Dodaj do ulubionych

Jak z Barei

07.03.25, 14:02
Chcecie sie posmiac? Zapraszam na strone doge.gov

takie na przyklad wydatki

The Inter-American Foundation, an agency whose primary action was to issue foreign grants ($60M budget), has been reduced to its statutory minimum (1 active employee). Examples of grants that were cancelled in the process:

- $903,811 for alpaca farming in Peru
- $364,500 to reduce social discrimination of recyclers in Bolivia
- $813,210 for vegetable gardens in El Salvador
- $323,633 to promote cultural understanding of Venezuelan migrants in Brazil
- $731,105 to improve marketability of mushrooms and peas in Guatemala
- $677,342 to expand fruit and jam sales in Honduras
- $483,345 to improve artisanal salt production in Ecuador
- $39,250 for beekeeping in Brazil
Obserwuj wątek
    • extramuralrura Re: Jak z Barei 07.03.25, 16:31
      Prawdziwe pieniądze robi się tylko na drogich słomianych inwestycjach... smile

www.youtube.com/watch?v=nQ2PveKpVbM
    • rzeka.suf Re: Jak z Barei 10.03.25, 15:39
      czy widzialas juz elona opinie nt starlinka dla ukrainy oraz porady elona dla sikorskiego/radka/ ?
      • shachar Re: Jak z Barei 11.03.25, 13:02
        Dwa artykuly opisujace to samo zdarzenie , jedno z BBC
        www.bbc.com/news/articles/cy87vg38dnpo
        drugie z inidanexpress
        indianexpress.com/article/world/musk-fires-back-polish-fm-starlink-9879513/

Pierwsze sugeruje ,jakoby Musk przechwalal sie,zegdyby nie on, Ukraina by juz dawno padla, a potem zaatakowal Sikorskiego, jak knypka, bo Sikorski zasugerowal, ze trzeba bedzie znalezc inne zrodla polaczen, jesli Musk zadecyduje odlaczyc starlinki.
        Drugi artykul zas pokazuje wymiane w szerszym kontekscie,

“I literally challenged Putin to one-on-one physical combat over Ukraine and my Starlink system is the backbone of the Ukrainian army. Their entire front line would collapse if I turned it off,” Musk said in response to an X user who accused him of not treating Russia as the aggressor and only criticizing Ukraine.

Co Sikorski powiedzial :
        "The ethics of threatening the victim of aggression apart, if SpaceX proves to be an unreliable provider we will be forced to look for other suppliers,” Sikorski wrote.

Rubio dodal od siebie
        “No one has made any threats about cutting Ukraine off from Starlink,” Rubio said. “And say thank you because without Starlink Ukraine would have lost this war long ago and Russians would be on the border with Poland right now.”
        Moje poszukiwanie na chatgpt
        How much does it cost to provide starlink service to ukraine and who is paying for it and how much?
        ChatGPT powiedział:
        Providing Starlink satellite internet service to Ukraine has involved significant financial contributions from multiple parties. SpaceX, the company behind Starlink, initially supplied thousands of terminals and free connectivity to Ukraine, with costs estimated at over $100 million.
        WIKIPEDIA
        However, by October 2022, SpaceX indicated that it could no longer bear these expenses indefinitely, stating that the service was costing approximately $20 million per month.
        REUTERS

In response, various governments stepped in to fund the service. Poland emerged as a major contributor, funding the annual $50 million cost for Ukraine's use of Starlink, providing essential internet connectivity for Kyiv and its military.
        REUTERS
        The United States Department of Defense also entered into a contract with SpaceX in June 2023 to procure Starlink services for Ukraine, ensuring continued support for military communications.
        WIKIPEDIA
        Other European nations, including the UK, France, and Germany, have also contributed financially to sustain the service.

As of May 2024, Poland continued to fund subscription fees for over 20,000 terminals it had purchased for Ukraine, highlighting the ongoing international support for Ukraine's satellite internet needs.

Powiedziałeś(-aś):
        the cost of subscription service of starlink to ukraine and the main contributors
        ChatGPT powiedział:
        The cost of providing the Starlink subscription service to Ukraine has been substantial. As of 2022, SpaceX indicated that the cost of providing Starlink to Ukraine was around $20 million per month. This includes the satellite internet service that Ukraine uses for both civilian and military communications.

The main contributors to funding the service have been:

Poland: Poland has played a significant role in funding the Starlink service for Ukraine. In 2023, Poland agreed to fund approximately $50 million annually to support Ukraine’s use of Starlink, covering a large part of the subscription costs for over 20,000 terminals.

United States: The U.S. government, through the Department of Defense, signed contracts with SpaceX to continue providing Starlink services for military use, ensuring that Ukraine's military can maintain crucial communications.

Other European Countries: Countries like the UK, France, and Germany have also contributed to the funding of Starlink services for Ukraine, though the exact amounts from these countries are less detailed in public reports.
        Tak wiec sam chatgpt nie wie, kto ile placi za to.

Jesli by przekalkulowac, ze koszty starlinka dla Ukrainy to 20 mln miesiecznie, ceny z 2022, =240mln rocznie, a Polska placi 50 mln rocznie , tak wiec Polska pokrywa ok 20% kosztow zapewnienia starlinkow dla Ukrainy. Co do 'malego czlowieka', to trudno mi ocenic jakiego formatu politykiem jest Radek Sikorski, bo malo sie nim interesuje. Co on chcial osiagnac swoja wypowiedzia, tez nie wiem, oprocz zasygnalizowania swojej obecnosci i waznosci swojej kontrybucji do calego utrzymania starlinkow. Troche to wygladatak, jakby w saniach przez 5 psow jeden nagle wyskoczyl 'zobaczcie, ja sie dokladam 20 procent, i zostal ugryziony w dupala przez glownego psa.
        Natomiast tak, 'maly czlowiek' to nie jest dyplomatyczna odpowiedz, ale krotka.
        • extramuralrura Re: Jak z Barei 11.03.25, 17:23
          trudno mi ocenic jakiego formatu politykiem jest Radek Sikorski, bo malo sie nim interesuje

No, no !!! Jak śmiesz nie interesować się !!! Przecież to nasza polska najukochańsza duszeńka, Książę Małżonek !!! Nawet jeżeli żli i zazdrośni ludzie dodają "zd" przed jego imieniem... smile
          • taniarada Re: Jak z Barei 13.03.25, 01:08
            extramuralrura napisał:

> trudno mi ocenic jakiego formatu politykiem jest Radek Sikorski, bo malo sie
            > nim interesuje

>
            > No, no !!! Jak śmiesz nie interesować się !!! Przecież to nasza polska najukoch
            > ańsza duszeńka, Książę Małżonek !!! Nawet jeżeli żli i zazdrośni ludzie dodają
            > "zd" przed jego imieniem... smile
            To cienias. A drugie po co wsadza gębę między wódkę, a zakąskę. Nie jego sprawa. I tak go mlodzi sprowadzili na glebę. Zadziwiające jest że nie ma w tam polskiego ambasadora. Bo Klich się nie liczy.
        • rzeka.suf Re: Jak z Barei 12.03.25, 10:03
          elon bredzi co chwile co innego. moze tobie to nie przeszkadza, mi owszem.
          jesli ta wojna to spisek zelenskiego przeciw ameryce, w ktory wciagnal bidena, to jaka chwale muskowi przynosi udzial w tej wojnie po stronie ukrainy, po co wyzwal putina na pojedynek tymi swoimi starlinkami?
          jesli ta wojna to wojna proxy miedzy usa a rosja, jak stwierdzil rubio, to 1) jak wyzej, 2) za co ma byc wdziecznosc wobec usa, ktorej wciaz, groteskowo, sie domagaja? raczej chyba przepraszac powinni?
          jesli suma jaka polska placi za usluge starlinka nad ukraina jest tak dla muska niewazna, i jest to zasadniczo muska one-on-one z putinem, to moze polska moglaby zaoszczedzic te marne 50 mln? tym bardziej, ze musk obiecal, ze nie wylaczy starlinka.
          i w sumie to dlaczego nie wylaczy? czy chce miec jeszcze wiecej krwi na rekach? czy o co cho?

• shachar Re: Jak z Barei 14.03.25, 00:14
            elon bredzi co chwile co innego. moze tobie to nie przeszkadza, mi owszem

Oczywiście, że bredzenie co chwilę czegoś innego jest mega wnerwiające, a ja jestem osobą, która wie to bardzo dobrze z racji pracy z ludzmi z demencją. I tak, jest róznica między nami, ja mam bredzenie codzienne bezpośrednie, a ty bredzenia przez media, bo domniemywam, że nie gadasz z Muskiem przez telefon codziennie.
            Skupmy się na tym, co jest dobre a co złe, w naszym tych słow pojęciu. To może być bardzo interesująca wycieczka.
            • shachar Re: Jak z Barei 14.03.25, 00:26
              I jeszcze jedno. Jeśli to wszystko srujnie, to nie będę miała najmniejszego problemu powiedzieć publicznie, że wszystko obróciło się w chuj.
            • rzeka.suf Re: Jak z Barei 14.03.25, 13:58
              mozesz sobie na muskowym twiterze sprawdzac, co gada. przez telefon, codziennie.

co do tego, co dobre, a co zle, to wlasnie wciaz nie wiem, co masz na mysli, jak to definiujesz. to, co dobre mialo sie oprzec probie czasu i opinii wiekszosci, tak pisalas niedawno zainspirowana slowami kogos tam, a odnosnie polityki administracji trumpa, ale tez chyba ogolnie - odnosnie idei. na dodatek watek wowczas zahaczal o zelenskiego.
              naprawde nie wiem, co uznajesz za dobre.

• shachar Re: Jak z Barei 15.03.25, 13:24
                No nie mogę, bo mnie wywalili z X, nawet nie wiem za cobig_grin tylko co zalozylam konto, wlasnie po to. żeby miec wiadomosci z pierwszej ręki, a tu bach! następnego dnia mnie zablokowali za jakieś suspicious activity mojego komputera. Nie mam czasu zająć się dociekaniem o co tam chodzi. No ale do rzeczy. Chodziło mi o to, że zamiast bronić swoich z góry ustalonych pozycji i akcentowac i powtarzać najbardziej skandaliczne medialne banialuki typu RFKJr worm ate his brain, albo Musk=Hitler, nalezaloby, jeśli się o czymś dyskutuje, wziać na widelec jakiś konkretny temat i rozebrać go na części, ze zrobieniem tabeli za i przeciw i dlaczego jedni myslą tak a drudzy inaczej, nawet jesli nam sie to nie podoba.Co dobrego a co zlego nastepuje wyniku takich a nie innych decyzji. Weźmy taką wojnę w Ukrainie. Jak inaczej można tę wojnę zakończyć i kto za to zapłaci?
                Albo Musk i Doge, jeśli kontynuować wydatki w obecnej formie, to czym to się skończy, albo jeśli deliberować nad cięciami, to kto będzie wkluczony do deliberacji, a kto nie, jak dlugo deliberujemy, czyje zdanie się liczy i jaką metodą wybierzemy metodę głosowania i jeszcze raz, kto za to zapłaci?
                Naprawdę nie jestem jakoś ideologicznie przywiązana do nikogo, oprócz własnego interesu. I proszę w związku z tym nie wytaczać dział moralnych, bo będzie to dyskusja papieża z biologiem, nigdy nie rozwiązywalna.
                Ludzie nie są przeciwko innym ludziom, ludzie chronią swoje interesy, taka jest moim zdaniem podstawa wszelkich pobudek działań ludzkich, niech mnie ktoś przekona, że jest inaczej. I z tego punktu zaczynając nalezy rozpatrywać co dobrego a co zlego wynika dla danej konkretnej grupy na celowniku naszej dyskusji.
                • shachar Re: Jak z Barei 15.03.25, 13:32
                  przy okazji, nie wiem, czy to kogoś obchodzi, ale gazeta.pl ze swoimi artykulikami na froncie to chyba największe dno dziennikarskie, jakie moje oczy widziały. Jakim cudem wyborcza jest podpieta pod to, czy to jeszcze jest czesc wyborczej, czy już jakiś oddzielny byt, czy wyborcza tez jest tak denna jak gazeta.pl? niestety prenumeraty nie mam.
                • rzeka.suf Re: Jak z Barei 15.03.25, 14:03
                  mozesz przez xcancel widziec muska na twiterze.

co do ochrony interesow wlasnych: czy stalin lub hitler dbali o interesy wlasnej grupy? czy to byl do dobry wybor strategii owego dbania?

co do gazety, jest denna jak darmowa gazetka z metra albo i bardziej. wyborcza jest troche mniej denna, ale tylko troche mniej.
                  • shachar Re: Jak z Barei 15.03.25, 16:09
                    Nie wiem, jako osoba zyjąca po Dżyngis-Hanie, Hitlerze i Stalinie, na ile ich dzialania mozna w ten sposób zracjonalizowac. III Rzesza powstala na skutek zlupienia dupy Niemcom po I wojnie światowej, byla próbą odbudowy ekonomii i morale Niemców. Stalin pewnie to samo mial na mysli zamykajac w ciurmach wrogów ludu. Wyszukalam w wikipedii co tam piszą o III Rzeszy, ale moze lepiej przeczytac książkę o jej wzroscie i upadku, którą mam na półce. Ciekawi mnie, czy przeciętny Niemiec żyjący wtedy miał takie samo jak ja podejście do Trumpa, że w sumie nic się nie dzieje, że jakoś to będzie, że ekonomia się poprawi, więc niech Hitlerek sobie rządzi jak chce smile
                    Ciekawe co z Hitlera zrobiło HITLERA, czyli tego, kim straszą teraz dzieci.Czy jego pogląd o wyższości rasy nordyckiej, jako utrzymującej porządek, nad cyganami z ich taborami, żydami z ich lichwą. No chłopak po prostu chciał mieć porządek w zagrodzie? smile No i tak paciorek po paciorku doszło do obozow koncentracyjnych , to jest już crazy shit. Ciekawe czym zakończy się eksperyment w którym my teraz żyjemy. Jedno jest pewne, każda doktryna jakoś wykoślawia się w tak gówniany sposób, że aż dziw.
                  • jan_stereo Re: Jak z Barei 15.03.25, 23:32
                    rzeka.suf napisała:

> co do ochrony interesow wlasnych: czy stalin lub hitler dbali o interesy wlasne
                    > j grupy? czy to byl do dobry wybor strategii owego dbania?

A sa jacys politycy ktorzy faktycznie u szczytu wladzy dbaja o interesy wlasnych wyborcow ? Ani w UK ani w Polsce nic takiego nie dostrzegam, poza oczywiscie haslami.

• rzeka.suf Re: Jak z Barei 16.03.25, 01:46
                      dbanie wylacznie o interesy wlasnych wyborcow, czego by oni nie chcieli, bez zadnych ograniczen moralnych, to barbarzynstwo, w dodatku krotkowzroczne. co wybory zmiana przy korycie i tyle. tera kurwa my.
                      zreszta, ciezko byloby uzbierac grupe wystarczajaco liczna, aby wygrac wybory, a jednoczesnie wystarczajaco homogeniczna w pragnieniach/interesach.
                      ci, ktorzy obiecuja, ze jak tylko dojda do wladzy, to akurat tobie zrobia dobrze, bez ogladania sie na realia, na zlozonosc problemow, na innych, to sprzedawcy lichych marzen, demagodzy, rybacy polujacy na cwiercinteligentne rybki. ci u szczytu wladzy dbaja o zadowolenie tych, od ktorych zaleza, wplywowych sponsorow, politykow wyzszego szczebla. we wlasnym interesie nawina ci na uszy tyle makaronu, ile tylko znajda, przekonujac cie, ze ich interesem jest akurat twoje powodzenie i zadowolenie, bo ty jestes najzajebiastszy, sola ziemi jestes i bez ciebie swiat nie ma sensu i krecic sie przestanie. w ich interesie jest przekonac cie, ze dzialaja w twoim interesie. beda necic cie kielbasa jak psa, wygrywac hity disco polo na twoim narcyzmie, podniosa cie z kolan i oddadza poklon, ktory zaspokoi twoja nieskonczona proznosc. i oszukaja, oczywiscie. jak duzy skurwysyn przekreci malego, to czy to jest tragedia czy farsa bardziej?
                      • shachar Re: Jak z Barei 16.03.25, 03:31
                        A co jest alternatywą dla calego tego cyrku? Czy ci obiecujący że jak dasz im dolara, to oni oddadzą go potrzebującemu, są jacyś inni? To tacy sami ludzie przecież.
                        • rzeka.suf Re: Jak z Barei 16.03.25, 04:50
                          oczywiscie, dlatego dystans.
                          • extramuralrura Re: Jak z Barei 16.03.25, 10:22
                            oczywiscie, dlatego dystans

No i oczywiście z tego dystansu Trump chuj Kamala cacy
                            • rzeka.suf Re: Jak z Barei 16.03.25, 12:42
                              ?
                        • shachar Re: Jak z Barei 16.03.25, 13:31
                          Czytam jakis artykuł w WSJ, nadmieniający książkę Uptona Sinclaira "The Jungle", wystarczy przeczytać opis, żeby wpaść w depresję. Kiełbasa w maszynie, maszyna i ktoś, kto kręci korbą przychodzą na myśl. Dlatego moje interesy na pierwszym miejscu. Mam tylko jedno życie i będę się bronić przed wyssaniem mnie i wypluciem, przez kogokolwiek.
                          • rzeka.suf Re: Jak z Barei 16.03.25, 14:32
                            oczywiscie, mam nadzieje, ze rowniez przed tymi, ktorzy obiecuja zlote gory specjalnie dla ciebie.
                            btw: jakie sa te twoje interesy bardziej konkretnie? jak maja sie do realizacji interesow innych osob? czy mozna je pogodzic w jakis sposob ze soba? jesli nie, to jakie sa realistycznie twoje szanse na wygrana?

• shachar Re: Jak z Barei 16.03.25, 15:27
                              George Carlin pretty much sums it up smile Od "The Jungle" w wikipedii przeszłam do wage slavery i całe akapity też aplikują się do mnie.Wyrwanie się z tego koła kosztuje mnie bardzo dużo i bez złotych myśli Hormoziego, już dawno bym dała za wygraną, chyba...
    • jan_stereo Re: Jak z Barei 11.03.25, 21:30
      Rand Paul od lat o tym mowi jak do sciany:

youtu.be/DsNDd29azGU?feature=shared

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka