Dodaj do ulubionych

Karne odsetki dla GPEC

26.02.07, 14:38
Czy ktoś z Państwa orientuje się dlaczego wspólnota obciążona została karnymi
odsetkami na rzecz GPEC za opóźnioną wpłatę należności? Pozycja taka w kwocie
18 złotych znalazła sie na lutowym kwitku opłat.
Jesli to firma zarządzajaca wspólnotą popełniła błąd, karę powinna pokryć z
własnego konta, a nie obciążać mnie - regularnie i terminowo reguluję należne
kwoty eksploatacyjne.
Obserwuj wątek
    • medyczka10 Re: Karne odsetki dla GPEC 26.02.07, 16:08
      Ja za moment napisze pismo do wspólnoty z odmówieniem zapłaty i prośbą o
      obciążenie tych co nie zapłacili, jeżeli w tym jest problem. Myślę że dobrze by
      było jakby zrobiło to więcej osób płacących w terminie.
    • tunhotel Re: Karne odsetki dla GPEC 26.02.07, 21:03
      Karne odsetki za nieterminowe płatności zobowiązań do GPEC, którymi na
      obciążono musi zapłacić ASM. Nie po to płacę im co miesiąc 39 PLZ za
      prowadzenie zarządu, żeby dodatkowo obiążali mnie w lutym kwotą 30 PLZ za swoje
      gapiostwo.
    • smarc Re: Karne odsetki dla GPEC 28.02.07, 16:26
      Sprawdziłem w GPEC 1865.45 zł kary. A za ekspertyzę dla czego pęka budynek
      Chr.80 pożałowano 1000 zł! Taka kara, to normalka jako prezent na Mikołaja dla
      Prezesa GPEC! A ja przeoczyłem i zapomniałem to odliczyć od mojego rachunku!
      Teraz odliczę hurtem za 10 lat "za zarządzania"! Hydraulik wziął 2600 za
      kradzież i zatrucie wody pitnej osiedla wodą w garażu!Jak się głosuje za
      kominiarzem, który nam wybrał spółdzielnię to tak jest! Myślę że kominiarze w
      2006 r wyciągnęli 4000-5000 zł!
    • chr82 Re: Karne odsetki dla GPEC 28.02.07, 19:52
      Dzwoniłem w tej sprawie do Pani Księgowej z Zarządu Wspólnoty i dostałem taką
      odpowiedź: część mieszkańców nie zapłaciła w terminie więc reszta mieszkańców
      na zasadzie odpowiedzialności zbiorowej jako Wspólnota musi pokryć odsetki.Wg
      mnie jest to jakaś paranoja i jak tak dalej pójdzie to uczciwi płacący w
      terminie mieszkańcy będą płacić za tych nieuczciwych nie tylko odsetki ale i
      pozostałe zobowiązania. Trzeba zrobić z tym porządek i proponuję na najbliższym
      spotkaniu Wspólnoty 29 marca 2007 podjąć uchwałę zobowiązującą Zarząd do
      bardziej zdecydowanego egzekwowania należności od niepłacących i do obciążania
      ich odsetkami za nieterminowe wpłaty. Apel do mieszkańców Wspólnoty aby
      liczniej uczestniczyli na zebraniach i tam zabierali głos a nie potem mieli
      pretensje że ktoś za nich podejmuje decyzje. Nieobecni nie mają głosu!
      • smarc Re: Karne odsetki dla GPEC 01.03.07, 08:26
        A ja Panu obiecuję, że więcej nie będę płacił na Akademicką Spółdzielnię
        Mieszkaniową i w związku ze zmianą Ustawy o własności lokali powiadomię Policję
        o wszczęciu postępowania o pewność popełnienia przestępstw zwanych przez WINB
        "pranymi interesami. Spółdzielnia jak Pan dobrze wie fałszuje wszystko. A
        największe zasługi ma tym właśnie Pani Księgowa. To wiadomo od 2003 r! gdy Pani
        Klejewska zarzekała się, że to ona sporządziła bilans. Komisja rewizyjna nie
        wnosiła o absolutorium , bo zginęło ok 45 000 zł! A to prawdopodobnie poszło na
        bramę w garażu. W US przedstawiono inną wersję bilansu z podpisem "Pani
        Forteli"! KONIEC Z FORTELIKAMI Panie Sąsiedzie! Sejmu Pan chyba nie przegłosuje?
        Ale zawsze można podarować swoje mienie dla ASM płacąc oczywiście podatek od
        darowizny !
        • smarc Re: Karne odsetki dla GPEC NIEOBECNI! 01.03.07, 08:34
          Co do nieobecnych na zebraniu! Informuję Pana o umarłych którzy zapraszani są na
          zebrania! Aby uchwały były ważne trzeba powiadomić o uchwałach wszystkich
          właścicieli. Problem polega, że Pańska większość, to mniejszość, która nie chce
          pokazać nawet uchwał zebrania i list głosujących. Ale sam fakt zwołania zebrania
          przez spółdzielnię w Państwie Prawa powinien wystarczyć do oskarżenia ASM o
          działania niezgodne z prawem!W lipcu 2004 r minął termin od którego takie za "za
          zarządzanie" jest ścigane z urzędu!
        • tunhotel " ... więcej nie będę płacił na ASM" 01.03.07, 14:02
          smarc napisał, że " ... więcej nie będę płacił na ASM".
          Zakładam, że smarc a może i inni co miesiąc samodzielnie decydują za co będą
          płacić a za jakie pozycje z rachunków nie będą płacić. Zakładając, że taki
          delikewnt od dwóch lat uznaniowo obniża wpłatę o koszt prowadzenia zarządu (bo
          nie lubi ASM) to uzbiera sie kwota 24x40 960 PLZ.
          Rozdmuchane i nerealne życzenia remontowe tak szybko pochłaniają fundusze, że
          nie ma skąd łatać dziur. Jestem pewien, że do tej pory fundusz remontowo-
          budowlany był taką studnią z której czerpało się potrzebne pieniądze na różne
          tricki. W tym roku pieniadze z funduszu wydano szybko i zabrakło kasy na
          sponsorowanie tych współwłaścicieli, którzy albo nie płacą albo sami sobie
          decydują za co płacić będą, a za co nie.
          Żądam przedstawienia przez Zarząd na marcowym spotkanie wykazu współwłaścicieli
          zalegających z opłatami i narażającymi pozostałych na ponoszenie dodatkowych
          kosztów.
          • smarc Re: " ... więcej nie będę płacił na ASM" 01.03.07, 21:58
            Otóz ja chcę wymienić bez pomocy ASM i sąsiadów cały mój dach! Jeśli tego nie
            zrobię szybko to odfrunie cały! Już mało co go trzyma!Chce się Pan mi dołożyć do
            tego remontu! Może Pan kwestionuje Opinię PG - Rozebrać i zaprojektować? Niech
            Pan zbiera na remont swojego lokalu tak jak ja! Ja jeszcze wystąpię o zwrot tego
            co dotąd płaciłem! Bo nie zgadzam się na wybór ASM na "właściciela osiedla"
            dokonany przez kominiarza i wydział geodezji w 1996 r, a nie uchwała nr 2 o
            braku kworum na zebraniu zaprotokółowana przez notariusza! Za zarządzanie
            Wspólnoty przez spółdzielnie jest wykroczeniem karalnym! Radzę zajrzeć do
            bilansu ASM i zobaczyć,że nasze pieniądze nie idą na "zarząd Wspólnoty"- czyli
            dla osób które mają nas gdzieś, tylko na potrzeby spółdzielni. Spółdzielni,
            która od miasta, a więc z naszych podatków, też dostała o ile pamiętam ponad 200
            000zł.Ile wzięli za zlecone prezesi i pracownicy ASM nikt nie wie!Z bilansu ASM
            wiem ,że drugie tyle! To dla tego u nas brakuje pieniędzy i rozebrano plac
            zabaw. Ja od 2 lat czekałem na odpowiedź na pismo dlaczego pękają mi ściany.
            Nowa Pani Prezes odmawia mi odpowiedzi na pisma wystosowane do ASM. A Pan mnie
            straszy! Pan wspiera tę mafię! Tunhotelu czy Pan też był właścicielem mojego
            nazwiska, przy remoncie drogi na "mój wniosek"? Na razie korzysta Pan z niej
            bezpłatnie, ale były Prezes ASM czuwa! Niech Pan pomyśli w 2007 r dojdzie
            jeszcze 4% do Urzędu Skarbowego, oprócz koszenia trawy i odśnieżania. Czy nie
            lepiej kupić ją dla osiedla na własność! Za 5% i mieć przez 20 lat podatki z
            głowy, jak obiecują Prezydenci Miasta. Przecież osiedle musi mieć swoją
            drogę!Ciekawe, to ja mam dla nich bezcenny skarb: oryginalne dokumenty budowy, a
            oni ich nie chcą! To dla tego jest nagonka na mnie! Przecież my mamy Decyzję
            GINB, że garaż należy do Wspólnoty- wraz z Inpro! Może Pan zobaczy dokumenty,
            kto powołał ASM i kiedy! Zapraszam!
    • chrobry_gdansk ASM obciążone karnymi odsetkami dla GPEC? 03.03.07, 17:59
      Wnoszona przez nas comiesięczna opłata na rzecz ASM za prowadzenie zarządu,
      zobowiązuje tenże zarząd do egzekwowania należnych wpłat eksploatacyjnych.
      Jeśli mamy do czynienia z regularnym uchylaniem się od płacenia not
      eksploatacyjnych, zarząd zobowiązany jest do niezwłocznego wystąpienia na droge
      sądową przeciwko danemu członkowi wspólnoty. Jeśli tego nie czyni, oznacza to
      ża nie wywiązuje się ze swoich obowiązków. W związku z tym braki w budżecie
      Wspólnoty powinni uzupełniać z wynagrodzenia za prowadzenie zarządu, a nie
      obciążać tych właścicieli, którzy regularnie i terminowo reguluja swoje
      należności.
      Najłatwiej jest powiedzieć, że skoro niektórzy nie płacą, to pozostali
      solidarnie będą się na nich zrzucać. Żenujące.
      • smarc Re: ASM obciążone karnymi odsetkami dla GPEC? 03.03.07, 23:40
        Zarząd ma ustawowo pobierać "zaliczki"! ASM to nie zarząd, a zarządca,
        podstawiony przez ASM BI ! Zarządca bez umowy notarialnej z właścicielami! 3 x
        fałszował Kw.! Od roku 2004 taki zarządca działa nielegalnie! Prezesi ASM
        powinni za to już siedzieć! To mafia! Kilka lat walczyłem o ujawnienie rozliczeń
        CO i CW i guzik! Sprawdzaliśmy rachunki komisyjnie. KR wnioskowała nie dać
        absolutorium w 2003r dla ASM! Wykryliśmy wtedy kilka lokali, gdzie od kilku lat
        licznik pokazywały "0"! Było 45 tyś długu i 13 miesięcy i dyskusja czy ścigać
        dłużników! Nie było możliwości prawnych - "brak uchwały"!Dłużnicy więc
        rozpłynęli się w 13 miesiącach! A może te 45 000 zł poszło na bramę w garażu?
        Tam 70% nie płaciło! A wymieniali! Teraz ASM rocznie wyprowadza od nas poza
        kontrola takie kwoty o które 6 lat trwa spór w sądzie. Koszenie trawy, 5 ton
        nawozów! Bezkarnie, bo nawet jak sfałszowali Kw to nikt nie oponuje!Jak ASM
        pokaże rozliczenie "zaliczek" dla całego osiedla za cały rok za CO i CW to
        zapłacę!To gwarantuje ustawa! A w końcu dla tych co wierzą w sądy, podaję: u
        mnie jest "Sala 1 tutejszej siedziby SR WK". To może MS ma płacić za wynajem i
        zarząd tak wyróżnionego lokalu? A Art 13 UWL mówi o niesponsorowaniu innych
        lokali, np. które nie zużywają ciepła .To darowizny! A takie wciąż są. Ja płacąc
        moje 100.95% za CO i mam przy tym "kaloryfer" grzejący okolicę zamiast stropu i
        dla tego nie godzę się na jeszcze sponsorowanie jeszcze do 2/5 na ogrzewanie
        klatek schodowych i suszarni w bud Chr.78 , oraz lokali zużywają od 0- 75 %
        średniej, których jest ok. 40%na osiedlu ( np. 5 GJ i 2 dodatkowo w m2)! Za rok
        UE dobierze się takim jak my do D. za brak "certyfikatu energetycznego budynku"
        i certyfikatu energetycznego lokalu, bez którego nie będzie wolno ani sprzedać ,
        ani kupić! A u nas balanga, ci co mają "0"GJ ścigają tych kto zużywa ciepło! Bo
        ma płacić za nich? Czy ktoś widział rozliczenie sezonu i kontrole odczytów o
        których mówi ustawa?! Dopiero po przedstawieniu takich rozliczeń przez ZARZĄD ,
        a nie ASM, można domagać się rozliczenia pełnego i naliczać karne odsetki! Jak
        legalny Zarząd nie pokaże takich wiarygodnych rozliczeń, to guzik! Pani Prezes
        proponuje spotkania w godzinach przyjęć "dla lokatorów"! We wtorki! Jak dotąd
        odmawia sprawdzenia czy są wykonane wieńce i jaki jest strop! Zobaczycie jaka
        będzie "ugoda" w sądzie! Koszty procesy to ok. 70.000 zł., a koszty 100 000
        roszczenia. 2 lata temu Pan H podał koszty remontu 2.5 miliona zł! Proszę
        podzielić to po > 25 000 zł! Tego typu blachy są dobre na wiaty, bo tylko pod
        wiatą widać kiedy skorodowana blacha cieknie. A ja mam dokumenty, że to
        Akademicka Spółdzielnia Mieszkaniowa zrealizowała nasze osiedle! NIKt ich nie
        chce!To dla czego pozwaliśmy Inpro? To ASM kryje tych partaczy! Ciekawe dla
        czego nie chcecie być właścicielami "samodzielnych lokali wydzielonych z
        budynku"? Czekamy aż się wspólnie zawalą? Komuny zawsze grożą ruiną! Może
        zaczniemy dbać sami o swoje budynki i swoje lokale bez pośredników - partaczy?
        Dla czego jeszcze płacimy za prywatne ogródki wspólny podatek? Czyż ich
        właściciele chcą płacić 4% dla US za darowizny? Naprawdę podzielmy to wszystko i
        stwórzmy nową wspólnotę nawet z garażem! Czy naprawdę tak Wam odpowiada
        spółdzielcze lokatorstwo? jeśli tak, to załóżcie Spółdzielnię Mieszkaniową
        CHROBRY. Ja już taki rachunek dostałem z banku Millenium! Dla tego, że ASM
        niczego nie prostuje, to ja oświadczam, że "Członka" to ja mam w spodniach-
        lokatorze!
    • medyczka10 Re: Karne odsetki dla GPEC 05.03.07, 19:24
      Jak obiecałam tak zrobiłam - zostało wysłane pismo do SM. Dostałam nastepująca
      odpowiedź w czasie 2 dni. Zacytuje bo mnie prawie dołez rozbawiła szczególnie
      ostatnie zdanie.
      "W odpowiedzi na pismo, uprzejmie onformujemy, że GPEC naliczył karne odsetki
      ustawowe za nieterminowe wnoszenie zapłat za faktury 2006 roku.
      Spółdzielnia obciążyła Państwa zapłaconymi odsetkami na podstawie atr. 17
      ustawy z dnia 24 czerwca 1994 o własności lokali :"za zobowiązania dot.
      nieruchomosci wspólnej odpowiada wspólnota mieszkaniowa bez ograniczń, a każdy
      właściciel lokalu - w części odpowiadającej jego udziałowi z tej nieruchomości."

ASM obejmując zarząd nad Wspólnotą zobligowała jej członków do wniesienia
      zaliczki w wysokości 1 miesięczej opłaty. Zaliczka ta zapewniała płynność
      finansową w poszczególnych miesiącach. W roku 2001 w związku z tym że wspólnota
      zgromadziła środki na funduszu remontowym, podjęta została uchwała o zwrocie
      tej zaliczki. Płynnosć finansowa była zachowana aż do momentu wydatkowania
      środków z funduszu remontowego wlatach 2005-2006.
      W miesiącu marcu 2007 , na zebraniu ogółu właściceli wystąpimy do Państwa z
      propozycją uchwały dot. ponownego wniesienia zaliczki w wysokości miesięcznej
      opłaty exploatacyjnej, która to kwota zapewni terminowe regulowanie zobowiązań.
      Pragniemy ponadto nadmienić że w roku 2006 , ASM nie pobierała z Państwa konta
      swojego wynagrodzenia, przedkładając ponad swoje należności zapłaty do firm
      dostarczających media "

To ja pozostawiam bez komentarza .. ehhh.
      • chrobry_gdansk ASM - firmą dobroczynności 06.03.07, 15:54
        ASM napisało:
        "Pragniemy ponadto nadmienić że w roku 2006, ASM nie pobierała z Państwa konta
        dostarczających media"

Wynika z tego, że comiesięczne manko na koncie naszej wspólnoty wynosi 4000 PLZ.
        Wynika z tego, że ASM jako firma dobroczynna pozbawiła się w 2006 roku kwoty
        48000 PLZ tytułem prowadzenia zarządu i sponsorowała niesolidnych członków
        wspólnoty. Wzruszające.
    • kazet31 Re: Karne odsetki dla GPEC 08.03.07, 13:52
      Bądźmy realistami –

Problem zmiany Zarządzającego był przed kilku laty poruszany przez jednego z
      naszych Sąsiadów na Walnym Zebraniu, jednak praktycznie nikt nie podjął tego
      tematu co oznacza, że większości Zarządzający odpowiadał.
      Teraz przybył jednak jeszcze jeden problem, o którym może nie powinienem tu
      pisać – wielu Zarządzających nas już nie przyjmie, czytują to Forum i co się
      pisze. Styl pisania przez niektórych Właścicieli, potrafi skutecznie zniechęcić
      każdego kto zarządza. Kto będzie chciał być stale wzywany do sądów. Musimy być
      stanowczy w egzekwowaniu praw i w granicach prawa i rozsądku, ale nie insynuując.
      Tak jak tutaj złośliwe insynuacje wobec wszystkich dookoła –
      Np. "A może te 45 000 zł poszło na bramę w garażu? Tam 70% nie płaciło! A
      wymieniali! "

Czy- "powiadomię Policję o wszczęciu postępowania o pewność popełnienia
      przestępstw zwanych przez WINB "pranymi interesami. Spółdzielnia jak Pan dobrze
      wie fałszuje wszystko. A największe zasługi ma tym właśnie Pani xxx ." - który
      to już raz taki wątek się przewija. Pan jednak musi mieć mocne papiery.
      Czy -
      "Pani Prezes proponuje spotkania w godzinach przyjęć "dla lokatorów"! We wtorki!
      –wykrzyknik - wtorki, a czy poniedziałek byłby lepszy ? Czy ma służyć każdemu na
      każde żądanie (i temu kto jeszcze oznajmia że nie płaci), gdy komuś coś się
      danego dnia przyśni - bądźmy realistami.

Kto zechce i za jakie pieniądze z takimi Właścicielami się użerać? Powinniśmy
      coś zrobić bo to narusza nasze interesy – całej wspólnoty, niezależnie od
      pewnych zasług tego Pana jak obniżka kosztów opłat za ciepło. Zresztą pamiętajmy
      jak rozwiązała się nasza „Rada Nadzorcza” o dużych zasługach dla Wspólnoty –
      miała dosyć insynuacji.

Nie bijmy piany, bo giną w niej konkrety. Nie piszmy, bzdury, że osiedle
      wybudowało ASM. Przecież oskarżone INPRO na stronach internetowych przyznaje się
      do wykonawstwa.

Medyczka Pisze - "Ja za moment napisze pismo do wspólnoty z odmówieniem zapłaty
      i prośbą o obciążenie tych co nie zapłacili, jeżeli w tym jest problem. Myślę,
      że dobrze by było jakby zrobiło to więcej osób płacących w terminie."

Popieram Medyczkę, ale to strasznie długa droga – może z odsetek karnych się
      uzbiera?

Z mojego punktu widzenia zasadniczą wadą zarządzaniem była i jest zbyt miękka
      spółdzielcza polityka ASM. Spółdzielnie przyzwyczaiły się, że bez zdecydowanych
      nacisków ok. 18 % lokatorów nie płaci. P. Hajdel w rozmowach starał się
      usprawiedliwić nie płacących krótkoterminowo - że należy je traktować jako
      przypadki losowe. Teraz jednak przed nami stoi widmo bankructwa i chyba
      egzekwowanie zaległości ruszy. Także niektórzy fachowcy w tym temacie z sąsiadów
      zaproponowali w „czynie społecznym” sporządzić pozwy.

Niestety znany nam, uczestnikom Forum, dyskutant nie płaci i chwali się tu
      otwarcie – mam nadzieję, że nakaz sądowy będzie skuteczny – i przyznaję będę
      odczuwał satysfakcję.

Kolejny punkt oszczędności na usługach – nie jest ich wiele - zieleń,
      kominiarze, ocieplanie budynków. Czy ustawowo mamy obowiązek korzystać z usług
      kominiarskich i w dodatku w nieodpowiednim terminie ?, „Myślę że kominiarze w
      2006 r wyciągnęli 4000-5000 zł!” – to chyba przesadzone jak zwykle, może
      ograniczyć się do mieszkań z gazem (bo co będzie odpowiednim gdy ktoś się
      zatruje?) Czy nie przesadziliśmy z opłatami za zieleń?
      Można chyba za smieci,jeżeli ograniczymy dojazd tym którzy nam podrzucają - o
      szlabanie pisaliśmy.
      Sprzątający otrzymują grosze.

Irytujące jest podawanie zużycia energii na poziomie zerowym - była stosowna
      uchwała, zgodnie z nią tacy Właściciele winni płacić ryczałtowo, z naddatkiem,
      tak aby nie opłaciło się – nie wiem jak uchwała jest wykonywana.

Co do oświadczenia ASM –
      "Pragniemy ponadto nadmienić że w roku 2006, ASM nie pobierała z Państwa konta
      dostarczających media" - nie możemy zarzucać nieprawdy – ale albo ma się
      miękkie serce albo … . To jest biznes jakby okrutny dla niektórych był.

I na koniec nieco inny temat - Sąsiedzie – pisze Pan -
      'to ja mam dla nich bezcenny skarb: oryginalne dokumenty budowy, a oni ich nie
      chcą!' nie wierzę, jestem zaskoczony, że ONI nie chcą – ale mimo to jest Pana
      obowiązkiem oddać własność całej Wspólnoty może komisyjnie.

• medyczka10 Re: Karne odsetki dla GPEC 09.03.07, 07:20
        Medyczka Pisze - "Ja za moment napisze pismo do wspólnoty z odmówieniem zapłaty
        i prośbą o obciążenie tych co nie zapłacili, jeżeli w tym jest problem. Myślę,
        że dobrze by było jakby zrobiło to więcej osób płacących w terminie."

Nie będę biernie patrzeć jak ktos bez słowa wyjaśnienia każe mi płacić. 18 zł
        to nie majątek choć na bilet do kina wystarczy. Grajmy uczciwie a nie jak te
        osiołki dać sie w ciula robić smile Może reakcja większej ilości osób
        doprowadziłaby choćby do tego , że zmarnowali by troche tuszu i wyjaśniali
        swoje postępowanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka