Dodaj do ulubionych

Wasze zdanie o ELBLAGU

03.02.03, 17:38
Z góry proszę o POWAŻNE potraktowanie tematu.

Zapewne częśc z Was była w Elblągu i na pewno macie jakąś opinię.
Więc napiszcie co się Wam nie spodobało, co się spodobało.

Mogą się zdarzyć osoby, które nie dorosły do tego typu tematów, ale mam
nadzieję, że na ich wypowiedzi nie będziecie zwracać uwagi.

Link do tego wątku pozwolę sobie później umieścić na forum Elbląga.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tom Re: Wasze zdanie o ELBLAGU IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.03, 18:53
      Bardzo mi się podoba Wasz katedra, a zwłaszcza jej 95 metrowa wieża.
    • stefan4 Re: Wasze zdanie o ELBLAGU 03.02.03, 20:35
      michal_el:
      > Zapewne częśc z Was była w Elblągu i na pewno macie jakąś opinię. Więc
      > napiszcie co się Wam nie spodobało, co się spodobało.

A powiedz, dlaczego Cię interesuje opinia osób nie znających się na rzeczy?
      Twoje miasto powinno służyć Tobie. Jeśli coś w nim Tobie się podoba a mnie nie
      (albo odwrotnie), to Ty masz rację a nie ja i powinieneś się na moją opinię
      wypiąć.

To znaczy ja rozumiem, że w pewnych specjalnych okolicznościach zdanie
      dyletantów może mieć znaczenie, ale czy teraz zachodzą takie specjalne
      okoliczności?

- Stefan
      • michal_el Re: Wasze zdanie o ELBLAGU 03.02.03, 20:43
        stefan4 napisał:

> michal_el:
        > > Zapewne częśc z Was była w Elblągu i na pewno macie jakąś opinię. Więc
        > > napiszcie co się Wam nie spodobało, co się spodobało.
        >
        > A powiedz, dlaczego Cię interesuje opinia osób nie znających się na rzeczy?

Myslę, że wyraźnie napisałem "Zapewne częśc z Was była w Elblągu i na pewno
        macie jakąś opinię." Dlatego to nie była by opinia ludzi nie znających się na
        rzeczy.

> Twoje miasto powinno służyć Tobie. Jeśli coś w nim Tobie się podoba a mnie
        >nie
        > (albo odwrotnie), to Ty masz rację a nie ja i powinieneś się na moją opinię
        > wypiąć.
        >

Nie martw się, nikt się nie wypnie na Ciebie.

> To znaczy ja rozumiem, że w pewnych specjalnych okolicznościach zdanie
        > dyletantów może mieć znaczenie, ale czy teraz zachodzą takie specjalne
        > okoliczności?
        >
        > - Stefan

Oczywiście, że zachodzą skoro jest taki temat na forum Trójmiasta.
        Więc poznajmy Twoją opinię. Co się Tobie nie spodobało w Elblągu, a co się
        spodobało?
        • stefan4 Re: Wasze zdanie o ELBLAGU 03.02.03, 22:11
          michal_el:
          > Myslę, że wyraźnie napisałem "Zapewne częśc z Was była w Elblągu i na pewno
          > macie jakąś opinię." Dlatego to nie była by opinia ludzi nie znających się na
          > rzeczy.

Tak, ja bywam w Elblągu mniej więcej co tydzień. Jednak nie jest to moje miasto
          i uważam, że nie znam się na rzeczy. Ale skoro chcesz moją opinię, to
          zamieszczam jej zewnętrzną warstwę. Na specjalne żądanie mogę sięgnąć po jej
          głębszy miąższ.

Ja bywam u Was w celach ściśle zawodowych a nie turystycznych. Przyjeżdżam
          wcześnie rano, spędzam dzień lub dwa na harówce i wyjeżdżam poźnym wieczorem.
          Nie mam więc zielonego pojęcia o żadnych katedrach czy wieżach.

Z tej żabiej perspektywy Elbląg robi na mnie wrażenie sympatyczne ale dosyć
          senne. W miarę czyste ulice, w miarę zadbane trawniki, coś takiego, o czym
          marzyliśmy za Gierka. Tyle że od tamtych czasów nasze marzenia się pozmieniały,
          przez Polskę przeszła wielka nawałnica i wszystko jest teraz inne. Elbląg
          sprawia wrażenie, jakby ta wielka nawałnica zawadziła go tylko skrajem a jej
          główny nurt poszedł inną drogą.

W Elblągu nie ma tyle barwnych i agresywnych reklam, które nas w Gdańsku tak
          męczą na codzień. Człowiek w Elblągu zaczyna prawie tęsknić do tego natłoku
          kiczu i złego smaku
          • michal_el Re: Wasze zdanie o ELBLAGU 03.02.03, 22:36
            Dzięki, a mógłbyś te ostatnie zdanie dogłębniej wytłumaczyć?
            • stefan4 Re: Wasze zdanie o ELBLAGU 04.02.03, 10:39
              stefan4:
              > A więc jest jakby milej niż w Gdańsku, tylko nie wiedzieć czemu jakoś mi
              > żal miasta...
              michal_el:
              > Dzięki, a mógłbyś te ostatnie zdanie dogłębniej wytłumaczyć?

No dobra, a więc sięgam głębiej. Otóż Elbląg sprawia wrażenie ofiary bliskiego
              sąsiedztwa Trójmiasta. Moi elbląscy współpracownicy są tego faktu boleśnie
              świadomi. My wysysamy z Was najlepsze siły
              • pumeks Re: Wasze zdanie o ELBLAGU 04.02.03, 10:51
                stefan4 napisał:

> Przecież na Elbląg patrzą jak na lokalną stolicę mieszkańcy
                > Malborka, Sztumu, Kwidzynia, Braniewa itp. i Elbląg z nich wysysa ich
                > najlepsze siły.

Ja bardzo malo wiem o Elblągu, ale znam kilku elblążan i z tego co od nich
                słyszałem to nie moge sie zgodzić z powyższym zdaniem - opisujesz, Stefanie,
                stan sprzed reformy powiatowej. Od kiedy Elbląg jest w warmińsko-mazurskiem,
                nie jest już metropolią dla Malborka, Sztumu i Kwidzyna. Moi znajomi w tej
                chwili postrzegają Malbork jako bardziej "rozwojowy" niz Elbląg, i starają się
                przenieść swoją działalność właśnie do Malborka (zazmnaczam że nie chodzi o
                aktywność gospodarczą).

A co do argumentów historycznych - konkurencja z Gdańskiem była w zasadzie
                nieunikniona juz od momentów założenia Elbląga, w róznych okresach
                historycznych Elbląg potrafił sobie jednak z tym radzić (nie miejsce tu na
                elaborat bo tematem wątku miało być coś zupełnie innego), a tak naprawdę to nie
                problemy hydrograficzne stały sie gwoździem do trumny tylko zamknięcie Cieśniny
                Piławskiej przez Rosjan po ostatniej wojnie.
                • michal_el Re: Wasze zdanie o ELBLAGU 04.02.03, 14:13
                  pumeks napisał:

> stefan4 napisał:
                  >
                  > > Przecież na Elbląg patrzą jak na lokalną stolicę mieszkańcy
                  > > Malborka, Sztumu, Kwidzynia, Braniewa itp. i Elbląg z nich wysysa ich
                  > > najlepsze siły.
                  >
                  > Ja bardzo malo wiem o Elblągu, ale znam kilku elblążan i z tego co od nich
                  > słyszałem to nie moge sie zgodzić z powyższym zdaniem - opisujesz, Stefanie,
                  > stan sprzed reformy powiatowej. Od kiedy Elbląg jest w warmińsko-mazurskiem,
                  > nie jest już metropolią dla Malborka, Sztumu i Kwidzyna. Moi znajomi w tej
                  > chwili postrzegają Malbork jako bardziej "rozwojowy" niz Elbląg, i starają
                  się
                  > przenieść swoją działalność właśnie do Malborka (zazmnaczam że nie chodzi o
                  > aktywność gospodarczą).
                  >

Musze przyznać, że po raz pierwszy to słyszę.
                  Może po prostu Twoi znajomi nie mogli ścierpieć konkurencji, a rynek elbląski
                  jest dość trudnym rynkiem.

> A co do argumentów historycznych - konkurencja z Gdańskiem była w zasadzie
                  > nieunikniona juz od momentów założenia Elbląga, w róznych okresach
                  > historycznych Elbląg potrafił sobie jednak z tym radzić (nie miejsce tu na
                  > elaborat bo tematem wątku miało być coś zupełnie innego), a tak naprawdę to
                  nie
                  >
                  > problemy hydrograficzne stały sie gwoździem do trumny tylko zamknięcie
                  Cieśniny
                  >
                  > Piławskiej przez Rosjan po ostatniej wojnie.
                  >

Teraz już się sytuacja zmienia, już w tym roku Elbląg będzie miał połączenie
                  promowe z nową trasą StPetersburg (Rosja)-Bałtisjk-Kilonia(Niemcy), tzn trasa
                  Elbląg- Bałtijsk bedzie skoordynowana z tamtą trasą. odpływać mają dwa promy
                  dziennie.
                  W celu ożywienia elbląskiego portu (port ma status portu morskiego) w drugiej
                  połowie tego roku (zaraz po oddaniu w wakacje nowej trasy z nowym mostem)
                  rusza budowa dużego terminalu towarowo-pasażerskiego. Budowa terminalu będzie
                  trwać dwa lata. Niestety początkowo Elbląg będzie musiał tylko i wyłącznie
                  korzystać z przejścia na morze po rosyjskiej stronie (odbudowa drogi Elbląg-
                  Kaliningrad z budową nowego przejścia w Grzechotkach i węzła Elbląg-Wschód
                  była takim szantażem Rosjan w stosunku co do pozwolenia pływania przez
                  cieśninę).
                  A kwestia przekopu Mierzei po polskiej stronie została zatwierdzona w rozwoju
                  gmin nadzalewowych (w 2002 roku), dokładnie bęzie to w miejscowości Skowronki,
                  ale to już odleglejsza przyszłość.
                  Na to przedewszytskim nie ma kasy. Ponoć piasek uzyskany z przekopu ma być
                  wykorzystany na usypanie plaż nad Zalewem Wiślanym (jak na razie plaża jest
                  tylko w Kadynach).
                  • pumeks Re: Wasze zdanie o ELBLAGU 04.02.03, 17:40
                    michal_el napisał:

> Musze przyznać, że po raz pierwszy to słyszę.
                    > Może po prostu Twoi znajomi nie mogli ścierpieć konkurencji, a rynek elbląski
                    > jest dość trudnym rynkiem.

Pisałem że to nie chodzi o gospodarke. Ale np. oddzial slużby ochrony zabytków,
                    ktory istnial w Elblagu i mial w kompetencjach m. in. wszystkie gminy na
                    Zulawach, ktore teraz przeszly do województwa pomorskiego, mial zostać
                    przeniesiony z Elbląga do Malborka (na razie chyba jeszcze do tego nie doszlo,
                    ale zdaje sie ze nadal jest to rozważane).

> Teraz już się sytuacja zmienia, już w tym roku Elbląg będzie miał połączenie
                    > promowe z nową trasą StPetersburg (Rosja)-Bałtisjk-Kilonia(Niemcy)

Hmm... Ta sytuacja miała się zmienić już tyle razy po 1989, że wybacz, ale nie
                    uwierze, póki nie zobaczę...
                    • michal_el Re: Wasze zdanie o ELBLAGU 04.02.03, 20:36
                      pumeks napisał:

> michal_el napisał:
                      >
                      > > Musze przyznać, że po raz pierwszy to słyszę.
                      > > Może po prostu Twoi znajomi nie mogli ścierpieć konkurencji, a rynek elblą
                      > ski
                      > > jest dość trudnym rynkiem.
                      >
                      > Pisałem że to nie chodzi o gospodarke. Ale np. oddzial slużby ochrony
                      zabytków,
                      >
                      > ktory istnial w Elblagu i mial w kompetencjach m. in. wszystkie gminy na
                      > Zulawach, ktore teraz przeszly do województwa pomorskiego, mial zostać
                      > przeniesiony z Elbląga do Malborka (na razie chyba jeszcze do tego nie
                      doszlo,
                      > ale zdaje sie ze nadal jest to rozważane).

Myslę, że się lekko przesłyszałeś, przeniesienie dotyczyło jednej osoby,
                      pewnej pani, która zarządzała naszą służbą ochroną zabytków właśnie do
                      Malborka. Konkretnie chodzi o dr Marię Lubocką - Hoffmann.
                      Służba ochrony zabytków nigdy nie zostanie zlikwidowanana w Elblągu, a gdyby
                      taka mozliwość miałaby mieć miejsce to chyba słyszałbym o tym, jak nie w
                      telewizji elbląskiej czy w trójce gdańskiej czy nawet przeczytałbym o tym w
                      Dzienniku Elbląskim albo na www.portel.pl

A tu masz artykuł o naszym nowym konserwatorze zabytków:
                      www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=4767
                      Wywiad z Marią Lubocką-Hoffman (o jej książce o zamku w Malborku):
                      www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=3328
                      Artykuł "Starówka bez Lubockiej":
                      www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=3086

>
                      >
                      > > Teraz już się sytuacja zmienia, już w tym roku Elbląg będzie miał połączen
                      > ie
                      > > promowe z nową trasą StPetersburg (Rosja)-Bałtisjk-Kilonia(Niemcy)
                      >
                      > Hmm... Ta sytuacja miała się zmienić już tyle razy po 1989, że wybacz, ale
                      nie
                      > uwierze, póki nie zobaczę...
                      >

Teraz to już jest inna sprawa, Elbląg przedewszytskim ma pieniądze, czego
                      dowodem są już wykonane inwestycje, inwestycje robione aktualnie i inwestycje,
                      które zaczną się w tym czy też w następnym roku.
                      Ale troszeczkę odszedłem od tematu, bo uruchomnienie tego połączenia nie jest
                      z tym przecież związane czy w mieście jest kasa czy nie.
                      Taki prawdziwy ruch w porcie rozpocznie się dopiero w 2005 roku kiedy to
                      terminal będzie już oddany.
                      Na potrzeby tego promu będzie stworzony jakiś mały prowizoryczny terminalik na
                      razie przed oddaniem teog właściwego.

Tu masz artykul z rozmowy z dyrektorem portu o linni promowej:
                      www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=5201&id_dz=2
                      Artykuł z Elbląga do Bałtijska promem:
                      www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=5192

A tu mam jeszcze cytat o nowym terminalu:
                      "Budowa portu będzie trwać dwa lata (2003-2005), zostanie wybudowany terminal
                      przeładunkowo-składowy o powierzchni 35 tys. m kw., zostanie wybudowane nowe
                      nadbrzeże o długości 195 m oraz powierzchnie magazynowo-składowe zamknięte
                      na terenie 6 tys. m kw.
                      Zalożenia:
                      Na elbląskim nowym terminalu będą
                      - przeładowywane i składowane towary masowe w ilości ok 1 mln ton na rok.
                      - wykonywane będą przeładunki drobnicy (ok 100 tys. ton)
                      Powstanie również punt formowania i rozformowania kontenerów.

Planuje się również utworzenie w porcie stanowiska do montażu
                      wielkogabarytowych konstrukcji stalowych (które drogą morską będą
                      dostarczane do państ w rejonie basenu Morza Bałtyckiego oraz statkami o
                      mniejszym zanuzniu również do inncyh państw unijnych.

Ten projekt dotyczy jeszcze modernizacji przystani jachtowych (między innymi
                      Bryzy)"

• pumeks Re: Wasze zdanie o ELBLAGU 06.02.03, 12:02
                        michal_el napisał:

> Myslę, że się lekko przesłyszałeś, przeniesienie dotyczyło jednej osoby,
                        > pewnej pani, która zarządzała naszą służbą ochroną zabytków właśnie do
                        > Malborka. Konkretnie chodzi o dr Marię Lubocką - Hoffmann.
                        > Służba ochrony zabytków nigdy nie zostanie zlikwidowanana w Elblągu, a gdyby
                        > taka mozliwość miałaby mieć miejsce to chyba słyszałbym o tym, jak nie w
                        > telewizji elbląskiej czy w trójce gdańskiej czy nawet przeczytałbym o tym w
                        > Dzienniku Elbląskim albo na <a
                        href="http://www.portel.pl"target="_blank">www.p
                        > ortel.pl</a>
                        >
                        > A tu masz artykuł o naszym nowym konserwatorze zabytków:
                        > <a href="www.portel.pl/artykul.php3?
                        id_akt=4767"target="_blank">www.port
                        > el.pl/artykul.php3?id_akt=4767</a>

No może nie tyle przesłyszałem, tylko miałem stare wiadomości :c) bo według
                        tych plotek - ale fakt, to było sporo czasu temu - to właśnie pan Jonakowski
                        miał się przenosić do Malborka. Dzięki za zaktualizowanie moich informacji.
                        • michal_el Re: Wasze zdanie o ELBLAGU 06.02.03, 13:19
                          pumeks napisał:

>
                          > No może nie tyle przesłyszałem, tylko miałem stare wiadomości :c) bo według
                          > tych plotek - ale fakt, to było sporo czasu temu - to właśnie pan Jonakowski
                          > miał się przenosić do Malborka. Dzięki za zaktualizowanie moich informacji.
                          >

Prosze bardzo, zaglądaj na portEl to się zawsze czegos dowiesz;)

• michal_el Re: Wasze zdanie o ELBLAGU 04.02.03, 13:51
                Dzięki za wypowiedź.

Teoretycznie to o czym napisałeś nazywa się ssaniem:) Na forum Elbląg pojawił
                się już taki temat. Mamy tego pełną świadomość.
                Bardzo dużo ludzi przyjeżdza do Elbląga z okolicznych miast, miasteczek
                pracować, studiować, robić zakupy itd...
    • michal_el Re: Wasze zdanie o ELBLAGU 06.02.03, 10:53
    • zoppoter Re: Wasze zdanie o ELBLAGU 06.02.03, 14:30
      michal_el napisał:

> Z góry proszę o POWAŻNE potraktowanie tematu.
      >
      > Zapewne częśc z Was była w Elblągu i na pewno macie jakąś opinię.
      > Więc napiszcie co się Wam nie spodobało, co się spodobało.

Elbląg znam całkiem dobrze, pomieszkiwałem tam w akademiku przez trzy lata w końcu lat
      osiemdziesiątych.
      Za Stare Miasto dopiero sie brała jakaś komunistyczna młodzieżówka, a ogólne wrażenie z ówczesnego
      Elbląga, miasta wojewódzkiego, było takie, że bardzo bym chciał, żeby było dziś nieaktualne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka