Gość: Slawek IP: 195.116.214.* 09.01.02, 08:25 Hej Forumowicze. Szukam Trójmiejskich ludków ale pochodzących z mojego rodzinnego miasta Torunia. Gdańsk Jest ładny, ale gdyby tak przenieść Toruń nad morze byłby piękniejszy:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zoppoter Re: Pochodzący z Torunia 09.01.02, 09:31 Ech, Toruń. Stare i Nowe Miasto w Toruniu ma tę przewagę nad Głównym Miastem (zwykle mylonym ze Starym MIastem) w Gdańsku, że jest prawdziwe.... Tymczasem Główne Miasto w Gdańsku to tylko makieta i to średnio wierna... Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: Pochodzący z Torunia 09.01.02, 09:56 zoppoter napisał(a): Tymczasem Główne Miasto w Gdańsku to > tylko makieta i > to średnio wierna... Ale cieszę się, że mamy tę makietę. Przecież była mocno forsowana koncepcja,żeby te gruzy po 1945 roku zrównać z ziemią a na tym miejscu wybudować nowoczesne (czytaj: koszmarne)centrum. Juz sobie wyobrażam zamiast odbudowananych kamieniczek stojące szare bloki z lat 50-tych.. A do Torunia to jeszcze mnie nie zaniosło. Ale tyle słyszałam o urodzie tego miasta, że koniecznie muszę się tam wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Pochodzący z Torunia 09.01.02, 10:05 petelka napisał(a): > zoppoter napisał(a): > > Tymczasem Główne Miasto w Gdańsku to > > tylko makieta i > > to średnio wierna... > Ale cieszę się, że mamy tę makietę. Przecież była mocno forsowana koncepcja,żeb > y > te gruzy po 1945 roku zrównać z ziemią a na tym miejscu wybudować nowoczesne > (czytaj: koszmarne)centrum. Juz sobie wyobrażam zamiast odbudowananych > kamieniczek stojące szare bloki z lat 50-tych.. No, ja też sie cieszę, to oczywiste. Choć jeszcze bardziej bym sie cieszył, gdyby Armia Czerwona nie trafiła nigdy do Gdanska... > A do Torunia to jeszcze mnie nie zaniosło. Ale tyle słyszałam o urodzie tego > miasta, że koniecznie muszę się tam wybrać. > Jedź. To niesamowite miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: Pochodzący z Torunia 09.01.02, 10:09 zoppoter napisał(a): > No, ja też sie cieszę, to oczywiste. Choć jeszcze bardziej bym sie cieszył, gdy > by Armia Czerwona nie trafiła > nigdy do Gdanska... No jasne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Pochodzący z Torunia IP: 195.116.214.* 09.01.02, 13:55 Polecam zwłaszcza panoramę starego miasta widzianą z mostu drogowego wieczorem. Mury obronne pięknie wyglądają Odpowiedz Link Zgłoś