Gość: thalia IP: 62.233.232.* 11.11.02, 21:34 Mam pytanie do miłosników Gdańska (do których i ja sie zaliczam). Czy jest gdzies w Gdańsku stary cmentarz, taki jak np Powązki w Warszawie? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: knovak Re: stare cmentarze w Gdańsku IP: *.libre.retevision.es 11.11.02, 22:41 Miła Thalio..niestety nie. Zachowały się po wojnie stare poniemieckie i naszych gdańsczan piękne nekropolie, ale je czerwone pająki przerobiły na place budów i parki. Ale mamy teraz piękną inicjatywę sypania Kopca /zobacz "Witam wszystkich Trójmieszczan"/. Przyłącz się do nas - ja od jutra przyjmuję przesyłki z ziemią na Kopiec. Odpowiedz Link Zgłoś
knovak Re: stare cmentarze w Gdańsku 11.11.02, 23:18 Qrna, znowu zaczynasz swoje numery z podszywaniem się pod cudze nicki? Spadaj ciapciaku. Thalia, sorry, to forum schodzi na psy... Odpowiedz Link Zgłoś
knovak Re: stare cmentarze w Gdańsku 11.11.02, 23:25 A jeśli chodzi o cmentarze - w Gdańsku stare niemieckie nekropolie zostały skutecznie zniwelowane i przerobione np. na parki - w latach 60tych i 70tych :-( Jest natomiast cmentarz na Srebrzysku, na którym mozna odnaleźć wielu dawnych gdańszczan. W Gdyni taką rolę pełni cmentarz witomiński, na którym spoczywają m.in. obrońcy Gdyni z 1939r. A prócz nich - wielu słynnych gdynian, choćby Stanisław Kosko czy Karol Olgierd Borchardt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micky maus Re: stare cmentarze w Gdańsku IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.02, 22:49 W Gdyni jest jeszcze cmentarz Oksywski,chyba starszy od Witominskiego.Obok cmentarza Witominskiego znajduje sie (przynajmniej rownie stary)maly cmentarz ewangielicki.Niestety nie moge powiedziec w jakim stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRÓLIK Re: stare cmentarze w Gdańsku IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.02, 04:32 Widzę,że mamy na forum gdańszczan z I pokolenia.Jeśli chodzi o funkcję reprezentacyjną to Srebrzysko , a co do wieku to cmentarz w Oliwie,Garnizonowy , u stóp Łostowickiego Emaus,na ul. Brzegi na Oruni.Na tych wszystkich znależć można nekropolie z przełomi XIX wieku. Pozdrawiam KRÓLIK Odpowiedz Link Zgłoś
belissarius Re: stare cmentarze w Gdańsku 12.11.02, 05:54 Ja mysle, ze Thalii chodzilo jednak o te cmentarze, na ktorych zlozono kosci ludzi zmarlych przed wiekami. No to takich po prostu nie ma. Gdanskie cmentarze powstawaly i znikaly, lokowane glownie przy szpitalach z okazji powtarzajacych sie plag i epidemii. Znaczniejszych obywateli chowano w kosciolach. Cmentarze miejskie pojawily sie tak naprawde dopiero w XIX wieku, a dwie najwieksze nekropole Gdanska byly usytuowane po obu stronach Wielkiej Alei Lipowej na trasie do Wrzeszcza. Pamietam jak je likwidowano na przelomie lat 60. i 70., tj. w 25 la po wojnie. O ile sie nie myle w Polsce istnieje zasada odnawiania dzierzawy miejsca pochowku co 25 lat. Jak wiadomo, bardzo niewielu zapewne znalazlo sie takich, ktorzy chcieliby lub mogli o cos takiego wystapic. Niech mnie ktos skoryguje, bo macam, ale pewny nie jestem. W tym ukladzie jedynym cmentarzem gdanskim pamietajacym dobrze czasy przedwojenne jest... cmentarz zolnierzy francuskich kolo Bramy Oliwskiej. Pozdrawiam, Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thalia Re: stare cmentarze w Gdańsku IP: 62.233.232.* 12.11.02, 21:08 Dzieki wielkie za odpowiedź. Byłam ostatnio w Lublinie na przepieknym starym cmentarzu. I to własnie znajomi z Lublina spytali mnie czy i w Gdańsku zachowały sie jakies dawne nekropolie. Niestety ze smutkiem musiałam przyznać, ze nawet jesli jakies istnieją w Gdańsku, to nie wiem gdzie :( I nie koniecznie chodziło mi o groby znanych Gdańszczan (bo groby tych najsławniejszych rzeczywiście mozna odnaleźć w kościołach), ale przede wszystkim zwyczajnych obywateli naszego miasta. Wasza odpowiedź niestety potwierdziła moje przypuszczenia, a naprawdę szkoda. Jeszcze raz dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRÓLIK Re: stare cmentarze w Gdańsku IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.02, 00:31 Cmentarze przy al. Zwycięstwa jadąc w kierunku Gdyni kolidowały z obecnym rozwiązaniem komunikacyjnym przebudowano nawet operę ale po stronie pogotowia mogłyby zostać , trakt konny nie zmienił miejsca .Co do cmentarza Francuskiego głowy nie dam , że leżą tam żołnierze z I wojny a obecny wygląd zawdzięcza wizycie de G. W 60 - latach .Istniał jeszcze jeden cmentarz całkiem niedawno zlikwidowany na zapleczu ul.Gen.Focha poniemiecki , zapuszczony ale był. Pozdrawiam KRÓLIK Odpowiedz Link Zgłoś