Gość: erudycja IP: *.pro-internet.pl 12.12.06, 22:34 gierych: dyletant, polityczny trup, autorytarny czlowiek - koń :)) roman, zal nam ciebie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pochmurna Szkoły pełne depresji 13.12.06, 01:42 Wiele może być przyczyn tego zjawiska, ale powiem o jednej, która wydaje mi się najważniejsza. Ambicje, często większe u rodziców niż ich dzieci. Rodzice starają się mieć świadomość wymagań rynku, na który zostanie rzucone w przyszłości ich dziecko, w związku z czym jak najwcześniej chcą je wdrożyć w wyścig szczurów. Chcą, żeby poszło do jak najlepszej szkoły, jak najlepszego liceum, żeby wybrało prestiżowy albo dający potem pieniądze kierunkem studiów, chcą, żeby chodziło na dodatkowe lekcje i kursy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Całkowicie się zgadzam! IP: *.tpnet.pl 13.12.06, 07:15 to też jedna z przyczyn tego zjawiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poltej Re: Szkoły pełne depresji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 12:22 A jak się uroczo słucha tych wyegzaltowanych mamusiek i zakompleksionych tatulków, kiedy każdy z nich jest niemal 100% przekonany, że syn/córka zostanie co najmniej sławnym prawnikiem czy lekarzem, a spora część myśli, że jest rodzicami przyszłego posła lub prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Szkoły pełne depresji 13.12.06, 06:05 Nie możemy oczekiwać, że nagle przychodnie całodobowo zajmować będą się tylko zjawiskiem leczenia depresji młodzieży. Kolejny problem to brak psychiatrów dziecięcych. W Polsce jest ich tylko 140. W Ministerstwie Edukacji Narodowej o zalewającej polskie szkoły fali depresji nic nie wiedzą. *********************************************** Po ogłoszeniu przez Giertycha kolejnego chorego pomysłu, zastanawiałem się, czy są przeprowadzane badania i analizy, na podstawie których można przyjąć jakąś strategię. No i proszę, są - w szufladach podległych MEN. Zamiast je czytać, Giertych i spółka kompromitują się bredniami na temat ewolucji i planami tworzenia gułagów dla młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Szkoły pełne depresji 13.12.06, 07:30 to mówisz że to Giertych zrobił "reformę szkolnictwa"? Nic ci nie wiadomo o Radziwiłł, Handke i tej trzeciej krowie (zapomniałem nazwiska)? Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Szkoły pełne depresji 13.12.06, 10:33 nie no, przecież to pis i spółka wszystkiemu winne, przez rok, zdążyli zrobić więcej (i zniszczyć) niż kilkadziesiąt lat wyniszczającego systemu pre i postokomunistycznego... znalazłem na to dobre określenie, wynikiem propagandy powstała nowa fobia - pisofobia tudzież lprofobia. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Szkoły pełne depresji 13.12.06, 16:47 4g63 napisał: znalazłem na to dobre określenie, wynikiem propagandy > powstała nowa fobia - pisofobia tudzież lprofobia. ************************************ Jakiś dobry pomysł PiS i LPR? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Szkoły pełne depresji 13.12.06, 16:55 olias napisał: > to mówisz że to Giertych zrobił > "reformę szkolnictwa"? ************************************* A gdzie tak twierdzę? Dość swobodnie interpretujesz mój post. Giertych zabrał się za rozwiązywanie problemu dopiero po śmierci Ani. Analizował kiedykolwiek sytuację? Nie. Przyjął rozwiązanie z hitlerjugend, bo o innych nie wiedział. Widocznie spalił książki, zamiast je czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
olias gratulujemy autorom reformy szkolnictwa 13.12.06, 07:25 nie było aż tak źle gdy ja chodziłem do szkoły. To przepaść. Wychodzi że dotychczasowym ministrom oświaty należy się proces. Karny. Stworzyli obóz koncentracyjny dla młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Szkoły pełne depresji 13.12.06, 07:27 typowa idiotka, czyli "erudycja". przecież baraninko Giertch usiłuje walczyć z efektami prac elit, które stworzyły TAKĄ szkołę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erudycja Re: Szkoły pełne depresji IP: *.pro-internet.pl 13.12.06, 09:00 nie oczekuje od ciebie wysokich lotow intelektualnych, olias. dobranoc, przemocowcu i zamordysto. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Szkoły pełne depresji 13.12.06, 16:48 olias napisał: > typowa idiotka, czyli "erudycja". > przecież baraninko Giertch usiłuje walczyć z efektami prac elit, które > stworzyły TAKĄ szkołę. ************************************** Stara lekarska zasada mówi, że lepiej zapobiegać niż leczyć efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arw wyścig szczurów IP: *.devs.futuro.pl 13.12.06, 07:51 trzeba być najlepszym...mieć najlepsze oceny, mieć bogatych rodziców bo sie jest nikim (brak komórki), dobre auto, ubranie, ładna dziewczyna na studniówke, a najlepiej kilka, dużo hajsu i wogóle...ukończyć studia, wyjechać do Anglii, wogóle być naj.. tak prawdę mówiąc...komu to jest potrzebne..? media niszczą ludzkie potrzeby...nawet takie rzeczy jak pomoc komuś to juz nie z potrzeby serca..tylko że Polsat i inni sobie tego zażyczą...dla Halemby - przymus itd. pewnie mnie teraz zjedziecie za to... szkoda że tak się dzieje...ale taki ten obecny świat...coraz bardziej odchodzi się od bliskości w rodzinie, sympatii dla otoczenia, wogóle empatii...gdzie ktoś teraz pomoże bitemu na ulicy, uśmiechnie się tak po prostu do obcej osoby...ustapi pierwszeństwa na drodze...ehhh... oby to się kiedyś zmieniło..ludzie są ludźmi a nie maszynami do konsumpcji.. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Szkoły pełne depresji 13.12.06, 08:22 ta średnia i głęboka depresja to rewelacja,zapewne dużo psychologów znajdzie pole do popisu i pracę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Szkoły pełne depresji IP: *.hydral.com.pl 13.12.06, 08:30 Dla mnie głównym źródłem depresji młodzieży jest znaczna część "grona pedagogicznego" - niedouczona, zakompleksiona próbująca swój brak wiedzy, a zarazem autorytetu zastąpić zastraszaniem i poniżaniem uczniów. To ich w pierwszym rzędzie należy poddać badaniom psychologicznym i psychiatrycznym.Mam 50 lat i wiem , że nie jest to problem nowy. Dla mnie też chodzenie do szkoły, szczególnie podstawowej, było olbrzymim stresem. Dopiero część nauczycieli w technikum (wtedy były na wyższym poziomie niż ogólniaki) i wykładowców na Politechnice, ta bardziej światła,spowodowała u mnie radość z czerpania wiedzy. Dlatego głównym celem ministerstwa powinno być doprowadzenie do tego, aby młodzież do szkoły przychodziła chętnie, aby szkoła była dla nich miejscem spotkań z rówieśnikami ( pełnymi życia a nie zastraszonymi)i zdobywania wiedzy, przekazywanej przez kompetentnych pedagogów w atrakcyjnej formie z wykorzystaniem potencjału i spontaniczności młodzieży.Wiem ,że jest to trudny do osiągnięcia ideał, ale chodzi mi o to, aby władze oświatowe sobie uświadomiły do jakiego celu mają dążyć . Tej świadomości nie ma obecny minister. A póki co życzę młodzieży cierpliwości , wyrozumiałości i wiary w lepszą przyszłość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Szkoły pełne depresji IP: *.vlan302.shrike.lubman.net.pl 13.12.06, 12:26 Panie Janie! Trafil Pan swoi komentarzem w dziesiatke. Dopowiem tylko ze to jest jeden z wielu, ale chyba najczestrzy powod depresji u mlodziezy licealnej. Powody do depresji sa tez inne - wygorowane ambicje rodzicow, ale tez i pierwsze zawody milosne. Wiem cos o tym, w koncu sam przez to przechodzilem. Mialem tylko to szczescie (lub nieszczescie) ze mnie wyratowali bo nie wiedzialem co bralem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Szkoły pełne depresji IP: *.hydral.com.pl 13.12.06, 14:14 Oczywiście przyczyn depresji jest znacznie więcej, ale ja specjalnie skupiłem się na problemie złych nauczycieli,gdyż jakoś nikt go nie zauważa , a ja uważam go za bardzo ważny. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Szkoły pełne 13.12.06, 16:50 bopin napisał: > Za dużo rocka, za mało w szkołach kar... ********************************** Jak nie było rocka, a same kary, to też było źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Szkoły pełne depresji-kieszenie psychologów IP: *.gda.pl 13.12.06, 09:18 pelne kasy. Sami nakrecaja ten biznes opatrujac to oczywiscie pseudonaukowym zargonem. Co jakis czas pojawia sie , a to dysleksja, ostattnio modna jest dyskalkulia (=głąby, które maja trudności z liczeniem), teraz na topie-depresja. No i jasne. Starzy nie chca dac kasy na impre, albo czepiaja sie za późne powroty= depresja, belfry wymagają jakiejś tam wiedzy= depresja, itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yan Szkoły pełne depresji IP: *.ifd.uni.wroc.pl 13.12.06, 09:51 Moze wreszcie ktos sie obudzi i powie glosno o tej epidemii. Moj syn walczy z depresja od kilku lat, zmienia lekarzy, leki. Podejscie tych psychiatrow do pacjenta ma tylko jeden wymiar, jak z sprawic by leczyl sie prywatnie. Potrafia tak zniechecic do wizyt w poradniach by zmusic do leczenia za pieniadze. Kazda wizyta to ponad 100 zl, kazda recepta takze. A psychoterapia to kolejne 80 do 100 zl za spotkanie. To tragedia tych mlodych ludzi, ale NFZ nic nie robi by pomoz takim chorym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał 31 samobójstw od września??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 10:25 To nie jest mało... Ciekawe, bo żaden z moich znajomych po skończonej psychologii nie mógł dostać pracy w zawodzie, jedna osoba tylko pracuje w OPSie. Czy nauczycielom zależy już tylko na tym żeby "odbębnić swoje" na lekcjach i iść sprawdzać prace klasowe? Dzieci są tylko "zadaniem" do wykonania , a nie ludźmi na których trzeba popatrzeć i czasem spróbować zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poltej Re: 31 samobójstw od września??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 12:18 nie mógł dostać > pracy w zawodzie, Ponieważ w kraju nie ma zapotrzebowania na mało doświadczonych i niewiele umiejących absolwentów uniwersyteckich studiów humanistycznych.I jaka szkoda,że żaden z wykładowców Nauk Społecznych nie oświadcza tej prawdy na początku studiów. Szpital czy przychodnia mając do wyboru lekarza psychiatrę czy psychologa w pierwszej kolejności zatrudni psychiatrę.Psycholog to często taki luksusowy dodatek w wielu placówkach zdrowotnych czy oświatowych w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Szkoły pełne depresji IP: *.nll.se 13.12.06, 11:50 Nie rozumiem! Dwadziescia lat temu, i dawniej, prawie wszyscy byli zdrowi, a teraz polowa ma dysleksje, a druga polowa nadpobudliwosc albo depresje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drojb Oj, Andrzeju, dawniej też tak było! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 15:04 I przemoc, i depresja, i dyslekcja, i nerwica szkolna. Pamiętam koleżankę, która zawsze się spóźniała, bo ze strachu dostawała sraczki. Pamiętam milicję w szkole, bo chłopcy pobili się do nieprzytomności. Molestowanie był powszechne (łapanie za biust, wsadzanie ręki pod spudnicę itp.) Pamiętam też kolegę, który w klasie VI miał proces o ojcostwo. Nie zdał do klasy VII, potem znowu - zabił się siekierą. Różnica w tym, że teraz zaczyna się o tym mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Szkoły pełne depresji 15.12.06, 09:13 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Nie rozumiem! Dwadziescia lat temu, i dawniej, prawie wszyscy byli zdrowi, > a teraz polowa ma dysleksje, a druga polowa nadpobudliwosc albo depresje! pamięć szwankuje, co? Po prostu ni pisało sie o tym ani nie mówiło (cenzura), a głąby co se nie radziły lądowały w zawodówkach albo w kryminale i nikt się nie przejmował, ani oni ani ich rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamill ONI tez byli w depresji : IP: *.gda.pl 13.12.06, 12:23 Uczniowie skopali mężczyznę na śmierć Czterej uczniowie jednej ze szkół średnich w Kołobrzegu przewrócili przypadkowego mężczyznę i skopali do nieprzytomności - poinformowało radio TOK FM. Lekarzom nie udało się go uratować. Zabili prawdopodobnie z nudów. Wszyscy sprawcy znajdowali pod wpływem alkoholu, dwóch z nich było już notowanych przez policję. wiadomosci.onet.pl/1449608,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: ONI tez byli w depresji : 13.12.06, 16:51 Gość portalu: kamill napisał(a): > Uczniowie skopali mężczyznę na śmierć ********************************** I za kilku wyrodków chcesz karać całą resztę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiomisławPaliblant Re: Szkoły pełne depresji IP: *.e-wro.net.pl 13.12.06, 16:48 Jakby te licealisty dostały pasem przez dupę i zostały zagonione do roboty, to depresja by się skończyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podupas Re: Szkoły pełne depresji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 16:55 dobry pomysł, lepiej mieć w sobie agresję niz depresję (lepiej dla agresora) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qavtan Szkoły pełne depresji; niecheci zmiany na lepsze IP: *.chello.pl 15.12.06, 07:46 a gdzie jest ludzka szkoła? małe klasy, w ktorych łatwiej o bliski kontakt, gdzie mozna porozmawiac? swiat masowej kultury utrudnia młodym życie, mają coraz wiecej problemów z dostosowaniem się do popkultury, a czy szkoła się zmienia by pomóc wypracować uczniom ich własny obraz siebie? gdzie lekcje z asertywności, samoświadomości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alibaba Toksyczna Szkoła - Gimnazjum nr 1 w Gdańsku IP: *.chello.pl 16.12.06, 18:42 Charakterystyczne, że raport lekarzy-specjalistów gdańskie kuratorium odłożyło do szuflady. Podobnie czyni z problemem, jaki powstał po ujawnieniu przez media patologii w Gimnazjum nr 1 w Gdańsku - też "chowa" do szuflady, zamiast problem rozwiązać. Zoabacz nauczycieli-przestępców: www.gimnazjum-nr1.za.pl Odpowiedz Link Zgłoś