maykaf 19.03.07, 08:56 Jak usypiacie swoje dzieciaczki?. Ja chciałam zeby nasz maluszek zasypiał sam w łóżeczku ale nie jest to takie p[roste. Może wy macie jakis pomysł jak go do tego przyzwyczaic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulakoszula Re: usypianie 19.03.07, 09:17 Jak Zosia tylko zaczyna ziewać albo marudzić, staram się ją położyć i wychodzę z pokoju. Czasami działa, a jak nie - śpiewam monotonne piosenki albo mówię ciiii ciii ciii i też czasami pomaga. Dzis w nocy jak się rozpłakała, dałam jej possać mój palec (była najedzona i przewinieta) i pomogło! A czasami nic nie pomaga, zasypia i po 5 minutach budzi się z płaczem i tak przez godzinę. Wtedy bujanie i noszenie na rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
polka_80 Re: usypianie 19.03.07, 09:40 ja kładę do łóżeczka, daję smoczek, głaszczę troszkę po główce i szepczę szszszszszszszsz i powolutku synek odpływa Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s no cóż 19.03.07, 09:45 my zepsuliśmy Baśke przez kolki, nauczyła się zasypiać na rękach, oduczanie jej tego zajęło mi tydzień czasu. pierwszego dnia potrzymałam chwilę na rękach odłożyłam do łóżeczka, w łóżeczku po chwili zaczynała się drzeć, to znowu na ręce, uspokoiła się to do łóżeczka, i tak w koło usypianie trwało ze 2 godziny, teraz zasypia po ok 15 minutach, ale nerwów mnie to sporo kosztowało. (metody tracy hogg) u nas problem jest jeszcze w weekendy, w tygodniu jestem sama i w domu jest bardzo cicho, w weekend jest małż i jest trochę głośniej w domu, teraz uczę ją zasypiać przy włączonym cicho radiu, tak żeby nie potrzebowała "grobowej ciszy" do zaśnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
dakota123 Re: no cóż 19.03.07, 10:04 Wieczorem jest w porządku - Młody zasypia sam w łóżeczku,czasami nawet się mu uda bez smoka,czasami trzeba mu go kilka razy podawać.Gorzej w dzień - wtedy łóżeczko to wróg nr 1,zasypia albo przy cycu (i oczywiście budzi się przy próbie włożenia go do "więzienia"),albo w leżaczku albo na rączkach...Ale nie mam tyle silnej woli żeby włożyć go do łóżeczka i słuchać jak płacze nim zaśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
misia9944 Re: no cóż 19.03.07, 10:40 Moja corka jakos nie lubi lezec w lozeczku. Jak bardzo mocno spi i ja wsadze to ok pospi. Ale sama w nim usnac jakos nie umi.Moze raz zasnela jak byla juz zmeczona -wykapana. Ogolnie to lubi przy cycu zasnac le tez potem juz w tym moim lozku spac. teraz to ja wsadzam do wozka-kolysze (maz nauczyl kolysania) i zasypia. Ogolnie jak tylko placze a ja ktos pokolysze to juz ma radoche Odpowiedz Link Zgłoś
ulakoszula Re: no cóż 19.03.07, 10:41 Moze spróbuj zostawiać go w łóżeczku na 2-3 minuty jak płacze i coś mu śpiewać (monotonnego, dość cicho)? Odpowiedz Link Zgłoś
nekokoneko Re: usypianie 19.03.07, 11:59 eh..tez mam ten problemik.mala zasypia przy cycu, bo je na dwie duze raty- po obudzeniu sie i przed pojscem spac na nowo. nie wmusze w nią wiecej jedzenia wczesniej, a drugi raz chce jesc dopiero jak zaczyna byc zmeczona- je wtedy czeto nawet sporo, wiec to nei tylko ssanie..ogolnei nie chce smoka i samaw lozeczku nei zasypia, no chyba ze jest z nią mąż i ją nakarmi, przewinie a ona wpada w histerie- ro wtedy lezy w lozeczku tylko co troche maz do neij zaglada..no i mala za zmeczenia usypia. Odpowiedz Link Zgłoś
marysiowamama Re: usypianie 19.03.07, 12:21 A ja z tęsknotą wspominam czasy kiedy pierwsza córka zasypiała mi przy cycu. Wiedziałam że podoi, usnie i będzie spokojnie. I myślałam że o karmieniu wiem juz wszystko, a tu moja Zosia wręcz przeciwnie doi,doi i zaczyna wrzeszczeć 9zawsze tak wieczorem). Aż boje sie jej podawać pierś przed snem bo kończy sie płaczem. Mleko leci, wszystko w normie dlatego nie potrafie wytłumaczyć tego zachowania. Może też tak macie? Odpowiedz Link Zgłoś
ulakoszula Re: usypianie 19.03.07, 14:26 Moja Zosia ma 19 dni i mniej więcej od 4 dni w godzinach 9-12 i 16-18 są "koncerty". Za to w nocy śpi jak aniołek. Zdarzają się karmienia kiedy pomimo tego że jest głodna, strasznie krzyczy albo jęczy i stęka, wypuszcza pierś i łapie znowu. A po najedzeniu się słodko zasypia. Na ból brzucha to raczej nie wygląda bo nie za każdym razem wierzga nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
katka07 Re: usypianie 19.03.07, 15:33 Nie wiem czy twoj maluszek spi z wami czy sam w lozeczku? Czy chodzi o przyzwyczajenie go do lozeczka? O spanie samodzielne czy zasypianie? Jesli spi z wami to pewnie bedzie trudniej go odzwyczaic...Mój synek (4 tyg) od poczatku spal w lozeczku ( w dzien i w nocy). Nie mam jakiejs specjalnej recepty na zasypianie - nigdy nie zasypia sam. Lubi czuc cyca albo mnie albo meza przy zasypianiu. I zawsze po karmieniu - usypia po prostu przy piersi. Jak widze, ze zasnal, czekam jszcze chwile i po prostu przenosze go do lozeczka. Czasem zdarza mu sie zasypiac na rekach ( w dzien) i wtedy tez po zasnieciu go przenosze. Moze sprobuj zasypiania przy piersi? Potem go przenos do lozeczka. U mnie to dziala od poczatku. Maly czuje bliskosc przy zasypianiu. U mnie to go uspokaja (ale ja nie mam dziecka "kolkowego"). Nie wiem czy takie maluszki musza zasypiac same??? Zasypianie przy mamie zawsze jest milsze niz w lozeczku:- ) Odpowiedz Link Zgłoś
maykaf Re: usypianie 19.03.07, 17:19 Mój synek ma 4 tyg. i zasypia przeważnie na rękach noszony lub u nas w łóżku przy cycu. Nie wiem czy za każdym razem brać go do odbicia?Jak zaśnie przy piersi póżniej jak go biore do odbicia to sie rozbudza i koniec spania) Odpowiedz Link Zgłoś
dragonflyyy Re: usypianie 19.03.07, 18:13 Moja dzidzia właśnie zasnęła... przy monotonnym buczeniu suszarki ods paru dni jest bardzo krzykliwa (ma 10 dni) wyadaje nam się,że to kolka bo pręzy sie i wygina jest cała czerwona i postękuje. Wieczorem ze zmęczenia zasypia, w dzień musze kombinować, żeby ją uspić. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiak781 Re: usypianie 20.03.07, 12:52 oj tak z tym usypianiem jest czasem BARDZO CIEZKO!!! - wersja optymistycnna jak usnie przy cycu i potem odkladam do lozeczka i spi - ale jak nie to albo krzyczy przy jedzeniu, albo potem nie moze usnac i placze ze zlosci i zmeczenia, albo chce na rece moze? bo jak go kolysze to szybko usypia a jak w lozeczku to poprostu czeam i godzine!!! sama nie iwem czy jak tak na rekach bede usypiac to sie nie przyzwyczai?? Odpowiedz Link Zgłoś
ulakoszula Re: usypianie 20.03.07, 13:03 Przyzwyczai się na pewno Dla treningu proponuję pokołysać na rękach zgrzewkę wody mineralnej - takie 9 kg powinno podziałać na wyobraźnię Odpowiedz Link Zgłoś
reninka72 Re: usypianie 20.03.07, 17:39 Moze sprobuj go polozyc kolo siebie na lozku, mow albo spiewaj do niego i glaszcz po glowce. W ten sposob maly nie bedzie na rekach ale bedzie czul mame w poblizu. Osobiscie nie jestem do konca przekonana, ze dziecko przyzwyczaja sie do zasypiania na rekach. Moja mala zasypia: najlepiej na cycuniu, na rekach (ale trzeba chodzic), w nosidelku, sama w lozeczku jesli wczesniejsza potrzeba bliskosci z mama zostala zaspokojona. Rewelacyjny jest tez wibrujacy lezaczek: www.allegro.pl/item174931308_wibrujacy_lezaczek_fisher_price_do_18kg_nowy_gw.html mala zasypia w nim od razu Odpowiedz Link Zgłoś