Dodaj do ulubionych

Szkoły pełne depresji

IP: *.pro-internet.pl 12.12.06, 22:34
gierych: dyletant, polityczny trup, autorytarny czlowiek - koń :))
roman, zal nam ciebie
Obserwuj wątek
    • pochmurna Szkoły pełne depresji 13.12.06, 01:42
      Wiele może być przyczyn tego zjawiska, ale powiem o jednej, która wydaje mi się najważniejsza. Ambicje, często większe u rodziców niż ich dzieci. Rodzice starają się mieć świadomość wymagań rynku, na który zostanie rzucone w przyszłości ich dziecko, w związku z czym jak najwcześniej chcą je wdrożyć w wyścig szczurów. Chcą, żeby poszło do jak najlepszej szkoły, jak najlepszego liceum, żeby wybrało prestiżowy albo dający potem pieniądze kierunkem studiów, chcą, żeby chodziło na dodatkowe lekcje i kursy
      • Gość: oko Całkowicie się zgadzam! IP: *.tpnet.pl 13.12.06, 07:15
        to też jedna z przyczyn tego zjawiska.
      • Gość: poltej Re: Szkoły pełne depresji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 12:22
        A jak się uroczo słucha tych wyegzaltowanych mamusiek i zakompleksionych
        tatulków, kiedy każdy z nich jest niemal 100% przekonany, że syn/córka zostanie
        co najmniej sławnym prawnikiem czy lekarzem, a spora część myśli, że jest
        rodzicami przyszłego posła lub prezydenta.
    • maruda.r Szkoły pełne depresji 13.12.06, 06:05
      Nie możemy oczekiwać, że nagle przychodnie całodobowo zajmować będą się tylko
      zjawiskiem leczenia depresji młodzieży. Kolejny problem to brak psychiatrów
      dziecięcych. W Polsce jest ich tylko 140.

W Ministerstwie Edukacji Narodowej o zalewającej polskie szkoły fali depresji
      nic nie wiedzą.

Po ogłoszeniu przez Giertycha kolejnego chorego pomysłu, zastanawiałem się, czy
      są przeprowadzane badania i analizy, na podstawie których można przyjąć jakąś
      strategię. No i proszę, są - w szufladach podległych MEN. Zamiast je czytać,
      Giertych i spółka kompromitują się bredniami na temat ewolucji i planami
      tworzenia gułagów dla młodzieży.

• olias Re: Szkoły pełne depresji 13.12.06, 07:30
        to mówisz że to Giertych zrobił
        "reformę szkolnictwa"? Nic ci nie wiadomo o Radziwiłł, Handke i tej trzeciej
        krowie (zapomniałem nazwiska)?
        • 4g63 Re: Szkoły pełne depresji 13.12.06, 10:33
          nie no, przecież to pis i spółka wszystkiemu winne, przez rok, zdążyli zrobić
          więcej (i zniszczyć) niż kilkadziesiąt lat wyniszczającego systemu pre i
          postokomunistycznego... znalazłem na to dobre określenie, wynikiem propagandy
          powstała nowa fobia - pisofobia tudzież lprofobia.
          • maruda.r Re: Szkoły pełne depresji 13.12.06, 16:47
            4g63 napisał:

znalazłem na to dobre określenie, wynikiem propagandy
            > powstała nowa fobia - pisofobia tudzież lprofobia.

Jakiś dobry pomysł PiS i LPR?

• maruda.r Re: Szkoły pełne depresji 13.12.06, 16:55
          olias napisał:

> to mówisz że to Giertych zrobił
          > "reformę szkolnictwa"?

A gdzie tak twierdzę? Dość swobodnie interpretujesz mój post. Giertych zabrał
          się za rozwiązywanie problemu dopiero po śmierci Ani. Analizował kiedykolwiek
          sytuację? Nie. Przyjął rozwiązanie z hitlerjugend, bo o innych nie wiedział.
          Widocznie spalił książki, zamiast je czytać.

• olias gratulujemy autorom reformy szkolnictwa 13.12.06, 07:25
      nie było aż tak źle gdy ja chodziłem do szkoły. To przepaść. Wychodzi że
      dotychczasowym ministrom oświaty należy się proces. Karny. Stworzyli obóz
      koncentracyjny dla młodzieży.
    • olias Re: Szkoły pełne depresji 13.12.06, 07:27
      typowa idiotka, czyli "erudycja".
      przecież baraninko Giertch usiłuje walczyć z efektami prac elit, które
      stworzyły TAKĄ szkołę.
      • Gość: erudycja Re: Szkoły pełne depresji IP: *.pro-internet.pl 13.12.06, 09:00
        nie oczekuje od ciebie wysokich lotow intelektualnych, olias. dobranoc, przemocowcu i zamordysto.
      • maruda.r Re: Szkoły pełne depresji 13.12.06, 16:48
        olias napisał:

> typowa idiotka, czyli "erudycja".
        > przecież baraninko Giertch usiłuje walczyć z efektami prac elit, które
        > stworzyły TAKĄ szkołę.

Stara lekarska zasada mówi, że lepiej zapobiegać niż leczyć efekty.

• Gość: arw wyścig szczurów IP: *.devs.futuro.pl 13.12.06, 07:51
      trzeba być najlepszym...mieć najlepsze oceny, mieć bogatych rodziców bo sie jest
      nikim (brak komórki), dobre auto, ubranie, ładna dziewczyna na studniówke, a
      najlepiej kilka, dużo hajsu i wogóle...ukończyć studia, wyjechać do Anglii,
      wogóle być naj..

tak prawdę mówiąc...komu to jest potrzebne..? media niszczą ludzkie
      potrzeby...nawet takie rzeczy jak pomoc komuś to juz nie z potrzeby serca..tylko
      że Polsat i inni sobie tego zażyczą...dla Halemby - przymus itd. pewnie mnie
      teraz zjedziecie za to...

szkoda że tak się dzieje...ale taki ten obecny świat...coraz bardziej odchodzi
      się od bliskości w rodzinie, sympatii dla otoczenia, wogóle empatii...gdzie ktoś
      teraz pomoże bitemu na ulicy, uśmiechnie się tak po prostu do obcej
      osoby...ustapi pierwszeństwa na drodze...ehhh...

oby to się kiedyś zmieniło..ludzie są ludźmi a nie maszynami do konsumpcji..
    • maureen2 Szkoły pełne depresji 13.12.06, 08:22
      ta średnia i głęboka depresja to rewelacja,zapewne dużo psychologów znajdzie
      pole do popisu i pracę
    • Gość: jan Szkoły pełne depresji IP: *.hydral.com.pl 13.12.06, 08:30
      Dla mnie głównym źródłem depresji młodzieży jest znaczna część "grona
      pedagogicznego" - niedouczona, zakompleksiona próbująca swój brak wiedzy, a
      zarazem autorytetu zastąpić zastraszaniem i poniżaniem uczniów. To ich w
      pierwszym rzędzie należy poddać badaniom psychologicznym i psychiatrycznym.Mam
      50 lat i wiem , że nie jest to problem nowy. Dla mnie też chodzenie do szkoły,
      szczególnie podstawowej, było olbrzymim stresem. Dopiero część nauczycieli w
      technikum (wtedy były na wyższym poziomie niż ogólniaki) i wykładowców na
      Politechnice, ta bardziej światła,spowodowała u mnie radość z czerpania wiedzy.
      Dlatego głównym celem ministerstwa powinno być doprowadzenie do tego, aby
      młodzież do szkoły przychodziła chętnie, aby szkoła była dla nich miejscem
      spotkań z rówieśnikami ( pełnymi życia a nie zastraszonymi)i zdobywania wiedzy,
      przekazywanej przez kompetentnych pedagogów w atrakcyjnej formie z
      wykorzystaniem potencjału i spontaniczności młodzieży.Wiem ,że jest to trudny
      do osiągnięcia ideał, ale chodzi mi o to, aby władze oświatowe sobie
      uświadomiły do jakiego celu mają dążyć . Tej świadomości nie ma obecny
      minister. A póki co życzę młodzieży cierpliwości , wyrozumiałości i wiary w
      lepszą przyszłość!
      • Gość: Tomek Re: Szkoły pełne depresji IP: *.vlan302.shrike.lubman.net.pl 13.12.06, 12:26
        Panie Janie!

Trafil Pan swoi komentarzem w dziesiatke.
        Dopowiem tylko ze to jest jeden z wielu, ale chyba najczestrzy powod depresji u
        mlodziezy licealnej.

Powody do depresji sa tez inne - wygorowane ambicje rodzicow, ale tez i pierwsze
        zawody milosne.

Wiem cos o tym, w koncu sam przez to przechodzilem. Mialem tylko to szczescie
        (lub nieszczescie) ze mnie wyratowali bo nie wiedzialem co bralem.
        • Gość: Jan Re: Szkoły pełne depresji IP: *.hydral.com.pl 13.12.06, 14:14
          Oczywiście przyczyn depresji jest znacznie więcej, ale ja specjalnie skupiłem
          się na problemie złych nauczycieli,gdyż jakoś nikt go nie zauważa , a ja uważam
          go za bardzo ważny.
    • bopin Szkoły pełne 13.12.06, 08:38
      Za dużo rocka, za mało w szkołach kar...
      • maruda.r Re: Szkoły pełne 13.12.06, 16:50
        bopin napisał:

> Za dużo rocka, za mało w szkołach kar...

Jak nie było rocka, a same kary, to też było źle.

• Gość: leon Szkoły pełne depresji-kieszenie psychologów IP: *.gda.pl 13.12.06, 09:18
      pelne kasy. Sami nakrecaja ten biznes opatrujac to oczywiscie pseudonaukowym
      zargonem. Co jakis czas pojawia sie , a to dysleksja, ostattnio modna jest
      dyskalkulia (=głąby, które maja trudności z liczeniem), teraz na topie-depresja.
      No i jasne. Starzy nie chca dac kasy na impre, albo czepiaja sie za późne
      powroty= depresja, belfry wymagają jakiejś tam wiedzy= depresja, itd..
    • Gość: yan Szkoły pełne depresji IP: *.ifd.uni.wroc.pl 13.12.06, 09:51
      Moze wreszcie ktos sie obudzi i powie glosno o tej epidemii. Moj syn walczy z
      depresja od kilku lat, zmienia lekarzy, leki. Podejscie tych psychiatrow do
      pacjenta ma tylko jeden wymiar, jak z sprawic by leczyl sie prywatnie. Potrafia
      tak zniechecic do wizyt w poradniach by zmusic do leczenia za pieniadze. Kazda
      wizyta to ponad 100 zl, kazda recepta takze. A psychoterapia to kolejne 80 do
      100 zl za spotkanie. To tragedia tych mlodych ludzi, ale NFZ nic nie robi by
      pomoz takim chorym.
      • Gość: Rafał 31 samobójstw od września??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 10:25
        To nie jest mało...
        Ciekawe, bo żaden z moich znajomych po skończonej psychologii nie mógł dostać
        pracy w zawodzie, jedna osoba tylko pracuje w OPSie.
        Czy nauczycielom zależy już tylko na tym żeby "odbębnić swoje" na lekcjach i iść
        sprawdzać prace klasowe? Dzieci są tylko "zadaniem" do wykonania , a nie ludźmi
        na których trzeba popatrzeć i czasem spróbować zrozumieć?
        • Gość: poltej Re: 31 samobójstw od września??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 12:18
          nie mógł dostać
          > pracy w zawodzie,
          Ponieważ w kraju nie ma zapotrzebowania na mało doświadczonych i niewiele
          umiejących absolwentów uniwersyteckich studiów humanistycznych.I jaka szkoda,że
          żaden z wykładowców Nauk Społecznych nie oświadcza tej prawdy na początku
          studiów.
          Szpital czy przychodnia mając do wyboru lekarza psychiatrę czy psychologa w
          pierwszej kolejności zatrudni psychiatrę.Psycholog to często taki luksusowy
          dodatek w wielu placówkach zdrowotnych czy oświatowych w tym kraju.
    • Gość: Andrzej Szkoły pełne depresji IP: *.nll.se 13.12.06, 11:50
      Nie rozumiem! Dwadziescia lat temu, i dawniej, prawie wszyscy byli zdrowi,
      a teraz polowa ma dysleksje, a druga polowa nadpobudliwosc albo depresje!
      • Gość: drojb Oj, Andrzeju, dawniej też tak było! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 15:04
        I przemoc, i depresja, i dyslekcja, i nerwica szkolna. Pamiętam koleżankę,
        która zawsze się spóźniała, bo ze strachu dostawała sraczki. Pamiętam milicję w
        szkole, bo chłopcy pobili się do nieprzytomności. Molestowanie był powszechne
        (łapanie za biust, wsadzanie ręki pod spudnicę itp.) Pamiętam też kolegę, który
        w klasie VI miał proces o ojcostwo. Nie zdał do klasy VII, potem znowu - zabił
        się siekierą. Różnica w tym, że teraz zaczyna się o tym mówić.
      • bopin Re: Szkoły pełne depresji 15.12.06, 09:13
        Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Nie rozumiem! Dwadziescia lat temu, i dawniej, prawie wszyscy byli zdrowi,
        > a teraz polowa ma dysleksje, a druga polowa nadpobudliwosc albo depresje!

pamięć szwankuje, co? Po prostu ni pisało sie o tym ani nie mówiło (cenzura), a
        głąby co se nie radziły lądowały w zawodówkach albo w kryminale i nikt się nie
        przejmował, ani oni ani ich rodzice.
    • Gość: kamill ONI tez byli w depresji : IP: *.gda.pl 13.12.06, 12:23
      Uczniowie skopali mężczyznę na śmierć

Czterej uczniowie jednej ze szkół średnich w Kołobrzegu przewrócili
      przypadkowego mężczyznę i skopali do nieprzytomności - poinformowało radio TOK FM.
      Lekarzom nie udało się go uratować. Zabili prawdopodobnie z nudów.

Wszyscy sprawcy znajdowali pod wpływem alkoholu, dwóch z nich było już
      notowanych przez policję.

wiadomosci.onet.pl/1449608,11,item.html
      • maruda.r Re: ONI tez byli w depresji : 13.12.06, 16:51
        Gość portalu: kamill napisał(a):

> Uczniowie skopali mężczyznę na śmierć

I za kilku wyrodków chcesz karać całą resztę?

• Gość: ZiomisławPaliblant Re: Szkoły pełne depresji IP: *.e-wro.net.pl 13.12.06, 16:48
      Jakby te licealisty dostały pasem przez dupę i zostały zagonione do roboty, to depresja by się skończyła.
      • Gość: podupas Re: Szkoły pełne depresji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 16:55
        dobry pomysł, lepiej mieć w sobie agresję niz depresję (lepiej dla agresora)
    • Gość: Qavtan Szkoły pełne depresji; niecheci zmiany na lepsze IP: *.chello.pl 15.12.06, 07:46
      a gdzie jest ludzka szkoła? małe klasy, w ktorych łatwiej o bliski kontakt,
      gdzie mozna porozmawiac?
      swiat masowej kultury utrudnia młodym życie, mają coraz wiecej problemów z
      dostosowaniem się do popkultury, a czy szkoła się zmienia by pomóc wypracować
      uczniom ich własny obraz siebie? gdzie lekcje z asertywności, samoświadomości?
    • Gość: Alibaba Toksyczna Szkoła - Gimnazjum nr 1 w Gdańsku IP: *.chello.pl 16.12.06, 18:42
      Charakterystyczne, że raport lekarzy-specjalistów gdańskie kuratorium odłożyło
      do szuflady.
      Podobnie czyni z problemem, jaki powstał po ujawnieniu przez media patologii w
      Gimnazjum nr 1 w Gdańsku - też "chowa" do szuflady, zamiast problem rozwiązać.
      Zoabacz nauczycieli-przestępców: www.gimnazjum-nr1.za.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka