Dodaj do ulubionych

zadluzenie mieszkancow

09.08.05, 16:44
dzisiaj tj. 09/08/08 zostana doreczone lub ewentualnie wyslane wezwania do
zaplaty do tych mieszkancow, ktorzy zalegaja z platnosciami. niektorzy dosyc
sporo.

przypominam, ze od. 01/09/05 zarzadca rozpocznie naliczanie karnych odsetek.
Obserwuj wątek
    • michal_ola Re: zadluzenie mieszkancow 10.08.05, 19:53
      Witaj.
      Ok. Ale ile mamy zapłacić?
      Kiedy administrator przyśle nam rachunki za lipiec i za sierpień, bo do tej
      pory nic nie otrzymaliśmy. A może my mamy do niego zadzwonić????????
      Pozdrawiamy z C2
      • lukka74 oplaty 11.08.05, 08:15
        w lipcu powinniscie zaplacic tyle ile w czerwcu,
        natomiast informacje nt. wysokosc oplat w sierpniu powinniscie (jak zreszta
        wszyscy) otrzymac "na dniach".

generalnie zasada, przy najmniej na razie, jest taka, ze nie bedziemy
        otrzymywali informacji nt. wysokosci oplat w kazdym miesiacu. po prostu jesli,
        otrzymacie teraz (w sierpniu) informacje nt. kwoty jaka nalezy sie za oplaty w
        sieprniu, to taka sama kwote nalezy placic w kolejnych miesiacach (do czasu, az
        zarzadca przysle nowe zestawienie - rozliczajace zuzycie wody, doliczajace
        koszty CO, itp).

gorsza informacja jest taka, ze poczawszy od sierpnia oplaty wzrastaja o koszt
        tzw. zamowionej mocy CO i o ile pamietam jest pln 1,01 od m2.
        • justyna_andrzej Re: oplaty 11.08.05, 10:49
          Nie otrzymaliśmy żadnych informacji n/t opłat za sierpień.
          Uważam, że powinniśmy otrzymywać od administratora pisemne zestawienie kosztów
          każdego miesiąca, tak jak było to w przypadku firmy "Administrator". Inaczej
          sami musimy prowadzić kalkulacje typu np. odliczanie nadpłat. W czerwcu
          mieliśmy nadpłatę, w lipcu podobnie, ale szczerze mówiąc nie wiem dokładnie
          ile. Musiałbym liczyć, a uważam, że administrator jest opłacany m.in. po to
          żeby prowadzić podobne obliczenia.
          Co do administratora to na początku miesiąca zgłosiłem mu, że do naszego
          mieszkania nie dochodzi jedna faza. Jak dotąd nie ma ani prądu ani żadnej
          informacji. Mam pytanie - czym zajmuje się nasz administrator???
          Pozdrowienia dla sąsiadów:)
          • lukka74 Re: oplaty 11.08.05, 15:40
            Trudno mi sie zgodzic z Twoja argumentacja. Jak do tej pory tylko raz byly
            rozliczane nadplaty/niedoplaty (razem z platnosciami przypadajacymi na
            czerwiec). Poprzedni administrator rozdal nam te rozliczenia podczas majowego
            zebrania wspolnoty, a nastepnie przyslal nam je na zakonczenie (podsumowanie)
            swojej dzialalnosci (przelom czerwca i lipca). Moze dlatego myslisz, ze w lipcu
            ponownie mieliscie nadplate.

A tak w ogole to nie rozumiem jaki jest problem w samodzielnym odjeciu od kwoty
            do zaplaty ewentualnej nadwyzki. Wybacz ale dla mnie jest albo wyraz zlej woli
            albo tlumaczenie sie jak dziecko.

Pamietajmy, ze szkodzimy sami sobie. Bo jesli Wspolnota spozni sie z platnoscia
            jakiejs faktury to dostawcy mediow moga obciazyc nas odsetkami (nie jakas tam
            spoldzielnie tylko NAS - to my jestesmy Wspolnota).

Oczywiscie jesli zdecydujemy by administrator co miesiac przysylal nam kwitek z
            kwota do zaplaty to jestem pewnien, ze jest to do zalatwienia. Jak sadze nie
            robil tego do tej pory poniewaz poprzedni administrator spoznial sie z
            rozliczeniem swojej dzialalnosci.

A'propos problemu z elektrycznoscia - rzeczywiscie administrator powienien sam
            sie odezwac, ale czy skontaktowaliscie sie z nim, by sprawdzic co sie dzieje ze
            zgloszenie?
            • justyna_andrzej Re: oplaty 12.08.05, 08:02
              "Wybacz ale dla mnie jest albo wyraz zlej woli albo tlumaczenie sie jak
              dziecko." - Może jednak jest jeszcze jakaś alternatywa:) Jeszcze się nie
              zdążyliśmy poznać a Ty tak z grubej rury;)
              Co do sprawy to raczej nie mamy problemów z matematyką w zakresie podstawowym.
              Chodzi raczej o ustalenie jak najlepszych zasad działania naszej wspólnoty.
              Oczywiście możemy założyć, że każdy będzie pilnował swoich rachunków. Wydaje mi
              się jednak, że spokojnie tą sprawę można powierzyć administratorowi jeśli to
              nie spowoduje wzrostu jego wynagrodzenia:) Myślę, że nie musisz nikomu
              tłumaczyć, że płacenie rachunków leży w naszym interesie. Uważam, że
              przejrzyście sporządzone zestawienia kosztów będą temu sprzyjać i w przyszłości
              nie będzie takich dyskusji. Jak sądzę ten wątek założyłeś właśnie dlatego, że
              sami "liczyliśmy" a nie dlatego, że ktoś nie chce płacić...

Co do zgłoszonej przeze mnie awarii, to uważam, że nasz administrator to
              dorosły człowiek i skoro powiedział, że zajmie się sprawą to tak powinien
              zrobić. Nasze monity wskazywałyby na jego niesumienność, nie uważasz:)
              Oczywiście, że w moim interesie leży, żeby prąd został włączony szybciej ale w
              tej chwili mi się nie śpieszy, jestem za to ciekawy na co możemy liczyć w
              przyszłości w podobnych sprawach. Nikomu nie życzę ale myślę, że to
              doświadczenie może się przydać nie tylko mi:) Trochę dziwię się, że starasz się
              bronić administratora w tej sprawie...
              Pozdrowienia!
              • dglugla Re: oplaty 12.08.05, 08:33
                Wątek ten rozpoczął się zapewne dlatego, że szokujące jest zadłużenie naszej
                wspónoty. Jest 37 mieszkań a zadłużenie wielkości większej spółdzielni.
                Mam nadzieję, że wynikło to wyłącznie z zamieszania przy zmianie administratora
                i z faktu, że kilka mieszkań nie jest jeszcze zamieszkanych, a ich właściciele o
                opłatach dowiadują się z opóźnieniem. No i mam nadzieję, że z czasem sytuacja
                się unormuje.
                • justyna_andrzej Re: oplaty 12.08.05, 09:05
                  Znasz kwotę? Może było by dobrze żebyśmy wszyscy mieli świadomość sytuacji,
                  skoro jest tak trudna jak piszesz...
                • lukka74 jeszcze w poniedzialek to bylo kilka tys. pln ntxt 12.08.05, 09:13
          • kasiaczekg Re: oplaty 12.08.05, 07:59
            u Administratora nie dostawaliśmy co miesiąc ile mamy płacić. Było dokładnie tak
            samo jak teraz. Dostaliśmy na początku informację o czynszu za styczeń - był
            troche mniejszy (bo nie za cały miesiąc), potem dostaliśmy kolejną informacje
            jak mamy dalej płacić OD LUETGO za czynsz. Nikt nie przysyłał co miesiąc
            informacji ile należy płacić. Następną informację dostaliśmy po zebraniu.
            Ja ogólnie to nie rozumiem problemu.
            Ale jak na tak małą wspólnote to mieliśmy duże zadłużenie.
    • michal_ola Re: zadluzenie mieszkancow 10.08.05, 19:55
      A 9.08.2005 nic do nas nie przyszło!
      • michal_ola Re: zadluzenie mieszkancow 11.08.05, 13:51
        Zgadzamy się z Wami.
        Podobno nowy administrator miał być lepszy. Kto ma czas na liczenie ile ma
        nadpłaty itd. Po to jest administrator i za to mu płacimy.
        A jak będziemy mieć niedopłatę (jak np. jakaś opłata wzrośnie) to co naliczy nam
        odsetki.
        Skoro mielismy zapłacić tyle samo w lipcu co w czerwcu, to administrator
        powinien nas zawiadomić o tym (choćby umieścić info na rachunku czerwcowym).
        Jeszcze wspomnę o trawie, która za pierwszym razem była skoszona gratis (pisałam
        wcześniej, że tak nie kosi się trawy). No i mamy teraz gnijące korzenie trawy.
        10.08 rachunku jeszcze nie było. Czekamy dalej.
        Pozdrowienia dla Sąsiadów.

Pozdrawiamy sąsiadów.
        • lukka74 czyli co, nie poczuwacie sie do placenia, az 11.08.05, 15:46
          do czasu kiedy ktos wam wysle dokladna kwota, ktora jest do uregulowania?

a co z platnosciami, ktore reguluje Wspolnota, za wode (i jej podgrzanie), prad
          w czesciach wspolnych, sprzatanie?

pamietajmy, ze przy zmianach takich jak zmiana administratora moga wyniknas
          pewne zamieszanie.
          • michal_ola Re: czyli co, nie poczuwacie sie do placenia, az 11.08.05, 17:47
            W czerwcu nowy zarządca spóźnił się z przysłaniem rachunku i można to
            wytłumaczyć (przejęcie dokumentów od poprzednika), ale miesiąc później mógłby
            zrobić to na czas bądź poinformować (są różne sposoby przekazywania informacji),
            że nie będzie przysyłał rachunków co miesiąc i mamy wpłacać kasę na konto.
            Nie słyszałam, żeby dokonywać płatności bez rachunku. Nawet w sklepie otrzymuje
            się paragon na podstawie którego płaci się.
            Chyba przesadził Pan z tym nie poczuwaniem się do płacenia.
            • lukka74 Re: czyli co, nie poczuwacie sie do placenia, az 11.08.05, 18:37
              1.Po pierwsze to co otrzymujemy to nie jest rachunek a dokument zatytulowany:
              ZALICZKA NA POKRYCIE KOSZTOW ZARZADZANIA NIERUCHOMOSCIA OBOWIAZUJACA OD DNIA 1
              CZERWCA 2005 r.

2. Po drugie, jak zauwazycie Panstwo w nazwie dokumentu znajduje sie
              sformulowanie: "OBOWIAZUJACA OD DNIA 1 CZERWCA 2005 r.", a zatem nie
              'obowiazujaca w czerwcu', (co mogloby sugerowac, ze w kolenym miesiacu bedzie
              inacze), a obowiazujaca od czerwca (w domysle do kolejnej informacji o jakiejs
              zmianie).

3. Po trzecie, napisalem tak, a nie inaczej (sorki jesli urazilem), ale w
              przypadku watpliwosci czy pytan mozna zawsze zadzwonic do zarzadcy albo spytac
              kogos z zarzadu (wybraliscie po jednym przedstawicielu z kazdej klatki), a w
              ostatecznosci zapytac na forum. Jesli nie bedziemy placic, to ewenutalne klopoty
              bedziemy miec my, a nie kto inny (pieniadze nie przepadaja w otchlani jakiejstam
              spodzielni mieszkaniowej, a sluza regulowaniu biezacych zobowiazan; skad mamy
              wziasc kaske jesli nie ma jej na rachunku????).

Najzwyczajniej w swiecie przytoczone przez Was argumenty nie trafiaja do mnie...

Na szczescie od wrzesnia zarzadca bedzie dostaczal informacje nt. biezacych
              oplat wraz z informacja o saldzie. Mam nadzieje, ze w ten sposob unikniemy
              watpliwosci i zadluzen.

Pozdrawiam,
            • michal_ola Re: czyli co, nie poczuwacie sie do placenia, az 11.08.05, 18:45
            • dglugla Re: czyli co, nie poczuwacie sie do placenia, az 12.08.05, 08:21
              Paragon otrzymuje się jako dowód zapłaty, a nie jako jej żądanie. Spróbujcie w
              sklepie otrzymać paragon PRZED uregulowaniem należności... (ale trochę odbiegłem
              od tematu)
              Zgadzam się z Łukaszem i z małżonką :) Nie wiem o co te pretensje, że nie
              otrzymujecie co miesiąc rozliczenia. Wszystko jest rozliczane (przynajmniej z
              mieszkańcami) kwartalnie i na koniec każdego kwartału następuje wyrównanie,
              czyli uregulowanie nadpłaty/niedopłaty. Pieniądze nie zginą i to głównie za to
              płacimy administratorowi. Równie dobrze możemy sami się tym zająć, ale skoro nie
              potrafimy zapamiętać, aby zapłacić czynsz, albo nie mamy czasu na zrobienie
              tego, to jakim cudem mielibyśmy sami zająć się regulowaniem płatności wobec
              dostawców mediów, firm sprzątających, wywożących śmieci, czy wykonujących bramę
              wjazdową? Administrator dostaje pieniądze za to, że jego obowiązkiem jest
              dopilnowanie tych płatności i robić to (w miarę możliwości finansowych
              wspólnoty) na czas.
              Pamiętajmy o tym, że nie jest to podatek, o którym państwo lub miasto nam
              przypomni, a opłata. O ubezpieczeniu też nikt nie przypomina, ale jeśli nie
              zapłacisz, możesz na tym wiele stracić. W przypadku czynszu zasada jest ta sama...
              A co do informowania o zmianach - nowy administrator wywiązuje się z tego, ale
              jeśli żadne zmiany nie zaszły, to o czym informować? Teraz nastąpiły pierwsze
              poważniejsze zmiany i wszyscy dostali/dostaną informacje o nich.
              I gorąco polecam odwiedziny u jednego z przedstawicieli zarządu jeśli pojawiają
              się jakiekolwiek niejasności. M.in. po to jest zarząd.

Również pozdrawiam
        • lukka74 comiesieczna informacja nt. wysokosci oplat 11.08.05, 15:59
          Od wrzesnia zarzadca/administrator bedzie dostarczal kazdemu informacje nt.
          wysokosci oplat wraz z saldem na koncie.

Rozumiem, ze teraz nie bedziemy sie spozniali z wplatami...
    • michal_c4 KONIEC 12.08.05, 10:13
      Witam wszystkich mieszkańców 19-stki.

Różnica pomiędzy należnościami, a wpływami wynosi na dzień dzisiejszy
      ok. 3000 zł. (pod koniec lipca była znacznie wyższa). Dla tak małej wspólnoty
      jak nasza jest to poważny problem. Zaistniała sytuacja wynika z tego, iż
      niektórzy wpłacili wysokie sumy na konto starego administratora, a część w
      ogóle nie płaciła.

Rachunki wysyłane są co kwartał, w miesiącach rozliczeniowych (np. rozliczenie
      zużycia wody). A w pozostałych miesiącach wpłaca się tą samą kwotę, widniejącą
      na rachunku „co kwartalnym”. Mieszkańcy naszego bloku posiadają różne
      doświadczenia z miejsc gdzie wcześniej mieszkali. Ja np. dostawałem rozliczenie
      co miesiąc – ale u mnie woda i ogrzewanie były rozliczane co miesiąc, a nie
      kwartalnie (umożliwiały to liczniki zamontowane na zewnątrz mieszkania – u nas
      Margo się nie popisało).

Mam nadzieję, że te nieporozumienia wynikają z naszych starych przyzwyczajeń –
      doświadczeń, a nie ze złej woli. Jesteśmy młodą wspólnotą, jeszcze nie wszyscy
      mieszkają w naszym fajnym i wyjątkowym bloku, w związku z tym cały czas
      ustalamy zasady współżycia w naszej wspólnocie – więc nie sprzeczajmy się, ale
      rozmawiajmy. Niektórym z nas przyjdzie mieszkać tu do końca życia!

Zarządca (administrator) - my jemu płacimy, więc żądamy i wymagamy. Ale
      zarządca też człowiek – pamiętajmy o tym. Nie traktujmy naszego Zarządcy na
      zasadzie roszczeniowej, ale jak partnera - dużo więcej tym zyskamy.

Mam nadzieję tą wypowiedzią zakończyć ten gorący wątek. Jeżeli ktoś chciałby
      porozmawiać na ten lub inny temat to zapraszam, wiecie gdzie mieszkam (kawę i
      herbatę mam , kubki też się znajdą).

Pozdrawiam Michał

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka