Dodaj do ulubionych

Proces za cudze słowa

IP: *.softlab.gda.pl 29.01.07, 23:30
... przepis o konieczności zarejestrowania wydawanego dziennika lub czasopisma ...

Czy to oznacza, że mam obowiązek zarejestrowania również swojego bloga? A co z
komentarzami pod blogowymi wypocinami? kto za nie odpowiada?
Moim zdaniem nonsens, ale w prawie to ja jestem lajkonikiem ;)
Obserwuj wątek
    • fraglesi67 A jak blog jest w USA ? 30.01.07, 08:30
      to też mam sie zarejestrować?
      Paranoja!
      • Gość: l Re: A jak blog jest w USA ? IP: *.gemini.net.pl 30.01.07, 21:51
        Dlaczego "też"?
        • pirulo Re: A jak blog jest w USA ? 31.01.07, 13:57
          Czyli co- każda strona ktora poświęcona jest społeczeństwu, polityce etc. trzeba
          rejestrować? A to też podchodzi pod ten obowiązek:
          www.tabaszewski.info?
          • srpnov Re: A jak blog jest w USA ? 31.01.07, 14:03
            • srpnov Facet, wykasuj lepiej moje wpisy =) 31.01.07, 14:04
              Bo jeszcze nie będą mnie w stanie namierzyć i ciebie zamkną ;)
              • Gość: DD To tak jakby oskarżyć Rydzyka a nie dzwoniących IP: *.is.net.pl 31.01.07, 15:22
                o to, że opowiadają na antenie głupoty. Bez sensu, ale tak właśnie postępuje
                G.Wyborcza!
            • Gość: Mane przestępcza prokuratura zbrodniczej IV RP IP: *.puck.net.pl 31.01.07, 15:34
              !
          • pawman Re: A jak blog jest w USA ? 31.01.07, 15:48
            trzeba wybaczyc prokuraturze jej ulomnosc, oni do dzisiaj sa w epoce pisma
            klinowego, wiec nierozumieja jeszcze dzisiejszych czasow. Zreszta czym maja
            rozumiec...
      • Gość: helmut Re: A jak blog jest w USA ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 11:49
        W Niemczech tez teoretycznie odpowiadaja wlasciciele portalu ale moga sie latwo zabezpieczyc uzywajac standartowego oswiadczenia na stronie, ze za wpisy obcych nie sa odpowiedzialni. Tym niemniej jest to goracy temat i wiekszosc dyskusji na portalu jest moderowana.
        • agaj.agaj Re: A jak blog jest w USA ? 31.01.07, 12:34
          Temat jest goracy, a problem szalenie wazny. Z artykulu wynika, ze sprawa jest
          niejednoznaczna i przepisy mozna roznie interpretowac. Dlatego potrzebna jest
          jednoznaczna wykladnia co nalezy rejestrowac i kto jest odpowiedzialny za
          wypowiedzi na forum. Zasada wolnosci slowa nie obowiazuje przeciez jak sie
          nawolywuje do przemocy, rasizmu, przestepstw, itp.

Sledzilem kilka razy dyskuje pod artykulami na Yahoo.com. Tak rasitowskich i
          pelnych nienawiscie wypowiedzi jak tam nie czytalem nigdy. Yahoo mial opcje
          ktora pozwala filtrowac wypowiedzi wulgarne i rasistowskie. Jakis czas temu
          Yahoo zlikwidowal jednak dyskusje pod swoimi artykulami.

Oh, gdyby to byly stare, dobre czasy, ktos by przyszedl do Michnika, zazadal
          lapowki i zalatwil ustawe - w koncu to GW ma najlepiej rozwiniete forum.
          • Gość: bla? Re: A jak blog jest w USA ? IP: 157.25.88.* 31.01.07, 13:41
            > Oh, gdyby to byly stare, dobre czasy, ktos by przyszedl do Michnika, zazadal
            > lapowki i zalatwil ustawe - w koncu to GW ma najlepiej rozwiniete forum.

Hmm, gdyby ktos przyszedl do Michnika, to Michnik by ponownie to ujawnil.
          • Gość: abcd Re: A jak blog jest w USA ? IP: 150.254.85.* 31.01.07, 13:47
            Właśnie, a propos forum "Gazety Wyborczej". Za liczne obrazy urzędującego
            prezydenta i urzędującego premiera , nie mówiąc o wice, powinien według tej
            wykładni odpowiadać jej szef, czyli pan Adam Michnik.

Jakby poszukać, to i nawoływania do przestępstwa by się znalazły.

A to już by była paranoja, prawda? Kto jak kto, ale pan Michnik? Przecież nie
            można skazać pana Michnika!

Nie byłem na Yahoo. Ale takich seansów nienawiści, jak na forum Gazety
            Wyborczej nigdzie nie spotkałem.
    • Gość: Marcin Proces za cudze słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 17:34
      Widać że próbują kolesia pognębić, za to że daje ludziom możliwość wypowiedzenia
      się na tematy, które nie są wygodne dla władzy. To już nie pierwszy raz, pisała
      o nim również Polityka. Akurat okolice Bytowa są naprawdę piękne i dzięki temu,
      latem zjeżdża tam kupa ludzi, która pozwala miastu zarabiać.
      W obronie portalu i wolności słowa, możnaby zorganizować stronę internetową,
      która nawoływałaby do zaniechania wyjazdów wakacyjnych w okolice Bytowa (miasto
      i gmina wiejska). To mogłoby oznaczać straty dla przedsiębiorców, którzy mają
      wystarczającą siłę oddziaływania, żeby władze się opamiętały.
      • Gość: mańka Re: Proces za cudze słowa IP: *.catv.net.pl 31.01.07, 12:52
        Z tego typu odezwami (bojkotu) problem jest taki, że bojkotując miasto za
        jednego czy nawet kliku nieuczciwych urzędników, uderzasz w samych mieszkańców,
        którzy zarabiają na turystyce :(
        • Gość: Marcin Re: Proces za cudze słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 13:02
          Owszem, poniekąd. Ale zwróć uwagę na to co napisałem: ludzie postawieni przed
          takim faktem mogą nacisnąć na władze, żeby nie robiła cyrków, nie zagłosować na
          tych ludzi w kolejnych wyborach. Tak naprawdę to wątpię, żeby taki apel o bojkot
          odniósł skutek ale napisałem to bo mnie wkurzyło takie traktowanie miasta jak
          swojego folwarku, jak to ma miejsce w Bytowie. A tam jest więcej takich klimatów...
      • Gość: abcd Zaraz, zaraz IP: 150.254.85.* 31.01.07, 13:52
      • Gość: abcd Proces za niedopełnienie obowiązków IP: 150.254.85.* 31.01.07, 14:22
        Może rzeczywiście próbują kolesia pognębić, jak piszesz. Ale jak ktoś chce się
        narażać, nie powinien się podkładać.

Jeżeli portal nosi tytuł "Gazeta..." i przyjmuje stażystów - dziennikarzy, to
        znaczy, że jest gazetą internetową i podlega rejestracji i prawu prasowemu.
        Jeżeli formalności nie zostały dopełnione, koleś, jak go nazywasz, popełnił -
        może nie przestępstwo - ale prawdopodobnie - wykroczenie. Nawet jeżeli przepis
        jest kwestionowany przez SDP (zapewnie słusznie), to przepis obowiązuje tak
        długo, jak długo go nie zakwestionuje NSA lub Trybunał Konstytucyjny. SDP nie
        stanowi prawa, a tym bardziej nie jest wykładnią w razie wątpliwości prawnych.

Nie wiem, jak brzmi przepis o tych nieszczęsnych postach. Zdaje się , że o
        zgodność z prawem dbają moderatorzy. Jeżeli post trudno nie interpretować jako
        nawoływanie do przestępstwa, jest to wykroczenie lub nawet przestępstwo.

W prasie przedwojennej był zwyczaj, że gazety miały redaktora odpowiedzialnego.
        Zwykle był to jakiś bezrobotny, któremu płacono za to, że w razie czego pójdzie
        do więzienia. Tutaj - z braku innego - odpowiedzialny wydaje się pan Szymczak.
        Zapewne naraził się temu czy owemu kacykowi, nie tylko temu komornikowi, ale
        jeżeli go skażą, to nie za lżenie władzy, ale za niedopełnienie obowiązków
        wynikających z obowiązujących przepisów.

Nawiasem mówiąc, burmistrzem Bytowa jest pan Ryszard Sylka z Platformy
        Obywatelskiej.

Ale prokurator to zupełnie inna władza, ta trzecia, prawda?
    • Gość: l Re: Proces za cudze słowa IP: *.gemini.net.pl 30.01.07, 21:50
      Gość portalu: ANia napisał(a):

> ... przepis o konieczności zarejestrowania wydawanego dziennika lub
      czasopisma
      > ...
      > Czy to oznacza, że mam obowiązek zarejestrowania również swojego bloga?

A felietonista ma obowiązek rejestracji swojego felietonu?
    • Gość: inter-nygus Proces za cudze słowa IP: *.tktelekom.pl 31.01.07, 11:50
      To w Bytowie i okolicach nie kradną?Bandziorów tam nie ma?Pan prokurator nie ma
      innego zajęcia?Jak pan prokurator nie ma co robic to niech nauczy się
      szydełkowania!!!!!!
    • swan_ganz no to tylko patrzeć jak się do Michnika z tego 31.01.07, 11:53
      tytułu dobiorą....
      Bo wasze (i moje też) posty dotyczące polskich polityków woła o pomstę do
      nieba....
      A nie tylko do prokuratury.. :-)
    • Gość: Michał To straszne zamkną forum IP: *.aster.pl 31.01.07, 11:56
      za moje wpisy o Bufetowej.
    • koszel Proces za cudze słowa 31.01.07, 11:56
      No przecież nie można namawiać do linczu kogoś, nie można namaiać do
      przestępstw.
      Jest IV RP i was prokuratura pogromi teraz. Wszystko co piszecie, jest
      monitorowane. Się skończy lżenie ludzi, bo prokuratura czuwa i inne rydze
      pewnie też.
      Każdy człowiek niewygodny "trafi do akt" prokuratury, przecież to jest kraj
      p.... i s...... (za kropki wstawić co się chce, ale uwaga, ktoś to obserwuje).
    • Gość: Filip To chyba kpina jakaś?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 12:06
      Panie ministrze Ziobro, może zrobi Pan porządek z tą prokuraturą, żebyśmy
      więcej takich głupot czytać nie musieli!
    • login.gazeta1 Czy "sraport Antoniego Matołkiewicza"to obraza? 31.01.07, 12:15
      .
    • Gość: sław Proces za cudze słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 12:19
      A wspomniany komornik ma się dobre i nikt jego "działalnością" się nie zajmie
      Gratulacje dla prokuratury
    • Gość: niuniuś [...] IP: *.chello.pl 31.01.07, 12:23
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • czyli.kon.karne a już myślałem... 31.01.07, 12:35
      ... że to zamknęli red_nacza portalu 90minut.pl i dlatego nie działa
    • Gość: Derduch Proces za cudze słowa IP: *.mia.bellsouth.net 31.01.07, 12:36
      Robi sie smiesznie w tym polskim skansenie!
      Oczywiscie gdyby taki wpis byl na forum radia ma ryja to zaden prokurator w
      ziobro kopany by sie nie odwazyl mordy otworzyc!
    • potomar Proces za cudze słowa 31.01.07, 12:40
      Nie wiedziałem, że jestem autorem materiałów prasowych od ładych paru lat. Jako
      forumowicz oczywiście. :)
      • Gość: mańka Re: Proces za cudze słowa IP: *.catv.net.pl 31.01.07, 12:53
        Zgłoś swoją "twórczość" do ZAiKSu, może dostaniesz tantiemy ;)
    • Gość: cynik Re: Proces za cudze słowa IP: *.acn.airbites.pl 31.01.07, 12:52
      prokuratura znowu na wysokości,pytanko kiedy wejdzie do dupy bliżniakom.Załosne i jesze raz żałosne
    • Gość: ooo Gazeta do sądu za durne wpisy na forum IP: 80.48.118.* 31.01.07, 12:58
      jestem za
    • Gość: zły Re: Proces za cudze słowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 13:08
      Twój blog jest twoim pamiętnikiem...

Tutaj jest mowa o portalu publicznym, tak jak onet, interia, czy gazeta. Skoro
      koleś był na tyle nieodpowiedzialny, że zostawił takowe "perełki", gdzie ludzie
      nawoływali do linczu - to ma za swoje.
      Na portalach od tego są moderatorzy i/lub możliwość spuszczenia wywodów do kosza
      jako niezgodnych z regulaminem, lub naruszających prawo.
      • Gość: ble,ble kaczory To właśnie jest KOMUNA ! IP: *.elblag.dialog.net.pl 31.01.07, 13:11
        • Gość: zły Dziecko, ileż ty masz lat??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 13:36
          że o komunie bełkoczesz???
          Prawdziwą komunę, toś ty chyba na obrazku oglądał!!
          W każdym, nawet najbardziej demokratycznym państwie, publiczne nawoływanie do
          linczu jest przestępstwem.
    • Gość: gość Proces za cudze słowa IP: *.tpnet.pl 31.01.07, 13:11
      Pewnych ludzi nie można obrazić.Tylko przy dobrej praktyce obrażanie jest
      niewskazane.Czasem używa się chwytów retorycznych,które nie muszą być
      weryfikowane.Na przykład jak miało by się powiedzenia,że "faszyści byli
      zwierzętami" do karmienia gołębi?
    • Gość: pikuś Proces za cudze słowa IP: *.akk.net.pl 31.01.07, 13:29
      koleś kolesia po fachu nie ukarze, a kogoś trzeba, no więc pyskaczy na forum i
      w taki oto prosty sposób rozmywa się istota sprawy czyli sprawa bezczelnego
      pana komornika
      • 1zorro To kiedy zamkna portal i forum GW?! Tu sama obraza 31.01.07, 13:41
        i bezboznosc! Naczelne "wodzostwo" kaczory wielkie tego nie strawia!
        • Gość: mientki2000 Re: To kiedy zamkna portal i forum GW?! Tu sama o IP: 217.116.110.* 31.01.07, 14:15
          to moze zamkna 4 rp za obraze obywateli i robienie gupa z narodu ? he ?
          • Gość: Tomasz. Re: Niestety prawo jest dla malućkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 15:48
            a Michnik i GW stoją ponad prawem, ba nawet tworzą prawo i na nowo piszą historię.
    • Gość: MS Czyli kara za slowa. A komornikowi nic nie bedzie IP: 81.171.165.* 31.01.07, 13:49
      za lajdactwo ?
      • Gość: zenobia Re: Czyli kara za slowa. A komornikowi nic nie be IP: *.145.udn.pl 31.01.07, 16:13
        tak juz jest, ze osobom z ukladu nic sie nie dzieje
    • Gość: mefisto Proces za cudze słowa IP: *.adsl.wanadoo.nl 31.01.07, 13:53
      I mieli świętą rację takiego komornika należałoby razem z idiotą i półgłówkiem
      prokuratorem wywieść do lasu i zakopać w mrowisku i to by była przestroga dla
      innych idiotów bez względu na maść że nic nie ujdzie bezkarnie bo naród potrafi
      sam wymierzyć sprawiedliwość.Więc mieszczanie i chłopi do roboty padlina
      czeka.Śmierć liberałom i komunistom.
    • gs-arts.net Zakazac i zlikwidowac definitywnie Internet w 31.01.07, 13:54
      Polandzie...
    • vargas Internet odzyskamy 31.01.07, 14:07
      Nie bedzie bezkarnego obrazania Jarka wscieklymi atakami.

PISdokracja forever
    • aaaaaa71 Re:Chodzi o wprowadzenie cenzury!!!! 31.01.07, 14:08
      Przecież już KaczorI insynuował że media go nie lubią! trzeba wprowadzić cenzurę.
      Przede wszystkim zamknąć internet! Chołota ma słuchać a nie pyskować. A
      następnie trzeba poradzić sobie z wydawcami ale to już małe piwo sami będą się
      cenzurowac bo inaczej ich zamkniemy. I będzie pięknie rozkwitać IV RP. Wiwat
      Wódz Słoneczko Mazowsza!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka