Dodaj do ulubionych

architektura

IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.01, 19:28
Najbardziej mi szkoda starych domów które będzie trzeba rozebrac po powodzi.Czy
na ich miejscu powstaną nowe?Wątpię,postawią co najwyżej blaszane budy.Czy ktoś
zauważył ,że gdyby przed wojna nie zbudowano Wrzeszcza to okolica ta
prawdopodobnie wyglądała by jak to co ostatni powstaje między Halą Olivia a
centrum.
Obserwuj wątek
    • Gość: sharky Re: architektura IP: *.hg.mdip.bt.net 16.07.01, 16:52
      Zgadzam sie ze architektura Trojmiasta (nie tylko Wrzeszcza) do ciekawej nie
      nalezy. Ale to nie powod zeby narzekac i zalowac, ze dzis nikt nie buduje w
      stylu z przelomu XIX/XX wieku. Wspolczesny jezyk architektury ma wiele do
      zaoferowania, nalezy tylko umiejetnie z tego korzystac. O jakosci architektury
      decyduje architekt ale niemala role odgrywa tez inwestor, ktory bardzo czesto
      nie ma zielonego pojecia o estetyce. Czy ktos chce rozwinac ten temat?
      • Gość: beast Re: architektura IP: *.nsm.pl 17.07.01, 15:10
        Ja winię komunizm.Jak zwykle i za wszystko;)
        Architektura psuedonowoczesna z czasów po '45 zestarzala sie bardzo szybko(o
        ile kiedykolwiek była "młoda')."Modernistyczny" kształt takiego np.Teatru
        Wybrzeże strasznie mnie mierzi tym bardziej ,że jest "przyklejony" do
        Zbrojowni,równie żałośnie wygląda LOT na tle starówki.A to są tylko najbardziej
        rzucające sie w oczy przykłady.
        Nie jestem jednak wrogiem nowoczesnych form w architekturze,a jedynie
        nieudolnie nowoczesnych.Co do Wrzeszcza wolę już raczej aby powstawały tam
        takie "szklane domy" ,niż mające naśladować beznadziejną "architekturę"
        pozostałą po realsocjalizmie jak ta wzdłuz Grunwaldzkiej.
        • Gość: sharky Re: architektura IP: *.dodrio.dialup.pol.co.uk 22.07.01, 02:50
          Beast: wydaje mi sie, ze masz cos wspolnego z architektura?
          • Gość: beast Re: architektura IP: *.nsm.pl 22.07.01, 14:27
            Niestety.Z prawem.Teraz widze,że to był bład;)
            • Gość: sharky Re: architektura IP: *.hg.mdip.bt.net 23.07.01, 12:05
              Gość portalu: beast napisał(a):

> Niestety.Z prawem.Teraz widze,że to był bład;)

He He czemu wiec wszyscy moi znajomi architekci zaluja ze nie poszli na
              prawo?...Anyway, ja jestem architektem i nie zaluje:)
              • Gość: beast Re: architektura IP: *.nsm.pl 23.07.01, 22:28
                Widocznie znajomi prawnicy Twoich znajomych architektów,to
                prawnicy przez duże P.Przez duże P otrzymujący takze...wynagrodzenie;)
            • Gość: żak Re: architektura IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.01, 11:06

> Niestety.Z prawem.Teraz widze,że to był bład;)Główny gdański architekt będzie
              miał dopiero coś wspólnego z prawem, kiedy prokurator zainteresuje się urodzajem
              na hipermarkety, które w wielkiej liczbie powstaną w Gdańsku. Przepraszam za
              skojarzenie z Twoją wypowiedzią, samo wyszło...

• Gość: beast Re: architektura IP: *.nsm.pl 25.07.01, 12:05
                Ależ ja się nie obrażam.Bardzo smieszne skojarzenie.Tylko nie wiem czy to
                akurat głowny architekt bedzie odpowiadał (ewentualnie) za nadmierną ilość(co
                jest chyba spra do dyskusji) hipermarketów w Gdansku.
      • Gość: cdx Coś na ten temat... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.07.01, 13:38
        Nie jestem wrogiem współczesnej architektury, jednak pozwolę sobie zauważyć, że
        mamy obecnie większe prawo, by tęsknić za kanonami architektonicznymi z
        przełomu XIX/XX w., aniżeli ludzie z przełomu XIX/XX w., by tęsknić za formami
        wcześniejszych epok historycznych. Między XIX w. a owymi wcześniejszymi epokami
        wciąż trwała jakaś więź duchowa, odzwierciedlana również przez gusty
        artystyczne ludzi ówczesnych. Więź ta uległa natomiast przerwaniu w chwili
        narodzin cywilizacji dwudziestowiecznej.
        Powiedziałem, że nie jestem wrogiem współczesnej architektury, muszę jedank
        dodać, iż żywię wielką niechęć do współczesnej architektury polskiej. Uważam,
        że każda kreacja artystyczna powinna naturalnie współbrzmieć z klimatem i
        geogarficznym położeniem miejsca, w którym ujrzała światło dzienne (polecam
        esej w tej mierze Ryszrada Wagnera pt. "Sztuka i klimat", nigdy nie
        przetłumaczony co prawda na język polski, ale dostępny w wielu bilbliotekach).
        W żadnej innej dziedzinie sztuki prawda o łączności artystycznej kracji i
        kilmatu nie objawia się tak dobitnie jak w architekturze. Niestety architekci
        polscy najzwyczajniej lekceważą, tworząc dzieła nie licujące z klimatem
        Północy. Pierwszym tego smutnym przykładem był - jeśli nie arcyszpetny, to i
        tak często pzrykry w odbiorze - modernizm dwudziestolecia miedzywojennego,
        styl, który w Gdyni doprowadził do powstania tworu (albo raczej: potworu)
        obcego pejzażowi Zatoki Gdańskiej i wybrzeży Morza Bałtyckiego - jak gdyby
        budowniczych nic nie łączyło z tym pejzażem, z tym kilmatem, z tą ziemią i jej
        przeszłością.
        Także dzisiaj polska architektura jest szyderstwem z klimatu, w otoczeniu
        którego powstaje, stąd obecna w niej często naiwność, niedojrzałość, a często
        zwykły kicz (najlepszy na to ostatnie przykład: nasze budownictwo
        jednorodzinne) - znamiona prawie niezauważalne w architekturze niemieckiej,
        holenderskiej czy skandynawskiej. Paradoksalnie, większośc form stosowanych
        przez setki polskich architektów współgrałaby znakomicie z krajobrazem
        Południa.Dlatego gorąco im radzę: przenieście się nad M. Śródziemne, a
        niezawodnie osiągnięcie sukces!!
        Muszę jednak też oddać rodzimym architektom sprawiedliwość, w jednym bowiem
        fachu przejawiają prawdziwe mistrzostwo - w rekonstruowaniu zabytków! Mam tylko
        nadzieję, że dalsza odbudowa Głównego Miasta postępowała będzie właśnie w duchu
        bliskim rekonstrukcji i że takie nieporozumienia jak hotel "Hanza" (o
        naiwności, najwyższa radości!) lub projektowany na Wyspie Spichrzów
        hotel "Genesis" (po co ta obfitość balkonów?!) nie będą powielane w przyszłości.
        Pozdrawaim wszystkich.
        • Gość: beast Re: Coś na ten temat... IP: *.nsm.pl 25.07.01, 14:28
          Niezła analiza.Coś jest na rzeczy.A przy okazji gdzie widziałeś projekt hotelu
          na Wyspie Spichrzów?
          • Gość: cdx Re: Coś na ten temat... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.07.01, 08:38
            Szczerze mówiąc, mimo wielu mankamentów (głównym z nich jest mnogość balkonów,
            zupełnie obca tak architekturze dawnych spichrzów, jak i płaskim elewacjom
            Głównego Miasta w ogólności) projekt hotelu na Wyspie Spichrzów i tak skłonny
            byłbym uznać za najlepszy spośród wszystkich innych znanych mi przedsięwzięć
            budowlanych, planowanych na terenie historycznego centrum Gdańska.
            Pozdrawiam wszystkich.
    • Gość: beast Re: architektura IP: *.nsm.pl 23.07.01, 22:26
      Gość portalu: henka napisał(a):

> Najbardziej mi szkoda starych domów które będzie trzeba rozebrac po powodzi.Czy
      >
      > na ich miejscu powstaną nowe?Wątpię,postawią co najwyżej blaszane budy.

W najbardziej poszkodowanych przez powódź dzielnicach akurat zbyt wielu
      wartościowych architektonicznie nie ma(co nie znaczy,że nie ma ich w ogóle).
      Więc może,paradoksalnie,powodź stanie sie szansą dla Oruni i Św.Wojciecha.
      Pod warunkiem,że swoją partię dobrze rozegra gdanski samorzad.

• Gość: sharky Re: architektura IP: *.hg.mdip.bt.net 25.07.01, 17:44
        Chetnie bym zobaczyl projekt zabudowy Wyspy Spichrzow. Czy ktos zna jakies
        miejsce w sieci gdzie jest on dostepny (mam na mysli wizualizacje)
        • Gość: henka Re: architektura IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.01, 19:09
          Projekt hotelu Genesis można zobaczyć w miesięczniku 30dni z lutego 99r.Wiele
          innych artykułów o gdanskiej architekturze jest właśnie w tym piśmie np.projekt
          teatru elżbietanskiego.Jest tez propozycja by odbudować kamienice Heweliusza na
          Korzennej(jest cała dokumentacja jego obserwatoium)jestem za.Co o tym sądzicie?
          • Gość: beast Re: architektura IP: *.nsm.pl 25.07.01, 19:58
            Ciekawy pomysł.A gdzie dokładnie na Korzennej?Na przeciwko Ratusza
            Staromiejskiego,tam gdzie dzisiaj stoi...figurka(bo nie pomnik chyba) astronoma.
            Co do projektu hotelu-czy można to zobaczyć gdzies w sieci?
            • Gość: cdx Heweliusz oraz inne jeszcze przemyślenia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.07.01, 09:08

> A gdzie dokładnie na Korzennej?

O ile pamiętam, to raczej w pobliżu "Holiday Inn", gdzieś na tyłach tego uroczego
              przybytku hotelowego.

A skoro już o "Holiday Inn" mowa, miałem spsobność poznać właściciela
              przedsiębiorstwa, będącego jednym z wykonawców "City Forum". I on, i jego
              współpracownicy przyznali, że "City Forum" to "bunkier" - na moje pytanie,
              dlaczego postawili coś tak szkaradnego, odparli, że Miasto w zasadzie nie miało
              nic przeciwko stronie estetycznej projektu, dodali też, iż u nich, w Niemczech,
              podobna realizacja byłaby nie do pomyślenia, gdyż stałyby temu na przeszkodzie
              przepisy administracyjne i szczegółowo kontrola estetycznych walorów projektu
              przez organy tamtejszej policji budowlanej.
              Wszystko to prowadzi do jednej konstatacji: nie jest rzeczą inwestora czy
              wykonawcy dbać o wysoki poziom architektoniczny wznoszonej budowli, ci bowiem
              kierują się wyłącznie zyskiem (co nie jest przecież w gospodarce rynkowej żadną
              anomalią).
              Odpowiedzialność za estetyczne nastęstwa, jakie w pejzażu miejskiem powoduje
              postwienie nowej budowli, spoczywa natomiast na urzędnikach administracji
              samorządowej (po części rządowej: mam na myśli wojewódzkiego konserwatora
              zabytków). Tak zresztą sprawę tę postrzega się w krajach Europy Zachodniej, tyle
              że tam na straży porządku architektonicznego stoją szczegółowe regulacje prawne,
              zarówno o randze ustawowej, jak i podustawowej (np.przepisy gminne), ustalające
              nawet tak drobiazgowe kwestie jak kąt nachylenia dachu, czy materiał, z którego
              należy wykończyć fasadę. W Polsce brak jest jakiegokolwiek prawodawstwa
              architektonicznego (którego nie należy utozsamiać z Prawem budowlanym), a
              trwające od lat prace nad Ustawą o architekturze z niecałkiem zrozumiałych (a
              może i zrozumiałych, ale nie miejsce tu, by wdawać się w szczegóły) względów
              utknęły w pół drogi.
              Pozdrawiam wszystkich.

• Gość: beast Re: Heweliusz oraz inne jeszcze przemyślenia IP: *.nsm.pl 26.07.01, 12:21
                Kompleks City Forum chyba nikomu sie nie podoba.Jednak sam hotel nie był
                przecież zbudowany od nowa ,tylko powstał po przerobieniu dawnego Monopolu-to
                był dopiero bunkier.
                Co do prawodawstwa architektonicznego to podejrzewam,że gdyby nawet taka ustawa
                była to stanowiłaby tylko kolejną przeszkodę do obejścia w procesie
                inwestycyjnym(w domyśle:którą można by ominąć za pomocą... prawnych srodków
                płatniczych;)
                Problemy w sejmie z uchwaleniem jakiegokolwiek(dobrego-a nie legislacyjnego
                knota) aktu prawnego są powszechnie znane,zwłaszcza,że u nas kompromisy zawiera
                się "po linii" poltycznej a nie merytorycznej,co powoduje właśnie różne prawne
                niedoróbki.Natomiast nic nie staje na przeszkodzie by gminy same zabrały za
                regulacje tego typu.Nic,poza lekceważeniem tych kwestii przez poltyków.
                • Gość: cdx Re: Heweliusz oraz inne jeszcze przemyślenia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.07.01, 12:36
                  Istotnie, wiele można by zdziałać już na gruncie przepsiów, stanowionych przez
                  radę gminy. Przeforsowanie takiej inicjatywy wymaga jednak wyobraźni i pewnej
                  odwagi, której bym się jednak po większości polityków samorządowych nie
                  spodziewał. :-)
                  Pozdrawiam.
    • Gość: sharky FAO: Henka IP: *.hg.mdip.bt.net 26.07.01, 10:20
      Dzieki, domyslam sie ze jest w 30 dniach ale niestety tu gdzie mieszkam ten
      miesiecznik nie dociera. Czy jest jakas strona www?
      • Gość: cdx Re: FAO: Henka IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.07.01, 10:34
        Gość portalu: sharky napisał(a):

> Czy jest jakas strona www?
        Była, ale już nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka