Dodaj do ulubionych

Destrukcja (?) w Gdańsku

13.09.02, 10:34
Padła propozycja utworzenia listy budynków, które należy wyburzyć w celu upiekszenia naszego
miasta. Myslę, że należy Miasto rozszerzyć o przyległości (zgadnijcie o co mi chodzi, hi hi hi)
Padły juz pierwsze propozycje:

1 City Forum (Jarohu)
2. Budynek obok dyrekcji kolei, czyli Zieleniak (Zoppoter)

Dopisywać, dopisywać!
Obserwuj wątek
    • jarohu Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 13.09.02, 10:41
      Restauracja "Crystal" we Wrzeszczu - nie tylko ze względu na kolorystykę :)))
    • zoppoter Dworce (musiałem...) 13.09.02, 10:44
      Budynki dworcowe:
      Wrzeszcz
      Sopot
      Orłowo
      Gdynia
    • jarohu Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 13.09.02, 10:48
      Te pseudostylizowane zółte lusterkowe kamieniczki na ul. Długie Ogrody od rogu
      ul. Szopy. To ma jakąś preetensjonalną nazwę, której nie chce mi się pamiętać.
      • zoppoter Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 13.09.02, 10:51
        jarohu napisał:

> Te pseudostylizowane zółte lusterkowe kamieniczki na ul. Długie Ogrody od rogu
        > ul. Szopy. To ma jakąś preetensjonalną nazwę, której nie chce mi się pamiętać.

To całkiem nowe, aż szkoda... Może wystarxzy wymienić te szyby na normalne...?
        • jarohu Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 13.09.02, 11:01
          zoppoter napisał:

> jarohu napisał:
          >
          > > Te pseudostylizowane zółte lusterkowe kamieniczki na ul. Długie Ogrody od
          > rogu
          > > ul. Szopy. To ma jakąś preetensjonalną nazwę, której nie chce mi się pamię
          > tać.
          >
          > To całkiem nowe, aż szkoda... Może wystarxzy wymienić te szyby na normalne...?

Zgadzam się na kompromis z szybami. W końcu od tego postulatu Iwy się
          zaczęło :)))
    • zoppoter Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 13.09.02, 10:53
      Dwa wieżowce znane niegdys jako "Prorem" i "Hevelius".
      Wieżowce w sąsiedztwie Długich Ogrodów.
      Wieżowiec obok mariny na Nowej Motławie
      • cze67 Re: Destrukcja (?) w Gdan´sku 13.09.02, 11:08
        zoppoter napisa?:

> Dwa wiez˙owce znane niegdys jako "Prorem" i "Hevelius".
        > Wiez˙owce w sa˛siedztwie D?ugich Ogrodów.
        > Wiez˙owiec obok mariny na Nowej Mot?awie

Ale oberwiesz, jak to przeczytaja mieszkancy lub pracownicy tych budynkow...
        • zoppoter Re: Destrukcja (?) w Gdan´sku 13.09.02, 11:37

> Ale oberwiesz, jak to przeczytaja mieszkancy lub pracownicy tych budynkow...

Eeee, ja też mieszkałem w wieżowcu i marzyłem, żeby wyleciał w powietrze...
    • Gość: PLN Re: Destrukcja (?) w Gdańsku IP: *.pro.gdansk.tdci.pl 13.09.02, 11:12
      siedzibe tzw. nszz "S"
    • o__o Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 13.09.02, 11:15
      Wielka płyta...falowce...
    • o__o Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 13.09.02, 11:27
      superkino krewetka...
    • zoppoter Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 13.09.02, 11:44
      Wieżowiec znany jako Olimp we Wrzeszczu.
    • petelka Re: Oj byłoby roboty... 13.09.02, 11:55
      ... a roboty, bo ja bym zagłosowała na wszystkie wielkie sypialnie, które
      powstawały w latach 60-tych i 70-tych...
    • pumeks Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 13.09.02, 11:56
      3 czy 4 pudła na stoku Biskupiej Górki (to jest chyba ulica Na Stoku?)

Nowe Ogrody 8/12 - ze względu na formę i treści

Aha, to w zasadzie nie jest kwestia wyburzenia, ale psują mi potwornie poczucie
      estetyki katamarany Żyglugi Gdańskiej cumujące przy Długim Pobrzeżu (pewnie to
      prywata bo mam je za oknem, hehe)
    • zoppoter Klocki w klimacie sopockim 15.09.02, 08:00
      Sopot:
      bloki 11-pietrowe przy ul. Bitwy pod Płowcami
      wiezowce koło Ratusza nad skarpą
      wiezowiec przy ul. Grottgera

Jak mozna coś takiego poustawiać w otoczeniu jedno - dwupiętrowej urozmaiconej
      zabudowy???
      • iwa.ja Re: Klocki w klimacie sopockim 15.09.02, 10:43
        zoppoter napisał:

> Sopot:
        > bloki 11-pietrowe przy ul. Bitwy pod Płowcami
        ubiegłeś mnie, Zoppoter. To kiedyś była taka spokojna, cicha ulica z
        drewnianymi piętrowymi willami w otoczeniu drzew. Komu to przeszkadzało?!!!
        • krzysiek_n Re: wyburzyć! 15.09.02, 19:32
          Budę pt. BIG BG Millenium SA na rogu Okopowej i Podwala.
          Cały kawałek zabudowy pt. CityForum, salon Ery i d.Monopol.
          I Urząd Skarbowy "na Stoku" + sąsiadów.
          I mnóstwo innych...
          A sio!
    • zoppoter Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 16.09.02, 11:32
      Alga w Sopocie.
      • iwa.ja Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 16.09.02, 12:06
        I znowu wyjąłeś mi "Algę" z ust (jak się to howno teraz nazywa?)... A jak mam iść za ciosem, to poproszę o
        wywalenie banku na środku Monte, tej Remy czy sremy na miejscu Hali Targowej i... oj, dawno nie byłam.
        A w drugą stronę - za Cepelią proszę o przywrócenie piekarenki! I to natychmiast!!!
        • zoppoter Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 16.09.02, 12:11
          iwa.ja napisała:

> I znowu wyjąłeś mi "Algę" z ust (jak się to howno teraz nazywa?)...

A co za różnica, jak to się teraz nazywa...

> A jak mam i
          > ść za ciosem, to poproszę o
          > wywalenie banku na środku Monte,

PKO BP? Ma być zmieniona elewacja, żeby przypominało kamienicę... Zawsze to coś.

> tej Remy czy sremy na miejscu Hali Targowej i.
          > .. oj, dawno nie byłam.

Billa. No, hala też piekna nie była. A Billa na szczęście nie jest kwadratowa i schowana w zadrzewionej
          dolince. Da się przeżyć...

> A w drugą stronę - za Cepelią proszę o przywrócenie piekarenki! I to natychmias
          > t!!!

Ale tam były obwarzanki...!
          Cały ten fyrtel idzie do wyburzenia i powstanie nowa zabudowa placu na tym miejscu. Projekt (tak sądzę)
          lepszy od City-Forum...

• green_ Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 16.09.02, 12:47
            A co z tzw. Hiltonem? Toż to obrzydlistwo najczystsze.
            • zoppoter Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 16.09.02, 12:57
              green_ napisał:

> A co z tzw. Hiltonem? Toż to obrzydlistwo najczystsze.

Chodzi Ci o wieżowiec-akademik koło Victoriaschule?
              • Gość: Pizmak31 Re: Destrukcja (?) w Gdańsku IP: 62.233.139.* 16.09.02, 14:16
                Ja mieszkalam w Hiltonie przez dwa lata jak studiowalam. Okrutny budynek. Mozna
                zburzyc.
                • Gość: Green Re: Destrukcja (?) w Gdańsku IP: *.big.pl / 172.16.1.* 16.09.02, 14:38
                  Tylko tak, żeby się lewa część Victoriaschule nie zawaliła - ostrożnie to
                  zróbcie!
        • Gość: Jarohu bez logo Obwarzanki IP: *.makor.pl / 192.168.1.* 16.09.02, 15:52
          iwa.ja napisała:

> I znowu wyjąłeś mi "Algę" z ust (jak się to howno teraz nazywa?)... A jak mam
          i
          > ść za ciosem, to poproszę o
          > wywalenie banku na środku Monte, tej Remy czy sremy na miejscu Hali Targowej
          i.
          > .. oj, dawno nie byłam.
          > A w drugą stronę - za Cepelią proszę o przywrócenie piekarenki! I to
          natychmias
          > t!!!
          >
          • iwa.ja Re: Obwarzanki 16.09.02, 15:57
            I bułeńki malutkie z rodzynkami, i okrągły chlebuś z kminkiem, i...
    • macko74 Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 17.09.02, 09:07
      Osobiscie niemilo sie poczulem kiedy bar "Krewetka" w Gdansku zlikfidowac
      raczono (ale to takie moje osobiste "wariacje").

Czy ktokolwiek zna i pamieta gdanska dzielnice Letniewo (na drodze do Nowego
      Portu).
      X lat temu zniknela z map miasta ,bo miala byc wyburzona, wrocila na mapy i
      jest tam do dzisiaj hihi...
      Stara dzielnica (wybudowana jeszcze przed wojna) ,ale "klimat"swoj ma, moze
      ktos dysponuje blizszymi informacjami co do jej losu?
      Dzieki z GOry.
      Pozdrowka.
      Macko.
      PS Ostatnie wiesci jakie pamietam , to czesciowe jej wuburzenie, na rzecz
      powstania drogi odciazyc majacej Glowne Miasto i Wrzeszcz.
      • petelka Re: Letniewo 17.09.02, 09:19
        macko74 napisał:

>
        > Czy ktokolwiek zna i pamieta gdanska dzielnice Letniewo (na drodze do Nowego
        > Portu).
        > X lat temu zniknela z map miasta ,bo miala byc wyburzona, wrocila na mapy i
        > jest tam do dzisiaj hihi...
        > Stara dzielnica (wybudowana jeszcze przed wojna) ,ale "klimat"swoj ma, moze
        > ktos dysponuje blizszymi informacjami co do jej losu?

Witaj Maćku! Prawie codzienne przejeżdżam obok Letniewa i wg mnie nic tam się
        nie zmieniło. A fakt pamiętam, że w latach 70-tych dzielnica przewidziana była
        do wyburzenia, a na tym miejscu powstać miało osiedle domków jednorodzinnych.
        Już nawet wysiedlono część mieszkańców ale... plany zmieniły się i domy
        zostały. Na miejsce wysiedlonych lokatorów wprowadzili się nowi (najczęściej na
        dziko). I tak już zostało. Zapomniany kawałek Gdańska...
        Pozdrawiam serdecznie
        • pumeks Re: Letniewo 17.09.02, 09:53
          No jak najbardziej Letniewo stoi (na planach nazywa się "Letnica",
          nie "Letniewo") i chyba żadne wyburzanie nie jest tam planowane.
          • Gość: Green Re: Letniewo IP: *.big.pl / 172.16.1.* 17.09.02, 10:12
            A przed wojną nazywało się Lauental - i do dzisiaj (o ile nie poumierały)
            mieszkają tam bardzo stare panie, co w sklepie zakupy po niemiecku robią.
            • iwa.ja Re: Letniewo 17.09.02, 10:17
              Oj, a ja myślałam, że czarnych staruszek już nie ma... Dzieciństwo mi przypominają...
            • zoppoter Re: Letniewo 17.09.02, 10:22
              Gość portalu: Green napisał(a):

> A przed wojną nazywało się Lauental - i do dzisiaj (o ile nie poumierały)
              > mieszkają tam bardzo stare panie, co w sklepie zakupy po niemiecku robią.

No, to juz nie muszę pytać dlaczego planowano wyburzenie dzielnicy... Teraz juz wiem skąd ten pomysł.
              • petelka Re: Letniewo 17.09.02, 10:37
                A wiesz Zoppoter, że Letniewo (bo to też dawna nazwa dzielnicy) skanalizowano
                dopiero w 1996 r? Wcześniej, przejeżdżając w upalny dzień przez tę dzielnicę,
                trzeba było wstrzymywać oddech...
                • zoppoter Re: Letniewo 17.09.02, 10:46
                  petelka napisała:

> A wiesz Zoppoter, że Letniewo (bo to też dawna nazwa dzielnicy) skanalizowano
                  > dopiero w 1996 r? Wcześniej, przejeżdżając w upalny dzień przez tę dzielnicę,
                  > trzeba było wstrzymywać oddech...
                  >
            • pumeks Re: Letniewo 17.09.02, 10:41

> A przed wojną nazywało się Lauental - i do dzisiaj (o ile nie poumierały)
              > mieszkają tam bardzo stare panie, co w sklepie zakupy po niemiecku robią.

Staruszki gadające po niemiecku to ja znałem w czasach późnego Gierka w
              Neufahrwasser (np. taka Frau Okroy która przychodziła do mojej babci).

A z jedną przedwojenną rodziną z Letniewa jestem spokrewniony. Kupiec Franz
              Niederleig jest wymieniony (w niezbyt chlubnym kontekście) w pracy
              zbiorowej "Gdańsk 1939", wspomnienie Eryka Falowa. Ostatnio znalazłem jego
              nazwisko na liście ofiar powojennej epidemii tyfusu w areszcie na Kurkowej. Ale
              jego potomkowie mieszkają nadal w Gdańsku, syn w Nowym Porcie, wnuk z
              prawnukami na Przymorzu.
    • o__o Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 17.09.02, 20:02
      zoppoter napisał:

Myslę, że należy Miasto rozszerzyć o przyległości (zgadnijcie o co mi c
      > hodzi, hi hi hi)

Z przyległości:
      1.budy - hangary (hurtownie) przy Jana z Kolna w Gdyni
      2.szafy (dłuugaśne wieżowcobloki) przy Władysława IV, też w Gdyni
      • belissarius Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 18.09.02, 07:43
        No to trzeba nam naukowców do pomocy, bo na to, co zrobiono w Berlinie Wschodnim, nas nie stać.
        Nam potrzebna wersja reaganowskiej "Bomby N" (pamiętacie?) � wersja, która wyburzy brzydkie, a
        zostawi piękne, hehe!
        Kochani! Czas leczy wszystko. Kiedyś runą falowce, Zapa i Przymorze, zawalą się tandetne budy tak, jak
        to było przed wiekami. Zostanie to, co naprawdę wartościowe. A uśmiejecie się, gdy za 200 lat
        odwiedzicie to Miasto i zobaczycie, że stoi sobie spokojnie jakiś paskudny "Cristal" z tabliczką, że jest
        zabytkiem i to Klasy "0". :)))))) Myślę, że tak było ze znanym domem podcieniowym z pruskiego murku przy
        Jedności Robotniczej. Stał sobie, stał, ludziska narzekali, że takie szkaradzieństwo wciąż stoi, a w końcu
        uznano za zabytek... Roma locuta, causa finita!
        • pumeks Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 18.09.02, 09:17
          belissarius napisał:

> zabytkiem i to Klasy "0". :)))))) Myślę, że tak było ze znanym domem
          podcienio
          > wym z pruskiego murku przy
          > Jedności Robotniczej. Stał sobie, stał, ludziska narzekali, że takie
          szkaradzie
          > ństwo wciąż stoi, a w końcu
          > uznano za zabytek... Roma locuta, causa finita!

Po pierwsze, protestuję! nie nazywajcie kochani budownictwa szkieletowo-
          szachulcowego "pruskim murem". Wprawdzie po polsku nie ma tak zwięzłego terminu
          jak "Fachwerk", tylko w Galicji słyszałem staropolski wariant tej
          nazwy "holcwerk" ;-), ale jakoś to trzeba rozróżniać! Mur pruski to konstrukcja
          szkieletowa wypełniona CEGŁAMI, i pojawia się dopiero w XIX wieku.

Po drugie, w sprawie budynku w Lipcach przy Trakcie Św. Wojciecha: nie mogę
          dojść kto pierwszy przezwał go "Lwim Dworem", w opracowaniu Kloeppela z 1924 r.
          nazywa się po prostu "Haus Kleist in Guteherberge" (czyli dom Kleistów w
          Lipcach). W książce Szermera i Stankiewicza z bodaj 1959 r. też nie ma nazwy
          Lwi Dwór, natomiast znalazłem ją w "Z uśmiechem przez Gdańsk" Januszajtisa z
          lat 60tych.

Po trzecie, zabytkiem toto zostało nie na podstawie kryteriów estetycznych a z
          racji szacownego wieku. Zresztą co do estetyki, jest na pewno lepszy od
          słynnego "Spichlerza" u zbiegu Kościuszki i Grunwaldzkiej, co to za jego
          rozebranie o mało nie odwołano wojewódzkiego konserwatora zabytków.
          • petelka Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 18.09.02, 09:27
            pumeks napisał:

> Po trzecie, zabytkiem toto zostało nie na podstawie kryteriów estetycznych a
            z
            > racji szacownego wieku. Zresztą co do estetyki, jest na pewno lepszy od
            > słynnego "Spichlerza" u zbiegu Kościuszki i Grunwaldzkiej, co to za jego
            > rozebranie o mało nie odwołano wojewódzkiego konserwatora zabytków.

Już kiedyś na forum pisałam o takim budynku, który powstał za czasów
            stalinowskich i miał być gdańskim odpowiednikiem warszawskiego Pałacu Kultury.
            I też znajduje się w pieczy konserwatora zabytków...
            • Gość: Green Re: Destrukcja (?) w Gdańsku IP: *.big.pl / 172.16.1.* 18.09.02, 10:22
              Poważnie Pętelko? Nasz Dom Kulturwy jest zabytkiem??? no nie... to my niedługo
              też będziemy.
              • petelka Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 18.09.02, 10:40

> Poważnie Pętelko? Nasz Dom Kulturwy jest zabytkiem??? no nie... to my
                niedługo
                > też będziemy.

Nooo! Jak wewnątrz robiono pomieszczenia biurowe, to konserwator nie pozwolił
                na zamalowanie/bezpośrednie zakrycie znajdującego się na ścianie malunku o
                temacie marynistycznej. W końcu została więc zrobiona ścianka, za którą jest
                wolna przestrzeń i oczywiście obraz.:)))
                • petelka Re: ps 18.09.02, 10:42
                  A Dom Kultury to już dawno przestał być takowym. Nawet napis został zdjęty.
                  Obecnie najbardziej rzuca się w oczy logo Banku Pekao SA.
                  • pumeks Re: ps 18.09.02, 16:40
                    Aaaa! nie załapałem że chodziło o ten piękny obiekt w Nowym Porcie. Toż ja tam
                    w kinie "1 Maja" tyle wzruszeń przeżyłem.. chodziłem na filmy o Godzilli, i tam
                    pierwszy raz widziałem "Gwiezdne wojny".... ech, łza się w oku kręci...
                    • belissarius Re: Dom Podcienowy 19.09.02, 07:09
                      Pumeks, taż ja przecież żartowałem! Nie mam nic przeciw szacownym budynkom, mówię jedynie o
                      mechanizmach. Masz oto piękną budowlę, którą rozbiera się w imię postępu (nowa droga, konieczność
                      wyburzenia wałów miejskich, potrzeba wzniesienia elektrowni itp), albo przerabia w modnym stylu, bo
                      takie jest zapotrzebowanie nowego właściciela. Tak było, tak jest, tak będzie. A za 4 tysiące lat zostaną
                      relikty w rodzaju piramid w Giza; reszta ulegnie destrukcji. Ileż to zabytków z najwyższej półki zniszczył
                      człowiek! Czy wiemy co zostanie z gdańskiej Starówki za 1000, 2000, 3000 lat? Ateński Akropol już dziś
                      wygląda jak karykatura ruin, a liczy sobie ZALEDWIE półtora tysiąclecia...
                      • belissarius Re: Dom Podcienowy 20.09.02, 06:39
                        No i co? No i nic...
                      • iwa.ja Re: Dom Podcienowy 20.09.02, 07:09
                        belissarius napisał:

Czy wiemy co zostanie z gdańskiej Starówki za 1000, 2000, 3000 lat?
                        Beli, dobrze, że Green jest w sanatorium! Ja już od niego oberwałam
                        za "Starówkę"!
                        A poza tym, jak to, co zostanie? Nic nie zostanie. I to nie dlatego, że wiatr i
                        słota. To dlatego, że człowiek. To dlatego, że istnieją spolegliwi
                        konserwatorzy zabytków, który zgadzają się na wyburzenie tego, a nie zauważają
                        i pozwalają niszczeć tamtemu.
                        • belissarius Re: Starówka 21.09.02, 05:54
                          No dobrze, już dobrze. Starówkę odwołuję, niech będzie krócej: Główne Miasto, Stare Misto, Osiek, Nowy
                          Port, Wisłoujście z przyległościami. Dorzucę do tego Oliwę, Wrzeszcz i Gdynię, bo za 4 tys. lat każdy
                          kamień będzie zabytkiem klasy Luksoru, Akropolu, czy Forum Romanum. Zostanie (o ile zostanie) jeden
                          lub dwa obiekty w stanie przypominającym (obecnie) pałac Dioklecjana lub Troję... A tym stosem ruin
                          zajmować się będą niezwykle uczone szczury i ich następcy � karaluchy... Pewnego dnia ichni
                          archeolodzy wykopią na miejscy zwanym historycznie Długim Targiem mocno zniszczony brązowy posąg
                          z głową brodatego gołego mężczyzny wznoszącego prawicę (chyba wznoszącego, bo zachował się tylko
                          bark) ku górze. Ich środki masowego przekazu oznajmią, że odnaleziono oto pomnik nieznanego władcy z
                          XVII wieku, którego imię zginęło w mrokach niepamięci... hehehe
    • o__o Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 22.09.02, 18:53
      Może nie wyburzyć, ale buldożerem potraktować lub wysadzić??? :-)
      1.wysadzić składy wagonów SKM, brudne, stare az strach.
      2.buldożerem po budach i stoiskach targowiska na dworcu PKP w Gdańsku
      w przejściu do peronów SKM i dworca PKS.
      • gatto2pl Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 22.09.02, 19:02
        jest ogrom do wyburzenia....ale tak naprawde marzymy o tym??????
        patrzac z perspektywy ( odleglej...) wszystko z czyms, w ktorym(s) momencie
        kojarzy sie.......takie obrazki...nic na to poradzic nie moge.....
        nostalgia.......
        gatto2pl
    • o__o Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 29.09.02, 13:30
      zoppoter napisał:

> Padła propozycja utworzenia listy budynków, które należy wyburzyć w celu
      upieks
      > zenia naszego
      > miasta.

To kiedy wyburzamy i upiększamy ??? Zgłaszam sie z niezbędnymi narzędziami
      tzn. posiadam młotek, piłę ręczną, i duuży zapas energii do pracy.
      • belissarius Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 30.09.02, 03:40
        Gatto, nie pchaj się! Na razie jest debata co wyburzać. Potem będzie o tym, kto ma to robić. Przetarg
        wygra ten, kto da największą łapówę (jak zwykle) i pewnie będzie to ruska mafia, która gdy wpadnie na
        Korzenną, to wyburzy ratusz, a tych bud naprzeciw nie ruszy :))))))))))))
      • zoppoter Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 30.09.02, 08:51

>
        > To kiedy wyburzamy i upiększamy ??? Zgłaszam sie z niezbędnymi narzędziami
        > tzn. posiadam młotek, piłę ręczną, i duuży zapas energii do pracy.

Obawiam się, że tu dynamit albo plastik bardziej sie przyda...
        • o__o Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 30.09.02, 21:12
          zoppoter napisał:

> Obawiam się, że tu dynamit albo plastik bardziej sie przyda...

Posiadasz takowe mareriały wybuchowe? Może wystarczy buchnąć spychacz
          z budowy...tudzież taran?
    • Gość: tombri Re: Destrukcja (?) w Gdańsku IP: *.netten.pl 30.09.02, 10:40
      budynek LOT-u
    • Gość: szpadel Re: Destrukcja (?) w Gdańsku IP: *.proxy.aol.com 30.09.02, 23:59
      Falowce na Przymorzu,definitywnie.
      • belissarius Re: Zopotter - piła? 01.10.02, 07:18
        Ja też bym optował za taranem, ale niestety � ostatni porządny taran zużył mój praprapra... Belissarius w
        roku bodaj 534 w Afryce. Zostaje nam jednak młotek i twoja piła :)))))))
    • zoppoter To też podbijemy. 27.11.02, 13:57
      Bez fałszywej skromności, hi hi hi
    • herezja Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 27.11.02, 19:52
      Dopisujecie i dopisujecie. Ciekawe co zostanie z naszego biednego 3miasta?!
      Nie mam sklonnosci do niszczenia ale pseudo wiadukt na Zaspie sama chetnie
      wysadze :)
      -----------
      Kupie
      trotyl, ew dynamit, TANIO!
      • pumeks Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 28.11.02, 09:47
        herezja napisała:

> Nie mam sklonnosci do niszczenia ale pseudo wiadukt na Zaspie sama chetnie
        > wysadze :)

A z Burzyńskiego na Startową będę musiał wtedy chodzić przez Przymorze????
        • petelka Re: Destrukcja (?) w Gdańsku 28.11.02, 10:22
          pumeks napisał:

> A z Burzyńskiego na Startową będę musiał wtedy chodzić przez Przymorze????

Hi hi hi.Tak źle Ci nie życzę. Ale przyznasz, że ta "kładka dla czołgów" nie
          jest najpiękniejsza, a rozwiązanie przejazdów pod nią woła o pomstę do nieba.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka