnych instytucji to może nie wszystko stracone - nie o takie sprawy "bez wyjścia" walczono już na UG i innych Uniwersytetach. Więc głowa do góry i walczcie o swoje. Listy nie zostały jeszcze zamknięte i nie wszystko stracone, a skoro władze UG popełniły tak karygodny błąd, że nie przewidziały skutków nieprawidłowych przeliczników - to niech sami ponoszą za to odpowiedzialność i stworzą więcej miejsc. To nie wasza wina, że ktoś z ministerstwa zrobił sobie na was eksperyment, macie swoje prawa i powinniście o nie walczyć.
          • Gość: em. do Studentki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 20:59
            no i kolejna, ktora nie pomyslala, ze w tym roku na studia nie zdawali
            tylko "starzy nieudacznicy", ale rowniez osoby, ktore chcialy podjad 2 albo 3
            kierunek. moze czasem warto troche pomyslec, a nie tylko pluc jadem?
            poza tym na fil-hist przeliczniki byly korzystniejsze dla nowych
            maturzystow, "blad" nastapil raczej juz na poziomie samej nowej matury, z
            ktorej ciezko bylo o 6, czy zcasem nawet 5. ale to juz NIE rola UG bawic sie
            teraz w porownywanie wartosci np. starej 5 z nowa 5.

choc fakt, ze wyszlo niesprawiedliwie...
      • Gość: Dan Opłata rekrutacyjna ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 20:30
        Z tego co pamiętam wysokość opłaty reguluje jakieś rozporządzenie MENiS. W
        rozporządzeniu istnieje zapis że nie może być ona wyższa niż 80 zł. Duże
        uczelnie państwowe przeważnie ustalają ją na maksymalnym poziomie. Tak było od
        lat.Co do matur to od początku było wiadomo że ktoś będzie niezadowolony. Fakt
        jest jeden że na UG od przyszłego roku powrócą dodatkowe egzaminy na niektórych
        kierunkach.
        • Gość: abd_nowa_matura Re: Opłata rekrutacyjna ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 21:43
          Jestem w podobnej sytuacji jak większość osób tu piszących i zdjących nową
          maturę. Po napisaniu rozszerzonego z historii także myślałem, że dobrze mi
          poszło, ale cóż 38%...niewiem, może pojechać sprawdzić? Ale czy to coś da?
          Ogólnie rzecz biorąc składałem podania na historię, angielski(92%,75%) i
          psychologię. Oczywiście nie dostałem się nigdzie. 240zł utopione. Z moich
          znajomych także nikt się nie dostał, ale nie tylko na UG, chociaż zdecydowana
          większość z nich właśnie tutaj...Niby nowa matura jest maturą pierwszy raz
          obiektywną. Nie wydaje mi się, aby tak było. Może pod względem co piszemy tak
          jest, ale napewno nie pod względem tego, kto to sprawdza. Już różne historie
          słyszałem o sprawdzaniu matur. O wielu z nich wiadomo z prasy, o wielu czytając
          rozmaite fora. Zdarzały się np przypadki nie uzupełnionych budek na punkty za
          język, styl(z matury z polskiego). Nic nie wpisane, ani zero, nic. Poprostu
          puste miejsca. No i o czym to świadczy? Ja mam już tego wszystkiego dość. Tylko
          jeden mój kolega dostał się na prawo i administrację na UG, bo tam był egzamin.
          W końcu ten egzamin sprawdzają te same osoby wszystkim, a nie tak jak matury(nie
          ważne czy stare czy nowe). Kończe sprawe z UG, bo dostałem się na politechnikę
          gd. Pisałem też matme i na całe szczęście, bo rzygać się chce jak widze co się
          dzieje z rocznikiem '86...Trzeba się chwytać już wszystkiego, albo utonąć w bagnie.
          • Gość: abd_nowa_matura Re: Opłata rekrutacyjna ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 21:53
            A co do zmian w zasadach rekrutacji na przyszły rok...na stronie UG są już
            podane kryteria kwalifikacji na rok akademicki 2006/2007. Poczytajcie sobie...
            • mckenna Re: Opłata rekrutacyjna i zasady rekrutacji 2006 27.07.05, 08:41
              Gość portalu: abd_nowa_matura napisał(a):

> A co do zmian w zasadach rekrutacji na przyszły rok...na stronie UG są już
              > podane kryteria kwalifikacji na rok akademicki 2006/2007. Poczytajcie sobie...

Pretensje kierować do Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu. Serio, serio.
              MENiS w mądrości swojej nakazuje uczelniom przygotować zasady rekrutacji bodajże
              do końca maja, w związku z czym robione są "w ciemno". Tak że uwagi dotyczące
              tegorocznej rekrutacji powinny zostać uwzględnione w 2007. Chyba że ministerium
              szanowne coś zmieni, ale śmiem w to wątpić (wybory, nowa władza).
        • Gość: m Re: Opłata rekrutacyjna ... IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 27.07.05, 11:31
          Niezadowolenie to eufemizm. Tu położono na szalę czyjeś losy. To jest wielki
          skandal i mówienie o naprawieniu błędów w przyszym roku jest kpiną z
          pokrzywdzonych w tej rekrutacji. Nikt nie neguje,że popełniono błedy, ale
          dlaczego płacą za nie ci, którzy nie zawinili. Moze wreszcie uderzą się w piersi
          odpowiedzialni za błedy i nie wieszają kowala za winy Cygana
          • Gość: Gość Re: Opłata rekrutacyjna ... IP: *.intersc.com.pl / 217.153.161.* 28.07.05, 16:21
            Nie płacz, tylko bierz się do roboty! Może w przyszłym roku ci się uda.
            Ostatecznie przez jakis czas byłeś przygotowywany do nowej matury. Wszyscy moi
            znajomi podostawali się jakoś na studia, z nową maturą, sporo miało dylemat, bo
            dostali się nawet na cztery kierunki.
      • Gość: lala Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 19:24
        Jeżeli chodzi o opłaty rekrutacyjne, nie jest to żadnym argumentem.Zdawałam
        starą maturę parę lat temu i też składałam dokumenty na parę kierunków(prawie
        każdy tak robił). Opłata wynosiła wtedy 75 zł, więc niewiele mniej i też nie
        było gwarancji dostania się na wybrany kierunek.Moi rodzice też płacili w
        ciemno, tak jak pani, takie już są uroki rekrutacji. Nawet jeżeli pani córka
        dostanie się tylko na studia zaoczne, to przy dobrej średniej po pierwszym roku
        można ubiegać się o przeniesienie na dzienne(tak zrobiła moja koleżanka-ze starą
        maturą).Pozdrawiam i życzę powodzenia
    • Gość: Gość Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.intersc.com.pl / 217.153.161.* 27.07.05, 08:19
      DASZCZYŃSKI I WÓJCIK ZNOWU W AKCJI ZE SWOIMI MROŻĄCYMI KREW W ŻYŁACH TYTUŁAMI!
      Dlaczego jeszcze nie ma was w FAKCIE? Racja, WYBIÓRCZA to samo.....
    • Gość: Absolwent Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.umwp.pl / *.umwp.pl 27.07.05, 13:25
      Powiem szczerze! Nasz Universytet zafundował sobie słabszych studentów,
      rezygnując z lepszych. Tego nie wymysliłaby żadna inna uczelnia, która stara
      się o renomę. Widać mój Uniwerek (w którym studiowałem) schodzi na manowce.
      Pewnie niedługo znowu stanie się Szkołą Wyższą! Najpierw skandal z przekretami
      na Prawie, teraz znowu coś takiego. Ludzie od rekrutacji pewnie nie dali by
      sobie radę nawet w podstawówce (tyle teraz zmian na pewno cos by pochrzanili).
      Coż, gdyby była to normalna instytucja poprostu któs zakończyłby pracę!!!
      ale tak na pewno powiedzą że to nie ich wina! ministerstwo winne niezła beka!!!
      Jak im rura pęknie w zlewie powiedą, że to nie ich wina tylko studentów i oni
      powinni ją naprawić. I zasadniczo bedą mieli rację, czyż nie?
      • Gość: Gość Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.intersc.com.pl / 217.153.161.* 27.07.05, 15:14
        Na twoim miejscu bym się powiesiła, absolwencie UG!
        • Gość: m Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 27.07.05, 16:36
          A ja na twoim
          • Gość: och Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 19:37
            no to się zrobiło kulturalnie
      • Gość: student 2roku UG Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 07:39
        Szanowna redakcjo,czy sprawdziliscie wszystkie kierunki na tym wydziale?czy moze wiecie ze duzy procent osob ze stara matura sa to studenci ktorzy zaczeli 2kierunek?Wiekszoscz nich bedzie bedzie studiowac kulturoznastwo,polonistyke itp.Tutaj nie mozna miec pretensji do wladz uniwersytetu,nalezy je kierowac do ministerstwa.Przeciez,to ono wprowadzilo nowa mature,system boloński i ulozylo/zatwierdzilo tego roczna mature.Uwazam wiec iz swoje pretensje trzeba kierowac w tamta strone.
        • Gość: m Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 28.07.05, 09:47
          Stara matura nie gwarantowała jednocześnie wstępu na sudia. Każdy ma prawo
          rozpocząć kolejny nkierunek, ale powinien zdobyć indeks w równej walce, czyli
          egzamin dla staromaturzystów albo limity miejsc dla poszczególnych kategorii
          kandydatów.Porównywać jabłek i gruszek nie można.
    • Gość: nnn Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: 213.76.140.* 27.07.05, 16:03
      myslicie ze tylko na UG tak bylo...?! ja sadze ze dotyczy to kazdego univerku...
      na jednych kierunakch stara matura byla uprzywilejowana, na innych nowa...:/
      • Gość: skandal Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.chello.pl 28.07.05, 12:32
        Szkoda mi was nowi maturzysci :-] zamiast w pazdzierniku zajac sie sprawa
        rekrutacji na studia woleliscie siedziec na gg i sciagac ze sciaga.pl tematy na
        egzamin ustny z polskiego.Teraz mozecie sobie pomyslec jaki mily rok was czeka
        na bezrobociu i na garnuszku mamusi.Stara matura to bylo cos napisac
        wypracowanie i po krzyku sprawdzala poziom ucznia i jego ponadprzecietna
        wiedze.A u was byl plakat i cztery odpowiedzi kiedy powstal i w jakich
        okolicznosciach albo te tramwaje po prostu zenada jak mozna bylo to oblac:-D
        nie oszukujmy sie oblaliscie test na myslenie .A szkoly nie przygotowaly was do
        matury??Mysleliscie ze wszystko podadza wam na tacy ale tak sie nie stalo...
        • Gość: m Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 28.07.05, 12:49
          Widać,że nie zdawałeś nowej matury. Ustna nigdzie nie jest brana pod uwagę, a
          pisemną trzeba najpierw napisać, potem być ocenionym przez anonimowego
          egzaminatora i wtedy można wydawać sądy o jej banalnośći.
          • Gość: student juz UG :) Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.dew.pl 28.07.05, 12:55
            uuu misiu to chyba zle co nie?
            nie bylo sprawdzania przez nauczyciela :) nie dalo sie podciagnac oceny zeby bylo dobrze
            no a do tego myslec kazali, oj niedobrze

ale coz :) to nie nowa matura byla trudna tylko maturzysci pokazali swoj prawdziwy poziom :)
            • Gość: m Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 28.07.05, 13:18
              Nasilenie każdej cechy (poziom intelektualny też) w populacji układa się według
              krzywej Gausa. Jak to więc możliwe,że starzy maturzyści to geniusze (na
              niektórych kierunkach 100% przyjętych) a zdający nowa maturę same głąby?!
            • Gość: Gość Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.intersc.com.pl / 217.153.161.* 28.07.05, 16:16
              Racja,święta racja- ostatecznie przygotowywano ich do tej matury, nowej a nie
              starej!
          • Gość: abd_nowa_matura Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 13:54
            Nie rozumiem dlaczego ludzie, którzy pisali starą maturę wypowiadają się na
            temat nowej. Jak można mówić o czymś, o czym nie ma się zielonego pojęcia? Czy
            ktoś z Was drodzy "staromaturzyści" interesował się reformą? Czy brał czynny
            udział w przygotowaniach do nowej matury, czytał informatory? O czym Wy wogóle
            mówicie? Niech ktoś, kto się wypowiada najpierw sam straci rok nauki w LO na
            rzecz beznadziejnego gimnazjum, w którym powtarza się podstawówkę i nie robi
            niczego twórczego, a następnie niech zda nową maturę po 3 letnim(na dobrą sprawę
            2,5 letnim) LO i zostanie oceniony przez niewiadomo kogo. Fajnie potem się
            przekonać, że po ciężkiej pracy ktoś sprawdził Ci maturę "na odwal się". I nie
            ma się co dziwić, że ludzie piszący nową maturę się burzą, bo po tych paru
            latach ciągłej drogi "pod górkę", ciągłego zastanawiania się co też przygotują
            nam na nowej maturze, w końcu okazuje się, że nie dostejemy się na studia.
            Dziękujemy bardzo "reformatorom" za prezent. Jest źle i nic nie zapowiada tego,
            iż w przyszłym roku będzie lepiej, bo dojdzie jeszcze rocznik '87 i bedzie tylko
            większy bałagan. Więc proszę uprzejmie tych, którzy pisali starą maturę, o nie
            zabieranie głosu w sprawie nowej matury jaka to ona łatwa była. Każdy taki
            tekst, a już szczególnie dotyczący matury ustnej z polskiego(o której każdy, kto
            pisał nową maturę już dawno zapomniał, bo to jest do niczego
            nieprzydatne)wywołuje jedynie uśmiech politowania ze strony rocznika
            '86...Proszę, nie dokładajcie nam jeszcze więcej nerwów i zajmijcie się swoimi
            sprawami.
            • Gość: m Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 28.07.05, 14:09
              Dokładnie tak. Nic dodać nic ująć!
    • Gość: Anka Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 12:42
      To ciekawe,ze teraz wszyscy,ktorzy zdawali nowa mature tak narzekaja.W
      wywiadach udzielanych przez nich toz po wyjsciu z egzaminu byli raczej
      zadowoleni.Wszystkie opinie jakie czytalam w gazetach wprawialy mnie w wielkie
      zdziwienie,bo wypowiedzi byly jednakowe:matura byla latwa,jestem zadowolona.A
      teraz placz i lament.Najgorzse jest to ze karze sie tych ze stara matura
      dodatkowymi egzaminami,to nie jest normalne.My tez musielismy sie do niej
      przygotowywac,nie dostalismy tych dobrych ocen za darmo!
      • Gość: abd_nowa_matura Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 14:13
        Nikt nie powiedział, że ci, którzy pisali starą maturę dostali swoje oceny za
        darmo. Jest jednak pewne, że była ona o wiele mniej stresująca niż obecna
        matura. Inaczej zdaje się maturę rok po roku tą samą, jaką pisał kolejny
        rocznik, a inaczej maturę, na której ma być "NieWiadomoCo". Już teraz słyszy się
        o wielu odwołaniach ludzi, którzy pojechali sprawdzić własną maturę. W
        rzeczywistości, gdyby oddano prace każdemu do ręki, powstałby wielki bałagan,
        gdyż takich odwołań byłoby może i 1000x więcej. Matura została scentralizowana i
        tak jak we wszystkim co było lub jest scentralizowane powstaje bajzel. Kiedy
        matura była przeprowadzana "lokalnie" nie było takich problemów. Ludzie uczyli
        się w szkołach średnich przez 4 lata i nikt ich nie stresował "Wielką i Straszną
        Maturą, Której Nie Zdacie". Teraz miało być tak, że skoro pisaliśmy taki cieżki
        sprawdzian umiejętności to nie będziemy pisać egzminów wstępnych, a tu proszę
        bardzo: ci, którzy zdawali starą maturę też ich nie piszą, przeliczniki są takie
        same jak w przypadku nowej matury...I niech nikt nie wyjeżdża z tekstem, że
        trzeba się było uczyć, bo na studia nie dostali się nawet tacy, którzy mieli
        bardzo wysokie wyniki. Szacunek takim, to nie było łatwe!
        • Gość: em. do abd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 21:16
          zgadzam sie, ze nowa matura byla trudniejsza.
          choc ja pisalam stara.
          ale niektorzy z nas studiuja juz jakies kierunek, czasem dwa, a teraz chcieli
          zaczac kolejny, nic wiec chyba dziwnego,z e buntuja sie, gdy nazywa sie ich
          zeszlorocznymi odpadami?

poza tym - np. na filologii korzystniejsze byly przeliczniki dla nowej matury,
          troche korzystniejsze. to i tak dobrze, bo do zadan UG nie nalezy ocenianie
          tego, jak ciezko bylo w tym roku dostac 5, czy bylo ciezej niz wczesniej... 5
          to dla nich 5 i tyle.
          • Gość: dokładnie Re: do abd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 23:09
            > ale niektorzy z nas studiuja juz jakies kierunek, czasem dwa, a teraz chcieli
            > zaczac kolejny, nic wiec chyba dziwnego,z e buntuja sie, gdy nazywa sie ich
            > zeszlorocznymi odpadami?

po trzykroć tak;) zdawałam starą maturę, dostałam się na studia kiedy
            miałam 'swoją szansę', jak to niektórzy określają, teraz dostałam się na
            kulturoznawstwo jako drugi kierunek. (chciałabym też zauważyć, że to nowy
            kierunek i 'za moich czasów' nie mogłabym na niego zdawać w Gdańsku, więc nie
            stanęłam do rekrutacji po raz któryś z kolei)

zanim ktoś mi zacznie tłumaczyć, jaka rekrutacja jest niesprawiedliwa - ja to
            wiem. jest niesprawiedliwa. ale może należy liczyć się ze słowami, nazywając
            nowych studentów słabizną, głąbami i przewidując, że kadra wydziału będzie
            musiała męczyć się ze zgrają tępaków, strasząc do tego wielkim odsiewem;)
            odsiew byłby i tak, nawet gdyby dostali się sami nowomaturzyści;)
            • Gość: dul prosba o kontakt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 23:49
              do osoby podpisanej 'dokladnie', sledze uwaznie cala dyskusje i b. chcialam Cie
              o cos spytac na privie, moge prosic o adres mailowy?
              • Gość: dokładnie Re: prosba o kontakt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 00:03
                supervixen@gazeta.pl

choć nie wiem, czy na Twoje pytanie będę umiała odpowiedzieć, ja w tej
                dyskusji, którą prześledziłaś, napisałam tylko jednego posta:) (teraz
                drugiego:)))
                • Gość: dul Re: prosba o kontakt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 00:05
                  w takim razie mam szczescie, ze w tym akurat mojego - za 5 minut posle maila,
                  dzieki ;-).
    • vigla Skandale rekrutacyjne 28.07.05, 16:27
      Na innych uczelniach też wiele skandali ale GW mniej o nich pisze niz o UG.
      Ciekawe dlaczego ?
      • Gość: leslie1986 Re: Skandale rekrutacyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 18:28
        bo ug to standard i tam ludzie protestuja i tam jest to wszystko najbardziej
        widoczne?
        • Gość: czytelnik Re: Skandale rekrutacyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 23:00
          Na UG to nic nowego,to jeszcze jedna okazja do "uczciwej" rekrutacji!!!
      • maruda.r Re: Skandale rekrutacyjne 29.07.05, 11:27
        vigla napisała:

> Na innych uczelniach też wiele skandali ale GW mniej o nich pisze niz o UG.
        > Ciekawe dlaczego ?

Kotoś zasugerował, że organizatorka protestu ma coś wspólnego z redakcją Gazety
        Wyborczej.

• Gość: m Re: Skandale rekrutacyjne IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 29.07.05, 12:26
          zapewniam,ze organizatorka protestu nie ma nic wspólnego z Gazetą Wyborczą. Jest
          mądrą dziewczyną,która nie da sobie w kaszę dmuchać. Walczy o równe traktowanie
          wszystkich obywateli, a to jej zapewnia konstytucja. Widac nie jest tak żle z
          mysleniem u naszej młodzieży.Wiem,co piszę. Ja się nie domyślam, kim ona jest.
          Ja ją znam osobiście. Trzymam za nią kciuki. Powodzenia Mała!!!
          • vigla Re: Skandale rekrutacyjne 29.07.05, 14:36
            To świetnie. Najwazniejsza jest niezależność.
      • Gość: bc Re: Skandale rekrutacyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 06:03
        ponieważ tam ludzie bją się walczyć o swoje i wywoływac wojne z taka instytucją
        jak uniwersytet ! młodziez Gdańska się tego nie boi !!
    • Gość: RObustBoy Jak się ma takiego rektora, który kłamie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 01:21
      .. to już mnie nic na UG nie dziwi. W zeszłych latach inaczej się takie sprawy
      załatwiało - widać dzieci przyjaciół rektora miały starą maturę.
      • Gość: Niezainteresowany Re: Jak się ma takiego rektora, który kłamie ... IP: *.osowagora.pl 31.07.05, 20:46
        To kolego nie rektor, a kierunki ustalaly zasady przelicznika.
    • Gość: skandal Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.chello.pl 29.07.05, 13:20
      "Nowi" maturzyści, w tym prymusi renomowanych liceów, nie dostali się na
      Uniwersytet Gdański, bo uczelnia opracowała wadliwy system rekrutacji
      Aha czyli ci ktorzy nie byli prymusami renomowanych liceow nie moga studiowac???
      Jezdzcie do Warszawy i zrobcie zadyme pod sejmem to moze Marszalek sie zlituje
      nad wami i dostaniecie emerytury :-]
      • Gość: m Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 29.07.05, 14:00
        Doprawdy, czytanie ze zrozumieniem to umiejętność rzadka. Stosunek przyjętych
        starych i nowych maturzystów jest faktem i jednoznacznie wskazuje,która grupa
        była uprzywilejowana. Nie jest tak,że w roku 86 urodzili się same lenie lub
        półgłówki. Sredni poziom intelektu w każdej populacji jest stały. Zresztą gotowa
        byłabym nawet zwątpić w to prawo biologiczne, ale pod warunkiem, że porownywano
        by przy rekrutacji te same dane. Skoro tak się nie stało,to myśący ludzie nie
        powinni mieć problemu z wyciągnięciem prawidłowych wnioskow
    • Gość: teeA Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.chello.pl 29.07.05, 14:42
      Ja rozumiem, że UG się nie popisał. Ale wg mnie największym problemem była nowa
      matura, a nie przeliczniki. Zdawałam starą maturę i zanim ktokolwiek zapyta,
      tak, interesowałam się reformą oraz nowymi maturami. Myślę, że zarzucanie, iż
      stara matura byłą łatwiejsza nie jest żadnym argumentem. Współczuje nowym
      maturzystom, gdyż ich matura była nie tyle trudniejsza, co po prostu głupsza.
      Sprawa dotyczy gł. rekrytacji na wydział fil-hist, a więc matury z historii i
      polskiego. Stara matura pozwalała przemycić do prac cząstkę siebie, rozprawka
      umożliwiała przedstawienie swoich racji, oceniający nie mógł ocenić pracy na 2
      tylko dlatego, że się z czymś nie zgadzał. Jesli piszący poparł wszystko
      argumentami, praca pod względem merytorycznym była nie do obalenia. Kompletnie
      nie rozumiem, co za dureń wymyślił nową maturę, jakiś kompletnie bzdurny klucz
      wypowiedzi i instrukcje w style "jesli praca zawiera okreslenie "utwór liryczny"
      - 1pkt, jesli nie, 0 pkt".
      Uniwerek musiał opracować system rekrutacji dużo szybciej, niż znane były
      średnie oceny z nowej matury. Nie można być aż tak wspaniałym jasnowidzem, aby
      wiedzieć, że matura z historii będzie tak kretyńska, jak była.

Chciałabym jeszcze raz zaapelować do tegorocznych maturzystów, aby nie obrażali
      starych maturzystów, czy też wyzywali ich od tłumoków, my nie jestesmy winni.
      Ale tak, jak Was nie interesuje, że na w chemii sobie poradzili z rekrutacja,
      tak starzy maturzyści, mimo współczucia jak sądzę po sobie, przecież nie zwolnią
      miejsc w imie miłosierdzia. To nieprawda, że na większość kierunków na wydział
      F/h dostały się głównie osoby, które nie wykorzystały swojej szansy w latach
      ubiegłych. Jesli chcecie - sprawdźcie. Zdecydowana, a wręcz przygniatająca
      liczba osób rozpocznie tam w tym roku swój drugi fakultet. Nie obarczajmy się
      winą na wzajem - sprawa dotyczy humanistów, jak sądzę więc, ludzi wyjątkowo
      rozgarniętych.

Osobiście, stara matura kosztowała mnie zapewne tyle samo pracy i stresu co
      Was. Pamiętajcie o tym proszę, zanim kolejny raz ktoś wyskoczy z argumentem pt
      "jesteście nierobami i wykorzystujecie nieudolnośc uniwerku".

Współczuje wszystkim, którzy w tym roku solidnie pracowali, a stali się
      ofiarami. Walczcie o swoje prawa, ale pamiętajcie, że starzy maturzyści w niczym
      nie zawinili. Nie rozumiem tez plakatów z napisem "Grunt to stara matura, no
      nie?". Walczcie, ale rozsądnie.
      • nauczycielka3 Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański 29.07.05, 16:25
        Bardzo rozsądny głos. Dokładnie tak jest. Jedna i druga matura wymagała wysiłku.
        Jednym i drugim nleżą się miejsca na studiach, o które powinni walczyć w równej
        walce. Cały sztuka w tym, żeby w ramach proporcjonalnych limitów miejsc wybrać
        najlepszych w oddzielnych konkurencjach. Tak wiele uczelni uczyniło. Nie
        wymagało to, ani dodatkowego czasu, ani dodatkowych komplikacji, ani dodatkowych
        nakładów.Więc w czym był problem?
    • Gość: Karolina Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.server.ntli.net 29.07.05, 17:10
      Jestem z Gdanska, nie dostalam sie na romanistyke, zabraklo mi 7 ptk. Ale
      dziwnym trafem dostalam sie na kierunek znacznie lepszy, na lingwistyke
      stosowana na UMCS i o dziwo bylam na 6 pozycji... Wiec jednak niektore uczelnie
      byly sprytniejsze niz nieszczesny UG... Najlepiej jest zwalic wine na kogos
      innego... Jakie to jest plytkie...
    • Gość: mm Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 17:33
      nowa matura była tak trudna ?????? ciekawe co sądzą otym ci, którzy zdawali
      biologię - był a łatwa , kandydaci na studia medyczne musieli zdawać wiele
      trudniejsz test !
      • nauczycielka3 Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański 29.07.05, 17:45
        To juz nie jest wina owych maturzystów. A co do trudności testów- tyle wiemy o
        sobie, na ile nas sprawdzono ( to Szymborska). Wypowiedzi osób, które nie
        zdawały nowej matury, nie były ocenione przez anonimowego egzaminatora
        przypomina sądy niewidomego o kolorach. Wielu przecierało oczy ze zdumienia
        widząc niską ocenę. Bo nie wiedza tu była najwazniejsza, tylko odpowiedź zgodna
        z kluczem.
    • Gość: Niezainteresowany Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.osowagora.pl 29.07.05, 17:35
      Szanowni Maturzysci i Redaktorzy,
      ktos kiedys wmowil mlodym ludziom i ich rodzicom, ze przyjmowanie na uczelnie
      na podstawie wynikow na egzaminie maturalnym bedzie lepsze niz egzaminy wstepne.
      Nie wiem, czy bylo to swiadome oglupianie, czy tez brak wyobrazni autorow tego
      pomyslu. Bedzie to w przyszlosci tragedia dla wielu mlodych ludzi.
      Moglbym na ten temat napisac dluzszy elaborat, ale podam na poczatek tylko
      jeden przyklad, tzn. jedna z mozliwosci.
      Otoz przyjmijmy, ze jest uczennica xy majaca z przedmiotow waznych dla jej
      dalszych studiow w liceum oceny bardzo dobre. Nadchodzi matura
      uczennica ta ma w dniu egzaminu z jezyka angielskiego zatrucie, lub okres.
      Egzamin jej w zwiazku z tym nie wychodzi i otrzmuje 65%. Jest to ocena
      ostateczna na cale zycie. Predzej zostanie Chinka niz dostanie sie kiedykolwiek
      na anglistyke na jednym z uznanych uniwersytetow.
      Podobnie moze byc w przypadku matury z biologii, jezeli akademie medyczne beda
      nabierac tylko na podstawie matury (tez: historia i prawo. Mam jeszcze kilka
      calkiem innych innych przykladow. W razie zainteresowania podam.
      Na cale szczescie moje dzieci sa po studiach i nie jest to moim zmartwieniem.
      Niech sie narod cieszy. Uczelnie maja spokoj z egzaminami wstepnymi i to jest
      cala zaleta. Pracuja tylko sekretarze. A komputer jest bezduszny.
      Pozdrowienia
      Niezainteresowany
      • Gość: hmmmmm Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 18:54
        tylko że nową maturę można poprawiać, więc jeśli twoja przykładowa uczennica
        zechce, może zdawać ją jeszcze kilka razy;)
        • nauczycielka3 Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański 29.07.05, 19:19
          przedstawiciel MENiS w wydarzeniach oznajmił,że bez złamania prawa nic już ze
          skandliczną rekrutacja zrobić się nie da. A co ze złamaniem prawa równości w
          dostępie do wiedzy?
          • Gość: ubla bla Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.chello.pl 29.07.05, 19:39
            Przedstawiciel MENiS chrzani od rzeczy. oczywiscie, ze zasad rekrutacji nie
            mzona juz zmienic, ale mozna podjac dodatkowe dzialania. Protestujacy walcza o
            PRZYZNANIE DODATKOWYCH MIEJSC NA POSZCZEGOLNE KIERUNKI (moze to byc np 20
            miejsc, ktore sa przewidziane dla wolnych sluchaczy). Zasad rekrutacji zmienic
            nie mozna, ale mozna zwiekszyc limit miejsc. Wiec niech przedstawiciel MENiS nie
            mowi, ze nic sie nie da zrobic.
            • Gość: m Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 29.07.05, 20:20
              i o to trzeba walczyć. Trzymam za was kciuki!!!!
              • Gość: bjq Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 20:36
                --------------------------------------------------------------------------------
                w szczecinie zaistniala sytuacja odwrotna i przyjęto 80 osob na filologię
                polską na uniwersytecie...i to zrobila sama uczelnia - a menisowi nic do tego.
            • Gość: bjq Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 20:36
              w szczecinie zaistniala sytuacja odwrotna i przyjęto 80 osob na filologię
              polską na uniwersytecie...i to zrobila sama uczelnia - a menisowi nic do tego...
              • krok_po_kroku Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański 29.07.05, 21:44
                bjq czy mozna sie z toba jakos skontaktowac? chcialam pogadac. Moze podasz swoj
                adres e-mail, a jesli nie chcesz podac go tutaj na forum, to przeslij na moj
                mail protest-maturzystow@o2.pl
                • Gość: bjq Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 22:48
                  przepraszam niemozliwe do poniedzialku-jutro uroczystość rodzinna,,ale taka
                  sytuacja miała miejsce na uniwersytecie szczecinskim-filologia polska w tym
                  roku,,,tam z kolei zle wyliczono kryteria dla starszych maturzystów i prorektor
                  us podjęła decyzje o dodatkowym przyjęciu aż 80 maturzystow ponad limit...czyli
                  można...
                  • Gość: Niezainteresowany Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.osowagora.pl 31.07.05, 20:40
                    Tylko skad wziac na to pieniadze? Dodatkowy studenci to dodatkowe etaty na
                    uczelnie, a MENiS nie doplaci.
                • Gość: bjq Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 23:05
                  strona nie wchodzi
                  ========================================================
                  www.us.szc.pl/rekrutacja06?st=9149&pf=43&pft=1017
                  radość przyjętych ponad limit
                  ========================================================
                  o sprawie pisała lokalna gazeta wyborcza w szczecinie...
                  • krok_po_kroku Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański 29.07.05, 23:41
                    Bardzo ci dziekuje za te informacje! Moze sie okazac bardzo przydatna.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: bjq Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.05, 00:16
                      sprawa jest ewidentna-uczelnia żle wyliczyła punkty dla jednej grupy i musi to
                      naprawić..jedynym sensownymywjściem jest przyjęcie dodatkowych osób...kryteria
                      takie/źle wyliczone/ były właśnie na filologii polskiej w szczecinie...dlatego
                      pani prorektor podjęła taką a nie inną decyzję i wszyscy są zadowoleni...
                      ================================================================================
                      moja opinia o maturach-to są dwa różne światy-stara matura egzaminowała np z 3
                      tematów /polski,historia,matematyka 3 z 5/., a nowa ze wszystkiego...no i do
                      tego to porównywanie ocen końcowych albo starych,matur z nowymi...dziwne że
                      MENIS tego nie może pojąć...wypowidający sie prorektor UG chyba nie ma pojęcia
                      co narobił i powinien sie poddac do dymisji... polecam panu prorektorowi
                      telefon do koleżanki prorektor w Szczecinie na Uniwersytecie
                      Szczecińskim ..jeszcze można nadrobic błąd...potem pozostanie dymisja...nie mam
                      racji panie prorektorze?
                      • Gość: skandal Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.chello.pl 30.07.05, 13:23
                        Z jakiej paki należą się dodatkowe miejsca na uczelni???Chyba kpicie sobie?? Bo
                        wam sie miejsca naleza bo skonczyliscie ''elitarne LO''bo zle napisalisie
                        mature?? bo byla niesprawiedliwosc po prostu nie umiecie pogodzic sie z
                        sytuacja ze poniesliscie porazke i tyle.Jakos wiele o0sob sie nie dostawalo na
                        studia jak byly egzaminy wstepne i nie robili takich cyrkow jak wy bo "wam sie
                        nalezy" a pan Taraszkiewicz nadal pozostanie na stanowisku i nic wam do tego
                        • Gość: m Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 30.07.05, 13:40
                          Rekrutacja wyglądała tak: jedni dostali szable, drudzy karabiny i kazano im
                          walczyć.Kto poległ- wiadomo. Ci pierwsi próbują teraz zbuntować się przeciw
                          takim regułom walki. I to wszystko,a Pan Taraszkiewicz akurat nikomu nie
                          przeszkadza !
                          • Gość: skandal Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.chello.pl 30.07.05, 17:24
                            Matura wygladala tak: jedni pisali porzadne wypracowanie i mieli prawdziwy
                            egzamin ustny i nikt nie narzekal a drudzy "pisali" mature gdzie byly obrazki
                            do podpisania i egzamin ustny gdzie pytania byly znane od poczatku roku
                            szkolnego kto polegl??
                          • Gość: m Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 30.07.05, 18:33
                            Z tego wniosek,że do roku 89 rodzili się geniusze, potem juz same głaby.
                            Zastanów się zanim coś napiszesz
                            • Gość: skandal Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.chello.pl 30.07.05, 19:06
                              "Z tego wniosek,że do roku 89 rodzili się geniusze, potem juz same głaby.
                              Zastanów się zanim coś napiszesz"- chyba raczej Ty widzisz jakis podwojny
                              kontekst mojej wypowiedzi.Tylko wqrza mnie jak padaja twierdzenia ze stara
                              matura to pikus bo mozna bylo sciagac i nie wymagala myslenia.Po prostu garstka
                              sfrustrowanych maturzystow i ich rodzicow dla ktorzych ambicja jest zeby
                              dziecko studiowalo bo przeciez ono nic innego nie umie robic probuje znowu
                              skompromitowac UG.A wracajac do tematu matury w tym roku wyszla nauka z jednego
                              podrecznika i ewentualnie z jakiegos opracowania zamiast szukac w roznych
                              zrodlach.
                              • Gość: hahaha Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.chello.pl 30.07.05, 20:18
                                Posluchaj, tu nie chodzi o to, ze kilka osob nie dostalo sie na studia, bo slabo im poszla nowa maturka,
                                a teraz maja pretekst, zeby ponarzekac. Na studia nie dostaly sie setki mlodych osob, ktorym matura
                                poszla fantastycznie, a pomimo to nie mieli szans dostac sie na studia. Jak wytlumaczysz fakt, ze na
                                dany kierunek dostalo sie 100% osob ze stara matura? Wszyscy nowomaturzysci to glaby? Ani jeden
                                normalny sie nie uchowal? A moze jednak cos z rekrutacja bylo nie tak?
                                • Gość: abd_nowa_matura Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 23:28
                                  Do skandal: Człowieku, nawet nie zaczynaj pisać o rzeczach, o których nie masz
                                  pojęcia, dobrze? Poprostu ręce opadają jak czytam bzdury, które piszesz. Skończ
                                  już temat matury ustnej z polskiego. Była ona kompletnie do niczego
                                  nieprzydatna, czysta strata czasu i nikt nie uwzględniał jej podczas rekrutacji.
                                  Tak trudno to zrozumieć? Kolejna sprawa: nie wyjeżdżaj mi tu z tekstem, że
                                  pisałeś "porządne" wypracowanie na starej maturze. Tematy jakie były wtedy są i
                                  teraz z jedną tylko istotną różnicą: na nowej maturze piszesz wypracowanie pod
                                  klucz...nie jest ważne co myślisz tylko piszesz pod to jak myślał, ten który
                                  napisał klucz! Nie wydaje mi się, żeby na starej maturze tak było. To samo tyczy
                                  się historii. A co do podpisywania obrazków...czy Ty wogóle widziałeś nową
                                  maturę? Mówimy o tym samym egzaminie? I na dodatek czytam, że ci, co zdawali
                                  nową maturę to nie uczyli się, tak? To zobacz sobie ile osób powyżej 90% na obu
                                  poziomach nie dostało się. Ciekawe czy Ty, mądralo, osiągnąłbyś taki wynik.
                                  Pewnie tak, bo widzę, że wiesz wszystko, nawet to o czym nie wiesz nic...Jedna
                                  rada więc do Ciebie: zanim cokolwiek powiesz to zasięgnij informacji, poznaj
                                  temat i dopiero WTEDY cokolwiek mów.
                                  • Gość: skandal Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.chello.pl 31.07.05, 12:13
                                    Czasami prawda boli wiec najlepiej stwierdzic ze ktos nie jest ekspertem w
                                    danej dziedzinie w sumie to niewazne ale nowa za przeproszeniem mature
                                    widzialemi mam na komputerze a poziom podstawowy gdzie trzeba bylo pomyslec i
                                    pokojarzyc fakty byl niegodzien nazywania go egzaminem dojrzalosci dopiero
                                    poziom rozszerzony byl w jakims stopniu wyzwaniem ale i tak 100% to byla tylko
                                    kwestia formalnosci.Na starej maturze tez pisalo sie wypracowanie wg pewnych
                                    okreslonych zasad gwarantujacych dobra ocene.Nie twierdze rowniez ze tgoroczni
                                    maturzysci sie nie uczyli ale robili to w zly sposob co odbilo sie na
                                    wynikach.A Ty jak napisales\as mature z historii bo chyba mojej celujacej nie
                                    przebijesz??
                                    • Gość: 86 Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 31.07.05, 12:31
                                      Celujące na starej maturze otrzymało tysiące osób. Znajdż, chociaż jedną z
                                      nowych na 100% z historii. Poza tym pozwól,że polecę Lindą - nie chce mi się z
                                      Toba gadać
                                    • Gość: Aaron Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.tvteletronik.pl 31.07.05, 21:02
                                      Sorry Winetou, ale dostanie 6 za napisanie pracy "Polskie powstania narodowowyzwoleńcze w XIX wieku" bądź "Dwie koncepcje uniwersalizmu w średniowiecznej Europie" nie było żadnym problemem i ocen celujących było od groma. Skoro jesteś taki pewny swojej wiedzy i mądrości wytłumacz mi czemu ciebie nie bylo na Olimpiadzie Historycznej?? Wszak taki geniusz wszystkich od ręki powinien pokonać. I przestań się wymądrzać jaka ta matura była prosta skoro nawet nie masz pojęcia jak to jest być ocenionym przez egzaminatora sztywno trzymającego się klucza. Do tego dodaj sobie, że na Nowej Maturze nadmiar wiedzy szkodził a nie pomagał(ja moją pracę o PRL skończyłem opisując początek lat 70-tych, bo jak można opisać w ok. 1 h pracę o przekształceniach społecznych w PRL ) i wyjdzie ci pełen obraz tego tworu, który zafundowało nam ministerstwo. Zresztą nie wiem kto wpadł na rewelacyjny pomysł porównywania dwóch matur, z której jedna z założenia ma robić "przesiew" z egzaminem, którego rzetelności uczelnie od lat nie ufały.
                                      • kajetanb52 Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański 03.08.05, 08:00
                                        Może mu się nie chciało startować ? A kolega widzę ma problemy z organizacją
                                        czasu jeśli nie potrafił się w limice zmieścić.
                • Gość: nova <a href="http://protestmaturzystow.blog.onet.pl/" target="_blank"& IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 13:49
        • Gość: Niezainteresowany Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.osowagora.pl 31.07.05, 20:38
          Szanowny Kolego Naiwny,
          czy probowales to zrobic po otrzymaniu swiadectwa maturalnego.
          Jezeli nie to sprobuj i zobaczysz jakie to jest "proste"
          • Gość: hmmmmmmm Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 21:27
            nie wiem czy to jest proste. wiem natomiast, że jest to możliwe. dlatego Twoja
            historyjka o pokrzywdzonej uczennicy nie ma sensu.
            nikt jakoś nie pisze o tym, że przy rekrutacji na UG często pokrzywdzeni byli
            staromaturzyści, i to na wydziale fil-hist. jacy to maturzyści? otóż na
            przykład tacy, którzy rok temu zdawali matematykę i przez to nie mają już szans
            np studiować kulturoznawstwa. oni nie mogą nie tylko poprawiać matury, ale i
            nie moga zdawać dodatkowych przedmiotów. jasne, że liczbowo pokrzywdzeni są
            nowomaturzyści... ale w szerszej perspektywie - nie tylko oni...

aha, i jeszcze jedno:

> Szanowny Kolego Naiwny,

myślę, że nie musisz ludzi traktować tak protekcjonalnie;)
            • Gość: em. Bzdura. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 23:58
              Znajoma zdawala matematyke na maturze i dostala sie na kulturoznawstwo.
              Ale skrzywdzeni byli faktycznie - bo liczono im punkty NA 3 ROZNE SPOSOBY!!
              • Gość: hmmmmmmm Re: Bzdura. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 00:21
                w takim razie przepraszam za pomyłkę, wydawało mi się, że trzeba mieć na
                maturze przedmiot brany pod uwagę, już nieważne czy wezmą ocenę z tej matury
                czy ze świadectwa.

swoją drogą to na stronie ug wcale nie jest napisane, że chociażby na tym
                kulturoznawstwie biorą lepszą ocenę. wprost jest na napisane np przy kierunkach
                na wydziale BGiO... i jak tu się połapać?
                • Gość: em. Re: Bzdura. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 00:28
                  bo oni sami nie mieli ustalonego jasnego kryterium. i dlatego liczyli nam na
                  rozne sposoby, dla niektorych kkzywdzace.
    • zawrat2 Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański 31.07.05, 13:47
      Tam w poprzednich latach też były skandale z przyjmowaniem na studia dzieci
      lokalnych prominentów.Co na to bardzo pryncypialna PO i Pan Tusk kandydat na
      Prezydenta RP.
      • Gość: Ala Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.laczpol.net.pl 31.07.05, 15:16
        Na AWF w Gdańsku z jęz angielskiego nowomaturzyści dostawali za przeliczoną 6-
        15 % a staromaturzyści za 5 -15%.
        Przy porównywaniu ocen nowomaturzyści nie mieli szans tam ,gdzie brano pod
        uwagę poziom rozszerzony.
        • Gość: ola Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.chello.pl 01.08.05, 00:06
          JUTRO (poniedziałek) O godz. 11:00 w auli Wydzialu Filologiczno-Historycznego
          odbedzie się spotkanie z prorektorem. Będziemy prowadzic negocjacje i
          przypuszczam, ze to spotkanie rozstrzygnie wszystko.
          OBECNOŚĆ OBOWIAZKOWA. Wiem, ze mogliście mieć inne plany, ale postarajcie się
          odłożyć wszystko na dalszy plan, bo jutro rozstrzygnie się, co będziecie robic
          przez nastepne 365 dni!
          Umowmy się o 10:45 przy wejściu na Wydzial. Możecie wziąć rodzicow i
          znajomych, którzy orientuja się w temacie.

Proszę nie dajcie plamy i przyjdzcie na jutrzejsze spotkanie, bo jak pojawi
          się kilkanaście osob, to nie będą nas traktowac powaznie.

Pozdrawiam.
          Ola
          • Gość: matka Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 10:03
            Brawo nowi maturzyści!!! Trzymam za Was kciuki. Cieszę się ,że są tacy młodzi ludzie, którzy nie boją walczyć o słuszną sprawę. Już myślałam, że młodzież nie ma w sobie tej werwy, co przez 25 laty. Uważam, że właśnie w Gdańsku trzeba walczyć o sprawiedliwość w każdej sprawie. W końcu o to walczyliśmy. Podoba mi się ktoś, kto zwrócił się do Pana Tuska. Tak pięknie reklamuje się Pan w telewizji, walczy Pan o Polaków na Białorusi. Panie Tusk proszę poprzeć tę młodzież, przecież to nasza przyszłość, a jak widać kontynuują ono chlubne tradycje.
            • Gość: a Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 01.08.05, 10:14
              No właśnie, może telewizja włączy się w tę sprawę. Nie można tej młodzieży
              zostawić samej, kiedy jest krzywdzona i otrzymuje uparcie wciąż tę samą
              odpowiedź: ze trudna rekrutacja, że specjaliści opracowali, że w przyszłym roku
              i.t.d. A o nich ani słowa. Pionki na szachownicy.Ofiary reformy!!!
              • Gość: skandal Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.chello.pl 02.08.05, 16:50
                Ofiarami to jestescie wy!!! Czemu nikt sie wczesniej nie zainteresowal zasadami
                rekrutacji na UG??Mysleliscie ze matura bedzie tylko formalnoscia(widac to bylo
                po entuzjastycznych opiniach zaraz po maturze) i ze dostaniecie sie bez
                przeszkod na studia.A tu taki psikus :-D ludzie z technikow ZSZ dostali sie a
                wy z "elitarnych" LO nie i teraz sie burzycie bo uwazacie to za hanbe.Czemu na
                spotkanie z przedstawicielami UG przybylo tylko 100 osob??Czesc z was przyszla
                pewnie z rodzicami.A gdzie reszta?? Ci ktorzy nie przybyli juz uznali swoja
                porazke i chwala im za to bo potrafia sie przyznac do kleski.Zostala tylko i
                wylacznie garstka sfrustrowanych absolwentow "elitarnych" szkol ktorzy sa
                ispirowani przez dyrektorow swoich szkol.Zapytacie sie dlaczego?? chodzi o to
                zeby dane LO nie spadlo w rankingu szkol srednich.Bardzo dobrze ze UG nie ugial
                sie przed waszymi zadaniami bo pokazal ze w Polsce prawo jest rzecza nadrzedna
                i nie ma ludzi ponad prawem
                • Gość: a Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 02.08.05, 17:10
                  A co nazywasz prawem? To że stara matura nie powinna zastępowac egzaminu na
                  studia, bo była egzaminem wewnętrznym? To że starzy maturzyści mieli do wyboru
                  lepszą ocenę, bądż to ze świadectwa, bądź z matury, a może to,że przy przewadze
                  nowych maturzystów, większość miejsc zajęli starzy? A może wreszcie to, że
                  złamano konstytucyjną zasadę rownych szans?
                  • Gość: grz Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 17:25
                    fakty są oczywiste...UG zrobił źle i nie chce naprawić krzywdy...
                    • Gość: www Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 17:34
                      dlaczego winne jest UG, a nie ministerstwo i komisje egzaminacyjne?? to ono
                      wprowadza reguły nowych matur...
                • Gość: grz Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 17:24
                  jest taki program...`ŚMIECHU WARTE`...
                  • Gość: abd_nowa_matura Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 23:37
                    Do skandal: no poprostu nie mogę wyrobić jak czytam Twoje wypowiedzi. Pieprzysz
                    głupoty, za przeproszeniem, jak potłuczony. Że niby ludzie z nową maturą się nie
                    dostali, bo słabo napisali? Nie o to chodzi! Właśnie problem w tym, że my tą
                    maturę DOBRZE napisaliśmy. Nie rozumiesz tego? Łopatą do głowy trzeba? Niby masz
                    "celujący" z matury? No to źle to świadczy o starej maturze wtedy, a
                    przynajmniej o tej, którą pisałeś Ty. Jesteś tak "odporny" na prawdę o złej
                    rekrutacji, że szczerze wątpię, iż rzeczywiście masz cokolwiek w głowie. Radzę
                    poczytać wypowiedzi ludzi, którzy często z nowej matury mieli prawie maksymalną
                    ilość punktów i się nie dostali na UG...ale dostali się np na UJ. Więc wykonaj
                    choć raz to arcytrudne zadanie bezbłędnie i zwyczajnie POMYŚL.
                    • Gość: grz do abd... Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 00:19
                      obawiam sie że na forum występuje część obrońców tych co ten dziwny system
                      punktacji wymyslili na UG...nikt normalny z maturzystów na siebie nie
                      najeżdża ...ale obrońcy kolegi,pana prorektora, w obu postach na forum są
                      hałaśliwi...zmieńcie decyzje o naborze, dodajcie miejsc i sprawa się
                      skończy...i tak w obecnej sytuacji widać że zrobiliście błąd i z uporem lepszej
                      sprawy bronicie się atakując...dziwię się panu prorektorowiże tak broni
                      kierunku...przecież to w pańskiej gestii panie prorektorze jest taką sytuację
                      zmienić...czyż nie mam racji?
                      a proszę zgadnąć jakie będą następne szczeble odwoławcze ?
                      a w ubieglym roku z prawem to była mało?

ten rok znowu następny skandal...
                      • Gość: ola Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.chello.pl 03.08.05, 00:33
                        Do konca tygodnia w godz. 15-18 w Teatrze Wybrzeze w Gdansku, mieszkancy
                        Trojmiasta oraz wszyscy zainteresowani, beda mieli mozliwosc podpisania sie pod
                        protestem przeciwko rekrutacji na UG. Zapraszamy
                        • Gość: skandal Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.chello.pl 03.08.05, 11:04
                          Do wszystkich sfrustrowanych.Czy ktores z was bylo kiedys na wydziale Fil Hist
                          w salach wykladowych i cwiczeniowych?? Czy zdajecie sobie sprawe ze jezeli
                          przyjetoby dodatkowo jeszcze ze 100 osob np na historie to nie byloby miejsca
                          dla nich w salach wykladowych.A wykladowcy oni tez maja bardzo napiety plan i
                          nie sadze zeby akurat znalezli czas dla dodatkowej liczby studentow ktorzy
                          mysla ze media zapewnia im studiowanie.A podreczniki i lektury nie starcza ich
                          dla normalnej liczby studentow a wy jeszcze sie tam pchacie.Zajecia na UG
                          trwaja od 8.00 do 20.00 to gdzie wepchnac ponadliczbowych studentow?? Tez
                          zastanowcie sie nad tym.A wasza reakacja na moje wypowiedzi w korych zawarta
                          jest prawda swiadczy tylko o sfrustrowaniu garstki maturzystow ktorzy robia
                          szum medialny wokol niewinnego wydzialu Fil Hist z powodu za slabo napisanej
                          matury.
                          Pozdrawiam
                          • Gość: ola Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.chello.pl 03.08.05, 11:09
                            Po pierwsze, to nikt nie mowi o dodatlowych 100 studentach na kazdym kierunku!
                            Nas satysfakcjonowalaby liczba 10-20 dodatkowych osob. Po drugie... uczelnia
                            przewidziala miejsca dla wolnych sluchaczy, wiec chyba jednak miejsce dla
                            dodatkowych ososb sie znajdzie, tylko czemu platne...?
                            • Gość: skandal Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.chello.pl 03.08.05, 12:45
                              Uczelnia przewiduje np na historii 100 studentow i 20 wolnych sluchaczy zauwaz
                              tez ze przyjeto studentow ponad limit a wiazalo sie to z taka sama iloscia
                              punktow uzyskanych przez wielu kandydatow(na kulturoznawstwo zamiast 60
                              przyjeto 72 lub 74 osoby)wiec nie sadze zeby znalazly sie dodatkowe miejsca.A
                              limit przyjec na studia zostal uchwalony przez senat UG i nie mozna naginac
                              prawa.I dlaczego chcecie przyjecia tylko 10-20 osob z nowymi maturami??
                          • Gość: grz Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:41
                            słabo?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                            !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! cha ha cha ha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
    • Gość: grz Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 16:45

może czas wreszcie napisać na czym właściwie polega skandal...senat cos tam
      przyklepał,protesty trwają a sedno tkwi w szczegółach...dam jeden
      przykład...klasa zwykla 3 godziny ang w tygodniu poziom
      intermediate..średni...uczeń na koniec otrzymuje 6 ---tzw maks..i nowa matura
      podstawowa i roz...w uproszczeniu żeby tyle dostac musiałby dostać 100 i
      100...no to uprzejmie donoszę że ten wynik to poziom zaawansowany CAE ktory
      jest 4 stopniem trudnosci dwa razy wyższym od intermediate...zdanie takiego
      egzaminu u Anglików /certyfikat Cambridge/daje prawo wykonywania zawodu
      nauczyciela...czy widzicie różnicę?
      ..i porównajcie sobie 6 z klasy zwykłej z historią 2 razy w tyg/6 końcowa/... i
      rozszerzonej 4-5 razy w tygodniu.../też 6 końcowa/...i podobnie nowe matury...
      mało/
      prosze starać się to zrozumieć...porównał wiec szanowny senat jakośc śmietany z
      maślanką...i wszyscy są dumni...doprawdy/
      mnie by było wstyd...
      i proszę nie napadać na starych ani na nowych maturzystów...oni nie sa winni...

• Gość: skandal Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.chello.pl 03.08.05, 16:59
        Tak wy jestescie naprawde pokrzywdzeni ale jakos mozecie poprawic swoj wynik
        egzaminu maturalnego a na starej maturze jak ktos dostal dop to zostanie z nim
        do konca zycia.Sprawiedliwosc??Nie robcie z siebie meczennikow bo sa nowi
        maturzysci ktorzy sie dostali na UG bo mieli po prostu idealne wyniki.A uchwala
        senatu UG nie ma nic wspolnego ze slabym wynikiem z maturalnej"krzyzowki" po
        prostu nikt nie sadzil ze pojdzie az tak fatalnie i dano automatycznie fory
        starym maturzystom ale wyszlo inaczej.Trudno Life is brutal(tak tez uczylem sie
        angielskiego) zakonczcie wasz bezsensowny protest bo nic nim wskoracie.UG jest
        nieugiete i nie bedzie sie lamac przed banda frustratow z elitarnch
        LO.Pozdrawiam
        • Gość: grz Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 17:15
          nikt nie pisze o frustratach i nikogo nie nakłania do łamania się...jednak
          trudno wytłumaczyc podstawowe zasady..bywa...tak to jest jak się zabrnie w
          ślepy zaułek...i broni przegranej sprawy...tez pozdrawiam mieszkańca Wybrzeża
          gdzie bywam raz na 4 lata, ostatnio juz na 3...
      • Gość: Zapałka Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 19:50
        Śledzę z uwagą dyskusję rozpętaną przez red. Daszczyńskiego i Wójcika na forum
        internetowym Gazety Wyborczej dotyczącej tegorocznej rekrutacji na wyższe
        uczelnie. Bardzo zręcznie podgrzewają atmosferę operując półprawdami i
        niedomówieniami. Efektem ich manipulacji jest to, że nowi i starzy maturzyści
        zaczęli obrzucać się nawzajem inwektywami starając udowodnić sobie nawzajem,
        kto bardziej nadaje się na studia. Całą swoja energię skierowaliście na
        wzajemne zwalczanie się oraz uczelni, które stały się tak samo jak wy ofiarami
        systemu nowych matur, który zafundowali wszystkim, pozbawieni wyobraźni
        urzędnicy MENiS. Panowie redaktorzy nie raczyli ruszyć najważniejszego
        problemu, który was dotyczy i jest problemem ogólnopolskim.

Zarzuca się uczelniom, że nie potrafiły przewidzieć wyników nowych matur i
        dostosować do nich zasad rekrutacji. A spróbujcie przewidzieć dzisiaj wyniki
        przyszłorocznych egzaminów dojrzałości lub pogodę 3 sierpnia 2006 r. Wasi
        nauczyciele przygotowywali was także w ciemno do nowych matur, gdyż posiadali o
        nich wiedzę jedynie teoretyczną. Ogromnym błędem było wprowadzenie przez MENiS
        równocześnie nowych matur i nowych zasad rekrutacji w sytuacji gdy nikt nie
        miał pojęcia jak przebiegną nowe matury oraz gdy istnieje cała rzesza starych
        maturzystów. Drugim ogromnym błędem MENiS było żądanie od uczelni ustalenia
        zasad rekrutacji na rok akademicki 2005/2006 do lutego 2004 r. (!!!!!) oraz na
        rok akademicki 2006/2007 do maja 2005 r. bez możliwości ich weryfikacji po
        opublikowaniu wyników pierwszej nowej matury. Nie byłoby tych wszystkich
        problemów, gdyby ministerstwo wprowadzając nowe matury utrzymało w okresie
        przejściowym egzaminy wstępne do czasu okrzepnięcia nowych zasad maturalnych.
        Chciałbym wam uświadomić, że w przyszłym roku wasza sytuacja może stać się
        jeszcze gorsza. Po tegorocznych doświadczeniach maturalnych przyszłoroczne
        matury będą łatwiejsze, co da szanse przyszłorocznym maturzystom uzyskać dużo
        lepsze wyniki od tegorocznych, a wtedy wy będziecie postawieni w bardzo
        niekorzystnej sytuacji. O tym trzeba myśleć już dzisiaj, ale swoje protesty i
        żądania należy kierować nie do uczelni ale do MENiS. Walczcie o swoje, ale
        kierujcie swoje protesty pod dobry adres tj. pod adres ministerstwa.

I jeszcze jedna bardzo ważna kwestia wymagająca wyjaśnienia. Kwestia, którą jak
        do tej pory nie raczyły zająć się środki masowego przekazu. Zasady rekrutacji
        po opublikowaniu stały się obowiązującym prawem i według nich odbywa się
        tegoroczny proces rekrutacji. Te zasady były powszechnie znane od lutego 2004
        r. Każdy kto składał podanie na studia automatycznie akceptował te zasady, więc
        na jakiej podstawie teraz te zasady podważa?

Jesteście rozżaleni, że matura z historii i polskiego była wyjątkowo trudna i w
        związku z tym nie mieliście szans na lepsze wyniki, to jest dla mnie
        zrozumiale, ale w czym tu zawiniły uczelnie? To ministerstwo jest
        odpowiedzialne za pytania, organizację i przebieg egzaminów maturalnych i tam
        należy kierować swoje pretensje. Średni wynik z egzaminu maturalnego z historii
        w woj. pomorskim wynosi 42,85% (52% z poziomu podstawowego i 33,3% z poziomu
        rozszerzonego), a z języka polskiego 47,95% (53,4% z poziomu podstawowego i
        42,5% z poziomu rozszerzonego). Przyjrzyjmy się więc jak to wyglądają te
        procenty w skali ocen od 1-6. Szkolna szóstka odpowiada 100%, piątka – 83,3%,
        czwórka – 66,67%, trójka – 50% a dwójka – 33,3%. Porównując to z wynikami
        matury z historii i z języka polskiego wynika jednoznacznie, że średnio
        tegoroczny maturzysta nie osiągnął oceny dostatecznej z tych przedmiotów. Tu
        komentarz jest zbyteczny.

I na zakończenia moja refleksja. Czytając wasze opinie o Uniwersytecie Gdańskim
        odniosłem wrażenie, że jest to uczelnia denna w której wykładają sami kretyni.
        Nie rozumiem więc po co tak uparcie walczycie o miejsca na niej, przecież tyle
        jest renomowanych uczelni w Polsce jak np. UJ, UW, UMK itp., które czekają na
        was z otwartymi ramionami.
        • Gość: dzaga Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.chello.pl 03.08.05, 20:13
          odpowiedz mi prosze tylko na jedno pytanie: dlaczego uzyskawszy z
          matury(pol/ang.hist.wos) wyniki znacznie powyzej sredniej wojewodztwa-z
          twego przelicznika procentow na oceny wychodza mi 4i5- nie dostalam sie
          na zaden kierunek na UG, na ktory zdawalam i, co wiecej, bylam bardzo
          daleko pod kreska...takich jak ja jest zapewne wielu. i wyobraz
          sobie, ze sa ludzie, ktorych po prostu niw stac na studiowanie w innym
          miescie i w tej sytuacji chcieliby studiowac na jakimkolwiek
          unwersytecie, nawet jesli nie cieszy sie najlepsza opinia...
          • Gość: grz Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 20:44
            zapałka wie swoje i tego nie chce zrozumiec...zaraz ci cos napisze o byle
            czym...wstyd...
            • Gość: Zapałka Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 21:01
              Ludzie – nie róbcie z siebie ofiar losu. Takie są zasady rekrutacji i kropka –
              wszyscy znaliście je od dawna. Składając dokumenty na UG zgadzaliście się na
              takie warunki. Ja też nie od razu dostałam się na wymarzony kierunek studiów
              ale do głowy mi nie przyszło żeby protestować jak górnik przed Sejmem!!!
              • Gość: grz Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 21:20
                nikt z siebie nie robi ofiar losu...a górnicy nic do tego nie mają...a zasady
                były zmieniane nawet na niektorych uczelniach w marcu... p.s.pierwsze slyszę o
                kijach w rękach girls?ale popisac można...moim skromnym zdaniem po
                ubiegłorocznym skandalu z przyjęciami na prawie w tym roku UG zniechęcił
                kandydatów na lata przyszłe i powtarza równiez tutaj, ze niech się sami
                martwią...tak niemożna...
                • Gość: Zapałka Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 21:39
                  No tak… Po co pisać źle o innych uczelniach, skoro UG to już sprawdzony kozioł
                  ofiarny i cokolwiek uczelnia zrobi będzie to fantastycznym pretekstem do
                  robienia sensacji… A taka sensacja to ho ho…
                  Problemy z nową maturą więc najlepiej wyglądają na tle i tak już oczernionego
                  uniwersytetu. Normalnie można dzieci straszyć – idź na uniwersytet a Cię tam
                  oszukają… Zrobią to tam specjalnie i z premedytacją!!
                  A zasad rekrutacji niestety zgodnie z ustawą MENiS od maja roku poprzedzającego
                  rekrutację uczelnia zmienić nie może… Ciekawe więc jak to zrobiły inne uczelnie…
                  Podaj proszę jakie – może tam warto przenieść zainteresowanie. Może te uczelnie
                  złamały prawo – czyli ustawę o szkolnictwie wyższym.
            • Gość: Zapałka Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:30
              Jak ktoś nie ma żadnych argumentów wtedy sięga po inwektywy. Widać ty nie
              zrozumiałeś mojego tekstu i moich intencji. Ten kto nie rozumie czytanego przez
              siebie tekstu, co nie jest rzadkością wśród uczniów i maturzystów, kompletnie
              nie nadaje się na studia. Może znajdź sobie zajęcie, które nie wymaga wysiłku
              intelektualnego.
              • Gość: dzaga czy tylko mnie wkurza facet pode mna? IP: *.chello.pl 04.08.05, 17:48
                czy tylko mnie wkurza ten przemadrzaly palant?
                jestem przekonan, ze tobie matura poszla rewelacyjnie bo zapewne
                zdawales ja na dlugo przed nami...
                • Gość: grz Re: czy tylko mnie wkurza facet pode mna? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 18:23
                  słowo przemądrzały było całkowicie zbędne...nie podyskutujesz z kims kto uważa
                  ze myśmy mieli racje a wy sobie możecie pojść ale nie do nas bo...my mieliśmy
                  rację...i tak w kółko ..tak to jest jak się nie ma żadnych argumentów...
                  • Gość: dzaga Re: czy tylko mnie wkurza facet pode mna? IP: *.chello.pl 04.08.05, 19:06
                    tez racja...
          • Gość: Zapałka Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:27
            Mogę odpowiedzieć na twoje pytanie. Dlatego nie dostałaś się na żaden kierunek,
            bo znaleźli się tacy, którzy uzyskali więcej punktów od ciebie. Nie mówię, czy
            byli od ciebie lepsi, ale wg zasad rekrutacji decydowała liczba uzyskanych
            punktów. Pragnę ci zwrócić uwagę, że ocena 4 odpowiada 66,67% w związku z tym
            wyprzedzili cię wszyscy ci, którzy uzyskali więcej niż ty. Z tego co wiem na
            uczelnie dostawali się ci co uzyskiwali ze wszystkich przedmiotów więcej niż
            80%. I jeszcze jedna uwaga, to co przedstawiłem to nie są jakieś moje
            przeliczniki. Gdybyś w szkole poświeciła więcej matematyce, a w szczególności
            procentom, nie miałabyś problemu ze zrozumieniem.
            • Gość: skandal Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.chello.pl 04.08.05, 20:25
              Zapałka pozdrawiam i widze ze takze Ty podzielasz moja opinie :-D dzis w TVP 3
              prorektor ds studenckich dr Jacek Taraszkiewicz powiedzial ze nic juz nie mozna
              zmienic w tegorocznej rekrutacji na UG i ze zostala ona przedstwaiona zgodnie z
              prawem wiec chyba juz czas zakonczyc ten bezsensowny protest ktorego nie mogli
              wygrac nowi maturzysci a czemu??Skladajac papiery na UG wyrazili zgode na takie
              a nie inne warunki rekrutacji wiec teraz grupka frustratow moze sobie dac na
              wstrzymanie i poczekac do przszlego roku
              • Gość: grz Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 21:02
                ...powiedział...
              • Gość: m Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 04.08.05, 21:54
                Ponieważ takie same zasdy rekrutacji przyjęte są już na następny rok i tez nie
                można ich już zmienić, więc na wszlki wypadek nie należy w ogóle ubiegać się o
                przyjęcie na tę uczelnię. Na dwoje babka wróżyła: po tegorocznych
                doświadczeniach nowa matura będzie łatwiejsza lub klucze bardziej elastyczne i
                dostaną się sami nowi maturzyści albo sytuacja się powtórzy i dostaną się znowu
                tylko starzy. prze Dalej nie da się tego przewidzieć. Oto do czego przydają się
                wcześniej podane takie zasady rekrutacji.Dopuki nie będą ustalone limity miejsc
                dla jednych i drugich, na wszelki wypadek należy szerokim łukiem omijać ten
                uniwersytet
                • Gość: grz Re: Skandal rekrutacyjny na Uniwersytecie Gdański IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 23:16
                  popieram...to są zbyt niebezpieczne zasady rekrutacji...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka