Gość: Wyluzujcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 20:48 Panowie wyluzujcie, jeszcze go nie ma. A wam niepotrzebnie cukier skoczy:) Komórki nerwowe się nie regenerują... Może coś z tym Amber, bursztyn znaczy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sylwek Re: Stadion Bałtycki zamiast Baltic Areny? IP: *.nice.hnet.pl 26.03.08, 20:53 Mam gdzieś jakieś Rady Językowe za pieniądze z podatków. Baltic Arena - już się tak mówi na miescie i prawdę mówi Pan Turnowiecki, jest szcześliwa ta nazwa i niech tak zostanie. A Panowie z W-wy niech zostaną w W-wie i niech sie nie przenoszą ze swoimi niepotrzebnymi opiiami na Pomorze !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Stadion Bałtycki zamiast Baltic Areny? IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 26.03.08, 23:11 Baltic Arena - a po jakiemu to?! My tu jesteśmy w Polsce i ten stadion jest budowany dla Polaków! Nazywanie stadiony po angielsku to dowód na zakompleksienie i jest śmieszne na jednorazową imprezę jaką są ME. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ede Re: Stadion Bałtycki zamiast Baltic Areny? IP: *.chello.pl 27.03.08, 00:49 Stadion jest budowany na międzynarodową impreze, więc nazwa jest jak najbardziej akceptowalna . Już widzę obcokrajowca wymawiającego "stadion bałtycki" . Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Stadion Bałtycki zamiast Baltic Areny? 27.03.08, 03:47 Gość portalu: ede napisał(a): > Stadion jest budowany na międzynarodową impreze, więc nazwa jest jak > najbardziej akceptowalna . Już widzę obcokrajowca > wymawiającego "stadion bałtycki" . *********************************** W innych krajach jakoś tym się nie przejmują i nazywają stadiony po swojemu. Skąd zresztą pewność, że przyjadą Anglicy? Jeśli nie przyjadą, to dlaczego nie nazwać stadionu po włosku, hiszpańsku czy francusku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo-koktowiec Re: Stadion Bałtycki zamiast Baltic Areny? IP: *.chello.pl 27.03.08, 08:38 byłeś kiedyś zagranicą? jak nie to Ci tylko powiem że oni tam mają w d... czy obcokrajowiec połamie sobie język na ich nazwach czy też nie ale my to o wszystkich przybłędach musimy dbac tylko nie sami o siebie pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: Stadion Bałtycki zamiast Baltic Areny? IP: *.Red-213-96-7.staticIP.rima-tde.net 27.03.08, 12:38 W samo sedno trafiłeś. Tu nie chodzi o jakieś z góry (skąd?) narzucone mody na anglicyzację języka, tutaj chodzi o najzwyczajniejsze polskie kompleksy. Wstydzimy się naszego buractwa, tego co polskie i naszego języka. I do niektórych włodarzy starszej daty nie dociera, że czasem bardziej "burackie" i pretensjonalne jest wciskanie na siłę obcych nazw dla rzeczy tworzonych w Polsce. A przecież wcale tak być nie musi - w końcu musi kiedyś do nas dotrzeć, że to co polskie (w tym język) też może być dobre i nie ma się czego przed innymi nacjami wstydzić. Łamanie języka? Przecież nie trzeba od razu nazywać stadionu "Arena Chrząszcza ze Szczebrzeszyna", w języku polskim też istnieją krótkie i ładne słowa. Warto zwrócić uwagę, że angielskie stadiony nie nazywają się "Pneumonoultramicroscopicslilcovolcanokoniosis Stadium", są to nazwy raczej krótkie i w miarę łatwe do zapamiętania. A i tak Hiszpanie czy Włosi łamią sobie na nich języki. Dalej, czy w Barcelonie, Madrycie, Lizbonie, czy inszym Mediolanie stadiony nazywają się po angielsku? Nie! I lokalna nazwa, s miejscowym języku, jest częścią kolorytu. Jadąc do Japonii nie chcę zobaczyć budowli nazywanych po polsku, powinny mieć nazwy japońskie. I nie chcę tam jeść bigosu ani hamburgerów i pić Wyborowej czy Guinessa, chcę jeść sushi, popijane sake i japońskim piwem. Pozwolę sobie zauważyć, że stadion będzie w Gdańsku, a Gdańsk jest w Polsce. I więcej ludzi w Polsce posługuje się jednak na codzień językiem polskim, nie angielskim. Ruszmy trochę tyłki, pojeźdźmy po świecie (a przynajmniej po Europie ) i weźmy się jak najszybciej za leczenie własnych kompleksów! Odpowiedz Link Zgłoś
michr Re: Stadion Bałtycki zamiast Baltic Areny? 27.03.08, 13:29 W Polsce arena kojarzy się z cyrkiem. Musimy dbać też o polskich turystów. Gdyby np.turysta z Rzeszowa chciał obejrzeć spektakl cyrkowy to pojechałby na stadion. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABW Stadion Bałtycki - jaki piękny skrót! IP: *.153.240.244.pentex.pl 26.03.08, 23:42 Kiedyś Uniwersytet Gdański miał się nazywać "Uniwersytet Bałtycki"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Stadion Bałtycki - jaki piękny skrót! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 00:23 Toz to rdzennie polska nazwa. Po prostu sponsorem stadionu jest producent "Baltic Wodka" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo-koktowiec Re: Stadion Bałtycki - jaki piękny skrót! IP: *.chello.pl 27.03.08, 08:46 właśnie i bucowi Turnowieckiemu nie przeszkadza skojarzenie z gorzałą wręcz może to go cieszy ale polska nazwa tak przecież w angielskim to właśnie tak brzmi Stadion Bałtycki i angole tak by nazwali i nikt by o źle brzmiącej nazwie bzdur by niewygadywał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek co za bzdury- BALTIC ARENA przyjęła się - a oni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.08, 00:57 teraz chca wylac dziecko z kąpielą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mort Re: co za bzdury- BALTIC ARENA przyjęła się - a o IP: *.ds.pg.gda.pl 27.03.08, 16:03 skoro przyjela sie w rok czasu, to inna nazwa tez sie przyjmie. w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piłkarzyk Re: co za bzdury- BALTIC ARENA przyjęła się - a o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 17:11 Problem w tym, że "lepsze jest wrogiem dobrego". Czy tak zacnego grona profesorów nie stać na inną formę medialnego zaistnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Stadion Bałtycki zamiast Baltic Areny? 27.03.08, 03:44 Na przełomie kwietnia i maja rozpoczynamy intensywne poszukiwania sponsora: w zamian za pieniądze na budowę stadionu, będzie miał prawo wprowadzenia własnej marki do nazwy obiektu - tłumaczy Szpak. ****************************** Rysio Krauze Arena? Indykpol Arena? Odpowiedz Link Zgłoś
fryska Stadion Bałtycki zamiast Baltic Areny? 27.03.08, 03:46 Why don't you just all forget your own language and start conversing in English, won't you? You thing that will help you get out of the European boonies? A kiedys sie mowilo, ze Polacy nie gesi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek(3miasto) Re: Stadion Bałtycki zamiast Baltic Areny? IP: *.chello.pl 27.03.08, 07:10 ..podobno;)....co do stadionu to go widzę z okna...jak stał tak stoi;)i pewnie długo tak będzie jeszcze wyglądał:\ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Stadion Bałtycki zamiast Baltic Areny? IP: *.nice.hnet.pl 27.03.08, 09:23 Nie wiedziałem, że językoznawcy są tak mołostkowi. Przecież w tej chwili jest to "dzielenie skóry na niedźwiedziu". Swoją drogą nazwa jest bardzo dobra i powinna zostać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budy of course ! IP: *.chello.pl 27.03.08, 09:41 a ja jestem za nazwa Baltic Arena - bardzo ladna wymowana zrozumiala a co najwazniejsze internacjonalna. Mam tez nadzieje ze za 200 -300 lat wszyscy bedziemy mowic po angielsku ze specyficznym tutejszym akcentem a jezyk polski to bedzie tak jak lacina dzisiaj ale aby tak sie stalo musimy powolutku konsekwentnie zamieniac slowka! ja tak wlasnie robie co tylko mozna to mowie pisze wyrazam w jezyku internacjonalnym czyli angielskim a w mailach nie uzywam polskich znakow. cheers! see ya. kaj. Odpowiedz Link Zgłoś
michr Re: of course ! 27.03.08, 13:56 Gość portalu: budy napisał(a): > a ja jestem za nazwa Baltic Arena - bardzo ladna wymowana zrozumiala a co > najwazniejsze internacjonalna. Mam tez nadzieje ze za 200 -300 lat wszyscy > bedziemy mowic po angielsku ze specyficznym tutejszym akcentem a jezyk polski t > o > bedzie tak jak lacina dzisiaj ale aby tak sie stalo musimy powolutku > konsekwentnie zamieniac slowka! ja tak wlasnie robie co tylko mozna to mowie > pisze wyrazam w jezyku internacjonalnym czyli angielskim a w mailach nie uzywam > polskich znakow. cheers! see ya. kaj. Jesteś pewien że za 200-300 lat wszystcy będą mówić po angielsku?. A może raczej po chińsku. Trzeba zauważyć jakim mocarstwem stają się Chiny. Odpowiedz Link Zgłoś
margor3m Stadion Bałtycki zamiast Baltic Areny? 27.03.08, 09:52 Chciłbym podzielić się swoimi wątpliwościami w kwestii nazwy Baltic Arena. Nie uważam jej za zbyt fortunną- baltic czy bałtycka może być wszędzie w Polsce, Estonii lub Szwecji a my chyba chcemy reklamować Gdańsk jako miejsce niepowtarzalne np. jako stolicę bursztynu. Dlaczego tego nie wykrzystać? AMBER ARENA lub JANTAR ARENA /może dodatkowo z nazwą głównego sponsora np. Lotos Amber Arena/ uważam za ciekawszą, trafniejszą i bardziej NASZĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Stadion Bałtycki zamiast Baltic Areny? 27.03.08, 10:54 margor3m napisał: > Chciłbym podzielić się swoimi wątpliwościami w kwestii nazwy Baltic > Arena. Nie uważam jej za zbyt fortunną- baltic czy bałtycka może być > wszędzie w Polsce, Estonii lub Szwecji a my chyba chcemy reklamować > Gdańsk jako miejsce niepowtarzalne np. jako stolicę bursztynu. ********************************** Bursztyn wydobywa się również w innych krajach nadbałtyckich. Dlaczego to nie może być Stadion Letnica? Dlaczego nazwa musi być pretensjonalna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Stadion Bałtycki zamiast Baltic Areny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.08, 10:46 Lepiej zabierzcie się w końcu za budowę tego stadionu a nie bijecie pianę o nazwę....prawie codziennie przejeżdzam Letniewem i nie dzieje się tam kompletnie nic!! Na horyzoncie jedynie widok opustoszałych ogródków działkowych...Jak dla mnie to już teraz potrzeba cudu żeby wyrobić się z budową. Patrząc w jakim tempie powstaje Hala widowiskowa na granicy Sopotu i Gdańska pozostajemy kompletnie bez szans...Nazwa najważniejsza...śmiechu warte:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HI-polit Spolszczanie Baltic Arena to bzdura do kwadratu!!! IP: *.chello.pl 27.03.08, 13:25 Nikt na świecie nie będzie wprowadzał do procesorów tekstów łacińskiego alfabetu dla zaspokojenia ambicji polonusów i intelektualistów z Bożej łaski. To jakiś żart z praw marketingowych w dobie globalizacji. Nazwa Baltic Arena jest już osadzona w świadomości polskich i zagranicznych kibiców. Chyba,że Ci motraliści językowi, chcą deprecjonować ME 2012 w piłce nożnej i w obecnym stadium przygotowań przyczynić się do odebrania Polsce i Ukrainie tych mistrzostw. Jestem oburzony z powodu takich głupich pomysłów. To brzmi jak zaściankowa Polska czy Polska województwem w Unii Europejskiej w/g pomysłu PiS i Jarosława Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kibic Coś im się w głowach pomieszało! IP: *.chello.pl 27.03.08, 13:40 We wszystkich atlasach świata Bałtyk ma nazwę Baltic i Ci "wielce uczeni" poloniści chcą by ich Stadion Bałtycki "zbudować na Bałtyku" i by był kojarzony z butikami czyli może z "Galerią Bałtycką"? Arena chyba oznacza ponadto więcej niż jakiś tam stadion. Arena zawsze lepiej kojarzy się z igrzyskami i z ruchem olimpiskim. Nasza Baltic Arena ma oznaczać znacznie więcej niż tylko stadion. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek tragedia!co komu przeszkadza Baltic Arena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.08, 15:22 kompletna bzdura , to tak jak w tym kawale Pietrzaka - co komu panie przeszkadzało że stał w beczkach ten kawior Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alles Stadion Bałtycki zamiast Baltic Areny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 15:46 kuźwa, ale problem, doprawdy. Czy ta kołtuneria, językoznawcy z Bozej łaski nie mają juz na prawdę poważniejszych problemów? Odnoszę wrażenie, ze wsadzanie kija w mrowisko to ich specjalność. Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Burza w szklance wody 27.03.08, 17:55 RJP obudziła się niespodzianie. Co sprawiło, że milczała do tej pory i nie pisnąła ani słówka w sprawie licznych angielskich nazw na terenie Polski? Albo angielskiej składni? Na dodatek twierdzą, że słowo arena nie jest polskie, a stadion - tak... Śmierdzi. Co do meritum: nie podoba mi się angielska nazwa. Zgadzam się jednak, że nazwa stadionu nie powinna zawierać typowo polskich liter. Oryginalna nazwa Letniewa to Lauental, czyli Dolina Lata. (albo Letnia; albo Lwia, jak też słyszałem) Może to wykorzystać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grenzik A propos lotniska... IP: *.chello.pl 28.03.08, 11:42 Znak graficzny, czy nie znak graficzny, bez znaczenia, bo jest schrzaniony. A wygląda to tak: Gdańsk Lech Walesa Airport ...raczej nie odczytuje się tego zbyt dobrze Odpowiedz Link Zgłoś