jkmjkm 28.05.07, 14:25 Dobrze gada. Elita zasługuje na elitarne wynagrodzenie. Dobry lekarz - 20 000 zł miesięcznie, dobry prawnik 50 000 zł miesięcznie, itd, itp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luigi22 Szczyt hipokryzji 28.05.07, 14:30 Żeby złodziej wmawiał nam, że kradzież jest etyczna. Ciekawe czy jak mu biedny złodziej ukradnie samochód to też dla niego będzie to etyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudy Re: Szczyt hipokryzji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 15:22 raczej słabe porównanie złodziej do lekarza. Widze ze podobnie jak dla Jarka i Leszka dla ciebie jest wszystko białe albo czarne. Nie miałem okazji jeszcze rewanzowac sie lekarzowi, ale mozesz być pewny ze jezeli kiedys ( nie daj Boze ) bede miał taka okazje i bedzie mnie stac, napewno to zrobie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszkin Re: Szczyt hipokryzji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 15:51 Ja uważam, ze porównanie do złodzieja jest właściwe, zanim przeczytałem post też mi to do głowy od razu przyszło. Przecież w tym porównaniu nie chodzi o wykonywaną profesję: legalną czy nie, ale jak się ja wykonuje: legalnie czy nie. Lekarz biorący "honorarium" w łapę to jak złodziej i nie ważne, że lekarz !!! Teraz widzicie, że musicie się sami najpierw oczyścić, wy lekarze, bo juz wam nawet na mózg padło do tego stopnia, że chcecie legalizawać złodziejstwo. Albo ten lekarz jest chory na głowę albo jesteście bandą idiotów - tak myśląc. Koniecznie trzeba wybrać, nie ma lekko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudy Re: Szczyt hipokryzji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 16:00 nie chcesz to nie dawaj. niedługo bedziesz musiał dac duzo wiecej ale legalnie zeby sie leczyc. w Polsce dobijamy do sytuacji jaka była za Margaret T. w Anglii. Lekarze byli tam wtedy najgorzej zarabiająca grupa społeczną. Po tym jak im połowa pouciekała to USA, a reszta pozakładała prywatne kliniki ( gdzeie dla przykładu wymiana stawu biodrowego to 7 tys funt. ), nagle na gwałt zaczeli podnosic pensje i sciagac lekarzy z Polski. Ciekawe tylko z kad my sciągniemy, moze z Republiki Ludowej Chin??? Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Szczyt hipokryzji 28.05.07, 16:01 co im bedziesz tlumaczyl, przeciez te matoly nie wybiegaja mysla poza dzisiejszy wieczor przy alpadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumak Re: Szczyt hipokryzji IP: *.milczanska.net 28.05.07, 16:22 Bełkoczesz człowieku ... Ja moge lekarzowi zapłacić taką kwotę na jaką mnie stać ... pod warunkiem, że idę do niego PRYWATNIE. I albo mnie na tego lekarza stać, albo nie - proste nieprawda ?! Natomiast dawanie w łapę lekarzowi, który siedzi na państwowej posadzie i ma płacone z budżetu państwa to juz kretynizm, a wymuszanie - co także ma miejsce w polskich szpitalach - przez lakarzy dostania w łapę to zwykłe złodziejstwo i powinno być jako takie karane. Niech sobie lakarze zakładaja prywatne praktyki i przyjmują tych, których na takie usługi stać, natomiast robienie badań na PAŃSTWOWYM sprzęcie, za który zapłaciłem ja, Ty i reszta społeczeństwa to tak jak jazda skradzionym samochodem, "nie jest mój ale umiem prowadzić no to jadę". W tym rzecz ... Odpowiedz Link Zgłoś
mar-len-ecz-ka A dobry inżynier i dobry nauczyciel? 28.05.07, 16:25 O nich zapomniałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly uczen Re: A dobry inżynier i dobry nauczyciel? IP: *.army.mil.pl 28.05.07, 16:57 ja zawsze nosiłem kwiatki na zakonczenie roku szkolnego. dodatkowo wszyscy nauczyciele wychowawcy dostawali drobne prezenty. zapuszkowac wszystkich nauczycieli, kaczorku, słyszysz? Odpowiedz Link Zgłoś
pamdirac Re: A dobry inżynier i dobry nauczyciel? 28.05.07, 17:05 A ilu z nich uzależniło uczenie Ciebie od tych kwiatków i drobnych prezentów? Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: A dobry inżynier i dobry nauczyciel? 28.05.07, 18:34 Mnie nie dziwią te łapówki wśród lekarzy. Skoro zarabiają tak mało, to łatwiej im przyjąć podarunek od wdzięcznego pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: A dobry inżynier i dobry nauczyciel? 28.05.07, 18:41 Ładne alibi ten pan doktor opowiada, ale zdecydowana większość tych "honorariów" nie jest rodzajem napiwku, jak wydaje się on twierdzić, bowiem napiwki Polacy z dobrego serca raczej rzadko dają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silvo44 Re: A dobry inżynier i dobry nauczyciel? IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.07, 18:23 A górnik to co???? Jeśli jest perfekcjonistą w swojej branży,to proponuję 50000/mc.Kiedy tak będzie????? Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Gornikiem nawet perfekcjonista moze byc kazdy 29.05.07, 00:03 byleby byl silny, zdrowy, wytrzymaly i mial instynkt samozachowawczy. Lekarzem nawet kiepskim tylko nieliczni ci co zdolaja zdac egzaminy wstepne zaliczyc okolo 50 egzaminow semestralnych, przejsc praktyke i zdac koncowe egzaminy lekarskie po 5 latach intensywnej nauki i roku katorżniczej praktyki w szpitalu. Porownanie pracy, kwalifikacji i odpowiedzialnosci gornika z podobna lekarska jest mieszaniem ligi okregowej juz nawet nie z ekstraklasa ale z liga mistrzow. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_rowerek Re: Gornikiem nawet perfekcjonista moze byc kazdy 29.05.07, 00:58 1europejczyk napisał: > byleby byl silny, zdrowy, wytrzymaly i mial instynkt samozachowawczy. W socrealu takie kwalifikacje byly wymagane. > Lekarzem nawet kiepskim tylko nieliczni ci co zdolaja zdac egzaminy wstepne > zaliczyc okolo 50 egzaminow semestralnych, przejsc praktyke i zdac koncowe > egzaminy lekarskie po 5 latach intensywnej nauki i roku katorżniczej praktyki w > szpitalu. Ladujesz niezla do pieca. Znam wielu, bardzo wielu lekarzy, a wiekszosc z nich nie powinna nimi byc. Niedouczeni, zero specjalnosci, a wymagania jak na przyslowiowym Batorym. > Porownanie pracy, kwalifikacji i odpowiedzialnosci gornika z podobna lekarska > jest mieszaniem ligi okregowej juz nawet nie z ekstraklasa ale z liga mistrzow. Roznica polega na tym, ze gornik popelniajac blad ryzykuje wlasnym zyciem, a lekarz popelnia bledy i odpowiedzilnosc ponosi "blad w sztuce", ktorym mozna wszystko wytluamczyc. Malo tego! Bledy popelnia cale zycie za nasze pieniadze! Zastosowac w stosunku do lekarzy Kodeks Pracy, bo ocenianie siebie przez siebie, czyli srodowisko, zakrawa na kpine. Wprowadzic konkurencje, a na studia przyjmowac wszystkich, a dzieci lekarzy, bo to panstwo, czyli MY placimy za ich wyksztalcenie. A oni wyjezdzaja za granice, nie odrabiajac tego, co dostali. Darmowe studia, ale 5 lat pracujesz dla tego, kto za ciebie zaplacil. Metoda stosowana np w USA, gdzie na "sluzbe" na Alasce trudno znalezc chetnych. Jesli jest na garnuszku panstwa zakazac dzialalnosci konkurencyjnej dla miejsca pracy, vide KP. O wykorzystywaniu sprzetu sluzbowego do celow prywatynych nie wspomne, a jest to nagminne! Opodatkowac dzialanosc prywatnych gabinetow, bo to, co obowiazuje w tej chwili, to ponowny smiech na pustej sali. Mlodzi nie powinni narzekac, bo nie ma chyba zawodu, gdzie mlody spija smietanke, nie majac zadnej, poza teoretyczna, wiedzy. Mlodemu lekarzowi nie dalbym nawet zmierzyc temepratury. I jeszcze pytanie konkursowe - mozecie pokazac mi biednego lekarza? Znam ich kilkudziesieciu, specjalistow jak i internistow, ale biedy po nich nie widac. Mam na mysli rowniez majatek, ktorego im nie zazdroszcze pod warunkiem, ze go nie ukradli, przepraszam, nie dostali! I jeszcze rada dla malo zarabiajacych - zmien prace na lepiej platna. Jak tak zrobilem i nie zaluje. Zawsze za podobne pieniadze mozna rowy kopac. Praca moze meczaca ale na lonie natury, swierze powietrze... a ze "ja chce byc lekarzem". Ja chce byc kosmonauta. I co z tego wynika? Nic! Zyjemy w biednym kraju i dlugo jeszcze zyc bedziemy, wiec nie widze powodu, by faforyzowac grupe spoleczna, ktora w wiekszosci przypadkow stosuje metody leczenia rodem z epoki kamienia lupanego. Doswiadczylem tego na wlasnej skorze, poniewaz rozni "specjalisci" w Polsce "leczyli" mnie ponad rok, a niemiecki lekarz z prowincjonalnego miasteczka wyleczyl w miesiac i to za daaarmo, bo przyjechalem z biednego kraju!!! Oczywiscie zaplacilem za leki, a lekarz na codzien nie leczy za darmo, co oczywiste i nikt od niego tego nie oczekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudy Re: Szczyt hipokryzji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 17:07 no właśnie... zapłaciłas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Szczyt hipokryzji IP: *.022-141-6b736810.cust.bredbandsbolaget.se 28.05.07, 17:30 No to ja ci podam anegdote z innej flanki.Rozjechal ciebie i twoje dziecko na chodniku pijany kierowca.Wysiada i mowi:moze nie umiem jezdzic-ale samochod jest moj,to i jezdze.Chce ci tylko zwrocic uwage,ze ten sprzet a)nic nie jest wart bez fachowego lekarza-ma cene zlomu zelaznego...oraz b) rowniez zpodatkow tego lekarza zostal kupiony.Poza tym zgadzam sie ,ze sprawa wykorzystywania spolecznej wlasnosci winna byc uregulowana-nalezy za uzyczenie po prostu placic.Ile? Moim zdaniem niewiele,bo i tak lekarz dopisze ci to do rachunku.A mniemam,ze nie chcialbys placic twoich miesiecznych dochodow za drobne badanie czy zabieg? Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Pełna zgoda i dlatego popieram takie pokazowe akcj 28.05.07, 19:29 e CBA- niech chamstwo wie że po każdego z nich moga wpaść z kałachami. Może wtedy zrozumieją że tylko prywatyzacja nas uchroni przed tymi oprychami- złodziejami. Trzeba będzie płacić oficjalnie i nie będzie miejsca na przekręty. Gość portalu: sumak napisał(a): > Bełkoczesz człowieku ... > Ja moge lekarzowi zapłacić taką kwotę na jaką mnie stać ... pod warunkiem, że > idę do niego PRYWATNIE. I albo mnie na tego lekarza stać, albo nie - proste > nieprawda ?! Natomiast dawanie w łapę lekarzowi, który siedzi na państwowej > posadzie i ma płacone z budżetu państwa to juz kretynizm, a wymuszanie - co > także ma miejsce w polskich szpitalach - przez lakarzy dostania w łapę to > zwykłe złodziejstwo i powinno być jako takie karane. > Niech sobie lakarze zakładaja prywatne praktyki i przyjmują tych, których na > takie usługi stać, natomiast robienie badań na PAŃSTWOWYM sprzęcie, za który > zapłaciłem ja, Ty i reszta społeczeństwa to tak jak jazda skradzionym > samochodem, "nie jest mój ale umiem prowadzić no to jadę". W tym rzecz ... Odpowiedz Link Zgłoś
amral Re: Szczyt hipokryzji 28.05.07, 17:41 Przedstawię ci inny przykład. Robotnik zrobił ci np kafelki w łazience tak świetnie jak nigdy i ty w ramach wdzięczności dajesz mu trochę kasy gratis niejako w nagrodę za świetnie wykonaną pracę. Czy to też jest łapówka? Przecież nie musiałeś dawać, ale to był rodzaj podziękowania. O takiej samej sytuacji mówił ten lekarz... Pomyśl choć trochę... Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Szczyt hipokryzji 28.05.07, 18:35 Nie tylko o tym mówi: > Za ominięcie kolejki... > - Dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4krzych1 "Polska Triada": sędziowie, lekarze, dziennikarze IP: *.aster.pl 28.05.07, 18:35 bez-czelni bez-wstydni bez-karni członkowie sitw zawodowych łączcie się!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gertka Re: Szczyt hipokryzji 28.05.07, 19:44 Szczyt hipokryzji to jest obecna sytuacja. Państwo okrada mnie co miesiąc pobierając składki zdrowotne i obiecując mi za to gruszki na wierzbie. Jak potrzebuję porady specjalisty, to i tak muszę sięgnąć do własnej kieszeni. Nie da się leczyć za darmo, tak samo jak nie da się robić nic innego za darmo - uczyć, telefonować, naprawiać samochodu itd. Należy przerwać ten koszmar najszybciej jak się da. Dlaczego mając pieniądze nie mogę korzystać w pełni z opieki medycznej? Ano dlatego, że na niektóre sprzęty medyczne nie stać małych, prywatnych przychodni. A od tego chorego Państwa nie da się tego sprzętu wynająć - lepiej niech stoi, niewykorzystany od 15 niż zarobić na jego wynajmowaniu. Pozostaje czekać. W gruncie rzeczy rozumiem politykę Państwa - im więcej nas zdechnie, czekając na zaawansowane badania, tym mniej wydadzą na leczenie i tym więcej zostanie w złodziejskim worze pod tytułem "Budżet Państwa". A apropos łapowników, to hydraulik to dopiero łapownik - bez apłaty za usługę nawet uszczelki nie wymieni! Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja Wyłazi z was głęboka KOMUNA! 28.05.07, 19:48 Wy byście pewnie chcieli żeby bogatego klienta operował cienki lekarz a biednego bezrobotnego najlepszy w kraju, i to jeszcze poza kolejką! Faktycznie wtedy będzie zapewniona sprawiedliwość społeczna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr, nie -niewolnik Re: pacjent myszkin wie lepiej... IP: *.chello.pl 28.05.07, 23:16 no to ja wybieram - będę ratował chorych w uk za grube pieniądze zyskując przy tym dostęp do nowoczesnej wiedzy ,szacuneki więcej czasu dla siebie... o różnicach w standardzie życia nie wspomnę a pacjent myszkin niech da na mszę jak lekarz stażysta z głową pełną ksiązkowej wiedzy bedzie dokonywał na nim "eksperymentu medycznego"...ale 10 takich myszkinów i nasz student się nauczy... życia .. i wtedy też wybierze karierę poza kaczym-landem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Old Hors Re: Pytanie na forum !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 16:28 Aco ma mówiuć srary koń który pracuje od 44lat płacąc wszystkie należne składki korzystał kilka razy z usłg stomatologa i okulisty zawsze płacąc swoim cashem nie był nigdy w szpitalu i wtym wieku dowiaduje sie że jest w jego kraju ponad 30% jego rodaków wogóle nie płaci żadnej składki /Krusy I T.P./ I TE 30% Żąda i wymaga takiej samej opieki zdrowotnej lub jeszcze lepszej aniżeli zwykły normalny Old Hors płacący od 44 lat - kto na ten temat odpowie ?? Old HORS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Pytanie na forum !!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 16:56 Nikt Ci nie odpowie. Żyjemy w kraju, gdzie ponad 30% społeczeństwa pasożytuje na reszcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regiomal Re: Pytanie na forum !!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 17:58 30% to jest minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilian Re: Szczyt hipokryzji IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.07, 17:28 Proponuję doktorowi ni mniej ni więcej założyć prywatny szpital i tam za swoje własne pieniądze uprawiać medycynę i pseudoetykę.Czy pan doktor wręczył może kiedyś urzędnikowi pieniądze"honorarium" za pomyślnie załatwioną sprawę? A może dodów wdzięczności dla policjanta drogówki po wypisaniu niezbyt wysokiego mandatu,wszak utrudził się i znalazł w kodeksie drogowym okoliczności łagodzące. Odpowiedz Link Zgłoś
keynell Re: Szczyt hipokryzji 28.05.07, 18:37 nadając artykułowi na pierwszej stronie portalu tytuł: lekarz - łapówki są ok gazeta zbliża się poziomem do faktu, tak samo jak zresztą większość komentujących wyrażających podobne zdanie, że lekarz to złodziej itp lekarz udzielający wywiadu wyraźnie rozgraniczył łapówki (które zresztą potępił) od wyrazów wdzięczności, dla niekumatych streszczę: wręczanie przedmiotów/pieniędzy na początku hospitalizacji lub zabiegiem może być traktowane jako łapówka i należy jej nie przyjąć i potępiać postępowanie tych, którzy je przyjmują, wyrazy wdzięczności PO leczeniu, gdy lekarz o nią nie prosił, a pacjent uważa ma potrzebę by się odwdzięczyć łapówką nie są, przecież jest już po fakcie, leczenie się dokonało, więc jak po fakcie uzależnić swoje postępowanie pod względem medycznym wobec pacjenta ? jedyne co można zrobić to powiedzieć sobie do widzenia i życzyć zdrowia położenie lekarza jest specyficzne, na każdym kroku ma do czynienia ze zdrowiem i życiem ludzkim, w zasadzie cały czas jest jedną nogą poza prawem, wystarczy jeden błąd by zostać oskarżonym, cały czas musi uważać by nie wykroczyć poza każdy możliwy kodeks prawny, a nierzadko trzeba postąpić tak by być w zgodzie z jednym a złamać inny, porównajcie to do sytuacji urzędników pastwowych, którzy odpowiadają za nasze pieniądze, przepisy itd, ich pomyłki często kosztują ludzi fortunę, a jakoś nie mogą być pociągnieci do odpowiedzialności, swego czasu rządzący i sami urzędnicy tłumaczyli się - jak można podejmować takie trudne decyzje wiedząc iż za każdy błąd może go spotkać odpowiedzialność, to by przecież sparaliżowała urzędniczą pracę! a lekarz? odpowiada za życie i zdrowie ludzi, jak on może podejmować jakiekolwiek decyzje, gdy wisi nad nim prawo jak miecz damoklesa ? jakoś się da, i to mimo tego, iż płaca wcale tak trudnej pracy nie wynagradza lekarze muszą strajkować, choć pewnie za dużo nie wywalczą, ten problem to efekt zamiatania tych kwestii od lat pod dywan, ale coś w tym kierunku trzeba zrobić, zbyt duża jest frustracja, zwłaszcza, że co roku NFZ ciągle obniża stawki za leczenie pacjentów i poszczególne procedury medyczne, rzucając lekarzom kłody pod nogi, w efekcie praca jest z roku na rok trudniejsza, ciągłe balansowanie między solidną diagnostyką pacjenta i ustalenie co mu jest a czymś całkiem przeciwnym czyli koniecznością oszczędzania na diagnostyce, gdyż NFZ po prostu za to nie zapłaci, a wtedy o pomyłkę jest łatwiej, praca lekarza w tych warunkach to ciągłe nadstawianie tyłka, tu zresztą powstaje pomysł jak sprawadzić system na kolana by reforma była nieunikniona - w razie każdej wątpliwości poszerzać diagnostykę pacjenta, nie zważając na koszty, by to wszystko poszło z torbami, pacjent najważniejszy, czyż nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszkin Re: Szczyt hipokryzji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 22:38 Stary, nie chce mi się czytać do końca twego arcy długiego mentorstwa o legalizacji post łapówek, wystarczy mi jeden akapit. Na te brednie powiem tylko tyle, że człowiek nigdy nie jest uniezależniony od pomocy medycznej dopuki nie umrze, a człowiek mieszkający na stałe w jakimś miejscu 99% normalnego społeczestwa jest w związku z tym nawet po ukończeniu zabiegu zależne od tych samych lekaży. Łapówa jako dowód wdzięczności po operacji to w podświadomości dowód uzaleznienia od prywaty lekarza na państwowym majątku. Więc nie bredź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Szczyt hipokryzji IP: 69.37.205.* 29.05.07, 02:17 powinien sie ubezpieczyc przed kradzieza , a tym samym nie bedzie dylematu ,bogaty czy biedny zlodziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.05.07, 14:43 Polacy mentalnie są nadal komunistami, dlatego nie są w stanie zaakceptować treści tego artykułu. Dla nich ciągle lekarz to sługa a hydraulik to pan.Całe szczęście, że zachód wchłonie wyjeżdżających z Polski lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwatorka Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 14:56 Lekarz powinien zarabiać duże pieniądze, porównywalne z politykami. Wszelkiego rodzaju dodatkowe wziątki w państwowej służbie zdrowia to łapówki, bo zawsze od nich coś zależy. Dodatkową kasę mogą brać za wizyty w gabinetach prywatnych, ale nie od pacjentów bezpośrednio im podległych w szpitalach. Jak nauczyciel nie powinien udzielać korepetycji swoim uczniom, tak lekarz nie powinien prywatnie przyjmować swoich pacjentów ze szpitala w którym pracuje. Nie dopuszczalny jest gabinet prywatny w swojej przychodni, czy szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudy Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 15:26 nie oceniaj ludzi swoja miara. Ja wszystkich traktuje równo nie zaleznie czy cos dali czy nie. Natomiast jak otworze prywatna klinike ( zapowiada sie ze za 2 mce - czekam na decyzje w sprawie dofinansowania sprzetu z UE ), tam juz bede leczył tylko tych co płaca. I uwazaj bo zapowiada sie ze niedługo to bedzie jedyna mozliwość leczenia w Polsce.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaNa Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.range86-133.btcentralplus.com 28.05.07, 16:08 Zgadzam sie z toba. Ale do historyjki o hydrauliku i lekazu chcialabym dodac, ze dobrych polskich hydraulikw tez zachod wchlonie... Odpowiedz Link Zgłoś
jastokrotka lekarz to nie hydraulik 28.05.07, 16:41 bo kochanie hydraulik to po 3-6(?) miesiącach stażu( jak nie idiota ), a dobry torakochirurg, czy kardiochirurg to po 20-latach i tu leży cała prawda i pierwszy powinien zarabiać ułamek pensji tego drugiego, a w tym kraju dalej glupio p[laca doktorowi. średnia w górnictwie 5300 ,średnia w ochronie zdrowia 1700. Czas wyjechać, bo naród pluje na doktora i nie rozumie ,że to specjaista i powinien zarabiać wiecej, a nie minej niz wynosi srednia zarobków. Doktor to nie slużba, to specjalista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oliwcia13 Re: lekarz to nie hydraulik IP: *.gdynia.mm.pl 22.06.07, 22:10 kotuniu, zacznijmy od prawdy, że niestety nie każdy lekarz dopuszczony do leczenia to specjalista. Ci, którzy są uznanymi specjalistami, nie potrzebują obrońców, strajków i nie krzyczą głośno, że im żle. Mogą brać (i biorą) za swoje usługi kupę forsy i nie biadolą ,że mają 1600, bo są dobrzy. A, że nie wszyscy tak mogą, no cóż takie jest życie, nie tylko wśród lekarzy. Czasami takie sierotki opuszczają medycynę,że strzeż nas Boże. A poza tym czy specjaliści są tylko wśród lekarzy...chyba nie. Więc skoro są tacy, co żyją za 1600, to i lekarz może ten kiepski powtarzam, bo większości jest naprawdę fajnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lex a nasze skadki? IP: *.markom.krakow.pl 28.05.07, 14:47 Jesli mamy ( musimy de facto) dodatkowo płacić lekarzom - proszę o zwrot dotychczasowych skladek "zdrowotnych" i zaniechanie pobierania następnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwatorka Podnoszenie składek to nabijanie kabzy politykom. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 15:02 Dziś medycyna przedłuża życie i jest b. kosztowna. Dlatego konieczna jest reforma służby zdrowia i koszyk świadczeń ratujących życie. Podnoszenie składek to nabijanie kabzy politykom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOlka Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 14:53 Witam, W końcu ktoś miał odwagę powiedzieć coś mądrego - gratulacje, bo szczególnie w dzisiejszych okolicznościach to może być trudne. Święta racja - górnicy mają przywileje, bo potrafią zrobić na ulicach zadymę i dlatego każda ekipa rządząca się z nimi liczy. A tym, którzy z zasady nie będą rzucać kamieniami, tylko chcą doprowadzić do zmiany w sposób cywilizowany przyprawia się gęby złodziei, łapowników, morderców itp. Myślę, że czas najwyższy ucywilizować naszą służbę zdrowia i skończyć z hipokryzją. Żeby być dobrym lekarzem trzeba naprawdę wielu lat ciężkiej pracy. Żeby być górnikiem uczyć sie za bardzo nie trzeba. Chyba czas najwyższy skończyć z komunistyczną propagandą "ludu pracującego" - dla mnie to nie do pojęcia, że elitę, inteligencję, dzięki której cały system gospodarczy się kręci gnoiło się i przed `89 i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sw.Patryk Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.ipt.aol.com 28.05.07, 15:23 No , niestety, kolego Michalik , madre ,, to to nie jest co mowicie . W kazdym razie nie do konca .Niezaleznie od stopki redakcyjnej wymieniajacej Wasze zaslugi . Dodajmy, z punktu widzenia chirurgicznego bardziej niz kontrowersyjne, ale to nie to gremium do dyskusji.W srodowisku chirurgicznym ten problem nie jest nowy i bywal powodem burzliwych , merytorycznych dyskusji. Istotne jest to , ze kol. Michalik ma odwage. Jak miner , ktory , jak wiadomo myli sie tylko raz. Tu sie okazalo , ze po raz kolejny. Mylicie kolego Michalik kilka spraw. Zgadzam sie , ze panstwo ludowe od zawsze robi lipe , oszukuje , wyzyskuje , wrecz traktuje lekarzy , jak niewolnikow. Tak w istocie byc nie moze , bo swiat jest jeden i na dodatek maly. Wiec niebawem odsetek polskich doktorow zagranica zwiekszy sie jeszcze bardziej. Tego nasi wladcy wydaja sie nie rozumiec. Wiekszosc tez postawionych ma sens, a przynajmniej traktuje w sposob otwarty sprawe. Kazdy z nas dostawal rozne formy podziekowan w trakcie pracy. Niekonieczniebyly one wymuszane. Biedni ludzie w Polsce wymeczeni ogolnym balaganem z ulga przyjmowali takie warunki , ktore byly dyktowane przez rynek. Sam czesto dowiadywalem sie od znajomych lezacych w szpitalu , ktorzy dowiedzieli sie od wspollezacych , " ile trzeba mi przyniesc po zabiegu , bo tak wypada " . To byly czasem mile wiadomosci , bo znaczylo , ze dobrze mnie wyceniali. Chcieli przychodzic , po zabiegach i wykazywac wdziecznosc? Ich sprawa. Nikt ich nie zmuszal. Czy to bylo dobre . Oczywiscie nie . Z drugiej strony nieprzyjecie kolejnej butelki , czy uciulanej kwociny , czesto powodowalo , ze chory sie czul zawiedziony - " bo Pan juz mnie nie zobaczy wiecej " . Tak pewnie bylo kiedys . Teraz w obliczu ABW , czy innej organizacji pionierow scigajacej kazdego i o wszystko , strach pewnie przyjac przeterminowane czekoladki. Szpitale panstwowe , zgodnie z konstytucja , musza zapewnic opieke spoleczenstwu. Prawda jest, ze politycy bezczelnie oszukuja nas wszystkich akceptujac " wylewanie " kasy do rzeki , bo jak inaczej bazwac przyklady przedstawione przez kolege Michalika. Doktor nie gornik i nie pojedzie pod URM rzucac kamieniami , czy palic opony. Od lat szantazowano nas Hipokratesem. Biedny doktor z wyspu Kos , nigdy nie mowil o leczeniu za darmo i chyba sie w grobie przerwaca. Widzialem kilka strajkow lekarzy , ktore trwaly po kilka mieisiecy i byly zwycieskie. Bonikt tam nie slyszal o Hipokratesie . Ale tabliczke mnozenia znali. W szpitalu panstwowym nie mozna brac " honorarium " , bo juz raz pensje ( jaka by on nie byla ) za usluge pobrano. Jak ladnie kiedys mowiono : " Zgodziles sie za psa , to szczekaj " . Brutalne . Prawdziwe. Zwolnic sie mozna , jesli warunki nie odpowiadaja. Wydaje sie, ze poczatkiem rozmow powinno byc zupelnie inne ustalenie. Dobrze lub bardzo odbrze placic i bardzo wymagac. Kazde sprzeniewierzenie karac z cala surowoscia , do utraty prawa pracy wlacznie. Przy wysokich pensjach , nikomu do glowy nie przyjdzie kombinowac , biec do drugiej , trzeciej itd. pracy. To odpowiedz na rytunowe pytanie " czy widziles kiedys biednego lekarza ? " Rozwiazanie prorponowane przezkolege Michalika tylez ciekawe , co rewolucyjne nie obronia sie przed zadnymi zarzutami prawnymi. Honorarium , czy umowe cywilno-prawna mozna stosowac w przypadku prywatnych ubezpieczen ,prywatnych szpitali, czy dzierzawienia lozek od szpitali.Jest tez kilka innych waznych aspektow sprawy tego " sprywatyzowania " polskich szpitali. Kolega mIchalik , jak wynika z tekstu jest ordynatorem i w jego rekach lezy szereg personalnych decyzji. Od nich zalezy los innych kolegow. To jest wciaz " pruski " system , w ktorym goscie typu p. Michalika sa panami i wladcami swoich podwladnych . Czesto posiadajacych te same kwalifikacje. Czyli II stopien. A wiec , to sprawa dobrej/zlej woli pozwolic zarabiac ekstra pieniadze w oddziale. Stad blisko do kolejnych bledow. Niewatpliwie system musi ewoluowac, bo jest do bani.I w tym z panem Doktorem Michalikiem trzeba sie zgodzic./ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.sssnet.com 28.05.07, 18:38 zaczales niby elokwentnie, kolego, tezy itd - przypadek czy celowo sie stylizujesz na jezyk belkotu komunistycznego? Pozniej zabraklo polotu zeby wykonczyc w tym samym stylu? - goscie w stylu...? A co do meritum - wlasnie o tym mowi autor artykulu ze nie ma szans na godziwe wynagrodzenie dla lekarzy w najblizszym czasie i zeby przeciwdzialac patologiom proponuje rozwiazania ktore i tak istnieja zalegalizowac i ucywilizowac. Best solution in a given situation. Przeczytaj artykul jeszcze raz, i jeszcze raz, i tyle razy ile bedziesz jeszcze potrzebowal do zrozumienia wcale nie tak skomplikowanego tekstu...pozdrawiam. Ps. za nicka tez minus - Sw. Patryk byl duzooo madrzejszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sw.Patryk Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.ipt.aol.com 28.05.07, 18:54 do P.S. " macieja " Jak sadze , za tym nikiem kryje sie bohater calego zamieszania . I pewnie mam racje . Lub Jego rodzina , np . syn , ktorego pamietam , jak na lamach portalu AMG przekonywal "ze dobrzy doktorzy sa rowniez poza murami uczelni". Swieta prawda! Moj jezyk jest moim jezykiem . Niech bedzie belkotem komunistycznym. Nie stoje o to . Umiejetnosc czytania wynosimy ze szkoly podstawowej i niepotrzebne do tego sa dyplomy szkol wyzszych. Poglady kol. Michalika nie zaskakuja , bo glosil je przez lata jako prezes Izb Lekarskich . Nie dziwi mnie tez dalszy tok wywodu, w koncu latwo sie domagac dla siebie praw szczegolnych , przez lata " ustawiajac " sklady komisji konkursowych w Izbach Lekarskich. Mnie polotu nijak nie potrzeba , bo nawet odpryski aktualnych zaburzen w swiecie medycznym nie grozne mi sa. Jakim patologiom zapobiegac ma propozycja kol. Michalika ? Prywatne cele realizowac prywatni , prosze Pana. Tu sie zgadzam . Wynajac, wydzierzawic lozko od szpitala , placic pielegniarkom , instrumentariuszkom , anestezjologowi. To jest OK. Tylko wtedy koszty wlasne rozrastaja sie znacznie . I tego juz Pan Michalik nie zechce, bo zysk bedzie nikly. No i jeszcze podatek. To dlatego pan Michalik od " nigdy " nie pracowal w zadnej z prywatnych , operacyjnych klinik w Trojmiescie ? A czy placil Pan przez lata te podatki , o ktorych mowi ? A wiec konkludujac. Prywatyzacja jest konieczna , bo zycie wykazalo to dowonie wszedzie. Ale na innych zasadach Szanowny Panie . " Maciej " , co Ty .... wiesz o Sw. Patryku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paolo Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.ltblekinge.se 28.05.07, 15:03 A prawnik te 50 tys, to niby za co? Bo ladnie gada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neolit Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: 62.29.169.* 28.05.07, 15:05 Nie - bo jest ekspertem w tym co robi. O to chodzilo przedmowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
peony Jestem żoną bardzo dobrego matematyka 28.05.07, 15:06 kilkadziesiąt publikacji w najle[pszych światowych czasopismach. Nie wyjezdzamy za granice bo oboje mamy tu starych rodzicow, a poza tym NIE MAMY OCHOTY na emigrację!!! Z pensji męża uczelnianej i mojej nauczycielskiej ( dwoje dzieci) nie stac nas EXTRA honoraria.Mój mąż nie kształcił się mniej niż lekarze i przypuszczam,że matematycy są potrzebni w cywilizowanym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudy Re: Jestem żoną bardzo dobrego matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 15:16 i oto chodzi. jak nie masz to nie płacisz. jak masz i chcesz to dajesz. Ja cie przez to gorzej nie potraktuje..... Jak by tak było to byłbym łapówkarzem, ale nie jestem..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eks-lekarz Re: Jestem żoną bardzo dobrego matematyka IP: *.be.jnj.com 28.05.07, 15:27 Ale jaki wniosek? Czy lekarz ma zarabiać tyle samo co matematyk czy matematykom należałoby podnieść? Zagubiłem się... :-) Dobry specjalista powinien dobrze zarabiać co nie znaczy, że wszyscy tyle samo. W Polsce problemem jest próba narzucenia z góry rozwiązań płacowych przez ludzi, którzy nie mają takich oświadczeń jak wiekszość lekarzy czy choćby wspomniany matematyk wraz z żoną. Ci co słyszeli wypowiedź prezydenta, niestety, o politycznym aspekcie strajku lekarzy wiedzą o co chodzi. Ochrona zdrowia jest cholernie kosztownym zajeciem. Generalnie bardzo często ludzie przedstawiają opinię, że skoro płacą podatki, składki to im się należy. Za podatki nic sie nie należy - danina bezzwrotna. Pieniądze idą do budżetu potem są redystrybuowane przez Ministerstwo/NFZy. W artykule prowadzącego wywiad razi, że nalezy się zapłata za wykonywaną pracę a nie jałmużna. Odszedłem z zawodu pozostała w nim moja żona. Gdyby nie dobrze opłacana moja praca poza zawodem bylibysmy albo biedakami albo nie bylibyśmy juz rodziną. Wyliczenia telewizyjne pokazujące 5000-7500 zarobki za etat, dyżury i pracę na II-im etacie to bzdury i prowadzenie polityki żeby skłócić ludzi. Podobnie jak "peony" nie chcemy wyjeżdżać ze względu na rodziców choć już kilkukrotnie moglibysmy. Czy wróciłbym do zawodu? Zależałoby od pensji... Na razie nie. A propos etyki - nieetyczne jest żeby lekarz otrzymywał wynagrodzenie od pacjentów ale etyczne jest upokarzanie lekarza najniższymi pensjami w budżetówce. Lekarz, który leczy ratujac zdrowie i życie zarabia mniej niż urzędnik NFZu, który kwestionuje metody leczenia. Premier mówi, że jego koledzy z Zachodu zarabiają wiele razy więcej niż On ale On się nie skarży. Problem polega na kwocie podstawowej. Prosze ustalić pensje na 7500 zł/mies. i lekarze będą w tej samej sytuacji co premier. Czyli wielokrotnie mniej ale do wytrzymania. Pozdrawiam wszystkich Eks-lekarz Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Nikt niczego nie zamierza zakładać z góry. 28.05.07, 16:23 Nie można jednak stawiac jednej grupy zawodowej nad inną tylko z racji wyboru studiów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Nikt niczego nie zamierza zakładać z góry. IP: *.krugerstrasse.xdsl-line.inode.at 28.05.07, 16:55 to nie jest kwestia wyboru studiow, ale i kolejnych lat praktyk i specjalizacji (kiedy to zarabia sie grosze), a przede wszystkim ogromnej odpowiedzialnosci za czyjes zdrowie czy zycie. ale wydaje mi sie, ze to wszystko wiesz i tylko tak ci sie napisalo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pamdirac Ile byś zapłacił kierowcy autobusu? 28.05.07, 16:59 Wszak on jednorazowo odpowiada za zycie 40 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Ile byś zapłacił kierowcy autobusu? 28.05.07, 19:16 nic nie rozumiesz... kierowca odpowiada za prawidłowe prowadzenie autobusu a nie za życie ludzi, lekarz grzebiący się w bebechach każdym swoim ruchem i decyzją odpowiada za zdrowie i życie konkretnego człowieka, kierowcą autobusu zostaniesz w 3 - 6 miesięcy, specjalistą chirurgiem po 12-15 latach i tu jest kolejna różnica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wr Re: Ile byś zapłacił kierowcy autobusu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 19:57 Moim skromnym zdaniem, i kierowca, i lekarz w takim samym stopniu odpowiadają za życie ludzi. Może nawet kierowca bardziej bo w autobusie jest kilkadziesiąt osób, a na stole operacyjnym jedna. Poza tym w każdym fachu potrzebne jest wieloletnie doświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milanista Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.bg.am.poznan.pl 28.05.07, 15:29 Zgadzam sie z Panem Doktorem w 100% Student VI roku Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cluniak Podaj swoje dane übermenschu. 28.05.07, 16:28 Będzie wiadomo na kogo za kilka lat za tę "wiedzę tajemną" donieść do prokuratury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwa Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.bmts.com 28.05.07, 15:30 Gratulacje za odwage gloszenia niepopularnej prawdy. Lekarz czyli elita powinien za darmo, przykuty lancuchem operowac pacjenta. Tymczasem prezydent ,zarabiajac duzo powyzej stu tysiecy ( trzymanych na koncie matki) glosi kolejna swietlana, nieskazona przyszlosc rownosci i sprawiedliwosci dla wszystkich, zwlaszcza tych rowniejszych. Na zachodzie lekarz zarabia wiecej od prezydenta, przynoszac tez zdecydowanie wiecej pozytku. Odpowiedz Link Zgłoś
tomtor To wyzysk a nie honorarium 28.05.07, 15:47 To sie nazywa wykorzystywanie ludzi, a nie honorarium. System iz, ordynator chirurgii bierze dla siebie 'honorarium', a inni lekarze , pielegniarki i reszta personelu pracuje za grosze wlasnie spowodowal masowy odplyw najlepszych anestezjologow i innych specjalistow za granice. Bo wbrew temu co uwaza p. Michalik, nie ma wielkiej chirurgii bez dobrego anestezjologa. Bez partnera po drugiej stronie stolu, moze wykonywac mala chirurgie (pecherzyki, wyrostki robaczkowe), swoja droga najbardziej zyskowna. Ale nic wiecej.. A potem trudno sie dziwic, iz jak Prezydent zlamal reke jechal na drugi koniec kraju, by mu ja zlozyli. Dalej niech politycy i GW wmawiaja narodowi, ze system podstawowej medycznej pomocy spolecznej(zwany NFZ), wsparty lapowkami dla ordynatorow (lub tez wg PiS, bez nich) to jest to, na co stac kraj nad Wisla. Ja sie na to nie zgadzam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaNa Re: To wyzysk a nie honorarium IP: *.range86-133.btcentralplus.com 28.05.07, 16:21 Moze i tak, mozesz sie nei zgadzac, sama nie do konca jestem przekonana do prezentowanych tesci, ale podoba mi sie, ze ktos patrzy na to z drugiej strony, szuka innych rozwiazan, bo tylko szukajac i rozpoczynajac dialog mozna problem rozwiazac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yhy Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.cable.ubr04.wals.blueyonder.co.uk 28.05.07, 15:51 pelen szacunek, podpisuje sie obiema rekami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszkin Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 16:08 Problem w tym że w Polsce prawie wszyscy za mało zarabiają, szczególnie inteligencja za pracę wymagającą wiedzy lub inwencji. Dziwi tylko, że jeden głupawy inteligent - pan ordynator z artykułu, chce zabierać innemu inteligentowi np. mnie. W ten sposób wszyscy powinni się okradać i oszukiwać i to jest postawa inteligenta?, to jest dopiero komuna gorsza od tej minionej. A dlaczego inteligencja nie tworzy elit na róznych poziomach, które doprowadzić powinny do normalnych rządów, nie tylko politycznych ale też środowiskowych, wszyscy wiemy jakie te elity są często słabe merytorycznie i etycznie a silne koniunkturalnie. Dlaczego Polacy tak głupio wybierają, że te wszystkie wyższe pensje, które się słusznie należą wychodzą z kraju jak lawa w postaci setek afer i bałaganu. Tu panie ordynatorze są pana honoraria ale to pana nie obchodzi W końcu jak ktoś chce naprawdę zarabiać niech zakłada własną klinikę, przychodnię, gabinet - na co kogo stać, niech bierze kredyt - zabaczymy komu dadzą, niech ponosi ryzyko gospodarcze oprócz zawodowego - tak jest w innych zawodach. Doić państwowe do prywatnej kieszeni to żadna sztuka. A jak ktoś nie rozumie o czym piszę to znaczy że nie dorósł do tej dyskusji. Nie można rządać wielkich pensji będąc zaangażowanym tylko zawodowo i to na państwowym, zrozumcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.krugerstrasse.xdsl-line.inode.at 28.05.07, 16:38 w sumie masz racje, tylko ze w wywiadzie nie mowi sie na temat obowiazkowych swiadczen dla lekarzy, a dobrowolnych honorariach. i w tym nie widze nic zlego. jesli pacjent chce zaplacic za usluge lekarzowi to powinien miec do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marecki Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 15:56 kolesiowi się coś pomyliło - czy np. informatyk w fimie, która świadczy usługi informatyczne bierze honoraria za wykonaną w ramach etatu pracę od klientów tej firmy? dajmy na to jest miły, pracuje z sercem... czy za to należy mu się ekstra premia od klienta? nie! za to ma etat i premie od pracodawcy, a nie bierze na lewo ze szkoda dla pracodawcy, który tych samych pieniędzy nie otrzyma??? Jest tez cała sfera dorabiania w prywatnych gabinetach, korzytając z mienia szpitala. a tak w nawiązaniu do biedych lekarzy - ja takich nie znam. Ludzie w Polsce zarabiają przeciętnie na rękę ok 1800 zł. Pokażcie mi lekarza, który nie zarabia 2 razy tyle!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arna Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.range86-133.btcentralplus.com 28.05.07, 16:22 Tak, wielu informatykow co znam tak robi. W wiekszosci pracujacy w firmach molochach lub budzetowce... Co tylko pokazuje, ze to nei lekaze ale cale spoleczenstwo jest zapsute... Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Czarno na białym widać że bandyci w kitlach nie 28.05.07, 16:10 chcą prywatyzacji i przejrzystości. Chcą dalszego burdelu i podnoszenia pensji a przy okazji mozliwości dorabiania na boku. sqrwysyny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszka Re: Czarno na białym widać że bandyci w kitlach n IP: 217.153.216.* 28.05.07, 16:58 A po czym poznałeś łupku, że nie chcą prywatyzacji? Jakoś wynikało to z tego artykułu? Właśnie chcą prywatyzacji bo wtedy by sobie buraku sami ustalali stawki. A jak nie ma prywatyzacji to niby co jest nieetycznego w przyjęciu PREZENTU. Widzisz kartoflu różnicę między prezentem a łapówką?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Poprosze o prezent... IP: 217.153.167.* 28.05.07, 17:03 ... jak juz pisalem jestem nauczycielem. Jako prezent za nalezyte przygotowanie Twoich dzieci do matury chce kino domowe. Oczywiscie nie ma to wplywu na to czy zostana dopuszczone do matury, a piwo pijam tylko bezalkoholowe... Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Po co ten ton?Gdybys pomyslała trochę, doszłabyś 28.05.07, 17:09 z pewnoscią do tego, że nie mówię o tym konkretnym lekarzu, ale wielu innych, którzy na obecnym chaosie korzystają. Jawność dla wielu z nich jest końcem lewych fuch, stąd taka presja na podwyzkę płac- oni wcale sie nie palą do prywatyzacji - tego będą chcieli dopiero wtedy jak nie powiedzie się plan A, czyli podwyzki. Publiczna służba zdrowia to dziurawy wór. Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Punkt honoru 28.05.07, 16:11 Jestem lekarzem. Szanuję umiejętności innych lekarzy, bo rozumiem, ile kosztuje ich zdobycie, ale nie mogę się zgodzić z takim niehonorowym stanowiskiem. Nie można kasować dwa razy za to samo, a Pan Profesor otrzymuje przecież pensje (liczba mnoga). Jeśli zrezygnuje Pan z pencji szpitalnej - proszę brać honorarium, jeśli nie, to proszę zażądać podwyżki. Zgadzam się, z wszystkimi Pańskimi poglądami, ma Pan absolutną rację, oprócz tego jednego punktu. Zależnie od decyzji władz wypadki potoczą się tak, czy inaczej. Sytuacja jest ka jak przed operacją. Jeśli staramy się szybko działać i leczyć przed Zwlekając do ostatniej chwili, można znaleźć się w sytuacji kiedy nic nie można zrobić i można się tylko przyglądać. Dedykują tę myśl Panu Premierowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc portalu Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.k178.webspeed.dk 28.05.07, 16:11 Jakie lapowki i dla kogo to rzad powinien zapewnic pracownikom odpowiednie wynagrodzenie i tych lekarzy co biora lapowki powinni pozbawic autoryzacji ale w Polsce juz tak jest, ze jak rzad kradnie i bieze lapowki to czemu nie np. lekarze itd. Skandal, zeby w tych czasach jeszcze taka sytuacja byla. Nikt ich nie prosil o zostanie lekarzami, do puszki z nimi to nie ludzie to hienny, lekarze bez skrupulow - motto obecnej Polski MASZ KASE TO ZYJESZ, NIE MASZ TO UMIERASZ. Wstyd i hanba, kiedy ta Polska bedzie Polska Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Honorarium dla dobrego lekarza 28.05.07, 16:22 podobają mi się ludzie którzy nie sa obłudni i mowią z sensem Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Honorarium dla dobrego lekarza 28.05.07, 16:22 podobają mi się ludzie którzy nie sa obłudni i mowią z sensem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambi7 Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.csk.pl 28.05.07, 16:23 Powyższy artykuł to najlepszy tekst o naszej służbie od wielu, wielu lat; moim zdaniem róznica między łapówką (przed wykonaniem czegoś) a podarunkiem (po wykonaniu czegoś) jest prosta. Nie wymaga to zbyt wielkiego myślenia. Wielu ludzi się oburza jak lekarz może cokolwiek wziąść? Prawda jest taka, że podarunek jest odpowiednikiem premii w firmach, wypłacanej za b. dobrze wykonaną pracę. I nic tutaj nie ma dziwnego jesli chodzi o podarunki, bo tak jak w przypadku premii - może on być, a może jego nie być. Idąc dalej tym tropem, można uznać, że szefem wypłacającym tą "premię" są pacjenci (bo przecież to dla nich pracują lekarze, a nie dla dyrektora szpitala). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Tylko lekarze to elita. inni to swołocz potrzebna IP: 193.109.212.* 28.05.07, 16:24 tylko do płacenia lekarzom. Ot postawa polskich lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pamdirac Już byli tacy od rasy panów. Co z tego wynikło 28.05.07, 16:29 wszyscy wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars elita to ludzie po studiach 28.05.07, 16:36 a reszta powinna sie im podporzadkowac. Tak jest w wielu normalnych krajach. To socjalizm nauczyl wmowil masom ze maja prawo podnosic glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Masz moze dzieci? IP: 217.153.167.* 28.05.07, 16:56 A masz moze dzieci nadczlowieku? Przyslij mi je na nauke do mojej klasy. Dostawac beda same jedynki no chyba, ze podzielisz sie ze mna swoimi oszczednosciami... To nagroda dla mnie za stres, setki zjazdow naukowych... Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Mylisz się, tak bylo w XIX wieku. W polityce nie 28.05.07, 16:56 wiedzie prymu elita- wielu wybitnych polityków wcale nie należało do tzw. elity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Zatrzymywanie na 5 lat lekarzy bez wyroku- OK! IP: 217.153.167.* 28.05.07, 16:27 Wszak taki policjant musi dorobic. Ryzykuje zycie! A jak zgarnie jakiegos pana w bialym fartuchu to ten mu da w lape za brak dowodow i bedzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siemiejkina Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.krugerstrasse.xdsl-line.inode.at 28.05.07, 16:28 mam podobne zdanie co pan Michalik. dlaczego nie moge dac pieniedzy lekarzowi, ktory sie mna dobrze opiekowal a ktory zarabia psie pieniadze? to jest moja wola i moje pieniadze. tak samo jak zostawiam napiwek w knajpie za dobra obsluge tak samo moge honorowac dobra obsluge w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brzoza Zastanówcie sie o czym doktor Michalik mówił. IP: *.n4u.krakow.pl 28.05.07, 17:05 Po pierwsze, on nie miał na myśli łapówek - a pieniądze otrzymane w podziekowaniu. To chyba nie to samo co łapówka - która jak mniemam musiałbym wreczyc PRZED wykonaniem zabiegu/operacji w celu LEPSZEGO potraktowania przez LEKARZA. Jednak dr M. wspominał o zalegalizowaniu pieniędzy, które dostaje się PO wykonaniu zabiegu jako gest DOBREJ woli pacjenta. Nie jest nigdzie napisane ze takie pieniadze trzeba dawać - nie chcesz lub nie masz nie dajesz. Prsote - nikt ci nie am tego za złe. Jednak wcale nie musza byc to pieniądze - kto z was nie spotkał się z sutuacją, kiedy jakaś babcia czy dziadek w podziękowaniu dla lekarza daje czekolade albo kawe Tchibo zółtą :) Może to jest nawyk z poprzedniej epoki - nie wiem jestem jescze młody - ale skoro ludzie potrzebują się odwdzięczyc - proszę bardzo - ja jestem za. Dr. Michalik zaproponował nawet, żeby z tych pieniądzy mozna było się legalnie rozliczać - dobre - zawsze wpadnie pare groszy do kasy państwa i - o ile aparat biurokracyjny ich nie rozkradnie - mozna je przeznaczyc na wyposażenie szpitali. Wiem, wiem pewno wielu z was powie - że równie dobrze mozna zalegalizować prostytucję - ale zastanówcie się że to jednak zupełnie nie to samo. Lekarz te podziekowanie - wszytko jedno czy to będzie czekolada, kawa, merci, 200 PLN moze przyjęć i się z tego rozliczyć lub nie [przyjąć]. Wiadomo, że będzie kilku takich co sie nie rozliczy ale w każdej grupie zawodowej są nieuczciwi. A ci, co mają jescze watpliwośći - spróbójcie dostac sie na medycynę, poznawać wiedzę przez 6 lat [specjalnie nie używam słowa KUĆ, bo nie chcę nikogo obrażac], a potem po tych 6 latach 1300 [chyba] na start - to chyba jak w morde strzelił. Przepraszam ale wydaje wiecej na studiach, a wcale kasa nie szastam. A poza tym jakie zaufanie można mieć zaufanie do człowieka, któremu państwo NAKAZUJE za 2000 ratować życie. Lejber bez szkoły na budowie zarabia jak dobrze macha łopatą 2x tyle. I oto chodzi - zebysmy im pozwolili życ godnie. Zeby po dyzuze nie musieli iść do prywatnego gabinetu - tylko wypoczeli przed kolejnym dniem - bo to w koncu od nich zalezy nasze zycie. Co do nauczycieli, prawników, inzynierów, informatykków na państwowych posadach - niech zarabiają odpowiednio do kwalifikacji, a nie by swoją profesję traktowali jako hobby... PS: Od razu dodaje że nie jestem lekarzem, ani nauczycielem ani górnikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyczny Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: 80.51.198.* 28.05.07, 16:56 .Nie znam biednego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.krugerstrasse.xdsl-line.inode.at 28.05.07, 16:58 a ja osobiscie znam dziesiatki. wszyscy, ktorzy nie posiadaja prywatnych praktyk, pracujacy w przychodniach, utrzymujacy sie z dyzurow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okaleczony!! Biedny lekarz, śmiechu warte!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 17:28 Nie znam takich,stać ich na najlepszych i najdroższych adwokatów , żeby swojej dupy bronić,w sprawie o błąd. I nie pieprzcie głupot, że są biedni, biedni to są ich ofiary,bo musi im na leczenie i na rehabilitację oraz na życie starczyć 522zł. Pozdrawiam ofiara bezmyślnych lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okomiasta Re: Biedny lekarz, śmiechu warte!!!!!!!! IP: *.mmpnet215.tnp.pl 28.05.07, 18:14 Znam biednego lekarza-wyobraź sobie! 1600zł za miesiąc przy co drugiej nocy pracującej-to dla mnie skandal. Taka odpowiedzialność i żadne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Nie dorabia nigdzie na boku, a to rzadkość wśród 28.05.07, 18:20 lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nike Re: Biedny lekarz, śmiechu warte!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 06:16 zauważ, napisałeś najlepszych i najdroższych adwokatów........ nie wydaje ci się to dziwne lekko??? najlepsi są najdrożsi adwokaci a lekarze najlepiej darmowi odmawiasz im wynagrodzenia zgodnego z kwalifikacjami wielu z was wypisuje tu te głupoty ze strachu bo do lekarza każdy kiedyś trafi a tu może się okazać (gdyby wprowadzić prawdziwe ubezpieczenia i odpłatność), że najtańsza składka zdrowotna nie pokrywa wszystkiego wszystkim :)) Polacy pracujący w UK ten temat już przerobili i rwą zęby albo leczą się u rezydentów i praktykantów bo jest taniej....... Należy też pamiętać, że mamy w kraju ze 30% obywateli którzy składek zdrowotnych, ani ZUS ani PIT nie płacą, korzystają z systemu jak reszta (rolnicy) a każda próba zmiany tego faktu spowoduje strajki i blokady, przy których protest lekarzy będzie mało istotnym epizodem. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_29 Re: Honorarium dla dobrego lekarza 02.06.07, 08:55 Mogę cię poznać z kolegami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 17:25 Honorarium to jest wtedy madralo jak robi sie interes - tu leczenie na wlasnym sprzecie, we wlasnym lub wypozyczonym szpitalu. A dzisiaj to jest robienie kasy na moich podatkach i ZUSIE - bo ja jako prywatny legalny w przeciwienstwie do Ciebie cwaniaczku i ZUS coraz wiecej na Twoj szpital placic musze i podatki tez. Roman. Rk2006@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc z caraibean Re: Dr Judym? IP: *.socal.res.rr.com 28.05.07, 17:40 mysle ze w polskiej mentalnosci jest zakodowany dr Judym, oczywiscie lekarze zmienia te mentalnosc,, ludzie beda placic grube pieniadze za leczenia i to jest nieuchronne, belkot pani dziennikarki jest wyznacznikeim jej intelygencji. Lapowka i honorarium jest zdefiniowane, oczywiscie wszycy na swiecie placa honorarium w pewnych zawodach, niektore sa z gory okreslone , niektore nie ale lekarz ma prawo je przyjac, zycie i zdrowie jest bezcenne, wiec dyskusja ze 2000 zl pensji dla lekarza jest wystarczajaca jest idiotyzmem i kompromitacja kolejnych rzadow tej Polski.nie wiem jednak czy Polacy beda mogli sie porozumiec z chinskimi lekarzami ktorzy zastapia polskich , chociaz moze to wyjsc tez na dobre bo chinska alternatywna medycyna ma 2 tys lat Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Łapownik! 28.05.07, 17:42 1. Lekarze zarabiają mało, ZA MAŁO. To fakt, jednakże to samo można powiedzieć np. o nauczycielach. Nauczyciele (pomijam wyjątki) mogą jednak liczyć co najwyżej na kwiatki. Powód jest oczywisty - dostęp do edukacji nie jest limitowany. 2. Skoro "honorarium" jest wporzo, to może wprowadźmy podatki od "honorariów" ? A może po prostu prywatne praktyki lekarskie ? Rząd zapewni (z moich podatków) szpital, a ja sam opłacę lekarza. A jeszcze lepiej - pójdę do prywatnego szpitala. Obecnie zdarza się, że łapówki są wyższe, niż stawki w prywatnych klinikach!!! 3. "Honorarium" PO pobycie, to zwykła płatność z dołu (z góry - z dołu). W dalszym ciągu lekarz może "sugerować" że oczekuje honorarium, a pacjenci często po wyjściu ze szpitala muszą do niego wracać - nawroty choroby, zmiany opatrunków, badania kontrolne... Innymi słowy dobrowolne honorarium to LIPA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regiomal Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 17:47 A co z biednymi ludzmi, których nie stać na te honoraria za uratowane życia? Ten lekarz to jakiś imbecyl do potęgi!!! Lekarze powinni więcej zarabiać a nie wyciągać od ludzi kase za leczenie. Co za hipokryzja... Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Tak to hipokryzja- że mamy darmową słuzbę zdrowia! 28.05.07, 17:49 sprywatyzować to łajno! niech wszystko będzie jawne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: br Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.intelinet.pl 29.05.07, 01:34 Do regiomala: czytaj proszę ze zrozumieniem !!!!! Wtedy nie będziesz musiał pisać takich głupot... Odpowiedz Link Zgłoś