IP: *.sympatico.ca 30.09.05, 14:57
Witam Rodakow
potrzebuje waszej opini (obiektywnej)na temat polakow ktorzy mieszkaja poza
granicami Polski.
Jak myslicie , czy emigranci tacy jak ja mieszkajacy w Kanadzie 16 lat z
podwojnym obywatelstwem powinni glosowac w wyborach? Czy to ze czuje sie
polakiem i ze w moim domu rozmawia sie po polsku a dzieci biegaja do
sobotniej polskiej szkoly upowaznia mnie innych emigrantow do brania czynnego
udzialu w sprawach naszeej ojczyzny?
Osobiscie nie biore udzialu w wyborach bo wychodze z zalozenia ze nie bede
sie mieszal w sprawy odlegle odemnie o 8000 km, ale mam w Gdansku i Polsce
rodzine i chcialbym zeby sie lepiej im powodzilo , czy moja biernosc bedzie
miala jakis wplyw na to ??
Czekam na wasze opinie, i sorrki za bledy bo napewno popelnilem :)
Obserwuj wątek
    • Gość: blik Re: Emigracja IP: *.gdynia.mm.pl 30.09.05, 15:17
      Miałem nie iść. Na pół godziny przed zamknięciem lokalu wyborczego
      popatrzyliśmy na siebie z żoną, ubraliśmy się i poszliśmy zagłosować. I po
      wrzuceniu głosów do urny poczułem spokój. Może to tylko wychowanie, może... A
      dlaczego pójdę na wybory Prezydenckie? Bo nie daj Boże takich, którzy
      zrezygnują z głowsowania będzie więcej i reprezentować mnie będzie Lepper albo
      Tymiński. Na to sobie pozwolić nie mogę.
      • Gość: Dante Re: Emigracja IP: *.emea.umusic.net / 212.162.212.* 30.09.05, 17:02
        Jako obywatel danego panstwa (albo i dwoch ... np. panstw po obydwoch stronach Odry albo Oceanu i
        to niezaleznie od tego jak dlugo i jak daleko sa poza) masz przywileje i obowjaski. Udzial w wyborach
        nalezy do obowjaskow co ale w ostatnich wyborach w Polsce ferekwencja 38% !!! swiadczy o tym, ze
        gotowasc podjecia odpowiedzialnosci za losy kraju obywatelom tego kraju jest ... kuckuck.
        • Gość: blik Re: Emigracja IP: *.gdynia.mm.pl 30.09.05, 18:28
          Jakie miałbym prawo do ewentualnej krytyki działań rządzących, posłów i
          senatorów gdybym nie zagłosował? A założę się, że za jakieś pół roku nie
          znajdzie się takiego co w wyborach nie brał udziału. Jak przed wielu, wielu
          laty powstanie klub "Niewidzialnej ręki", ale większość z nich to będą
          jednak "Złamane strzały".
          • Gość: Krzysztof Re: Emigracja IP: *.sympatico.ca 30.09.05, 18:47
            Blik nie wiem czy potrafisz dobrze czytac a moze moj polski jest taki slaby, tu
            nie chodzi o polakow zamieszkalych w kraju tylko takich jak na obczyznie , czy
            powiedzmy ja glosujac w Kanadzie wypelniam swoj obowiazek czy wtracam sie w nie
            swoje sprawy , to tyle, jak mozesz daj mi odpowiedz !
            • ba_nita Re: Odpowiedział Ci. 30.09.05, 22:22
              Skoro masz rodzinę w kraju to głosuj. Jeśli nie masz to nie głosuj. Proste? A
              tak poza tym to współczuję. Nie mieć własnego zdania to ciężka sprawa.
              • Gość: Krzysztof Re: Odpowiedział Ci. IP: *.sympatico.ca 30.09.05, 22:52
                Ba nita ty chyba tez masz cos z oczami , przecierz napisalem ze nie glosowalem
                czyli dokonalem wyboru i mam wlasne zdanie , a czy on byl sluszny......,dlatego
                zadalem pytanie proste nie ? Widze ze nie dla wszystkich :)
                • Gość: gargamel Re: Odpowiedział Ci. IP: 200.245.65.* 01.10.05, 09:03
                  Gość portalu: Krzysztof napisał(a):

> Ba nita ty chyba tez masz cos z oczami , przecierz napisalem ze nie
                  glosowalem
                  > czyli dokonalem wyboru i mam wlasne zdanie , a czy on byl
                  sluszny......,dlatego
                  >
                  > zadalem pytanie proste nie ? Widze ze nie dla wszystkich :)
                  Ty kanadyjska nieskrobana świnio ze sfałszowanej polskiej mielonki. A kto Ci
                  gnoju klonowy pozwolił obrażać forumowiczów? Wypierdku mamuta nikt Ci nie
                  odpowie na Twoje pożal się Boże pytanie bo z oszołomami się zwyczajnie nie
                  gada. Zrób sobie kilka naleśników na śniadanie, wymocz swoją świętą, kanadyjską
                  dupę w syropie klonowym i zajmij się swoimi sprawami. Na przykład jak na swój
                  obraz i podobieństwo wychować swoje bachory.
                  • Gość: Krzysztof Re: Odpowiedział Ci. IP: *.sympatico.ca 01.10.05, 16:09
                    Ale ty dekiel jestes hehehehehe, dawno sie tak nie nasmialem , prosze o wiecej
                    niech mi sie przypomni moj dawny kraj :)Cooltura ze hey tylko czemu sloma
                    wystaje z gumakow u Ciebie ?
                    • Gość: ambi Re: Odpowiedział Ci. IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 01.10.05, 19:17
                      I tak lepsza swojska słoma od kanadyjskiego dziadostwa.
                • ba_nita Re: Odpowiedział Ci. 01.10.05, 09:08
                  Jesteś cham i ordynus. Ja może i mam coś z oczami, ale Ty masz coś z głową bo
                  logiczne myślenie szwankuje. Dokonałbyś wyboru idąc na głosowanie i oddając
                  nieważny głos. Zostając w domu pokazałeś tylko jakim jesteś dupkiem a nie, że
                  masz własne zdanie bo zakładając ten wątek pokazałeś, że go nie masz. Zrozumiał
                  kanadyjczyk czy trzeba przetłumaczyć?
              • Gość: czytelnik2005 Re: Odpowiedział Ci. IP: *.ipt.aol.com 30.09.05, 23:04
                Nie mieć własnego zdania to ciężka sprawa.

Powyższe to nieprawda,ponieważ większość głosujący nie posiada
                własnego zadania tylko opiera się lub nie zgadza się ze zdaniem innych.np
                kochająca żona głosuje tak jak mąż,lub żona szowinisty kasuje swoim głosem głos
                znienawidzonego męża,ot co.
    • Gość: czytelnik2005 Re: Emigracja IP: *.ipt.aol.com 30.09.05, 20:23
      Głosować,czy nie,oto jest pytanie? Za komuny to nie miało znaczenia,gdyż
      lista kandydatów była jedna i cokolwiek człowiek by nie zrobił nic by to
      nie zmieniło.Dzisiaj jest trochę inaczej,bo jest wybór kandydatów i
      widoczna różnica w ideologii.Wiadomo,że granica pomiędzy złodziejem,a
      ścigającym go policjantem jest niewyraźna,lecz ponieważ wilk przybiera często
      skórę owcy,więc czasem wydaje mu się,że jest owcą jak to w przypadku obecnego
      kandydata Kaczyńskiego,który długo obcował z elementem kryminalnym ścigając i
      karając,aż się sam do tego elementu w swoim postępowaniu upodobnił,czyli
      zdemoralizował się swoją pracą i facet na stanowisku prezydenta może narobić
      dużo szkody,tymbardziej jeżeli publicznie okazał swój brak poszanowania do prawa.
      Facet Tymiński z Kanady jak dorwałby się do żłobu to zacząby rządzić krajem jak
      własną corporacją i zaistnieć by mogła sytuacja nagiego króla.
      Tusk to bawidamek,lew salonowy bez agresji lecz z polotem.
      Na kogo głosować? Jakiego typa Polacy wybiorą na wodza naczelnego,takiego będą
      przez następne pięć lat mieli.Za rządy Kwaśniewskiego bierze odpowiedzialność
      każdy kto na niego głosował,odpowiedzialność nie tylko za dobre rządzenie ale
      za złe też,a przykładów tego jest wiele.Czy Kanadyjczyk chciałby wziąść na
      swoje sumienie pomordowane kobiety i dzieci w Iraqu podczas kiedy jego kraj
      opowiedział się przeciwko przystąpieniu do tej wojny,oraz uważa,że
      Bush,Kwaśniewski,Bler i inni (sojusznicy) powinni stanąć przed światowym
      trybunałem jako zbrodniarze?,chyba nie,więc komu jest potrzebny głos oczywistego
      oponenta,który głosowaniem na polskiego prezydenta zdradziłby ideologię
      kraju swojego zamieszkania?
    • waldka_zmora Re: Emigracja 01.10.05, 02:49
      krzysiu sorkki to ty se w doope wsadz
      panimaju?
      przybledo komunistyczny,poszol won
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka