Dodaj do ulubionych

Długi sen

04.03.15, 09:15
Malutka ma 7 tygodni. Karmię ją wyłącznie piersią na żądanie. Malutka potrafi w nocy spać 6 a nawet 8 godzin bez pobudki. Nie budzę jej wtedy. Są też noce, kiedy budzi się, co 3-4 godziny. Ksrmień na dobę wychodzi nam 8-10, sporadycznie 7. Zastanawiam się czy taka nieregularność w nocy może zaburzyć laktację? Narazie mleko jest, mała się najada, pieluchy zmoczone, tylko kupa raz na kilka dni. Boję siętylko czy laktacja mi nie padnie, bo to dopiero początki, a podobno powinnam karmić na żądanie, nierzadziej niż 8 razy, z czego 2 razy w nocy. Starszego syna budziłam, co 3 godziny, bo miał bardzo słabe przyrosty. U córki lepiej z przybieraniem: masa urodzeniowa 3620g, najniższa 3480g, tydzień temu 3720g.
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Długi sen 04.03.15, 10:21
      Czy podane przyrosty na pewno są poprawne ? 240 g w 6 tygodni to jest dobry przyrost wg Ciebie ?

Jak dziecko dobrze przybiera, to nie ma sensu budzić. Ja nie budziłam, a na 8 tygodni syn przesypiał całe noce (nawet 10 h ciurkiem). Po 3 tygodniach mu przeszło. Najgorsze było to, że z piersi robiły mi się granaty, ale nie zaburzyło to laktacji. Jak jest pobyt, to jest i podaż. Piersi wyprodukują tyle ile potrzeba,
    • mad_die Re: Długi sen 04.03.15, 13:40
      Jesteś pewna, że podałaś dobre wyniki pomiarów wagi?
    • maddlenel Re: Długi sen 05.03.15, 09:01
      Zamiast 3720 mialo byc 4720, dzisiaj rano 4810
      • mad_die Re: Długi sen 05.03.15, 10:15
        Uff, to dobrze :)
        Wychodzi, że przez 6tygodni (od spadkowej do zeszłęgo tygodnia) przybrała 1240g czyli średnio 206g na tydzień.
        Jest bardzo dobrze.
        Możesz jej dać spać, tyle ile chce. Laktacja się dostosuje. A gdyby mała zaczęła się nagle budzić i dopominać o pierś, to też ok - laktacja się dostosuje :)
        • maddlenel Re: Długi sen 05.03.15, 10:57
          Dzięki' bo już mnie niektórzy straszą, że jak nieregularnie w nocy to nic z kp nie będzie. Starszy budził się regulanie o 3-4 godziny, więc nie miałam takich dylematów
          • terefere134 Re: Długi sen 05.03.15, 12:20
            Moja między 7 a 14 tygodniem spała min 8 godzin, w porywach do 11stu, nadrabiała w dzień, laktacja miala się dobrze.
            Promocja skończyła się 1,5tyg temu, budzi się częściej niż jak była noworodkiem i je około godziny i w ogóle kiepsko śpi bez cycka w paszczy...
            • ela.dzi Re: Długi sen 05.03.15, 13:31
              Skąd ja to znam :D
    • malwina.okrzesik Re: Długi sen 14.03.15, 18:40
      Warto dopasować się do dziecka, widać, że taki rytm z długa przerwą nocną służy córeczce. Pierś też się uczy tego rytmu i laktacja nie zmniejszy się. Proszę spać spokojnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka