gabi1021 20.03.06, 08:56 Od kilku dni mam skurcze. Początkowo zdarzały się rzadko i były bezbolesne. Niestety z dnia na dzień nasilają się i robią się coraz bardziej odczuwalne. Zaczynam panikować, bo termin mam na 12.05. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneczkasw Re: skurcze, macie? 20.03.06, 09:08 Witam, najlepiej skontaktuj się ze swoim lekarzem prowadzącym. Mój ginek kazał mi pojechać na pogotowie, bo akurat miał dyżur. Okazało się, że od tych skurczy skróciła mi się szyjka macicy i od 28 tc i od tego czasu jestem na Isoptinie i Fenoterolu. Ja mam termin na 14 maja. Pozdrawiam Anna ------- tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20723;28/st/20060514/dt/6/k/3e2c/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
gosiek289 Re: skurcze, macie? 20.03.06, 09:14 Ja też takie mam i ginka kazała mi w domu siedzieć, biorę no - spę. Termin mam na 05.05.06. Na sczęście szyjka jest Ok, ale skurcze mam nadal - cały brzuch się spina i boli jak na miesiączkę. Szczególnie dostaję skurczy jak coś porobię np. poprasuję, pojadę do sklepu na zakupy, zdenerwuję się itp. Dlatego powiedziała, że odpada chodzenie do pracy ( mam jeszce podwyższone ciśnienie) Nie czekaj - tylko idż do lekarza. Ja czekałam tydzień czasu ( bo tyle miałam do następnej wizyty) i dostałam ochrzan, iż mogła mi się szyjka skróciś itp ... Odpowiedz Link Zgłoś
gabi1021 Re: skurcze, macie? 20.03.06, 09:23 bardzo dziękuję. Zaraz umówię się na wizytę. Wczoraj dzwoniłam do mojego lekarza i powiedział, żeby nie panikować, bo te skurcze mogą się pojawić już w 7 m-cu. Sęk w tym, że brzuchol mam ogromny. Na ostatniej wizycie dno macicy zostało opatrzone kilkoma wykrzyknikami, a mały jest o 2 tyg większy. Podobnie jak u Was skurcze nasilają się wtedy, kiedy coś robię Odpowiedz Link Zgłoś
maarta23 do Gabi1021 20.03.06, 09:27 Mam pytanie bo piszesz ze twoje dziecko jest o dwa tygodnie za duze...Ja mam podobnie !! Co powiedział ci twój lekarz i ile wazy twoja dzidzia? Martwi mnie to troche i dlatego prosze o odpowiedz.. POzdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
gosiek289 Re: skurcze, macie? 20.03.06, 09:33 U mnie tez maluch jest o 2 tyg większy - wg USG to 26 kwietnia mam rodzić. Dzisiaj idę na USG i zobaczymy co mi powiedzą. A brzuch to ja mam też ogromny - zawsze lekarz mi się dziwił, że mam taki duży brzuch - w 7 miesiącu wyglądałam jak w 9 - a teraz to chyba jak bym miała bliźniaki Mnie lekarka uczuliła, iż skurcze powinny być - bo to jest normalne, ale jeszcze nie bolesne. Najlepiej weź sobie kilka dni wolnego i odpocznij - na pewno ci nie zaszkodzi. Wg mnie ja powinnam urodzić wcześniej ( tak czuje) - może wg terminu z USG Odpowiedz Link Zgłoś
gosiek289 Re: skurcze, macie? 20.03.06, 09:37 Gabi i marta -to że maluch jest wiekszy to normalne - nie wszyscy rosną równomiernie i pamiętajcie, że jak zasłyśmy w ciążę to były wakacje ( podróże, zmiana klimatu i stylu życia) i owulacja też mogła nam się trochę do przodu przesunąć. Mój maluch w 31 tygodniu ważył 1,91 kg. Dzisiaj idę na USG i zobaczę co mi powiedza - powinien wg wyliczeń już około 2,30 kg ważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi1021 Re: skurcze, macie? 20.03.06, 09:46 Ja miałam problemy z zajściem w ciążę i bardzo długo się staraliśmy. Znam nie tylko dzień, ale też godzinę O pomyłce nie może być mowy, a terminy wg. OM i USG były identyczne. Mój maluch w 31/32 tyg. ważył 2 kg. Główka i brzuszek odpowiadały wielkości dziecka 33/34. Lekarz powiedział, że jeżeli tendencja się utrzyma, to może to być niezły kolosik. Oczywiście za wcześnie, żeby dyskutować czy urodzi się wcześniej, czy dam radę go urodzić, itp. Mam się nie przejmować i cierpliwie czekać na rozwój sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiek289 Re: skurcze, macie? 20.03.06, 10:04 gabi - po prostu jest większy. Jedne dzieci rodzą się malutkie inne większe. Ja też niestety miałam problemy z zajściem - ale w sierpniu na wczasach "zluzowałam" - po prostu odpuściłam sobie i udało nam się. Ja mam taka nadzieję, żeby dzidzia nie była większa niż 4 kg - to dam radę A ja własnie idę na dadanie kotrolne - żeby sprawedic czy tendencja wzrostowa się utrzymuje i czy równomiernie rośnie cały ( bo ostatnio każda część ciała miała się rodzic w innym tygodniu ( hi, hi, hi)) Odpowiedz Link Zgłoś
gabi1021 Re: skurcze, macie? 20.03.06, 10:13 Czad. U mnie tylko nóżki i rączki były w swoim wieku Generalnie się nie przejmuję, bo wiem, że z małym wszystko ok. Martwią mnie tylko te skurcze, bo chciałabym donosić ciążę i rodzić sn. Marta, nie przejmuj się. Lekarz powiedział mi, że pierworódki też rodzą duże bobasy sn i to w expresowym tempie. Głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
maarta23 Re: skurcze, macie? 20.03.06, 09:58 Mój "maluch" w 30 tygodniu wazył 2300 wiec nie jest to chyba za dobrze ( Bardzo sie tym martwie ... Odpowiedz Link Zgłoś
gosiek289 Re: smaarta 20.03.06, 17:04 mój maluch po dzisiejsym USG uzyskała wagę 2800 - też jest ogromny -aż sie boję. Termin wg OM na 5 maja a wg USG na 17 kwietnia. Po prostu olbrzym. Odpowiedz Link Zgłoś
zu2ka Re: skurcze 24.03.06, 14:02 A jeśli chodzi o temat przewodni - skurcze- to mam je od 4 mc. tzw. stawianie się macicy, dość częste nieraz co parę minut, zależy co robię. Są bezbolesne, no i na szczęście z szyjką w porządku - narazie. Lekarz mi przepisał Aspargin i zalecił wypoczynek, ale poprawy nie odczuwam. Ważne żeby skurze były bezbolesne i ważne aby kontrolować szyjkę. Jeżeli odczuwasz skurcze takie jak przy miesiączce to trzeba zgłosić się do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś