dysia83 10.08.06, 18:55 Dziewczyny, słyszałyście coś na temat szkodliwości noszenia takich maluszków jak nasze w pozycji pionowej? Czy nie wpływa to szkodliwie na ich kręgosłup? Pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olutek_m Re: pozycja wertykalna 10.08.06, 19:34 Mi ortopeda zalecił noszenie Mili w pozycji pionowej z nogami roztrzelonymi jak żaba. Powiedział, że to najlepsza pozycja do noszenia dziecka. I tak nosze... Odpowiedz Link Zgłoś
kropek47 Re: pozycja wertykalna 11.08.06, 14:14 To chyba mamy tego samego ortopede hihi. Ja mojego tak nie nosze bo nogami wiezga. A pionowa pozycja wlasciwie stosowana jest od noworodka. Odpowiedz Link Zgłoś
dysia83 Re: pozycja wertykalna 10.08.06, 19:46 Dzięki olutek! Uspokoiłaś mnie.Ja cały czas nosiłam Szymoniusza w tej pozycji bo nie lubi być noszony pionowo a dzisiaj moja ciocia była przerażona gdy to zobaczyła i przestraszyła mnie, że mały może mieć później problemy z chodzeniem.Dobrze, ze to nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
finka11 Re: pozycja wertykalna 10.08.06, 20:57 Mi neurolog odradzała ten sposób noszenia maluszka ze względu na mikrourazy kręgosłupa, ale i tak go tak noszę, bo innej pozycji nie toleruje Mówiła, ze lepiej nosić plecami do siebie, samemu się pochylać ku tyłowi i lekko podnosić pupę mauszkowi, żeby odciążyć plecki. Tak też noszę, ale strasznie mnie od tego odchylania bolą plecy( Odpowiedz Link Zgłoś
kachna79 Re: pozycja wertykalna 11.08.06, 09:02 Twoja ciocia zna stare metody Dawniej zalecało się żeby dziecko leżało na wznak do momentu ukończenia trzeciech miesięcy, a teraz okazuje się, że dzieci noszone do góry szybciej się rozwijają. Odpowiedz Link Zgłoś
nikusia221 Re: pozycja wertykalna 11.08.06, 10:18 zgadzam się z kachną że dzieci się lepiej tak rozwijaja, zauważyłam to na przykładzie mojego Matka, który ogląda świat tylko w pozycji pionowej i próba położenia go na plecy kończy się wielkim darciem Oprócz tego nosze go pleckami do siebie tez w pionie, robiąć mu siedzisko z ręki, ale moge tak tylko z 10 minut, bo synek jest ciężki... Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolka2 Ta pozycja jest jak najbardziej OK:) 11.08.06, 10:31 Dowiedziałam się w Poradni Rehabilitacyjnej o ile dziecko nie ma jakiegoś schorzenia i nie ma przeciwskazań. Ja Aleksia tak muszę nosić ponieważ od złego ułożenia płodu ma asymetrie. Pozdrawiam,Ola i Aleskiu Odpowiedz Link Zgłoś
polaquinha Re: pozycja wertykalna 11.08.06, 23:10 Ortopeda nam zalecil taka pozycje-zeby bioderka malemu prawidlowo sie rozwijaly. Odpowiedz Link Zgłoś