Dodaj do ulubionych

gdzie wolne miejsca w przedszkolu w gdansku?

16.04.07, 10:07

chodzi mi o 1 grupę.ktos cos wie?
Obserwuj wątek
    • Gość: dorota Re: gdzie wolne miejsca w przedszkolu w gdansku? IP: 135.245.72.* 16.04.07, 10:49
      najprościej zadzwonić do wydziału edukacji UM Gdańsk i uprzejmie zapytać
    • Gość: Magda Re: gdzie wolne miejsca w przedszkolu w gdansku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 21:35
      Moje dziecko też nie dostało się do najmłodszej grupy. Składaliśmy podania do 2
      przedszkoli w Śródmieściu. Np. na ul.Bednarskiej przyjętych do gr. było 17
      dzieci, a nie przyjętych ...ponad 60. Obydwoje z mężem pracujemy. Nie wiem co
      robić. Napisałam maila w tej sprawie do redakcji gazety Trójmiasto, Dziennika
      Bałtyckiego, Urzędu Miasta. Może jak wielu rodzice napisze takie maile z
      pytaniem co robić, to w końcu ktoś zauważy problem.
      • cheri_lady Re: gdzie wolne miejsca w przedszkolu w gdansku? 17.04.07, 10:02
        To jest problem ogólnopolski.Nam udalo sie zapisac corke w Gdyni podczas gdy
        mieszkalismy w Wejherowie, gdzie bylismy na miejscu 168 na liscie
        rezerwowej.Teraz mieszkamy od 2 tyg. w Warszawie i problem ten sam. Nawet
        dzieci rodzicow pracujacych nie maja szans na przyjecie. Tylko nie wiem co jest
        glownym kryterium, na pewno nie data zlozenia wniosku bo ja do 3 przedszkoli w
        Gdyni zlozylam wnioski pierwszego dnia i nic. Przyjeto mala w czawrtym.
        Watpie zeby gazeta sie tym zainteresowala.Za kilka lat nie bedzie w ogole
        dzieci to po co otwierac przedszkola? Przedszkola dla polskich dzieci sa
        otwierane w Wielkiej Brytanii, Szwecji ale nie w Polsce bo szkoda pieniedzy...
    • Gość: dorota Łatwiej dostać się na studia niż do przedszkola IP: 135.245.72.* 17.04.07, 12:22
      Dzisiejszym trzylatkom łatwiej będzie dostać się na studia niż do przedszkola.
      Chociaż narzekamy na niż demograficzny, placówki te są oblężone. Tymczasem
      słabo opłacane nauczycielki wychowania przedszkolnego szukają lepszej pracy za
      granicą. Już teraz w wielu przedszkolach przyjmuje się do pracy emerytów.

Teoretycznie – zwłaszcza w Trójmieście – sytuacja nie jest zła. W Gdyni do
      przedszkoli uczęszcza 60 proc. dzieci między 3 a 5 rokiem życia. W Gdańsku – aż
      68 procent maluchów. Jednak w ostatni piątek, kiedy w Gdańsku wywieszano listy,
      okazało się, że przyjętych jest o wiele mniej niż odrzuconych.
      – Tak do końca nie wiemy, ile dzieci naprawdę szuka miejsc w przedszkolach –
      rozkłada ręce Regina Białousów, kierująca wydziałem edukacji w gdańskim
      magistracie. – Rodzice, jadąc np. z Chełma do Oliwy, składają podania w 7-8
      placówkach na trasie między domem a pracą. Od przyszłego roku zamierzamy
      wprowadzić system elektroniczny, który wyeliminuje "sztuczny tłok".
      W Gdańsku działają 64 przedszkola publiczne i 27 niepublicznych. Nie jest ich
      mniej niż przed laty, ale rozmieszczone są nieekonomicznie. Brakuje np.
      przedszkola na Ujeścisku, gdzie mieszka wiele małżeństw z małymi dziećmi, za to
      łatwiej znaleźć miejsce dla dziecka na Żabiance i Przymorzu, gdzie mieszkają
      ludzie starsi. Niewielka to jednak pociecha dla matek z obrzeży miasta, które
      musiałyby poświęcić kilka godzin na podróże z dzieckiem...
      W Gdyni (37 przedszkoli publicznych, 7 niepublicznych, jedno zakonne) jest
      trochę lepiej. W dzielnicach Dąbrowa, Oksywie, Obłuże powstały nowe placówki,
      powiększone mają być przedszkola w Witominie, Redłowie i na Pustkach
      Cisowskich. Problemy mają maluchy ze Wzgórza Nowotki, Śródmieścia i Orłowa.
      Władze miasta przewidują, że będzie jeszcze ciaśniej.
      – W Gdyni rodzi się więcej dzieci – wyjaśnia Jadwiga Wachulik z Wydziału
      Edukacji Urzędu Miasta. – W 2002 r. przyszli na świat 1992 mali gdynianie i
      gdynianki, a w ub. roku zanotowaliśmy już 2326 porodów. Trzeba dla nich znaleźć
      miejsca w przedszkolach.
      Znalezienie opieki nad dzieckiem to problem rodziców nie tylko z Trójmiasta. W
      Lęborku zapisanie dziecka do przedszkola w centrum miasta jest nierealne.
      – Jeśli chciałby ktoś oddać dziecko dzisiaj, to nie ma szans – usłyszeliśmy w
      jednym z przedszkoli. – Mamy nawet 32 dzieci w grupie. Chętnych jest więcej niż
      w ubiegłym roku.
      W Urzędzie Miejskim w Lęborku poinformowano nas, że jeśli zgłoszeń będzie
      bardzo dużo, to w 2-3 przedszkolach powstaną dodatkowe oddziały.
      W Miłobądzu i Lubiszewie z gminy wiejskiej Tczew nie ma przedszkoli, więc
      dzieci jeździły do Tczewa. Prezydent Tczewa zażądał od wójta gminy, by ten
      dokładał się do utrzymania przedszkoli w mieście
      – Problem rozwiązaliśmy – stwierdza Roman Rezmerowski, wójt gm. Tczew. –
      Przekazujemy miastu pieniądze za około 40 dzieci.
      – W tym roku sytuacja jest naprawdę bardzo dramatyczna – przyznaje Grażyna
      Szramkowska, dyrektor Przedszkola Samorządowego nr 2 w Wejherowie. – Wciąż
      napływają zgłoszenia. Do grupy trzylatków, która liczy 25 dzieci, wpłynęło do
      tej pory 50 zgłoszeń.
      Problemem może być nie tylko brak przedszkoli, ale też przedszkolanek. – Sporo
      wychowawczyń odeszło w 2006 i 2007 r. na emeryturę – słyszę w gdyńskim
      magistracie. – Młodzi składają podanie o pracę i... wyjeżdżają za granicę.
      Niestety, musimy szukać pomocy u emerytów.

Dorota Abramowicz - Dziennik Bałtycki
      • Gość: graszka25 Re: Łatwiej dostać się na studia niż do przedszko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 16:51
        dramat. ja własnie mieszkam na ujeścisku.pracuję w szkole na olszynce. od 2 lat
        dziecko chodzi do złobka bo pracuję. i teraz dziecko nie dostało sie do
        przedszkola. i co mam zrobić. rzucić pracę?!!!!
      • Gość: bolo94 Re: Łatwiej dostać się na studia niż do przedszko IP: *.oi.pg.gda.pl 23.04.07, 15:59
        Macie racje, ale co z tego,że sobie pogadamy :(! Najlepiej składać podania a w
        maju zobaczyć liste gdzie są jeszcze wolne miejsca i SZYBKO TAM sładać
        podania :)!!!
    • Gość: Adam Re: gdzie wolne miejsca w przedszkolu w gdansku? IP: *.zab.nat.hnet.pl 17.04.07, 18:40
      Na Przymorzu rok temu zlikwidowano 1 przedszkola na końcu długiego falowca.
      Moje córka rocznik 2003 znalazła się na 5/15 miejscu listy rezerwowej. Na
      Przymorzu nie jest tok super.
    • jolinek77 Re: gdzie wolne miejsca w przedszkolu w gdansku? 18.04.07, 10:01
      ja złozyłam podania do 3 przedszkoli do grupy 4 latków i to wcale nie na nowym
      osiedlu (siedlce) i syn nie dostał sie nigdzie:( i niby spełnialismy wszystkie
      kryteria oboje
      pracujemy, przedsazkola w poblizu miejsca zamieszkania i ja się pytam o co
      chodzi????????????
      równiez jestem za tym zeby interweniowac u włądz miasta niech ruszą głowy i nie
      tylko
      • mallard Re: gdzie wolne miejsca w przedszkolu w gdansku? 18.04.07, 12:51
        jolinek77 napisała:

> ja złozyłam podania do 3 przedszkoli do grupy 4 latków i to wcale nie na
        nowym
        > osiedlu (siedlce) i syn nie dostał sie nigdzie:(

Dziwisz się? Nie robi się tego, jak wykryją, to "kaplica"! Chciałaś zablokować
        trzy miejsca?!
        • beciak77 Re: gdzie wolne miejsca w przedszkolu w gdansku? 18.04.07, 14:30
          Nie wykryją, poza tym można składać do kilku. Ja składałam do 4 dziecko dostało
          się do 2. W jednym już poinformowałam że rezygnuję więc zawsze może wskoczyć
          ktoś z listy rezerwowej.
          Pozdrawiam
          • mallard Re: gdzie wolne miejsca w przedszkolu w gdansku? 18.04.07, 14:35
            beciak77 napisała:

> Nie wykryją,

Wiem, że są miasta, gdzie tego pilnują i jak wykryją to dziecko nie dostaje się
            do żadnego
          • kotek100 do Beciak 18.04.07, 14:59
            Beciak, a gdzie zwolniłaś miejsce?
            • beciak77 Re: do Beciak 18.04.07, 15:59
              Na Przymorzu na śląskiej, ale tam też była lista rezerwowa, tylko z tego co
              pamiętam była bardzo krótka.
              Pozdrawiam.
          • jolinek77 beciak 77 18.04.07, 15:09
            Bzdury takie gadasz ale co tam ważne żeby coś powiedzieć nie ważne czy się jest
            w temcie, w przedszkolach sami mowili zeby składać podania w kilku miejscach.
            Przedszkola na Kartuskiej i Maczeskiego ( jakies 200 metrow odległosci) między
            soba się konsultowały ale tylko poto żeby uniknąć powielania przyjęć tak
            powiedziała dyrekcja.
            • jolinek77 przepraszam chodziło o mallard 18.04.07, 15:11
              becik77 przepraszam za pomyłkę:)
            • mallard Re: beciak 77 18.04.07, 16:17
              jolinek77 napisała:

> Bzdury takie gadasz ale co tam ważne żeby coś powiedzieć nie ważne czy się
              jest
              >
              > w temcie, w przedszkolach sami mowili zeby składać podania w kilku miejscach.
              > Przedszkola na Kartuskiej i Maczeskiego ( jakies 200 metrow odległosci)
              między
              > soba się konsultowały ale tylko poto żeby uniknąć powielania przyjęć tak
              > powiedziała dyrekcja.

1. Nie adresujesz postu - tylko z treści domyśliłem się, że to do mnie ;)
              2. Malczewskiego, nie Maczeskiego! (Przedszkole nr 2). Wiem, bo to moje "stare
              śmieci"
              3. Prawie wogóle nie używasz przecinków, a ten jeden wstawiłaś ni w pięć, ni w
              dziewięć :).
              4. Nie bierz przypadkiem za poważnie tego, co napisałem.
              5. Pozdro! :)
      • Gość: dorota Re: na przymorzu ul śląska IP: *.pro-internet.pl 29.06.07, 21:19
        jest wolnych 15 miejsc jak się znajdzie tyle dzieci to utworzą 2 grupę więc
        czekamy na chętnych bo wtedy moje dziecko zostanie przyjęte ,jesteśmy w tej
        chwili na liście rezerwowej.
    • kotek100 Re: gdzie wolne miejsca w przedszkolu w gdansku? 18.04.07, 14:58
      Kurcze, właśnie znajomy powiedział mi, że miał znajomą dyrektorkę i się dostał,
      a dziecko tylko na pół dnia....My oboje z mężem pracujemy, nie mamy komu
      dziecka na 9 godzin zostawić, a nie dostaliśmy się do żadnego p-la z 5 ciu. To
      świństwo!!!Dyrektorki z naszego osiedla z przedszkoli same doradzały, żeby
      składać do kilku, na trasie do pracy. I co, nigdzie dla nas miejsca nie ma...
    • rybuska Re: gdzie wolne miejsca w przedszkolu w gdansku? 23.04.07, 11:13
      Moja córka nie dostała się na rok 2006/2007 do trzylatków i teraz też nie
      dostała się już do 4-latków do przedszkola na Jasieniu. Przedszkole stoi 100m
      od domu, a ja pracuję na Kartuskiej 3 przystanki dalej. I gdzie, do diaska, mam
      szukać przedszkola? Na Zaspie, Przymorzu? To jest chore.
      W podaniu powinno być miejsce na wpisanie przez rodziców, jakie jeszcze
      przedszkole ich interesuje i dalej wyszukiwaniem miejsca powinni zająć się w
      kuratorium.
      Pozdrawiam,
      rybuska
    • ewus73 Re: gdzie wolne miejsca w przedszkolu w gdansku? 23.04.07, 19:33
      Taka jest właśnie polityka włodarzy Gdańska, pozamykać przedszkola albo oddac je
      w prywatne ręce bo przecież mamy niż demograficzny. Po co miasto ma dokładać
      tyle kasy do przedszkoli; nie wspominam o tym, że u nas są jedne z najwyższych
      opłat za przedszkola... Nie chce mi się teraz szperać po necie ale kilka dni
      temu czytałam wypowiedź jednego Pana, który z naszego wspólnego wyboru rządzi
      Gdańskiem; powiedział, że przedszkoli w mieście jest tyle samo co było. No to
      podaję, to co wiem:
      nie ma przedszkola przy ul. Słowackiego, było małe ale było
      nie ma przedszkola przy ul. Ogarnej, było beznadziejne, ale było
      nie ma przedszkola przy ul.Głębokiej, z tego co wiem, ma tam zacząć się budowa
      ekskluzywnego osiedla.
      To tyle.
      Chciałam córkę zapisać we wrześniu do podstawówki przy ul. Żabi Kruk ale
      dowiedziałam się, że będzie likwidowana za dwa lata. Biorąc pod uwagę to, że
      właśnie do nowowybudowanego osiedla Nowa Lastadia wprowadzają się zamożni
      lokatorzy, szkoła zapewne przejdzie w ręce prywatne. A mnie nie stać na kilkaset
      złotych czesnego miesięcznie. I tyle.
      Pozdrawiam
      Ewa
    • Gość: karka Re: gdzie wolne miejsca w przedszkolu w gdansku? IP: *.chello.pl 30.05.07, 20:09
      www.gdansk.pl/g2/2007_05/15674_fileot.doc
      • milusia1974 Re: gdzie wolne miejsca w przedszkolu w gdansku? 06.06.07, 13:40
        Jezeli jest ktos zainteresowany to mieszkam na Siedlcach i chetnie od wrzesnia
        zaopiekuje sie dzieckiem w wieku przedszkolnym,do towarzystwa 2,5 latka.Prosze
        pisac na gazetowego.
        • mamaroksany Re: gdzie wolne miejsca w przedszkolu w gdansku? 03.07.07, 10:49
          aktualny wykaz z czerwca
          www.gdansk.pl/g2/2007_06/15917_fileot.doc?PHPSESSID=50d34160357d62fc1e3aeff9ae29b525
    • mamamichasia1 wolne miejsca w przedszkolu 49 w Gdańsku 05.07.07, 13:28
      Witam
      Jeśli znajdzie się więcej chętnych, na Przymorzu w przedszkolu 49 na Śląskiej
      będzie utworzona dodatkowa grupa trzylatków od września.
      Proszę o informacje ile Mam jest zainteresownych.
      Pozdrawiam
      • Gość: dorota Re: wolne miejsca w Misiu ul. Śląska IP: *.pro-internet.pl 05.07.07, 14:55
        ja jestem chętna. dzis byłam w Misiu i nadal są miejsca wolne, Pani Dyrektor
        czeka na chętne dzieci wtedy i mój synek zostanie przyęty do nowej grupy.
        • Gość: kara Re: wolne miejsca w Misiu ul. Śląska IP: *.sopot.wirt.pl 10.07.07, 11:19
          w sopocie tez paranoja z przyjęciami trzylatków. przyjeto kilkanaście z chyba 120.

dzwonilam do wydziału oswiaty- i władze zrobiły co mogły (sic!!!)- otworzyły dodatkową grupę na ulicy haffnera, z tymże w Sopocie przy obecnym remoncie Grunwaldzkiej dojazd na Haffnera z każdego kierunku zajmuje koło godziny. ja mieszkam na wyscigaCH,SPACEREM NA HAFFNERA MAMY GODZINĘ, AUTEM PRZEZ NIEPODLEGŁOŚCI 45 MINUT, a łączonym kursem skm + spacer 35 minut.

Staszek zostaje więc nadal w domu.

władarze przecież dbają o dzieci. mogi utworzyć dodatkową grupę na ksiezycu....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka