Gość: jacek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 22:14 to chyba dobrze, że inteligentni uczniowie nie muszą czekać, aż nauczyciel wytłumaczy coś debilowi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.chello.pl 09.04.06, 22:17 Z twojej wypowiedzi wynika ze sam jestes debil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.dip.t-dialin.net 21.04.06, 13:30 ale sama mysl jest dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.chello.pl 09.04.06, 22:20 Ależ komuna przeorała wam mózgi, redaktorki. Co to za bzdury? Powrót do rejonizacji? To może zrejonizujmy też uniwersytety? A co jest złego w obecnym stanie? Jakiś konkretny argument, bo w całym artykule nie ma ani jednego. A niby z jakiej racji wszyscy mają być równi? Dlaczego ktoś, kto się świetnie uczy i ma ochotę pójść do dobrego liceum, ma być zmuszany do nauki w słabej szkole, prowadzonej przez miernych nauczycieli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przykre? Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.pro-internet.pl 09.04.06, 23:24 hahaha. rejonizacja? cóż za bzdura! w latach 90. pozytywnie przeszłam rekrutację do jednego z najlepszych ogólniaków w gdańsku (a wiec wtedy, kiedy zdawalo sie egzaminy wstępne). wybralam ten ogolniak, bo zawsze mialam najlepsza srednia w klasie w szkole podstawowej. takze wowczas sami siebie segregowalismy. wiadomo bylo ktore ogolniaki sa dla lepszych, a kt. dla gorszych. skonczmy z ta poprawnoscia polityczna. licza sie fakty. nie kazdy nadaje sie do renomowanego liceum lub do JAKIEGOKOLWIEK liceum. nie ciągnijmy na siłę intelektualnych miernot. nie każdy musi skonczyc dobry ogolniak i uczelnie panstwowa. coz za obluda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel28 Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 12:21 zdecydowanie masz racje. Znow "walka klasy robotniczej z inteligencja" dzieki komunistom, zydom z GW. Wszystko po rowno. Jasne.. niedlugo beda zabierac majatki tym co pracuja i dzielic sprawiedliwie dla leni i pijakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OjNie Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 07:10 Uwazam iz pomysl rejonizacji pozbawilby szans dobrym i bardzo dobrym uczniom. Dlaczego osoba ktora przez wiele lat przykladala sie do nauki ma byc w jednej klasie z ludzmi, ktorym nie byla ona w glowie, a do szkoly dostali sie na zasadzie fuksa?? Czy nie byloby to kara dla wybitnych uczniow z malych miast?? Moze jeszcze ktos pomysli nad wprowadzeniem matury ze wszystkich przedmiotow, kotrych uczy sie w danym liceum i matura zamiast miesiaca bedzie trwala rok... No bo skoro w kazdym liceum uczy sie tak samo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z Gdańska Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.osk.pl / *.osk.pl 10.04.06, 08:32 Nie będę obiektywny. Przez całą podstawówkę mój syn niewiele sie ucząc i pracując był najlepszy. Podobnie było w gimnazjum. Zdając do liceum był na liście przyjętych do trzech najlepszych w Trójmieście. Opinie o róznych "dopalaczach" i kuciu okazały się bajką. W końcu trafił wśród równych, gdzie może naprawdę robić coś sensownego. I z dumą zobaczyłem go dziś na zdjęciu jak prowadzi lekcję której słucha premier. Tak, jestem z tego dumny i jestem pewien, że nie osiągnąłby tego gdyby jego koleżanki i koledzy byli na poziomie znakomitej większości tych z którymi miał do czynienia wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Bardzo dobrze! Precz z przeciętniactwem! 10.04.06, 10:48 Albo absolwent będzie mądrym człowiekiem albo elektoratem PiS/LPR/Leppera/SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciurli ciurli Re: Bardzo dobrze! Precz z przeciętniactwem! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.04.06, 11:05 Albo zostanie wykształconym elektoratem europejskiej intelektualnej PO, której gwiazdą jeszcze tak niedawno była niezłomna superekonomistka Gilowska nie idąca na żadne kompromisy :-> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciętniak Re: Bardzo dobrze! Precz z przeciętniactwem! IP: *.interecho.com / *.interecho.com 10.04.06, 12:16 polaryzacja, jak wy to lubicie, skrajny oportunizm, jak wy to lubicie, gonienie za moda, wyscig szczurow, regular pukie, pokolenie jp2, pokolenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: topolówkowiczka 190 pkt do Topolówki??? 1 kwietnia dawno minął.. IP: *.mlyniec.gda.pl 10.04.06, 15:50 Mam wrażenie, że piszący artykuł nie do końca sprawdził dane w nim umieszczane. Ten kosmiczny próg 190 punktów to zapewne ilosc pkt potrzebna do dostanie się w 3 lo do klasy dwujęzycznej, gdzie przy rekrutacji do zdobycia jest o 50 pkt więcej (egzamin z angielskiego). Do zwykłych klasy wystarczyło o ile sie nie myle ok 160-70 pkt. Zanim zrobi się wielki szum o to, że na Topolowej siedzi kilkuset nieomylnych geniuszy warto sprawdzic czy patrzy się na odpowiednią cyferkę;p. Widząc, że taki- głupi, wynikający z niedbalstwa- błąd staje się osnową artykułu na pierwszą stronę , zaczynam sie zastanawiać czy mam do czynienia z poważną gazetą czy z gazetką szkolną.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: 190 pkt do Topolówki??? 1 kwietnia dawno min IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 12:33 Co nie zmienia faktu, ze te 160-170 punktow to na ta szkole az za duzo :| Jeden ranking Newsweeka, a wszyscy zaczeli sie tam pchac drzwiami i oknami. Szkoda tylko, ze za tą slawą nie stoi wykwalifikowana kadra (oczywiscie sa wyjatki) i dobre podejscie do ucznia. A co do tak zwanej "elity" to jak widac po rocznikach ktore teraz sa to w wiekszosci sloma z butow wystaje i poziom intelektualny nie rowna sie poziomowi "lansu". Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Naturalna selekcja, slusznie. 21.04.06, 23:56 Wszystko podlega klasyfikacji i segregacji i jest tego coraz wiecej. Idea aby najlepsi uczyli sie z najlepszymi jest najbardziej racjonalna i zgodna z prawami wiernymi naturze. Dzis juz nikt nie ma pretensji o to, ze na kazdym kursie jezykowym uczy sie w co najmniej trzech poziomach zaawansowania znajomosci jezyka. Wrzucajac do jednej grupy kogos , kto nie zna liter jezyka angielskiego i po raz pierwszy dowiedzial sie, ze taki jezyk istnieje z kims kto swobodnie rozmawia i czyta po angielsku jest strata zasobow gdyz ani analfabeta niczego nie wyniesie ani ani ten co juz zna wiecej sie nie nauczy. Przyszlosc Narodu lezy w jeszcze staranniejszej selekcji i segregacji wszystkiegigo co tylko da sie sklasyfikowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: West R E J O N I Z A C J A ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 15:40 Wstydziłbym sie na miejscu p.Jopkiewicz napisać taki artykuł. Kto zabroni słabeuszom być prymusem? Na Boga nie wylewajmy dziecka z kąpiela i nie cofajmy sie do nijakości czasów PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Jaka rejonizacja? 17.04.06, 12:30 Gość portalu: West napisał(a): > Wstydziłbym sie na miejscu p.Jopkiewicz napisać taki artykuł. Kto zabroni > słabeuszom być prymusem? Na Boga nie wylewajmy dziecka z kąpiela i nie cofajmy > sie do nijakości czasów PRL. ************************************** W PRL-u nie było rejonizacji dla uczniów liceów. Nie piszcie głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jessamine Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.chello.pl 10.04.06, 20:30 Dawno żaden artykuł nie doprowadził mnie do takiej furii... Co to w ogóle za pomysł z rejonizacją!? I co jest niby złego w segregacji!? W tym roku wybieram się do liceum i to najlepszego w trójmieście. Bardzo mi się podoba to, że wszyscy zdający tam reprezentują pewien poziom intelektualny, a także są dobrze wychowani. Ci ludzie są poprostu bardzo zdolni (he he, zaraz wpadne w samouwielbienie:D) i idą do miejsca, które pozwoli im rozwijać umiejętności, talenty. Przez całą szkołę podstawową oraz gimnazjum olewałam sobie naukę. Coprawda chodzę do całkiem dobrego gimnazjum, prywatnego to są u mnie w klasie osoby które odbiegaja poziomem ode mnie. Mam same 5 i 6 i nic wielkiego nie robię, i jest więcej takich osób u mnie w klasie. Ale są też inni, którzy się bardzo starają, ale i tak jadą na 3, 4.... I ja się nudzę. Bo nauczyciele muszą się nimi zajmować, wszystko im tłumaczyć... A ja pozostaję na ich poziomie. Idąc do renomowanego liceum mam szansę nauczyc się czegoś więcej. Rozwijać się nie tylko na poziomie liceum, ale przerabiać coś ponadto. Bo niektórym zajmuje 1 lekcję zrozumienie pewnego zagadnienia, innym 3 albo nawet więcej. Ci którzy zrozumieli to szybciej poprostu się nudzą, traca te parę lekcji w czsie których reszta klasy dopiero poznaje dane zagadnienie. Mogliby w tym czasie zrobić dużo rzeczy nadprogramowych, ale nie! Muszą czekac na te słabsze osoby. Wspomniałam również o wychowaniu. Wśród dzisiejszej młodzieży są osoby lepiej i gorzej wychowani. Jedni uciekają się do przemocy, zastraszania, piją Zubrówkę na korytażu (osobiście znam taką osobę) i nie robią sobie nic z zasad dobrego wychowania. Ale są też inni. Którzy pomagają starszej sąsiadce wnieść cięzkie zakupy na drugie piętro, nie przeklinają. I jest to po części związane z poziomem intelektualnym. Podsumowując, nie wyobrażam sobie kolejnych trzech lat 'nic nierobienia', nie rozwijania swoich zdolności. Nie mogłabym być z osobami, które mają gdzieś szkołę i grożą nauczycielowi i wszystkim dookoła, albo takimi, którzy nic nie rozumieją i nauczyciel zajmuje się tylko nimi. Czułabym się pokrzywdzona, że nie moge rozwijac swoich umiejetności, tylko muszę czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
orys100 Re: Segregacja w trójmiejskich liceach 14.04.06, 16:24 Moja Droga i wielce jeszcze młoda Jessamine .... Sukces w życiu nie zalezy wyłacznie od inteligencji którą tak się chwalisz. Sukces w zyciu zależy głównie od pracy nad sobą. Tutaj jednakową szansę mają i Ci zdolni i Ci mniej. Pamiętasz piękną przypowieść o talentach? ... To że w gimnazjum "nic nierobiłaś" jak piszesz obciąża wyłącznie Ciebie, nie nauczycieli czy też Twoich mniej zdolnych kolegów i koleżanek. Jesli zaś sądzisz że towarzystwo "super mózgów" zapewni Ci sukces to wierz mi. mozesz być srodze zawiedzona. Pozdrawiam PS. Piszę to z pozycji kogoś kto kiedyś dawno temu myslał podobnie jak Ty i zycie go nieco za to pewnego rodzaju "samouwielbienie" potarmosiło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.cable.ubr06.edin.blueyonder.co.uk 16.04.06, 13:21 Nie histeryzuj dziecko i skup się lepiej na książkach, bo jeszcze dużo musisz się nauczyć. Tak na prawdę nie ma znaczenia do jakiej chodzisz szkoły, a przebywając z podobnymi do Ciebie nie dowiesz się więcej o sobie, ani o innych i może się to potem odbić Tobie dużą czkawką. Serio! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chicago co to jest korytaż? /bt IP: *.hsd1.il.comcast.net 16.04.06, 14:40 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdynianka_ Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.chello.pl 17.04.06, 11:05 Co za niemyśląca młoda osoba z Ciebie! zastanów się do czego doprowadzi Twój i Tobie podobnych sposób myślenia. Niedługo się w gettach pozamykacie geniusze ze swoimi rodzicami, którzy duże pieniądze wydają na waszą edukację. Nie tylko w normalnych szkołach z normalną młodzieżą nie chcecie sie uczyć, ale i zyc wśród normalnych ludzi. Twój poziom intelektualny skazuje Ciebie na ciągły strach i obawę... Prawdziwa umiejętność życia nie polega na segregacji pod względem poziomu IQ czy tez nabytej wiedzy ksiązkowej, ale na umiejętności życia w każdej grupie spolecznej! Szkoda było pieniedzy Twoich rodziców na te prywatnę szkołe dla Ciebie, oj trzeby była zebys chodziła do zwykłego gimnazjum... niczego Cię tam nie nauczyli! W innej niż swoja grupie społecznej, aby przeżyć, to dopiero trzeba myśleć! A nie pisać bezmyslne bzdury! Dużo sie musisz jeszcze uczyć dziecko, żeby wyjść z tego zaklętego koła! Biedna 15-latka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.dip.t-dialin.net 21.04.06, 13:42 ale ona ma racje, to prawda ze jak w jednej klasie sa ludzie bardzo zdolni i glaby to tylko ci zdolni traca na tym, dlaczego zanizac poziom kosztem zdolnych? bardzo dobrze ze istnieje podzial (ktory sie sam z wiadomych powodow wytworzyl), to daje sanse zdolnej mlodziezy, ktora ma szanse rozwijac sie wsrod sobie podobnych, klasy (ze tak powiem integracyjne) pozostawmy podstawowkom- niech tam sie dzieci ucza tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Segregacja w trójmiejskich liceach 17.04.06, 12:32 Gość portalu: Jessamine napisał(a): > W tym roku wybieram się do liceum i to najlepszego w trójmieście. Bardzo mi się > podoba to, że wszyscy zdający tam reprezentują pewien poziom intelektualny, a > także są dobrze wychowani. Ci ludzie są poprostu bardzo zdolni ********************************** Zdaje się, ze powinnas wybrać liceum dla Dulskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wpotega Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 19:04 Miła Jessamine (co za nick !!!) Moze to i fajnie ze bierzesz udział w wyścigu szczurów z własnej i nieprzymuszonej woli, a może też masz juz wyprany mózg. Od wielu lat sledzę z ciekawością fenomen "dobrych" szkół średnich. Zauważyłem, że ten wysoki poziom ma sie do rzeczywistości trochę jak kwiatek do kożucha. W większości przypadków poziom jest średni albo i mierny. Wyniki w rankingach najczęściej są wypadkową poziomu zarobków rodziców dzieci lub ważności ich stanowisk. Na to nakłada się ogromna praca marketingowa i świetny PR realizowany przez zarządców owych "stajni wyścigowych". Reszta to niekończące się korepetycje ze wszystkiego. Cóż to z wysoki poziom skoro wypracowany jest poza szkołą na ciężko płatnych korepetycjach. Dotyczy to dużego odsetka uczniów tych szkół. Dzieci bardzo zdolne nie powiem zdarzaja się z pewnościa troszkę częściej niż w inych placówkach, ale nie jest to proste przełożenie poziomu kształcenia. Ot po prostu placówka szkolna jak inne tylko ze świetną reklama i perfekcyjnie wypracowanym "miejscem trendy".Jednocześnie dzięki zasobnym rodzicom posiadająca znacznie większy potencjał, choć rzadko kiedy naukowy. Moi dwaj synowie skończyli "zwykłe" podstawówki, "zwykłe szkoły średnie", bez jakichkolwiek problemów dostali się z marszu na PG. Teraz obaj pracują i nikt ich nie pytał czy skończyli "dobrą szkołę", pytali ich czy w swoim kierunku są świetni. I są. Bez wyścigu szczurów , z normalnym dzieciństwem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka stajni Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.pro-internet.pl 17.04.06, 21:46 heh, dokladnie. watkiem pobocznym, ale arcyistotnym jest, czy po ukonczeniu studiow pracodawca bedzie uwzgledniac ukonczone lo. n i e b e d z i e. moze byc co najwyzej mily, mowiac: o, ukończył/a pan/i (1,2,3,5,9 LO/gdansk)! i t y l e Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.chello.pl 10.04.06, 20:53 jeżeli jest klasa gdzie są uczniowie bardzo dobrzy i bardzo słabi, to ci słabi nigdy się nie nauczą, a ci dobrzy nie będa się rozwijać. logiczne. skoro są uczniowie dobrzy - niech uczą się w dobrych szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
jazg1 W Oxfordzie też jest segregacja, i jakoś żyją 10.04.06, 22:10 Więc i nam tego rodzaju segregacja nie zaszkodzi. Mieszanie słabych z dobrymi, leni z ambitnymi nie ma sensu. Komu się nie chciało przyłożyć do nauki w gimnazjum, ten w liceum też nie będzie się zabijał nauką, a będzie przeszkadzał tym, którym na nauce zależy. Zatem nauka w różnych liceach jest dla obu grup korzystna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opty Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 10:24 Nie rozumiem tego szumu, czy uczniowie nalepsi kosztem swojego rozwoju mają ciągnąć poziom w słabszych liceach? A może dyrekcje takich liceum powinny poszukać lepszych nauczycieli, którzy będą potrafili cośkolwiek wykrzesać z przeciętnych uczniów. Chyba nauczycielom łatwiej uczyć grupę o takich samych "parametrach" myślowych niż zróżnicowaną. Zwykle w klasie bywa tak, ze pojedyncze osobniki łapią od razu o co chodzi , reszta wcale się nie zastanawia, bo "osobnik zdolny" już wie, już powiedział i po co się zastanawiać. Przy takich "geniuszach" to co można powiedzieć na forum klasy, nic tylko się "zbłaźnić". Wszędzie na świecie jest zróżnicowanie, to dlaczego u nas nie, czyżby "urawniłowka"? Ludzie też się różnią i czy to dziwne ,że szukają sobie podobnych? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 21:23 Nie tyle artykuł, co komentarze tu zamiszczone przeraziły mnie. Znajome mówiły mi o "wyscigu szczurów" już w szkołach podstawowych i czytając te komentarze widzę, że to jest prawda. Nie zauważyli Państwo, że artykuł dotyczył segregacji w liceach ogólnokrztałcących a nie licea kontra zawodówki. Za moich czasów (choć nie jestem jeszcze babcią) uczniowie dobrzy pomagali słabszym, utrwalali przez to swoją wiedzę, uczyli szanować się wzajemnie. Z tego co widzę, zchłyśnięci wolnością, zapominamy o człowieczeństwie. Ton postów jest przerażający, bo kojarzy się tylko z jednym, z utworzeniem kolejnego getta, ale tym razem dla średnio uczących się dzieciaków. Wszyscy co tak nudzą się w swojej szkole, bo są w niej uczniowie słabsi, mogą uczyć się indywidualnym tokiem nauczania i nawet w 1 roku przerabiać 2 klasy. Jak chcą i są tak zdolne, to możliwości są duże. Mówiąc o zachodnich uczelniach i chcąc z nich brać przykład, musimy najpierw dogonić ich z poziomem kultury... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opty Re: Beato IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 08:18 chyba nie masz dzieci w szkole średniej i nie znasz ich środowiska. Nie mówimy o "wyscigu szczurów", czyli kto lepiej i dalej zajdzie nawet kosztem przyjaźni szkolnych. Podstawówki uczą dzieci z "rejonu", czyli jest tam cały przekrój społeczny, gimnazjum to samo, liceum natomiast to już jest pewien przesiew zależny od zdolności uczniów, zresztą zawsze tak było tylko mniej widoczne(jak nie było punktów), szkoły wyższe- jeszcze większe "sito". Trudno się dziwić, że młodzież zdolniejsza chce się uczyć w lepszym liceum, czyli chce przebywać z jej podobnymi, chce mieć ciekawsze lekcje z dobrymi nauczycielami, ponieważ lubi się uczyć, więc chce czegoś więcej (kółka zainteresowań).W liceum słabszym nic ciekawego się nie dzieje (uogólniam) a uczniowie (nie wszyscy) nie są zainteresowani ani nauką , ani swoim rozwojem (a jeżeli nawet to robią to prywatnie). To larum nt. segregacji wywołują same licea(słabsze), ponieważ nie trafiła do nich zdolniejsza młodzież i czują się degradowane i zepchnięte na margines.Niestety chyba nie wyciagają wniosków i nie podejmują wysiłków,żeby zmienić wizerunek swojej szkoły (np. nie zwalnia się kiepskich nauczycieli). Może musi upłynąć trochę czasu,żeby oswoić się z sytuacją i podjąć decyzje korzystne dla swojeej szkoły. Niż demograficzny wymusi to na nich. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
orys100 Re: Segregacja w trójmiejskich liceach 14.04.06, 16:33 Dodam do Twojej wypowiedzi jeszcze jeden fakt. Najczesciej tak jest że sukces w zyciu osiągają nie prymusi, którzy mają 6 ze wszystkiego, ale Ci przeciętniacy z większości przedmiotów i gwiazdy w tych dziedzinach które są ich pasją. W danych czasach chodziłem do takiej "elitarnej" szkoły sredniej. Przyjęcia tylko ze świadectwami z tzw. czerwonym paskiem. I co? .. Okazało się po pierwsze, że większość tych "cudownych" uczniów w szkole podstawowej (wtedy jeszcze 8 klasowej) jest zwyczajnie przeciętna. A po drugie że sukces w zyciu osięgneli koledzy którzy w rankingach klasowych przez całe 5 lat byli w "ogonie". Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Równi i równiejsi 17.04.06, 13:18 orys100 napisał: Okazało się po > pierwsze, że większość tych "cudownych" uczniów w szkole podstawowej (wtedy > jeszcze 8 klasowej) jest zwyczajnie przeciętna. A po drugie że sukces w zyciu > osięgneli koledzy którzy w rankingach klasowych przez całe 5 lat byli > w "ogonie". *************************************** Pewnie dlatego, że zajmowali sie sami sobą, a nie liczyli na to, że elitarna szkoła poda im sukces na tacy. Rzut oka na kuchnie elitarnych szkół obdziera nas z wszelkich złudzeń. Bo i wewnątrz elitarnej szkoły istnieje elita. To chyba oczywiste. Nauczyciele zajmują się tylko wąską garstką utalentowanych, którzy pracują na pozycję szkoły w olipmiadach i konkursach, a cała reszta wlecze się, powtarzając na zewnątrz mantrę o byciu w elitach. De facto to cała elitarność polega na stworzeniu przez dyrekcję mechanizmu, który przyciągnie garstkę zdolnych i masę dobrze sytuowanych przeciętniaków. Interes ucznia jest tu na dość dalekiej pozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuru Re: Równi i równiejsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 12:36 maruda.r masz racje! Tak jest chociażby w "słynnej" Topolówce.. A niestety przyszli licealiści zwracają większą uwagę na tzw prestiż szkoły niż na rzeczywisty poziom nauczania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdynianka_ Mądry - bogaty, głupi - biedny IP: *.chello.pl 17.04.06, 10:56 Moim zdaniem rejonizacja szkól to najlepsza dla mlodziezy mozliwość rozwoju... przeciez dzieci zdolniejsze mające większą wiedzę i znajomośc przedmiotu, to sztucznie wyhodowane organizmy dzieki pieniądzom rodziców. Nauczyciele prywatni, kursy kursiki, korki, koreczki, w kraju i poza granicami. I czemu to służy? Właśnie segragacji... jednak poprzedni system rejonizacji był lepszy, w szkołach uczyła się młodzież o różnym poziomie wiedzy, możliwosci, zdolnościach... lepsi stanowili mobilizację dla gorszych, motywowali ich do nauki, pomagali nawet nieświadomie... zawsze takie mieszanie wychodzi lepiej dla wszystkich... a takie segregowanie młodzieży to nic innego jak segregacja pod względem majątkowym. Mądrzejsi uczniowe pochodza z bogatszych rodzin, a gorsi z biedniejszych... i będzie coraz gorzej o ile sie tego systemu nie zmieni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Mądry - bogaty, głupi - biedny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 10:40 co za uogólnienie, że mądrzy to bogaci!!!! To bogactwo powoduje madrość umysłową??? Zdolne dzieci rodzą się wszędzie, tylko część w bogatych rodzinach!!! Mam sąsiadów (on notoryczny pijak, ona administratorka w szpitalu), gdzie córka obecnie kończy medycynę, bardzo zdolna dziewczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
red72 Re: Mądry - bogaty, głupi - biedny 27.04.06, 19:27 Zgadzam sie w 200%. Inteligencja nie jest zalezna od funduszy. Jak czytam takie koszalki opalki o pozytywnym mieszaniu slabszych i lepszych, to rece mi opadaja. Motywacja biednych i slabszych???????Gdzie i kiedy? Tym, ktorzy to wypisuja polecam uczenie sie z takimi slabszymi i lub uczenie ich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 18:49 normalka, rynek, panie, rynek, konkurencja, ot, co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik naukowy Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 19.04.06, 12:11 To normalne że dla sfustrowanej przeciętnej urzędniczki z kuratorium oświaty sytuacja taka, że następuje oddolny podział na lepsze i gorsze szkoły jest niekorzystny. Sama zapewne była przeciętna, więc dla niej zjawisko, że były i są osoby inteligentniejsze i bardziej pracowite to zjawisko szkodliwe. Gdyby pani z kuratorium oświaty w Gdańsku była naprawdę dobra to nie zakończyłaby swojej kariery na stołku urzędniczym, nawet dosyć wysokim, ale osiągnęłaby znacznie więcej. Jakie ta Pani ma kwalifikacje ? ( nie chodzi tu o ilość ukończonych kursów, ale o rzeczywiste osiągnięcia ). Jaką uczelnię ukończyła ?, Z jakim wynikiem ?, Ma może jakiś stopień naukowy powyżej magistra ?. O poziomie ludzi w kuratorium świadczy ilość papierkowych bzdur które muszą robić nauczyciele, bo są zmuszani do tego przez kuratoria. Akcje: Szkoła z Klasą, Pomorskie Certyfikaty Jakości Edukacji, itp. To służy wyłącznie urzędnikom, ale nie uczniom, nie mówiąc już o nauczycielach, którzy po nocach przygotowują nikomu niepotrzebne papierki. Wszyscy rozumieją, że tylko nieliczni mogą zostać świetnymi sportowcami bo mają do tego predyspozycje fizyczne, natomiast jakoś nie mogą zrozumieć, a wręcz negują, że występują też duże różnice w predyspozycjach intelektualnych, i szkoła tutaj wiele nie poprawi. Dobre liceum nie zrobi z tłuka geniusza, natomiast słabe liceum prawie na pewno zaważy na dalszej karierze ucznia zdolnego. Nikt jakoś nie kwestionuje tego, że są uczelnie lepsze i gorsze, i nikt nie próbuje wprowadzić rejonizacji w dostępie do edukacji na poziomie wyższym. Za taką wypowiedź, ta Pani z kuratorium powinna już szukać innej pracy, bo do zarządzania szkolnictwem się nie nadaje, a mentalnością tkwi głęboko w czasie przeszłym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otóż to Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.pro-internet.pl 20.04.06, 15:19 zgadzam się z tobą całkowicie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.dip.t-dialin.net 21.04.06, 13:50 ano wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaorac prl slaby uczen to nie debil IP: *.hsd1.wa.comcast.net 20.04.06, 22:46 szkoly maja uczyc wszystkich jednakowo. wielu nauczycieli to debile i uczen tego nie moze zmienic. Odpowiedz Link Zgłoś
red72 Re: slaby uczen to nie debil 27.04.06, 19:32 Slaby uczen to faktycznie nie debil, nie wolno slabszych obrazac. Lecz niestety, nie da sie wszystkich uczyc jednakowo, nie wszyscy maja takie same predyspozycje. Nie widze powodow dla ktorych, ludzie bardzo zdolni maja tkwic w jednej klasie z tymi co sobie nie radza. Szkoly maja uczyc jednakowo,hm. Zmienmy to na wszyscy uczniowie powinni sie uczyc jednakowo, poswiecac czas, zglebiac wiedze samodzielnie itd itd. Jakos tego nie widze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GrzesiekUG Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.univ.gda.pl 21.04.06, 11:53 Co za bzdurna opinia autora!Rejonizacja to pomysł z zamierzchłej epoki PRL-u. Upychanie w jedych szkołach słabych uczniów z rodzin robotniczych wespół z lepszymi uczniami spowopoduje w rezuktacie obizenie poziomu nauczania w szkołach "lepszych" i demoralizację dzieci z dobrych rodzin. Bez sensu. Oczywiste jest, że w szkołach z lepszymi uczniami będzie automatycznie wyższy poziom dotosowany do umiejętności i wymagań młodzieży. A wcale nie będzie tak, że dobsi uczniowie na siłe upchani z gorszymi podniosą poziomy nauczania słabych szkół. Tekst do rewizji, a autor niech sam przejdzie przez rejonizację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piterek Słuchajcie:D IP: *.chello.pl 22.04.06, 19:29 Powiem tylko jedno, jak ktos chce sie uczyc to moze isc nawet z debilami do klasy a i tak sie nauczy. Poza tym w gorszych liceach so zajefajne lesencje,a w tych najlepszych klasach same bazyle:D Odpowiedz Link Zgłoś
wildrose661 Re: Segregacja w trójmiejskich liceach 26.04.06, 00:11 Czy Wy wszyscy powariowaliście w tych swoich dziwnych - falszywych sadach! Toz artyku jest mądry i prawdziwy... toż zjawisko segregacji istnieje i prowadzi do czystego rozwarstwienia jak na zachodzie mam na mysli WLk. Brytanię gdzie do liceum dzieci są podwozone przez kierowców limuzynami i z lokajami a inne mieszkają w drewnianych domkach akademikach i nijakiego kontaktu z tamtymi nie maja... i nie chca mieć... im wolno kontaktowac sie tylko z tymi co mają ten sam status społeczny! Wiec brawo! Macie takie sam pogląd, ale czy predsyponuje Was piszących te dziwne komentarze krytyczne wobec autorki coś więcej aniżeli poziom dochodu? Czy przemawiają za wami oprócz kasy jakieś wzgledy społeczne? Nie... bo przecież nie wasze przypadkowe stanowiska dające prestiż i awans społeczny (tylko liczącyc sie u nas), nie wasze urodzenie, bo arystokracja bądź wyjechała na zachód w czasach wojny przed okupantem, bądź to została wybita przez sowietów i im podobnych, wiec wszyscy jestesmy równi wobec Boga! i Chwała Mu za to :) nie ma nikgo z lepszych sfer wśród Polaków, ale apsiracje i ciągoty... ho ho pooglądać kabarecik Olgi Lipinskiej (polecam choć trudny intelektualnie, ale trzeba próbować)... i jaka szkoda, że nie znacie głównej cnoty jaka przyświeca wielkim na zachodzie, a jest przekazywana z pokolenia na pokolenie (ale trzeba by troszkę literatury poczytac Moi Drodzy) - skromnośc skromnośc i jeszcze raz skromność... to cecha wielkich :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meron Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.chello.pl 27.04.06, 22:27 cały pic w tym kto "rządzi" w szkole większość kardry "rządzącej" pochodzi jeszcze z poprezdniej epoki a nowi nauczyciele interesują się wyłącznie własnymi sprawami i nie ingerują w staroświecki model szkoły i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Segregacja w trójmiejskich liceach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 11:47 Powinno być tak jak jest dlaczego ograniczać dobrych uczniów? Taka selekcja powinna być przeprowadzana już po 3 klasie podstawówki. W Polsce nauczyciele nie lubią uczyć ludzi wybitnych, bo się muszą przygotowywać do lekcji, dlatego chcą wracać do rejonizacji. Odpowiedz Link Zgłoś