Dodaj do ulubionych

kiedy smoczek?

18.11.05, 09:51
Kiedy dajecie dzieciom smoczek do ssania?
Bo ja do tej pory nie używałam, ale zaczynam podejrzewać, ze może jednak
powinnam... Ale nie wiem za bardzo kiedy bym miała podawać?
Na spacerze nie, bo śpi... Na noc do snu też nie chyba, bo wolę żeby zasypiała
przy piersi niż ze smokiem... Sama juz nie wiem sad
Obserwuj wątek
    • agnieszkaela Re: kiedy smoczek? 18.11.05, 10:26
      Jak dziecko nie ma potrzeby uzywania smoka to nie dawaj. W kilku ksiazkach (mi
      Jezyk niemowlay Tracy Hoog) pisza zeby smoczka uzywac do 3 miesiaca zycia. Ja
      swojego synka chcialam przyzwyczaic do smoka, bo ma duza potrzebe ssania i
      uspokaja sie przy piersi, a nie zawsze mi z tym wygodnie, ale nie chcial. W
      koncu zrezygnowalam, stwierdzilam ze przemecze sie jakos jako zywy smoczek,
      liczac ze wkrotce mu przejdzie ciagla ochota ssania. Juz jest lepiej, a jeszcze
      nie ma 2 miesiecy.
      • guruburu Re: kiedy smoczek? 18.11.05, 10:36
        no wiec ja nigdy nie lubiłam smoczka jako takiego i dlatego do tej pory mała
        takowego nie dostała (ma teraz 8 tyg). Czeste podawanie piersi mi nie
        przeszkadza, tylo ze ostatnio mała się zupełnie 'rozregulowała' i woła jeść
        nawet co godzinę. I niby rzeczywiscie chodzi o jedzenie bo nic innegio jej nie
        uspokaja. Ale może jednak to tylko ssanie? A trochę się przejmuje, bo ona jest
        na 97 centylu (waga)... Ostatnio też zaczyna ssać piąstkę - tez niby normalne,
        bo zaczyna 'odkrywac' raczki a pare osób już mnie straszyło, o ssaniu kciuka do
        6 urodzin itp...
        • miodzio_k Re: kiedy smoczek? 18.11.05, 11:02
          Naszej Julii podawaliśmy smoczek od początku. Usypiała ze smokiem. Trwało to
          miesiąc. Nagle przestała go potrzebować, choć potrzebę ssania ma nadal. Po
          prostu nie chce za żadne skarby samoka, no chyba że jest głodna a my np. na
          spacerze to weźmie smoka na 10 sek i wypluwa (co jest zresztą zrozumiałe - ze
          smoka nie płynie mleczko). I chociaż karmię i piersia i butlą to smoka nie chce.
          A wieczorem dla uspokojenia jak trzeba to daję pierś. Smok poszedł w odstawkę.
          No i Julia też odkrywa rączki, które pcha do buźki.
          Nie przejmuj się i jak nie ma potrzeby nie dawaj smoka.
          Zresztą, niedługo nasze dzieci odkryją nóźki i też będą je sobie pchały do buźki.
    • santta Re: kiedy smoczek? 21.11.05, 10:11
      Maja od samego początku za nic w świecie nie chciała miec smoczka w buzi. Kiedy
      próbowalam jej wkładac darła sie jak opętana, wiec odłozyłam smoczek na półke i
      zapomniałam o nim. O smoczku przypomniał sobie tatuś, jak Majusia skonczyła 2
      miesiące, po pół godzinie noszenia jęczącej Małej w foteliku samochodowym (!).
      REWELACJA! Maja od razu sie przyssała i po sekundzie zasnęła. Teraz daje jej
      kiedy jest senna, odkładam do łóżeczka i ona natychmiast zasypia. Niedy nie
      było z nia kłopotu ale teraz ze smoczkiem to prawdziwa rewelka.
      • aniapatryk Re: kiedy smoczek? 21.11.05, 11:04
        Kurcze teraz dizecko moze nie chciec smoczka,ja miałam tak z pierwszy, ,dałam w
        wieku 2 m-cy i niestety za pozno,nigdy nie ssał.Teraz dałam jak mały miał
        tydzien,ssa go,ale bez przekonania,woli kciuki smile
        • lirio Re: kiedy smoczek? 21.11.05, 11:47
          Mój też bez przekonania używa smoka od 2 tygodnia życia. Nigdy nie ssał piersi,
          więc starałam się zaspokoić jego potrzebę pociumkania czegoś. Kupiłam super
          wypasiony smoczek imitujący ruch piersi. W sytuacjach wybitnie stresujących
          (wrzeszczące z radzości ciotki, zastrzyk), używa go max. 15 minut.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka