Gość: xxx IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mm.pl 29.09.02, 14:45 xxx Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
philip_marlowe xxx 30.09.02, 12:28 Widać, że lubi ZZ Top, też lubię ich ostatnią płytę. Odpowiedz Link Zgłoś
poison1 Re: xxx 30.09.02, 13:02 Gość portalu: xxx napisał(a): > xxx Rozumiem, że to co napisałeś Drogi Iksie, wcześniej głęboko przemyślałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
j.aszk Re: xxx 01.10.02, 11:50 Gość portalu: xxx napisał(a): > xxx Dawno nie widziałem tak antysemickiego wpisu. Brzydko.... Odpowiedz Link Zgłoś
bonzo_madrid Re: xxx 02.10.02, 10:34 Za dużo Edgara Poego się naczytałeś (dla niewtajemniczonych polecam opowiadanie "X-ing a Paragrab", po polsq "Zaesowanie agapitu") Odpowiedz Link Zgłoś
j.aszk Re: xxx 03.10.02, 10:01 Gość portalu: xxx napisał(a): > xxx Może to i Poe, ale literatura nie może byc przykrywką dla wulgarnych rasistowskich aluzji. Dziwię się, że admin to toleruje, zresztą ten admin.. sami wiemy.. Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: kraicberlinek 03.10.02, 10:03 j.aszk napisał: > "Wieża spadochronowa, kraicberlinek, tramwaj, oczka wodne i wozacy węgla. Co to jest kraicberlinek?????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
j.aszk Re: kraicberlinek 03.10.02, 10:06 pumeks napisał: > Co to jest kraicberlinek?????????????????? Pojecia nie mam, wiem za to co to są oczka wodne :) ale spróbuje się dowiedzieć i dam znać Odpowiedz Link Zgłoś
j.aszk Re: kraicberlinek 03.10.02, 12:12 pumeks napisał: > Co to jest kraicberlinek?????????????????? cytat z portalu trójmiasto.pl : "to obecnie miejsce działek na granicy Sopotu z jelitkowem było tam dawniej nieużywane wysypisko śmieci a kawałek dalej wieża spadochronowa... nazwa krajcberlinek znana była działkowiczom" ot i cała historia.. ciekawe tylko jak ta nazwa sie uchowała i skąd się wzięła może Zoppoter ?? Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: kraicberlinek 03.10.02, 12:27 > "to obecnie miejsce działek na granicy Sopotu z jelitkowem > było tam dawniej nieużywane wysypisko śmieci a kawałek dalej wieża > spadochronowa... nazwa krajcberlinek znana była działkowiczom" > > ot i cała historia.. > ciekawe tylko jak ta nazwa sie uchowała i skąd się wzięła > może Zoppoter ?? Zoppoter uważa, że zrobiło sie z tego zagadnienie do WSRz. Niestety za młody jest, żeby cos kojarzyć, natomiast tę wieżę spadochronową pamięta Belissarius, to moze i ten Kraicberlinek cos mu powie... Odpowiedz Link Zgłoś
filut Re: kraicberlinek 03.10.02, 12:56 Ja znam nazwę kleinberlinek. To były baraki, niektóre murowane, na końcu (licząc od Sopotu) żwirowej nawierzchni ul. Łokietka. Po przeciwnej stronie toru wyścigów konnych. Baraki te (wg moich informacji) były zamieszkiwane przez rodziny byłych mieszkańców Sopotu, przymusowo do nich przesiedlonych, prawdopodobnie przed planowaną ich deportacją/wywózką. To jest o tyle prawdopodobne, że rodziny moich szkolnych kolegów z kleinberlinka jeszcze w 60. latach publicznie używały języka niemieckiego. Baraki były systematycznie likwidowane i aktualnie są zrównane z ziemią. Wieża spadochronowa była w pobliżu ul. Polnej. Skakało się z niej na spadochronach rozpiętych przy pomocy sztywnego koła. Nie pamiętam z czego było zrobione. Fil Odpowiedz Link Zgłoś
filut Re: kraicberlinek 03.10.02, 13:08 j.aszk napisał: ..... oczka wodne i wozacy węgla. Warto utrwalić te obrazy i udostępnić większemu gronu." Oczka wodne (w tej okolicy) były dwa, w poliżu skrzyżowania ul. Wł. IV z ul. 3- go Maja, po obu stronach ul. Wł. IV. Zasilane były potokiem Karlikowskim. Aktualnie istnieje jedno, w miarę uporządkowane. Drugie zostało zasypane i stoi na nim (częściowo) kościół pw. św. Michała. Oba były wykorzystywane przez okoliczmną dzieciarnię jako lodowiska. Stopień bezpieczeństwa był "średni". Osobiście w styczniu (lata 40/50) skąpałem się w aktualnie istniejącym stawku. Jak to miło wspomnieć czasy młodości! Fil Odpowiedz Link Zgłoś
j.aszk Re: kraicberlinek 03.10.02, 13:21 no patrzcie jak niespodziewanie mozna stac się mądrzejszym... czyli nie kraicberlinek tylko kleinberlinek, co ma w swietle tego co napisałeś ma sens dzieki Fil Odpowiedz Link Zgłoś
filut Re: kraicberlinek 03.10.02, 15:22 j.aszk napisał: > pumeks napisał: > cytat z portalu trójmiasto.pl : > "to obecnie miejsce działek na granicy Sopotu z jelitkowem > było tam dawniej nieużywane wysypisko śmieci a kawałek dalej wieża > spadochronowa... nazwa krajcberlinek znana była działkowiczom" Na portalu trójmiasto.pl ktoś "poświadczył nieprawdę"! Wysypisko mieściło się poza terenem działkowym, dokładnie na naturalnym uskoku terenu, z tyłu działek. Śmieci "utylizowano" poprzez spalanie. Smrodek roznosił się w zleżności od kierunku wiatru. Przeważnie w stronę morza. Wysypisko było b. długo używane - do czasu oddania do użytku wysypiska w miejscu, na którym stoi sanatorium "Leśnik". Ależ się rozpisałem na tym wątku. Obiecuję więcej nie przynudzać Pozdrawiam cierpliwych Fil Odpowiedz Link Zgłoś
j.aszk Re: kraicberlinek 03.10.02, 15:41 filut napisał: Ależ się rozpisałem na tym wątku. Obiecuję więcej nie przynudzać > Pozdrawiam cierpliwych > Fil nie krępuj sie Fil :)) dawaj śmiało dalej Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: kraicberlinek 03.10.02, 16:01 filut napisał: > Ależ się rozpisałem na tym wątku. Obiecuję więcej nie przynudzać > Pozdrawiam cierpliwych > Fil No co Ty? na to są te wątki, żeby własnie to i owo pisać. Szkoda tylko że ten wątek ma mało mówiący tytuł i niektórzy go ominą... może załóż nowy wątek na temat Sopotu? albo niech Zoppoter zakłada zamiast podżegać przeciw Saddamowi ;c) Odpowiedz Link Zgłoś