Dodaj do ulubionych

wymiana pilotów do bram garażowych

02.02.08, 00:07
w związku z technicznym zużyciem pilotów do bram garażowych (piloty są
jednorazowe i niedługo powysiadają w nich baterie)konieczna jest ich wymiana,
w portierni wyłożone zostana listy w celu wpisania sie na nią zainteresowanych
wymianą.
Łącznie z wymianą pilotów zostanie zmieniony kod dostępu i dotychczasowe
urządzenia przestaną działać. Poza tym firma dotychczasowo dostarczająca
piloty wydała ich dużo więcej niż miejsc garażowych - dostarczane były na
każde żądanie - stąd m. in. przypadki wjazdu do garażu osób nieposiadających
miejsc parkingowych.
Koszt wymiany pilota to 55 zł brutto - kwota ta zostanie doliczona do
comiesięcznego rachunku (oczywiście tylko dla tych osób które będą
zainteresowane wymianą tych urządzeń)
Obserwuj wątek
    • m_hewelt Re: wymiana pilotów do bram garażowych 02.02.08, 09:20
      Przy okazji:
      Jestem zainteresowany wynajmem miejsca garażowego, najlepiej blisko
      wejścia do klatki B,
      za rozsądną cenę,
      zainteresowanych proszę wiadomości email na adres:
      michal.hewelt@gmail.com lub kontakt pod 0600205652
    • maciejzki Re: wymiana pilotów do bram garażowych 02.02.08, 12:30
      czyli jak moj pilot obecnie dziala to po zmianie kodow bede mogl go wyrzucic?
      jesli tak to wydaje mi sie, ze zwrot "zainteresowanych wymiana" jest nie na
      miejscu, bo kazdy kto ma miejsce garazowe takiego pilota musi posiadac i jest
      ZMUSZONY do wymiany.
      • mblock Re: wymiana pilotów do bram garażowych 02.02.08, 12:49
        niektóre z miejsc parkingowych nie są użytkowane (najczęściej właściciel mieszka
        za granicą)w ich wypadku wymiana pilota nie jest konieczna - i tak za
        kilkanaście miesięcy będzie kolejna wymiana, uważam że jeżeli właściciel nie
        korzysta z miejsca (i nie planuje tego przez najbliższy rok)to nie należy go
        uszczęśliwiać takim zakupem. Swoja drogą i tak za góra 2-3 miesiące będziemy
        ZMUSZENI do wymiany tych urządzeń bo wyczerpią się w nich baterie, sądzę że
        załatwienie tej sprawy na spokojnie jest praktyczniejsze niż ciśnieniowe
        załatwianie tego w momencie padnięcia większej ilości pilotów. A co do zmiany
        kodów - pilot aktualnie użytkowany może pełnić jedynie rolę breloczka, w
        poprzednim poście wyjaśniłem te sprawę - liczba pilotów nie może przekraczać
        (znacząco) ilości miejsc garażowych, taka sytuacja nie jest normalna. A co do
        kosztów producent bramy zaproponował wymianę pilotów w cenie 120 zł za sztukę
        sadze że zaproponowana przez inna firmę kwota 55 zł ( za ten sam model) jest
        bardziej adekwatna
    • mblock Re: wymiana pilotów do bram garażowych 02.02.08, 13:08
      Lista została wyłożona w portierni(2.02.2008), w przyszłym tygodniu przy
      wejściach do hal garażowych rozwieszone zostaną ogłoszenia. proszę powiadomić
      także o tym fakcie sąsiadów
      • pepegda Re: wymiana pilotów do bram garażowych 02.02.08, 16:57
        Szanowny Panie Marcinie. Rozumiem że być może istnieje konieczność
        wymiany pilotów do bram garażowych jeżeli chcemy zmienić ich
        kodowanie tak aby osoby niepowołane nie miały dostępu do hal
        garażowych. Jednak nie rozumiem co Pan ma na myśli pisząc że są to
        urządzenia jednorazowe. W moim pilocie już dwukrotnie zmieniałem
        baterię (jest to bateria 12V typu A23) i działa bez zarzutu. Jeżeli
        mamy płacić 55 zł nawet co kilkanaście miesięcy (jak pan pisze) to
        może należałoby się zastanowić nad pilotami które można
        przeprogramować. W poprzednim miejscu zamieszkania używałem tego
        typu pilota (też firmy NICE) i był on kilkakrotnie przez
        konserwatora bramy przeprogramowywany.
      • pepegda Re: wymiana pilotów do bram garażowych 02.02.08, 17:15
        Właśnie znalazłem w internecie (strona www.nice.pl) informację że
        używane przez nas piloty to piloty 2 kanałowe typ Nice Smilo. Jeżeli
        dobrze rozumiem, to każay pilot ma swój wałasny kod który w
        centralce bramy można indywidualnie wczytać bądź skasować. Zaznaczam
        że nie jestem fachowcem od bram garażowych, ale wydaje mi się że
        przy odrobinie dobrej woli firmy instalującej bramę można uniknąć
        kompleksowej wymiany pilotów.
        • mblock Re: wymiana pilotów do bram garażowych 02.02.08, 18:30
          Jednorazowa akcja wymiany pilotów jest konieczna ze względów logistycznych -
          dostawca nie jest w stanie programować pilotów pod istniejąca centralkę zdalnie.
          Nowe piloty programowane będą w firmie je dostarczającej - niestety niema innego
          rozwiązania przy dostarczeniu dużej liczby takich urządzeń. Poza tym problem
          rozmnożenia pilotów polegał na wielokrotnym kopiowaniu kodu pilota na inne -
          można usunąć kod pilota ale łącznie z tym który jest prawidłowy - proszę sobie
          wyobrazić awanturę. Wymiana pilotów ma uniemożliwić takie postępowanie w
          przyszłości. A co do wymiany - wg. instalatorów urządzenie jest jednorazowe -
          nie dyskutuje z specyfikacją, urządzenia z wymienialna bateria maja zupełnie
          inna konstrukcję i sa dużo droższe, żadna z autoryzowanych firm nie chce sie
          podejmować wymiany baterii (hormann zagroził nawet odebraniem gwarancji na układ
          automatyki przy takich praktykach).
          • mblock Re: wymiana pilotów do bram garażowych 02.02.08, 19:07
            w sumie to jest mi to całkowicie obojętne czy piloty będą wymienione czy nie,
            pójdę w Pana ślady i wymienię baterię (koszt ok 10zł), jeżeli ktoś stanie na
            moim miejscu to wzywam znajomego z lawetą i wywożę samochód na piekarniczą (mam
            jedynie obowiązek zgłoszenia tego faktu na policję lub straż miejską -
            dowiadywałem sie u nich) Wymiana miała uporządkować dostęp do garażu osób
            postronnych (co jest obecnie nagminne) - zatem polecam innym chętnym na piloty
            aukcja.onet.pl/show_item.php?item=300364283
            PROSTA INSTRUKCJA WGRANIA NOWEGO PILOTA SMILO

1) PODCHODZIMY DO BRAMY WCISKAMY PRZYCISK
            NOWEGO PILOTA I TRZYMAMY PRZEZ 8 SEKUND

2) NASTĘPNIE PRZYCISKAMY PRZYCISK STAREGO
            PILOTA 3 RAZY ( 1 , 2 , 3 ) PO 1 SEKUNDZIE

3) I NACISKAMY PONOWNIE PRZYCISK NOWEGO
            PILOTA 1 RAZ

4) I GOTOWE

no i czekam na 1 delikwenta do wywózki - Jak widać średnio rozgarnięty szympans
            jest w stanie aktualnie zaprogramować sobie dowolna liczbę pilotów z własnym kodem
            • pepegda Re: wymiana pilotów do bram garażowych 02.02.08, 20:53
              Czuję się urażony za porównanie do "średnio rozgarniętego
              szympansa". Moje wcześniejsze wpisy na forum, nie deprecjonowały w
              żaden sposób Pana osoby czy też konieczności uporządkowania dostępu
              do garażu osób postronnych. Jeżeli wymiana pilotów ma ten problem
              rozwiązać - jestem jak najbardziej za. Jednak proszę mi nie odmawiać
              prawa do wyjaśniania wątpliwości. Po prostu moje zdziwienie
              budziło "techniczne zużycie" pilotów i konieczność ich wymiany co
              kilkanaście miesięcy z powodu wyczerpania baterii. W poprzednim
              miejscu zamieszkania używałem pilota do hali garażowej przez 11 lat
              i średnio raz na rok musiałem wymieniać baterię. Faktem jest że taki
              pilot kosztował ostatnio około 120 zł.
              Przy okazji chciałbym zapytać - czy jeżeli wymienimy teraz piloty to
              jest szansa że nie będą one w sposób nieuprawniony powielane?
              • mblock Re: wymiana pilotów do bram garażowych 02.02.08, 22:12
                pepegda napisał:

> Czuję się urażony za porównanie do "średnio rozgarniętego
                > szympansa". Moje wcześniejsze wpisy na forum, nie deprecjonowały w
                > żaden sposób Pana osoby czy też konieczności uporządkowania dostępu
                > do garażu osób postronnych. Jeżeli wymiana pilotów ma ten problem
                > rozwiązać - jestem jak najbardziej za. Jednak proszę mi nie odmawiać
                > prawa do wyjaśniania wątpliwości. Po prostu moje zdziwienie
                > budziło "techniczne zużycie" pilotów i konieczność ich wymiany co
                > kilkanaście miesięcy z powodu wyczerpania baterii. W poprzednim
                > miejscu zamieszkania używałem pilota do hali garażowej przez 11 lat
                > i średnio raz na rok musiałem wymieniać baterię. Faktem jest że taki
                > pilot kosztował ostatnio około 120 zł.
                > Przy okazji chciałbym zapytać - czy jeżeli wymienimy teraz piloty to
                > jest szansa że nie będą one w sposób nieuprawniony powielane?

Opis instrukcji odnosił sie do "średnio rozgarniętego szympansa" - w dniu
                dzisiejszym każdy może dorobić sobie dowolna liczbę pilotów, nie odnosiło się to
                do Pana a jedynie ilustrowało prostotę "dorobienia" nowego pilota -przy
                aktualnej centralce nie ma możliwości blokowania "nieautoryzowanych" urządzeń, w
                nowej (która ma być zainstalowana łącznie z wymianą) nie będzie możliwości
                autoprogramowania "czystych" pilotów, przytoczony przedtem schemat porostu nie
                będzie działał, stary pilot mozna oczywiście przeprogramować tak aby pracował w
                nowym systemie - ale potencjalni wykonawczy nie chcą podjąć sie wykonywania tej
                pracy na raty. Proponuja jednorazową wymianę połączoną z wymianą urządzeń
                radiowych przy bramie - uważam że mają rację. Indywidualne przeprogramowywanie w
                naszej wspólnocie będzie trwałao pół roku a może dłużej. Po wymianie centralek
                działać będą jedynie nowe piloty - wyobrażam sobie sceny przy bramie i w
                portierni po okazaniu się pilot nie działają. Chociaż obawiam sie ze nie uda sie
                tego i tak wykonać -
                zebranie podpisów pod uchwałami ostatniego zebranie trwało 4 msc - niestety
                nadal większość mieszkańców nie przejmuje sie specjalnie stanem wspólnoty -
                wielokrotnie rozmawiałem z pracownikami Invest Komfortu na temat usterek
                technicznych. Okazało sie że oprócz pism zarządu wspólnoty (5 zapytań ) wpłynęły
                do ich biura technicznego 3 inne pisma od mieszkańców - przy czym odnosiły sie
                praktycznie do własnych mieszkań. Powoli zaczyna mnie drażnić ta sytuacja -
                przecież budynek jest naszą wspólna własnością. Jak na razie wszystkich
                interesuje jedynie to co się dzieje za progiem, reszta jest co najmniej
                nieistotna. Jedyne w czym nasi mieszkańcy przodują w biurze technicznym to
                pyskówki przez telefon - tu jesteśmy nr 1, nikt tak nie ruga sekretarek w IK.Co
                prawda nie przynosi to najmniejszego efektu ale jaka wewnętrzna satysfakcja że
                nawtykało sie biednej dziewczynie lub chłopakowi z sekretariatu. Wracając do
                tematu - jeżeli ktoś ma inny pomysł na rozwiązanie tego problemu zapraszam na
                najbliższe zebranie mieszkańców
                • m_hewelt Re: wymiana pilotów do bram garażowych 03.02.08, 07:56
                  Składając pismo reklamacyjne (mam wrażenie, że takich pism było
                  więcej niż 3) poza usterkami we własnym mieszkaniu wpisałem także
                  usterkę, o której była mowa na zebraniu mieszkańców (wilgoć w
                  klatce). Można npisać, że chodzi o sprawy za własnym progiem ale jak
                  mogę wiedzieć co się dzieje w innej klatce skoro bywam lub mieszkam
                  w swojej klatce. Na marginesie okazało się, że wilgotność na klatce
                  jest ciut za niska (sic!), nie za wysoka.
                  Co do zaangażowania mieszkańców - zgadzam się jednak, drodzy
                  sąsiedzi warto z większą uwagą przyjmować pomysły innych mieszkańców
                  z większą otwartością, bo wydaje się, że choćby osoby wybrane do
                  zarządu wspólnoty są na właściwym miejscu i owego zaangażowania im
                  nie brak.
                  • kataw08 Re: wymiana pilotów do bram garażowych 04.02.08, 17:27
                    Zgadzam się z tym co pisał mój poprzednik odnośnie zaangażowania
                    naszego Zarządu. Na pewno nie brakuje Państwu zaangażowania, bardzo
                    dziękuje za wszystkie inicjatywy i czas, który musicie poświęcać.
                    Wracając od usterek i ich zgłaszania lub nie. Nie wszyscy mają
                    wiedzę na temat budownictwa, nie wszystko jest widoczne - dlatego
                    też się o tym nie pisze. Dodatkowo ja staram się dzwonić do
                    Administracji i zgłaszać usterki na bieżaco. Do Invest Komfrotu
                    wysłałam pismo, ale cała procedura załatwiania czegokolwiek trwa
                    bardzo dlugo i wiąze się z kilkoma wizytami różnych fachowców. Jest
                    to taki test na cierpliwość. Chyba następnym razem dokładnie
                    przemyślę co zgłaszam ;).
                    A wracając do bramy. Jeśli jest taka konieczność, to powinniśmy
                    wymienić piloty i zmienic centralkę. Nie wiedziałam, ze tak łatwo
                    jest uatkywnić nowego pilota. Jeśli hala garażowa nie jest właściwie
                    chroniona, to nasze mieszkania też. Może jak zaczną się pojawiać
                    pierwsze kradzieże w mieszkaniach, to ludzie zmienią zdanie.
                    Przecież ochrona opócz wjazdu, nie kontroluje w ogóle hali. Może też
                    powinny być kody dostępu przy drzwiach wejściowych klatka - hala.
                    Pozdrawiam Wszystkich
    • m44c Re: wymiana pilotów do bram garażowych 05.02.08, 13:29
      Witam,

Tez jestem za wymiana systemu (wylaczeniem funkcji autoprogramowania) i za przydzieleniem jednego pilota do jednego miejsca parkingowego gdyz uwazam, ze to podniesie bezpieczenstwo mieszkancow.
      Teraz tylko kwestia taka, ze ja chce zmiany, Pan chce zmiany i kilka osob tez ale wiekszosc prawdopodobnie sie na nia nie zgodzi bo:
      a) wynajmuja mieszkanie wiec ich to nie obchodzi
      b) sa jednymi z tych, ktorzy maja wiecej pilotow niz jeden na miejsce
      c) wola wymienic baterie za 10zl niz pilota za 50.

Teraz jesli wiekszosc tego pomyslu nie poprze - a prawdopodobnie tak wlasnie bedzie - to jaki bylby dalszy plan dzialania?
      Jakie sa sznase przeprowadzenia takiej operacji wymiany?
      Przeciez jesli wymienie pilota a jednoczesnie nadal beda dzialac stare (i dorobione na lewo) to taka wymiana traci dla mnie sens.

pozdrawiam
      • pepegda Re: wymiana pilotów do bram garażowych 06.02.08, 00:18
        Żeby nie było nieporozumień – jestem zwolennikiem wymiany centralki
        i pilotów i poprawy bezpieczeństwa dostępu do hali garażowej.
        A tak przy okazji – dopiero przy tej dyskusji zauważyłem, że
        projektant i wykonawca budynku dość dziwnie podeszli do problemu
        dostępu do budynku.
        Z jednej strony – mamy jedno centralne wejście pod stałym nadzorem
        ochrony, następnie drzwi otwierane kluczem bądź kodem do domofonu na
        teren wewnętrzny i w końcu kolejne drzwi otwierane kluczem bądź
        kodem do klatek schodowych.
        Z drugiej strony – ogrodzenie od strony Motławy czy bramy wjazdowej –
        wyjątkowo łatwe do pokonania.
        Podobnie z dostępem do hali garażowej (jak się okazuje
        dzięki „cudownemu rozmnożeniu” pilotów). Zaś będąc w hali garażowej –
        dostęp do klatek schodowych jest praktycznie nieograniczony i nie
        do zauważenia przez ochronę.
        • a-palka Re: wymiana pilotów do bram garażowych 06.02.08, 10:15
          Temat pilotów i dostępu na nasze osiedle przez bramy garażowe jest
          dość poważną sprawą i chcemy (Zarząd Wspólnoty) poruszyć ten temat
          na Walnym Zebraniu Wspólnoty, które planujemy na marzec (II połowa).
          W związu z tym, iż poruszone będzie więcej bardzo istotnych tematów
          najważniejszą sprawą jest, jak wiadomo, obecność większości
          mieszkańców, z właściwie tzw. "udziałów". Dlatego bardzo proszę o
          obecność osobistą (lub pełnomocnika) na zebraniu. Zawiadomienia
          zostaną wysłane najprawdopodobniej w drugiej połowie lutego
          (priorytetem).
          Pozdrawiam
          Agnieszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka