Dodaj do ulubionych

Które liceum w Gdańsku

03.03.09, 13:47
Witam
Szukam opinii rodziców o gdańskich liceach.
Czytałam trochę opinii/opisów na stronach trójmiasto.pl ale są to raczej
opinie uczniów.... a te chyba nie zawsze są prawdziwe.

Interesuje mnie zdanie rodziców licealistów: jaki poziom nauczania,
nauczyciele, towarzystwo uczniów, koła zainteresowań, czy jest "wyścig
szczurów", wyniki na maturze, możliwości dostania się na studia.
Stoimy przed wyborem liceum dla córki, zdolnej lingwistycznie, indywidualistki.
Obserwuj wątek
    • Gość: gdynianka Re: Które liceum w Gdańsku IP: *.gdynia.mm.pl 03.03.09, 22:52
      V, III lub II LO
    • fifi_gda Re: Które liceum w Gdańsku 04.03.09, 10:55
      Ja wprawdzie jestem kimś pomiędzy rodzicem a uczniem a mianowicie absolwentem
      sprzed kilku lat ale myślę, że to opinia takich osób jak ja tak naprawdę może
      coś Pani powiedzieć. Jestem absolwentem II LO w Gdańsku i całym sercem będe
      polecał właśnie "dwójkę". To naprawdę przyjazna dla ucznia szkoła, czasem
      zaglądam tam przywitać się z nauczycielami i obserwuje, że od kilku lat w szkole
      dużo się zmienia na (jeszcze bardziej) dobre. Nowy dyrektor znalazł bowiem
      pieniądze na odremontowanie szkoły i uczynienie jej jeszcze bardziej bezpieczną
      i funkcjonalną.
      W szkole zawsze dużo się działo, mam na myśli np. wymiany uczniowskie z
      Holendrami, Niemcami, Francuzami- ogólnie nauka języków jest na wysokim
      poziomie. Szkoła oferowała ciekawe profile nauczania także i humanisci i umysły
      scisle znajdą cos dla siebie. Przez 3 lata liceum nigdy nie spotkałem się tam z
      przemocą czy innymi niebezpieczenstwami (narkotyki itd). Są różne koła
      zainteresowań poza tym każdy może rozwijać swoje zainteresowania udzielając się
      w różnych imprezach organizowanych przez szkołę. Szkoła daje tez dobrą wiedzę
      ogólną co bardzo ułatwia pózniej życie na studiach!
      A jeśli już jestem przy temacie studiów to wyniki matur zawsze były w "dwójce"
      na wysokim poziomie, podobnie jak samo przygotowanie do niej!
      Naprawdę gorąco polecam zwłaszcza, jeśli Pani córka rzeczywiscie ma zdolnosci
      lingwistyczne bo na to szkoła kładzie duży nacisk.

PS.Nigdy nie czułem w tej szkole atmosfery "wyscigu szczurów". Poznałem tam
      również wielu przyjaciół, z którymi przyjaznie się do dzis i jestem pewien że
      kazdy z nich ma podobne zdanie.
      • neronka Re: Które liceum w Gdańsku 04.03.09, 11:24
        Dziękuję.
        Utwierdzam się więc w II i V. III podobno to straszny wyścig szczurów i moja
        córka zdecydowanie odmawia.
        • turhotel II & V 04.03.09, 13:47
          Wybierz II lub V. To są jedyne gdańskie licea ze 100% zdawalnością
          matury. Jak wyslesz córke do III to wypaczysz jej psychikę.
          Anyway CONRADINUM rulez.
        • Gość: miro Re: Które liceum w Gdańsku IP: *.chello.pl 05.03.09, 23:23
          Bzdura. Konczylem III LO i wyscig szczurów to ostatnia rzecz jaka moge
          powiedziec o swojej szkole. Nigdzie nie ma takiej atmosfery jak w Topolówce. V
          LO stoi na identycznym poziomie pod wzgledem dydaktyki, ale V LO to tylko
          szkola, gdzie ludzie przychodza sie uczyc. Topolówka to pewna droga, która sie
          obiera, sposób na spedzenie 3 lat zycia. Topolówka to szkola pelna
          indywidualistów, tam kazdy jest "jakis". Oczywiscie III LO to bajka nie dla
          wszystkich. Trzeba umiec odnalezc sie w swoistym folklorze, nasiaknac nim. W
          Topolówce nie chodzi tylko o nauke, ale tez o wlasny, osobisty rozwój. Zaden z
          nauczycieli z III LO nie bedzie stal nad glowa jak kat grozac zlymi ocenami. Tu
          nauczyciel wskaze droge, która mozesz podarzac lub nie. Wybór nalezy do Ciebie.
          Jesli chcesz byc przecietny - droga wolna, kazde liceum stoi przed Toba otworem.
          Jesli jednak przecietnosc to cos co Cie odrzuca, chcesz równac do najlepszych i
          przezyc najwspanialsze lata mlodosci, Topolówka jest do tego idealnym miejscem.

Jesli nie zabraknie Ci odwagi polecam Dwójke, bo to najlepsza alternatywa.
    • Gość: dorota wyszukiwareczka IP: *.alcatel.de 04.03.09, 13:44
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=57&w=37573648&a=37645534
    • Gość: Małgosia Re: Które liceum w Gdańsku IP: *.play-internet.pl 06.02.15, 16:02
      Odgrzewam temat. Mój syn w tym roku kończy gimnazjum. Do którego LO go wysłać? Jest to raczej umysł ścisły.
    • zyggus_84 Re: Które liceum w Gdańsku 03.11.21, 20:50
      W tej chwili Collegium to nieporozumienie. Jest jedna klasa na poziomie, tak naprawdę nie ma czegoś takiego jak klasa filmowo - aktorska, czy inna - jest tylko jedna klasa. Dyrektorstwu już nic się nie chce. Nic kompletnie nie dzieje się w tej szkole, poza przebierankami, które za piątym razem są już nudne. Obecni uczniowie trzeciej klasy mówią zgodnym chórem, że dyro zarżnął u nich wszelką inicjatywę robienia czegokolwiek filmowego w szkole. Żyłuje sprzętu, każdy pomyl krytykuje. W szkole panuje totalny marazm. Bardzo nie polecam. To już końcówka tej szkoły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka