Dodaj do ulubionych

Czy to KOLKA???

08.12.05, 02:20
Moja cora ma 2 tyg., od kilku dni ma dziwne napady płaczu. Na poczatku
myślałam,że to nerwus (po mnie), bo jak dalam "cyca" to mijało. Jednak jakoś
mam podejrzenia co do tego, czy to nie jest kolka. Zdawało mi sie
kilkakrotnie, że w chwilach płaczu mała ma twzrdy brzuszek, ale nie wiem, czy
napina go płacząc, czy sam się taki robi. Jestem raczej na diecie, kupek mala
robi sporo, towarzyszą im zawsze gazy, pijam co 2 dni herbathe koprową. Jem
sporo jabłek (może za dużo?), grahamki z drobiową wędliną i gotowane mięsko z
ziemn. lub marchewką na obiad, czasem jakaś zupka, jogurt, serek, suchary,
maca, banany, sok rozc. Wydaje mie się , że dieta jest ok, skąd więc te jej
napady płaczu i jak mogę jej pomóc jeśli to kolka? Jak się przekonać, co to?
Pozdrawiam serdecznie.

Obserwuj wątek
    • konefka29 Re: Czy to KOLKA??? 08.12.05, 09:04
      Jak tez jestem na diecie, ale z tego co wiem to ciemne pieczywo czyli grahamki
      sa ciezkostrawne (lepsze biale, ale czerstwe), moze tez za duzo jablek i na
      razie wyeliminuj produkty zawierajace mleko krowie (np jogurty).
      Jesli nie wiesz czy to kolka, to patrz czy podczas napadu placzu podczaga nozki
      do gory, no i twardy brzuszek...
      • kk_pysiak masaz na kolkę-polecam 08.12.05, 10:30
        Oprócz herbatek koperkowych robimy naszej małej masaz, który polecam, znacznie
        rzadziej ma teraz napady kolki.

Masujemy sam brzuch od mostka do spojenia łonowego a opisane sekwencje ruchów
        składają się na całość, którą powtarzamy trzykrotnie w czasie jednej sesji;
        1. (koło młyńskie) - układamy dłonie płasko jedna nad drugą następnie przesuwamy
        w dół na przemian prawą i lewą rękę. kiedy prawa ręka dojdzie do spojenia
        łonowego odrywamy ją, ustawiamy znów nad mostkiem i przesuwamy w dół. Robimy
        tak trzy razy prawą i trzy razy lewą ręką.
        2. (nóżkami lub dłońmi) - Chwytamy dziecko oburącz w okolicy kolan i zgiętymi
        nóżkami uciskamy jego brzuszek, licząc spokojnie do sześciu. Uważamy przy tym
        aby nie odrywa pupy od podłoża
        3. (strzepnij kroplę) - Chwytamy dziecko za łydki lub za stópki lekko prostujemy
        nóżki w kolanach i wykonujemy taki ruch jakbyśmy chcieli strzepną z\ nóg malucha
        kroplę wody. Ruch powinien by energiczny ale przy tym bardzo delikatny. łatwiej
        będzie go wykona jak nóżki będą lekko rozchylone.
        4. (księżyc i słońce) - ręce pracują na przemian wykonując okrężny masaż
        brzuszka zawsze zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Prawa ręka zatacza tylko
        półkola ( księżyc) natomiast lewa pełne koła ( słońce). Prawą rękę układamy pod
        mostkiem lewą na spojeniu łonowym. Teraz prawą zaczynamy kreśli księżyc i
        zatrzymujemy ją na spojeniu. w tym momencie lewa zaczyna kreśli pełne koło wokół
        brzuszka i ręce zaczynają się krzyżowa, prawą przenosimy pod mostek i znów
        kreślimy księżyc. w sumie robimy sześć księżyców i 6 słońc.

pozdrawiam Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka