Dodaj do ulubionych

Gdańska Klapa Turystyczna

IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.01, 09:47
Nasze wspaniałe władze miejskie płaczą, że turystów Ci u nas coraz mniej. A
powód jest prosty - Trójmiasto jest drogie. Hotele (w końcu w nich zatrzymuje
się turysta) mamy jedne z najdroższych w Europie. I co robi przeciętny Niemiec
albo Szwed? Jedzie na Cypr lub Majorkę - bo tam dwa tygodnie kosztują tyle co w
Gdańsku. Wiem co mówię - sprawdzałem. Dowód? Nowy hotel w Sopocie - trzy
gwiazdki i "tania" jedynka za "jedyne" 350zł. A ja w kurorcie Alanyi
za "dwójkę" w trzygwiazdkowcu (żarcie full serwis) zabuliłem 4.800 za 14 dni -
wychodzi 170 zł na twarz. Jak hotelarze nie odpuszczą to poza ludźmi w
interesach i oszołomami na Festiwal pies z kulawą nogą do nas nie zajrzy.
Obserwuj wątek
    • Gość: beast Re: Gdańska Klapa Turystyczna IP: *.nsm.pl 05.07.01, 11:37
      To jest właśnie to.Chyba wszystkie hotele nastawiaja się na bogatych turystów z
      Zachodu,głownie z Niemiec.Ale nawet bogaci nie lubią przepłacać(może właśnie
      dlatego są bogaci? ;)Poza tym drożyzna dotyczy nie tylko hoteli ale wszystkich
      prawie turystycznych rozrywek,z knajpami na czele.
      • Gość: KAM Ceny ale i bandziorstwo. IP: 195.205.37.* 30.07.01, 14:59
        Dokładnie. Drożyzna za liche usługi to jedna sprawa.

A co z naszą reputacją? Gdańskie władze poprzez "liberalną" politykę wobec
        bandziorów doprowadziły do sytuacji, gdzie Długi Targ był jednym z
        najniebezpieczniejszych miejsc w Europe (tak pisał jeden z oficjalnych
        przewodników po Polsce). Straż miejska wlepia mandaty, policja wydaje
        zaświadczenia o zgłoszeniu przestępstwa na pożółkłych kartkach. i tak wyglada u
        nas pilnowanie porządku.

Doświadczyłem tego, jak mnie raz okradli w pociągu z Berlina do Gdyni. Jak
        widziałem komisarza z żółtymi łapami od fajek nieudolnie wybijającego na starej
        maszynie moje zeznanie to obleciał mnie taki strach, że trudno opisać. Przecież
        jak mnie zabiją na ulicy w biały dzień to im sie skończy papier na protokoły,
        nie mówiąc o ściganiu moich zabójców.

Samochód Ci ukradna prawie od razu - postaw w Gdańsku samochód na niemieckich
        numerach a zobaczysz. A to sie szybko rozchodzi po swiecie. Wiec co sie dziwia -
        to bylo do przewidzenia.

Pozdrawiam,
    • Gość: cmd26 Re: Gdańska Klapa Turystyczna IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 05.07.01, 23:26
      Jak to juz napisal Beast, to nie tylko hotele sa drogie, ale doslownie wszystko.
      Nikomu nie oplaca sie do nas przyjezdzac. W chwili obecnej pobyt nad Morzem
      Srodziemnym kosztuje tyle samo jak u nas nad Baltykiem. Wiec chyba wiadomo, gdzie
      kazdy woli pojechac.
      Problem polega na tym, ze w najblizszym czasie ceny na pewno nie zostana obnizone
      (jak tak dalej pojdzie to beda jeszcze wyzsze). Dlatego czarno widze przyszlosc
      pomorza jako zaglebia turystycznego.
    • Gość: Dark Re: Gdańska Klapa Turystyczna IP: *.unregistered.formus.pl 06.07.01, 10:36
      Proponuję żebyście wybrali się na gdańską starówkę w ciągu dnia. Przestaniecie
      może gadać bzdury! To że są wysokie ceny świadczy właśnie o dużej popularności
      i niestety o słabej bazie hotelowo-noclegowej, ale nie o braku zainteresowania!
      Przemyślcie to: krzywe popytu i podaży - duży popyt+mała podaż=duża cena !!!
      Miałem to na pierwszym roku!
      • Gość: mcroti Re: Gdańska Klapa Turystyczna IP: *.ibngr.edu.pl 06.07.01, 11:09
        Przychylam się po częsci do wiekszosci wypowiedzi;))
        To popyt generuje ceny przynajmniej w małej gastronomii. Ale wystarczy aby zrypała się pogoda i
        mamy wszystko (a przynajmniej częsc) po taniosci. Sam tego doswiadczyłem w innym nadmorskim
        zagłłębiu turystycznym w Kołobrzegu.
        Że hotele sa drogie? No cóż sezon turystyczny w Turcji czy Grecji trwa co najmniej dwa razy dłużej niz
        w Gdańsku. A tak się składa, że inwestorzy kalkulują zwrot inwestycji wszedzie w podobny sposób
        jako funkcję czasu (a ten ma byc możliwie jak najkrótszy). Skoro więc sezon jest krótszy, a czas zwrotu
        inwestycji podobny siłą rzeczy ceny musza być wyższe. Po częsci wpływ na ich wysokosc ma
        oczywiscie podaż usług hotelowych.
        Przy okazji polecam cennik weekendowy Holiday Inn w Gdańsku. Wypad z rodziną (2+1) kosztuje
        134 Euro co jak łatwo policzyć wychodzi po 150 zł za osobę. a 2+2 - 142 Euro - nieco ponad 100 zł za
        osobę.
        No i co drogo czy tanio?:))))
        • Gość: sharky Re: Gdańska Klapa Turystyczna IP: *.hg.mdip.bt.net 10.07.01, 01:24
          Nikt by nie narzekal na ceny gdyby w Gdansku byly rzeczywiscie jakies atrakcje
          ktore by przyciagnely turystow z Zachodu. Za atrakcje turystyczne nie mozna
          uznac duzej liczby multipleksow ani zatloczonej plazy niestety.
          • Gość: Dark Re: Gdańska Klapa Turystyczna IP: *.unregistered.formus.pl 10.07.01, 13:38
            Gość portalu: sharky napisał(a):

> Nikt by nie narzekal na ceny gdyby w Gdansku byly rzeczywiscie jakies atrakcje
            > ktore by przyciagnely turystow z Zachodu. Za atrakcje turystyczne nie mozna
            > uznac duzej liczby multipleksow ani zatloczonej plazy niestety.

Nie chcesz to nie przyjeżdzaj, a jeśli jesteś z Gdańska to lepiej się zamknij, bo
            z tych tysięcy turystów którzy odwiedzają Nasze Piękne i Pełne Atrakcji Miasto
            (piszę poważnie!!!) wielu Gdańszczan całkiem nieźle żyje.
            Pozdrawiam!
            • Gość: sharky Re: Gdańska Klapa Turystyczna IP: *.hg.mdip.bt.net 11.07.01, 12:33
              Nie twierdze ze nikt nie przyjezdza do Gdanska, ale gdy sie patrzy na moje
              rodzinne miasto z perpsektywy zagranicy to odnosi sie wrazenie, ze nikt na
              dobra sprawe nie ma pojecia co Gdansk ma do zaoferowania a nawet gdzie sie
              znajduje. Wydaje mi sie ze niestety slawa naszego miasta skonczyla sie wraz z
              poczatkiem wojny bo ilekroc uzywam nazwy Danzig wszyscy wiedza o co chodzi.
              • Gość: mcroti temat jak boomerang a pytanie tylko jedno IP: *.ibngr.edu.pl 30.07.01, 13:21
                Proste jak słońce: gdzie podziała się promocja. Przeciez jest jakis budżet na promowanie Gdańska czy całego
                regionu. Warto byłoby przyjrzeć się sprawozdaniom finansowym samorzadów na co poszły pieniądze
                rzeznaczone na promocję i jak duzy w nich jest udział płac pracowników za to odpowiedzialnych.
                • Gość: cmd26 Re: temat jak boomerang a pytanie tylko jedno IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 30.07.01, 16:47
                  Gość portalu: mcroti napisał(a):
                  > Warto byłoby przyjrzeć się sprawozdaniom finansowym samorzadów na co p
                  > oszły pieniądze
                  > rzeznaczone na promocję

hehehe, a w Gdansku jest w ogole taka pozycja w budzecie ("promocja miasta")???
                  • Gość: beast Re: temat jak boomerang a pytanie tylko jedno IP: *.nsm.pl 30.07.01, 19:43
                    Jak by rozesłano obiecano broszury budżetowe(o których pisaliśmy i na tym
                    forum) to wiedzielibyśmy.A tak dupa jasiu;)
                    • Gość: cmd26 Re: temat jak boomerang a pytanie tylko jedno IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 30.07.01, 19:57
                      Gość portalu: beast napisał(a):

> Jak by rozesłano obiecano broszury budżetowe(o których pisaliśmy i na tym
                      > forum) to wiedzielibyśmy.A tak dupa jasiu;)

Na stronach internetowych UM Gdanska sa tam jakies informacje o budzecie. Ale mi
                      sie nie chce tego czytac, wiec ktos inny musi to zrobic i poinformowac o tym
                      forum :)))
                      • Gość: beast Re: temat jak boomerang a pytanie tylko jedno IP: *.nsm.pl 30.07.01, 20:34
                        Gość portalu: cmd26 napisał(a):

> Gość portalu: beast napisał(a):
                        >
                        > > Jak by rozesłano obiecano broszury budżetowe(o których pisaliśmy i na tym
                        > > forum) to wiedzielibyśmy.A tak dupa jasiu;)
                        >
                        > Na stronach internetowych UM Gdanska sa tam jakies informacje o budzecie. Ale m
                        > i
                        > sie nie chce tego czytac, wiec ktos inny musi to zrobic i poinformowac o tym
                        > forum :)))

Ja myslę,że mcroti powinien zgłosić sie na ochotnika:)
                        • Gość: cmd26 Re: temat jak boomerang a pytanie tylko jedno IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 30.07.01, 20:38
                          > Ja myslę,że mcroti powinien zgłosić sie na ochotnika:)

hehehe, to juz rozgrywka miedzy Wami - ja juz jestem sopocianin i mnie to nie
                          dotyczy ;)))))))
                          • Gość: beast Re: temat jak boomerang a pytanie tylko jedno IP: *.nsm.pl 30.07.01, 23:05
                            Prezydent Adamowicz robiąc mi wyraźnie na złość nie przysłał mi odpowiedniej
                            broszury budzetowej miasta Gdanska.Ale przeczuwając, ze chce on w ten sposób
                            zniechęcic mnie od dalszej krytyki jego poczynań,zdecydowałem sie w końcu na
                            wizytę na stronach www urzedu miasta.Z narażeniem zdrowia i nerwów Wasz
                            reporter ściągnął sobie odpowiednie pliki.Teraz przepisze Wam odpowiedni ustep
                            o promocji turystycznej miasta Gdanska.Przepisze ponieważ budzet jest w
                            programie Adobe Acrobat,którego szczerze nie znosi(może zacznie znosić jak ktoś
                            mu powie jak kopiowac partie tekstu z tego #cenzura redakcyjna#)

Do woj.pomorskiego przyjeżdza rocznie ok.2,5 mln. turystów z czego 1,5mln. to
                            cudziziemcy.Turyści zagraniczniprzebywają w Gdansku srednio 3-7 dni,a krajowi 5-
                            8 dni.W trakcie pobytu w Gdansku turyści krajowi przeznaczją na wydatki kwotę
                            od 11 do 200zł. dziennie,a zagraniczni 100-500zł i więcej.WYDATKI MIASTA NA
                            TURYSTYKĘ WYNOSZĄ OGÓLEM 3,2 MLN.ZŁ.Przeznaczone są na utzrymanie punktów
                            informacji turystycznej,WYDAWNICTWA PROMOCYJNE i udział miasta w największych
                            targach turystycznych.

To chyba tyle na temat promocji.
                      • Gość: mcroti Re: temat jak boomerang a pytanie tylko jedno IP: 10.10.41.* 30.07.01, 21:22
                        Jest cały dział promocji miasta. Miesic się jak jestescie ciekawi w wozowni koło Żaka.
                        • Gość: cmd26 Re: temat jak boomerang a pytanie tylko jedno IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 30.07.01, 22:55
                          Gość portalu: mcroti napisał(a):

> Jest cały dział promocji miasta. Miesic się jak jestescie ciekawi w wozowni koł
                          > o Żaka.

Ale czy w budzecie sa zapewnione dla nich srodki? Znajac zycie zapewnili srodki
                          na utrzymanie tego wydzialu ale na promocje to juz pieniazkow zabraklo ;)
                          Cos tam wydadza od czasu do czasu - jakas broszurke (ostatnio taka widzialem),
                          ale z tej promocji praktycznie nie ma zyskow. A kilka kilometrow dalej, w Gdyni,
                          poradzono sobie z tym problemem. Ostatnia kampania promocyjna miasta ("Gdy
                          inwestujesz Gdynia") kosztowala ponad milion zlotych z czego miasto wylozylo
                          tylko kilkadziesiat tysiecy - reszte dali sponsorzy. Moze w Gdansku cos takiego
                          tzreba zrobic? Zamiast remontowac wozownie przeznaczyc srodki na rozwoj i
                          promocje.
                          • Gość: beast Chyba nie zauwazyliście-więc powtórzę IP: *.nsm.pl 31.07.01, 13:47

Do woj.pomorskiego przyjeżdza rocznie ok.2,5 mln. turystów z czego 1,5mln. to
                            cudziziemcy.Turyści zagraniczniprzebywają w Gdansku srednio 3-7 dni,a krajowi 5-
                            8 dni.W trakcie pobytu w Gdansku turyści krajowi przeznaczją na wydatki kwotę
                            od 11 do 200zł. dziennie,a zagraniczni 100-500zł i więcej.WYDATKI MIASTA NA
                            TURYSTYKĘ WYNOSZĄ OGÓLEM 3,2 MLN.ZŁ.Przeznaczone są na utzrymanie punktów
                            informacji turystycznej,WYDAWNICTWA PROMOCYJNE i udział miasta w największych
                            targach turystycznych.

To chyba tyle na temat promocji.
                            • Gość: cmd26 Re: Chyba nie zauwazyliście-więc powtórzę IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 31.07.01, 16:20

>
                              > Do woj.pomorskiego przyjeżdza rocznie ok.2,5 mln. turystów z czego 1,5mln. to
                              > cudziziemcy.Turyści zagraniczniprzebywają w Gdansku srednio 3-7 dni,a krajowi 5
                              > -
                              > 8 dni.W trakcie pobytu w Gdansku turyści krajowi przeznaczją na wydatki kwotę
                              > od 11 do 200zł. dziennie,a zagraniczni 100-500zł i więcej.WYDATKI MIASTA NA
                              > TURYSTYKĘ WYNOSZĄ OGÓLEM 3,2 MLN.ZŁ.Przeznaczone są na utzrymanie punktów
                              > informacji turystycznej,WYDAWNICTWA PROMOCYJNE i udział miasta w największych
                              > targach turystycznych.
                              >
                              > To chyba tyle na temat promocji.

Hmmm, a moze ktos slyszal o czyms takim jak promocja gospodarcza? :))))
                              • Gość: beast Hmm IP: *.nsm.pl 31.07.01, 17:26
                                Hmm,chyba nie w urzedzie miejskim,ale jeszcze sprawdzę;)
                                • Gość: mcroti Re: Hmm IP: 10.10.41.* 31.07.01, 23:24
                                  A jest jest. Zajmuje się tym ten sam dział (a reszty dopowiadać niestety nie trzeba).W tym wypadku
                                  wiem dobrze, że nawet jesli chce
                                  się zrobić jak najwięcej dobrego, to bez biletów NBP niewiele można zdziałać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka