Dodaj do ulubionych

skurcze, macie?

20.03.06, 08:56
Od kilku dni mam skurcze. Początkowo zdarzały się rzadko i były bezbolesne.
Niestety z dnia na dzień nasilają się i robią się coraz bardziej odczuwalne.
Zaczynam panikować, bo termin mam na 12.05.
Obserwuj wątek
    • aneczkasw Re: skurcze, macie? 20.03.06, 09:08
      Witam,
      najlepiej skontaktuj się ze swoim lekarzem prowadzącym. Mój ginek kazał mi
      pojechać na pogotowie, bo akurat miał dyżur. Okazało się, że od tych skurczy
      skróciła mi się szyjka macicy i od 28 tc i od tego czasu jestem na Isoptinie i
      Fenoterolu.
      Ja mam termin na 14 maja.
      Pozdrawiam
      Anna
      -------
      tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20723;28/st/20060514/dt/6/k/3e2c/preg.png
      • gosiek289 Re: skurcze, macie? 20.03.06, 09:14
        Ja też takie mam i ginka kazała mi w domu siedzieć, biorę no - spę. Termin mam
        na 05.05.06. Na sczęście szyjka jest Ok, ale skurcze mam nadal - cały brzuch się
        spina i boli jak na miesiączkę.
        Szczególnie dostaję skurczy jak coś porobię np. poprasuję, pojadę do sklepu na
        zakupy, zdenerwuję się itp. Dlatego powiedziała, że odpada chodzenie do pracy (
        mam jeszce podwyższone ciśnienie)
        Nie czekaj - tylko idż do lekarza. Ja czekałam tydzień czasu ( bo tyle miałam do
        następnej wizyty) i dostałam ochrzan, iż mogła mi się szyjka skróciś itp ...
    • gabi1021 Re: skurcze, macie? 20.03.06, 09:23
      bardzo dziękuję. Zaraz umówię się na wizytę.

Wczoraj dzwoniłam do mojego lekarza i powiedział, żeby nie panikować, bo te
      skurcze mogą się pojawić już w 7 m-cu. Sęk w tym, że brzuchol mam ogromny. Na
      ostatniej wizycie dno macicy zostało opatrzone kilkoma wykrzyknikami, a mały
      jest o 2 tyg większy. Podobnie jak u Was skurcze nasilają się wtedy, kiedy coś
      robię
      • maarta23 do Gabi1021 20.03.06, 09:27

Mam pytanie bo piszesz ze twoje dziecko jest o dwa tygodnie za duze...Ja mam
        podobnie !! Co powiedział ci twój lekarz i ile wazy twoja dzidzia?
        Martwi mnie to troche i dlatego prosze o odpowiedz..
        POzdrawiam Marta
      • gosiek289 Re: skurcze, macie? 20.03.06, 09:33
        U mnie tez maluch jest o 2 tyg większy - wg USG to 26 kwietnia mam rodzić.
        Dzisiaj idę na USG i zobaczymy co mi powiedzą.
        A brzuch to ja mam też ogromny - zawsze lekarz mi się dziwił, że mam taki duży
        brzuch - w 7 miesiącu wyglądałam jak w 9 - a teraz to chyba jak bym miała
        bliźniaki wink
        Mnie lekarka uczuliła, iż skurcze powinny być - bo to jest normalne, ale jeszcze
        nie bolesne. Najlepiej weź sobie kilka dni wolnego i odpocznij - na pewno ci nie
        zaszkodzi.
        Wg mnie ja powinnam urodzić wcześniej ( tak czuje) - może wg terminu z USG
        • gosiek289 Re: skurcze, macie? 20.03.06, 09:37
          Gabi i marta -to że maluch jest wiekszy to normalne - nie wszyscy rosną
          równomiernie i pamiętajcie, że jak zasłyśmy w ciążę to były wakacje ( podróże,
          zmiana klimatu i stylu życia) i owulacja też mogła nam się trochę do przodu
          przesunąć.
          Mój maluch w 31 tygodniu ważył 1,91 kg. Dzisiaj idę na USG i zobaczę co mi
          powiedza - powinien wg wyliczeń już około 2,30 kg ważyć.
          • gabi1021 Re: skurcze, macie? 20.03.06, 09:46
            Ja miałam problemy z zajściem w ciążę i bardzo długo się staraliśmy. Znam nie
            tylko dzień, ale też godzinę wink O pomyłce nie może być mowy, a terminy wg. OM i
            USG były identyczne.

Mój maluch w 31/32 tyg. ważył 2 kg. Główka i brzuszek odpowiadały wielkości
            dziecka 33/34.

Lekarz powiedział, że jeżeli tendencja się utrzyma, to może to być niezły
            kolosik. Oczywiście za wcześnie, żeby dyskutować czy urodzi się wcześniej, czy
            dam radę go urodzić, itp.

Mam się nie przejmować i cierpliwie czekać na rozwój sytuacji.
            • gosiek289 Re: skurcze, macie? 20.03.06, 10:04
              gabi - po prostu jest większy. Jedne dzieci rodzą się malutkie inne większe.
              Ja też niestety miałam problemy z zajściem sad - ale w sierpniu na wczasach
              "zluzowałam" - po prostu odpuściłam sobie i udało nam się. Ja mam taka nadzieję,
              żeby dzidzia nie była większa niż 4 kg - to dam radę wink
              A ja własnie idę na dadanie kotrolne - żeby sprawedic czy tendencja wzrostowa
              się utrzymuje i czy równomiernie rośnie cały ( bo ostatnio każda część ciała
              miała się rodzic w innym tygodniu wink( hi, hi, hi))
              • gabi1021 Re: skurcze, macie? 20.03.06, 10:13
                Czad. U mnie tylko nóżki i rączki były w swoim wieku wink

Generalnie się nie przejmuję, bo wiem, że z małym wszystko ok. Martwią mnie
                tylko te skurcze, bo chciałabym donosić ciążę i rodzić sn.

Marta, nie przejmuj się. Lekarz powiedział mi, że pierworódki też rodzą duże
                bobasy sn i to w expresowym tempie. Głowa do góry.
    • maarta23 Re: skurcze, macie? 20.03.06, 09:58
      Mój "maluch" w 30 tygodniu wazył 2300 wiec nie jest to chyba za dobrze sad(
      Bardzo sie tym martwie ...
      • gosiek289 Re: smaarta 20.03.06, 17:04
        mój maluch po dzisiejsym USG uzyskała wagę 2800 - też jest ogromny -aż sie boję.
        Termin wg OM na 5 maja a wg USG na 17 kwietnia. Po prostu olbrzym.
        • zu2ka Re: skurcze 24.03.06, 14:02
          A jeśli chodzi o temat przewodni - skurcze- to mam je od 4 mc. tzw. stawianie
          się macicy, dość częste nieraz co parę minut, zależy co robię. Są bezbolesne,
          no i na szczęście z szyjką w porządku - narazie. Lekarz mi przepisał Aspargin
          i zalecił wypoczynek, ale poprawy nie odczuwam. Ważne żeby skurze były
          bezbolesne i ważne aby kontrolować szyjkę. Jeżeli odczuwasz skurcze takie jak
          przy miesiączce to trzeba zgłosić się do lekarza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka