Dodaj do ulubionych

pozycja wertykalna

10.08.06, 18:55
Dziewczyny, słyszałyście coś na temat szkodliwości noszenia takich maluszków jak nasze w pozycji pionowej? Czy nie wpływa to szkodliwie na ich kręgosłup?
Pozdrawiam

Edyta
Obserwuj wątek
    • olutek_m Re: pozycja wertykalna 10.08.06, 19:34
      Mi ortopeda zalecił noszenie Mili w pozycji pionowej z nogami roztrzelonymi jak
      żaba. Powiedział, że to najlepsza pozycja do noszenia dziecka. I tak nosze...
      • kropek47 Re: pozycja wertykalna 11.08.06, 14:14
        To chyba mamy tego samego ortopede hihi. Ja mojego tak nie nosze bo nogami
        wiezga. A pionowa pozycja wlasciwie stosowana jest od noworodka.
    • dysia83 Re: pozycja wertykalna 10.08.06, 19:46
      Dzięki olutek! Uspokoiłaś mnie.Ja cały czas nosiłam Szymoniusza w tej pozycji bo nie lubi być noszony pionowo a dzisiaj moja ciocia była przerażona gdy to zobaczyła i przestraszyła mnie, że mały może mieć później problemy z chodzeniem.Dobrze, ze to nieprawda.

• finka11 Re: pozycja wertykalna 10.08.06, 20:57
        Mi neurolog odradzała ten sposób noszenia maluszka ze względu na mikrourazy
        kręgosłupa, ale i tak go tak noszę, bo innej pozycji nie tolerujesad Mówiła, ze
        lepiej nosić plecami do siebie, samemu się pochylać ku tyłowi i lekko podnosić
        pupę mauszkowi, żeby odciążyć plecki. Tak też noszę, ale strasznie mnie od tego
        odchylania bolą plecysad(
      • kachna79 Re: pozycja wertykalna 11.08.06, 09:02
        Twoja ciocia zna stare metodysmile Dawniej zalecało się żeby dziecko leżało na
        wznak do momentu ukończenia trzeciech miesięcy, a teraz okazuje się, że dzieci
        noszone do góry szybciej się rozwijają.
    • nikusia221 Re: pozycja wertykalna 11.08.06, 10:18
      zgadzam się z kachną że dzieci się lepiej tak rozwijaja, zauważyłam to na
      przykładzie mojego Matka, który ogląda świat tylko w pozycji pionowej i próba
      położenia go na plecy kończy się wielkim darciem smile
      Oprócz tego nosze go pleckami do siebie tez w pionie, robiąć mu siedzisko z
      ręki, ale moge tak tylko z 10 minut, bo synek jest ciężki...
    • pszczolka2 Ta pozycja jest jak najbardziej OK:) 11.08.06, 10:31
      Dowiedziałam się w Poradni Rehabilitacyjnej o ile dziecko nie ma jakiegoś
      schorzenia i nie ma przeciwskazań.
      Ja Aleksia tak muszę nosić ponieważ od złego ułożenia płodu ma asymetrie.

Pozdrawiam,Ola i Aleskiu
    • polaquinha Re: pozycja wertykalna 11.08.06, 23:10
      Ortopeda nam zalecil taka pozycje-zeby bioderka malemu prawidlowo sie rozwijaly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka