Dodaj do ulubionych

co z INTER MARINE ?

08.04.09, 12:28
o co chodzi??? Taylors padli, Inter Marine nie placi ale obiecuje ze wszystko bedzie ok i bedzie praca... a tymczasem inna firma z Gdanska juz wysyla tam gdzie pracowali Taylorsi
ktos cos wie???
Obserwuj wątek
    • Gość: bloomberg Re: co z INTER MARINE ? IP: 57.67.136.* 22.04.09, 10:22
      Taylorsi padli, ale Inter Marine wzielo na siebie wszystkie
      zobowiazania w stosunku do pracownikow jacy byli zatrudnieni przy
      ich posrednictwie. Wlasnie po takich "akcjach" mozna poznac co
      znaczy solidna firma, a nie jakis "krzak" co zamyka biuro i ludzie
      moga sie pocalowac.
      • Gość: oszukany 2 Re: co z INTER MARINE ? IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.09, 14:10
        Witam!Powiem tyle LIPA LIPA i jeszcze raz Lipa.Firma, kiedy współpracowała z
        Taylorem była ok.Na dzień dzisiejszy wielka niewiadoma.Na kontrakt można czekać
        miesiącami,a i tak nigdzie już nie pojedziesz.No chyba,że jesteś firmowym
        włazidupem pospolitym (bez wpisywania tu nazwisk i imion).Kontrakty i kasa to
        już daleka przeszłość, bo nikt tu niczego nie potrafi załatwić.Firma Taylor
        okradła mnie i moich kolegów.Za cały miesiąc pracy(marzec),a będzie to ponad
        3000 funciaków.Inter Marine w żaden sposób nie jest w stanie wyciągnąć tych
        pieniędzy.Podobno sprawa poszła do sądu i co z tego?Ja jestem stratny finansowo
        i ostro wkór.....
      • Gość: swager Re: co z INTER MARINE ? IP: *.lublin.mm.pl 19.11.09, 09:57
        Tylko jest już listopad a pieniędzy jeszcze niema byłem od nich i nie wiadomo
        kiedy będą
      • Gość: arek Re: co z INTER MARINE ? IP: *.range81-132.btcentralplus.com 08.04.10, 19:06
        witam wszystkich.moze teraz oddadza kase jest troche ludzi na
        kontrakcie.wiem ze ruszylo falmuth,edenburg,aberdin, niech teraz
        odddadza kase.Na raty jak niemaja ,ale niech wkoncu oddzadza.
        bo najwyzszy czas juz chyba. trzeba wkoncu ruszyc z tym interem.
    • Gość: Wojtek Re: co z INTER MARINE ? IP: *.chello.pl 01.07.09, 10:58
      Cześć dronning. jaka firma z gdańska wysyła tam gdzie wysyłał taylor?
      • Gość: Sokol Re: co z INTER MARINE ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.09, 22:07
        Inter Marine wysyła bezpośrednio.
      • Gość: dronning Re: co z INTER MARINE ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.09, 15:33
        firma eapl - hallera 9 tel 058 342 23 07
    • Gość: swager Re: co z INTER MARINE ? IP: *.lublin.mm.pl 19.11.09, 10:07
      Zgadzam się był na miejscu w Anglii Przyjechał naobiecywał że oddadzą pieniądze.
      ludzie pracowali za darmo oni przejęli kontrakty bo zostaliśmy czas sobie płynie
      a kasa ????????????????????????????????? po prostu po polsku WYSTEROWAĆ
      {zostaje pip potem sąd w grupie siła piszcie
      • Gość: swager Re: co z INTER MARINE ? IP: *.lublin.mm.pl 02.12.09, 07:29
        Ja podałem ich do PIP na razie czekam na odpowiedz. Napisze z jakim skutkiem bo
        to już za długo tego ściemniania żadnych konkretów .
        Myślę że z własnej woli to oni kasy nie oddadzą .
        Potem najwyżej sąd UMOWA SŁOWNA JEST TAK SAMO WAŻNA JAK NA PIŚMIE .
        Narka .
    • Gość: nowy Re: co z INTER MARINE ? IP: 81.190.14.* 06.12.09, 14:25
      hej czy mozesz mi napisac o co chodzi z ta firma inter marine?
      zaproponowali mi kontrakt do anglii na 8tygodni,ale teraz nie wiem co
      mam robic.czy oni sa wyplacalni?
      • Gość: B.....;.. Re: co z INTER MARINE ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.12.09, 18:49
        tak są wypłacalni tylko nam za marzec wiszą po kilka tysięcy funtów .A gdzie
        masz jechać?
      • Gość: B.......... Re: co z INTER MARINE ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.12.09, 19:00
        tak są wypłacalni .Po pierwsze masz w kontrakcie że kasa do 25 a płacą jak chcą
        .Po drugie jak jedziesz do Portsmuth a trafisz na hale A to możesz przepracować
        39 godz. tygodniowo a wtedy policz ile zarobisz .Ja tam byłem to wiem
      • Gość: swager Re: co z INTER MARINE ? IP: *.lublin.mm.pl 08.12.09, 12:21
        Uważaj na te 8 tygodni to jest tylko na papierku nierzadko się
        zdarza że kontrakt robi się nawet 8 dniowy mała akcja i do domu .
        A jak wrócisz to i tak nie wiesz kiedy pojedziesz .
        • Gość: swager Re: co z INTER MARINE ? IP: *.lublin.mm.pl 16.12.09, 08:43
          Inspekcja pracy niestety nic nie zdziała są to umowy cywilno prawne .
          jedyny sposób to się zebrać i do sądu .
          Radca prawny stwierdził że sprawa jest do wygrania bo był podany termin spłaty
          czyli max. koniec sierpnia a umowa słowna jest tak samo ważna .
          Jak chcesz odzyskać kasę pisz na tym forum skontaktujemy się .
          • Gość: B.......... Re: co z INTER MARINE ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.12.09, 11:36
            ja jestem zainteresowany bo wiszą mi za 350 godz.niezła kasa.Tylko jak się
            skontaktujemy?
            • Gość: swager Re: co z INTER MARINE ? IP: *.lublin.mm.pl 17.12.09, 13:04
              Cześć jak co to dzwoń pod numer 501945545 Seba
              Byłem wtedy w Portsmouth .
              Jak masz jakieś kontakty z innymi podzwoń im więcej tym lepiej .
              • Gość: uhol Re: co z INTER MARINE ? IP: *.lublin.mm.pl 20.12.09, 23:27
                jest nas kilka osób chcemy odzyskać swoje pieniądze lecz im nas
                będzie więcej tym lepiej kontakt uhol@narod.ru
    • Gość: arek Re: co z INTER MARINE ? IP: 193.201.19.* 30.12.09, 17:49
      ale sie dzieje ,z ta firmą cale szczescie ze juz od nich nie jezdze ,fakt za
      Taylora było w miare okey choc bez rewelacij ,bo siano nie wpływało na konto do
      25 ,tylko czasem nawet po 1-2 nowego miesiaca ,ostatnio pracowałem w
      Famouth,pozdro i szczesliwego nowego roku
    • Gość: spawacz Re: co z INTER MARINE ? IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.10, 12:11
      Panowie nawiązując do rozmowy w sprawie firmy to to już wiemy ,Ze to totalna
      klapa.Mam tylko pytanie czy ktoś ma namiary na dobre firmy? Które potrzebują
      dobrych fachowców?? Z góry dzięki.. :-)
      • Gość: gość Re: co z INTER MARINE ? IP: *.146.101.65.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.01.10, 23:10
        albo takich fachowcow co angolowi w dupie siedziueli typu A..&M....,bo z tego co
        tam bywalem to bez urazy ale firma wysylala byle gowno oby liczba ludzi sie zgadzala
    • Gość: goscu Re: co z INTER MARINE ? IP: *.gdynia.mm.pl 11.01.10, 11:27
      dajcie znac co z tym sadem mi tez zalegaja troszke i nie wiem co robic a szkoda
      siana
      • Gość: swager Re: co z INTER MARINE ? IP: *.lublin.mm.pl 15.01.10, 13:25
        Jak chcesz się przyłączyć jest nas paru zadzwoń pod numer 501945545
        Na razie sprawa jest załatwiana u adwokata paru jeszcze by się przydało w kupie
        siła narka
        • Gość: pedro Re: co z INTER MARINE ? IP: *.85-237-186.tkchopin.pl 17.01.10, 13:36
          Ale jak sie niema godzin na papierze to jak mozna wygrac sprawe w sadzie a te w
          biurze nie wiem czy beda takie skore do wydania wydrukow godzin za marzec
          • Gość: swager Re: co z INTER MARINE ? IP: *.lublin.mm.pl 18.01.10, 19:06
            Wystarczy że inni ci poświadczą bo wszyscy robili tak samo w tej samej stoczni
            Najlepiej zadzwoń numer 501945545
    • Gość: jajo Re: co z INTER MARINE ? IP: *.bb.sky.com 02.02.10, 22:53
      panowie jak tam ta rozmowa co byla w styczniu .?ktos wie ?
    • Gość: kancelaria Re: co z INTER MARINE ? IP: *.111.225.93.static.crowley.pl 05.02.10, 13:20
      Witam, pragnę Panów poinformować, iż treść powyższych wpisów stanowi
      naruszenie prawa. Wpis Gościa o loginie „Okradziony5” spełnia
      wszelkie znamiona przestępstwa groźby bezprawnej (art. 190 k.k.-
      sankcja: osoba taka podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności
      albo pozbawienia wolności do lat 2. ) wraz z podżeganiem do
      popełnienia innych przestępstw.

Z kolei wpisy Gości o loginach „Gość 3” i „B.....”
      oraz „Poszkodowany”, w których szkaluje się IM, Prezesa IM oraz
      Panią M spełniają znamiona przestępstw znieważenia regulowanych w
      art. 212 k.k. (sankcja: osoba taka polega podlega grzywnie, karze
      ograniczenia albo pozbawienia wolności do 1 roku) i art. 216 § 2
      kk. (sankcja: osoba taka podlega grzywnie, karze ograniczenia
      wolności albo pozbawienia wolności do roku).

Ponadto, szkalowanie osób fizycznych stanowi naruszenie ich dobrego
      imienia, które jest chronione treścią normatywną art. 23 i 24 k.c. i
      stanowi podstawę do wniesienia powództwa cywilnego.

Nadmieniam, iż osoby pokrzywdzone podjęły stosowne kroki zmierzające
      do wyciągnięcia konsekwencji prawnych w stosunku do osób
      naruszających ww. przepisy prawa poprzez poinformowanie o ww.
      okolicznościach właściwych organów ścigania.

Gwoli wyjaśnienia, powodem braku wypłaty Panów wynagrodzeń za pracę
      w marcu 2009 jest upadłość Spółki Taylor, która naraziła również IM
      na straty finansowe. IM była tylko pośrednikiem w Panów
      zatrudnieniu, a nie pracodawcą. Podkreślenia wymaga, iż benficjentem
      Panów pracy był finalnie były Prezes Taylor oraz Spółka Taylor.

Z poważaniem, Kancelaria Prawna reprezentująca IM i osoby
      pokrzywdzone.

• Gość: gość3 Re: co z INTER MARINE ? IP: 212.244.202.* 05.02.10, 21:06
        przepraszam jeśli kogo kolwiek uraziłem i obraziłem swoimi
        poprzednimi wpisami lecz poniosły mie emocje .Ponieważ zbyt długo
        jesteśmy zwdzani z wypłaceniem naszych piniędzy dlatego czasami
        puszczają nerwy.Przepraszam za obrażenie wszystkich osób,których
        moje wpisy dotyczyły.
        • Gość: gosc 100 Re: co z INTER MARINE ? IP: *.messagelabs.net 06.02.10, 11:16
          A WIEC KIERUJE TA WIADOMOSC DO PANI MONIKI PANA SLAWKA I KANCELARI
          WSZYSCY WIDZIELISMY WYPOWIEDZI CONIEKTORYCH LUDZI NA FORUM PRZYZNAM
          NIEBYLY ONE ROZSADNE I PRZEMYSLANE ALE SPOWODOWANE BYLY PEWNIE
          BRAKIEM PRACY BRAKIEM SRODKOW DO ZYCIA JAK ROWNIEZ BRAKIEM WIZJI
          PRZYSZLOSCI KAZDY WIE JAK JEST TERAZ NA RYNKU STOCZNIOWYM PRACY
          NIEMA I NIEZAPOWIADA SIE ZE BEDZIE A LUDZIE KTORZY JEZDZA Z PANSTWA
          FIRMY LUB INNE ZPEWNOSCIA TYCH OPINI NIE PISALI WIEC PROSZE SIE
          ZASTANOWIC CZY WARTO CIAGAC TYCH LUDZI DO ODPOWIEDZIALNOSCI PRAWNEJ
          ZA ICH BEZSENSOWNE POSPIESZNE I W NERWACH WYPISANE OPINIE BO
          NAJGORSZA ZECZA DLANICH TERAZ W ICH SYTUACJI JEST JESZCZE KONFLIKT Z
          PRAWEM A MYSLE TEZ ZE PO WPISIE KANCELARI JUZ NIKT TAK
          NIODPOWIEDZIALNYCH WPISOW NIEUMIESCI A I NAWET TERAZ MAJA NAUCZKE BO
          SA W STRACHU ZA SWOJE STARE WYPOWIEDZI CO WIECEJ ONI WIEDZA ZE TO
          TEYLOR POWINIEN WYPLACIC ALE CHCA TYCH PIENIEDZY OD PANSTWA FIRMY ZE
          WZGLEDU NA OBIETNICE KTORE OTRZYMYWALI W ZESZLYM ROKU ZE PANSTWO TE
          ZALEGLOSCI SPLACA WIEC JESZCZE RAZ APELUJE DO PANA SLAWKA I PANI
          MONIKI PRZEMYSLCIE DO NA SPOKOJNIE Z POWAZANIEM OSOBA POSTRONNA
          • Gość: swager Re: co z INTER MARINE ? IP: *.lublin.mm.pl 06.02.10, 12:11
            Jak to dobrze że Wy się znacie tak na prawie.
            Tylko co z obietnicami My zostaliśmy robiliśmy za darmo a Wy przejęliście
            kontrakty ,dzięki naszej naiwności
            Jak tylko wrócimy do pracy to kaska będzie .
            Pracodawcą był Taylor ale myślę że po tych obiecankach to Pan zawiązał z nami
            nową umowę o prace

Panie SŁAWKU Pani MONIKO PYTAM KTO BYŁ NA SPOTKANIACH I OBIECYWAŁ ŻE WRÓĆCIE DO
            PRACY PIENIĄŻKI SIĘ WYPŁACI BĘDZIE PRACA

teraz się nie dziwcie że ludzie wypisują takie rzeczy postawcie się w naszej
            sytuacji
            • Gość: poszkodowany Re: co z INTER MARINE ? IP: *.bb.sky.com 06.02.10, 18:00
              jak tam na sprawie bylo czy ktos wie.ktos gadal w interze kiedy kasa
              bedzie za marzec cos muwia?
            • Gość: gosc Re: co z INTER MARINE ? IP: *.89-11-143.nextgentel.com 06.02.10, 23:12
              najpierw kase oddajcie co prezes obiecał w kwietniu,a potem
              straszyć,ciekawe czy kancelaria wie co prezes obiecał,że 3 mięsiące
              i zapłaci wszystkie zaległości
              • Gość: alex pompy Re: co z INTER MARINE ? IP: *.adsl.no 07.02.10, 00:47
                tylko obiecywac potrafia nic wiecej urwalem sie od nich i bardzo sie ciesze
                panowie powoli rusza sie rynek pracy a wiec tylko odchodzic i pograzyc ta niby
                firme haha oko za oko
      • Gość: łajka Re: co z INTER MARINE ? IP: *.40.43.86.sub.mbb.three.co.uk 07.02.10, 17:17
        panowie prawnicy , jak tak dobrze znacie prawo i reprezentujecie IM oraz pomówione osoby to może byście wykorzystali posiadaną wiedzę w sprawie przeciwko Taylor's Marine w celu odzyskania pieniędzy dla IM (mówiono nam że takowa się odbędzie), a wtedy bez problemu będą mogli nam wypłacić zaległe pensje ,a nie zajmować się uświadamianiem ludzi na forach co im grozi... więc zapraszam do kodeksów i wzmocnijcie wysiłki aby w końcu były jakieś pozytywne wyniki, a nie ciągle ta sama śpiewka którą słyszymy od zarządzających IM
      • Gość: AS Re: co z INTER MARINE ? IP: *.chello.pl 09.02.10, 15:38
        BRAWO WRESZCIE KTOS SIE ZA TO ZABRAL
        • Gość: XXX Re: co z INTER MARINE ? IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.10, 22:03
          Z tego co przeczytałem tu na forum wynika, że można się kontaktować z kolegą
          Sebastianem który podał swój numer telefonu 501-945-545. Wszystkich
          zainteresowanych którym zależy na odzyskaniu pieniędzy prosimy o skontaktowanie
          się z kolegą żeby mu podać swoje namiary. Im więcej nas będzie tym lepiej.
          Ustalimy wtedy ilu jest chętnych i jak zająć się tą sprawą. Wiadomo, że trzeba
          będzie zapłacić za prawnika. Jeśli będzie dużo zainteresowanych to suma
          opłacenia prawnika rozłożona na wiele osób będzie niewielka. Ktoś kto zajmie się
          tą sprawą poda numer konta a my mu przelejemy pieniądze. Ale na razie
          skontaktujmy się z kolegą żeby mu podać nazwiska i numery telefonów wszystkich
          zainteresowanych.Zobaczymy ilu nas jest. Jeśli znacie kogoś komu Inter marine
          nie wypłaciło za marzec 2009 to podajcie mu ten numer (bo nie wszyscy zaglądają
          na to forum) POZDRAWIAM
      • Gość: żenada Re: co z INTER MARINE ? IP: *.gdynia.mm.pl 10.02.10, 21:40
        do tak zawanej kancelari.
        panie absolwent że się do pana tak zwrócę nie rozumiem czemu nie podano nazwy
        kancelari jeżeli reprezentujecie firmę IM.
        jeżeli boicie się konsekwencji za zastraszenie i próbę zatajenia faktów przed
        opinia publiczna chodzi mi to o "Gwoli wyjaśnienia, powodem braku wypłaty Panów
        wynagrodzeń za pracę
        w marcu 2009 jest upadłość Spółki Taylor, która naraziła również IM
        na straty finansowe. IM była tylko pośrednikiem w Panów
        zatrudnieniu, a nie pracodawcą. Podkreślenia wymaga, iż benficjentem
        Panów pracy był finalnie były Prezes Taylor oraz Spółka Taylor. "tu powracam do
        tematu kontraktu!!! jężeli widzieliście jakiś kontrakt to proszę napisać na tym
        forum z kim był on podpisany, na koniec apel do wszystkich poszkodowanych krótki
        i zwięzły :Albo my albo oni
      • Gość: żenada Re: co z INTER MARINE ? IP: *.techentrance.com 11.02.10, 00:54
        Nadal czekam na informacje o kancelarji która broni interesów firmy IM niestety
        poruszam się w takim tępię że nie mogę się doczekać informacji ze strony
        kancelari bądź grupy IM. dla zainteresowanych chodzi o adres IP czyli
        potencjalny adres z którego wysyłam wiadomości, tak jak adres kancelari jest
        ukryty również mój jest niedostępny . I tak przepraszam wszystkie osoby które
        ucierpią na skutek namieżania mojej osoby ale sprawa doprowadza mnie do
        skrajnych zachowań, które zakończe dopiero po uzyskaniu potwierdzonych
        wiadomości o wypłacie zaległych zobowiazań wobec byłych bądz nadal będących
        pracowników firmy Inter marine singapur z główną siedzibą w polsce i panem
        prezesem K.S
        W moich wypowiedziach posiłkuje się własnym doświadczeniem w wyżej wymienionej
        sprawie i wiem czym może skutkować oszczerstwo przeciwko osobom oskarżanym
        jednak pragnę doczekać sytuacji gdy takich firm na polskim rynku zabraknie co
        doprowadzi do poprawy jakości życia polskich robotników .póki co będę podawał
        następne fakty.Jak nie my,to poco oni?
      • Gość: miki Re: co z INTER MARINE ? IP: *.cable.pruszcz.turmak.pl 27.07.11, 22:16
        osoby poszkodowane to te wszystkie ktore nie dostaly do tej pory pieniedzy za marzec 2009 rok nie wstyd Panu i tej firmie ktora Pan reprezentuje
        • Gość: Tomek Re: co z INTER MARINE ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 09:47
          Ja tam jeżdżę z Inter Marine od 3 lat, byłem w Gibrlatarze i Anglii i złego słowa nie powiem. Kasa na czas, dziewczyny w biurze pomocne, fajna atmosfera, sprzęt, ubranie, mieszkanie itd... Dla mnie firma jak najbardziej godna polecenia.
          Aha, wiem o sprawie Taylora, chociaż wtedy nie pracowałem, ale nawet na tym forum jest informacja, że Inter był jedynie pośrednikiem, to przecież nie ich wina, że Taylorsi zbankrutowali i zostawili wszystkich na lodzie, (łącznie z samym Intere Marine).
          • Gość: Arni Re: co z INTER MARINE ? - jest dobrze IP: *.dynamic.mm.pl 19.03.12, 00:56
            Ja tylko moge potwierdzić że z Inter Marine dobrze sie wspolpracuje. Kasa na czas i wiesz na czym stojisz. Maja durzo roboty. Wczesniej robilem przez inna spolke i mam prowonanie. Dopiero co przyjechalem z Angli i mam jechac znowu. Dla mnie to dobra firma. W inter jest sporo chlopakow , ktotzy pracuja od kilku lat, chyba by nie jezdzili jakby im nie placili. Dla mnie jest ok tylko kasa moglabyc wieksza.
            • Gość: Tomash Właśnie wróciłem z Rotterdamu IP: *.limes.com.pl 03.07.12, 14:08
              Byłem z Inter Marine w Rotterdamie, teraz chwila urlopu i mam jechać do Anglii. Dla mnie jedna z lepszych agencji, mają dużo roboty, wiem, że szukają ludzi. Ja polecam, kasa na czas co do dnia jak w kontrakcie, nie mam złych doświadczeń.
              • Gość: Ciosek Szukają ludzi do pracy IP: *.dynamic.mm.pl 21.07.12, 00:29
                Słyszałem w radiu, że szukają spawaczy i monterów. Dzwoniłem i faktycznie robota jest, z tym że trzeba zdac testy ze spawania, ale na koszt firmy, wiec jest OK. Zgłosze się i pojadę, sporo ludzi od nich wyjeżdża i nie narzekają. Dam znać jak poszło.
          • Gość: nomad09 Re: co z INTER MARINE ? IP: *.quotesdirect.org 28.07.12, 01:03
            za bardzo to się nie orjetujesz bo prezes obiecał że pieniądze zostana wypłacone dlatego ludzie pracowali dalej i sytłacja niezostała zgłoszona na policje w uk
    • Gość: marek Re: co z INTER MARINE ? IP: *.40.6.165.sub.mbb.three.co.uk 07.02.10, 11:03
      panowie nieublirzajcie im bo to niema sensu co to wam daje 5minutowa satysfakcje
      a do tego kancelaria poinformowala nas tu co grozi za nieodpowiedzialne posty bo
      nie sztuka jest anonimowo wygrarzac i wyzywac zreszta pamietamy jak bylo zawsze
      chocby z portsmouth czy innych miejsc jak byl jakis problem i trzeba bylo sie
      postawic to malo kto mial odwage tylko wiekszosc sie chowala zeby ktos inny
      jakby co byl winny tylko nieja wiec jestes kozak to sie podpisz kolo postu
      chodzby ksywa tak jak niektorzy to robia
    • Gość: Gość niedzielny Re: co z INTER MARINE ? IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.10, 15:25
      A Ty Marek co takiego bohatera zgrywasz ? Skoro jesteś za tym to wpisz swoje
      imię i nazwisko. Marków w Interze jest pełno.
      Co myślisz, że podlizując się publicznie na forum dostaniesz jakiś kontrakt ?
      Podstawowa rzecz to naucz się pisać bo naprawdę ciężko zrozumieć Twoje
      wypowiedzi. Bo takie osoby jak Ty pewnie mają problemy z pisaniem podań do
      innych firm i kurczowo trzymają się tylko Inter marine.

• Gość: marek Re: co z INTER MARINE ? IP: *.40.6.165.sub.mbb.three.co.uk 07.02.10, 16:47
        do goscia niedzielnego ja juz niepracuje w interze od pamietnego marca a ty
        pewnie tu anonimowo kozaka zgrywasz a jak wracasz z kontraktu to zamiast do
        rodziny to do biura prosto jedziesz z prezentami w podzience za udany kontrakt i
        pytasz o nastepny i podobnie sie zachowujesz na kontrakcie szumisz i sie
        madrzysz w szatni albo na kwaterze a jak przyjdzie strajk albo zebranie to
        siedzisz cicho i sie niewychlasz bo sie boisz ze cie zwioza a ty przeciesz bez
        interu zginiesz
        • Gość: gość16 Re: co z INTER MARINE ? IP: *.40.113.56.sub.mbb.three.co.uk 07.02.10, 17:46
          Marek nie udawaj że nie pracujesz w INTER MARINE , twoj adres IP
          pokazuje że piszesz z ANGLI a dokładnie masz internet z 3 jesteś
          kłamcą i liżesz tyłki
          • Gość: marek Re: co z INTER MARINE ? IP: *.40.6.165.sub.mbb.three.co.uk 07.02.10, 19:08
            NIEPRACUJE W INTERZE I NIEJESTEM W ANGLI TYLKO W SZKOCJI WIEC KOLEGO NIENAZYWAJ
            MNIE KLAMCA
    • Gość: Gość niedzielny Re: co z INTER MARINE ? IP: 77.255.16.* 07.02.10, 19:48
      Kolego Marku spójrz na mój IP (jest polski). Jak chcesz wiedzieć to od momentu
      powrotu z kontraktu marcowego ani razu nie wyjechałem z tej firmy i nie mam
      zamiaru. Mam stałą pracę w Polsce. Firma która nie wywiązała się uczciwie w
      stosunku do swoich pracowników nie jest godna zaufania i ktoś mądry drugi raz z
      niej nie pojedzie.
      • Gość: marek Re: co z INTER MARINE ? IP: *.40.53.235.sub.mbb.three.co.uk 07.02.10, 20:17
        ok niewazne kto skad i kiedy my wszyscy mamy ten sam problem czyli ten
        nieszczesny marzec wiec moze inter marine splacilby go w ratach np. 10 rat co
        miesiac mysle ze moze niewszystkim ale wiekszosci by to odpowiadalo tak jak luty
        placili w ratach i wkoncu splacili wiec jak teraz niemaja kasy lub niestac ich
        splacic nas w ratach cotygodniowych to niech zaczna placic w comiesiecznych no
        chyba ze wogule niemaja zamiaru nas splacic to niech powiedza to a nie nas
        czaruja co sie dzwoni i czlowiek pyta to slyszy inna historie
        • Gość: gość Re: co z INTER MARINE ? IP: *.89-11-143.nextgentel.com 07.02.10, 21:44
          byli ludzie u prawnika i kasa jest do wyrwania potrzeba min. 5 osób
          i mozna sprawe zakładac ja roamawiałem z adwokatem i 5 osób żeby
          świadczyc że prezes obiecał kase w 3 miesiace i nie zapłacic.A umowa
          ustna jest tak samo wazna jak pisemna tylko trzeba ją udowodnic.I
          wystarczy 5 osób żeby mu udowodnić,tak powiedział adwokat więc do
          dzieła bo sami nie zapłaca wiecie o tym
          • Gość: swager Re: co z INTER MARINE ? IP: *.lublin.mm.pl 08.02.10, 16:17
            Chęci to może oni mają (i na tym się kończy) do oddania tej należności jak
            obiecali .
            Dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane .
            Jedyne wyjście to sąd .
            (przecież żonie nie zabierze i nam nie da )
    • Gość: GOŚĆ Re: co z INTER MARINE ? IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.10, 18:38
      Słuchajcie nie ma innego wyjścia i trzeba pozwać Inter marine do sądu. Inaczej
      pieniędzy nigdy nie odzyskamy. Nie ma znaczenia fakt, że Taylor upadł. My
      podpisaliśmy umowę z Inter marine. Poza tym umowa ustna jest tak samo ważna jak
      pisemna. Strajkowaliśmy w marcu ale przyjechał Pan prezes z Panią Moniką i
      PROSIŁ nas abyśmy wrócili do pracy. Obiecywał, że wszystko nam zapłacą w ciągu 3
      miesięcy, że musimy wrócić do pracy bo oni podpisali kontrakt i za duże by były
      straty gdybyśmy teraz zjechali do domu. Zaufaliśmy mu i wróciliśmy do roboty
      wierząc, że nam wszystko wypłacą. I co teraz ? Zostaliśmy na lodzie ! Cały
      miesiąc tyrania codziennie po 12 godzin ZA DARMO ??? Tak być nie może !!! Tylko
      sądownie możemy wyegzekwować te pieniądze. Nie ma znaczenia czy Inter marine
      będzie nas spłacał w miesięcznych ratach czy kwartalnych ale MUSI NAS SPŁACIĆ.
      Na 100% wygramy tą sprawę tylko trzeba się zjednoczyć i wspólnie podjąć jakieś
      kroki u prawnika. Kto z Was ma trochę czasu żeby tym się zająć ? Złożymy się na
      adwokata i razem coś zdziałamy. Im więcej nas będzie tym lepiej. Nie darujmy
      nikomu naszych ciężko zarobionych pieniędzy !!!
    • Gość: żenada Re: co z INTER MARINE ? IP: *.panic.pl 10.02.10, 23:37
      z tym namieżaniem IP przez kancelarie to mogą wyluzować żeby namieżyć wszystkich
      wydadzą sporo kasy którą mogli by przeznaczyć na wypłaty zaległych zobowiązań.
      • Gość: kancelaria Re: co z INTER MARINE ? IP: *.111.225.93.static.crowley.pl 11.02.10, 09:52
        Działając w imieniu Spółki Inter Marine sp. z o.o., przez wzgląd na
        liczne komentarze dotyczące zaistniałej sytuacji, które stoją w
        sprzeczności z prawdą, pragnę wyjaśnić co następuje:

Inter Marine sp. z o.o. była tylko i wyłącznie pośrednikiem (as
        agent only) działającym na rzecz i w imieniu pracodawcy osób
        pracujących w Wielkiej Brytanii w marcu 2009 – fakt ten został
        potwierdzony przez Państwową Inspekcję Pracy.
        W zakresie umocowania Inter Marine sp. z o.o. nie leży regulowanie
        pensji pracowników, li tylko pozyskiwanie pracowników na rzecz i w
        imieniu swych mocodawców, tak więc Inter Marine sp. z o.o. nie
        odpowiada za wypłatę ww. wynagrodzenia. Inter Marine sp. z o.o w
        żadnym zakresie nie przejęła na siebie zobowiązania z tytułu wypłaty
        wynagrodzenia za marzec 2009 lub innych pracowników pokrzywdzonych
        przez działania Taylor Marine Engineering Ltd. Nadmieniam, iż Inter
        Marine sp. z o.o. również poniosła poważne straty finansowe w wyniku
        współpracy z ww. angielską Spółką.
        Spotkanie z Prezesem Inter Marine sp. z o.o., do którego odwołują
        się ww. pracownicy przy wielu okazjach, nie może być poczytywane
        jako zawarcie ustnej umowy o pracę, cesję lub poręczenie, gdyż w
        żadnym momencie Zarząd Spółki nie wyraził woli zawarcia ww. umów lub
        poręczenia zobowiązań w ww. zakresie. Prezes Inter Marine sp. z o.o.
        zdając sobie sprawę z ciężkiej sytuacji polskich pracowników
        zobowiązał się tylko do podjęcia, w miarę możliwości, pewnych
        działań zmierzających do odzyskania należnych wynagrodzeń od
        angielskich partnerów biznesowych. W wyniku działań podjętych przez
        Inter Marine sp. z o.o. udało się odzyskać wynagrodzenia należne
        pracownikom za miesiąc luty 2009 i kwoty te zostały niezwłocznie
        przekazane ww. pracownikom. Wynagrodzenia polskich pracowników za
        marzec 2009 nie zostały w ogóle uregulowane przez Taylor Marine
        Engineering Ltd., gdyż w między czasie Spółka ta ogłosiła upadłość.
        Podkreślenia wymaga fakt, iż Inter Marine sp. z o.o. umocowano
        jedynie do złożenia następujących wyjaśnień w tej sprawie:

a) Zatrudnienie polskich pracowników w Wielkiej Brytanii
        wiązało się z realizacją projektu stoczniowego przez angielską
        spółkę Taylor Marine Engineering Ltd., która obecnie jest w stanie
        upadłości (sprawa prowadzona jest w Sądzie w Wielkiej Brytanii pod
        numerem 270/2009),
        b) Spółka Taylor Marine Engineering Ltd. in Administration nie
        wypłaciła w ogóle wynagrodzeń należnych polskim pracowników za
        miesiąc marzec 2009.
        c) Departament Prawny Grupy Inter Marine jest w stałym kontakcie
        z Administratorem Spółki Taylor Marine Engineering Ltd in
        Administration Grant Thornton, który jest m.in. odpowiedzialny za
        spłatę wierzytelności związanych z wykonywaniem pracy przez polskich
        pracowników w stoczniach w Wielkiej Brytanii. Sprawa jest
        skomplikowana, bowiem kryzys: w przemyśle stoczniowym w Wielkiej
        Brytanii, na rynku nieruchomości w Wielkiej Brytanii oraz na rynkach
        finansowych na całym świecie spowodował, iż sprzedaż majątku
        pozostałego po Taylor Marine Engineering Ltd. (m.in. nieruchomości o
        znacznej wartości) rozciąga się coraz bardziej w czasie.
        d) Z chwilą uregulowania przez Administratora Spółki Taylor
        Marine Engineering Ltd in Administration zaległych płatności
        należnych wierzycielom w całości lub części, zaległe wynagrodzenie
        ww. pracowników zostanie wypłacone w całości lub proporcjonalnie do
        uregulowanej kwoty zaległości.
        Z poważaniem
        Kancelaria reprezentująca IM
        • Gość: do kancelari Re: co z INTER MARINE ? IP: 212.183.140.* 11.02.10, 13:57
          a czy kancelaria moze tez nam odpowiedziec co do prowadzonego postepowania wobec
          osob ktore umieszczaly niestosowne komentarze na tym forum czy takie jest
          prowadzone czy tez nie czy firma IM dokonca chce zgnojic tych ludzi ktorzy tylko
          chcieli odzyskac swoje pieniadze czy tez wczesniejszy wpis byl poinformowaniem
          jakie moga byc konsekwencje do takich wpisow prosze kancelarie o odpowiedz bo ta
          sprawa tez interesuje wiele osob
          • Gość: AS Re: co z INTER MARINE ? IP: *.chello.pl 11.02.10, 15:23
            Zaczelismy sie bac za te wpisy co o niektorych pracownikach IM ktos
            powinnien poniesc konsekwecje
        • Gość: żenada Re: co z INTER MARINE ? IP: *.gdynia.mm.pl 12.02.10, 23:26
          A na tej stronie można sobie obejrzeć straty inter marine
          www.intermarineuk.com/default.htm
          Dodam tylko że jest to przerobiona strona taylor marine
          nawet nie natrudzili się żeby zrobić własną. A więc jednak coś im skapło ciekawe
          czy kupili czy dostali za friko no ale jak kupili to gdzie są pieniążki za
          marzec jak dostali to też powinni wypłacić kasę
          oczywiście nie pisze tu o przejęciu strony,tylko całej firmy taylor marine.
          Nadmieniając były właściciel taylor marine czyli taylor &sons wydaje się dalej
          funkcjonować. i oto link do ich strony warto poszperać
          www.taylorandsons.co.uk/default.htm Więc co na to firma IM jak się z
          tego wytłumaczy ? Bo można zrozumieć przejęcie strony ale samo przejęcie strony
          nie uprawnia do wytwarzania np.
          RUBBER & POLYURETHANE PRODUCTS a wątpię żeby firma IM miała swoją wytwórnie.
          Piście co o tym sądzicie jak znajdę coś nowego o firmie IM to nie zapomnę wspomnieć
        • Gość: ktoś Re: co z INTER MARINE ? IP: *.bb.online.no 20.02.10, 22:05
          mam pytanie do prezesa IMnie stac was na lepsza kancelarie bo ta to same
          głupoty wypisuje
        • Gość: inna kancelaria Re: co z INTER MARINE ? IP: *.chelmnet.pl 20.03.10, 19:16
          droga kancelario od 25 03 2009 firma inter marine sp zoo itd itp figuruje w
          Rejestrze Podmiotów Prowadzących Agencje Zatrudnienia.co nastepuje firma musiala
          wiedziec o zagrozeniu bankructwem pracodawcy taylor marine ,mozna zalozyc firmie
          intermarine sprawe cywilna.pracownicy nie zostali poinformowani i proszono ich o
          pozostanie na wyznaczonych placowkach w wyniku czego pracownicy poniesli jeszcze
          wieksze straty.jest to swiadome dzialanie na szkode polskich pracowników.nie
          interesuje nas pracowników to co sie stanie z firma i m sp zoo .nie interesuje
          nas opinia kancelarii prawniczej w której pracuja prawnicy ,którzy skończyli
          swoje szkoly za pieniądze swoich rodziców bo sami nic nie potrafiliby zrobic.i
          nikt nie bedzie sie bogacil na krzywdzie polskich stoczniowców.
          • Gość: nie palic mostow Re: co z INTER MARINE ? IP: *.chelmnet.pl 20.03.10, 19:27
            jest was co najmniej stu kazdy daje 500 zl po wygranej sprawie to jest 50 000
          • Gość: swager Re: co z INTER MARINE ? IP: *.166.191.130.static.lyse.net 21.01.14, 10:05
            Witam gdzie to znalazłeś ????
    • Gość: żenada Re: co z INTER MARINE ? IP: *.gdynia.mm.pl 13.02.10, 09:32
      A więc podsumujmy fakty

1)Faktem jest że pracownicy nie otrzymali wynagrodzenia za marzec 2009
      2)faktem jest że kontrakt został podpisany z firmą inter marine singapore za
      pośrednictwem firmy inter marine Poland.Zresztą za darmo tego pośrednictwa nie
      prowadzili
      3)faktem jest wizyta prezesa firmy inter marine poland jak i dyrektora firmy
      inter marine singapore w niektórych stoczniach Angelskich na którym to obiecywał
      w zamian za powrót do pracy, wypłacenie należnych wynagrodzeń za miesiąc luty i
      miesiąc marzec 2009
      4)w miesiącu marcu zostało zaczętych wiele nowych projektów które zakończyły się
      dopiero w połowie bądź pod koniec kwietnia kiedy to już kontrakty były przejęte
      przez firmę inter marine
      5)faktem jest że firma taylor marine była jeną z firm taylor&sons
      6)faktem jest że firma inter marine przejęła interesy firmy taylor marine
      włącznie z biurem (dziwne jest to że przejęli sprzęt komputerowy a musieli
      takowy przejąć ponieważ strona inter marine uk została żywcem przerobiona ze
      strony taylor marine )
      7)faktem jest że nie odpuszczę puki całość pieniędzy należnych pracownikom nie
      zostanie uregulowana ponieważ nie wieże już w zapewnienia firmy IM a mam
      podstawy po zachowaniu pana prezesa S.K który zapomniał co mówił tak był
      podniecony przejmowaniem kontraktów taylor marine

chciał bym się tutaj dowiedzieć co stało się ze sprzętem taylor marine które
      znajdowało się w wielu stoczniach na świecie jak i samochodami?kto ich teraz
      używa bo w kwietniu to używała tych żeczy firma inter marine jakim prawem tego
      nie wiem
    • Gość: ŻENADA Re: co z INTER MARINE ? IP: *.gdynia.mm.pl 14.02.10, 22:32
      Niech ta piosenka doda nam sił w walce z tą niesprawiedliwością gorąco polecam
      www.youtube.com/watch?v=TyP9vUaQAO8
      • Gość: powodzenia Walcie do inspekcji pracy. IP: 81.190.105.* 15.02.10, 23:13
        Ludziska nie śpijcie. Mi niejaka firma Personal Active Project z Gdańska nie
        chciała wypłacić pensji za pracę w Angli. Po pisemnym zawiadomieniu inspekcji
        pracy w Gdańsku sami zadzwonili że pieniądze już przelali.
        • Gość: swager Re: Walcie do inspekcji pracy. IP: *.lublin.mm.pl 16.02.10, 19:34
          W moim przypadku inspekcja pracy nic nie wskórała .
          Jedyny plus to to że otrzymasz pisemne potwierdzenie ile ci zalegają , bo teraz
          już marca nie wypisują na zaświadczeniach .
          • Gość: AS Re: Walcie do inspekcji pracy. IP: *.chello.pl 16.02.10, 21:23
            Kasy i tak nie bedzie bo po prostu dzial tej firmy juz ledwo dycha
    • Gość: wykiwany/? Re: co z INTER MARINE ? IP: *.chello.pl 17.02.10, 17:32
      inspekcja pracy nic im nie zrobi zostaje sad pracy ale ktos jest chetny zawracac
      4litery oprucz mnie. albo....sprawiedliwosc indywidualna
      • Gość: oszukany Re: co z INTER MARINE ? IP: *.89-11-143.nextgentel.com 17.02.10, 19:00
        my oddaliśmy sprawe do adwokata 350 zł.to kosztuje trzeba próbować nic innego
        nie zostało sami i tak nie zapłaca.Myli się ten co myśli że sami zapłaca tym
        bardziej że nie maja pracy.
    • Gość: oszukany Re: co z INTER MARINE ? IP: *.89-11-143.nextgentel.com 17.02.10, 19:11
      my oddaliśmy sprawe do adwokata 350 zł.to kosztuje nie ma innego wyjścia sami
      i tak nie zapłacą tym bardziej że nie maja pracy
    • Gość: ech Re: co z INTER MARINE ? IP: *.gdynia.mm.pl 25.02.10, 12:19
      ma ktos namiary na jakas firme musze koniecznie wyjechac nie musza byc duze
      pieniadze mam tragedie z kasa a placic rachunki trzeba dajcie znac czy gdzies
      jest robota dla montera pozdrawiam
      • Gość: As Re: co z INTER MARINE ? IP: *.chello.pl 26.02.10, 18:39
        No i co z interkiem slyszalem ze cienko a nasza kasa za nieszczesny
        marzec rozplynela sie i zadnej informaci kasa poszla w bloto
      • Gość: daniel Re: co z INTER MARINE ? IP: 94.254.158.* 05.03.10, 09:33
        witam wszystkich.Mi tez zalegaja za marzec 3tys.funtow,i nie tylko
        oni a takze Artic personal z Gdanska ok .4tys zl.chcialem sie
        skontaktowac z ta osoba co wywalczyl pieniadze z Arica personal bo
        jedna osoba na forum o tym juz pisala.prosze dac znac pod
        patrycjia1983@gmail.com bardzo bym byl wdzieczny.pozdrowienia.
        • Gość: darek Re: co z INTER MARINE ? IP: 188.33.97.* 09.03.10, 22:28
          witam wszystkich.czy ktos juz dostal jakies pieniadze za marzec bo
          doszly mnie jakies sluchy ze wybrani juz jakas czesc dostali.czy to
          prawda KTOS WIE.POZDROWIENIA.
          • Gość: koluniu Re: co z INTER MARINE ? IP: *.gdynia-laczpol.mm.pl 09.03.10, 22:42
            WITAM panowie co z zaległosciami za marzec to juz rok jak nam wisza siano cos
            trzeba z tym zrobic załózmy sprawe interowi w dupie mam to ze taylor padł umowy
            mamy z interem a nie z taylorem ludzie obudzcie sie wkońcu dowiadywałem sie i
            mamy sprawe wygrana i oddadza z odsetkami nam siano tylko musimy razem sie
            wziasc za to !!!!!!nr tel 697652352
    • Gość: jan wszystkie odpowiedzi tu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 15:47
      tnij.org/f3v4 < zawarte sa wszystkie pytania i odpowiedzi
      • Gość: AS Re: wszystkie odpowiedzi tu! IP: *.chello.pl 14.03.10, 10:08
        To jakis tani zart kolego robisz sobie jaja z powarznej sprawy mi tez
        sa winni kase za marzec ostatnio slyszalem "JAK ZAROBICIE TO PIENIADZE
        BEDA"a inter niema juz chyba wcale roboty kilku ludzi w PORS i tyle a
        kase watpie zebysmy dostali inter i jego prezesik sa za cwani
        • Gość: Pracownik Re: wszystkie odpowiedzi tu! IP: *.netarea24.pl 14.03.10, 12:41
          .
          • Gość: Edek Zgredek Re: wszystkie odpowiedzi tu! IP: 64.120.174.* 14.03.10, 13:10
            Kolego "AS" to ty nalezales do grupy innych "ASOW" w Portsmouth, ktorzy spawali
            rundy, i to dzieki wam wlasnie nie ma tam pracy bo zgnoiliscie cala robote, a
            pozniej 100% waszej pracy bylo poprawiane, a po niektorych Asach to jeszcze dwa
            razy. Do gnoju z wami, a nie na kontrakty cieniasy. z pozdrowieniami, Edek Zgredek
            • Gość: AS Re: wszystkie odpowiedzi tu! IP: *.chello.pl 14.03.10, 20:13
              I tu sie mylisz kolego nigdy nie bylem w Pors chodzi mi tylko o
              odzyskanie kasy a ty jak masz jakis problem do kogos to moze wystap w
              programie ;CO MNIE GRYZIE ; Z POWAZANIEM AS
    • Gość: oooooo Re: co z INTER MARINE ? IP: *.89-11-144.nextgentel.com 19.03.10, 20:04
      panowie inter na układy nie idzie jesli chodzi o kase nasz adwokat
      wysłał ugode i zero odzewu z interu a więc idziemy do sadu i wtedy
      zobaczymy jaki bedzie finał. Bo moim zdaniem to sami kasy i tak nie
      dadza nie ma co liczyc.pozdrawiam
    • Gość: nie palic Re: co z INTER MARINE ? IP: *.chelmnet.pl 20.03.10, 17:49
      z mojego poszukiwania i w internecie i u radcow i innych wiem tyle ze inter
      zarejestrowal dzialalnosc jako agencja zatrudnienia 25 03 2009 wiec wiedzieli ze
      taylor upadnie wczesniej niz my sie o tym dowiedzielismy wiec jedyne co mozna
      zrobic w tej sprwie to zalozyc im sprawe z powodztwa cywilnego i nie ma to dla
      mnie juz znaczenia co z tego wyniknie byle firma padla .
      • Gość: nie palic Re: co z INTER MARINE ? IP: *.chelmnet.pl 20.03.10, 17:52
        Jeżeli jednak, pracownik będzie w stanie udowodnić, że agencja pośrednictwa
        poprzez swoją działalność przyczyniła się do powstania szkody po jego stronie,
        wówczas będzie mógł on dochodzić od agencji odszkodowania na zasadach ogólnych
        (na podstawie kodeksu cywilnego).
        • Gość: buła Re: co z INTER MARINE ? IP: *.89-11-144.nextgentel.com 20.03.10, 20:03
          odpowiec dla nie palić.Umowa ustna jest tak samo wazna jak pisemna
          tylko trzeba ją udowodnic,po drugie inter zarejestrował tylko agent w
          marcu a papiery dał do podpisania w lipcu z data wstecz dla mnie to
          przekręt.Po trzeciekancelaria twierdzi ze pan prezes nie miał prawnie
          złozyc obietnicy wypłaty bo zarząd firmy nie dał takiej zgody ale
          prezes jest przedstawicielem zarzadu i ma takie prawo.MY idziemy do
          sadu albo uda się albo nie przynajmiej będe wiedział.bo robote i tak
          mam ale chce pokazac że nie mozna tak ludzi w konia robic.Na tej firmie
          akurat mi nie zale.....
    • Gość: adam Re: co z INTER MARINE ? IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 17:12
      w zeszlym roku mialem wypadek w penzas i te ko.... wogole mna sie nie
      interesowaly lecz ja juz mam zalozona sprawe wyslali mnie bez umowy ale mam
      wszystkie papiery z angli ze szpitala i nic nie sa wstanie zrobic wygrana jest
      moja zycze wszystkim tego samego
    • Gość: niezalezna Re: co z INTER MARINE ? IP: *.cable.pruszcz.turmak.pl 22.07.10, 11:51
      to ze kabluja to typowe dla polaka.Bo Polak zagranica to typowy cham ,wszystko
      zrobi aby jemu bylo dobrze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka