Dodaj do ulubionych

smoczek od kiedy?

18.05.06, 21:37
Kochanienkie, od kiedy planujecie wprowadzenie smoczkow? Moja mala strasznie
sie napina przy robieniu kupki/puszczaniu bączków i strasznie krzyczy. Gdy
tylko dam jej possać sutka przestaje i dlatego zastanawiam sie nad
wprowadzeniem smoka, ale malenstwo ma dopiero niecale 2 tyg... W szpitalu
mowili zeby wprowadzic ewentualnie po miesiacu? Jak myslicie?
Obserwuj wątek
    • pszczolka2 Re: smoczek od kiedy? 18.05.06, 22:01
      Mój synunio dostał smoczka jeszcze w szpitalusmile i jestem zadowolona bo nauczył
      się ssać. Pokarm dostałam w 4 dobie i nie miał problemów ze złapaniem piersi.

Pozdrawiam,Ola
      • xixx Re: smoczek od kiedy? 18.05.06, 22:21
        Julek też ma smoczek od pierwszych dni - zalecenie położnej, i bardzo lubi
        swojego smokasmile
    • aniatomek3 Re: smoczek od kiedy? 19.05.06, 08:52
      no cóż chce wogóle nie dać chyba że nie dam rady. wczoraj chciałam mu dać i
      strasznie pluł a ma dziś 10 dni. może wytrzymam i nie dam wogóle...
      Pozdrawiam
      • hedonka Re: smoczek od kiedy? 19.05.06, 09:00
        No własnie też się nad tym zastanawiam, bo mam strasznego ssaka, co najchętniej
        życie by spędzał przy cycu. Ja nawet nie miałabym nic przeciwko, ale jest
        jeszcze dwójka starszaków o całej reszcie nie wspominając. Generalnie jeszcze
        chwilę poczekam, bo mała ma żołtaczkę (5 doba życia) i myślę, że jak najczęstsze
        karmienie dobrze jej robi. Jak żołtaczka zniknie, zacznę wprowadzać smoka.
        generalnie jestem za - najstarsza córka nie miała, syn miał - zyski ze smoka
        ogromne, strat nie zauważyłam. Myślę, że trzeba pojść za intuicją smile, bo każdy
        dzieciaczek inny.
      • demarta Re: smoczek od kiedy? 19.05.06, 09:02
        hmmmm, podobno smoczek wcale nie taki zły jak o nim kiedyś mówili, ja też sama
        się zastanawiam, co jak i kiedy, ale na wszelki wypadek spakowałam ze sobą do
        szpitala.
        • k_maja Re: smoczek od kiedy? 19.05.06, 12:15
          my też używamy regilarnie smile Pomaga przy kolkach, więc jest nieoceniony!!!
          Mateuszek dostał już w szpitalu tzw. bąbelkowy a ja teraz daję mu tradycyjny
          czyli spłaszczony silikomnowy (słyszałam, że lepszy na zgryz). A jakich Wy używacie?
          • vanilia25 Re: smoczek od kiedy? 19.05.06, 19:43
            Ja dałam dziś pierwszy raz (4 doba życia Bartusia). Mam Aventu silikonowy
            uspokajający. Nie ciagnie cały czas, ale czasem jak mały sobie kwili to mu
            wkładam do buźki i sobie ciagnie i jest spokojnysmile. A o to chodzismile. Nie jestem
            przeciwniczką smoków.
    • nikasob Re: smoczek od kiedy? 19.05.06, 20:51
      Moja (starsza) córa dostała smoka jeszcze w szpitalu - bo starsznie ulewała. Po
      pół roku byłam z nią u dentystki - i ona mnie uspokoiła, że teraz smoczki są
      bezpieczne, a nawet zauważyła, że dzieci które używają/ły smoków nie mają tak
      często wady zgryzu.
      Przedtem miałam Nuka, teraz kupiłam Avent - silikonowe.
    • anja.t Re: smoczek od kiedy? 19.05.06, 21:39
      JA mojej Hance wcisnęłam jeszcze w szpitalu. Starszej nie dawałam i w końcu
      zaczęła ssać palucha. Wstawałam w nocy żeby jej wyciągać palucha i wsadzałam
      smoczka. Po dwóch latach smoczek "poleciał do chmurek" i jest ok. Z
      odstawieniem palucha nie byłoby tak łatwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka